Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Locked
hercegovac_pravi

#551 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by hercegovac_pravi »

čovjek tikva wrote:
hercegovac_pravi wrote:
čovjek tikva wrote:
niđe veze. u pravu uvijek važi presedan. čuj badinterova komisija formirana samo da naopravi izuzetak i onda se vratili na prvenstvo konstitutivnosti. kakva demagogija.
Vi fakat nemate pojma nikakvog. Zašto su onda ZAKLJUČCI morali biti prihvaćeni od strane bivšeg vodstva SFRJ i republičkog vodstva svih republika?
Uostalom, kakvi su zaključci Banditerove komisije u novije vrijeme..npr. zadnjih 20-tak i kusur godina :-) ..Banditerova komisija nije bila tu da pravi ZAKONE...pa mi nije jasno na kakve presedane se pozivaš....
presedan nema veze sa zakonima. presedan ima veze sa presudama. ovo nije prersuda ali je odluka koja pravi presedan. uostalom, pokazi mi gdje na svijetu postoji konstitutivnost kao zakon? postoje drzave u okviru kojih se provincije ili regije definisu kao nacije: quebec, catalonia, valonia, flandrija itd. kod nas imaju nacije. znaci jedini nacin da se izađe iz kruga u kojem konstitutivnost diktira politicki sistem jeste da se konstitutivnost obesmisli.
Pravo se inače bazira na "prdimahovinama" naravno :-)

Ama kakav presedan bog ti dragi dao? Banditerova komisija nije imala nikave veze ni sa zakonima ni sa presudama..i zato ti ZAKLJUČCI i jesu morali biti prihvaćeni od strane svih Republika i vodstva bivše YU. Nit su donijeli kakav zakon ni kakvu presudu..dakle o kakvim presedanima ti pričaš samo Bog dragi zna..

I naravno pored gore navedenih država i regija, koje nemaju ama baš nikakve veze sa BiH (ni pravno ni istorijski) imamo i BiH u kojoj vidi čuda takva konstitutivnost jasno definisana najvećim pravnim aktom jedne države tj. Ustavom.
E sada ako smatraš da se konstitutivnost može obesmisliti, ja ti savjetujem da sa tim obesmišljavanjem kreneš iz Gruda pa pro Banja Luke navratiš u Sarajevo i Mostar. Kao što već rekoh..čekaćemo mi širom otvorenih ruku.
MuaDib

#552 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by MuaDib »

mekaba wrote: Pa tad Denis Grac je najveci moguci poltron.Toliko je bolestan da je promijenio ime i prezime da bi se lakshe uklopio u austrijsko okruzenje.Covjek bez kicme i muda ljigavac .Onaj ko njega gotivi pripada istom soju. Ne ide bash sjajno u Austriji pa malo po BiH palamudi.Ima majmuna koji ce ga slusati. :-)
Prvo, nauči se da vrijeđanje osoba, bez ikakvog razmišljanja, odraz primitivne svijesti, što te u savremenoj komunikaciji odmah isključuje kao kompetetnog sagovornika. Njegova je lična stvar što je promjenio ime, i samo zbog ga ne možeš nazivati ljigavcem i poltronom, jer sam uvjeren da danas promjeni ime u Hamza Gratz ti i tebi slični tebi bi ga dizali u nebesa. A da ne pričam o tome da ljudima solite pamet da se izjasne onako kako se ne osjećaju, po onom starom pozivu svi na okup. Znači komentar ti je nigdje veze, jer sam sebe diskredituješ.
MuaDib

#553 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by MuaDib »

hercegovac_pravi wrote:
Ama kakav presedan bog ti dragi dao? Banditerova komisija nije imala nikave veze ni sa zakonima ni sa presudama..i zato ti ZAKLJUČCI i jesu morali biti prihvaćeni od strane svih Republika i vodstva bivše YU. Nit su donijeli kakav zakon ni kakvu presudu..dakle o kakvim presedanima ti pričaš samo Bog dragi zna..

