Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

Post Reply
arslanbey
Posts: 1387
Joined: 12/04/2014 23:51

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by arslanbey » 19/06/2014 23:44

Ja mislim da Islam uci da je ucio ispravno vjerovanje svom narodu,koji je bio zalutao


animals
Posts: 16567
Joined: 19/04/2013 22:13

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by animals » 19/06/2014 23:49

Samo on zna..

User avatar
apsidejzi
Posts: 3522
Joined: 25/05/2013 23:49

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by apsidejzi » 20/06/2014 12:56

Isus je tvrdio da je on obecani Mesija koji ce jevrejski narod vratiti u Svetu Zemlju, obnoviti Izrael i vratiti mu prijasnji sjaj, moc i ugled kojo je imao u doba kraljeva Davida i Solomona. Najavio ga je poslanik Danijel i jevreji su ga ocekivali. Mesija ili ti Spasitelj, kada se pojavio nije bio prihvacen od jednog dijela jevreja a od jednog jeste. Kasnije ce ovi sto su ga prihvatili razviti posebnu verziju judeizma koja ce nekoliko stotina godina kasnije prerasti u krscansku dogmu.

Jevreji s druge strane i dalje cekaju svog Mesiju koji ce ih vratiti u Svetu zemlju, obnoviti Izrael i uciniti ga vladajucom silom u svijetu. Dokle je taj projekat dogurao, vidimo po situaciji na bliskom istoku ali i u desavanjima u bliskoj proslosti.

schnappi
Posts: 243
Joined: 19/12/2013 14:44

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by schnappi » 20/06/2014 14:06

The Hebrew Yeshua vs. the Greek Jesus

http://www.youtube.com/watch?v=tddCNY6U77Y

User avatar
Black swan
Posts: 54016
Joined: 17/03/2004 09:36

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Black swan » 20/06/2014 14:13

kažu da ako negdje nekad u medijima provališ da si mesija
nikada te neće pustiti u izrael :D

rekla-kazala
Posts: 1323
Joined: 19/10/2013 16:50

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by rekla-kazala » 22/06/2014 12:45

Isus je bio politički disident.

schnappi
Posts: 243
Joined: 19/12/2013 14:44

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by schnappi » 23/06/2014 15:38

Nazalost, nema mnogo izvanbiblijskih podataka o Isusu, jer je on Jevrejima bio nebitan, a ondasnji krscani su unistili sve spise i evandjelja koja nisu priznata za kanonska. Ona apokrifna evandjelja iz Nag Hamadija su iz 2. i 3. vijeka, stoga ne toliko pouzdana. Starija od kanonskih su npr. Q-evandjelje- nazvano prema njemackoj rijeci Quelle- izvor, koje je, kako strucnjaci kazu, sluzilo kao izvor za kasnije prepise evandjelja po Marku, Luki i Mateju. Zatim evandjelja jevrejskih krscana: Evandjelje po Hebrejima (ne mijesati sa kanonskim spisom), Zatim Ebionitsko e. i Nazarensko e. Ova tri evandjelja neki spajaju u jedan, a neki kazu da se radi o 3 razlicita. Smatra se da su bili na aramejskom jeziku i sluzili kao podlozak za kasnije jevandjelje po Mateju, za koje je utvrdjeno da je izvorno bilo na aramejskom/ hebrejskom jeziku te prevedeno na grcki, dok su ostala 3 pisana na grckom izvorno. O ova 3 evandjelja znamo samo zato sto su crkveni oci pisali o njima, navodili nekoliko citata iz njih, rekli da se njima sluze heretici, te da po njima je Isus bio ili covjek poslanik ili mesija ali bez bozanske prirode sto je protiv zvanicnog ucenja.

Da bismo znali ko je bio Isus, treba vidjeti kakva je bila drustveno-politicka i religijska situacija onog doba. Postojale je vise jevrejskih sekti: farizeji, saduceji, eseni, ziloti, sikariji. Iako svi Jevreji ocekuju mesiju, zbog teskih prilika pod romanskom okupacijom, javile su se neke sekte koje su svoje ucenje posvetile tom ocekivanju, kao ebioniti i nazareni. Iz ovih redova uglavnom prihvataju Isusa kao mesiju, tako da se oni nazivaju judeokrscani.

