Isus: još jedan vjerski učitelj ili Bog?
- Kaktusssss
#1 Isus: još jedan vjerski učitelj ili Bog?
Isus: još jedan vjerski učitelj ili Bog?
U Evanđelju po Jovanu 6:38 Isus kaže: "Ja sam sišao sa neba!" Prilično jasna izjava! "Pre Avrama, Ja sam!"
Dakle, on rvrdi da je Bog i da je sišao ne zemlju da se pobrine za specifičan problem zvan gijreh. A tokom tog procesa čini se da je ispunio do kraja svako proročanstvo o njemu koje je zapisano u Bibliji pre njega - svako proročanstvo koje govori o Mesiji. Džoš Mc Dauel u svojoj knjizi "Dokaz koji zahtjeva presudu" kaže da je prosto nemoguće da se u jednoj osobi ispune gotovo sva proročanstva o Mesiji. Da bi se ispunila samo osam od tih proročanstava u jednoj osobi, vjerovatnoća je jedan na prema deset na sedamnaesti stepen. A vjerovatnoća da se svih 44 proročanstva ispune u jednoj osobi je jedan na prema deset na stopedesetsedmi. Dakle radi se o osobi u kojoj su se ispunila sva 44 proročanstva koja su dobar dio prije njega napisana i koja se ne odnose ni na jednu drugu osobu. U 4 Knjizi Mojsijevoj 24:17 kaže da će Mesija izači iz plemena Jakovljevog, i da će prije njega doći glasnik (Isaija 43), to je čuvena izjava o glasniku koji će doći da mu pripravi put. To se ispunilo u Jovanu Krstitelju, što čitamo u Evanđelju po Mateju. Isus, takođe, tvrdi u Evanđelju po Jovanu 8:36 da je on onaj koji će osloboditi one koji su zarobljeni.
U Evanđelju po Jovanu 6:38 Isus kaže: "Ja sam sišao sa neba!" Prilično jasna izjava! "Pre Avrama, Ja sam!"
Dakle, on rvrdi da je Bog i da je sišao ne zemlju da se pobrine za specifičan problem zvan gijreh. A tokom tog procesa čini se da je ispunio do kraja svako proročanstvo o njemu koje je zapisano u Bibliji pre njega - svako proročanstvo koje govori o Mesiji. Džoš Mc Dauel u svojoj knjizi "Dokaz koji zahtjeva presudu" kaže da je prosto nemoguće da se u jednoj osobi ispune gotovo sva proročanstva o Mesiji. Da bi se ispunila samo osam od tih proročanstava u jednoj osobi, vjerovatnoća je jedan na prema deset na sedamnaesti stepen. A vjerovatnoća da se svih 44 proročanstva ispune u jednoj osobi je jedan na prema deset na stopedesetsedmi. Dakle radi se o osobi u kojoj su se ispunila sva 44 proročanstva koja su dobar dio prije njega napisana i koja se ne odnose ni na jednu drugu osobu. U 4 Knjizi Mojsijevoj 24:17 kaže da će Mesija izači iz plemena Jakovljevog, i da će prije njega doći glasnik (Isaija 43), to je čuvena izjava o glasniku koji će doći da mu pripravi put. To se ispunilo u Jovanu Krstitelju, što čitamo u Evanđelju po Mateju. Isus, takođe, tvrdi u Evanđelju po Jovanu 8:36 da je on onaj koji će osloboditi one koji su zarobljeni.
Last edited by Kaktusssss on 09/10/2004 20:16, edited 2 times in total.
-
Raikkonen
#2 Re: Isus: još jedan verski učitelj ili Bog?
A pošto je samo jedan Mesija, kako bi se onda trebala drukčije ostvariti proročanstva o Mesiji.Kaktusssss wrote: Džoš Mc Dauel u svojoj knjizi "Dokaz koji zahteva presudu" kaže da je prosto nemoguće da se u jednoj osobi ispune gotovo sva proročanstva o Mesiji.
To je ljudska logika.Da bi se ispunila samo osam od tih proročanstava u jednoj osobi, verovatnoća je jedan na prema deset na sedamnaesti stepen. A verovatnoća da se svih 44 proročanstva ispune u jednoj osobi je jedan na prema deset na stopedesetsedmi.
