Istrazivanja -lov u mutnom!?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
tempora

#1 Istrazivanja -lov u mutnom!?

Post by tempora »

Na jednoj od tema, molila sam Sa-x i clanove foruma za pomoc, nakon sto sam u bezbroj navrata pokusala "normalnim" putevima doci do informacija koje su mi bile potrebne za rad na diplomskom.Sama ta cinjenica govori na kojoj razini se nalazi moja istrazivacka putanja u te svrhe.
Ponukana silnim diskusijama o dijaspori i stanju BiH kroz migracije, bila sam ubjedjena da bih mogla doci do potrebnih informacija ili biti podrzana od strane organa koji se bave ovim pitanjima.Iz tog razloga, ubijedila sam svoje profesore na univerzitetu u Rotterdamu, da odstupe od pravila i da mi odobre tematiku koja ce se baviti migracijama van drzave Holandije.Sto mi je na kraju i odobreno.
Vise od pola godine, pokusala sam i jos uvijek pokusavam doci do bilo kakvih publikacija ili istrazivanja na tu temu, te zakljucujem da se bavim pionirskim radom.
Od svih silnih organizacija i institucija koje sam do sada kontaktirala, mogu izdvojiti samo dvije koje su mi zaista vrlo brzo odgovorile na moja pitanja i potvrdile moju sumnju da po pitanju moje teme do sada nije radjeno nikakvo istrazivanje, te da nema nikakvih statistickih podataka i sl.
Te dvije organizacije : Ministarstvo za izbjeglice i ljudska prava ( gospodja Irma Stanic) i MARRI ( gospodin Sasa Kragulj) nasli su vremena da se jave isti dan na moju pismenu molbu i da mi veoma profesionalno i ozbiljno odgovore na postavljena pitanja.Na cemu sam im naravno veoma zahvalna.
Takodjer dva gospodina iz Instituta za istoriju u Sarajevu, bili su voljni pomoci mi u potrazi i uputili me na neke od adresa.
Sve ostale institucije, nasle za shodno ni da mi odgovore na pozive ili e-mail i sl bez obzira sto sam ih vise puta pokusala kontaktirati.
IOM-koji vazi za jednu vrlo ozbiljnu organizaciju, na ovom ispitu me je strasno razocarao i pokazao koliko je to jedna formalna organizacija a njeni uposleni tek lica koja popunjavaju nekakva radna mjesta.
Iako na stranici IOM-a postoji info koji se navodno bavi profilom migranata i navodno putem prikupljanja informacija prati migracije u BiH, niko od uposlenih mi nije mogao odgovoriti niti na jedno pitanje, osim da takvo nesto ne postoji.Danima sam zvala i razgovarala cas sa ovim cas sa onim uposlenikom, koji bi me samo proslijedjivali te na kraju dodijelili tamo nekoj osobi koja je zaduzena za takva pitanja.Nakon silnih poziva i razgovora i cekanja da se ista osoba nekada-ikada, vrati sa pauze ( a pauze su bile ceste i nevjerovatno duge !!!) receno mi je da ta osoba nije zaduzena za moje pitanje, vec da trebam uputiti pismo sefu misije-sto sam i ucinila.Na to pismo mi naravno nikada nije odgovoreno.Pa se spremam da isto pismo proslijedim ponovo istom sefu misije na vise jezika i u vise primjeraka u nadi da ce to imati nekog efekta.( samo jedan od primjera)

I evo me, nakon vise od pola godine utrosenog vremena nalazim se na pozitivnoj nuli.Imam dokaz da je moja tematika pionirska, da je zanemarena i da se izgleda njome niko ne bavi, a da bilo kakvi podaci po tom pitanju ne postoje ili nisu sigurni.
Polazim i od toga da je mozda do mene i do kojekakvih tehnickih problema.

Pa se pitam, kako vi uopste radite bilo kakva istrazivanja ne temu vasih diplomskih radova i na kakve frustracije nailazite?
JohnGotti

Post by JohnGotti »

E 'vako... uzmes lijepo temu sa kojom si vec upoznata i imas "literature" (tj. odakle da prepisujes, tj. konsultujes se sa literaturom) i nemas problema. Doduse, imas varijentu "pionirski rad" znanu i kao "grlom u jagode". Nema sumnje da ce tvoj pionirski rad dovesti do rijesavanja gladi u svijetu, ili barem otkricu univerzalnog lijeka za rak i sidu, tako da ti taj pionirski rad za koga ces nesumnjivo utrositi mjeseca ako ne i godine svoga zivota, ne bi trebao da padne tesko... Uzivaj. :D I ne zamjeri previse. :D
Sarafcina

#3 Re: Istrazivanja -lov u mutnom!?

Post by Sarafcina »