I naravno pored gore navedenih država i regija, koje nemaju ama baš nikakve veze sa BiH (ni pravno ni istorijski) imamo i BiH u kojoj vidi čuda takva konstitutivnost jasno definisana najvećim pravnim aktom jedne države tj. Ustavom.
E sada ako smatraš da se konstitutivnost može obesmisliti, ja ti savjetujem da sa tim obesmišljavanjem kreneš iz Gruda pa pro Banja Luke navratiš u Sarajevo i Mostar. Kao što već rekoh..čekaćemo mi širom otvorenih ruku.
Ako si ovo naučio na nekim bošnjačkim akademijama ili u nekim bošnjačkim strankama, samo mogu reči jadna ova zemlja i Bošnjaci sa politikama koje vas tome uče.
Banditerova komisija je i sazvana, jer je Srbija tražila odgovor na pitanje imaju li republike ili narodi pravo na samoopredjeljenje. A zaključak komisije je da samo republike imaju pravo na samoopredjeljenje. Jer da je bilo suprotno, pitanje je bi li BiH zadržala svoje historijske granice. Tu i leži prešutni stav današanje Bošnjačke politike da se ne prizna Kosovo, jer Kosovo po Banditerovoj komisiji nije imalo kao pokrajina pravo na samoopredjeljenje. Međutim ako na čelo Bošnjačke politike dođe neko s tvojim stavom, onda na tacni Republici Srpskoj nosi pravo na samoopredjeljenje. Posebno kada se uzme u obzir da će popis legalizovati etničko čišćenje u RS i pokazati da na tom prostoru živi 90% pripadnika isključivo jedne etničke grupe. Što po nekim normama međunarodnog prava prije uzimano kao odlučujući faktor u davanju nezavisnosti pojedinim teritorijama, danas državama, npr. Istočni Timor.
Ericha100

#554 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by Ericha100 »

Lug wrote:
ma ja.. al si odgovorila na nebitni dio tog pitanja, vjerovatno ti islo na nerve.."agresivna".. :roll:
Pa to je jako bitan dio pitanja, jer je ovo jedno demokratsko društvo gdje svako ima pravo održavati javne tribine a koje nisu pozivale na nasilje, izražavale govor mržnje ili na bilo koji drugi način predstavljale ikakvu prijetnju ili ispiranje pameti nekome pa da se može reći da je to bila neka agresivna kampanja, a još je manje izražavanje svog mišljenja na forumu, neka agresivna kampanja.

A što ti meni ne reče kako nazvati metode zaplašivanja penzionera i ostale poganosti kojima se služe konstitutivni tabori da bi "pojasnili i objasnili" nekome kako to smije ili ne smije da se izjasni? :roll:
hercegovac_pravi

#555 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

MuaDib wrote:
hercegovac_pravi wrote:

Ako si ovo naučio na nekim bošnjačkim akademijama ili u nekim bošnjačkim strankama, samo mogu reči jadna ova zemlja i Bošnjaci sa politikama koje vas tome uče.
Banditerova komisija je i sazvana, jer je Srbija tražila odgovor na pitanje imaju li republike ili narodi pravo na samoopredjeljenje. A zaključak komisije je da samo republike imaju pravo na samoopredjeljenje. Jer da je bilo suprotno, pitanje je bi li BiH zadržala svoje historijske granice. Tu i leži prešutni stav današanje Bošnjačke politike da se ne prizna Kosovo, jer Kosovo po Banditerovoj komisiji nije imalo kao pokrajina pravo na samoopredjeljenje. Međutim ako na čelo Bošnjačke politike dođe neko s tvojim stavom, onda na tacni Republici Srpskoj nosi pravo na samoopredjeljenje. Posebno kada se uzme u obzir da će popis legalizovati etničko čišćenje u RS i pokazati da na tom prostoru živi 90% pripadnika isključivo jedne etničke grupe. Što po nekim normama međunarodnog prava prije uzimano kao odlučujući faktor u davanju nezavisnosti pojedinim teritorijama, danas državama, npr. Istočni Timor.
Ofirno je što mi pokušavaš pišat po leđima i još me ubjeđivat da pada kiša.. :-)

sam si potvrdio upravo ono što sam ti i sam napisao..Već je poznato da Daytonskim mirovnim rješenjem entiteti NEMAJU pravo na odcjepljenje. Jedini način da se kreira zakonski meritum po kome bi se mogao napraviti pravni PRESEDAN je uzurpiranje insititucija koje su mjerodavne za mjenjanje Ustava koji je i sam dio mirovnog riješenja. I upravo zbog tog i jeste bitno da Bošnjaci (KONSTITUTIVNOST) imaju udio od preko 50% u ukupnoj populaciji BiH.

Ali jsano je vama to. Zato i jeste ovoliko skočili da objsnite Bošnjacima kako su ustvari "bosanci"....odnosno ostali..
BASS

#556 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by BASS »

Ericha100 wrote: A što ti meni ne reče kako nazvati metode zaplašivanja penzionera i ostale poganosti kojima se služe konstitutivni tabori da bi "pojasnili i objasnili" nekome kako to smije ili ne smije da se izjasni? :roll:
po treći put te pitam zašto lažeš da neko presreće i prestrašuje penzionere?
to su ozbiljne optužbe, ako nemaš dokaza, onda klevećeš! Ovo nije u domenu klasične retorike, ovo su konkretne optužbe, navedi konkretne dokaze ili prestani lagati!
ravno