(26) A Isus upre u njih pogled pa im reče: "Ljudima je to nemoguće, ali Bogu je sve moguće."
- Kaktusssss
#3 Re: Isus: još jedan verski učitelj ili Bog?
[quote="Raikkonen"]
A pošto je samo jedan Mesija, kako bi se onda trebala drukčije ostvariti proročanstva o Mesiji.
U okultnim spisima u prošlosti pojavljivali su se razni učitelji. Oni Isusa spominju samo uzgred. On, po njima, nikad nikad nije bio božanstven. Učenje kaže da ga je materija samo osjenila, tako da je postojao viši Kristos od Isusa Krista. Zatim gospodar Kuthumi Lalsing, koji je u svojoj prethodnoj inkarnaciji bio Pitagora. Ko je od svih njih Kristos? Onaj krajnji koga svi ovi čekaju je Gospod Maritreja za koga tvrde da je Kristos. Na istoku, on se zove Bodi Satva, za islam on je Imam Madi, Indijcima, on je Širi Krišna. On je Mesija nad svim mesijama. On je svjetski učitelj i on predsjedava budućnošću i sudbinom svih velikih religija. Koji je od ovih Mesija pravi? Imamo jedno od njegovih pojavljivanja u Keniji. Nije to bio mali događaj, CNN je to cak i snimio. Pojavio se sa neba, hodao je među ljudima, ljudi su padali pred njim i on ih je iscjeljivao. A onda se podigao i iščezao. Da li je Isus bio stvarna ličnost ili ne? Neki tvrde, upravo, da nije. Euzebije iz Cezareje kaže da religija Isusa Krista nije ni nova, ni neobična. Sveti Avgustin je pisao nešto slično"Kristovo pojavljivanje nije bilo ništa neobično, nepoznato u ovo vrijeme". U to vrijeme su se ljudi obraćali bogovima kao što su Oziris i Izis. Postojao je jedan svjetski koncenzus. Isus nije bio ništa posebno, već su se takve stvari dešavale, to je bilo poznato.
A pošto je samo jedan Mesija, kako bi se onda trebala drukčije ostvariti proročanstva o Mesiji.
U okultnim spisima u prošlosti pojavljivali su se razni učitelji. Oni Isusa spominju samo uzgred. On, po njima, nikad nikad nije bio božanstven. Učenje kaže da ga je materija samo osjenila, tako da je postojao viši Kristos od Isusa Krista. Zatim gospodar Kuthumi Lalsing, koji je u svojoj prethodnoj inkarnaciji bio Pitagora. Ko je od svih njih Kristos? Onaj krajnji koga svi ovi čekaju je Gospod Maritreja za koga tvrde da je Kristos. Na istoku, on se zove Bodi Satva, za islam on je Imam Madi, Indijcima, on je Širi Krišna. On je Mesija nad svim mesijama. On je svjetski učitelj i on predsjedava budućnošću i sudbinom svih velikih religija. Koji je od ovih Mesija pravi? Imamo jedno od njegovih pojavljivanja u Keniji. Nije to bio mali događaj, CNN je to cak i snimio. Pojavio se sa neba, hodao je među ljudima, ljudi su padali pred njim i on ih je iscjeljivao. A onda se podigao i iščezao. Da li je Isus bio stvarna ličnost ili ne? Neki tvrde, upravo, da nije. Euzebije iz Cezareje kaže da religija Isusa Krista nije ni nova, ni neobična. Sveti Avgustin je pisao nešto slično"Kristovo pojavljivanje nije bilo ništa neobično, nepoznato u ovo vrijeme". U to vrijeme su se ljudi obraćali bogovima kao što su Oziris i Izis. Postojao je jedan svjetski koncenzus. Isus nije bio ništa posebno, već su se takve stvari dešavale, to je bilo poznato.
-
LudoALudjiJA
Razmisljanje jednog arapskog krscanina o Isusu, dotice se i ove rasprave:
Jednom u svakih sto godina Isus Nazarecanin se sretne sa Isusom Krscaninom u bastama libanonskih brda. I dugo setaju; i svaki put Isus Nazarecanin dodje do tog da izusti Isusu Krscaninu: "Prijatelju moj, bojim se da nikad, bas nikad, ja i ti necemo sloziti."
