Istrijaneri

Za sve koji vole ta divna stvorenja...
Post Reply
User avatar
Phia
Posts: 1442
Joined: 01/12/2006 00:33
Location: Sarajevo
Contact:

Istrijaneri

Post by Phia » 18/07/2007 14:44

Evo pošto vidim predstavljaju se rase cuka pojedinačno pa da i ja predstavim svog u kategoriji istrijanera.Kasnije kad budem imala vremena ću malo i opisati tu rasu.Ovo je moj prvi vlastiti cuko Lucky.
Image
Da ga pohvalim.Već je naučio komandu sjedi.Šta radi hrana to je čudo. :D


aminchev2
Posts: 1791
Joined: 17/07/2007 16:08
Location: London, Engleska

Re: Istrijaneri

Post by aminchev2 » 18/07/2007 14:52

Phia wrote:Evo pošto vidim predstavljaju se rase cuka pojedinačno pa da i ja predstavim svog u kategoriji istrijanera.Kasnije kad budem imala vremena ću malo i opisati tu rasu.Ovo je moj prvi vlastiti cuko Lucky.
Image
Da ga pohvalim.Već je naučio komandu sjedi.Šta radi hrana to je čudo. :Dteheheh
bas je sladak!!!!

senka_s.
Posts: 80
Joined: 06/06/2007 10:57
Location: SARAJEVO

Re: Istrijaneri

Post by senka_s. » 18/07/2007 15:05

aminchev2 wrote:
Phia wrote:Evo pošto vidim predstavljaju se rase cuka pojedinačno pa da i ja predstavim svog u kategoriji istrijanera.Kasnije kad budem imala vremena ću malo i opisati tu rasu.Ovo je moj prvi vlastiti cuko Lucky.
Image
Da ga pohvalim.Već je naučio komandu sjedi.Šta radi hrana to je čudo. :DJel to onaj istarski gonic sto sam te pitala da ga kupim?
Jooooooooj kako j3e swadak :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:

User avatar
Phia
Posts: 1442
Joined: 01/12/2006 00:33
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Phia » 18/07/2007 15:12

Jest moja Senka!Ja ga ostavih sebi.Nešto nam veterinar reče da bi mogao oslijepiti zbog ovog oka pa nam bilo žao da ga damo nekome iz straha da ga taj neko ne baci na ulicu kad oslijepi.Znaš kakvi su ljudi..Ostali su prodani svi.

User avatar
Phia
Posts: 1442
Joined: 01/12/2006 00:33
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Phia » 18/07/2007 15:23

Evo ovo sam iskopala na internetu.To je standard o ovoj pasmini.Samo dase zna: moj cuko neće loviti divljač :D

Image

ISTARSKI KRATKODLAKI GONIČ

STANDARD PASMINE

FCI Standard 151/10.04.2002./

preuzeto iz knjige "FCI 6 Goniči, krvosljednici i srodne pasmine (zbirka standarda)", prijevod i stručna recenzija Igor Selimović i prof. Dubravka Reicher, - Zagreb,2000

Image

Zemlja porijekla - Hrvatska

Datum standarda: 25.10. 2000.

UPOTREBA: Izvrstan gonič, osobito za lov na zeca i lisicu. Može se koristiti i kao krvosljednik. Njegova konstitucija je prikladna za prostrane otvorene lovačke terene Istre.

FCI klasifikacija:

Grupa 6. Goniči i srodne pasmine
Sekcija 1.2 Srednji goniči
S radnim ispitom.


