Pasalic wrote:Niko do sada nije objasnio Bosnjacima fundamentalnu stvar zasto dobar dio ljudi NECE medju njih a radi se o sledecem:
- BOSNJACI IMAJU MUSLIMANSKI IDENTITET (a ne bosnjacki narodni i sekularni) i svi mi koji smo porijeklom muslimani ali danas
nismo vjernici, I NE DJELIMO ISLAMSKE VRIJEDNOSTI KAO ONI i nije nam najvise u zivotu stalo do islama kao njima, samim tim
MI NEMAMO MUSLIMANSKI IDENTITET ( i nikada ga necemo imati isto kao i srpsko-hrvatski) i zbog toga necemo u isti narod gdje su oni. Za ovo su iskljucivo oni a ne mi krivi. Mi da smo sa njima bili bi gradjani 3 reda isto kao da smo medju srbima i hrvatima. Eto da vam ja objasnim!!!!!

Ovo o religijskom identitetu - to što porediš je apsolutno nenormalno....
Religijski identitet Muslimana Pravoslavca Katolika Jevreja - to veze nema sa nacionalnim ili čak etničkim identitetom..... NIti u Kuranu, niti u Bibliji niti u Tori - nisu opisan niti Bošjnaci niti srbi niti hrvati Bosne i Hercegovine.....
Religija je jedno.... to je odnos čovjek i vjerovanje u Boga te poštivanje religijskih pravila svoje a i tuđih religija....
Pripadnost narodu je drugo..... to je odnos čovjek i tradicija - narodne igre, muzika, nošnja, jela - mikro sfera poštivanje svoje narodne tradicije a i tuđe...
Nacija je nešto treće.... - to je odnos čovjek i država u kojoj su sve te religijske i narodne skupine, odnos prema generalno svemu u državi, poštivanje i gradnja svoje nacije u granicama fer borbe na međunarodnoj sceni.....
Osnovni problem Bosne i Hercegovine je neprihvatanje ovog gore napisanog od strane mase..... Masa želi nešto više, motku preko leđa, glad, glupost, krađu - pojma nemam šta želi ali više od ovoga ne može dobiti jer ova gore podjela je dokazana kao funkcionalna na zapadu - dok se ne usvoji nešto drugo - a sve preko ove gore podjele - je samo traženje motke preko leđa minimalno.....
Što je najgore to kontinuirano i dobijamo svi - redom - i onda plačemo svaki na svoju stranu i zavijamo kao životinje....
Ovaj što ne dijeli islamske vrijednosti - ne dijelim niti ja budističke pa šta - ima i budista Bosanaca i Hercegovaca.... oni i mi to je glupost bez granica.....
Kad bi znao šta islam propisuje kao recepte za borbu protiv naših svakodnevnih problema, kad bi se to mrvu malu poštivalo - ne bi bilo krađe, niti korupcije niti bilo kakvih problema - pa ako ne može to daj barem 10 Božijih zapovjedi - daj bilo šta što će ljudi poštivati kao neki vrhovni zakon.....
ali ček ček, jedno 50 godina dok ti to na dođe do pameti..... sumnjam da će prije....
ti ćeš ili nećeš u narod gdje je neko - oooooo - zemljo.....