Tri su cuda naseg Brata Isusa koja nikad nisu spomenuta u Knjizi: prvo je da je on bio covjek kako sto smo ja i ti, drugo je da je imao smisao za humor, i trece da je znao da ce pokoravati kroz pokorene.
Jednom u svakih sto godina Isus Nazarecanin se sretne sa Isusom Krscaninom u bastama libanonskih brda. I dugo setaju; i svaki put Isus Nazarecanin dodje do tog da izusti Isusu Krscaninu: "Prijatelju moj, bojim se da nikad, bas nikad, ja i ti necemo sloziti."
Tri su cuda naseg Brata Isusa koja nikad nisu spomenuta u Knjizi: prvo je da je on bio covjek kako sto smo ja i ti, drugo je da je imao smisao za humor, i trece da je znao da ce pokoravati kroz pokorene.
-
Sarajevska Princeza
Isus se nikad DIREKTNO nije izjasnio da je Bog.
-
Sarajevska Princeza
#6 Re: Isus: jo¹ jedan vjerski uèitelj ili Bog?
JOHN 6:38: " FOR I CAME DOWN FROM HEAVEN, NOT TO DO MY OWN WILL, BUT THE WILL OF HIM THAT SENT ME" ( Jer ja sam dosao iz RAJA ne svojom sopstvenom voljom, vec voljom NJEGOVOM koja me je poslala )Kaktusssss wrote:Isus: jo¹ jedan vjerski uèitelj ili Bog?
U Evanðelju po Jovanu 6:38 Isus ka¾e: "Ja sam si¹ao sa neba!" Prilièno jasna izjava!
JOHN 6:39: "AND THIS IS THE FATHER'S WILL WHICH HATH SENT ME, THAT OF ALL WHICH HE HATH GIVEN ME I SHOULD LOSE NOTHING, BUT SHOULD RAISE IT UP AGAIN AT THE LAST DAY."
Gdje vidis da je Isus rekao da je Bog, i da dolazi sa neba?
Koju verziju Biblije koristis? Kod mene je KING JAMES VERSION koja se koristi kao standard u SAD.
-
Sarajevska Princeza
#7 Re: Isus: jo¹ jedan vjerski uèitelj ili Bog?
gdje ti to vidis ovdje? Oni tvrde da je Isus rekao sledece:Kaktusssss wrote: tvrdi u Evanðelju po Jovanu 8:36 da je on onaj koji æe osloboditi one koji su zarobljeni.
JOHN 8:36: " IF THE SON THEREFORE SHALL MAKE YOU FREE, YE SHALL BE FREE INDEED."
JOHN 8:37: "I KNOW THAT YE ARE ABRAHAM'S SEED; BUT YE SEEK TO KILL ME, BECAUSE MY WORD HATH NO PLACE IN YOU."
JOHN 38:8 " I SPEAK THAT WHICH I HAVE SEEN WITH MY FATHER: AND YE DO THAT WHICH YE HAVE SEEN WITH YOUR FATHER.
- Kaktusssss
#8 Re: Isus: još jedan vjerski učitelj ili Bog?
U ovom slusaju rijec je bilo o Danicic-Karadzic...Sarajevska Princeza wrote:Kaktusssss wrote:Isus: još jedan vjerski učitelj ili Bog?
Koju verziju Biblije koristis? Kod mene je KING JAMES VERSION koja se koristi kao standard u SAD.
Odgovori na tvoja pitanja slijede...ali pazi, otvori oci....
-
Sarajevska Princeza
Dobro hajde.
Trebao si ti procitati verziju James Kinga - nije isto ono sto ti navodis - prevod se ne slaze. Eto vidjecemo hajde postiraj.
-
Raikkonen
#10 Re: Isus: još jedan verski učitelj ili Bog?