- Naziv Nazaren je koristen i u kanonskim spisima, gdje stoji da je Isus bio nazarenac, ovaj termin moze oznacavati i mjesto Nazareth i judeokrscanski pokret. Njihov vodja je bio Jakob Pravedni, Isusov brat. Poznati su po nosenju duge kose. Od strane grckih krscana predvodjenih u pocetku Pavlom su odbaceni, a i ovi su za pavlikance smatrali da su izmijenili Isusovo ucenje i odbacili zidovki zakon, znaci medjusobno optuzivanje i nepriznavanje. Njih su prihvatili farizeji i smatrali lojalnim Jevrejima. Doduse ubili su Isusovog brata u hramu kao i jos poneke, ali da su ih smatrali za nevjernike ili nezidove ne bi im dozvolili uci u hram. Nisu im bili dragi, ali nisu ih smatrali za zidovske heretike u pocetku dok nije oko 70. godine doslo do napada na Jevreje od strane Rimljana kada su mnogi nazareni izmasakrirani, tada pavlikanski krscani dobijaju prednost u brojnosti i ocuvanju ucenja u odnosu na nazarenske. Nakon ovog pokolja, da bi situacija bila jos gora farizeji traze od njih da se odreknu mesijanskog ucenja Jehoshue ili Isusa, jer bilo kakvo krscansko ucenje smatraju antisemitskim. Konacno 90. godine su ih izbacili iz zidovske sinagoge. Malobrojni i odbaceni nastavljaju jos da postoje do 400. godine. Dok se naziv krscani- grc. hristos-mesija- etablirao kod grckih krscana na sjeveru, semitski naziv nazareni, hebr.notzerim, arapski nasara, se i danas koristi na jugu za krscane. Postoji danas neka nazarenska sekta/ crkva cini mi se u Americi, ali njihovo ucenje je blize pavlikanskim krscanima, jer nemaju izvorna nazarenska evandjelja, priznaju trojstvo itd. uveli su poneke jevrejske obicaje, kao sto je subota, uglavnom nesto kao adventisti.

-Ebioniti su bliski Nazarenima, neki ih poistovjecuju, u prevodu znaci siromasni, poznat je izraz iz kanonskih spisa da su najbolji oni koji su "siromasni duhom", sto bi znacilo oni koji su judeokrscani, Ebioniti, njihov nauk.
I u kumranskim spisima ili svicima s Mrtvog mora starih oko 2000 godina pise cesto ovaj izraz ebioniti, siromasni, the poors kao nesto pozitivno. Bili su vegeterijanci, bili su protiv prinosenja zrtve. Oni su izbjegli u sjeverozapadnu Arabiju, odbacili su vecinu nicejskih vjerovanja kao bozanstvo Isusa, preegzistencija, uskrsnuce. Priznali su od kanonskih spisa samo evandjelje po Mateju i to na hebrejskom jeziku koje je slicno njihovom ebionitskom evandjelju. Smatrali su da se moraju odrzavati svi Mojsijevi zakoni iz Tore. Njihovo ucenje je davno potisnuto i proglaseno herezom. Po ugledu na njih, u moderno vrijeme se javila sekta Mesijanski Judaizam koja u svom nauku je zapravo pavlikansko krscanstvo sa nekim elementima judaizma i nema veze sa Ebionitima. Warak, rodjak Hatidze poslanikove zene, je bio ebionitski krscanin, neki doduse pisu katolicki, ali je strucnjaci nalaze vise dokaza za ovu prvu varijantu. Trazila sam koje evandjelje je poslanik priznao i izgleda da je to bilo ebionitsko verzija prethodnica onog po Mateju.

Kao sto vidimo, nazareni i ebioniti su proglaseni hereticima, a znamo kako heretici prolaze, te je i njihov nauk vremenom nestao. Ostali su samo zapisi o njima. Posto su nazareni u pocetku bili prihvaceni od strane farizeja, to znaci da su drzali zidovski zakon i da su vjerovali u jednog Boga, ne trojstvo. Optuzivali su pavlikanske grcke krscane da nisu poznavali Isusa i da su iskrivili njegov nauk. Pavle i Isusov brat su stalno bili u sukobu, ali su se trpili. Cesto se vodila polemika o tome da li paganski narodi kada prihvate monoteizam treba da odrzavaju zidovske zakone Mojsija i koje. Znaci svi Zidovi su bili cisti monoteisti i drzali su zakone, ali nisu svi smatrali da i bivsi pagani treba da drze sve zakone.

Isus kao nazaren i blizak ebionitima, "siromasnima", kako je i sebe nekad nazivao, kao Zidov ciji brat nastavlja njegov nauk, je i dalje Jevrej koji drzi zakone Tore. Doduse on je te zakone blaze tumacio i donio novi evandjeoski nauk, ali to nije sve puno odudaralo od mainstream Jevreja. Nasljednici njegovih ideja su Nazareni i Ebioniti, ne Grci niti Pavlikanci. U Novom zavjetu pise da ce po drugom dolasku reci krscanima: ja vas ne poznajem. Sve sto je bio on malo mozemo naci kod krscana: ishrana, obrezivanje, subota, nacin molitve -mozda nesto ovako http://www.youtube.com/watch?v=ez9Rg4yjEJo , shvatanje Boga, izgled crkve , ponasanje u crkvi -sinagoga/ hram http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... mple.jpg...
(pisem po sjecanju, izvinjavam se ako ima gresaka)

http://en.wikipedia.org/wiki/Ebionites
http://www.geocities.com/Heartland/Prai ... zarens.htm
http://www.churchhistory101.com/century1-p6.php
http://www.christian-history.org/death-of-james.html

