Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#301 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:a ovdje možemo pročitati romantiziranu verziju događaja, gdje su Romeo i Julija nula u poređenju sa njih dvoje:
Safija je od ranog djetinjstva provedenog u Medini slušala priče o novom Vjerovjesniku, kojeg su svi Jevreji očekivali, jer je i sama bila Jevrejka. Kada je imala deset godina, Poslanik, a.s., je s vojskom došao do predgrađa Medine, te se njezini sunarodnjaci odlučiše suprotstaviti samoprozvanom Vjerovjesniku, kako su Jevreji tog vremena običavali raditi, utjerivati takve ljude u laž, dok se ne ispostavi suprotno. Safija je pripadala zloglasnom jevrejskom plemenu Benu Kurejza, koje je na početku ekspanzije islama sklopilo ugovor s muslimanima o neratovanju, koji su jako brzo raskinuli i odlučili pomoći mekanske mušrike u borbi protiv islama. Safijin otac bio je na strani mnogobožaca, koji će nakon bitke na Hendeku, gdje su muslimani odnijeli veliku pobjedu, biti pogubljen, tako da će se Safija sa ostatkom porodice iseliti u Hajber. Safija je bila veoma lijepa Jevrejka, vrlo poželjna mlada, pa su joj najugledniji muškarci nudili brak. Na koncu, udala se za Kinana, pripadnika vrlo ugledne jevrejske porodice tog vremena, ali veoma radikalno orjentisanog, što je gušilo Safijinu krjepost i vlastito zadovoljstvo.

Safija ubrzo usni čudan san: mjesec kako sjaji visoko na nebu Medine, krenu prema Hajberu i tu pade u njezino krilo. Ne sluteći reakciju, ona san ispriča svome suprugu koji je žestoko ošamari i kaza:“To samo znači da ti hoćeš Muhammeda.“ Baš u to vrijeme Poslanikova vojska se približavala kapijama Hajbera. Safijin san je bio ostvaren.

Muslimani osvojiše Hajber. Kinana je zbog jedne prevare pogubljen, a njegova porodica odvedena u zarobljeništvo, zajedno sa Safijom, što njoj nije teško padalo. Njezinu ljepotu bilo je nemoguće prikriti, pa se vijest o tome brzo širila, da bi put našla i do samog Muhammeda a.s., koji odluči da je upozna. Safija mu je ispričala svoj san, nesretan život sa bivšim suprugom, te je Poslanik, a.s. otkupi i oslobodi ropstva, ali pred nju stavi dvije mogućnosti, obzirom da su mu bile jasne implikacije Uzvišenog Allaha povodom njezinog sna. Prva mogućnost bila je da ostana Jevrejka i vrati se svome narodu, a druga da postane njegova supruga. Safija usklikta: „Ja izabirem Boga i Njegovog poslanika.“

Mudrost našeg pejgambera u datom činu je tako vidljiva i jasna, da nije potrebno vrijeme gubiti na nepotrebne špekulacije. Allah i islam su mu bili prioritet, živio je za Allaha, djelovao u ime Njegovo, tražio Njegovo zadovoljstvo na oba svijeta. Safija je trebala samo jednu iskru da zapali plamen islama u svome čistom srcu, a ta iskra bila je on, Muhammed a.s., koji joj nudi brak, dunjalučki i ahiretski zajednički život, što nikako nije mogla da odbije, njezino srce joj nije dopuštalo. Energija koju je naš Poslanik širio bila je veoma moćna, teško joj se iskreno i čisto srce odupiralo.
:( :cry:
Kakvi neskriveni izrazi odvratnosti prema Božijem miljeniku! Lehebovski!

A kad se sjetimo prvih upisa tzv. muslimana @zagorateneja: Sujuti, Taberi...imam Nevevi... :lol: ..fol vehabije kvare islam, treba to zaustaviti.... :lol: :lol:

Elfu elfi salatin
we elfu elfi selamin
alejke ja emine wahjillah!
zforumas

#302 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
zforumas wrote:
Smrcak15 wrote: e ja mogu svarit u koliko je zlocin velik pa da mu i kazna strasna bude

znaci nije nevina osoba kaznjena pa da se nasa savjest pobuni, a i kad analiziramo zasto ovakva kazna , dali ima mudrost neka tu, ima naravno da se prestrasi sledeci koji se odluci na Ovako nesto, znaci za dobrobit naroda i buducnosti drustva.
Cekaj ba Smrle, ovi njima pobili kamile, a Muhamed i ekipa pobli njih (i to kako)....gdje je tu pravednost?
ah koji li si ti petljaros da Bog mili sacuva, i dobro je da te je Arzuhal raskrinkao a evo i ja cu sad ovdje

kazes pobili kmaile, :-) mrznja prema islamu ti pomutila razum pa ti se ucinilo da su pobili kamile

ne druze , nego su pobili ljude koji su cuvali kamile, cije su kamile bile, a kamile su uzeli sebi i otisli.
Ja ne vidjeh to "raskrinkavanje" al' hajd...
A pogrijesih u vezi kamila, ucini mi se da su i kamile pobili. Sad mi je jasno da su svi oni zasluzili najgore patnje i muke. Opravdano je to sto su im ucinili, ono bas su ih humano smaknuli. Pokazali su svoju milost cak i prema takvom zlocinu.

