Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
-
BASS
#351 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
sada ti hoces da skrenes raspravu,
evo zamislimo situaciju da ima 10 pozicija, po 3 konstituivna i jedan ostali, na konkurs se prijave i romi i jevreji i makedonci sa bh drzavljanstvom itd i tu poziciju dobije neki "bosanac", "Musliman" ili "dzedaj", da li je to ismijavanje prava ostalih? Cemu onda sluzi kampanja da se poveca broj ostalih i to da se broj ostalih vijestacki napumpa laznim ostalim tipa Dzedaj?
Ja upravo hocu da ukazem da ovdije uopste nije cilj ustavna diskriminacija nego vijestacko povecanje ostalih - i to u vecinski Bosnjackim prostorima.
Ps. ne mogu ostali uzeti "jasle" Bosnjacima, nego samo drugim ostalima, evo sada pokazujem kako ce to izgledati u buducnosti, da li je to fer?
evo zamislimo situaciju da ima 10 pozicija, po 3 konstituivna i jedan ostali, na konkurs se prijave i romi i jevreji i makedonci sa bh drzavljanstvom itd i tu poziciju dobije neki "bosanac", "Musliman" ili "dzedaj", da li je to ismijavanje prava ostalih? Cemu onda sluzi kampanja da se poveca broj ostalih i to da se broj ostalih vijestacki napumpa laznim ostalim tipa Dzedaj?
Ja upravo hocu da ukazem da ovdije uopste nije cilj ustavna diskriminacija nego vijestacko povecanje ostalih - i to u vecinski Bosnjackim prostorima.
Ps. ne mogu ostali uzeti "jasle" Bosnjacima, nego samo drugim ostalima, evo sada pokazujem kako ce to izgledati u buducnosti, da li je to fer?
- harač
#352 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
znači: sada postoje torovi u koje ne mogu ući ostali; ako se stvore pozicije za ostale opet će biti popunjene iz torova (iskustvo govori da nacionalističke stranke svoje pripadnike deklarišu kao "ostale" - vidjeti ko je ostali u domu naroda FBiH).
nije mi jasno kako je ovo onda argument protiv bošnjaka? oni sa ovim samo dobijaju; dobijaju još jedne jasle koje će iskoristiti da pojačaju svoju poziciju. protiv ovoga mogu biti samo hrvati i srbi, nikako bošnjaci.
"pravi" ostali, u najgorem slučaju, mogu biti ravnodušni prema ovome. prije nisu imali nikakve šanse, sad barem imaju teorijsku
nije mi jasno kako je ovo onda argument protiv bošnjaka? oni sa ovim samo dobijaju; dobijaju još jedne jasle koje će iskoristiti da pojačaju svoju poziciju. protiv ovoga mogu biti samo hrvati i srbi, nikako bošnjaci.
"pravi" ostali, u najgorem slučaju, mogu biti ravnodušni prema ovome. prije nisu imali nikakve šanse, sad barem imaju teorijsku
-
BASS
#353 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Pa pasa ja upravo na to ukazujem, ja samo ukazujem na to da popis nema veze sa ustavom i pozicijom ostalih, koji ce biti zakinuti kako god, samo ce sada "pravi" ostali biti zakinuti od strane laznih ostalih, a do sada su bili zakinuti od strane konstitutivnih.
ja ukazujem da se laze koji je cilj kampanje, da je cilj kampanje vijestacko povecanje ostalih i to uglavnom u sredinama gdje su Bosnjaci vecina i to je nekome u interesu i ocito to solidno placa.
ja ukazujem da se laze koji je cilj kampanje, da je cilj kampanje vijestacko povecanje ostalih i to uglavnom u sredinama gdje su Bosnjaci vecina i to je nekome u interesu i ocito to solidno placa.
- harač
#354 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
to nema smisla jer ti to komentarišeš iz ugla bošnjaka - koji kritikuju i svim snagama napadaju ova nastojanja, kao da se univerzum urotio protiv njih - od kojih, u relanosti, mogu samo dobiti
-
Nebitan32
#355 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Budimo iskreni. Vi ste Jugosloveni. A Jugosloveni su samo nedovrseni Srbi. Primjer su tu : "lepa brena", ovaj Vuk Jeremic, Kusturica i tako redom. I dan danas bi sve dali da opet beograd bude glavni grad i da zajedno s Pantelijama zaigrate kolo uzicko.ime_kojeg_nema wrote:ako politicari do kraja juna-jula rijese pitanje ustavne diskriminacije ja cu se automatski prestati baviti ovim pitanjem.BASS wrote:Kada bi politicari, recimo do juna-jula rijesili presudu Sejdic-Finci i time vise ne bi bilo ustavne diskriminacije, cemu onda sluzi izjasnjavanje kao Džedaj, vjera Island?