#557 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by ravno »

jedan_dobar_dan wrote:
hercegovac_pravi wrote:[

Pa vrati se djete drago nekolike stranice unazad pa ćeš vidjeti o čemu i govorim.
I opet pišete istu stvar, pa da je presječem u korijenu. Da su se svi pisali ko tvoj rođak i ušli u grupu nepoznatih (haman ko ovi današnji Džedaji :-) ), zapitaj se sinko dragi gdje bi Bosna i Hercegovina završila 92-ge. Koliko malo razumjevanja imate za političke procese to je prosto zastrašujuće.
A partizani 45-te i četnici 45-te i jesu isti. Sasvim je malo tu bilo razlike. Da li znaš, da su "ugledni" partizanski komadanti iz istočne Hercegovine to postali sredinom 44-te a do tada su klali Bošnjake po Foči i istočnoj Hercegovini? Ovakvih je primejra bezbroj. I kako su onda drugačiji...
[/quote]

da, on i jeste tip da se folira i mogao bi biti dzedaj....
ko zna, ozenio je amerikanku, mozda bude i to..
imas ljude koji ne racunaju na drzavu.

da, bilo je partizana koji su napravili zlocin na blajburgu.
bilo je svega.

mogli bi u nedogled, svako bi pricao svoju pricu.[/quote]

Ti s ovim boldanim gubis svaki kredibilitet....bezocno zamijeniti klanje 8000 Bosnjaka po mostovima na Drini (a to su dobrim dijelom ucinili presvuceni u partizane cetnici) sa Blajburgom (sa cim Bosnjaci nemaju nikakve veze) je monstruozno. Ista prica kao sa pobijenim fratrima na Listici i to se perfidno prigovara svima drugima(a najvise Bosnjacima), dok je istina da su ih pobili Hrvati (dalmatinske jedinice, zar ne?)
Ericha100

#558 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by Ericha100 »

@boss
Kleveta je neistina. Rekla sam ti ako misliš da lažem popričaj s par muslimana penzionera, eto kreni od svoje zgrade, pa pitaj njih je li lažu i je li ih nisu presretali i po džamijama i po šalterima i davali im letke i upute i pričali bez kakvih prava će ostati ako ne budu konstitutivni, tj. ako se izjasne kao muslimani.

A kako to izgleda, malo civilizovanije upakovano evo direktno sa stranice Bitno je biti Bošnjak slika:

Image
BASS

#559 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by BASS »

Letak znaci?
Znaci Bosnjaci ne smiju podjeliti hebeni letak i odma ovi antiprotivni pocnu kenjat kako ih neko diskriminira.
Ne moram da pitam nikoga, stariji ljudi oko mene savrseno znaju ko su i ne trebaju im neki nehljebi iz Srbije da uce, a ni nehljebi iz BiH.
jedan_dobar_dan

#560 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by jedan_dobar_dan »

ravno wrote:

Ti s ovim boldanim gubis svaki kredibilitet....bezocno zamijeniti klanje 8000 Bosnjaka po mostovima na Drini (a to su dobrim dijelom ucinili presvuceni u partizane cetnici) sa Blajburgom (sa cim Bosnjaci nemaju nikakve veze) je monstruozno. Ista prica kao sa pobijenim fratrima na Listici i to se perfidno prigovara svima drugima(a najvise Bosnjacima), dok je istina da su ih pobili Hrvati (dalmatinske jedinice, zar ne?)

o kakvim ti zamjenama pricas :?

covjek je lijepo rekao da su partizani pravili zlocine, i ja sam dodala jos jedan u nizu,
takvih bi se sigurno moglo nabrojati jos.
ali sve to ne umanjuje znacaj partizanske borbe, po mom misljenju.

ali ti sad ubacujes fratre... kunte pante, sis i golis,
vec sam rekla, mogli bi u nedogled tako

ti suosjecas sa onim sto je tebi bitno, neko s necim drugim,
to se sve na kraju krajeva ne moze mjeriti. jer je svakom bitno prije svega njegovo.
mi i onako nismo dosli na tu civilizacijsku razinu da mozemo govoriti normalno,
a da se odma ne pretvorimo u takmicare u zrtvi ...
Lug

#561 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by Lug »

Ericha100 wrote:
Lug wrote:
ma ja.. al si odgovorila na nebitni dio tog pitanja, vjerovatno ti islo na nerve.."agresivna".. :roll:
Pa to je jako bitan dio pitanja, jer je ovo jedno demokratsko društvo gdje svako ima pravo održavati javne tribine a koje nisu pozivale na nasilje, izražavale govor mržnje ili na bilo koji drugi način predstavljale ikakvu prijetnju ili ispiranje pameti nekome pa da se može reći da je to bila neka agresivna kampanja, a još je manje izražavanje svog mišljenja na forumu, neka agresivna kampanja.