Prijatelju malo lutaš. Svi ovi navedeni iz jednostavnog razloga ne mogu biti Mesija, jer je Mesija iz roda Davidova, on će učiniti Davidovo prijestolje vječnim, to je Božje obećanje, koje se ispunilo.Kaktusssss wrote: U okultnim spisima u prošlosti pojavljivali su se razni učitelji. Oni Isusa spominju samo uzgred. On, po njima, nikad nikad nije bio božanstven. Učenje kaže da ga je materija samo osjenila, tako da je postojao viši Kristos od Isusa Krista. Zatim gospodar Kuthumi Lalsing, koji je u svojoj prethodnoj inkarnaciji bio Pitagora. Ko je od svih njih Kristos? Onaj krajnji koga svi ovi čekaju je Gospod Maritreja za koga tvrde da je Kristos. Na istoku, on se zove Bodi Satva, za islam on je Imam Madi, Indijcima, on je Širi Krišna. On je Mesija nad svim mesijama. On je svjetski učitelj i on predsjedava budućnošću i sudbinom svih velikih religija. Koji je od ovih Mesija pravi?
Ako neke od ovih dovedeš u vezu sa Davidom, mogao bi netko od njih biti Mesija, ali sumnjam da je itko od ovih zemljak Davidov, a kamoli iz njegova roda, za razliku od Isusa
-
Raikkonen
#11 Re: Isus: još jedan vjerski učitelj ili Bog?
Mogu vam ja predložiti Bibliju u izdanju Kršćanske sadašnjosti. Po meni najbolje, jer je napisana i prevedena na jezik koji mi najbolje razumijemoSarajevska Princeza wrote:
http://klub.posluh.hr/lektira/biblija.htm
-
Raikkonen
Pod jedan: Isus je malo što DIREKTNO govorio.Sarajevska Princeza wrote:Isus se nikad DIREKTNO nije izjasnio da je Bog.
Pod dva: (61) A on je šutio i ništa mu nije odgovarao. Veliki ga svećenik ponovo upita: "Ti li si Krist, Sin Blagoslovljenoga?" (62) A Isus mu reče: "Ja jesam! I gledat ćete Sina Čovječjega gdje sjedi zdesna Sile i dolazi s oblacima nebeskim." Mk - 14; 61-62
-
Raikkonen
Prorok Zaharija - 9; 9
Mesija
(9) Klikni iz sveg grla, Kćeri sionska! Viči od radosti, Kćeri jeruzalemska! Tvoj kralj se evo tebi vraća: pravičan je i pobjedonosan, ponizan jaše na magarcu, na magaretu, mladetu magaričinu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mt 21; 4-5
(4) To se dogodi da se ispuni što je rečeno po proroku: (5)Recite kćeri Sionskoj: Evo kralj ti tvoj dolazi, krotak, jašuć na magarcu, na magaretu, mladetu magaričinu.
To ti je samo jedno od mnogo ispunjenih proročanstava o Mesiji koje se obistinilo dolaskom Isusa Krista.
Mesija
(9) Klikni iz sveg grla, Kćeri sionska! Viči od radosti, Kćeri jeruzalemska! Tvoj kralj se evo tebi vraća: pravičan je i pobjedonosan, ponizan jaše na magarcu, na magaretu, mladetu magaričinu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mt 21; 4-5
(4) To se dogodi da se ispuni što je rečeno po proroku: (5)Recite kćeri Sionskoj: Evo kralj ti tvoj dolazi, krotak, jašuć na magarcu, na magaretu, mladetu magaričinu.
To ti je samo jedno od mnogo ispunjenih proročanstava o Mesiji koje se obistinilo dolaskom Isusa Krista.
-
Raikkonen
Prorok Izaija
Savez
Sklopit ću s vama Savez vječan, Savez milosti Davidu obećanih." (4) Evo, učinih te svjedokom pucima, knezom i zapovjednikom narodima. (5) Evo, pozvat ćeš narod koji ne poznaješ, i narod koji te ne zna dohrlit će k tebi radi Jahve, Boga tvojega, i Sveca Izraelova, jer on te proslavio.
Savez
Sklopit ću s vama Savez vječan, Savez milosti Davidu obećanih." (4) Evo, učinih te svjedokom pucima, knezom i zapovjednikom narodima. (5) Evo, pozvat ćeš narod koji ne poznaješ, i narod koji te ne zna dohrlit će k tebi radi Jahve, Boga tvojega, i Sveca Izraelova, jer on te proslavio.