A ovaj kada je zapalio insana samo su mu rekli nemoj vise :lol:
lijepa u dusi

#303 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by lijepa u dusi »

arzuhal wrote:
lijepa u dusi wrote: Mozda ne on, ali meni je to proslo kroz glavu. Buharijina zbirka je po meni vec odavno puna gluposti koje se kose sa zdravim razumom, a na kraju krajeva i. Kur'anom. A drugu misao koja mi prolazi glavom necu naglas ni izgovoriti ni napisati.
Ne interesuje mene njegov stav, njegov stav o bilo čemu u islamu kojeg gleda s gnušanjem i mržnjom, je jasan, nego nako malo pitam, da vidim njegov odgovor tipa kvaziistočnjačke aforističke mudrosti:

Kada neko ne vidi, džaba mu je pokazivati!

Ko ne čuje, štaš mu pričat?

Da nisi ohol, ukazala bi ti se istina!

Sljedbenici Biblije nisu kao muslimani!

i sl. :mrgreen:

Inčae, šta misliš o razapinjanju ljudi ili odsjecanju ruku i nogu unakrsta, kao kazni?
Arzo, i sama potjecem iz pobozne muslimanske porodice. Gnusam se na bilo kakvo nasilje. Mene su ucili da je Poslanik blago postupao sa zatvorenicima, zenama, djecom, starcima. Da je bio blag i mudar. Da je bio voljen. Kad sam procitala hadis "ko dodje na moj mezar i nazove mi selam, ja cu mu odgovoriti na selam" to je bilo nesto cemu sam tezila, zeljela, sa suzama u ocima. Ali nasilje bilo kakvo, previse je svirepo za sliku covjeka koju imam u svojoj glavi. Za mnogo drugih nelogicnosti sam nasla razloge, opravdanja, izgovore... Ali da vjerujem u ovakvo postupanje ne mogu. Pa ispade Hind mekseg srca od Poslanika? Ona je makar mrtvom insanu po utrobi rovila. Odbijam da vjerujem u ovako nesto, jednostavno ne mogu. Ako to ide u paketu sa svime ostalim, onda radije biram nista nego sve. Mudar si insan, shvatices sta zelim reci.
zforumas

#304 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
zforumas wrote:Smrcak je vise raje izveo iz Islama nego sto je uveo. Ja prosto ne mogu da vjerujem kakve gluposti lik pise, na bilo kojoj temi. Sramoti iskrene i istinske vjernike svakim svojim postom.
ja eto trebali bi se mi vjernici pokupiti sa foruma, da bi vi kao veliki poznavaoci islama ostalim ljudima objasnjavali nesmetano islam :-) ili bolje mazati ljudima oci zabludama.
Ti kao vjernik i recimo arzuhal kao vjernik ne mozete u istu recenicu, bar sto se pisanja na forumu tice. Ja nikome ne objasnjavam Islam, samo postavljam pitanja jer te neke tvoje tvrdnje i pisanja se kose sa svakom mogucom logikom, pa pokusavam da shvatim to sve uz nadu da ces mi napisati neko normalno objasnjenje.

Zar ti mislis da ste samo ti i Hardcore vjernici i da nema drugih na forumu?
Smrcak15

#305 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Smrcak15 »

lijepa u dusi wrote:
arzuhal wrote:
lijepa u dusi wrote: Mozda ne on, ali meni je to proslo kroz glavu. Buharijina zbirka je po meni vec odavno puna gluposti koje se kose sa zdravim razumom, a na kraju krajeva i. Kur'anom. A drugu misao koja mi prolazi glavom necu naglas ni izgovoriti ni napisati.
Ne interesuje mene njegov stav, njegov stav o bilo čemu u islamu kojeg gleda s gnušanjem i mržnjom, je jasan, nego nako malo pitam, da vidim njegov odgovor tipa kvaziistočnjačke aforističke mudrosti:

Kada neko ne vidi, džaba mu je pokazivati!

Ko ne čuje, štaš mu pričat?

Da nisi ohol, ukazala bi ti se istina!

