Isusova muka i smrt
-
Jonatan
#1 Isusova muka i smrt
Zašto Islam tvrdi da Isus nije razapet?
To ne poriču ni Židovi, ali oni ne žele zato da ga priznaju za Mesiju. Za Isusovo raspeće se čak govori i u rimskoj povijesti.
Ne želim odgovore o Isusovu Božanstvu, je li to ili nije, samo bih volio odgovor, zašto Islam tvrdi da Isus nije razapet?
Opet u razgovorima sa nekim vjernicima Islamske vjeroispovijesti koji se nalaze na ovom forumu mogao sam saznati da oni vjeruju da je Isus Mesija, ali da nije razapet.
O Mesiji postoji podosta prorčanstava gdje se govori kako Mesija ima podnijeti velike muke.
To ne poriču ni Židovi, ali oni ne žele zato da ga priznaju za Mesiju. Za Isusovo raspeće se čak govori i u rimskoj povijesti.
Ne želim odgovore o Isusovu Božanstvu, je li to ili nije, samo bih volio odgovor, zašto Islam tvrdi da Isus nije razapet?
Opet u razgovorima sa nekim vjernicima Islamske vjeroispovijesti koji se nalaze na ovom forumu mogao sam saznati da oni vjeruju da je Isus Mesija, ali da nije razapet.
O Mesiji postoji podosta prorčanstava gdje se govori kako Mesija ima podnijeti velike muke.
-
-DA-
Ako te zaista intereuje odgovor na ta pitanja procitaj onda sljedeci tekst na engleskom jeziku od Abu Iman Abd ar-Rahman Robert Squires.
Za cijeli tekst: The Muslim View of the Ascension of Jesus"Almighty God did not state that Christ died, nor that he was killed. He said, rather: "O Jesus, I am gathering you and causing you to ascend to Me, and am cleansing you of those who disbelieve" (Qur'an 3:55).
God spoke similarly in other passages (Qur'an 5:117; 4:155-161). God cursed the Jews for various things. Among them was "their speaking against Mary a tremendous calumny" (Qur'an 4:156), and their claiming that she was a fornicator. They are also condemned for their claim "We slew the Messiah Jesus son of Mary, God's messenger" (Qur'an 4:157). God said: "They slew him not nor crucified him, hut it appeared so to them" (Qur'an 4:157).
-
Gluhoprdic
Hajde ispricajte se pa cu vam ja reci pravu istinu.
-
-DA-
Jonatan sve ti je bilo objasnjeno u clanku od Roberta Squires-a na kojeg sam ti postirao link a ako treba prevod (nije sramota ne poznavati strani jezik) javi.
A direktan odgovor na to pitanje sam ti vec citirao: "God said: "They slew him not nor crucified him, hut it APPEARED so to them" (Qur'an 4:157). "
A direktan odgovor na to pitanje sam ti vec citirao: "God said: "They slew him not nor crucified him, hut it APPEARED so to them" (Qur'an 4:157). "
-
Jonatan
-DA- prevedi na razumijem.
Ali vidi ovo:
Evo Židovi se bore da će film Mela Gibsona o Isusu izazvati antisemitizam, ali ne poriču da je Isus razapet, samo što se oni ograđuju od toga da su oni krivi za razapinjanje Isusa.
Ne trebam valjda napominjati da je Isus bio Židov i da valjda oni dobro poznaju život svog sunaordnjaka koji nije bio obična osoba.
Ali vidi ovo:
Evo Židovi se bore da će film Mela Gibsona o Isusu izazvati antisemitizam, ali ne poriču da je Isus razapet, samo što se oni ograđuju od toga da su oni krivi za razapinjanje Isusa.
Ne trebam valjda napominjati da je Isus bio Židov i da valjda oni dobro poznaju život svog sunaordnjaka koji nije bio obična osoba.
-
-DA-
Tekst je pravo dug i detaljno obradjuje tematiku koja te interesuje pa ce mi trebati pofajn vremena da ga prevedem pa ne mogu da obecam nista sad zasad. Nadam se da cu naci nekog da mi pomogne.
Za pocetak prijevod ajeta koji sam citirao a koji govori o toj temi iz koje muslimani izvlace svoje vjerovanje da Isa' a.s (Isus mir na njega) nije bio razapet i ubijen na krstu.
Za pocetak prijevod ajeta koji sam citirao a koji govori o toj temi iz koje muslimani izvlace svoje vjerovanje da Isa' a.s (Isus mir na njega) nije bio razapet i ubijen na krstu.