- Kaktusssss
Raikkonen ti je dao odlican odgovor kada ti je rekao da je Isus malo sto rekao direktno.Sarajevska Princeza wrote:Isus se nikad DIREKTNO nije izjasnio da je Bog.
Ono sto mene fascinira je da je Stari zavjet pun prorocanstava o Mesiji i da su se sva ta prorocanstva odrigrala i sva ona upucuju na jedno osobu. I kada neko kaze pa Isus se nikada nije DREKTNO izjasnio da je Bog, zaista nema osnove.
Evo navest cu samo neka od toh prorocanstava:
Izaija predskazao da će djevica zanjeti.
Prorok Mijeh kaže da će se Mesija roditi u Betlehemu, i to ne u bilo kom Betlehemu, jer ima više od jednog Betlehema, on kaže da će to biti Betlehem Eufrata. Riječ bet lehem znači "korpa za hljeb". Isus za sebe tvrdi da je hljeb sa neba.
Prorok Isaija koji je živjeo 700 god. prije Krista, tvrdio je da će Mesija činiti čuda i lijeciti bolesne, a to je upravo ono što je Krist radio. Matej kaže da je iscjeljivao sve bolesne.
U Psalmima piše da će Isus govoriti u pričama, a to potvrđuje Novi zavjet. Zatim nam se kaže unapprijed kako će on trijumfalno ući u Jerusalim. To je zapisano u Knjizi proroka Zaharije gdje piše da će ujahati na magaretu i da će pred njim bacati palmove grane i pjevati "Aleluja". To je upravo ono što se desilo. Psalam 41:9 kaže da će Mesija biti izdan od strane svojih prijatelja.
Svi ovi događaji prorečeni su u Bibliji stotinama godina prije nego što su se odigrali. Matej, evandelista, izvještava kako ga je Juda izdao poljupcem. Prorok Zaharija ide tako daleko da kaže koliko će biti plaćeno za njegovu izdaju - 30 srebrnika.
Ovo je napisano u Starom zavjetu: "Podmetnuo sam svoja leda onima koji su me tukli, bičevali i svoj obraz onima koji su čupali moju bradu. Nisam sakrio svoje lice od ruganja i pljuvanja» (Isaija 50. glava)
Način kako će biti izvršena smrtna kazna je, takođe, zapisan u Starom zavjetu: "Probodoše ruke moje i noge moje". Isaija kaže da će biti razapet zajedno sa dvojicom bandita. On ide do tih detalja da kaže da će mu nuditi sirće da pije, a Zaharija kaže da će na njega gledati oni koji su ga proboli.
Stotinama godina prije samog dogadaja Biblija kaže da će bacati kocku za njegovu odjeću, riječi koje će izgovoriti na krizu, bile su prorečene još u Starom zavjetu: "Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?!"
U Psalmu se proriče da se ni jedan njegova kost neće slomiti.
Postojalo je janje koje je služilo kao predslika Mesije – pashalno janje. Ni jedna kost tog janjeta nije smjela da bude prelomljena, jer je trebalo da bude predslika Mesije čija ni jedna kost neće biti prelomljena. Ako citas priču u Novom zavjetu vidjet ces da su vojnici koji su bili na sceni razapinjanja i jednom i drugom zatvoreniku koji su bili razapeti, prelomili nogu. Ali, Isus je već bio mrtav, tako da su ga samo proboli kopljem, a voda i krv su potekli.
Nadam se da ne tusim sa ovim silnim postom.
Ako je Isus Krist pravi Mesija, onda su Jevreji promašili pravog jer su odbacili Isusa i čekaju drugog Mesiju. Ali, oni vjeruju u Stari zavjet. Ako je ovo proročanstvo zapisano u Knjizi proroka Danijela tako važno, onda su oni mogli da ga prouče. Jevreji su prilično nevoljni ako neko želi da proučava zapis 9. glave Knjige proroka Danijela. Ako mi nevjerujes pokusaj da porazgovaras sa jednim od njih i vidjet ces sta ce se desiti.