Sljedbenici Biblije nisu kao muslimani!

i sl. :mrgreen:

Inčae, šta misliš o razapinjanju ljudi ili odsjecanju ruku i nogu unakrsta, kao kazni?
Arzo, i sama potjecem iz pobozne muslimanske porodice. Gnusam se na bilo kakvo nasilje. Mene su ucili da je Poslanik blago postupao sa zatvorenicima, zenama, djecom, starcima. Da je bio blag i mudar. Da je bio voljen. Kad sam procitala hadis "ko dodje na moj mezar i nazove mi selam, ja cu mu odgovoriti na selam" to je bilo nesto cemu sam tezila, zeljela, sa suzama u ocima. Ali nasilje bilo kakvo, previse je svirepo za sliku covjeka koju imam u svojoj glavi. Za mnogo drugih nelogicnosti sam nasla razloge, opravdanja, izgovore... Ali da vjerujem u ovakvo postupanje ne mogu. Pa ispade Hind mekseg srca od Poslanika? Ona je makar mrtvom insanu po utrobi rovila. Odbijam da vjerujem u ovako nesto, jednostavno ne mogu. Ako to ide u paketu sa svime ostalim, onda radije biram nista nego sve. Mudar si insan, shvatices sta zelim reci.
ti se izgleda u jajetu cini mi se :-)

nekad ne pase nekome lijepa rijec, niti mrkva, nekad treba i kandzija za boljitak drustva

ako bi isli cijeli zivot pacificki, neznam se sta da se desava, to je onda raj za kriminalce i zlocince, kad znaju da kazne nisu zestoke, pa udri brale, kad nam se da :-)

islam suzvbija zlo u srzi, i neda da se siri, ili milom ili silom. ko voli da zivi pacifista i da mu zlocinci kolo vode, bujrum
arzuhal

#306 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by arzuhal »

lijepa u dusi wrote: Arzo, i sama potjecem iz pobozne muslimanske porodice. Gnusam se na bilo kakvo nasilje. Mene su ucili da je Poslanik blago postupao sa zatvorenicima, zenama, djecom, starcima. Da je bio blag i mudar. Da je bio voljen. Kad sam procitala hadis "ko dodje na moj mezar i nazove mi selam, ja cu mu odgovoriti na selam" to je bilo nesto cemu sam tezila, zeljela, sa suzama u ocima. Ali nasilje bilo kakvo, previse je svirepo za sliku covjeka koju imam u svojoj glavi. Za mnogo drugih nelogicnosti sam nasla razloge, opravdanja, izgovore... Ali da vjerujem u ovakvo postupanje ne mogu. Pa ispade Hind mekseg srca od Poslanika? Ona je makar mrtvom insanu po utrobi rovila. Odbijam da vjerujem u ovako nesto, jednostavno ne mogu. Ako to ide u paketu sa svime ostalim, onda radije biram nista nego sve. Mudar si insan, shvatices sta zelim reci.
Ne radi se o nasilju nego izvršenju kazne. To @zagortenej i @dadinjo i hoće: kakav je to Allah "bog" kada naređuje odsjecanje ruke kradljivcu ili odsjecanje ruku i nogu unakrst razbojnicima? I slično.
Kur'an je jasan: neka vas sažaljenje ne odvrati od izvršavanja Allahove naredbe i kazne. To je božanska naredba bila kroz sve objave, do Kur'ana.

I danas se pokušava stvoriti takav dojam: današnji ljudi su milostiviji i ljepših duša i rezona od Allaha, Poslanika i ashaba.

Poslanik je pokazao bezbroj primjera praštanja, ali ponekad i nepokolebljivu volju i ustrajnost u izvršenju Allahovog propisa ma ko šta rekao na to, kako tada, tako i danas.
Smrcak15

#307 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote: Ja ne vidjeh to "raskrinkavanje" al' hajd...
A pogrijesih u vezi kamila, ucini mi se da su i kamile pobili. Sad mi je jasno da su svi oni zasluzili najgore patnje i muke. Opravdano je to sto su im ucinili, ono bas su ih humano smaknuli. Pokazali su svoju milost cak i prema takvom zlocinu.

A pogrijesih u vezi kamila,
cuj nevidje da bi odmah u sledecom recenici potvrdio to raskrinkavanje jer si priznao da si pogrijesio, i da si slagao ili svjesno ili nesvjesno
asurbanipal

#308 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by asurbanipal »

Uzeću pravdu u svoje ruke :kontrabas: :fazlija:

zforumas

#309 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
zforumas wrote: Ja ne vidjeh to "raskrinkavanje" al' hajd...

A pogrijesih u vezi kamila,
cuj nevidje da bi odmah u sledecom recenici potvrdio to raskrinkavanje jer si priznao da si pogrijesio, i da si slagao ili svjesno ili nesvjesno
Pricas o arzulahovom raskrinkavanju mene, a ja ne vidim arzulahov post koji se odnosi na bilo koji moj post. Znaci da ti lazes.