Jugoslovena je 1991 bilo manje od 5% u Bosni. I na buducem popisu ce biti toliko onih koji ce ici u grupu ostali.
Vi ste samo glasna manjina. Ni vise ni manje. Bezvrijedni.
Meni je cak i razumljivo jer znam radi cega to radite ali vam istovremeno mora biti jasno je to u potpunoj suprotnosti bosnjackih nacionalnih i drzavnih interesa. Protiv interesa naroda koji je samo prije 20 godina bio zbijen na 12% sopstvene drzave i cijim tijelima su se punile jame. Danonocno. Narod koji je bio na granici fizickog nestanka. Taj isti narod nema luksuz da vise luta i gubi vrijeme. Mora osigurati sopstveni opstanak. Odmah.
Svrstavanje u neke "gradanje sveta" cemo ostaviti za bolja vremena.
Sad nije da uzaludno sto trubis. Placen si da pises ovdje i pravis neke trikove na netu.
Devize stizu na racun tvoje NVO i to je najbitnije. Ne? Kad odradis ovo mentori ce ti naci drugi posao i tako do unedogled.
Ostavi ti one i ono sto te se ne tice.
-
BASS
#356 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
komentarisem to iz ugla Bosnjaka kako bi ukazao Bosnjacima koje ublehe ovi prosipaju, ublehe koje su - opasne!harač wrote:to nema smisla jer ti to komentarišeš iz ugla bošnjaka - koji kritikuju i svim snagama napadaju ova nastojanja, kao da se univerzum urotio protiv njih - od kojih, u relanosti, mogu samo dobiti
ne interesuju me jasle ne zelim na njih, to ti je do sada jasno, kako ne mozes shvatiti da nekoga zanima njegov narod a da za to ne dobiva lovu.
- harač
#357 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
u tom slučaju argument bošnjaka treba biti drugačiji. trebao bi biti sljedećeg oblika: stvaranjem pozicija za ostale kratkoročno ćemo dobiti (popuniti ćemo ih svojim ljudima i imati više glasova u različitim tijelima), ali na to ne treba pristati jer dugoročno gubimo (hrvati i srbi to neće trpiti). umjesto argumenta: "jugoslaveni" hoće da nas uništeBASS wrote:komentarisem to iz ugla Bosnjaka kako bi ukazao Bosnjacima koje ublehe ovi prosipaju, ublehe koje su - opasne!harač wrote:to nema smisla jer ti to komentarišeš iz ugla bošnjaka - koji kritikuju i svim snagama napadaju ova nastojanja, kao da se univerzum urotio protiv njih - od kojih, u relanosti, mogu samo dobiti
ne interesuju me jasle ne zelim na njih, to ti je do sada jasno, kako ne mozes shvatiti da nekoga zanima njegov narod a da za to ne dobiva lovu.
- res publica
#358 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
U suštini, činjenica da je Bošnjaka koji procenat manje ili više, neće mnogo promijeniti odnose u BiH. Ali ove pretpopisne kampanje će sasvim sigurno, poslije popisa otvoriti novu temu u političkoj javnosti BiH. Ona će se baviti borbom Bošnjaka protiv Bosanskog (Bosanskohercegovačkog identiteta). Srbi, a i većina Hrvata, vjerovatno, jesu protiv bosanskohercegovačkog identiteta, ali za Bošnjake (ili one koji zastupaju nacionalno bošnjaštvo) se može reći da su najglasniji u poslednju godinu u suzbijanju bosanstva (bosanskohercegovačkog identiteta). A pošto je bosanskohercegovački identitet jedan od uvezujućih faktora države BiH, Bošnjaci indirektno sabotiraju državu BiH, tj. njen integritet. Naravno, to tako izgleda ali nije baš tako, jer Bošnjaci se ne bore protiv države BiH, već za očuvanje svog nacionalnog jedinstva, ali svejedno Bošnjaci će u narednom periodu biti suočeni sa pitanjem: kako ste to za cjelovitu BiH, a niste sa bosanskohercegovački nacionalni identitet?!