KRATAK POVIJESNI OSVRT: Ovaj pas je stara, u Istri autohtona, pasmina, porijekla koje se gubi u pradavno doba. Najstarije svjedočanstvo je freska koju je godine 1474. naslikao majstor Vincent iz Kastva u Marijinoj kapeli u Beramu kod Pazina u srcu Istre. Pokraj pasa s uspravljenim ušima vidi se kratkodlaki bijeli brakoidni pas sa žuto-crvenim oznakama, koji podsjeća na današnjeg istarskog goniča. Slika Ticijana iz prve polovine 16. stoljeća pokazuje dva goniča, od kojih je jedan vrlo nalik na istarskog goniča. Godine 1719. biskup Petar Bakić iz Đakova u dokumentu na latinskom nabrojao je životinje držane u njegovoj biskupiji, između ostalog i lovačke pse; on opisuje bijelog lovačkog psa sa žuto-crvenim oznakama, čija visina grebena iznosi 4 pedlja (48 cm); ovaj opis u potpunosti se slaže s današnjim istarskim goničem. U povijesnom muzeju u Poreču visi slika nepoznatog majstora iz sredine 18. stoljeća; na njoj se vidi postarija plemkinja sa psom ljubimcem, koji drži glavu u njenom krilu; on je bijel, kratkodlak i posjeduje usred čela crvenkasto-žutu oznaku kružnog oblika (zvijezdu), koja je vrlo karakteristična za istarskog goniča. Vrlo cijenjeni istarski goniči bili su iz Istre prodavani u bliže susjedstvo, npr. u Bosnu, na otoke smještene pred kopnom i u Sloveniju, gdje su u godinama 1880.-1930. bili prvenstveno uzgajani. Od tridesetih godina njihova je popularnost tamo međutim opala i bili su zamijenjeni brak jazavčarima. Prvi upisi u jugoslavensku uzgojnu knjigu potječu iz godine 1924., a u hrvatsku uzgojnu knjigu iz godine 1927. Pasmina je bila priznata od strane FCI-a već 1949., ali prvi standard bio je objavljen tek godine 1973. Danas se istarskog goniča često može susresti u Istri i okolnim područjima. U Istri svaki lovac ima dva psa, školovanog lovačkog psa i mladog psa, koji od starijeg uči loviti.

OPĆI IZGLED: Otmjenog izgleda, sa žuto-narančastim oznakama na sniježnobijelom krznu. Dlaka kratka i fina, glava duga, uska i suha, tijelo gipko, rep tanak, blago sabljastog oblika. Glasa se s velikom ustrajnošću, uglavnom visokim i daleko čujnim lavežom.

VAŽNE PROPORCIJE: Duljina tijela smije biti veća od visine grebena za najviše 10%.

PONAŠANJE/TEMPERAMENT: Blag, poslušan, miran i vrlo privržen svojem gospodaru; živahan je i strastven lovac.

GLAVA: Duljina glave iznosi 20-24 cm.

GORNJI DIO GLAVE:

LUBANJA - Sa strane gledano, zatiljni greben je izražen, a čelo blago zaobljeno, s blagim prijelazom prema nosnom hrptu. Gledano odozgo, čelo je duguljasto, prilično usko, s vidljivom čeonom brazdom.
STOP - Blag, nije strm.
PREDIO LICA:

NJUŠKA - Crna ili barem smeđa. Nosnice dobro otvorene.
GUBICA - Duga, u korijenu široka, sužuje se prema nosu. Nosni hrbat ravan.
ZUBI - Snažni s pravilnim i potpunim škarastim zubalom.
OČI - Ovalne, ni upale niti isturene. Šarenica što je moguće tamnija. Očni kapci crni ili smeđi. Pogled izražajan i bistar.
UŠI - Tanke, nasađene nešto više od vodoravne linije očiju. Prema vrhu se ponešto sužuju. Smatraju se dugima kada, povučene duž nosnog hrpta prema naprijed, dopiru do očnjaka; smatraju se vrlo dugima ako dopiru dalje od očnjaka; moraju biti barem poluduge i dopirati do obrvnih lukova.


VRAT: Gornja linija je u predjelu potiljka blago zaobljena. Korijen glave vidljiv je iza zatiljnog grebena. Koso prelazi u trup.

DULJINA: od zatiljnog grebena do grebena iznosi između 15 i 20 cm.
KOŽA: napeta, bez podvoljka ili nabora.TIJELO: Gornja linija se od grebena do sapi blago spušta.

LEĐA - Ravna, široka i mišićava.
SLABINE - Široke i kratke.
SAPI - Duge i široke, vodoravne ili blago padajuće, kod ženki nešto dulje nego kod mužjaka. Visina sapi je za otprilike jedan prst manja od visine grebena. Kukovi su jedva vidljivi.
PRSA - Duboka, dopiru barem do laktova. Normalno je da opseg prsa bude za 12 cm veći od visine grebena. Rebra su zaobljena. Pretprsje je dobro razvijeno, ali vrh prsne kosti jedva je vidljiv.
TRBUH I TRBUŠNE SLABINE - Doljnja se linija od prsne kosti k preponama blago penje, trbuh je time blago usukan.