Max Bunker
Posts: 2185
Joined: 19/03/2010 00:16

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Max Bunker » 23/06/2014 19:05

schnappi wrote:Nazalost, nema mnogo izvanbiblijskih podataka o Isusu, jer je on Jevrejima bio nebitan, a ondasnji krscani su unistili sve spise i evandjelja koja nisu priznata za kanonska. Ona apokrifna evandjelja iz Nag Hamadija su iz 2. i 3. vijeka, stoga ne toliko pouzdana. Starija od kanonskih su npr. Q-evandjelje- nazvano prema njemackoj rijeci Quelle- izvor, koje je, kako strucnjaci kazu, sluzilo kao izvor za kasnije prepise evandjelja po Marku, Luki i Mateju. Zatim evandjelja jevrejskih krscana: Evandjelje po Hebrejima (ne mijesati sa kanonskim spisom), Zatim Ebionitsko e. i Nazarensko e. Ova tri evandjelja neki spajaju u jedan, a neki kazu da se radi o 3 razlicita. Smatra se da su bili na aramejskom jeziku i sluzili kao podlozak za kasnije jevandjelje po Mateju, za koje je utvrdjeno da je izvorno bilo na aramejskom/ hebrejskom jeziku te prevedeno na grcki, dok su ostala 3 pisana na grckom izvorno. O ova 3 evandjelja znamo samo zato sto su crkveni oci pisali o njima, navodili nekoliko citata iz njih, rekli da se njima sluze heretici, te da po njima je Isus bio ili covjek poslanik ili mesija ali bez bozanske prirode sto je protiv zvanicnog ucenja.

Da bismo znali ko je bio Isus, treba vidjeti kakva je bila drustveno-politicka i religijska situacija onog doba. Postojale je vise jevrejskih sekti: farizeji, saduceji, eseni, ziloti, sikariji. Iako svi Jevreji ocekuju mesiju, zbog teskih prilika pod romanskom okupacijom, javile su se neke sekte koje su svoje ucenje posvetile tom ocekivanju, kao ebioniti i nazareni. Iz ovih redova uglavnom prihvataju Isusa kao mesiju, tako da se oni nazivaju judeokrscani.

- Naziv Nazaren je koristen i u kanonskim spisima, gdje stoji da je Isus bio nazarenac, ovaj termin moze oznacavati i mjesto Nazareth i judeokrscanski pokret. Njihov vodja je bio Jakob Pravedni, Isusov brat. Poznati su po nosenju duge kose. Od strane grckih krscana predvodjenih u pocetku Pavlom su odbaceni, a i ovi su za pavlikance smatrali da su izmijenili Isusovo ucenje i odbacili zidovki zakon, znaci medjusobno optuzivanje i nepriznavanje. Njih su prihvatili farizeji i smatrali lojalnim Jevrejima. Doduse ubili su Isusovog brata u hramu kao i jos poneke, ali da su ih smatrali za nevjernike ili nezidove ne bi im dozvolili uci u hram. Nisu im bili dragi, ali nisu ih smatrali za zidovske heretike u pocetku dok nije oko 70. godine doslo do napada na Jevreje od strane Rimljana kada su mnogi nazareni izmasakrirani, tada pavlikanski krscani dobijaju prednost u brojnosti i ocuvanju ucenja u odnosu na nazarenske. Nakon ovog pokolja, da bi situacija bila jos gora farizeji traze od njih da se odreknu mesijanskog ucenja Jehoshue ili Isusa, jer bilo kakvo krscansko ucenje smatraju antisemitskim. Konacno 90. godine su ih izbacili iz zidovske sinagoge. Malobrojni i odbaceni nastavljaju jos da postoje do 400. godine. Dok se naziv krscani- grc. hristos-mesija- etablirao kod grckih krscana na sjeveru, semitski naziv nazareni, hebr.notzerim, arapski nasara, se i danas koristi na jugu za krscane. Postoji danas neka nazarenska sekta/ crkva cini mi se u Americi, ali njihovo ucenje je blize pavlikanskim krscanima, jer nemaju izvorna nazarenska evandjelja, priznaju trojstvo itd. uveli su poneke jevrejske obicaje, kao sto je subota, uglavnom nesto kao adventisti.

