Isusena sluznica Sinusa
Moderator: anex
-
Anri1
#1 Isusena sluznica Sinusa
Pozdrav svima.
Imam problem sa isusenom sluznicom sinusa koja traje vec 5-6 godina. Uzrok je vjerovatno prekomjerno koriscenje sprejeva za odcepljavanje nosa. Radio sam alergo test i tu je sve u redu. Koristim fiziolosku otopinu i nisita mast ali to mi pomaze samo trenutno, najgore je nocu.
Imam problem sa isusenom sluznicom sinusa koja traje vec 5-6 godina. Uzrok je vjerovatno prekomjerno koriscenje sprejeva za odcepljavanje nosa. Radio sam alergo test i tu je sve u redu. Koristim fiziolosku otopinu i nisita mast ali to mi pomaze samo trenutno, najgore je nocu.
-
mini2
#2 Re: Isusena sluznica Sinusa
nikakvi sprejevi, ništa, ja od svoje devete godine muku mučim sa sinusima i ništa ne pomaže. imam inače hroničnu upalu, ni operacija nije rješenje jer za godinu dvije opet isto, dakle, naviknuti samo, pomiriti se s tim i ne nervirati a da ne spominjemo nesanicu upravo radi toga, dakle, suosjećam. 
- eltroxin
#3 Re: Isusena sluznica Sinusa
Probaj ispirati nos sa slanom vodom i ovom spravicom. Temperatura vode neka bude slicna temperaturi tijela i rastopi jednu kasikicu soli.Anri1 wrote:Pozdrav svima.
Meni nikakvi sprejevi ne pomazu, ili pomognu na kratko. Prekomjerno koristenje sprejeva koji sadrze xylometazolin ili oxymetazolin dovodi do toga da se kanali u nosu pocnu suzavati i bude samo gore.

-
Anri1
#4 Re: Isusena sluznica Sinusa
Hvala, probacu ovo.
Da li mogu da koristim fiziolosku otopinu? Ako ne, koliko soli na koliko vode?
Negdje sam citao da su kortikosteroidi dobri za obnavljanje sluznice. Gdje da dodjem do njih?
Da li mogu da koristim fiziolosku otopinu? Ako ne, koliko soli na koliko vode?
Negdje sam citao da su kortikosteroidi dobri za obnavljanje sluznice. Gdje da dodjem do njih?
-
konyan
#5 Re: Isusena sluznica Sinusa
Imas u apotekama kupiti neku norvesku verziju Neti Pota (izgleda bas ovako kao na slici koja je postavljena). Ona dodje sa mjericom za sol, tako da ne moras brinuti za to. Ja je koristim svakodnevno i super je. S vremenom ces nauciti i temperaturu vode koja ti odgovara.
Ako je temperatura vode hladnija ili toplija od one koja ti odgovara, nece biti potpuno ugodno. Isto vrijedi i za kolicinu soli.
U apotekama mozes kupiti i Aquamaris varijantu, ali mi njihova nije draga, jer ne dodje sa mjericom za sol, vec te tjera da kupujes one njihove kesice za pravljenje slanog rastvora.
Ako je temperatura vode hladnija ili toplija od one koja ti odgovara, nece biti potpuno ugodno. Isto vrijedi i za kolicinu soli.
U apotekama mozes kupiti i Aquamaris varijantu, ali mi njihova nije draga, jer ne dodje sa mjericom za sol, vec te tjera da kupujes one njihove kesice za pravljenje slanog rastvora.
- eltroxin
#6 Re: Isusena sluznica Sinusa
Upravo tako, dobijes i mjeru za sol. Ja koristim morsku sol a tempereturu vode slicnu temperaturi tijela, Pustim vodu preko ruke i otprilike odredim temperaturu. Poenta svega je da u jednu nozdrvu sipas slanu vodu a da na drugu izlazi. Evo kako se koristi:
Ja se ne bih igrao sa kortikosteroidima, jedino ponekad kada nema drugog izlaza.
Ja se ne bih igrao sa kortikosteroidima, jedino ponekad kada nema drugog izlaza.