A što ti meni ne reče kako nazvati metode zaplašivanja penzionera i ostale poganosti kojima se služe konstitutivni tabori da bi "pojasnili i objasnili" nekome kako to smije ili ne smije da se izjasni? :roll:
:-)

pa agresivna je cim se vrsi kampanja samo na djelu gdje su Bosnjaci vecina.. otvaraju se teme samo po forumima gdje je Bosnjaka najvise.. jesam li sta slagao?
BASS

#562 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by BASS »

A sta ako je takva reforma nemoguca? Reforma koja će "ukinuti" konstitutivne, uvesti 1 čovijek 1 glas na cijeloj BiH?
jer TA REFORMA JESTE NEMOGUĆA, takva opcija nikada nije ni bila moguća, trajala je par mjeseci pred rat i znamo kako je zavrsilo i znamo da nece se nikada moci ukinuti. evo i da Bošnjaci pristanu (cak stavise Bosnjacki politicari su se zalagali za to, manje vise iskreno, ali zalagali), NIKADA ALI NIKADA nece pristati druga dva naroda, a bez njih ne može ništa, ne može se uvesti neki lijevi zakon ako neće druga dva naroda, a kamoli ukinuti "konstitutivnost"
čemu onda svi ti "bosanci"?
Ovo pitam jer je navodno cilj - protest protiv ovakvog sistema i reforma. Taj cilj je nemoguce postici, dakle...
hercegovac_pravi

#563 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

čovjek tikva wrote:reforma sistema tako da politicko upravljanje vise nije bazirano na konsititutivnosti je u interesu bosnjaka ako su zainteresovani za bih. tako da je i logicno da se tu vrsi kampanja. kad se ukine konstitutivnost onda na sljedecem popisu izjasnjavajte se kako god hocete. mislim, mozete i sada, ali to vodi u propast bih.
Valjda Bošnjaci bolje znaju šta im je interes ;-)
Znači tvoja logika je sljedeća, ti ćeš odrediti šta je interes Bošnjaka a ako se ko ne složi onda nije zainteresovan za BiH...golemo :-)
BASS

#564 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by BASS »

Ali shvati, to je jedna od najvecih podvala koje ovi u kampanji serviraju.

Broj neke grupe neće da utiče na njihovu ustavnu poziciju.

Ustav mijenjaju SAMO I ISKLJUCIVO konstitutivni narodi. Kada bi broj Hrvata spao na 2% oni su i dalje konstitutivni. Ne moze im se to ukinuti, ne moze to uciniti medjunarodna zajednica, o cemu ti pricas, a ako bi htio da ukines status konstitutivnog naroda recimo Hrvata- onda bi trazio od njih da se samoukinu. Ne može se ni "uvesti novi" konstitutivni narod, moze se dati mogucnost predstavljanja ostalih, koja ce uvijek biti minorna. Evo ako dogovoris sa Dodikom da ce vrijediti 1 covijek 1 glas, onda super, svi problemi su rijeseni!
hercegovac_pravi

#565 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

čovjek tikva wrote:
BASS wrote:A sta ako je takva reforma nemoguca? Reforma koja će "ukinuti" konstitutivne, uvesti 1 čovijek 1 glas na cijeloj BiH?
jer TA REFORMA JESTE NEMOGUĆA, takva opcija nikada nije ni bila moguća, trajala je par mjeseci pred rat i znamo kako je zavrsilo i znamo da nece se nikada moci ukinuti. evo i da Bošnjaci pristanu (cak stavise Bosnjacki politicari su se zalagali za to, manje vise iskreno, ali zalagali), NIKADA ALI NIKADA nece pristati druga dva naroda, a bez njih ne može ništa, ne može se uvesti neki lijevi zakon ako neće druga dva naroda, a kamoli ukinuti "konstitutivnost"
čemu onda svi ti "bosanci"?
Ovo pitam jer je navodno cilj - protest protiv ovakvog sistema i reforma. Taj cilj je nemoguce postici, dakle...

taj cilj je vrlo lako postići ako je broj bosanaca ili ostalih priblizan broju jednog od konstitutivnih naroda, npr hrvata. ako broj bosanaca bude kao broj hrvata onda je konstitutivnost besmislena i međunarodna zajednica moze da trazi promjenu glasackog sistema, sa legitimitetom. tu onda nije vazno sta drugi narodi hoce. prvo, koje argumente hrvati imaju pa da su im prava veca od bosanaca kojih ima isto toliko ili ivse? nikakve. a ako ih nemaju hrvati, onda ih nemaju ni ostala 2 konstitutivna naroda. drugim rijecima, konstitutivnost kao pojam je ogoljen i besmislen i ulazimo u sasvim novu paradigmnu odnosa - pravo covjeka a ne zajednice.

u suprotnom, ako se na popisu 99% ljudi izjasni kao pripadnici nekog konstitutivnog naroda to šalje nedvosmislenu poruku da je bih kao zemlja etnicki podjeljena i da je konstitutivnost utemeljena na slobodnoj volji njenih građana. to je više nego ista vjetar u leđa nekoj ustavnoj reformi koja naginje ka etničkoj konfederaciji ili čak podjeli drzave.
Shvati da nema ukidanja konstitutivnosti. To je esencija BiH još od ZAVNOBiH-a.