REP: Pri korijenu debeo, sužuje se prema vrhu. Čim se rep više sužuje, tim otmjenije izgleda pas. Visoko nasađen, srednje duljine, ne dopire mnogo dalje od skočnog zgloba. Rep tvori blagi luk prema gore.

UDOVI:

PREDNJI UDOVI:

LOPATICA - Duga, nakošena, mišićava, dobro pričvršćena za prsa.
LAKTOVI - Uz tijelo.
PODLAKTICA - Apsolutno uspravna, mišićava.
ZGLOB DOŠAPLJA - Teško ga je odvojiti od podlaktice.
DOŠAPLJE - Strmo, kratko. Može biti blago koso postavljeno, ali kut s vertikalom smije iznositi maksimalno 10°.
ŠAPE - Prije mačje nego zečje, lagane, s tijesno priljubljenim prstima. Jastučići zaobljeni i otporni; nokti snažni.


STRAŽNJI UDOVI: Straga gledano, natkoljenica, potkoljenica, tetiva skočnog zgloba i stražnje donožje nalaze se na istoj liniji.

NATKOLJENICA - Kratka, široka i mišićava.
KOLJENO - Koljena čašica široka i visoko smještena.
POTKOLJENICA - Duga, koso položena i mišićava.
SKOČNI ZGLOB - Snažan.
DOŠAPLJE - Kratko, uspravno ili blago koso postavljeno, pri čemu kut s vertikalom smije iznositi najviše 10-20°.
ŠAPE - Poput prednjih; međutim nešto su dulje.


HOD: Vrlo elastičan, pravilan, slobodan.

KOŽA: Gipka, na cijelom tijelu dobro priljubljena, bez nabora; boja crvenkasta.

KRZNO:

KAKVOĆA DLAKE - Kratka, tanka, gusta i sjajna. Katkad je nešto dulja na stražnjoj strani natkoljenice i na doljnjoj strani repa.
BOJA DLAKE - Temeljna boja sniježno bijela. Normalno je da su uši narančaste; ova boja proteže se od korijena ušiju s obje strane preko čela do visine očiju, što glavi pridaje karakterističan izraz s maskom. Govori se o zvijezdi kada se gore na čelu nalazi veća ili manja oznaka jednake boje. Uši mogu biti posute i malim žuto-narančastim mrljama, što je naročito cijenjeno i smatra se znakom čistokrvnosti. Više ili manje prostrane žuto-narančaste oznake, u obliku točaka ili malih pruga, mogu se nalaziti bilo gdje na tijelu, najčešće međutim u predjelu korijena repa. Ove ne smiju nikada biti toliko brojne da dominiraju nad bijelom temeljnom bojom. Boja oznaka treba biti jasna, ne blijeda niti tamna, ili možda smeđa, što bi govorilo u prilog nečistokrvnosti. Postojanje treće boje apsolutno je nepoželjno, čak i ako je samo nekoliko dlaka tako obojeno. Krzno može biti i jednobojno bijelo, bez oznaka.


VELIČINA I TEŽINA: Visina grebena 44 - 56 cm. Idealna visina za mužjake 50 cm. Idealna visina za ženke 48 cm. Težina oko 18 kg za odraslog psa.

GREŠKE: Svako odstupanje od više navedenih točaka mora biti smatrano greškom, vrednovanje koje trebalo bi biti u skladu sa stupnjem odstupanja.