-Ebioniti su bliski Nazarenima, neki ih poistovjecuju, u prevodu znaci siromasni, poznat je izraz iz kanonskih spisa da su najbolji oni koji su "siromasni duhom", sto bi znacilo oni koji su judeokrscani, Ebioniti, njihov nauk.
I u kumranskim spisima ili svicima s Mrtvog mora starih oko 2000 godina pise cesto ovaj izraz ebioniti, siromasni, the poors kao nesto pozitivno. Bili su vegeterijanci, bili su protiv prinosenja zrtve. Oni su izbjegli u sjeverozapadnu Arabiju, odbacili su vecinu nicejskih vjerovanja kao bozanstvo Isusa, preegzistencija, uskrsnuce. Priznali su od kanonskih spisa samo evandjelje po Mateju i to na hebrejskom jeziku koje je slicno njihovom ebionitskom evandjelju. Smatrali su da se moraju odrzavati svi Mojsijevi zakoni iz Tore. Njihovo ucenje je davno potisnuto i proglaseno herezom. Po ugledu na njih, u moderno vrijeme se javila sekta Mesijanski Judaizam koja u svom nauku je zapravo pavlikansko krscanstvo sa nekim elementima judaizma i nema veze sa Ebionitima. Warak, rodjak Hatidze poslanikove zene, je bio ebionitski krscanin, neki doduse pisu katolicki, ali je strucnjaci nalaze vise dokaza za ovu prvu varijantu. Trazila sam koje evandjelje je poslanik priznao i izgleda da je to bilo ebionitsko verzija prethodnica onog po Mateju.

Kao sto vidimo, nazareni i ebioniti su proglaseni hereticima, a znamo kako heretici prolaze, te je i njihov nauk vremenom nestao. Ostali su samo zapisi o njima. Posto su nazareni u pocetku bili prihvaceni od strane farizeja, to znaci da su drzali zidovski zakon i da su vjerovali u jednog Boga, ne trojstvo. Optuzivali su pavlikanske grcke krscane da nisu poznavali Isusa i da su iskrivili njegov nauk. Pavle i Isusov brat su stalno bili u sukobu, ali su se trpili. Cesto se vodila polemika o tome da li paganski narodi kada prihvate monoteizam treba da odrzavaju zidovske zakone Mojsija i koje. Znaci svi Zidovi su bili cisti monoteisti i drzali su zakone, ali nisu svi smatrali da i bivsi pagani treba da drze sve zakone.

Isus kao nazaren i blizak ebionitima, "siromasnima", kako je i sebe nekad nazivao, kao Zidov ciji brat nastavlja njegov nauk, je i dalje Jevrej koji drzi zakone Tore. Doduse on je te zakone blaze tumacio i donio novi evandjeoski nauk, ali to nije sve puno odudaralo od mainstream Jevreja. Nasljednici njegovih ideja su Nazareni i Ebioniti, ne Grci niti Pavlikanci. U Novom zavjetu pise da ce po drugom dolasku reci krscanima: ja vas ne poznajem. Sve sto je bio on malo mozemo naci kod krscana: ishrana, obrezivanje, subota, nacin molitve -mozda nesto ovako http://www.youtube.com/watch?v=ez9Rg4yjEJo , shvatanje Boga, izgled crkve , ponasanje u crkvi -sinagoga/ hram http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... mple.jpg...
(pisem po sjecanju, izvinjavam se ako ima gresaka)

http://en.wikipedia.org/wiki/Ebionites
http://www.geocities.com/Heartland/Prai ... zarens.htm
http://www.churchhistory101.com/century1-p6.php
http://www.christian-history.org/death-of-james.html


:thumbup:
Jako interesantan tekst.
Eh sada, ja ću da ti postavim par pitanja ili jedno jer me čisto zanima (molim te, ako si krščanin ili muslimani, nemoj(te) ovo shvatiti kao provokaciju, već čisto pitanje).
Da li misliš da je Isus zaista bio Božiji sin i da je imao "direktnu komunikaciju" sa Bogom ili da je bio učenjak, koji je propovijedao jedan pravac filozofije/vjerovanja i da je tu došao su sukob sa drugom školom/filozofijom/vjerovanjem, koji ga se rješavaju uz pomoć Rima?

schnappi
Posts: 243
Joined: 19/12/2013 14:44

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by schnappi » 27/06/2014 12:23

Sto se tice mnogih izraza iz Novog zavjeta, oni su od strane krscana pogresno shvaceni, odnosno pogresno se tumace. Uzimaju bukvalno znacenje i ne povezuju frazeologiju i tradiciju ondasnjih Jevreja. Da bismo znali sta znaci pojam "sin Bozji", trebamo se osvrnuti na to kako ovaj pojam koriste Jevreji u 1. vijeku. Iz Starog zavjeta, Spisa sa Mrtvog mora itd. proizilazi da je ovaj naziv dodjeljivan mnogim osobama, nije Isus prvi nosio ovaj naziv, i znaci "The Chosen One" odnosno Izabranik, neko koga je Bog izabrao. Ne samo da se izraz koristi za pojedince ili osobe, vec i za citav narod, tako su Izraelci u mnogim spisima sinovi Bozji. Znaci radi se o frazeologiji hebrejskog jezika, medjutim kada se ova ideja o Isusu kao Izabraniku tj. Sinu prenosi grckom i rimskom paganskom narodu, oni ga shvataju u skladu sa njihovim dotadasnjim politeistickim vjerovanjima. To helenisticko shvatanje pojma je preuzeto u danasnjim krscanskim grupacijama, osim cini mi se kod Jehovinih svjedoka i krscanskih unitarista, za koje se smatra da su ideoloski nasljednici arijanizma.