Ovo je prokletstvo koje rabin izriče na svakoga ko se usudi da proučava ono o čemu ti ja sada pricam. On kaže: "Neka kosti ruku i kosti prstiju istrunu i raspadnu sa onoga koji okreće stranice Knjige proroka Danijela da razumije vremena zapisana u Danijelu 9:24-27. I neka nestane spomena na njega sa lica zemlje zauvjek!" Ovo nije iz bilo kog izvora. Ovaj citat je iz Talmuda. A dobro znas da Jevreji tvrde da je Talmud najsvetija knjiga. Ako mi ne verujes, to se nalazi na 978 str. drugi dio, 28. red.
Ja tebe pitam sada sta je tako opasno u Danijelu 9:24-27 stiha da mi ne bismo to proučavali? Ni jedan Jevrej to ne smije da proučava. Ovo sad golica moj istraživački duh, a tvoj? Na kraju, to je zapisano u Bibliji!
Et, toliko od mene, ako zelis mozemo se pozabaviti i sa Danijelovim prorocanstvima.
-
BosnjakAga
Imal koji dokaz da je Isus Bog osim Biblije?
Bibliju (ustvari ima dosta vrsta Biblija) je pisalo 40 pojedinih autora, koji su ziveli u 10 zemalja, u toku perioda od oko 1600 godina.
U Bibliji ne pise isto da popovi moraju vrsiti cilibat al ipak rade, to je tako posto Papa ima moc da menja religiju kako njemu pase ccc
Bibliju (ustvari ima dosta vrsta Biblija) je pisalo 40 pojedinih autora, koji su ziveli u 10 zemalja, u toku perioda od oko 1600 godina.
U Bibliji ne pise isto da popovi moraju vrsiti cilibat al ipak rade, to je tako posto Papa ima moc da menja religiju kako njemu pase ccc
- Kaktusssss
Hehehehheh, pitanje je vise nego smijesno....BosnjakAga wrote:Imal koji dokaz da je Isus Bog osim Biblije?
Hajde procitaj sta si napisao pa malo razmisli....
Nema dosta vrsta Biblije, vec imas vise prevoda iste.BosnjakAga wrote:Bibliju (ustvari ima dosta vrsta Biblija) je pisalo 40 pojedinih autora, koji su ziveli u 10 zemalja, u toku perioda od oko 1600 godina.
Bibilja je jedna, tj. njena poruka je ista bilo koji prevod da procitas.
Biblija se po mnogo cemu razlikuje od drugih knjiga. Obicno su knjige plod jednoga autora. Medutim, Bibliju je pisalo najmanje 40 ljudi, u razdoblju od 1500 godina, u vise razlicitih zemalja, na tri razlicita jezika. To je jedinstvena poruka koju je Bog uputio ljudima. Na neobican nacin sacuvana je kroz vijekove do danas, usprkos vremenima u kojima je progonjena i unistavana.
To crkveni zakoni, nesto sto uopste nema veze ni sa Biblijom a ni sa krscanstvom.BosnjakAga wrote:U Bibliji ne pise isto da popovi moraju vrsiti cilibat al ipak rade, to je tako posto Papa ima moc da menja religiju kako njemu pase ccc
-
nepoznat
ako ti vjerujes da je isus Bog onda si daleko zalutaoDakle, on rvrdi da je Bog i da je sišao ne zemlju da se pobrine za specifičan problem zvan gijreh
e Kaktussssse
slusaj sad
de mi reci dali taj tvoj Bog isus svemocan ???
ako kazes da jest onda lazes ako je suditi po bibliji
isus je rekao:
...Ja jesam i da sam od sebe ne èinim ništa, nego da onako zborim kako me nauèio Otac. (29) Onaj koji me posla sa mnom je i ne ostavi me sama jer ja uvijek èinim što je njemu milo. Ivan 5:20
po ovo tekstu vidimo da mu neko drugi diktitra sta ce da radi , zamisli Boga koji nema svoje volje i neko mu sa strane diktira sta ce da radi
vjerujes li ti da taj tvoj Bog Isus je sveznajuci ??