LAKE GREŠKE:

- Njuška i očni kapci djelomično boje mesa, njuška presvijetlo obojena.
- Izrazito padajuće sapi
- Blago šaranasta ili sedlasta leđa
- Hrtoliko uvučen ili suviše pun trbuh

DISKVALIFIKACIJSKE GREŠKE:

- Veličina iznad ili ispod propisane
- Nesrazmjer između duljine tijela i visine grebena
- Prekratka, prešiljasta, iskrivljena gubica
- Previsoko nasađene uši
- Uvijen, ustranu zakrenut rep ili rep u obliku vadičepa; skraćen rep.
- Prekratka glava
- Nepigmentirana područja ili potpuno ružičast nos i područja oko oči
- Njuška i očni kapci u potpunosti boje mesa
- Staklene oči
- Preduga dlaka
- Svaka druga boja osim žuto-narančaste
- Predgriz ili podgriz
- Nekorektan zagriz


N.B. Mužjaci trebaju imati dva očigledno normalna testisa potpuno spuštena u skrotum.
Last edited by Phia on 18/07/2007 21:31, edited 3 times in total.

User avatar
Phia
Posts: 1442
Joined: 01/12/2006 00:33
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Phia » 18/07/2007 15:41

Ovo druga varijanta istarskog goniča - čupko :D

Image

ISTARSKI OŠTRODLAKI GONIČ

Image

STANDARD PASMINE

Standard sa FCI stranice - engleska verzija u wordu(vel. 738kb)
FCI Standard 152/10.04.2002./

preuzeto iz knjige "FCI 6 Goniči, krvosljednici i srodne pasmine (zbirka standarda)", prijevod i stručna recenzija Igor Selimović i prof. Dubravka Reicher, - Zagreb,2000

Zemlja porijekla - Hrvatska

Datum standarda: 25.10.2000.

UPOTREBA: Izvrstan gonič, osobito za lov na zeca i lisicu. Može se upotrebljavati i kao krvosljednik. Njegova konstitucija pogodna je za prostrane otvorene lovne terene Istre.

FCI klasifikacija:

Grupa 6 Goniči i srodne pasmine
Sekcija 1.2 Srednji goniči
S radnim ispitom


KRATAK POVIJESNI PREGLED: Njegova povijest jednaka je onoj kratkodlakog istarskog goniča, ali kako su psi s nakostriješenom dlakom općenito manje cijenjeni, njegova je ikonografija u riječi i slici vrlo ograničena. U svojim izvješćima o bosanskim goničima u godinama 1896. i 1905., austro-ugarski brakolog B. Laska saopćava da je vidio i ispitao 286 oštrodlakih istarskih goniča. U svojoj knjizi "Istarski goniči" iz 1944. dr.l.Lovrenčič podsjeća da su oštrodlake istarske goniče od 1860. naročito cijenili slovenski lovci u Ribničkoj dolini; oni su kupovali ove pse pod nazivom "barbini" u području Pazina ili Buzeta u Istri. Oštrodlaki istarski gonič jedan je od direktnih predaka austrijskog braka-jazavčara, prije zvanog peitinger-bracke. Za vrijeme Prvog svjetskog rata ova je pasmina gotovo izumrla, ali zahvaljujući naporima dr.l.Lovrenčiča spašena je propasti. Na izložbi pasa u Zagrebu godine 1924. bila su prezentirana dva oštrodlaka istarska goniča. Oni su se otada upisivali u hrvatsku rodovnu knjigu. FCI je priznao pasminu godine 1948. na Generalnoj skupštini u Bledu. Prvi standard potječe iz godine 1969.

OPĆI IZGLED: Krzno je sniježno bijelo sa žuto-narančastim oznakama. Dlaka je duga i nakostriješena. Glava duguljasta s gustim obrvama. Tijelo snažno, jake koštane strukture. Rep debeo i blago sabljast. Izraz ozbiljan i mrk, ponekad čak tmuran. Glasa se srednjim, daleko čujnim, često i dubokim lavežom.

VAŽNE PROPORCIJE: Duljina tijela smije biti veća od visine grebena za najviše 10%.

PONAŠANJE/TEMPERAMENT: Blag, poslušan, miran i vrlo privržen svojem gospodaru. Srednjeg temperamenta, ali strastven lovac.

GLAVA: Glava je u dobroj proporciji s tijelom. Njena duljina iznosi 20-24 cm; ne smije biti prelagana. Vidljive sluznice tamno su pigmentirane.