-
Anri1
#7 Re: Isusena sluznica Sinusa
Mislio sam da vodu moram svaki put prokuhavati pa onda cekati da se ohladi ali na ovom videu vidim da ne treba.
Odlicno, ovo cu odmah sutra kupiti.
Ako mi ovo ne pomogne onda cu morati probati i sa kortikosteroidima jer ne mogu vize ovako. Ako spavam gdje je temperatura ispod 7-8 stepeni citav sledeci dan me boli glava i imam pojacano zujanje u usima. A zujanje imam konstantno samo sto se u takvim situacijama pojacava. Klima, i najmanja promjena temperature vazduha, dim od cigareta, parfemi, prasina, sve to mi smeta. Automacki mi se isusi sluznica, naj gore je iznad grla (krajnika) tu osjecam najvecu suhocu. Cak mi smeta i kad popijem kafu, o gaziranim picima da ne pricam. Nisita mast mi pomaze trenutno ali nije prakticna, kad naspem mast u nos moram se pet minuta okretati u lezecem polozaju da bi ona dosla na mjesta gdje je sluznica isusena.
Odlicno, ovo cu odmah sutra kupiti.
Ako mi ovo ne pomogne onda cu morati probati i sa kortikosteroidima jer ne mogu vize ovako. Ako spavam gdje je temperatura ispod 7-8 stepeni citav sledeci dan me boli glava i imam pojacano zujanje u usima. A zujanje imam konstantno samo sto se u takvim situacijama pojacava. Klima, i najmanja promjena temperature vazduha, dim od cigareta, parfemi, prasina, sve to mi smeta. Automacki mi se isusi sluznica, naj gore je iznad grla (krajnika) tu osjecam najvecu suhocu. Cak mi smeta i kad popijem kafu, o gaziranim picima da ne pricam. Nisita mast mi pomaze trenutno ali nije prakticna, kad naspem mast u nos moram se pet minuta okretati u lezecem polozaju da bi ona dosla na mjesta gdje je sluznica isusena.
- South Blue Mama
#8 Re: Isusena sluznica Sinusa
A da prije kortikosteroida pokusas sa uljem curekota, ja cim osjetim da ce me ova "sinusna glavobolja" safatati pokvasim stapic za uho i namazem obje nosnice. Vjeruj mi da meni pomaze. Takodje ako spavam u jako hladnoj prostoriji bome ja nabacim tanku vunenu kapicu ili traku koja mi pokrije ceone sinuse i spavam. Mozda zvuci odvratno ali izbjegnem problem
Kape, sesirici i tako to su postali dio mog outfita cim malo zahladni jer ako je glavi hladno ja sam donja.
-
Anri1
#9 Re: Isusena sluznica Sinusa
Nabavio sam ovu spravicu i ulje curekota pa cu probati jedno vrijeme.
Postoji li jos nesto sto bih mogao umjesati u ovu vodu i so a da pozitivno djeluje na ostecenu sluznicu?
Postoji li jos nesto sto bih mogao umjesati u ovu vodu i so a da pozitivno djeluje na ostecenu sluznicu?
- male_okice
#10 Re: Isusena sluznica Sinusa
Posto sam dugo godina imala problema s sinusima pomogla mi je na kraju fizioloska otopina plus sinusan kapi. Otopinom sam ispirala nos svakih 1-2h i to kupila injekciju i uspricam sebi citavu dozu i pustim da izadje kroz nos, sinusan kapi sam koristila za napravanje i one isto nisu lose ali mozes koristiti i caj od kamilice mente itd.
To sam sve radila intenzivno sigurno 20tak danaci evo 3 mjeseca disem manje vise samostalno a prije sam u svakoj tasni i svakoj sobi imala po 1 operil. Mislim da je vazno da se skines sa operila ili slicnih kapi jer su ine bas zlo a moguce je i da si se vec navukao na njih i zbilja se nadam da se sluznica nije ostetila previse. Kod ovih terapija moras bas biti uporan da bi djelovale dok se i sama sluznica ne obnovi malo.
