Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Locked
BHCluster

#701 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by BHCluster »

cyprus wrote:
BHCluster wrote:Neprirodne drzave su one cije politicke granice se ne podudaraju sa granicama od onih koje su realne na terenu osim ako unutrasnje pitanje etnickih grupa, naroda, etc.. u toj drzavi nije ustavno rijeseno...
Zanimljive li definicije... Samo čini mi se da je unutrašnje pitanje etničkih grupa i naroda u svakoj državi riješeno (na svoj način)... Npr. i SFRJ i SSSR su imale riješeno pitanje etničkih grupa u državi... I to puno bolje nego što ga ima sada Bosna i Hercegovina...
Do onog momenta dok oni koji su bili u boljoj (politicki ili vojno) poziciji da krenu sa svojim planovima i onda... Taj dio netrebam opisivati jer smo ga svi zivjeli!
faer

#702 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by faer »

BASS wrote:Ne mozes ustav promjeniti bez volje Srba i Hrvata.
Oni nikad nece sebe samoukinuti i uvesti neke bosance, cak i kad bi bosnjaci htjeli.
To sto pricate je suplja.
Sejfudine, pogledaj pod http://www.prvimart.ba. To je koalicija koja zeli da dovede do promjene Ustava BiH. Isti se mijenja na osnovu broja poslanika u Parlamentu BiH. Naime, otidji na google i nadji tekst Ustava BiH gdje ces vidjeti da je za promjenu istog potrebna vecina od 28 poslanika u Predstavnickom domu, koja sadrzava 1/3 iz svakog entiteta, kao i 2/3 vecina tj. 10 od 15 poslanika u Domu naroda koja sadrzava 1/3 iz svakog entiteta.

E sad Sejfo, stvari stoje ovako, zajednicka lista probosanskih stranaka u RS bi, uz dobar posao koji rade aktivisti Prvog marta na registraciji novih biraca, najvjerovatnije donijela dovoljno poslanika da probosanske stranke mogu promijeniti Ustav BiH i bez zelja HDZ-ova i SNSD/SDS. Medjutim, popis nema apsolutno nikakve veze sa tvojim politicki neukim Bosnjastvom. Da znate ista o tome kako BiH funkcionise, a nazalost ne znate, bilo bi vam jasno da je vama kao najvecoj skupini u BiH koja je skucena na 1/3 vlasti, ustvari u interesu da se legitimizira nova politicka/nacionalna/etnicka skupina koja jednako voli drzavu BiH kao i vi (ako ne i vise). Nazalost, vas politicki strateg, Mustafa Ceric, misli da ce nesto biti drugacije ako Bosnjaka bude XY posto i zato ste odlucili da se ponasate kao inkvizicija prema Bosancima. Vi ste samo jednako neuki ko sto ste bili tokom rata i u poslijeratnom periodu. Cinjenica da vam je glavni intelektualaca ontoloski lazov Tunjo Filipovic o vama sve govori.
HM 2011

#703 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by HM 2011 »

cyprus wrote:
BHCluster wrote:Neprirodne drzave su one cije politicke granice se ne podudaraju sa granicama od onih koje su realne na terenu osim ako unutrasnje pitanje etnickih grupa, naroda, etc.. u toj drzavi nije ustavno rijeseno...
Zanimljive li definicije... Samo čini mi se da je unutrašnje pitanje etničkih grupa i naroda u svakoj državi riješeno (na svoj način)... Npr. i SFRJ i SSSR su imale riješeno pitanje etničkih grupa u državi... I to puno bolje nego što ga ima sada Bosna i Hercegovina...
Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika - Sovjet i Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija koja je sljednik Federativne Narodne Republike Jugoslavije a koja je opet sljednik embria Demokratske Federativne Jugoslavije - su savezi/federacije "nezavisnih" država......

Taj koncept nije primjenjiv u Bosni i Hercegovini jer se BiH - pravno, faktički i bilo kako ne sastoji od više država....

Problem nastaje što se na silu želi postići baš to......

iz tog razloga u pitanju su dvo termini, termini koji su sinonim, kao što su muha i slon sinonimi.....