GORNJI DIO GLAVE:

LUBANJA - Blago zaobljena. Zatiljni greben je izražen, isto kao i čeona brazda, koja je često pokrivena čuperkom, dlaka kojeg je duga i gipka. Čelo je prilično široko. Od predjela očiju lubanja se sužuje.
STOP - Nije jako izražen.
PREDIO LICA:

NJUŠKA - Široka, s dobro razvijenim nosnicama; crno ili tamno pigmentirana.
GUBICA - Snažna, četverokutna; nosni hrbat širok, pokriven gustim brkovima. Gledano sprijeda, gubica je zaokružena doljnjom vilicom.
ZUBI - Snažni; potpuno škarasto zubalo.
USNE - Dobro priljubljene, ne predebele.
OČI - Šarenica tamno pigmentirana; oči velike, ali ne isturene; pogled je mrk. Obrve su zbog svoje oštre i dulje dlake guste i debele.
UŠI - Ne suviše debele, kratke dlake; korijen uha nije suviše udaljen od očiju, ali nije visoko na rubu lubanjske osi. Uši su u sredini nešto šire i dobro su priljubljene uz obraze. Dovoljno su duge, na vrhu tanje i zaokružene. Smatraju se vrlo dugima ako, povučene dug nosnog hrpta prema naprijed, dopiru gotovo do njuške; duge su ako dopiru do očnjaka; trebaju dopirati barem do obrvnih lukova i tada se smatraju poludugima.


VRAT: Gledano sa strane, spoj vrata s glavom vidljivo je izražen iza zatiljne kosti. Dug je 12-15 cm. Koža je napeta, bez podvoljka.

TIJELO:
OPĆI IZGLED: Ukupno gledano gornja linija se od grebena prema sapima blago spušta.

GREBEN - Slabo izražen.
LEĐA - Ravna i široka. Njihova duljina je u dobroj proporciji s visinom grebena.
SLABINE - Kratke, mišićave, s obje strane zaokružene.
SAPI - Široke, naročito kod ženki; blago padajuće; zaokružene, kukovi vidljivi.
PRSA - Široka, duboka, dopiru barem do lakta; normalno je da je opseg prsa veći od visine grebena za 12-15 cm. Rebra zaobljena. Vrh prsne kosti jedva vidljiv, pretprsje zaokruženo.
TRBUH I TRBUŠNE SLABINE - Doljnja linija blago se penje od ksifoidnog nastavka prema stražnjem dijelu tijela; trbuh je blago usukan. Trbušne slabine slabo su izražene; one ne smiju trbuhu davati hrtolik izgled.


REP:
Nije previsoko nasađen; deblji je pri korijenu i sužuje se prema vrhu. Nošen nisko blago zavijen prema gore. Dopire do ili malo dalje od skočnog zgloba.

UDOVI:

PREDNJI UDOVI:

RAMENA - Lopatica nakošena, duga, mišićava i dobro pričvršćena za prsa. Kut između lopatice i nadlaktice iznosi 90°.
LAKTOVI - Nisu zakrenuti prema unutra.
PODLAKTICA - Uspravna, mišićava. Prednje nožje: jedva vidljivo.
DOŠAPLJE - Kratko, gotovo uspravno, međutim blago nagnuto, tvori s vertikalom kut od 10°.
ŠAPE - Mačje šape, uske, s tijesno priljubljenim prstima; jastučići dobro razvijeni i otporni; nokti snažni.


STRAŽNJI UDOVI:

NATKOLJENICA - Kratka, široka i mišićava.
POTKOLJENICA - Dulja od natkoljenice, nakošena i mišićava.
SKOČNI ZGLOB - Snažan i širok.
DOŠAPLJE - Kratko i uspravno; čaporci, ako su prisutni, trebaju biti odstranjeni.
ŠAPE - Identične s prednjim šapama, često nešto dulje.

HOD: Korak je elastičan; sve vrste hoda su živahne.

KOŽA: Gipka i na cijelom tijelu tijesno priljubljena; bez nabora; boja crvenkasta.