Sto se tice kortikosteroida kod nas imas kupiti flixonase sprej 23 km je i njega sam koristila, realno receno ne mogu reci da sam osjecala ikakvo olaksanje, a nisam sigurna da li bi iti ako ti je alergotest bio negativan. Izbjegavaj isto suh zrak i naravno more je odlican lijek pa ako imas mogucnosti na ljeto par dana na moru znaci puno.
To sam sve radila intenzivno sigurno 20tak danaci evo 3 mjeseca disem manje vise samostalno a prije sam u svakoj tasni i svakoj sobi imala po 1 operil. Mislim da je vazno da se skines sa operila ili slicnih kapi jer su ine bas zlo a moguce je i da si se vec navukao na njih i zbilja se nadam da se sluznica nije ostetila previse. Kod ovih terapija moras bas biti uporan da bi djelovale dok se i sama sluznica ne obnovi malo.
Sto se tice kortikosteroida kod nas imas kupiti flixonase sprej 23 km je i njega sam koristila, realno receno ne mogu reci da sam osjecala ikakvo olaksanje, a nisam sigurna da li bi iti ako ti je alergotest bio negativan. Izbjegavaj isto suh zrak i naravno more je odlican lijek pa ako imas mogucnosti na ljeto par dana na moru znaci puno.
-
Anri1
#11 Re: Isusena sluznica Sinusa
Ovo je rezultat alergo testa: http://d.pr/i/E8n5
Operil nikad nisam koristio. Od slicnih sprejeva sam i ostetio sluznicu. Njih po pravilu treba koristiti maksimum 7 dana a ja sam ih koristio nekoliko mjeseci jer mi je nos bas bio zacepljen. Sad nemam problema sa tim, osim kad spavam pa, strana na kojoj lezim mi se ponekad zacepi.
Kakav je flixonase sprej, kakav je on za sluznicu, da li ima nesto u sebi sto je ostecuje? Prije nekoliko dana sam probao propolis sprej ali i on mi smeta.
Oko pet dana ispiram sinuse slanom vodom u koju stavim par kapi pantenol rastvora i cini mi se da mi je za nijansu bolje.
Operil nikad nisam koristio. Od slicnih sprejeva sam i ostetio sluznicu. Njih po pravilu treba koristiti maksimum 7 dana a ja sam ih koristio nekoliko mjeseci jer mi je nos bas bio zacepljen. Sad nemam problema sa tim, osim kad spavam pa, strana na kojoj lezim mi se ponekad zacepi.
Kakav je flixonase sprej, kakav je on za sluznicu, da li ima nesto u sebi sto je ostecuje? Prije nekoliko dana sam probao propolis sprej ali i on mi smeta.
Oko pet dana ispiram sinuse slanom vodom u koju stavim par kapi pantenol rastvora i cini mi se da mi je za nijansu bolje.
-
tagomago
#12 Re: Isusena sluznica Sinusa
ja koristim flixo sprej u proljeće dok je visoka koncetrancija smetala u zraku i ne osjećam nikakvo olakšanje - štaviše, čini mi se da mi samo gore bude, kihanje se pojačava, sekrecija također a svrbi luđački
- manekenka u penziji
#13 Re: Isusena sluznica Sinusa
Jeste li pokušali sa morskim krastavcima?
- male_okice
#14 Re: Isusena sluznica Sinusa
Anri1 wrote:Ovo je rezultat alergo testa: http://d.pr/i/E8n5
imamo slican rezultat, meni je tad receno da nije problem u alergiji pa sam slikala sinuse na rtg-u i receno mi je da je i to normalno, ali ja i dalje nisam mogla disati pa sam pokusala ovo sa fizioloskom i stvarno mi je pomoglo do tacke da je vise ne trebam koristiti a nos i dalje odcepljen. mislim da moras biti i dalje uporan sa slanim rastvorom itd jer je sluznici potrebno da se regenerira od tih sprejeva koje si koristio, koliko dugo ne znam ali sigurno racunar par mjeseci.
propolis sprej sam koristila i bio mi je prejak krenu mi suze a nos ostane zacepljen tako da sam ga prestala koristiti.
a flixonase je bas sprej na bazi kortikosteroida, moze se koristiti bez vremenskog organicenja (tako je barem meni moj dr rekao), ja sam ga koristila ali ne mogu reci da mi je bog zna kako pomogao jer ipak on treba da pomaze ljudima koji imaju neku alergiju a posto to kod mene nije bio slucaj onda nije ni djelovao. mozda da ipak nastavis sad zasad samo sa tim obicnim ispiranjem i klonis se hemije.