Ja, za razliku od tebe, priznjem da sam pogrijesio i napravio previd. Iako to i dalje ne opravdava vadjenje ociju, uskracivanje vode, odsijecanje ruku i nogu i smrt u najgorim mukama.

I nemoj da se ponasas tako oholo i da ljude nazivas lazljivcima! Ako ne znas komunicirati, nemoj ni dolaziti na forum.
Mogu i ja tebe zvati lazljivcem i za to imam cak i mnogo tvojih postova koji ce to potkrijepiti, ali ipak vjerujem da su to samo lapsusi.
Smrcak15

#310 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Smrcak15 »

arzuhal wrote:
lijepa u dusi wrote: Arzo, i sama potjecem iz pobozne muslimanske porodice. Gnusam se na bilo kakvo nasilje. Mene su ucili da je Poslanik blago postupao sa zatvorenicima, zenama, djecom, starcima. Da je bio blag i mudar. Da je bio voljen. Kad sam procitala hadis "ko dodje na moj mezar i nazove mi selam, ja cu mu odgovoriti na selam" to je bilo nesto cemu sam tezila, zeljela, sa suzama u ocima. Ali nasilje bilo kakvo, previse je svirepo za sliku covjeka koju imam u svojoj glavi. Za mnogo drugih nelogicnosti sam nasla razloge, opravdanja, izgovore... Ali da vjerujem u ovakvo postupanje ne mogu. Pa ispade Hind mekseg srca od Poslanika? Ona je makar mrtvom insanu po utrobi rovila. Odbijam da vjerujem u ovako nesto, jednostavno ne mogu. Ako to ide u paketu sa svime ostalim, onda radije biram nista nego sve. Mudar si insan, shvatices sta zelim reci.
Ne radi se o nasilju nego izvršenju kazne. To @zagortenej i @dadinjo i hoće: kakav je to Allah "bog" kada naređuje odsjecanje ruke kradljivcu ili odsjecanje ruku i nogu unakrst razbojnicima? I slično.
Kur'an je jasan: neka vas sažaljenje ne odvrati od izvršavanja Allahove naredbe i kazne. To je božanska naredba bila kroz sve objave, do Kur'ana.

I danas se pokušava stvoriti takav dojam: današnji ljudi su milostiviji i ljepših duša i rezona od Allaha, Poslanika i ashaba.

Poslanik je pokazao bezbroj primjera praštanja, ali ponekad i nepokolebljivu volju i ustrajnost u izvršenju Allahovog propisa ma ko šta rekao na to, kako tada, tako i danas.
svaka cast na tom odgovoru

ali pogledaj one slike norveskih zatvora gdje su balkanski ratni zlocinci obitavali, ljduima je ok da imaju zlocinci takvu kaznu, ne bune se, ko Shisha majcine suze, ili suze silovanih zena koje pate da danas kroz sta su prosle, koaga briga za suze roditelja sto im zaklase djecu

jer mi smo milostivni toliko da nagradimo zlocinca koji je zlo cinio muslimanima,

toliko smo milostivni da smo zabranili muslimanima orzuje uz izgovor da ce vise biti krvoprolica ako im se dópusti oruzje za odbranu, a zlocince koji su vrsili zla nad njima cemo smjestiti u najbolje zatvore , kao neka vrsta malo bolje starackog doma.

to je pravedno, ali je nepravedno kada Bog naredi strasnu kaznu zlocincu , tad je Bog nepravedan dok ovi ljudi sto strpase zlocince u starcke domove su milostivni vise od Boga :-) :-)
lijepa u dusi

#311 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by lijepa u dusi »

arzuhal wrote:

Hvala Arzo, kapiram sad.
Mada i dalje smatram da je ubistvo dovoljna kazna samo po sebi. Ali ko sam ja da ista smatram, jel...
Smrcak15

#312 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Smrcak15 »

lijepa u dusi wrote:
arzuhal wrote:

Hvala Arzo, kapiram sad.
Mada i dalje smatram da je ubistvo dovoljna kazna samo po sebi. Ali ko sam ja da ista smatram, jel...
Mada i dalje smatram da je ubistvo dovoljna kazna samo po sebi.