Ali eto, šta je tu je....
Last edited by HM 2011 on 18/02/2013 18:49, edited 1 time in total.
cyprus

#704 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by cyprus »

Paranoid wrote:
cyprus wrote:
BASS wrote:Nacija je dvojaki termin koji moze da iznacava i pripadnost nekoj drzavi i pripadnost nekoj etnickoj skupini...
:thumbup: Ja se mjesecima polomih da objasnim ljudima ovo, al meščini da velika većina i dalje ne konta... Jel ovo previše sofisticirano i teško za shvatit ili šta? :-)
Jah... vazda je bilo pitanje: "ako dijete ne razumije gradivo, ko je kriv, dijete ili učitelj"?

Učitelj u ovom slučaju treba da shvati da nije moguće da narodi koji ne čine konstutivnost, nemaju mogućnost da postanu nacijom, tj da pridobiju prava u državi kao što to u BiH imaju konstutivni narodi. Ovo navodim jer se pod pojmom Bosanaca stvara imaginarna slika i navode se procenti koji bi "ko fol" mogli nešto da promijene :-) što je u ovoj konstalaciji nemoguće..

Pravednost se očituje time da konstutivni narodi, tj nacije, u ovom slučaju BHS moraju osigurati temeljna ljudska prava kako medjusobno, tako i ostalim pripadnicima naroda, kao i pojedincima.
U ovom slučaju ne spominjem ni Bosance ni konstitutivne narode... Nego čisto objašnjavam šta predstavlja pojam 'nacija'...
faer

#705 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by faer »

salihh wrote:
faer wrote:
salihh wrote: problem je u tome sto bi vecina ovih bosanaca odmah trazili novi identitet ukoliko bi se reis i vecina danasnjih bosnjaka izjasnili bosancima. dakle, ono sto ovim bosancima smeta jesu muslimani... to je fakat i kraj price... kompleksasi su to
Mislim da bi moderator trebao da sankcionise ovo vrijedjanje na nacionalnoj osnovi. Vasa mrznja prema Bosancima tj. bosnofobija, treba da bude sankcionisana na isti nacin kao i drugi oblici govora mrznje na ovom forumu.
mislis na ovo bosanci = bosnjaci. doduse tebi je ovo uvreda zar ne...
Jednako ko sto je tebi uvreda da to sto cetnici govore da su svi muslimani ustvari Srbi. Ali si ti prvobitno rekao da smo mi Bosanci kompleksasi. To je uvreda na nacionalnoj osnovi.
Bosanac-kosmopolita

#706 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by Bosanac-kosmopolita »

Bosanac-kosmopolita wrote:
metronom wrote:Ako se hoce promovisati Bosance kao konstitutivni narod, onda bi neko prvo valjda trebao da kaze da Bosanci jesu narod?! A ako jesu narod, onda da definise Bosance kao narod/etniju. To podrazumijeva prepoznatljivost u smislu jezika, kulture, tradicije, vjere i sl. Sta od toga Bosanci kao narod (ako uopste postoje) imaju?
Evo da ti ja objasnim ko su Bosanci:

Danasnji Bosanci su narod koji vuce direktno porijeklo od autohtonog srednjovjekovnog Bosanskog naroda Bosnjani. U srednjem vijeku za vjeru su imali Bogumilstvo a danas su prepoznatljivi uglavnom kao Ateisti i Kosmopoliti dok se takodje moze naci Pravoslavaca,Katolika i Muslimana medju njima.

Danasnji Ateizam i Kosmopolitizam u BiH smatra se nastavkom srednjovjekovnog Bosanskog Bogumilstva!!!!!

Danasnji Bosanci kroz istoriju imali su evoluciju iz starih Bosnjana ranog srednjeg vijeka, preko Bosnjaka Otomanskim vladanjem Bosne (naziv Bosnjak javlja se pod direktnim Turskim uticajem u cijem jeziku dominiraju rijeci sa dodatkom -K, pa su tako potomke starih Bosnjana umjesto njihovog pravog Bosnjanskog imena prozvali prilagodjenim Turskim izrazom Bosnjak, koji je jos u to vrijeme bio i pogrdan naziv), do danasnjih savremenih Bosanaca i Bosanki.