-
BASS
#359 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
A zasto mislis da sam kao Bosnjak protiv BiH, to je kljucno pitanje?
Zasto ja moram da budem "bosanac" kako raja ne bi mislila da sam protiv BiH?
To je lazna dilema koja se podvaljuje i koja ne pije vode.
Tri "tora" se ne mogu ukinuti, dakle moze se samo napraviti "cetvrti" tor, kome je to u interesu?
I da taj bosanskohercegovacki identitet dozivljava istu sudbinu kao bosanski jezik-nesto sto ima drzavnu odrednicu, sto ne ukazuje na etnicku skupinu, dakle nije Bosnjacki - je plebiscitno odbijen od svih osim od Bosnjaka. O cemu mi ovdje pricamo?
Tri "tora" se ne mogu ukinuti, dakle moze se samo napraviti "cetvrti" tor, kome je to u interesu?
I da taj bosanskohercegovacki identitet dozivljava istu sudbinu kao bosanski jezik-nesto sto ima drzavnu odrednicu, sto ne ukazuje na etnicku skupinu, dakle nije Bosnjacki - je plebiscitno odbijen od svih osim od Bosnjaka. O cemu mi ovdje pricamo?
- res publica
#360 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Štos je u tome što ja ne mislim da si ti kao Bošnjak protiv BiH, niti mislim da se tako nešto podrazumijeva. Ja samo ukazujem na nešto što se vidi u ovom trenutku kada se baci pogled na javne istupe vezane za predstojeći popis. A vidi se sledeće: neki ljudi koji zagovaraju bošnjaštvo traže od nekih drugih ljudi da se ne izjašnjavaju kao Bosanci. Da sam neki stranac i da sam juće došao u BiH ja bih to tako konstatovao: Bošnjaci se bore protiv bosanstva. Izgleda pojednostvaljeno, ali ja sam siguran da će to upravo na takav način sutra biti dokumentovano i prezentirano nekim strancima od strane snaga koje su za podjelu BiH.BASS wrote:A zasto mislis da sam kao Bosnjak protiv BiH, to je kljucno pitanje?
- Bosnolog
#361 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
BOSNA PUNA NAS
I godina zla i posna:
kule leze, polja pusta,
ali samo reknem: Bosna
i namah mi puna usta.
Pa se sjetim tad slobode:
strmi sljivik, plast i busa
i bijela kuca na cet´ri vode,
a u mene - puna dusa.
Aksam drsce, sunce gasne,
k´o krv nasa ruj se toci,
modre sume, ceste jasne,
gledam pa mi pune oci.
Silna povijest Patarena,
moja zemlja, moji ljudi,
slavna hrabrost i djeca njena -
- ponosa mi pune grudi.
I da li iz trave rosne,
il´ sa neba, zacuh glas
i zebnja me bolno kosne,
to mi srce kaza spas:
Nek´ smo vazda puni Bosne
a i ona puna nas.
(1993.g.)
BENJAMIN ISOVIC
Historijski govor Akademika Filipovica u vrijeme bioloskog istrebljenja i genocida nad Bosnjacima, nakon vise od stoljeca zabrane, negiranja i osporavanja povratka Bosnjaka onom sto su bili Bosnjaci,.....
I godina zla i posna:
kule leze, polja pusta,
ali samo reknem: Bosna
i namah mi puna usta.
Pa se sjetim tad slobode:
strmi sljivik, plast i busa
i bijela kuca na cet´ri vode,
a u mene - puna dusa.
Aksam drsce, sunce gasne,
k´o krv nasa ruj se toci,
modre sume, ceste jasne,
gledam pa mi pune oci.
Silna povijest Patarena,
moja zemlja, moji ljudi,
slavna hrabrost i djeca njena -
- ponosa mi pune grudi.
I da li iz trave rosne,
il´ sa neba, zacuh glas
i zebnja me bolno kosne,
to mi srce kaza spas:
Nek´ smo vazda puni Bosne
a i ona puna nas.
(1993.g.)