nije , jer nemozes ubiti kradljivca samo sto je ukrao

po Bozijoj kazni je samo odsijecanje shake a ne ubistvo.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#313 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Nurudin »

zagortenej wrote:a ovdje možemo pročitati romantiziranu verziju događaja, gdje su Romeo i Julija nula u poređenju sa njih dvoje:
Safija je od ranog djetinjstva provedenog u Medini slušala priče o novom Vjerovjesniku, kojeg su svi Jevreji očekivali, jer je i sama bila Jevrejka. Kada je imala deset godina, Poslanik, a.s., je s vojskom došao do predgrađa Medine, te se njezini sunarodnjaci odlučiše suprotstaviti samoprozvanom Vjerovjesniku, kako su Jevreji tog vremena običavali raditi, utjerivati takve ljude u laž, dok se ne ispostavi suprotno. Safija je pripadala zloglasnom jevrejskom plemenu Benu Kurejza, koje je na početku ekspanzije islama sklopilo ugovor s muslimanima o neratovanju, koji su jako brzo raskinuli i odlučili pomoći mekanske mušrike u borbi protiv islama. Safijin otac bio je na strani mnogobožaca, koji će nakon bitke na Hendeku, gdje su muslimani odnijeli veliku pobjedu, biti pogubljen, tako da će se Safija sa ostatkom porodice iseliti u Hajber. Safija je bila veoma lijepa Jevrejka, vrlo poželjna mlada, pa su joj najugledniji muškarci nudili brak. Na koncu, udala se za Kinana, pripadnika vrlo ugledne jevrejske porodice tog vremena, ali veoma radikalno orjentisanog, što je gušilo Safijinu krjepost i vlastito zadovoljstvo.

Safija ubrzo usni čudan san: mjesec kako sjaji visoko na nebu Medine, krenu prema Hajberu i tu pade u njezino krilo. Ne sluteći reakciju, ona san ispriča svome suprugu koji je žestoko ošamari i kaza:“To samo znači da ti hoćeš Muhammeda.“ Baš u to vrijeme Poslanikova vojska se približavala kapijama Hajbera. Safijin san je bio ostvaren.

Muslimani osvojiše Hajber. Kinana je zbog jedne prevare pogubljen, a njegova porodica odvedena u zarobljeništvo, zajedno sa Safijom, što njoj nije teško padalo. Njezinu ljepotu bilo je nemoguće prikriti, pa se vijest o tome brzo širila, da bi put našla i do samog Muhammeda a.s., koji odluči da je upozna. Safija mu je ispričala svoj san, nesretan život sa bivšim suprugom, te je Poslanik, a.s. otkupi i oslobodi ropstva, ali pred nju stavi dvije mogućnosti, obzirom da su mu bile jasne implikacije Uzvišenog Allaha povodom njezinog sna. Prva mogućnost bila je da ostana Jevrejka i vrati se svome narodu, a druga da postane njegova supruga. Safija usklikta: „Ja izabirem Boga i Njegovog poslanika.“

Mudrost našeg pejgambera u datom činu je tako vidljiva i jasna, da nije potrebno vrijeme gubiti na nepotrebne špekulacije. Allah i islam su mu bili prioritet, živio je za Allaha, djelovao u ime Njegovo, tražio Njegovo zadovoljstvo na oba svijeta. Safija je trebala samo jednu iskru da zapali plamen islama u svome čistom srcu, a ta iskra bila je on, Muhammed a.s., koji joj nudi brak, dunjalučki i ahiretski zajednički život, što nikako nije mogla da odbije, njezino srce joj nije dopuštalo. Energija koju je naš Poslanik širio bila je veoma moćna, teško joj se iskreno i čisto srce odupiralo.

I kako se sad ovo uklapa u to da mi muslimani učimo da budemo poput Poslanika a.s.
i zbog toga ćemo postati zli , jer ima tamo neki hadis kojega ste vi pronašli?
Čitavo vrijeme govorim da muslimani ni ulema iz tih spornih hadisa nisu uzeli nikakvu praksu ni zakon
niti da je to uopšte predstavljano muslimanima kao osnov i opravdanje za nešto.

Dakle, koja je onda poenta toga što vi radite , osim zločestoće koja je opet neke lične prirode.
Nezadovoljstvo moderacijom, ekonomskim stanjem, sexulanim životom...?
Smrcak15

#314 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Smrcak15 »

Nurudin wrote:

I kako se sad ovo uklapa u to da mi muslimani učimo da budemo poput Poslanika a.s.
i zbog toga ćemo postati zli , jer ima tamo neki hadis kojega ste vi pronašli?
Čitavo vrijeme govorim da muslimani ni ulema iz tih spornih hadisa nisu uzeli nikakvu praksu ni zakon
niti da je to uopšte predstavljano muslimanima kao osnov i opravdanje za nešto.

