Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
-
Revoltage
#776 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Očito imamo zajednički interes, a to je očuvanje Bosne!
- jeza u ledja
#777 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Nije tacno. Nacionalni identitet se bira. Neko bira da mu biologija odredjuje nacionalni identitet, neko ne.BASS wrote:Faer,
Identiet se ne bira, identitet ti odredjuje biologija i sociologija, pa sta te zapadne. Ja mogu uzedi svedski pasos ja ne postajem etnicki Sved nego Bosnjak sa svedskim drzavljanstvom.
Ne odredjuju drugi sta si ti , vec ti sam. Ako se osjecas kao Svedjanin ti si Svedjanin.
Osnovni problem cijele ove rasprave je samo nepoznavanje sta nacionalno izjasnjavanje na popisu stanovnistva uopste predstavlja. Konstantno se zeli nametati drugima sta su oni i kako trebaju da se izjasnjavaju.
-
BASS
#778 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
ja imam crnu kosu - ja se mogu farbati koliko hocu - ja imam crnu kosu ba
isto je sa identitetom
isto je sa identitetom
-
Revoltage
#779 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Problem je u tome što neki ne mogu svariti činjenicu da nema nametanja identiteta kao 93' u Holiday Innu.jeza u ledja wrote:Nije tacno. Nacionalni identitet se bira. Neko bira da mu biologija odredjuje nacionalni identitet, neko ne.BASS wrote:Faer,
Identiet se ne bira, identitet ti odredjuje biologija i sociologija, pa sta te zapadne. Ja mogu uzedi svedski pasos ja ne postajem etnicki Sved nego Bosnjak sa svedskim drzavljanstvom.
Ne odredjuju drugi sta si ti , vec ti sam. Ako se osjecas kao Svedjanin ti si Svedjanin.
Osnovni problem cijele ove rasprave je samo nepoznavanje sta nacionalno izjasnjavanje na popisu stanovnistva uopste predstavlja. Konstantno se zeli nametati drugima sta su oni i kako trebaju da se izjasnjavaju.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#780 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
BASS wrote:ja imam crnu kosu - ja se mogu farbati koliko hocu - ja imam crnu kosu ba
isto je sa identitetom
Naravno da nije.
-
BASS
#781 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
pa nije,posljedice su razlicite, imat cu neprirodnu boju kose i unistiti vlasiste, pa uskoro ostati bez kose.-LIBERO- wrote:BASS wrote:ja imam crnu kosu - ja se mogu farbati koliko hocu - ja imam crnu kosu ba
isto je sa identitetom
Naravno da nije.
a sa identitetom- bit cu samo smjesan ostalim Svedima kad glumim da sam Byorn
- jeza u ledja
#782 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Ama nije bolan to isto.BASS wrote:ja imam crnu kosu - ja se mogu farbati koliko hocu - ja imam crnu kosu ba
isto je sa identitetom
Pri iskazivanju svoje nacionalne pripadnosti imas potpunu slobodu da sam sebe definises po vlastitom nahodjenju.
Ti mozes misliti da ti samo priroda i drustvo odredjuje nacionalni identitet, ali neko drugi moze misliti da mu mali zeleni odredjuju nacionalni identitet, neko treci moze biti zbunjen pa reci da ga nema ili da ne zna ili da nece da kaze.
Svi odgovori su validni i svi se skupno zakonski i naucno prihvacaju kao mjerodavni.
Poenta ovog pitanja nije skupljanje krvnih zrnaca vec skupljanje broja ljudi koji se nacionalno izjasnjavaju kao X, Y, Z, HY, ZW, Q, ABCDEFGH.
- sinuhe
#783 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Svako ima pravo da se izjasni kako hoce a negdje ce to ostati i zabiljezeno, ali isto tako je htio ne htio dio neke zajednice.