BENJAMIN ISOVIC
Historijski govor Akademika Filipovica u vrijeme bioloskog istrebljenja i genocida nad Bosnjacima, nakon vise od stoljeca zabrane, negiranja i osporavanja povratka Bosnjaka onom sto su bili Bosnjaci,.....
-
BASS
#362 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
ResPublica, ne bore se Bosnjaci protiv bosanstva, Bosnjaci se kroz cijelu svoju historiju bore upravo za BiH i bosanstvo, jer drugo nista nemaju. Bosnjaci se bore protiv unosenja laznih dilema, namjernog zbunjivanja ljudi i medjusobnih podjela koje su nekome u interesu.
- Challenger__
#363 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Ako rezultati popisa pokažu da su tačne procjene o (malo)brojnosti Hrvata u BiH, onda se može sa pravom reći da su se obistinile neke dugoročne procjene kretanja u Bosni I Hercegovini:
1. BiH, polako ali sigurno postaje de facto država dva naroda, Bošnjaka i Srba;
2. sa ulaskom Hrvatske u EU, broj Hrvata će se, iz godine u godinu, ubrzano smanjivati do statusa manjine;
3. političko težište će, sa hrvatsko-bošnjačkih odnosa biti ponovo prebačeno na srpsko-bošnjački spektar;
4. Bošnjaci i Srbi u BiH će se
a) ponovo konfrontirati sa namjerom donošenja "konačnog rješenja" bošnjačkog/srpskog pitanja u BiH,
ili će
b) doći će do istorijskog sporazuma između predstavnika ova dva naroda.
1. BiH, polako ali sigurno postaje de facto država dva naroda, Bošnjaka i Srba;
2. sa ulaskom Hrvatske u EU, broj Hrvata će se, iz godine u godinu, ubrzano smanjivati do statusa manjine;
3. političko težište će, sa hrvatsko-bošnjačkih odnosa biti ponovo prebačeno na srpsko-bošnjački spektar;
4. Bošnjaci i Srbi u BiH će se
a) ponovo konfrontirati sa namjerom donošenja "konačnog rješenja" bošnjačkog/srpskog pitanja u BiH,
ili će
b) doći će do istorijskog sporazuma između predstavnika ova dva naroda.
-
Ricardo Style
#364 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
dupli
Last edited by Ricardo Style on 16/02/2013 18:27, edited 1 time in total.
- Paranoid
#365 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
res publica wrote:Štos je u tome što ja ne mislim da si ti kao Bošnjak protiv BiH, niti mislim da se tako nešto podrazumijeva. Ja samo ukazujem na nešto što se vidi u ovom trenutku kada se baci pogled na javne istupe vezane za predstojeći popis. A vidi se sledeće: neki ljudi koji zagovaraju bošnjaštvo traže od nekih drugih ljudi da se izjašnjavaju kao Bosanci. Da sam neki stranac i da sam juće došao u BiH ja bih to tako konstatovao: Bošnjaci se bore protiv bosanstva. Izgleda pojednostvaljeno, ali ja sam siguran da će to upravo na takav način sutra biti dokumentovano i prezentirano nekim strancima od strane snaga koje su za podjelu BiH.BASS wrote:A zasto mislis da sam kao Bosnjak protiv BiH, to je kljucno pitanje?
Štos je u tome što ja mislim da si ti kao SRBIN protiv BiH, i mislim da se tako nešto podrazumeva. Ja samo ukazujem na nešto što se vidi u ovom trenutku kada se baci pogled na javne istupe vezane za predstojeći popis. A vidi se sledeće: neki SRBI zagovaraju bosanstvo te traže od BOŠNJAKA da se izjašnjavaju kao Bosanci. Da sam neki stranac i da sam juće došao u BiH ja bih to tako konstatovao: Bošnjaci se bore za BIH. Izgleda pojednostvaljeno, ali ja sam siguran da će to upravo na takav način sutra biti dokumentovano i prezentirano nekim strancima od strane SRBA i HRVATA koji su za podjelu BiH.
Ovako to treba da izgleda, a ne onako kako ti predstavljaš!
Last edited by Paranoid on 16/02/2013 18:27, edited 1 time in total.