IV.157. i zbog riječi njihovih: “Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika!” A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili,
IV.158. već ga je Allah uzdigao Sebi. - A Allah je silan i mudar.
IV.159. I nema nijednog sljedbenika Knjige koji, kada bude umirao, neće u njega onako kako treba povjerovati, a na Sudnjem danu on će protiv njih svjedočiti.
-
Jonatan
-DA- ovo je pretpostavljam iz Kurana, ali ništa posebno ne dokazuje. Vi vjerujete u to što se nalazi u vašoj Knjizi, a mi što je u našoj, ali je problem što se jedino vi protivite tome da je Isus razapet.
Da malo olakšamo situaciju, što ti misliš je li Isus Mesija?
-
-DA-
Da ali nasa knjiga je direktna objava dok je vasa pisana po sjecanju. Vidis mi cak vjerujemo da ce se Isa a.s vratiti i ubiti antikrista. A vjerijem da je Mesija zato sto to tako Allah u Kur'anu kaze. Naci ti poslije ajet ako Bog da a sada moram na dzumuJonatan wrote:-DA- ovo je pretpostavljam iz Kurana, ali ništa posebno ne dokazuje. Vi vjerujete u to što se nalazi u vašoj Knjizi, a mi što je u našoj, ali je problem što se jedino vi protivite tome da je Isus razapet.
-
Jonatan
Koliko ja znam Muhamed nije napisao Kur'an. Jeste ga objavio, ali ga nije on napisao.-DA- wrote:
Da ali nasa knjiga je direktna objava dok je vasa pisana po sjecanju. Vidis mi cak vjerujemo da ce se Isa a.s vratiti i ubiti antikrista. A vjerijem da je Mesija zato sto to tako Allah u Kur'anu kaze. Naci ti poslije ajet ako Bog da a sada moram na dzumu
-
revolutionary
Zašto bi bio razapet to je bolje pitanje.
Nije uradio ništa loše da bude kažnjen. Islam tvrdi je Isa uzdignut na nebo i da će biti spušten malo prije kraja svijeta a i Barnaba, jedan od apostola to tvrdi. Njegovo evanđelje je bilo kanonizirano do 323 godine i Nikejskog koncila kada je zabranjeno jer nije dozvoljavalo instituciju crkve kao suvišnu. Ili npr. nije davalo svećenicima mogućnost da kažu EGO TI ABSOLVO i opraštaju. Barnaba je nadimak koji znači sin utjehe ili sin istine, a tako su ga prozvali drugi apostoli, a njegovo evanđelje se ignoriše mada ono jedino istinito govori o Isau, sinu Marijinom, i proroku Božijem, koji je zabranio da tvrde da je bog i koji je korio apostole kad su to radili.
Nije uradio ništa loše da bude kažnjen. Islam tvrdi je Isa uzdignut na nebo i da će biti spušten malo prije kraja svijeta a i Barnaba, jedan od apostola to tvrdi. Njegovo evanđelje je bilo kanonizirano do 323 godine i Nikejskog koncila kada je zabranjeno jer nije dozvoljavalo instituciju crkve kao suvišnu. Ili npr. nije davalo svećenicima mogućnost da kažu EGO TI ABSOLVO i opraštaju. Barnaba je nadimak koji znači sin utjehe ili sin istine, a tako su ga prozvali drugi apostoli, a njegovo evanđelje se ignoriše mada ono jedino istinito govori o Isau, sinu Marijinom, i proroku Božijem, koji je zabranio da tvrde da je bog i koji je korio apostole kad su to radili.
-
Jonatan
O barnabinom evanđelju sam već podosta puta naveo za greške koje se u njemu nalaze.revolutionary wrote:Zašto bi bio razapet to je bolje pitanje.
Zašto bi bio razapet? Mene pitaš, nisam ja poslao Mesiju, nego Bog i to je Božji put, a ne ljudski.