- jeza u ledja
#784 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Nije bitno da li ti "glumis" u ocima drugih ili ne. Bitno je kako se ti osjecas ili kako ti prahne da se identifikujes.BASS wrote:pa nije,posljedice su razlicite, imat cu neprirodnu boju kose i unistiti vlasiste, pa uskoro ostati bez kose.-LIBERO- wrote:BASS wrote:ja imam crnu kosu - ja se mogu farbati koliko hocu - ja imam crnu kosu ba
isto je sa identitetom
Naravno da nije.
Shvati da je pitanje tvog nacionalnog identiteta iskljucivo vezano za tvoj stav o sebi i apsolutno nevezano za stavove drugih o tebi.
I ovo ne izmisljam ja, to je opsteprihvacena definicija i shvatanje ovog pojma u svim drustvima, osim mozda u Ruandi. Mozda je to teze za shvatiti i mozemo se raspravljati oko toga da li to ima smisla, ali to nije tema ove emisije.
- jeza u ledja
#785 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Tako nekako.sinuhe wrote:Svako ima pravo da se izjasni kako hoce a negdje ce to ostati i zabiljezeno, ali isto tako je htio ne htio dio neke zajednice.
No ako ne osjecas da pripadas toj zajednici, ti si slobodan da se nacionalno identifikujes sa nekom drugom ili da izmisljas neku svoju fiktivnu zajednicu.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#786 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Moj identitet, pa tako i nacionalni i etnicki, nije ono kako me Ti ili bilo ko drugi dozivljava i na koji me nacin"izracunava" i svsrtava.BASS wrote:pa nije,posljedice su razlicite, imat cu neprirodnu boju kose i unistiti vlasiste, pa uskoro ostati bez kose.-LIBERO- wrote:BASS wrote:ja imam crnu kosu - ja se mogu farbati koliko hocu - ja imam crnu kosu ba
isto je sa identitetom
Naravno da nije.
Svacije pravo ej da svoj identite definise na onaj nacin na koji misli da je ok, i na nacin na koji ga identifikuje.
Nema tu matematickog izracunavanja, formule i slicno to je stvar svakog pojedinca.
Moj etnicki i nacionalni identitet ne mora biti podudaran i identican cak ni sa mojim roditeljia. A da ne pricamo o automatizmu svrstavanja na balkanski nacin.
- rajv0sa
#787 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Bitno je biti Bosnjak/Bosanac ,a nije bitno sto se nema sta jesti 
- jeza u ledja
#788 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Isto tako svako ima pravo da se udruzuje u neku grupaciju i da drugima kaze "jarane ti si nas haj vamo s nama"
.
Na individui je da skonta da li mu se svidja tu ili negdje drugdje, te da li mu je pametno da se izrazava ovako ili onako.
Ne vole ljudi da imaju izbora i da moraju razmisljati pa to ti je.
Na individui je da skonta da li mu se svidja tu ili negdje drugdje, te da li mu je pametno da se izrazava ovako ili onako.
Ne vole ljudi da imaju izbora i da moraju razmisljati pa to ti je.
-
shuriken'
#789 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
nije vam šuhveli da su i Reis i Dodik izdali fetvu svojim stadima kako se moraju izjašnjavat?
i da služite kao releji za poruke tih dvojice štetočina?
i neprijatelji su vam Bosanci i Hercegovci i Krajišnici a ne ta dvojica?
what the f...?
i da služite kao releji za poruke tih dvojice štetočina?
i neprijatelji su vam Bosanci i Hercegovci i Krajišnici a ne ta dvojica?
what the f...?
-
Dekstroza
#790 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Zaboravlja se jedna stvar. Cijeli cirkus je krenuo od Cerica i slicnim mutnih likova uglavnom okupljenih u "Bitno je biti Bosnjak". Do tada je sve bilo normalno.