-
Ricardo Style
#366 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
pricamo o tome da bi neki da se j... a da im ne udje. hocemo li se sloziti da svaka "bosnjacka" politika mora bit bosanska? Za to su svi, bar deklarativno, ali kad to treba ( je trebalo) na djelu pokazat draza vam je, NAMJERNO zbunjujuca odrednica Bosnjak, ciji krajnji rezultat je jedino ovodjenje smutnje u drzavnu ideju s jedne strane i odvajanje s druge strane. I o cemu mi onda pricamo stvarno?BASS wrote:A zasto mislis da sam kao Bosnjak protiv BiH, to je kljucno pitanje?
KOS i Franjo su vam napravili zacarani krug, pokazali vam kako se ulazi i.... ostalo je (h)istorija
-
BASS
#367 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
ne vrijedi na neke stvari davati reply, ja sam se osvrnuo na sve na nekoliko tema na forumu i mrsko mi se ponavljati, nisam dobio odgovore koje sam pitao, tako da...
i da jos stoji otvoren poziv za odlazak na Pale, sada smanjujem broj sa 10% na 5%. Ko zeli neka se javi.
i da jos stoji otvoren poziv za odlazak na Pale, sada smanjujem broj sa 10% na 5%. Ko zeli neka se javi.
- res publica
#368 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Ja sam se samo fokusirao na dešavanja oko popisa i kakav se zaključak na osnovu njih može izvesti. Očigledno je da postoje kampanje, ali to nije neobično, bilo je kampanja npr. u CG oko popisa. Kampanja može biti za neko opredjeljenje - pozitivna kampanja, i kampanja protiv nekog opredjeljenja - negativna kampanja. E kakve su kampanje vidljive u BiH:BASS wrote:ResPublica, ne bore se Bosnjaci protiv bosanstva, Bosnjaci se kroz cijelu svoju historiju bore upravo za BiH i bosanstvo, jer drugo nista nemaju. Bosnjaci se bore protiv unosenja laznih dilema, namjernog zbunjivanja ljudi i medjusobnih podjela koje su nekome u interesu.
1. kod Srba - nikakve. Možemo reći da ono Dodikovo upozorenje Srbima da budu oprezni na popisu jeste nešto što vuče na kampanju, ali to je jako blag oblik, čak se ne može reći da je kampanja ni pozitivna ni negativna. Jer on ne govori nikome kako da se opredjeli, već se obraća onima za koje zna kako se opredjeljuju.
2. kod Hrvata - nikakva kampanja, ili sam ja propustio.
3. kod Bošnjaka/Bosanskih muslimana/Bosanaca imaš pozitivnu kampanju ""Važno je biti Bošnjak", i to je po meni sasvim u redu, ali kroz tu kampanju ćesto se provlače poruke negativne kampanje "nemojte slučajno da se izjasnite kao Bosanci". E to je ono što se vidi u ovom popisu: Srbi i Hrvati šute o bosanstvu, a među Bošnjacima imaš negativne poruke prema Bosanstvu. I imaš ove probosanske kampanje, koje nemaju negativnih poruka prema drugim opredjeljenjima.
Sve u svemu, htio sam da kažem, nevezano za istoriju, već vezano samo za ovaj popis, iz kampanje će se izvući zaključak da je bošnjačko opredjeljenje zapravo protiv bosanstva.
- Paranoid
#369 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Alo riki, ti očigledno imaš smetnje izmedju CNS-a i tastature... Ako nisi pročitao nešto o Bošnjacima, onda bar porazgovaraj sa nekima od njih.Ricardo Style wrote:pricamo o tome da bi neki da se j... a da im ne udje. hocemo li se sloziti da svaka "bosnjacka" politika mora bit bosanska? Za to su svi, bar deklarativno, ali kad to treba ( je trebalo) na djelu pokazat draza vam je, NAMJERNO zbunjujuca odrednica Bosnjak, ciji krajnji rezultat je jedino ovodjenje smutnje u drzavnu ideju s jedne strane i odvajanje s druge strane. I o cemu mi onda pricamo stvarno?BASS wrote:A zasto mislis da sam kao Bosnjak protiv BiH, to je kljucno pitanje?
KOS i Franjo su vam napravili zacarani krug, pokazali vam kako se ulazi i.... ostalo je (h)istorija
Tvoji postovi mi sve više liče na piskaranje osobe koja je svoju naobrazbu stekla u dvije škole pod jednim krovom.