Ima ovakvih primjera mnogo, recimo rijec yeshua ili ime Jeshua na nasem znaci Spasilac. Kada citamo Novi zavjet imamo recenice poput: Jedan je Bog nas Gospodar i jedan je gospod spasilac Krist. Ako ovo Krist prebacimo u hebrejsko Mesija, te "spasilac" prebacimo u hebrejski jezik jeshua imacemo: jedan je gospod Jeshua Mesija.
Dalje i sam naziv "Lord", Master i Teacher bismo u hebrejskom rekli Rabin. Znaci dobijamo jedan je rabin Jeshua Meshiah.

Sa Lord, odnosno na nasem gospod, gospodar i gospodin, se prevode i hebrejski izrazi poput Adonai, ali i Jahve ili Jehova, jer ranije je bilo zabranjeno koristiti ovo ime, te je zamijenjeno sa Adonai ili na nasem gospod. Tako je doslo do poistovjecivanja Isusa i Boga, obojica postadose Lordovi ili Gospodi.

Isto to se desilo sa Ebioniti, sto znaci "the poors" , siromasni, ebioniti su bili jevreji koji su zivjeli skromno i mrzili su one koji su "gladni novca" poput farizeja i saduceja, tako imamo u Novom zavjetu iskaze protiv ovih, dok su oni siromasni pohvaljeni, tj. ebioniti. Radi se o suprostavljenosti grupacija.

Isto se desilo i sa nazivom Juda Iskariot. Sikari su jedna jevrejska grupa koja je nosala "sikire", salim se, nosali su nozeve i maceve, za njih pise kod Josefa Flaviusa da ako uhvate one koji nisu obrezani odmah na licu mjesta tim nozevima sunetili. Sikari i ziloti su nesto poput fundamentalista. Ziloti su opisani kao ratoboran pokret.

Posto su Isusa proganjali i farizeji i Rimljani, onda se smatra da je bio opasan i po jedne i druge. Po farizeje, jer nije prihvatao njihovu talmudsku nauku, odnosno nova nadodata pravila, dok je prihvatao Toru, a i optuzivao farizeje i saduceje da uzimaju od naroda previse i bogate se na taj nacin. Sto ce reci da je i njihovu nauku i njihovo postenje doveo u pitanje. Rimljani nikad nisu vjesali niti razapinjali zbog religije, jedino su imali politicke zatvorenike. Tako da ako su vidjeli opasnost u Isusu, on je morao biti politicki angazovan, tj. neka vrsta revolucionara.

Koliko je NZ neshvacen od strane zapadnjaka govori Nehemija Gordon, jevrejski karait. Tamo gdje pise da Isus govori da ne treba prati ruke prije jela, helenisticki krscani tumace kao prekid tradicije sa judaizmom, docim, ne radi se tu o necistoci i uvodjenju paganskih pravila, vec se radi o tom da postoji talmudsko ritualno pranje ruku sa posebnim molitvama prije svakog jela, ovo pravilo su uveli farizejski rabini i protiv ovog pravila se iskazuje Isus u NZ, tj. bori se protiv novotarija u vjeri.

Pored farizeja i saduceja koji upravljaju hramom, tj. vjersim pitanjima i novcanim i drugim prihodima i saradjuju sa Rimljanima, postojale su druge grupacije, najmilitantniji su ziloti i sikari, dok imamo i "asketske" ebionite i nazarene itd., te imamo neosvijestenu masu. Isusa ne prihvataju iz redova farizeja i saduceja, dok ima simpatizere u ostalim grupacijama.
Historicar Robert Eisenman je izdao vise knjiga o dogadjajima u 1. vijeku uporedjujuci historijske, biblijske i apokrifne spise. On tvrdi da su postojale 2 grupacije prvih krscana u pocetku, jedni su se nazivali nazareni i ebioniti, to su jevreji koji su prihvatili Isusa kao Mesiju, i dalje postuju Toru i sve zakone i mole se u jerusalimskom hramu isto kao i svi ostali jevreji, njihov vodja je Jakob Pravedni, Isusov brat, smatra se prvim "bishopom" judeokrscana, tu su Isusovi sunarodnici, rodjaci, braca i ovi su u pocetku glavni, dok drugu grupaciju paganskih helenskih krscana predvodi Pavle. Apostoli pripadaju prvoj grupaciji, odakle poticu, ali su bili svuda, propovijedajuci u svim krajevima. Izmedju ovih grupacija je bila napetost po mnogim vjerskim pitanjima. Primjeri: nazareni, sljedbenici Isusovog brata i apostola, smatraju da je spas u vjeri i djelima, dok pavlikanci naucavaju da je dovoljno samo da vjerujes u Krista, nazareni smatraju da nije dozvoljeno jesti nesto sto je pripremljeno u ime idola, niti krv, ebioniti su cak vegeterijanci, dok pavlikanci naucavaju da je sve dozvoljeno, te da "treba jesti Isusovo tijelo i krv", sto je za ove prve nepojmljivo. U svim sporovima apostoli su davali za pravo Isusovom bratu, a ne Pavlu. Nazareni su izmasakrirani napadom Rimljana i polako nestaju, tad vodecu ulogu u tumacenju vjere i brojnosti preuzimaju sljedbenici Pavla, koji su uglavnom Heleni. Oni sastavljaju i Bibliju i to je ono sto imamo danas. Ebionitsko evandjelje je unisteno, nazareni i ebioniti, iz cijih redova su Isus i apostoli, bivaju proglaseni hereticima.