Zabuna nastaje 1992 g. okupljanjem Muslimanske politicke klase koji nisu htjeli prihvatiti ISTORIJSKU CINJENICU da je 1992 godine vec postojao narod Bosanci (isto kao i Slovenci, Makedonci, Crnogorci, Albanci ...itd.) KOJI SU VEC BILI EVOLUIRALI IZ STARIH SREDNJOVJEKOVNIH BOSNJANA, PREKO TURSKIH BOSNJAKA DO DANASNJIH BOSANACA vec su smatrali da ONI Muslimani trebaju da se vrate Turskom narodu Bosnjak a ne da se priklone ve postojecim Bosancima i Bosankama jer su ONI Muslimanski intelektualci i Muslimanska Politicka Klasa smatrali da sa dansnjim Bosancima NE DOMINIRA ISLAMA i da oni Bosanci nemaju Muslimanski identitet sto je bio ne ophodan uslov, koji se morao ispuniti, da bi mu se oni Muslimani priklonili !!!!!!

Mi Bosanci i Bosanke smatramo da je to licno Muslimanski a ne nas Bosanski problem i da smo mi danas jedini autohtoni Bosanski narod, sa Bosanskim jezikom, Bosanskom istorijom, Bosanskom kulturom, Bosanskom tradicijom i sto je najvaznije sa BOSANSKIM IDENTITETOM !!!!!!!!

Sa druge strane to se NE moze reci za danasnje tkz. Bosnjake-muslimane (zvanicno i na papiru se zovu Bosnjaci-muslimani a ne Bosnjaci sto mnogi ne ispravno pisu) jer oni nemaju svoj maternji Bosnjacki jezik (svaki maternji jezik mora imati ime po svom narodu a ne tudjem ) vec koriste nas Bosanski jezik, jezik Bosanaca i Bosanki.

Osim toga danasnji tkz. Bosnjaci tj. Bosnjaci-muslimani nemaju narodni identitet koji bi se zvao Bosnjacko-muslimanski identitet vec imaju cisti vjerski Muslimanski identitet, sto je pred kamerama vise puta potvrdio otac njihove nacije Alija Izetbegovic :run: !!!

:dance:
Evo objasnio sam ti, i to besplatno, sto trebas da cijenis !!!!!
BHCluster

#707 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by BHCluster »

Mozeli mi neko reci sta je razlika izmedu Bosanca i Bosnjaka.
HM 2011

#708 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by HM 2011 »

faer wrote:
salihh wrote:
faer wrote:
Mislim da bi moderator trebao da sankcionise ovo vrijedjanje na nacionalnoj osnovi. Vasa mrznja prema Bosancima tj. bosnofobija, treba da bude sankcionisana na isti nacin kao i drugi oblici govora mrznje na ovom forumu.
mislis na ovo bosanci = bosnjaci. doduse tebi je ovo uvreda zar ne...
Jednako ko sto je tebi uvreda da to sto cetnici govore da su svi muslimani ustvari Srbi. Ali si ti prvobitno rekao da smo mi Bosanci kompleksasi. To je uvreda na nacionalnoj osnovi.
Pa srbi su uvjek gajili te iluzije.....

I Paksitanci su srbi, samo to još ne znaju...
Saudi takođe...
Turci, Sirijci, Libijci....

Sve Srbin do Srbina - gdje god ima Islama sve su to Srbi.....

Maslims.....
vivaldi

#709 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by vivaldi »

faer wrote:mogu promijeniti Ustav BiH
nas ustav je super, nije u tome problem
jedan_dobar_dan

#710 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by jedan_dobar_dan »

OpusDei wrote:
jedan_dobar_dan wrote: bosnjak u crnoj gori, i bosnjak u bih,
sta im je sve zajednicko, po tebi?
govorim o onome sto narod cini narodom...
Srbin u Crnoj Gori, Srbin u Srbiji i Srbin u BiH.

Sta im je sve zajednicko?

dakle, s njima se poredis.

doduse, moze se i tako poceti...
mi na ovim prostorima, ne smo bih..vec sire, bez obzira sto ih zovemo razlicito,
imamo zajednicki jezik. imamo puno slicnih narodnih igara,
slicnost u knjizevnosti,
istoriju ne gledamo na isti nacin uvijek, ali djelimo iste dogadjanje iz te istorije,
obicaji, ima ih vise zajednickih nego razlitih, doduse relije nisu iste, ali sem toga,
mi imamo jako puno slicnosti, i po tome ne bih odvajala ni bosnjake ni srbe , hrvate, crnogorce,
ali eto...jednostavno imamo bolnu tacku koji imaju svi mali narodi da se uvijek
vidimo vaznijim nego to jesmo.