I čekaj ti dok ti MZ ugodi sa promjenom izbornog sistema...uostalom zašto kampanju ne provodite u Banja Luci ili Lištici?
hercegovac_pravi

#566 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

BASS wrote:Ali shvati, to je jedna od najvecih podvala koje ovi u kampanji serviraju.

Broj neke grupe neće da utiče na njihovu ustavnu poziciju.

Ustav mijenjaju SAMO I ISKLJUCIVO konstitutivni narodi. Kada bi broj Hrvata spao na 2% oni su i dalje konstitutivni. Ne moze im se to ukinuti, ne moze to uciniti medjunarodna zajednica, o cemu ti pricas, a ako bi htio da ukines status konstitutivnog naroda recimo Hrvata- onda bi trazio od njih da se samoukinu. Ne može se ni "uvesti novi" konstitutivni narod, moze se dati mogucnost predstavljanja ostalih, koja ce uvijek biti minorna. Evo ako dogovoris sa Dodikom da ce vrijediti 1 covijek 1 glas, onda super, svi problemi su rijeseni!
:thumbup:
MuaDib

#567 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by MuaDib »

Racionalno razmišljanje, i otkrivanje gdje glavna zamka za Bošnjake na predstojećem popisu:
POPIS STANOVNIŠTVA: ŠTA ĆE ZNAČITI VELIKI BROJ BOSANACA?
Piše: Dr. Muhamed Borogovac

Nekoliko prošlih sedmica nekolicina članova Pokreta za Republiku Bosnu i Hercegovinu (RBiH) se konsultovala na jednoj ad hoc mailing listi o tome kako se odnositi prema popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini. Ja sam sa nekima razgovarao i telefonom, Skypeom, e-mailom, lično itd. Iskristalisala su se mnoga mišljenja, ali prema nekim pitanjima postoje i razlike. Pokušajmo prvo poredati one stvari koje su uglavnom razjašnjene.

Najveća je tragedija što će se taj popis uopšte održati

Time će biti promijenjenje zvanične UN statistike. Time se nanosi neprocjenjivo zlo Bošnjacima kao narodu. Danas se sva svjetska istraživanja baziraju na zvaničnim UN statistikama, a te statistike se baziraju na posljednjim popisma u pojedinim državama. U to sam se lično uvjerio. Na primjer, nedavno sam učestvovao na jednoj konferenciji u Washingtonu. Radovi koji su se doticali svjetskih demografskih pitanja redovno su na kraju navodili izvore svojih podataka npr. kao: "Based on data from United Nations, Penn World Table and Global Financial Data ". Dakle, kada je npr. Srebrenica u pitanju, za sve svjetske buduće istraživače, političare, novinare postojaće samo jedna istina, a to je da je Srebrenica većinski srpski grad u većinskoj srpskoj RS, ako se ovaj popis stanovništva održi. Zbog toga bi svaki Bošnjak, a ima veoma mnogo koji su busaju u prsa svojim bošnjaštvom, trebao raditi na rušenju i bojkotu ovoga popisa, a ne na uspjehu popisa, tj. na legalizaciji genocida. Licemjerni izdajnici su oni koji rade na što uspješnijem obavljanju Popisa. Tragično je i što se popisom postavljaju temelji za ostvarenje političkih ciljeva razbijača Bosne i Hercegovine na etničke državice. To se postiže popisnim pitanjem 24. koje sada glasi: 24. Etnička/nacionalna pripadnost. Ovim pitanjem se stavlja znak jednakosti između etnikuma i nacije. U ovoj fazi nam režimski "intelektualci", kao što je npr. Muhamed Filipović, objašnjavaju da je nacija = državotvoran etnički narod, te da je to dobro za Bošnjake da su se izdigli na nivo nacije i da to trebaju potvrditi na ovom popisu masovnim izjašnjavanjem kao Bošnjaci. To je u suštini autokefalni pristup pitanju naroda i nacije.

Sjetimo se da princip autokefalnosti njeguju pravoslavni narodi i može se definisati kao: "Jedan narod treba da ima ima svoju narodnu crkvu i da živi u jednoj državi." (Gdje su, čiji su i što ćemo sa njima, ako su ateisti i crkva im ne treba, a imaju pravo da se izjasne, na popisu, kao i njihovi sunarodnici vjernici - op. internovine.com) Na primjer, srpski narod ima Srpsku pravoslavnu crkvu i cilj mu je da živi u jednoj "srpskoj" državi. Isto vrijedi i za Crnogorce, Bugare, Grke, Rumune, Ruse itd. svaki taj narod ima svoju vlastitu crkvu i državu. Nažalost, taj princip autokefalnosti je imao pogubne posljedice za narode koji su živjeli izmiješani sa Srbima, ukljucujući narode u Vojvodini, Kosovu, BiH itd., a pogotovo za Bošnjake. Jasno je da je taj princip poguban za Bosnu i Hercegovinu, jer i u BiH to znači jedan narod (kojeg oni zovu "nacija") = jedna država, što znači razbijanje Bosne i Hercegovine.