KRZNO:

KAKVOĆA DLAKE - Pokrovna dlaka je tvrda, duljine 5-10 cm, bez sjaja, nakostriješena, nikada valovita ili kovrčava. Pod oštrom pokrovnom dlakom nalazi se, osobito zimi, obilna, kratka potdlaka. Pokrovna dlaka nije nikada priljubljena uz tijelo, nego je nakostriješena; ne smije se isprepletati i tvoriti zamršene čuperke. Duljina i gustoća dlake na raznim je dijelovima tijela različita.
BOJA DLAKE - Temeljna boja je sniježno bijela. Uši su u pravilu narančaste; na čelu se često nalazi oznaka u obliku zvijezde iste boje. Uši mogu biti i posute malim narančastim točkama, što se smatra znakom čistokrvnosti. Više ili manje prostrane narančaste oznake ili točke iste boje mogu se nalaziti bilo gdje na tijelu, najčešće međutim u predjelu korijena repa. One ne smiju nikada biti toliko brojne i prostrane da dominiraju nad bijelom temeljnom bojom. Boja oznaka treba biti jasna, ne blijeda niti tamna, ili možda smećkasta, što bi govorilo u prilog nečistokrvnosti. Postojanje treće boje, čak i ako je samo nekoliko dlaka tako obojano, apsolutno je nepoželjno.


VELIČINA I TEŽINA:

Visina grebena: 46-58 cm.
Idealna visina za mužjake: 52 cm.
Idealna visina za ženke: 50 cm.
Težina: težina odraslog normalno uhranjenog mužjaka iznosi između 16 i 24 kg. Preporučuje se težina oko 20 kg.

GREŠKE: Svako odstupanje od više navedenih točaka mora se smatrati greškom, vrednovanje koje trebalo bi biti u skladu sa stupnjem odstupanja.

- Sprijeda gledano, kvadratična doljnja vilica
- Obješene, meke usne
- Vidljiv treći očni kapak


TEŠKE GREŠKE:

- Agresivan ili previše plah
- Veličina iznad ili ispod propisane
- Nesrazmjer između visine grebena i duljine tijela
- Suviše tupa, suviše šiljasta ili prćasta gubica
- Prekratke, prejako od glave odstojeće, previsoko ili prenisko nasađene uši, pretjerano duga, svilenasta, valovita, kovrčava ili zamršena dlaka
- Ustranu zakrenut rep, skraćen rep
- Suviše raširena boja mesa na njušci ili depigmentirana njuška
- Očni kapci boje mesa
- Staklene oči
- Svaka druga boja osim žuto-narančaste, naročito sivkasta ili čak crnkasta
- Loše zubalo, izrazita prognacija
- Kriva podlaktica
- Prejako zakrenuti laktovi
- Jako nakošeno prednje donožje


Svaki pas koji pokazuje fizičke nedostatke ili nedostatke u ponašanju treba biti diskvalificiran.

N.B. Mužjaci moraju posjedovati dva očigledno normalno razvijena testisa, koji se u potpunosti nalaze u skrotumu.
Last edited by Phia on 18/07/2007 21:26, edited 1 time in total.

senka_s.
Posts: 80
Joined: 06/06/2007 10:57
Location: SARAJEVO

Post by senka_s. » 18/07/2007 15:46

Phia wrote:Jest moja Senka!Ja ga ostavih sebi.Nešto nam veterinar reče da bi mogao oslijepiti zbog ovog oka pa nam bilo žao da ga damo nekome iz straha da ga taj neko ne baci na ulicu kad oslijepi.Znaš kakvi su ljudi..Ostali su prodani svi.


Jao valjda nece oslijepiti :( :( :(
zasto bi se to moglo desiti, jel ti objasnio????

User avatar
Phia
Posts: 1442
Joined: 01/12/2006 00:33
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Phia » 18/07/2007 15:54

senka_s. wrote:
Phia wrote:Jest moja Senka!Ja ga ostavih sebi.Nešto nam veterinar reče da bi mogao oslijepiti zbog ovog oka pa nam bilo žao da ga damo nekome iz straha da ga taj neko ne baci na ulicu kad oslijepi.Znaš kakvi su ljudi..Ostali su prodani svi.


Jao valjda nece oslijepiti :( :( :(
zasto bi se to moglo desiti, jel ti objasnio????

Pa eto ne mora oslijepiti ali to oko nema pigmenta koji zapravo boji oko u njegovu normalnu boju a ujedno ga štiti npr od prejake svjetlosti i sl.To je nedostatak i ide često uporedo sa gluhoćom kod životinje.Hvala Bogu pa ovaj gremlin sve čuje!