Franjo je napravio začarani krug BH Hrvatima time što im je dao nadu za ujedinjenjem, a danas iz Hr pušu sasvim drugi vjetrovi i od svega toga ostala im je samo putovnica i domovnica..
Nema ništa zbunjujuće kad su u pitanju Bošnjaci, a to će ti biti mnogo jasnije posle popisa.
Kontaš??
-
OpusDei
#370 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Paranoid wrote: Štos je u tome što ja mislim da si ti kao SRBIN protiv BiH, i mislim da se tako nešto podrazumeva. Ja samo ukazujem na nešto što se vidi u ovom trenutku kada se baci pogled na javne istupe vezane za predstojeći popis. A vidi se sledeće: neki SRBI zagovaraju bosanstvo te traže od BOŠNJAKA da se izjašnjavaju kao Bosanci. Da sam neki stranac i da sam juće došao u BiH ja bih to tako konstatovao: Bošnjaci se bore za BIH. Izgleda pojednostvaljeno, ali ja sam siguran da će to upravo na takav način sutra biti dokumentovano i prezentirano nekim strancima od strane SRBA i HRVATA koji su za podjelu BiH.
Ovako to treba da izgleda, a ne onako kako ti predstavljaš!
Inace sama cinjenica da forumski Srbi kao res publica sada stanu na stranu "Bosanaca" iako je sam rekao da se Bh Srbi nikad nece izjasniti kao Bosanci, dovoljno govori.
Od ove afere jedino Milorad Dodik i njegova klika ima korist.
- Challenger__
#371 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Nema od toga ništa. Davno prošlo vrijeme. Ako su ove procjene tačne, imamo sasvim novu realnost na koju će svi morati da se naviknu.Paranoid wrote: Izgleda pojednostvaljeno, ali ja sam siguran da će to upravo na takav način sutra biti dokumentovano i prezentirano nekim strancima od strane SRBA i HRVATA koji su za podjelu BiH.
- Damir_5
#372 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Ako se ja dobro sjecam, Vikic nije bacao cvijece na srpske tenkove, nego cak naprotiv, figurativno receno bacao je bombe na "srbijanske" tenkove. Ako ti tu ne mozes pronaci razliku izmedju Vikica i onih koji su se slomili u odlucujucem trenutku za Bosnu da budu protiv Bosne u svim pogledima, a za Srboslaviju, pa kad su izgubili i sansu za Srboslaviju, onda su hijackirali Bosanstvo i na isti agresivan nacin danas truju to Bosanstvo kao sto su prije Jugoslovenstvo, to je onda tvoj problem.odr0n wrote:
Pazi ti njega kako se neofirno otkriva, pominjući srpske i hrvatske nacionaliste, ali zaboravljajući i one bošnjačke, u koju i on ustvari spada haha. Bilo bi dobro da si troll i slični tebi, ali da vas ima što zaista tako razmišljate, znači žalost ko sve živi u ovoj državi.
Evo po tebi Bosanca iza kojeg se krije četalj, komunjara, kao i svi ovi ljudi koji su također povampirene čete, ustaše koji se kriju iza termina Bosanaca koji žele da razvale BiH.
Ne sporim da su takvi kao Vikic dosta doprinjeli za kakvu takvu odbranu Sarajeva, medjutim Bosnjaci su istrijebljivani sirom BiH upravo zbog BiH jer su smetali povampirenom cetnistvu i turbo-folk ustastvu da prave na teritoriji BiH Srbiju odnosno Hrvatsku, Bosnjaci su bili vecinske mete za genocid, niko drugi.
Bosnjaci su ti koji su odbranili sto se odbranilo i koji su podnjeli daleko najvece zrtve za Bosnu, jer ukupan udio nebosnjaka u odbrani BiH je bio neznatan. Bilo ga je, ali gledano globalno, bio je neznatan, sveo sa na par pojedinaca kao sto su Vikic, Divjak i co. Bez casne ekipe kao sto su bili Vikic i co, stvar bi se zavrsila poprilicno isto za Bosnu, bez Bosnjaka, danas bi sve ovo bila Srbija odnosno Hrvatska i nisam siguran da se neki iz reda onih "ostalih" ne bi tome radovali.
Stanje stvari je takvo danas u Bosni i ono odrazava zelje zlocinaca Srba i Hrvata koji su zeljeli upravo ovakvu Bosnu. Oni su podrzani od najvecih svjetskih igraca kao sto su EU, Rusija i SAD, koji su takodjer sukreatori ovog danas fasistickog daytonskog sistema.