Dakle, koja je onda poenta toga što vi radite , osim zločestoće koja je opet neke lične prirode.
ljudi uopste nisu upuceni kako je to funkcionisalo prije i kakvi su zakoni bili sto se tice zarobljenika

islam je strogo naredio da se paze robovi, do tih granica da postanu clanom porodice, moras ga hraniti oblaciti kao sto hranis i oblacis svoje clanove porodice, moras paziti kao sto pazis clanove porodice, poslanik je rekao robovi su vasa braca pa se lijepo ponasajte prema njima.

zasto je islam postepeno otklanjao robovlasnistvo, zato sto u pocetku islama je bilo dosta robova pa one robve koji se zetknu tokom rata, oni su robovi trenutacno dok ne dodje vrijeme njihovog oslobadjanja jer islam zagovara da se robovi osloboadjaju kad dodje vrijeme za to.

pa sto je islam onda odobrio trenutacno robovlasnistvo?

zato sto nije bilo zbirnih centara za ratne izbjeglice gdje ce biti zbrinuti, nego su vodjeni kucama da budu dio porodice.

a posto zensko roblje bude u istimn prostorijama, Bog je odobrio da musko i zensko mogu imati spolni odnosi, da su dozovljeni jedno drugome iz razloga sto bi samo problem bio kad bi naredio da mozes vodit ropkinju kuci ali nesmijes je dirati i imati spolni odnos,
zamisli biti podistim krovom istoj prostoriji, navece a da se nesmije nista, to bi bilo patnja samo, i zato je vjerovatno dovljeno spolni odnos u tim situacijama jer ropkinja fakticki postaje kao zena , dio porodice prema kojoj se treba fino ophoditi. nema tu nikakvog silovanja kako to hoce neki nadobudni sto napadaju islam da predstave.

takva su vremena bila. moraju se stvari gledati iz te perspektive , kao da smo u tom vremenu, da sagledamo cijelu situaciju.

Kako je naredjivao poslanik Muhammed da se ponasa prema robovima:

Abu Huraira reported Allah's Messenger (may peace be upon him) as saying: "When the slave of anyone amongst you prepares food for him and he serves him after having sat close to (and undergoing the hardship of) heat and smoke, he should make him (the slave) sit along with him and make him eat (along with him), and if the food seems to run short, then he should spare some portion for him (from his own share) - (another narrator) Dawud said:" i. e. a morsel or two". 4097. (Translation of Sahih Muslim, The Book of Oaths (Kitab Al-Aiman), Book 015, Number 4096)"

Narrated Al-Ma'rur: "At Ar-Rabadha I met Abu Dhar who was wearing a cloak, and his slave, too, was wearing a similar one. I asked about the reason for it. He replied, "I abused a person by calling his mother with bad names." The Prophet said to me, 'O Abu Dhar! Did you abuse him by calling his mother with bad names You still have some characteristics of ignorance. Your slaves are your brothers and Allah has put them under your command. So whoever has a brother under his command should feed him of what he eats and dress him of what he wears. Do not ask them (slaves) to do things beyond their capacity (power) and if you do so, then help them.' (Translation of Sahih Bukhari, Belief, Volume 1, Book 2, Number 29)"
Last edited by Smrcak15 on 20/04/2017 11:09, edited 1 time in total.
lijepa u dusi

#315 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by lijepa u dusi »

Smrcak15 wrote:
lijepa u dusi wrote:
arzuhal wrote:Ne radi se o nasilju nego izvršenju kazne. To @zagortenej i @dadinjo i hoće: kakav je to Allah "bog" kada naređuje odsjecanje ruke kradljivcu ili odsjecanje ruku i nogu unakrst razbojnicima? I slično.

Hvala Arzo, kapiram sad.
Mada i dalje smatram da je ubistvo dovoljna kazna samo po sebi.

nije , jer nemozes ubiti kradljivca samo sto je ukrao

po Bozijoj kazni je samo odsijecanje shake a ne ubistvo.
Pricam o konkretnom slucaju. Oduzeti nekome zivot je neki maksimum. Je li zaista bilo potrebe odsjeci mu udove prije toga, ne dati mu vode, pustiti da nasmrt iskrvari?
Zatim, nigdje se ne navodi da se te iste robinje trebaju pitati da li zele taj spolni odnos. Zar nije bilo logicnije da je taj ko je dovede kuci oslobodi ropstva tako sto ce joj ugovoriti brak s nekim ko joj zapne za oko? Ili da je regularno ozeni ako ona to zeli. Ne, vec se iskljucivo razlikuju kategorije zene i robinje.
Arzo, mozes li mi preporuciti literaturu s hronoloski opisanim zivotom Poslanika, sa sto vise detalja?
zagortenej

#316 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by zagortenej »

izgleda da je pohod na Hajber imao za cilj samo pljačku:

Image

ljudi su ubijeni samo zato što su prećutali gdje se nalazi blago ?!? to je veliki zločin.