mislim da je uvodjenje bosanaca samo dodatno stvaranje animoziteta,
pogotovo sto bosnjaci to direktno osjecaju kao atak na njihovo nacionalno bice..

uglavnom skrenuli smo svi sa stvarnih problema, a to je ekonomija, korupcija...

ali to ocito odredjenim krugovima odgovara.
odr0n

#711 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by odr0n »

metronom wrote:Ako se hoce promovisati Bosance kao konstitutivni narod, onda bi neko prvo valjda trebao da kaze da Bosanci jesu narod?! A ako jesu narod, onda da definise Bosance kao narod/etniju. To podrazumijeva prepoznatljivost u smislu jezika, kulture, tradicije, vjere i sl. Sta od toga Bosanci kao narod (ako uopste postoje) imaju?

Danasnji Bosanci su narod koji vuce direktno porijeklo od autohtonog srednjovjekovnog Bosanskog naroda Bosnjani. U srednjem vijeku za vjeru su imali Bogumilstvo a danas su prepoznatljivi uglavnom kao Ateisti i Kosmopoliti dok se takodje moze naci Pravoslavaca,Katolika i Muslimana medju njima.

Danasnji Ateizam i Kosmopolitizam u BiH smatra se nastavkom srednjovjekovnog Bosanskog Bogumilstva!!!!!

Danasnji Bosanci kroz istoriju imali su evoluciju iz starih Bosnjana ranog srednjeg vijeka, preko Bosnjaka Otomanskim vladanjem Bosne (naziv Bosnjak javlja se pod direktnim Turskim uticajem u cijem jeziku dominiraju rijeci sa dodatkom -K, pa su tako potomke starih Bosnjana umjesto njihovog pravog Bosnjanskog imena prozvali prilagodjenim Turskim izrazom Bosnjak, koji je jos u to vrijeme bio i pogrdan naziv), do danasnjih savremenih Bosanaca i Bosanki.

Zabuna nastaje 1992 g. okupljanjem Muslimanske politicke klase koji nisu htjeli prihvatiti ISTORIJSKU CINJENICU da je 1992 godine vec postojao narod Bosanci (isto kao i Slovenci, Makedonci, Crnogorci, Albanci ...itd.) KOJI SU VEC BILI EVOLUIRALI IZ STARIH SREDNJOVJEKOVNIH BOSNJANA, PREKO TURSKIH BOSNJAKA DO DANASNJIH BOSANACA vec su smatrali da ONI Muslimani trebaju da se vrate Turskom narodu Bosnjak a ne da se priklone ve postojecim Bosancima i Bosankama jer su ONI Muslimanski intelektualci i Muslimanska Politicka Klasa smatrali da sa dansnjim Bosancima NE DOMINIRA ISLAMA i da oni Bosanci nemaju Muslimanski identitet sto je bio ne ophodan uslov, koji se morao ispuniti, da bi mu se oni Muslimani priklonili !!!!!!

Mi Bosanci i Bosanke smatramo da je to licno Muslimanski a ne nas Bosanski problem i da smo mi danas jedini autohtoni Bosanski narod, sa Bosanskim jezikom, Bosanskom istorijom, Bosanskom kulturom, Bosanskom tradicijom i sto je najvaznije sa BOSANSKIM IDENTITETOM !!!!!!!!

Sa druge strane to se NE moze reci za danasnje tkz. Bosnjake-muslimane (zvanicno i na papiru se zovu Bosnjaci-muslimani a ne Bosnjaci sto mnogi ne ispravno pisu) jer oni nemaju svoj maternji Bosnjacki jezik (svaki maternji jezik mora imati ime po svom narodu a ne tudjem ) vec koriste nas Bosanski jezik, jezik Bosanaca i Bosanki.

Osim toga danasnji tkz. Bosnjaci tj. Bosnjaci-muslimani nemaju narodni identitet koji bi se zvao Bosnjacko-muslimanski identitet vec imaju cisti vjerski Muslimanski identitet, sto je pred kamerama vise puta potvrdio otac njihove nacije Alija Izetbegovic :run: !!!