Googlerica
Posts: 1971
Joined: 28/12/2013 02:03
Location: Hangar One

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Googlerica » 02/07/2014 05:45

Jevreji ne znaju mnogo o zivotu Isusa ,jer ,jednsotavno,nemaju pisane dokaze
ali je interesantno procitati sto razlicite relgije pisu o Isusu

User avatar
vazi
Posts: 7071
Joined: 07/04/2010 15:31

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by vazi » 02/07/2014 06:33

@schnappi, blago tebi kakvo znanje imas i kako ga divno znas izloziti, koja sveobuhvatnost i sirina, svaka cast; dusu dala za prosvjetnog radnika :) :thumbup:

schnappi
Posts: 243
Joined: 19/12/2013 14:44

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by schnappi » 02/07/2014 20:31

jos malo o ebionitima, koji su zajedno sa nazarenima prvi sljedbenici Isusa
Ebioniti su opisani od strane crkvenih otaca kao hereticari, o njima pisu:

Irinej: "Oni koji se nazivaju ebionitima priznaju da je svijet kreiran od Boga...priznaju od kanona samo evandjelje po Mateju, ne priznaju Pavla za kog tvrde da je otpadnik od zakona, prakticiraju obrezivanje i jako su zidovski nastrojeni u svom stilu zivota, te vole Jerusalem kao da je to Bozji grad."

Eusebius: " Oni Isusa smatraju za obicnog covjeka. Odbijaju da priznaju da je preegzistirao, da je Bog, da je Rijec ili Mudrost. Smatraju Isusa vise pravednim, pametnim i mudrim od ostalih ljudi. Koriste samo njihovo Evandjelje po Hebrejima."

Tertulian: "Ebioniti smatraju da Isus je obican covjek , za njih nije nista drugo nego potomak Davida, kazu nije sin Bozji, ali da je respektabilan i superioran prorok, neki smatraju da je andjeo u njemu kao sto je bio u Zahariju."

Hipolitus: "Ebioniti ga zovu Mesijom, jer on kako kazu najbolje ispunjava Bozije zakone...i da je bilo ko drugi tako ispunjavao zakone mogao je postati Kristom/Mesijom. Smatraju za sebe da ako oni ispunjavali zakone postoji mogucnost da postanu i oni Krist, tako kazu jer smatraju naseg Gospoda Krista ljudskim bicem kao sto su i svi ostali."

Origen: "Neki smatraju da je Isus rodjen kao i ostala ljudska bica od majke i oca, Josifa i Marije, dok drugi Ebioniti vjeruju u djevicansko zacece."

Enciklopedija Britanika: "The Ebionites believed Jesus became the Messiah because he obeyed the Jewish Law. They themselves faithfully followed the Law, although they removed what they regarded as interpolations in order to uphold their teachings, which included vegetarianism, holy poverty, ritual ablutions, and the rejection of animal sacrifices. The Ebionites also held Jerusalem in great veneration."
-ritualno pranje je poslije pretvoreno u krstenje po rodjenju gdje se poprska vodicom

Zanimljivo je da je Kumranska zajednica sebe nazivala ovako: ha yahad= zajednica i ebion =siromasni. Njihovi spisi su nadjeni 15 km istocno od Jerusalima u pustinjskim spiljama, a stari su oko 2000 godina, dok je prethodno najstarija Biblija bila iz 10 vijeka, znaci 1000 godina mladja. U ovim spisima nema nista sto bi upucivalo izravno na Novi zavjet, ali imaju neki spisi koji pominju ocekivanje 2 mesija, jednog svecenika iz plemena Levi od loze Arona i drugog kralja iz plemena Juda od loze Davida. U jednom drugom spisu pominje se neki Ucitelj pravednosti, neki Lazov i neki zastranio Rabin. Spisi datiraju 200 god.pne do 70 god. n.e. i samim tim je cudno da nema Novog zavjeta, jer kako vidimo, vecinom su ebioniti postali krscani. Ili ovaj dio sekte nije to postao, ili su neki spisi odstranjeni namjerno. Glavni i jedini koji su imali dostup spisima u prvih 35 godina nakon pronalaska je 6 ljudi iz Rimokatolicke francuske crkve.