ako kazes da onda lazes po bibliji
Isus je rekao:
Marko 13:32 "A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli na nebu, ni Sin, nego samo Otac
ovdje je isus kaze da on nezna kad ce nastupiti cas(sudnji dan) , zamisli jednog Boga koji nezna nesto, pa to je bruka i bogohuljenje, kako vas nije sramota zvati isusa Bogom
Kaktuse dali ti vjerujes da moze jedan Bog imati svoga Boga, ako ti tvrdis da je isus Bog a sam isus kaze da je on imao BOga pa sta to treba da znaci , dva boga, je Bog se moli drugom Bogu , lazima nidjer kraja nelogicnosti nidje kraja, eh taj lijepi islam
Isus kaze:
Ivan 20:17...Uzlazim Ocu svomu i Ocu vašemu, Bogu svomu i Bogu vašemu.
ovdje vidimo kako isus kaze da on ima svoga Boga i van je svake pameeti da govor jedan covjek isus je Bog, a sam isus nikad nije rekao ja sam Bog, a vi tvrdite da je isus Bog pa ko je taj drugi Bog o kome isus govori, havali ti Boze sto sam musliman i nemam ovakva vjerovanja
Kaktuse da li ti vjerujes da ima neko veci od Boga ??
ako kazes da nema pa zasto onda govoris da je isus Bog a iznad njega ima neko sto je veci
Isus kaze:
Ivan 14:28 Otac je veci od mene.
pa sta sad ovo treba da znaci,
Isus Bog a neko ima veci od njega, da Bog sacuva
zamisli da ima neko veci i jaci od Boga , nema komentara vise
A vidi sta Allah kaze o tom tvom vjerovanju:
005:072. Nevjernici su oni koji govore: "Bog je - Mesih/Mesija, sin Merjemin/Marijin!”A Mesih(mesija isus) je govorio: "O sinovi Israilovi, klanjajte se Allahu, i mome i vašem Gospodaru! Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah će mu ulazak u Džennet zabraniti i boravište njegovo će Džehennem biti; a nevjernicima neće niko pomoći
004:171. O sljedbenici Knjige(krscani), ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa/Isus, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog - hvaljen neka je On! - zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao svjedok.
Allah ce pitati Isusa na sudnjem danu ovo:
5:116. A kada Allah rekne: "O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: ’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!’" - on će reći: "Hvaljen neka si Ti! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo. Ako sam ja to govorio, Ti to već znaš; Ti znaš šta ja znam, a ja ne znam šta Ti znaš; Samo Ti jedini sve što je skriveno znaš.
117. Ja sam im samo ono govorio što si mi Ti naredio: ’Klanjajte se Allahu, i mome i svome Gospodaru!’ I ja sam nad njima bdio dok sam među njima bio, a kad si mi Ti dušu uzeo, Ti si ih jedini nadzirao; Ti nad svim bdiš.
118. Ako ih kazniš, robovi su Tvoji, a ako im oprostiš, silan i mudar ti si."
-
BosnjakAga
Jel koju od tih knjiga (Biblija) Isus sam napisao?
Da neko bude Bog zar ne mora biti svemocan (Bog ne jede, spava itd)?
Vi imate 10 zapovesti, koje su kao neki stub krshcanstva. I sad ako su prva i druga zapovest:
1. Ja sam Gospod Bog Tvoj; Nemoj imati drugih bogova osim mene.
2. Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im sluziti.
MEni je tu sad nelogicno da ima "otac" , "sin" i "sveti duh" kad vam i zapovesti kazu da nema vishe bogova!
A da ne pricamo o ikonama, svecima i raznim kipovima i slicicam ispred kojih se, i kojima se ljudi mole!
Da neko bude Bog zar ne mora biti svemocan (Bog ne jede, spava itd)?
Vi imate 10 zapovesti, koje su kao neki stub krshcanstva. I sad ako su prva i druga zapovest:
1. Ja sam Gospod Bog Tvoj; Nemoj imati drugih bogova osim mene.
2. Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im sluziti.
MEni je tu sad nelogicno da ima "otac" , "sin" i "sveti duh" kad vam i zapovesti kazu da nema vishe bogova!
A da ne pricamo o ikonama, svecima i raznim kipovima i slicicam ispred kojih se, i kojima se ljudi mole!