Ibn Ishaq, najbolji pisac biografije o životu poslanika Muhameda, piše o ovom događaju:
"Kinana al-Rabi, who had the custody of the treasure of Banu Nadir, was brought to the apostle who asked him about it. He denied that he knew where it was. A Jew came (Tabari says "was brought"), to the apostle and said that he had seen Kinana going round a certain ruin every morning early. When the apostle said to Kinana, "Do you know that if we find you have it I shall kill you?" He said "Yes". The apostle gave orders that the ruin was to be excavated and some of the treasure was found. When he asked him about the rest he refused to produce it, so the apostle gave orders to al-Zubayr Al-Awwam, "Torture him until you extract what he has." So he kindled a fire with flint and steel on his chest until he was nearly dead. Then the apostle delivered him to Muhammad b. Maslama and he struck off his head, in revenge for his brother Mahmud."
Last edited by zagortenej on 20/04/2017 11:28, edited 1 time in total.
arzuhal

#317 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:
Ovih dana baš čitam (odatle ova moja komaparacija, ni zbog čeg' drugog!) knjige Ellen G. White, jedne od nadahnutih pionira Adventističke crkve, žene i vjernice preko čijih se riječi i pera, kako vjeruju pripadnici Crkve sedmog dana, Duh Sveti naprosto, na jedan blagodetan i poseban način, ukazao i očitovao vjernicima, osnažio ih porukama preko njenog djelovanja.

Ono što sam mogao primijetiti i pronaći kod nje, ali i ostalih autora poput nje, je iznimno velika prisutnost vedrine i radosti, oduševljenosti Bogom i Njegovim darovima, Njegovom ničim uvjetovanom milošću i podrškom. Ta nebeska vedrina kojom zrači pripada samim temeljima učenja Crkve Povratka.

Nasuprot tome, imaš ovo majlovićevsko "zemaljsko" i (što bi rek'o Niče) odveć-ljudsko pabirčenje i samjeravanje ljudi ljudima, a sve tobože u potrazi za Bogom i istinom, a to onda neminovno vodi u te mračne hodnike ljudskog duha, "istraživanja" kojima je cilj samo kaljanje nekoga, crnačenje kao vid bogosluženja, cinizam kao stanje nesretne svijesti, ismijavanje shvaćeno kao bogougodno djelo...Šta oholi početak može i ponuditi od sebe osim oholosti i na kraju? Nema nikakve radosti Bogom, nema srčanosti, nema te lijepe snage, toga što oduševljava...Ima samo ta tama koju rasprostiru, taj glib i močvara koju prave, a nazivaju to "stvaranjem konteksta"...

Nema tu poente, Nurudine, to je ono najstrašnije i najnesretnije...
Smrcak15

#318 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Smrcak15 »

lijepa u dusi wrote:
Pricam o konkretnom slucaju. Oduzeti nekome zivot je neki maksimum. Je li zaista bilo potrebe odsjeci mu udove prije toga, ne dati mu vode, pustiti da nasmrt iskrvari?
Zatim, nigdje se ne navodi da se te iste robinje trebaju pitati da li zele taj spolni odnos. Zar nije bilo logicnije da je taj ko je dovede kuci oslobodi ropstva tako sto ce joj ugovoriti brak s nekim ko joj zapne za oko? Ili da je regularno ozeni ako ona to zeli. Ne, vec se iskljucivo razlikuju kategorije zene i robinje.
Arzo, mozes li mi preporuciti literaturu s hronoloski opisanim zivotom Poslanika, sa sto vise detalja?
njihov zlocin je bio

Ubili su nevinve ljude koji su im pomogli---kazna ubistvo

Ukrali su njihovu imavinu---kazna odsijecanje shake

kad su te zlocince uhvatili prvo su izvrsili kaznu za kradju pa su pustili da umru da bi to bila kazna za njihova ubistva.

Zatim, nigdje se ne navodi da se te iste robinje trebaju pitati da li zele taj spolni odnos. Zar nije bilo logicnije da je taj ko je dovede kuci oslobodi ropstva tako sto ce joj ugovoriti brak s nekim ko joj zapne za oko?
ako rob trazi slobodo , ako se steknu uvjeti za to onda nema smetnje da se pusti

ali ako ropkinja ne zeli sex, onda se nije smjela natjerati na to.
Arzo, mozes li mi preporuciti literaturu s hronoloski opisanim zivotom Poslanika, sa sto vise detalja
ovo je najbolja knjiga o zivotu poslanika sa masa detalja

Zapecaceni dzenetski napitak
443 stranice
https://d1.islamhouse.com/data/bs/ih_bo ... apitak.pdf
lijepa u dusi

#319 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by lijepa u dusi »

Procitala dzennetski napitak, nesto se ne sjecam Hajbera...
arzuhal wrote:Nasuprot tome, imaš ovo majlovićevsko "zemaljsko" i (što bi rek'o Niče) odveć-ljudsko pabirčenje i samjeravanje ljudi ljudima, a sve tobože u potrazi za Bogom i istinom, a to onda neminovno vodi u te mračne hodnike ljudskog duha, "istraživanja" kojima je cilj samo kaljanje nekoga, crnačenje kao vid bogosluženja, cinizam kao stanje nesretne svijesti, ismijavanje shvaćeno kao bogougodno djelo...Šta oholi početak može i ponuditi od sebe osim oholosti i na kraju? Nema nikakve radosti Bogom, nema srčanosti, nema te lijepe snage, toga što oduševljava...Ima samo ta tama koju rasprostiru, taj glib i močvara koju prave, a nazivaju to "stvaranjem konteksta"...

