ISUS se oženio za Mariju Magdalenu i imao djecu, stoji u tekstu starom gotovo 1500 godina

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
BHCluster

#1 ISUS se oženio za Mariju Magdalenu i imao djecu, stoji u tekstu starom gotovo 1500 godina

Post by BHCluster »

Image
ISUS se oženio za Mariju Magdalenu i imao djecu, stoji u tekstu starom gotovo 1500 godina koji se pojavio u Britanskoj knjižnici, prenosi Independent.

Tekst je nazvan "Izgubljeno evanđelje" i preveden s jezika koji se povezuje s aramejskim, a na njemu su godinama radili profesor Barrie Wilson i pisac Simcha Jacobovici. U njemu se navodi i da je Marija Magdalena zapravo bila "originalna Djevica Marija", ali da je, kao što je navedeno, bila njegov žena, a ne majka.

Mnogi stručnjaci umanjili su povijesnu vrijednost ove biblijske ličnosti, ali prema prevoditeljima ovog teksta, ona je imala puno veću važnost nego što joj se prvotno pripisivalo, odnosno bila je uz Isusa u svim trenucima koji su se dosad povezivali s Djevicom Marijom.

Naravno, ovo nije prvi put da se otkrivaju razna "nova evanđelja" u kojima se tvrdi da je Isus bio u romantičnom odnosu s Marijom Magdalenom, a o tome su pisali i Nikos Kazantzakis u "Posljednjem Kristovom iskušenju" i Dan Brown u "Da Vincijevom kodu".

Za ovaj se tekst navodi da datira iz 570. godine te da je napisan na životinjskoj koži. U arhivima Britanske knjižnice nalazi se posljednjih 20 godina, a tamo je donesen iz Britanskog muzeja koji ga je 1847. godine kupio od trgovca umjetninama koji je tvrdio da ga je nabavio iz samostana sv. Makarija u Egiptu. Posljednjih 160 godina dokument su proučavali stručnjaci koji u njemu nisu pronašli "ništa zanimljivo", što se očito promijenilo kad je on stigao u Wilsonove ruke. Nakon šest godina proučavanja on i Jacobovici došli su do spomenutih "otkrića".

Daljnja saznanja iz knjige bit će poznata u srijedu kad je zakazana službena promocija.
arslanbey

#2 Re: ISUS se oženio za Mariju Magdalenu i imao djecu, stoji u tekstu starom gotovo 1500 godina

Post by arslanbey »

Sto se tice muslimana,islam niti spominje niti negira to
Big Ang

#3 Re: ISUS se oženio za Mariju Magdalenu i imao djecu, stoji u tekstu starom gotovo 1500 godina

Post by Big Ang »

arslanbey wrote:Sto se tice muslimana,islam niti spominje niti negira to
Vid njega, ko reis. :D

Što se tiče teksta ja odavno vjerujem u to da je bio oženjen.
Bloo
Globalna šefica

#4 Re: ISUS se oženio za Mariju Magdalenu i imao djecu, stoji u tekstu starom gotovo 1500 godina

Post by Bloo »

:dosadno:
arslanbey

#5 Re: ISUS se oženio za Mariju Magdalenu i imao djecu, stoji u tekstu starom gotovo 1500 godina

Post by arslanbey »

Big Ang wrote:
Vid njega, ko reis. :D

Što se tiče teksta ja odavno vjerujem u to da je bio oženjen.
Pa da se odmah zna da je ovo nama Svejedno,manje vise :D
apsidejzi

#6 Re: ISUS se oženio za Mariju Magdalenu i imao djecu, stoji u tekstu starom gotovo 1500 godina

Post by apsidejzi »

Tema nije o islamu neko krscanskoj dogmi i nema potrebe nametati isti tamo gdje mu nije mjesto. Kakve veze ima sta islam kaze o krscanskoj dogmi?
arslanbey

#7 Re: ISUS se oženio za Mariju Magdalenu i imao djecu, stoji u tekstu starom gotovo 1500 godina

Post by arslanbey »

apsidejzi wrote:
Tema nije o islamu neko krscanskoj dogmi i nema potrebe nametati isti tamo gdje mu nije mjesto. Kakve veze ima sta islam kaze o krscanskoj dogmi?
Isa a.s je i u islamu ,a islam nas svakako uci da je biblija iskrivljenq tako da je nama zbog toga ovo zanimljivo
apsidejzi