- Kaktusssss
dobro je pa si ti naisao da mi kazes sta je istina...nepoznat wrote:[quote="ako ti vjerujes da je isus Bog onda si daleko zalutaoDakle, on rvrdi da je Bog i da je sišao ne zemlju da se pobrine za specifičan problem zvan gijreh
[quote="e Kaktussssse
slusaj sad
de mi reci dali taj tvoj Bog isus svemocan ???
ako kazes da jest onda lazes ako je suditi po bibliji
isus je rekao:
...Ja jesam i da sam od sebe ne èinim ništa, nego da onako zborim kako me nauèio Otac. (29) Onaj koji me posla sa mnom je i ne ostavi me sama jer ja uvijek èinim što je njemu milo. Ivan 5:20[/quote]
po ovo tekstu vidimo da mu neko drugi diktitra sta ce da radi , zamisli Boga koji nema svoje volje i neko mu sa strane diktira sta ce da radi
Ovo sto ti radis je nista drugo nego vadjenje iz konteksta, jer vidim da skaces sa pasusa na pasus. Preskaces samo da bi utvrdio svoju teoriju.
Ako zelis da imamo zdravu raspravu, prvo odgovori tj. pokusaj da potuces ove postove koje sam prije postirao a nemoj mi prosipati lafinu.
Ili da smotamo jednu joyu, mislim da bi onda nasli dosta toga sto nam je zajednicko...
Ostaj mi zdravo prijatelju moj...
(19) Isus nato odvrati: "Zaista, zaista, kažem vam: Sin ne može sam od sebe činiti ništa, doli što vidi da čini Otac; što on čini, to jednako i Sin čini. (20) Jer Otac Ljubi Sina i pokazuje mu sve što sam čini. Pokazat će mu i veća djela od ovih te ćete se čudom čuditi. (21) Uistinu, kao što Otac uskrisuje mrtve i oživljava tako i Sin oživljava koje hoće. (22) Otac doista ne sudi nikomu: sav je sud predao Sinu (23) da svi časte Sina kao što časte Oca. Tko ne časti Sina, ne časti ni Oca koji ga posla." (24) "Zaista, zaista, kažem vam: tko sluša moju riječ i vjeruje onomu koji me posla, ima život vječni i ne dolazi na sud, nego je prešao iz smrti u život. (25) Zaista, zaista, kažem vam: dolazi čas - sada je! - kad će mrtvi čuti glas Sina Božjega i koji čuju, živjet će. (26) Doista, kao što Otac ima život u sebi tako je i Sinu dao da ima život u sebi; (27) i ovlasti ga da sudi jer je Sin Čovječji. Ivan: 5. 19-27[/quote]
-
LudoALudjiJA
-
nepoznat
Ovo sto ti radis je nista drugo nego vadjenje iz konteksta, jer vidim da skaces sa pasusa na pasus. Preskaces samo da bi utvrdio svoju teoriju.
Ako zelis da imamo zdravu raspravu, prvo odgovori tj. pokusaj da potuces ove postove koje sam prije postirao a nemoj mi prosipati lafinu.
samo se ti izvlaci,
pa sta bih trebao postirati tekstove iz biblije 10 metara dugacke, jel dobar si , hajde ti meni dokazi da ja grijesim u onom sto pisem o bibliji
dokazi mi da nisam u pravu onaj gore tekst
- Kaktusssss
dao sam ti odgovor...mozda ako skines te kulerske cvike i vidis nesto...nepoznat wrote:Ovo sto ti radis je nista drugo nego vadjenje iz konteksta, jer vidim da skaces sa pasusa na pasus. Preskaces samo da bi utvrdio svoju teoriju.
samo se ti izvlaci,sta vadjenje iz konteksta
pa sta bih trebao postirati tekstove iz biblije 10 metara dugacke, jel dobar si , hajde ti meni dokazi da ja grijesim u onom sto pisem o bibliji
dokazi mi da nisam u pravu onaj gore tekst
procitaj citav onaj tekst iz Biblije koji sam postirao, ne mozes promasiti podebljan je
to je taj dio za koji sam ti rekao da vadis iz konteksta...
-
silence_is_sexy
truć trać.....
samo ubleharite...idite nesto konkretno privređujte...i manite se ćorava posla...imaćete vremena o tome razmišljati u penziju kad odete..
samo ubleharite...idite nesto konkretno privređujte...i manite se ćorava posla...imaćete vremena o tome razmišljati u penziju kad odete..