-
faer
#791 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Sejfo, ti nama prosipas nametanje i omalovazavanje. To sto je grupica u Holidej innu 1993. kontala da moze odlucivati u ime miliona ljudi bez ikakvog konsultovanja istih vam se sad vraca kao bumerang. Dakle, mi imamo svoju drzavu, svoj jezik, istoriju, zastavu, stolicu u un-u, itd. Ostavite nas na miru. Uhvatite se Srba i Hrvata pa ih ubjedjujte da su ustvari Bosnjaci.BASS wrote:i da prosipaju suplje- Bosnjacima jer drugima ne moguRevoltage wrote:Bass počeo si kenjati. Pomiri se sa činjenicom da Bosanci postoje i da su naravno probosanski orijentisani. To je valjda dovoljno.
-
mekaba
#792 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Dobro mu krenulo u Austrijiesad_plavi wrote:Dionysios wrote:Jah... Zato se Denis Gratz, pa makar promijenio ime 16 puta, vratio da zivi u BiH. Sta ima u DK?![]()
![]()
-
Dekstroza
#793 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Tek na sljedecem popisu ce se zapravo pokazati koliko nas stvarno ima. Bitno je sada jasno pokazati da jadni koncept zatvaranja u mikro-zajednice, pod vodjstvom nepismenih klerika i ekstremista nece proci.faer wrote:Sejfo, ti nama prosipas nametanje i omalovazavanje. To sto je grupica u Holidej innu 1993. kontala da moze odlucivati u ime miliona ljudi bez ikakvog konsultovanja istih vam se sad vraca kao bumerang. Dakle, mi imamo svoju drzavu, svoj jezik, istoriju, zastavu, stolicu u un-u, itd. Ostavite nas na miru. Uhvatite se Srba i Hrvata pa ih ubjedjujte da su ustvari Bosnjaci.BASS wrote:i da prosipaju suplje- Bosnjacima jer drugima ne moguRevoltage wrote:Bass počeo si kenjati. Pomiri se sa činjenicom da Bosanci postoje i da su naravno probosanski orijentisani. To je valjda dovoljno.
-
BASS
#794 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Sacuvaj me Boze, bosanske naprednosti 
-
Dekstroza
#795 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Ma ja najprogresivniji je Zukorlic i CericBASS wrote:Sacuvaj me Boze, bosanske naprednosti
-
BASS
#796 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Sacuvaj me Boze bosanskog kozmopolitizma i sirokih vidika.Dekstroza wrote:Ma ja najprogresivniji je Zukorlic i CericBASS wrote:Sacuvaj me Boze, bosanske naprednosti
-
Dekstroza
#797 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Kakvi smo takvi smo, ali ono za sta se vi zalazete je apsolutno katastrofa. Prosirivanje vidika je nemoguce ocito.BASS wrote:Sacuvaj me Boze bosanskog kozmopolitizma i sirokih vidika.
-
BASS
#798 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Sacuvaj me Boze bosanskih prosvjetitelja.Dekstroza wrote:Kakvi smo takvi smo, ali ono za sta se vi zalazete je apsolutno katastrofa. Prosirivanje vidika je nemoguce ocito.BASS wrote:Sacuvaj me Boze bosanskog kozmopolitizma i sirokih vidika.
-
mekaba
#799 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Bosnjak nije Bosanac
Hajde jugovici dosta vas je bilo.Polomiste se po forumima nebi li kojeg Bosnjaka obmanuli.Ima vas ovdje dvoje -troje a postate neprestano nebi li se stvorila slika kako vas ima masa. bit ce vas na popisu 1% u koferu sa Rusinima,Albancima,Crnogorcima..... i tu se prica zavrsava.Slijedeci popis necete ni postojati. Bosanac-Hercegovac-Posavac-Krajisnik

- Samir_01
#800 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Prezivjeli su Bosnjaci i gore... prezivjecemo i vas kompleksase, bez brige.Dekstroza wrote:Tek na sljedecem popisu ce se zapravo pokazati koliko nas stvarno ima. Bitno je sada jasno pokazati da jadni koncept zatvaranja u mikro-zajednice, pod vodjstvom nepismenih klerika i ekstremista nece proci.![]()