Nismo se mogli složiti šta za državu BiH znači ako se veliki broj ljudi izjasni kao Bosanci

Pokušao sam ovdje da prepričam suprotno mišljenje od moga, ali priznajem da nisam u stanju. Uopšte nisam u stanju da zapamtim ili prepričam nešto što po meni nije logično, pa bih vjerovatno napravio grešku u tumačenju. Zato ću veoma rado objaviti to drugo mišljnje, ako bi to bilo zatraženo. Dakle, ovdje ću iznijeti samo svoje mišljenje o tome šta će značiti eventualan značajan broj "Bosanaca" na popisu. Ako se popis održi sa nepromijenjenim pitanjem 24. i ako se ljudi izjasne onako kako daytonske vlasti od njih očekuju, a to je kao Bošnjaci, Srbi i Hrvati, sa malim brojem ostalih, uglavnom Jevreji i Romi, onda se za domaće protagoniste daytonskog projekta sve odvija idealno i nastavlja se proces ustavnih promjena u pravcu razbijanja BiH. A šta bi to značilo za državnost BiH ako se pojavi veliki broj građana koji se izjašnjavaju kao Bosanci, recimo 30.000 ili 50.000? Da li to i na koji način škodi Bosni i Hercegovini? Po mom mišljenju, ovdje je bitno primjetiti da se kod ljudi koji će se izjasniti kao "Bosanci" radi samo o LIČNIM OSJEĆANJIMA POJEDINACA, da nikakav organ u Bosni i Hercegovini nije proglasio te "Bosance" bilo čijim predstavnikom. Njihovo izjašnjavanje ne znači ništa više od njihovog pojedinačnog mišljenja. To su samo ljudi, civili, koji imaju pravo i da ne razumiju sociološke defincije, ali imaju pravo da se osjećaju i izjašnjavaju kako hoće. Tu će biti i oni koji se osjećaju prvenstveno kao građani i nemaju etnički identitet, biće i onih koji tako iskazuju svoj bunt protiv etničkih podjela u daytonskoj BiH, ali biće i onih koji ništa ne razumiju itd. Svako od njih ima svoje razloge zašto će se izjasniti kao Bosanac, a koje niko na svijetu ne može potpuno klasificirati i pobrojati. Zato ti ljudi ne predstavljaju nikakvu konzistentnu ideju, a pogotovo ne instituciju, niti se na taj način osniva nekakav "bosanski" etnikum/nacija. Oni nisu niti etnički narod, niti su nacija, ni po jednoj definiciji. Ja ne vidim da oni svojim ličnim izjašnjavanjem na bilo koji način mogu naškoditi Bosni i Hercegovini i Bošnjacima. Upravo suprotno, što je više njih, to besmislenija izgleda daytonska formula koja daje mogućnost učestvovanja u svim nivoima vlasti samo pripadncima tri konstitutivna naroda. Što je više ljudi u BiH koji se prvenstveno osjećaju građanima Bosne i Hercegvine, a ne pripadnicima bilo kojeg etnikuma, to je daytonska diskriminacija sve očiglednija i nepoželjnija u savremenom demokratskom svijetu. Zato, po mom mišljenju, oni svojim postojanjem strahovito komplikuju život daytonskim ustavotvorcima i zbog njih građanska BiH izgleda kao jedina alternativa besmislenim daytonskim etničkim formulama. Upravo zato se daytonci toliko trude da nas ukalupe u tri konstitutivna naroda plus malobrojni "Ostali". Ostajemo otvoreni za dalje diskusije, prije nego što donesemo neki prijedlog kako da se suprotstavimo negativnim efektima popisa stanovništva.

DODATNO RAZMIŠLJANJE:

Dokaza nemam, niti ih itko može, unaprijed imati, ali se sa velikom dozom sigurnosti može pretpostaviti da će se apsolutna većina stanovnika Republike Srpske, na popisu, izjasniti da su Srbi po nacionalosti. Isto tako se može očekivati kako će se žitelji zapadne Hercegovine izjasniti kako su Hrvati po nacionalnosti. Na to imaju pravo, to im ne bi trebalo, niti smjelo biti zamjereno, a i eventulane zamjerke neće dati nikakve dobre rezultate. Mogu dovesti do polemika, svađa i zamjerki. Među, Srbima i Hrvatima koji žive u Federaciji BiH, osobito u sredinama sa bošnjačkom većinom, će se izjasniti šaroliko. Ima i onih koji i nemaju drugi izbor nego se izjasniti kao Bosanci. Ilustracije radi, kako da se izjasni punoljetna osoba, ako mu je otac iz braka u kojem su njegovi roditelji bili "mješoviti" - otac Bošnjak, a majka Srpkinja; a majka tog građanina rođena u braku između Srpkinje i Hrvata. I još nešto! Smijemo li zabraniti bilo kome da se na popisu izjasni kao Hercegovac? Ne smijemo i ne možemo, a to bi bilo više od diskriminacije, pa eventualno, masovno, opredjeljenje za naciju Bosanac, ostaje do kraja klizavo, jer teško će koji Hercegovac pristati da po naciji bude Bosanac.
BASS