User avatar
newklear
Posts: 1291
Joined: 10/12/2009 15:59

Re: Istrijaneri

Post by newklear » 02/06/2011 21:14

Vidim da je tema zamrla ali bilo bi mi od velike pomoći kad bi se neko još javio da ima ovoga psa da mi dadne koji savjet. ja ću svog/svoju dobiti za nekih 7-10 dana pa me zanima

1. da li mi je bolje uzeti mužijaka ili ženku?
2. koji bolje sluša?
3. od koliko mjeseci početi učiti komande (osnovne:sjedi, lezi, uz nogu i slično)?
4. da li ih je teško naučiti te komande?

Neću ići u lov pa će mi najviše služiti kao kućni ljubimac - imat će svoj mali svijet na imanju...

nadam se odgovorima i slikama.

hvala

User avatar
jaca-maca
Posts: 946
Joined: 11/11/2010 15:58
Location: A da me vidi babo

Re: Istrijaneri

Post by jaca-maca » 03/06/2011 00:07

newklear wrote:Vidim da je tema zamrla ali bilo bi mi od velike pomoći kad bi se neko još javio da ima ovoga psa da mi dadne koji savjet. ja ću svog/svoju dobiti za nekih 7-10 dana pa me zanima

1. da li mi je bolje uzeti mužijaka ili ženku?
2. koji bolje sluša?
3. od koliko mjeseci početi učiti komande (osnovne:sjedi, lezi, uz nogu i slično)?
4. da li ih je teško naučiti te komande?

Neću ići u lov pa će mi najviše služiti kao kućni ljubimac - imat će svoj mali svijet na imanju...

nadam se odgovorima i slikama.

hvala
Zenke su uvijek bolje i bolje slusaj :D

User avatar
Phia
Posts: 1442
Joined: 01/12/2006 00:33
Location: Sarajevo
Contact:

Re: Istrijaneri

Post by Phia » 11/06/2011 16:23

newklear wrote:Vidim da je tema zamrla ali bilo bi mi od velike pomoći kad bi se neko još javio da ima ovoga psa da mi dadne koji savjet. ja ću svog/svoju dobiti za nekih 7-10 dana pa me zanima

1. da li mi je bolje uzeti mužijaka ili ženku?
2. koji bolje sluša?
3. od koliko mjeseci početi učiti komande (osnovne:sjedi, lezi, uz nogu i slično)?
4. da li ih je teško naučiti te komande?

Neću ići u lov pa će mi najviše služiti kao kućni ljubimac - imat će svoj mali svijet na imanju...

nadam se odgovorima i slikama.

hvala
Psi su uglavnom svi slicni (zele da se neko o njima fino brine i zauzvrat ti daju ljubav i vjernost) a kod istrijanera trebas da znas najbitniju karakteristiku a to je da trebaju uzasno puno kretanja. Zenke su po meni puno bolje i privrzenije i to govorim iz iskustva. Svaki pas te slusa ako ga naucis tome. Ja sam ucila cuku od 4 mjeseca
komandama. Naucices ga tome ako znas kako da to postignes (imas na netu dosta literature). Samo je upornost i trud kljuc ka uspjehu.
Pozdrav

User avatar
ExNihilo
Posts: 11777
Joined: 23/01/2008 07:05
Location: In the sheltering shade of the forest
Has thanked: 3 times
Been thanked: 10 times

Re: Istrijaneri

Post by ExNihilo » 11/06/2011 16:30

Phia wrote:Evo pošto vidim predstavljaju se rase cuka pojedinačno pa da i ja predstavim svog u kategoriji istrijanera.Kasnije kad budem imala vremena ću malo i opisati tu rasu.Ovo je moj prvi vlastiti cuko Lucky.
Image
Da ga pohvalim.Već je naučio komandu sjedi.Šta radi hrana to je čudo. :D

jel živ ovaj cuki :D

De da ga sad vidimo :D

Jes bio lijep :D

User avatar
newklear
Posts: 1291
Joined: 10/12/2009 15:59

Re: Istrijaneri

Post by newklear » 11/06/2011 18:30

Hvala puno na odgovorima

Post Reply