A za Mesiju prorok ovako govori:
(13) Gle, uspjet će Sluga moj, podignut će se, uzvisit' i proslaviti! (14) Kao što se mnogi užasnuše vidjevši ga - tako mu je lice bilo neljudski iznakaženo te obličjem više nije naličio na čovjeka - (15) tako će on mnoge zadiviti narode i kraljevi će pred njim usta stisnuti videć' ono o čemu im nitko nije govorio, shvaćajuć' ono o čemu nikad čuli nisu: #53"Tko da povjeruje u ono što nam je objavljeno, kome se otkri ruka Jahvina?" (2) Izrastao je pred njim poput izdanka, poput korijena iz zemlje sasušene. Ne bijaše na njem ljepote ni sjaja da bismo se u nj zagledali, ni ljupkosti da bi nam se svidio. (3) Prezren bješe, odbačen od ljudi, čovjek boli, vičan patnjama, od kog svatko lice otklanja, prezren bješe, odvrgnut. (4) A on je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava. (5) Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna - radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše. (6) Poput ovaca svi smo lutali i svaki svojim putem je hodio. A Jahve je svalio na nj bezakonje nas sviju. (7) Zlostavljahu ga, a on puštaše, i nije otvorio usta svojih. K'o jagnje na klanje odvedoše ga; k'o ovca, nijema pred onima što je strižu, nije otvorio usta svojih. (8 Silom ga se i sudom riješiše; tko se brine za njegovu sudbinu? Da, iz zemlje živih ukloniše njega, za grijehe naroda njegova nasmrt ga izbiše. (9) Ukop mu odrediše među zločincima, a grob njegov bi s bogatima, premda nije počinio nepravde nit' su mu usta laži izustila. (10) Al' se Jahvi svidje da ga pritisne bolima. Žrtvuje li život svoj za naknadnicu, vidjet će potomstvo, produžit' sebi dane i Jahvina će se volja po njemu ispuniti. (11) Zbog patnje duše svoje vidjet će svjetlost i nasititi se spoznajom njezinom. Sluga moj pravedni opravdat će mnoge i krivicu njihovu na sebe uzeti. (12) Zato ću mu mnoštvo dati u baštinu i s mogućnicima plijen će dijeliti, jer sam se ponudio na smrt i među zlikovce bio ubrojen, da grijehe mnogih ponese na sebi i da se zauzme za zločince.
Još se pitaš zašto bi bio razapet?
-
-DA-
jonatan na pitanje ti je odgovoreno. Stav Islam se izvodi tvrdnje Allaha dz.s da Isa' a.s nije razapet niti su ga ubili kao sto su zidovi tvrdili. Izmedjuostalog tvrdili su i da je Merjema prostitutka, Isa' kopile itd. zbog svega toga ih je Allah prokleo. Ne znam kako krscani mogu da uzimaju predaje kao vjerodostojne od takvih ljudi? U svakom slucaju ako ti ne vjerujes ili se ne slazes sa iznesenim to je tvoja stvar. Tebi tvoja vjera meni moja.
IV.159. I nema nijednog sljedbenika Knjige koji, kada bude umirao, neće u njega onako kako treba povjerovati, a na Sudnjem danu on će protiv njih svjedočiti.
Last edited by -DA- on 20/03/2004 13:03, edited 1 time in total.
-
-DA-
A sto se Kur'ana tice on je cijelo vrijeme bio cjelina samo sto nije bio odmah napisan/sastavljen u vidu knjige. Kur'an su cijelo vrijeme cuvali hafizi Kur'ana koji su ga znali napamet pored spisa koje su imali ashabi. A druga stvar je da je za razliku od prijasnjih objava Allah swt zagarantovo da ce On nad Posljednjom Objavom bdjeti. Zato niko nikada nije uspio da izmijeni nesto u Kur'anu iako je bilo pokusaja.
A znas li, Jonatan, da muslimani vjeruju da ce Isa' a.s ponovo doci pred Sudnji dan da ubije Dedzdzala (AntiKrista)? Cak se opsijuje njegov izgled, gdje ce doci, kako ce ga ljudi prepoznati i sta ce biti sa njim....
A znas li, Jonatan, da muslimani vjeruju da ce Isa' a.s ponovo doci pred Sudnji dan da ubije Dedzdzala (AntiKrista)? Cak se opsijuje njegov izgled, gdje ce doci, kako ce ga ljudi prepoznati i sta ce biti sa njim....
-
Gluhoprdic
Daj Boze da sto prije dodje, jer mi je ovaj pogani svijet dodijao a i vasa naglabanja.
-
Gluhoprdic
U prevodu Kurana od Causevica stoji da su sure u Kuranu drugim redosljedom slozene nego sto su objavljivane. Sto znaci to su uradili ljudi.
Ako se Kuran cita tim drugim redosljedom onda se po meni dobija drugacija slika zbivanja.
Imali neko sa vise znanja da mi to pojasni.
Ako se Kuran cita tim drugim redosljedom onda se po meni dobija drugacija slika zbivanja.
Imali neko sa vise znanja da mi to pojasni.