#8 Re: ISUS se oženio za Mariju Magdalenu i imao djecu, stoji u tekstu starom gotovo 1500 godina

Post by apsidejzi »

arslanbey wrote:
apsidejzi wrote:
Isa a.s je i u islamu ,a islam nas svakako uci da je biblija iskrivljenq tako da je nama zbog toga ovo zanimljivo
Islam ima zanimljivijih i aktuelnijih tema od ukazivanja na tudje nedostatke a sakrivanje svojih. Na primjer: Desavanja na BI? Oholost vladajuce kaste diljem muslimanskih zemalja? Mogucnost naucnog progresa?

Jutros citam clanak iz saffa gdje se navodno u indoneziji okupilo 120.000 hafiza da polazu hifz. Ja nesto kontam, muslimanima bi bilo lijepo i sa 110.000 hafiza i 10.000 nuklearnih fizicara ali muslimani imaju bitnijih stvari za razmisljanje: Kako svima pokazati da je Biblija iskrivljena.
nema me tamo

#9 Re: ISUS se oženio za Mariju Magdalenu i imao djecu, stoji u tekstu starom gotovo 1500 godina

Post by nema me tamo »

Šta ovo sad znaci tacno?

Oduvijek sam znao da je svaka religija poput bajke, al' na stranu sad to.
Jel' ovo znaci da bi se trebala " ugasit " ova religija?
Baš kao i Islam pošto je tamo Isa alejhi..???
kerima1

#10 Re: ISUS se oženio za Mariju Magdalenu i imao djecu, stoji u tekstu starom gotovo 1500 godina

Post by kerima1 »

Islam ima zanimljivijih i aktuelnijih tema od ukazivanja na tudje nedostatke a sakrivanje svojih. Na primjer: Desavanja na BI? Oholost vladajuce kaste diljem muslimanskih zemalja? Mogucnost naucnog progresa?

Jutros citam clanak iz saffa gdje se navodno u indoneziji okupilo 120.000 hafiza da polazu hifz. Ja nesto kontam, muslimanima bi bilo lijepo i sa 110.000 hafiza i 10.000 nuklearnih fizicara ali muslimani imaju bitnijih stvari za razmisljanje: Kako svima pokazati da je Biblija iskrivljena.
:thumbup: Dobro razmisljanje.
arslanbey

#11 Re: ISUS se oženio za Mariju Magdalenu i imao djecu, stoji u tekstu starom gotovo 1500 godina

Post by arslanbey »

nema me tamo wrote:Šta ovo sad znaci tacno?

Oduvijek sam znao da je svaka religija poput bajke, al' na stranu sad to.
Jel' ovo znaci da bi se trebala " ugasit " ova religija?
Baš kao i Islam pošto je tamo Isa alejhi..???
Pa nista islamu Za nas je isa covjek i ovako ,no kako opravdati da je boziji sin imao zenu
Ali Kemal

#12 Re: ISUS se oženio za Mariju Magdalenu i imao djecu, stoji u tekstu starom gotovo 1500 godina

Post by Ali Kemal »

kerima1 wrote:

:thumbup: Dobro razmisljanje.
Kakvo gubljenje vremena uciti napamet Kuran :-)
Bosanac sa dna kace

#13 Re: ISUS se oženio za Mariju Magdalenu i imao djecu, stoji u tekstu starom gotovo 1500 godina

Post by Bosanac sa dna kace »

Isus se ozenio sa Marijom i imao je djecu?
Isusu je bio ozenjen Marijom i imao je djecu?
Isus je bio ozenjen sa Marijom i imao je djecu?
...kaze tekst star gotovo 1500?
...kaze se u teksu starom gotovo 1500?
....stoji u tekstu starom gotovo 1500 godina...?

BHClusteru....sa krhotiziranim naslovom si ubio svaku zelju u meni da dumam o tome je'l Isus bio ozenjen ili nije....a logicno bi bilo da kao laici kazemo da jeste bio ozenjen.
Ali kad malo dublje zarovimo u spise, onda khm narode svasta nam dodje prid oci...te Nazareni, te Eseni, te ovi te oni....pa sad....
Post Reply