Chagalj
Posts: 956
Joined: 30/06/2014 11:49

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Chagalj » 03/07/2014 00:24

Isus je bio musliman, i propovjedao je islam. cak se to moze saznati iz orginalnih biblijskih tekstova na aramejskom, jeziku isusa.

dacha bosanac
Posts: 192
Joined: 14/11/2013 10:09

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by dacha bosanac » 04/07/2014 06:51

Chagalj wrote:Isus je bio musliman, i propovjedao je islam. cak se to moze saznati iz orginalnih biblijskih tekstova na aramejskom, jeziku isusa.

:lol:

Chagalj
Posts: 956
Joined: 30/06/2014 11:49

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Chagalj » 04/07/2014 21:22

dacha bosanac wrote:
Chagalj wrote:Isus je bio musliman, i propovjedao je islam. cak se to moze saznati iz orginalnih biblijskih tekstova na aramejskom, jeziku isusa.

:lol:


Isus govorio ljudima da se treba biti musliman

Jesus said the word "Muslim" in Luke 6:40, and told others to be a Muslim:
Image
Aramaic translated into Hebrew: "Ein talmeed na'leh 'al rabbo; shekken kal adam she'MUSHLAM yihyeh k'rabbo."

Translation in English: "No student can be above his teacher, but everyone that is a MUSLIM, can be as his teacher."

Luka 6:40 Učenik ne stoji nad učiteljem. Svaki, koji je musliman, jest kao učitelj njegov.

rijec od 4 slova na hebrejskom , M, SH, L, M = MUSHLAM
rijec od 4 slova na arapskom M, S, L, M= MUSLIM

Sh se iz govara u arapskom s, naprimjer zidovi Kazu Shalom alekem

שָׁלוֹם עֲלֵיכֶם shālôm ʻalêḵem; Hebrejski
السلام عليكم salaam Alaikum Arapski

User avatar
Kroksica
Posts: 3046
Joined: 04/08/2012 03:42
Location: Iščapljine

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Kroksica » 05/07/2014 01:38

Chagalj wrote:Isus je bio musliman, i propovjedao je islam. cak se to moze saznati iz orginalnih biblijskih tekstova na aramejskom, jeziku isusa.

Kao, ti si to tako saznao. :D

stup metropola
Posts: 699
Joined: 20/02/2014 21:03

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by stup metropola » 05/07/2014 01:52

isus je bio srbin!

animals
Posts: 16567
Joined: 19/04/2013 22:13

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by animals » 05/07/2014 01:58

Chagalj wrote:Isus je bio musliman, i propovjedao je islam. cak se to moze saznati iz orginalnih biblijskih tekstova na aramejskom, jeziku isusa.
:D
:D
Kao i Cezar Imperator, :D :D

šcki
Posts: 131
Joined: 09/09/2005 12:46
Location: Pariz
Contact:

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by šcki » 06/07/2014 22:50

Chagalj wrote:Isus je bio musliman, i propovjedao je islam. cak se to moze saznati iz orginalnih biblijskih tekstova na aramejskom, jeziku isusa.Isus je pricao hebrejski! Kakav aramejski? Mozda u filmu Mel Gibsona"Pasija"!
Muslimani i Islam su se pojavili 600 godina kasnije i prekopirali komplet jevrejsku vjeru sa dosta promijena! Krscani isto tako a jos vise izmisljotina!
Tako npr.zrtvovanje su izmislili Jevreji,oni kazu korban!Salom=Selam! Svi likovi iz Kur'ana su ustvari Jevreji i njihova istorija kao sto je i sama Biblija(Stari Zavjet!)
Takodjer obrezivanje,ili sunecenje,izmisli Jevreji! Post-Jevreji! Zabranju jedenja svinjetine itd itd!
Cak i Dzehenem je na jevrejskom Gehonim,mjesto gdje se necisti spaljuju!

Nema nista smjesnije nego kad neki muslimani kazu kako su svi prije Muhameda takodje bili Muslimani!I Adam i Mojsije i Eva i Isus! Pa ako su bili muslimani sto onda nemaju arapska imena vec hebrejska???
Imaju hebrejska imena i ta imena u hebrejskom jeziku imaju posebna znacenja,a ne u arapskom il nekom drugom jeziku
Ne treba puno logike a ni knjiga da se zakljuci da je Isus bio Jevrej!