Uglavnom Bosna je podijeljena na tri djela na papiru, a fakticki na cetiri djela. Znaci na srpski, hrvatski, bosnjacki i distrikt Brcko.
Ako oni iz reda "ostalih" zele rusiti taj sistem, ja cu to rado podrzati, pod uslovom da se sistem rusi od Save do Jadrana i od Une do Drine.
Ako ti isti misle praviti zajednicku vlast na podrucju gdje su iskljucivo Bosnjaci vecina, onda sam totalno protiv toga.
A bojim se da mnogi upravo ovoj zadnjoj opciji teze, tacnije da zele praviti iskljucivo u bosnjackim vecinskim podrucjima zajednicku vlast i to rade ne samo oni, nego i one takozvane multietnicke stranke kao sto su SDP i "Nasa stranka", koje unovcavaju svoje navodno "Bosanstvo" vec decenijama i to iskljucivo na vecinskim bosnjackim podrucjima, dok istovremeno i ne pokusavaju se boriti za vlast u podrucjima koja su po Daytonu pripala Srbima i Hrvatima. Nazalost neki vanjski igraci to takodjer podrzavaju, jer su zainteresirani da Bosnjaci imaju sto manje vlasti, cak i tamo gdje su velika vecina.
Ko to ne vidi, taj je corav ili zlonamjeran.
- Paranoid
#373 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Prijatelju, da se kojim slučajem pitaju Bošnjaci ovakve kampanje bi bile suvišne, a forumske teme poput ove nikad se ne bi ni otvorile..Zaboli Bošnjaka što će se neki tamo kvazipatriota izjasnit kao Bosanac...Challenger__ wrote:Nema od toga ništa. Davno prošlo vrijeme. Ako su ove procjene tačne, imamo sasvim novu realnost na koju će svi morati da se naviknu.Paranoid wrote: Izgleda pojednostvaljeno, ali ja sam siguran da će to upravo na takav način sutra biti dokumentovano i prezentirano nekim strancima od strane SRBA i HRVATA koji su za podjelu BiH.
- res publica
#374 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
pa ja nisam ni stao na stranu Bosanaca. Otkud znaš da meni "kao forumskom Srbinu" ne odgovara da gledam Bošnjake kako govore protiv izjašnjavanja kao Bosanac? Mislim da će to Srbi sutra iskoristiti.OpusDei wrote:![]()
Inace sama cinjenica da forumski Srbi kao res publica sada stanu na stranu "Bosanaca" iako je sam rekao da se Bh Srbi nikad nece izjasniti kao Bosanci, dovoljno govori.
Od ove afere jedino Milorad Dodik i njegova klika ima korist.
Poenta ovog što pišem je da se ova kampanja može voditi diskretnije i bez negativnih poruka. I da bi takva bila korisnija za bošnjačku politiku.
-
Ricardo Style
#375 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Sto se bolan trudis da tipkas ako se i ne dotaknes napisanog? Nikad mi nece bit jasni likovi kao ti koji se jave samo da kazu neki svoj stav ili daju izjavu o dozivljaju, po pravilu nevezano za prethodno, skroz bezveze,,,Paranoid wrote: Alo riki, ti očigledno imaš smetnje izmedju CNS-a i tastature... Ako nisi pročitao nešto o Bošnjacima, onda bar porazgovaraj sa nekima od njih.
Tvoji postovi mi sve više liče na piskaranje osobe koja je svoju naobrazbu stekla u dvije škole pod jednim krovom.
Franjo je napravio začarani krug BH Hrvatima time što im je dao nadu za ujedinjenjem, a danas iz Hr pušu sasvim drugi vjetrovi i od svega toga ostala im je samo putovnica i domovnica..
Nema ništa zbunjujuće kad su u pitanju Bošnjaci, a to će ti biti mnogo jasnije posle popisa.
Kontaš??
Sto se tice broja Bosnjaka i popisa, vidjecemo, meni ni iz dzepa ni u dzep (a cim je tebi to kljucno, meni je to kao lakmus papir koliko je sati kod tebe
Bavite se glupostima, apsolutno perifernim stvarima dok vozovi prolaze.