Od Kulina bana pa do naših dana. :thumbup:
cyprus

#712 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by cyprus »

BHCluster wrote:
cyprus wrote:
Do onog momenta dok oni koji su bili u boljoj (politicki ili vojno) poziciji da krenu sa svojim planovima i onda... Taj dio netrebam opisivati jer smo ga svi zivjeli!
Sada jednostavno ne znam šta želiš reći... Dakle, vraćam se na temelj moje i tvoje diskusije: koji je to kriterij koji odvaja prirodne od vještačkih država? Ovaj odgovor koji si dao nekako mi nema smisla... Ako ga možeš ili konkretizovati ili bolje objasniti...
faer

#713 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by faer »

BASS wrote:Dan,
Kultura, historija, jezik, cinjenica da se samoidentifikuju kao jedna grupa i da ih drugi identifikuju kao jednu grupu. Razliciti su im pasosi.
Nego, de ti nama reci zasto govorite bosanskim jezikom? Ne razumijem vasu potrebu da tvrdite da su Bosanci neprirodna pojava, a mi imamo drzavu koja se zove po nama, imamo jezik koji je priznat i koji se zove po nama, imamo zastavu, imamo stolicu u UN, imamo reprezentaciju, imamo svoju poeziju, imamo svoje kraljeve, svoje hajduke, svoje pjesnike, itd.

Mi vama ne sporimo da zelite da se koristite nasim jezikom-ko sto se Amerikanci koriste engleskim-ali mi nije jasno kako vi imate ambicije da nama dijelite lekcije kad govorite nasim jezikom?
OpusDei

#714 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by OpusDei »

faer wrote:
Kultura, historija, jezik, cinjenica da se samoidentifikuju kao jedna grupa i da ih drugi identifikuju kao jednu grupu. Razliciti su im pasosi.
Nego, de ti nama reci zasto govorite bosanskim jezikom? Ne razumijem vasu potrebu da tvrdite da su Bosanci neprirodna pojava, a mi imamo drzavu koja se zove po nama, imamo jezik koji je priznat i koji se zove po nama, imamo zastavu, imamo stolicu u UN, imamo reprezentaciju, imamo svoju poeziju, imamo svoje kraljeve, svoje hajduke, svoje pjesnike, itd.

Mi vama ne sporimo da zelite da se koristite nasim jezikom-ko sto se Amerikanci koriste engleskim-ali mi nije jasno kako vi imate ambicije da nama dijelite lekcije kad govorite nasim jezikom?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Super si :-D Pogotovo s obzirom da pola vas kazete da govorite srpskohrvatskim jezikom
Last edited by OpusDei on 18/02/2013 18:56, edited 1 time in total.
faer

#715 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by faer »

odr0n wrote:

Od Kulina bana pa do naših dana. :thumbup:
:thumbup: :bih:
cyprus

#716 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by cyprus »

HM 2011 wrote:Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika - Sovjet i Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija koja je sljednik Federativne Narodne Republike Jugoslavije a koja je opet sljednik embria Demokratske Federativne Jugoslavije - su savezi/federacije "nezavisnih" država......

Taj koncept nije primjenjiv u Bosni i Hercegovini jer se BiH - pravno, faktički i bilo kako ne sastoji od više država...
SSSR i SFRJ nisu bili savezi nezavisnih država... I nisam rekao da je taj koncept primjenjiv na BiH...
faer

#717 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by faer »

OpusDei wrote:
faer wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Super si :-D Pogotovo s obzirom da pola vas kazete da govorite srpskohrvatskim jezikom
jel to i bosanski spasavate od nas Bosanaca?
Bosanac-kosmopolita

#718 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by Bosanac-kosmopolita »

BHCluster wrote:Mozeli mi neko reci sta je razlika izmedu Bosanca i Bosnjaka.
Glavna razlika izmedju Bosnjaka-muslimana i Bosanaca ogleda se u tome sto Bosnjaci-muslimani imaju Muslimanski identitet i islam za vjeru dok Bosanci imaju svoj narodni Bosanski identitet i vecina od njih su Ateisti i Kosmopoliti (Ateisti kazu da nema boga dok Kosmopoliti kazu ni da ga ima ni da ga nema), ali ima ih i sa drugim vjerama!!!!

Za Bosance vjera nije najbitnija vec je najbitnjije njihovo BOSANSTVO i ljubav prema opstem Bosanskom narodu.