Ako se odnosi na moje namjere, grijesis. Zaista sam tu da dobijem odgovore na pitanja, jer me mnogo toga muci. I da kazem kao najveci bogohulnik, ali Mu mnogo toga zamjeram. Dosla sam da pokusam razumjeti. Smrcak ne pomaze, ali tebe volim citati. Zato od tebe trazim savjet. Zelim da vjerujem i da opet nadjem Smiraj, ali me previse toga dotuklo i otjeralo u drugu stranu.
asurbanipal

#320 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote: ovo je najbolja knjiga o zivotu poslanika sa masa detalja

443 stranice

Beduinska mitologija. Čovjek iskrvari, ali i dalje u zubima nosi zastavu, i sl.

Image

Image
Smrcak15

#321 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote:izgleda da je pohod na Hajber imao za cilj samo pljačku:

Image

ljudi su ubijeni samo zato što su prećutali gdje se nalazi blago ?!? to je veliki zločin.
nije tacno

izvor najbolja knjiga o zivotopisu Poslanika Muhammeda
Zepecaceni dzentski napitak
razlog napada na Hajber
Image
arzuhal

#322 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by arzuhal »

lijepa u dusi wrote:Procitala dzennetski napitak, nesto se ne sjecam Hajbera...
arzuhal wrote:Nasuprot tome, imaš ovo majlovićevsko "zemaljsko" i (što bi rek'o Niče) odveć-ljudsko pabirčenje i samjeravanje ljudi ljudima, a sve tobože u potrazi za Bogom i istinom, a to onda neminovno vodi u te mračne hodnike ljudskog duha, "istraživanja" kojima je cilj samo kaljanje nekoga, crnačenje kao vid bogosluženja, cinizam kao stanje nesretne svijesti, ismijavanje shvaćeno kao bogougodno djelo...Šta oholi početak može i ponuditi od sebe osim oholosti i na kraju? Nema nikakve radosti Bogom, nema srčanosti, nema te lijepe snage, toga što oduševljava...Ima samo ta tama koju rasprostiru, taj glib i močvara koju prave, a nazivaju to "stvaranjem konteksta"...

Ako se odnosi na moje namjere, grijesis. Zaista sam tu da dobijem odgovore na pitanja, jer me mnogo toga muci. I da kazem kao najveci bogohulnik, ali Mu mnogo toga zamjeram. Dosla sam da pokusam razumjeti. Smrcak ne pomaze, ali tebe volim citati. Zato od tebe trazim savjet. Zelim da vjerujem i da opet nadjem Smiraj, ali me previse toga dotuklo i otjeralo u drugu stranu.
Ne odnosi se na tebe uopće, znaju oni na koje se odnosi, ne brini :mrgreen:
lijepa u dusi

#323 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by lijepa u dusi »

Hajde, za ovo sam nasla dokaze da je Aisi r.a. bilo ustvari 19, a ne 9. Da je 10 godina ukradeno ili izgubljeno negdje, a izracunato na osnovu starosti njene sestre Esme.

Ali, ako joj je zaista bilo 9 godina i njena svrha je bila ta da bude uz Poslanika i uci o islamu, prenosi hadise, zar nije mogla biti uz njega kao kcerka, kao dijete sto i jeste bila? Ako je vec ipak morala da mu bude zena, mogla je to biti i bar 7, 8 godina kasnije. A do tad, da mu bude kao kcerka.

Arzulah, moje izvinjenje onda.
Smrcak15

#324 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote: ovo je najbolja knjiga o zivotu poslanika sa masa detalja

443 stranice

Beduinska mitologija. Čovjek iskrvari, ali i dalje u zubima nosi zastavu, i sl.

Image

Image
cek da te pitam nesto druze,

jeli bila norma u svijetu da se Ovako mlade cure udavaju u tim vremenima, jeli bila norma u evropi naprimjer???
lijepa u dusi

#325 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by lijepa u dusi »

I nemojte mi pricu kako je to tada u Arabiji bilo normalno. Bilo je normalno i zensku djecu zivu zakopavati, pa je to Poslanik zabranio. Sta je s ovim?

Imamo li danas zaista ispravne izvore i mozemo li vjerovati icemu osim Kur'ana?
Post Reply