Mozda u nekom duhovnom smislu jest bilo"musliman" kao "dobrar vjernik,covjek" ali sto onda da kazemo bas "musliman"! Mozemo reci i npr.da je bio pravoslavac=prave vjere i sl!

animals
Posts: 16567
Joined: 19/04/2013 22:13

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by animals » 06/07/2014 22:56

šcki wrote:
Chagalj wrote:Isus je bio musliman, i propovjedao je islam. cak se to moze saznati iz orginalnih biblijskih tekstova na aramejskom, jeziku isusa.Isus je pricao hebrejski! Kakav aramejski? Mozda u filmu Mel Gibsona"Pasija"!
Muslimani i Islam su se pojavili 600 godina kasnije i prekopirali komplet jevrejsku vjeru sa dosta promijena! Krscani isto tako a jos vise izmisljotina!
Tako npr.zrtvovanje su izmislili Jevreji,oni kazu korban!Salom=Selam! Svi likovi iz Kur'ana su ustvari Jevreji i njihova istorija kao sto je i sama Biblija(Stari Zavjet!)
Takodjer obrezivanje,ili sunecenje,izmisli Jevreji! Post-Jevreji! Zabranju jedenja svinjetine itd itd!
Cak i Dzehenem je na jevrejskom Gehonim,mjesto gdje se necisti spaljuju!

Nema nista smjesnije nego kad neki muslimani kazu kako su svi prije Muhameda takodje bili Muslimani!I Adam i Mojsije i Eva i Isus! Pa ako su bili muslimani sto onda nemaju arapska imena vec hebrejska???
Imaju hebrejska imena i ta imena u hebrejskom jeziku imaju posebna znacenja,a ne u arapskom il nekom drugom jeziku
Ne treba puno logike a ni knjiga da se zakljuci da je Isus bio Jevrej!

Mozda u nekom duhovnom smislu jest bilo"musliman" kao "dobrar vjernik,covjek" ali sto onda da kazemo bas "musliman"! Mozemo reci i npr.da je bio pravoslavac=prave vjere i sl!


I malo dijete zna da je bio zidov..

šcki
Posts: 131
Joined: 09/09/2005 12:46
Location: Pariz
Contact:

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by šcki » 06/07/2014 23:00

animals wrote:
šcki wrote:
Chagalj wrote:Isus je bio musliman, i propovjedao je islam. cak se to moze saznati iz orginalnih biblijskih tekstova na aramejskom, jeziku isusa.Isus je pricao hebrejski! Kakav aramejski? Mozda u filmu Mel Gibsona"Pasija"!
Muslimani i Islam su se pojavili 600 godina kasnije i prekopirali komplet jevrejsku vjeru sa dosta promijena! Krscani isto tako a jos vise izmisljotina!
Tako npr.zrtvovanje su izmislili Jevreji,oni kazu korban!Salom=Selam! Svi likovi iz Kur'ana su ustvari Jevreji i njihova istorija kao sto je i sama Biblija(Stari Zavjet!)
Takodjer obrezivanje,ili sunecenje,izmisli Jevreji! Post-Jevreji! Zabranju jedenja svinjetine itd itd!
Cak i Dzehenem je na jevrejskom Gehonim,mjesto gdje se necisti spaljuju!

Nema nista smjesnije nego kad neki muslimani kazu kako su svi prije Muhameda takodje bili Muslimani!I Adam i Mojsije i Eva i Isus! Pa ako su bili muslimani sto onda nemaju arapska imena vec hebrejska???
Imaju hebrejska imena i ta imena u hebrejskom jeziku imaju posebna znacenja,a ne u arapskom il nekom drugom jeziku
Ne treba puno logike a ni knjiga da se zakljuci da je Isus bio Jevrej!

Mozda u nekom duhovnom smislu jest bilo"musliman" kao "dobrar vjernik,covjek" ali sto onda da kazemo bas "musliman"! Mozemo reci i npr.da je bio pravoslavac=prave vjere i sl!


I malo dijete zna da je bio zidov..


Mnogi ne znaju a i ovi sto znaju,ignorisu tu cinjenicu! Kao da je bio Jevrej a pricao nesto skroz deseto mimo jevrejske vjere!
Kao da je bio Jevrej al propovjedao neko krscanstovo-koje nije ni postojalo,il islam koji ce doci tek za 600 godina!
Last edited by šcki on 06/07/2014 23:13, edited 1 time in total.

User avatar
graue_maus
Posts: 3464
Joined: 13/11/2011 15:01

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by graue_maus » 06/07/2014 23:01

:novine1:

kerima1
Posts: 3525
Joined: 13/06/2012 19:04

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by kerima1 » 06/07/2014 23:12

Ko su onda po vama bili Mojsije,isus,Abraham i Muhamed?reko kad znate da cujem i ostalo :D

animals
Posts: 16567
Joined: 19/04/2013 22:13

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by animals » 06/07/2014 23:16

kerima1 wrote:Ko su onda po vama bili Mojsije,isus,Abraham i Muhamed?reko kad znate da cujem i ostalo :D


Mojsije, zidov..vjerovatno i Abraham..Muhamed je arap..

šcki
Posts: 131
Joined: 09/09/2005 12:46
Location: Pariz
Contact:

Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by šcki » 06/07/2014 23:19

kerima1 wrote:Ko su onda po vama bili Mojsije,isus,Abraham i Muhamed?reko kad znate da cujem i ostalo :D


Tri Jevreja i jedan Arapin!

Post Reply