Pod Bosanstvo spada:

-Bosanski jezik
-Bosanska istorija
-Bosanska kultura
-Bosanska tradicija
-Bosanski ateizam i kosmopolitizam, kao i druge vjere ALI BOSANSKE A NE DA JE BOSANSTVO NJIHOVO VJERSKO !!!!
-...itd
BHCluster

#719 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by BHCluster »

cyprus wrote: Sada jednostavno ne znam šta želiš reći... Dakle, vraćam se na temelj moje i tvoje diskusije: koji je to kriterij koji odvaja prirodne od vještačkih država? Ovaj odgovor koji si dao nekako mi nema smisla... Ako ga možeš ili konkretizovati ili bolje objasniti...
Trazio si koje su neprirodne drzave dao sam ti odgovor USSR, Jugoslavija, to nije bilo dovoljn jer si reko da su ustavi ti drzava bili bolji nego onaj od BiH, a na to sam ti odgovorio da jesu do onog momenta do kojeg je to odgovaralo onim u najboljoj poziciji. Jeli sada uredu.
HM 2011

#720 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by HM 2011 »

cyprus wrote:
HM 2011 wrote:Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika - Sovjet i Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija koja je sljednik Federativne Narodne Republike Jugoslavije a koja je opet sljednik embria Demokratske Federativne Jugoslavije - su savezi/federacije "nezavisnih" država......

Taj koncept nije primjenjiv u Bosni i Hercegovini jer se BiH - pravno, faktički i bilo kako ne sastoji od više država...
SSSR i SFRJ nisu bili savezi nezavisnih država... I nisam rekao da je taj koncept primjenjiv na BiH...

Molim te reci mi zar sovjetski savez nije bio savez država...
i zar federativna juga nije bila federacija država ?

i kakve su ti ono rasprave o neprirodnim i prirodnim državama ?

Prirodno je samo plemensko uređenje,

Sve ostalo je rezultat Sudbine, Sile i Mudrosti....
salihh

#721 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by salihh »

dakle kako sam i mislio problem su muslimani... da nije muslimana sve bi bilo OK... sada sam siguran da su 93 uzeli ime bosanac vi biste danas bili bosnjaci.... jedino sto je to sti si naveo i moja historija, a kako neka dva naroda s istom historijom mora da je bosnjak = bosanac
Last edited by salihh on 18/02/2013 21:06, edited 1 time in total.
Paranoid

#722 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by Paranoid »

BHCluster wrote:Mozeli mi neko reci sta je razlika izmedu Bosanca i Bosnjaka.
Nema razlike...jer pojedinci kao što je ovaj što je sebi dao nik kosmopolita na jedan glup način vezuje Bošnjaka isključivo uz vjeru što je totalna pogreška i time pravi zabunu, ali zabunu samo kod onih koji imaju poteškoća sa razumjevanjem.
cyprus

#723 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by cyprus »

Na nivou grupacija, realno razlika Bosanaca i Bošnjaka je nikakva (zbog toga Bosanci i ne predstavljaju 'pravu' etničku grupu)... na nivou pojedinaca je to nešto drugačije...
faer

#724 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by faer »

cyprus wrote:Na nivou grupacija, realno razlika Bosanaca i Bošnjaka je nikakva (zbog toga Bosanci i ne predstavljaju 'pravu' etničku grupu)... na nivou pojedinaca je to nešto drugačije...
vidjecemo sta ce popis pokazati. koliko se ja sjecam Bosnjacki projekat nije nikad dobio ovjeru na popisu. takodjer, ima ljudi koji tvrde da je zemlja kockasta, tako da me ne iznenadjuje da ima takvih kao ti koji tvrde da nema Bosanaca.
faer

#725 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by faer »

salihh wrote: dakle kako sam i mislio problem su muslimani... da nije muslimana sve bi bilo OK... sada sam siguran da su 93 uzeli ime bosanac vi biste danas bili bosnjaci.... jedino sto je to sti si naveo i moja historija, a kako neka dva naroda s istom historijom mora da je bosnjak = bosanac
Pa ti ko da si sa Krstarice uljego ovdje. Cetnici isto pricaju isto za sve muslimane.

Nego, ostavite se vi corava posla i mozda da napadnete Srbe i Hrvate pa da ih ubijedite da su ustvari Bosnjaci?
Locked