#568 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by BASS »

Pa jeste, popis ce pokazati razmjere etnickog ciscenja. Realno, ne treba nam nikakav popis da vidimo da je ucinjeno etnicko ciscenje i genocid i u kojoj razmjeri, to dobro znamo. Bojkot nije realna opcija.

Ljudi trebaju da shvate da 3 konstitutivna naroda imaju veto na promjene ustava i kada bi Bošnjaci i htjeli, druga dva nikada ne bi pristala na ukidanje konstitutivnosti (na samoukidanje u biti) i uvijek bi ulozili veto i blokirali sve sto nalikuje tome (kao sto su radili i do sada). Ustavne reforme ce ici u smijeru davanja 1-2 mjesta ostalima. Cak i tada ce ostali, nazalost biti sustinski zakinuti sto od rezimskih ikebana, sto od laznih ostalih.
Tako da se postavlja pitanje ponovo - zasto se pitanje popisa kao statisticke operacije i ustavnih promjena kao ustavno pravnog procesa, dovodi u istu skupinu i cemu tolika kampanja da se napumpa broj ostalih, pogotovo na većinski Bosnjackoj teritoriji, kada znamo da je nemoguce da se promijeni model konstitutivnosti.
Mislim da je svima jasno i ne vrijedi dalje pricati o tome.
mekaba

#569 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by mekaba »

MuaDib wrote:
mekaba wrote: Pa tad Denis Grac je najveci moguci poltron.Toliko je bolestan da je promijenio ime i prezime da bi se lakshe uklopio u austrijsko okruzenje.Covjek bez kicme i muda ljigavac .Onaj ko njega gotivi pripada istom soju. Ne ide bash sjajno u Austriji pa malo po BiH palamudi.Ima majmuna koji ce ga slusati. :-)
Prvo, nauči se da vrijeđanje osoba, bez ikakvog razmišljanja, odraz primitivne svijesti, što te u savremenoj komunikaciji odmah isključuje kao kompetetnog sagovornika. Njegova je lična stvar što je promjenio ime, i samo zbog ga ne možeš nazivati ljigavcem i poltronom, jer sam uvjeren da danas promjeni ime u Hamza Gratz ti i tebi slični tebi bi ga dizali u nebesa. A da ne pričam o tome da ljudima solite pamet da se izjasne onako kako se ne osjećaju, po onom starom pozivu svi na okup. Znači komentar ti je nigdje veze, jer sam sebe diskredituješ.
Kako neko ko se stidi svog identiteta moze nekome preporucivati kako da se izjasni.Promjena imena pa cak i prezimena je dno dna. Ja evo zivim u DK i sad bi se trebao zvati Søren Petersen jer ce me kao bolje prihvatiti :lol: Baska sto jos daje preporuke kako se izjasniti.Promjenom identiteta sve je rekao. Gratz :-)
muzicar_iz_parka

#570 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by muzicar_iz_parka »

BASS wrote:Pa jeste, popis ce pokazati razmjere etnickog ciscenja. Realno, ne treba nam nikakav popis da vidimo da je ucinjeno etnicko ciscenje i genocid i u kojoj razmjeri, to dobro znamo. Bojkot nije realna opcija.

Ljudi trebaju da shvate da 3 konstitutivna naroda imaju veto na promjene ustava i kada bi Bošnjaci i htjeli, druga dva nikada ne bi pristala na ukidanje konstitutivnosti (na samoukidanje u biti) i uvijek bi ulozili veto i blokirali sve sto nalikuje tome (kao sto su radili i do sada). Ustavne reforme ce ici u smijeru davanja 1-2 mjesta ostalima. Cak i tada ce ostali, nazalost biti sustinski zakinuti sto od rezimskih ikebana, sto od laznih ostalih.
Tako da se postavlja pitanje ponovo - zasto se pitanje popisa kao statisticke operacije i ustavnih promjena kao ustavno pravnog procesa, dovodi u istu skupinu i cemu tolika kampanja da se napumpa broj ostalih, pogotovo na većinski Bosnjackoj teritoriji, kada znamo da je nemoguce da se promijeni model konstitutivnosti.
Mislim da je svima jasno i ne vrijedi dalje pricati o tome.
"Ostali" će izvisiti prilikom ustavnih promjenama, najvjerovatnije će u spornim izbornim zakonima biti definisano više izbornih jednica, tako da će npr. biti biran jedan član predsjedništva iz RS, a dva iz FBiH (2 izborne jedinice), a suštini ne mjenja se ništa od postojećeg stanja.
MuaDib