-
Anri1
#15 Re: Isusena sluznica Sinusa
Ok. Nastavicu onda samo sa ovim.
- Bloo
- Globalna šefica
-
Anri1
#17 Re: Isusena sluznica Sinusa
Na kraju mi nista od ovoga nije pomoglo, cak se osjecam gore, imam ceste glavovolje.
Danas sam nabavio inhalator pa cu probati sa njim.
Da li devijacija moze stvarati ovakve probleme?
Danas sam bio na ORL,
Ova prva recenica u nalazu nije tacna, nos mi je prohodan a grlo mi nije suho.
Ne znam kako je dr. mogla pogrijesiti.
Ako ima neko da mi protumaci ovo
http://s26.postimg.org/mz0zc2lm1/image.jpg
Danas sam nabavio inhalator pa cu probati sa njim.
Da li devijacija moze stvarati ovakve probleme?
Danas sam bio na ORL,
Ova prva recenica u nalazu nije tacna, nos mi je prohodan a grlo mi nije suho.
Ne znam kako je dr. mogla pogrijesiti.
Ako ima neko da mi protumaci ovo
http://s26.postimg.org/mz0zc2lm1/image.jpg
- nominativ
#18 Re: Isusena sluznica Sinusa
ja muku mučim sa sinusima evo već godinama.
imam i ovaj aquamaris sustav za ispiranje sinusa, i super mi je.
međutim, meni je pomoglo nešto skroz lijevo, a shvatila sam kad sam počela da pijem te tablete, a riječ je o SPIRULINI, onda sam izguglala da je ta alga dobra i za sinuse.
meni je pomogla tako da sad izbacujem nekakav sekret, evo već 15 dana, a kapi u nos stavljam samo pred spavanje jer mi se baš tad začepi, možda zbog položaja glave?!
uglavnom, ja sam je počela piti iz drugih razloga, a pomogla mi je oko sinusa.
pa probaj.
također sam i bijeli sljez stavljala u nos, jeste da je odvratno ali navlaži sluznicu.
natopim u hladnu vodu, 2 sata i tu vodu stavim u onu bočicu od spreja za nos i tako sam to stavljala.
imam i ovaj aquamaris sustav za ispiranje sinusa, i super mi je.
međutim, meni je pomoglo nešto skroz lijevo, a shvatila sam kad sam počela da pijem te tablete, a riječ je o SPIRULINI, onda sam izguglala da je ta alga dobra i za sinuse.
meni je pomogla tako da sad izbacujem nekakav sekret, evo već 15 dana, a kapi u nos stavljam samo pred spavanje jer mi se baš tad začepi, možda zbog položaja glave?!
uglavnom, ja sam je počela piti iz drugih razloga, a pomogla mi je oko sinusa.
pa probaj.
također sam i bijeli sljez stavljala u nos, jeste da je odvratno ali navlaži sluznicu.
natopim u hladnu vodu, 2 sata i tu vodu stavim u onu bočicu od spreja za nos i tako sam to stavljala.
- limunada25
#19 Re: Isusena sluznica Sinusa
Koliko kosta ovaj rog?
Sent from my GT-S5830i using Tapatalk 2
- nominativ
#20 Re: Isusena sluznica Sinusa
tridesetak KM u apoteci na Grbavici, dođe i 30 doza morske soli sa uljima smirne i još nečega.limunada25 wrote:Koliko kosta ovaj rog?
- limunada25
#21 Re: Isusena sluznica Sinusa
Hvalanominativ wrote:tridesetak KM u apoteci na Grbavici, dođe i 30 doza morske soli sa uljima smirne i još nečega.limunada25 wrote:Koliko kosta ovaj rog?