#571 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by MuaDib »

mekaba wrote: Kako neko ko se stidi svog identiteta moze nekome preporucivati kako da se izjasni.Promjena imena pa cak i prezimena je dno dna. Ja evo zivim u DK i sad bi se trebao zvati Søren Petersen jer ce me kao bolje prihvatiti :lol: Baska sto jos daje preporuke kako se izjasniti.Promjenom identiteta sve je rekao. Gratz :-)

Dotični je promjenio jedan od nekoliko stotina identiteta koliko ih svaki čovjek ima, tako da je pokušaj njegove diskreditacije, na osnovu promjene identiteta, što uostalnom promjena imena ne dokazuje, djetinjast pokušaj, čija argumentacija liči lovu na vještice.
muniza

#572 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by muniza »

mekaba wrote:
MuaDib wrote:
Kako neko ko se stidi svog identiteta moze nekome preporucivati kako da se izjasni.Promjena imena pa cak i prezimena je dno dna. Ja evo zivim u DK i sad bi se trebao zvati Søren Petersen jer ce me kao bolje prihvatiti :lol: Baska sto jos daje preporuke kako se izjasniti.Promjenom identiteta sve je rekao. Gratz :-)
Vrijedi li to isto i za Hamzu Ražnjatovića i Felixa Šturma?
Damir_5

#573 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by Damir_5 »

MuaDib wrote:Racionalno razmišljanje, i otkrivanje gdje glavna zamka za Bošnjake na predstojećem popisu:
Nije li mali u Borogovaca sa onim stranim placenicima iz "Jednakosti"?

Muhamed polazi od teze ako bosnjacki nacionalni interesi dodju u sukob sa BiH interesima, da se treba jednostavno zrtvovati cjelokupnu bosnjacku populaciju, da bi se oni osjecali fino. Bojim se da su ta vremena prosla.

Nije ime jednog naroda svedski sto pa da moze sad uzeti ovo, a poslije ono. Iza imena naroda stoji tradicija, kultura, historija itd. Ovi letaci nikako da to shvate.

Bosnjaci su historijski naziv za autohtoni narod Bosne i Hercegovine i sa nazivom nema kompromisa. To si sto si, pa makar cijeli svijet propao.

To sto su se drugi asimilirali u neke druge krajem 19 stoljeca, to je njihov problem. Da li je to dobar razlog da Bosnjaci se prekrste u Bosance? Apsolutno ne.

Moze se isti efekt dobiti ako se tih dva ili tri procenta koji ce se izjasniti kao Bosanci, izjasne kao Bosnjaci. Problem rijesen.
Last edited by Damir_5 on 18/02/2013 00:17, edited 2 times in total.
jedan_dobar_dan

#574 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by jedan_dobar_dan »

mekaba wrote:
MuaDib wrote:

ljudi to stalno rade,
farbaju kosu, socivima mjenjau boju ociju, rade operacije do neprepoznatljivosti.

estradne licnosti mjenjaju imena i prezimena,
jer jos na pocetku karijere ocijene da bi bili upadljiviji,
i prihvatljiviji s drugim ..
zene uzimaju prezimena muzeva, ima i obrnuto mada rijetko,
mjenjaju se prezimena radi lakseg izgovora, da ne govorimo jos ako se ode u stranu zemlju...
npr.jevreji iz istocne evrope su to radili masovno odlaskom u usa,
neko mjenja prezime cim stekne uslove (punoljestvo) jer ima gadnih prezimena, pa se napati u djetinjstvu...
o imenima da ne govorim, koliko ljudi znamo samo po nadimku.
promjene imena kod prihvatanja neke druge vjere,
promjene radi promjene,
zasto sto je to in ili zato sto im je ime totalno out...
sta da radi neko kome su roditelji bili previse mastoviti...
itd
muniza

#575 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH

Post by muniza »

Damir_5 wrote:
MuaDib wrote:Racionalno razmišljanje, i otkrivanje gdje glavna zamka za Bošnjake na predstojećem popisu:
Nije ime jednog naroda svedski sto pa da moze sad uzeti ovo, a poslije ono. Iza imena naroda stoji tradicija, kultura, historija itd. Ovi letaci nikako da to shvate.

.
Jarane ali budimo realni, slabo koji narod je kao mi večerao, doručkovao, ručao vjeru, naciju, ime i prezime stoga ohanite tinejdžeri :) Tinejdžeri jer još uvijek nemate ni 20 godina...
Locked