tempora wrote:Na jednoj od tema, molila sam Sa-x i clanove foruma za pomoc, nakon sto sam u bezbroj navrata pokusala "normalnim" putevima doci do informacija koje su mi bile potrebne za rad na diplomskom.Sama ta cinjenica govori na kojoj razini se nalazi moja istrazivacka putanja u te svrhe.
Ponukana silnim diskusijama o dijaspori i stanju BiH kroz migracije, bila sam ubjedjena da bih mogla doci do potrebnih informacija ili biti podrzana od strane organa koji se bave ovim pitanjima.Iz tog razloga, ubijedila sam svoje profesore na univerzitetu u Rotterdamu, da odstupe od pravila i da mi odobre tematiku koja ce se baviti migracijama van drzave Holandije.Sto mi je na kraju i odobreno.
Vise od pola godine, pokusala sam i jos uvijek pokusavam doci do bilo kakvih publikacija ili istrazivanja na tu temu, te zakljucujem da se bavim pionirskim radom.
Od svih silnih organizacija i institucija koje sam do sada kontaktirala, mogu izdvojiti samo dvije koje su mi zaista vrlo brzo odgovorile na moja pitanja i potvrdile moju sumnju da po pitanju moje teme do sada nije radjeno nikakvo istrazivanje, te da nema nikakvih statistickih podataka i sl.
Te dvije organizacije : Ministarstvo za izbjeglice i ljudska prava ( gospodja Irma Stanic) i MARRI ( gospodin Sasa Kragulj) nasli su vremena da se jave isti dan na moju pismenu molbu i da mi veoma profesionalno i ozbiljno odgovore na postavljena pitanja.Na cemu sam im naravno veoma zahvalna.
Takodjer dva gospodina iz Instituta za istoriju u Sarajevu, bili su voljni pomoci mi u potrazi i uputili me na neke od adresa.
Sve ostale institucije, nasle za shodno ni da mi odgovore na pozive ili e-mail i sl bez obzira sto sam ih vise puta pokusala kontaktirati.
IOM-koji vazi za jednu vrlo ozbiljnu organizaciju, na ovom ispitu me je strasno razocarao i pokazao koliko je to jedna formalna organizacija a njeni uposleni tek lica koja popunjavaju nekakva radna mjesta.
Iako na stranici IOM-a postoji info koji se navodno bavi profilom migranata i navodno putem prikupljanja informacija prati migracije u BiH, niko od uposlenih mi nije mogao odgovoriti niti na jedno pitanje, osim da takvo nesto ne postoji.Danima sam zvala i razgovarala cas sa ovim cas sa onim uposlenikom, koji bi me samo proslijedjivali te na kraju dodijelili tamo nekoj osobi koja je zaduzena za takva pitanja.Nakon silnih poziva i razgovora i cekanja da se ista osoba nekada-ikada, vrati sa pauze ( a pauze su bile ceste i nevjerovatno duge !!!) receno mi je da ta osoba nije zaduzena za moje pitanje, vec da trebam uputiti pismo sefu misije-sto sam i ucinila.Na to pismo mi naravno nikada nije odgovoreno.Pa se spremam da isto pismo proslijedim ponovo istom sefu misije na vise jezika i u vise primjeraka u nadi da ce to imati nekog efekta.( samo jedan od primjera)

I evo me, nakon vise od pola godine utrosenog vremena nalazim se na pozitivnoj nuli.Imam dokaz da je moja tematika pionirska, da je zanemarena i da se izgleda njome niko ne bavi, a da bilo kakvi podaci po tom pitanju ne postoje ili nisu sigurni.
Polazim i od toga da je mozda do mene i do kojekakvih tehnickih problema.

Pa se pitam, kako vi uopste radite bilo kakva istrazivanja ne temu vasih diplomskih radova i na kakve frustracije nailazite?

po definiciji :).. kada se istrazuje nepoznatno... ne znas sta ces naci :).. jel tako ide ona zajebancija?
inace rezultat je i to sto si do sada dobila... da IOM apsolutno nema nikakvih informacija ili istrazivanja (samo to nabavi napismeno), da ljudi ne rade ama bas nista po tom pitanju i onda pokusaj time objasniti sadasnje stanje.
tempora

Post by tempora »

JohnGotti wrote:E 'vako... uzmes lijepo temu sa kojom si vec upoznata i imas "literature" (tj. odakle da prepisujes, tj. konsultujes se sa literaturom) i nemas problema. Doduse, imas varijentu "pionirski rad" znanu i kao "grlom u jagode". Nema sumnje da ce tvoj pionirski rad dovesti do rijesavanja gladi u svijetu, ili barem otkricu univerzalnog lijeka za rak i sidu, tako da ti taj pionirski rad za koga ces nesumnjivo utrositi mjeseca ako ne i godine svoga zivota, ne bi trebao da padne tesko... Uzivaj. :D I ne zamjeri previse. :D
Aha, znaci ti mi predlazes da se bavim plagijatom? :roll:Sve i eto da uzmem prepisivati, kako mi ti predlazes, propustas jednu cinjenicu koju naglasih-nemam sta prepisati jer toga nema. :shock: :?
Ne, ne zavaravam se da cu svojim radom sprijeciti glad u svijetu ali za silne novce koje placam za svoje skolovanje zelim i nesto da naucim-a ne da se etiketiram diplomom. :-x
Problem koji sam iznjela mislim da nije samo moj problem, vec zasigurno problem vecine studenata u BiH: kako doci do informacija i kako se odnose institucije i organizacije prema studentima koji potrazuju kojekakve informacije.A ako to nije problem, uredu,bitno je da se diplomira. :oops:
Sarafcina

Post by Sarafcina »

tempora wrote:
JohnGotti wrote:E 'vako... uzmes lijepo temu sa kojom si vec upoznata i imas "literature" (tj. odakle da prepisujes, tj. konsultujes se sa literaturom) i nemas problema. Doduse, imas varijentu "pionirski rad" znanu i kao "grlom u jagode". Nema sumnje da ce tvoj pionirski rad dovesti do rijesavanja gladi u svijetu, ili barem otkricu univerzalnog lijeka za rak i sidu, tako da ti taj pionirski rad za koga ces nesumnjivo utrositi mjeseca ako ne i godine svoga zivota, ne bi trebao da padne tesko... Uzivaj. :D I ne zamjeri previse. :D
Aha, znaci ti mi predlazes da se bavim plagijatom? :roll:Sve i eto da uzmem prepisivati, kako mi ti predlazes, propustas jednu cinjenicu koju naglasih-nemam sta prepisati jer toga nema. :shock: :?
Ne, ne zavaravam se da cu svojim radom sprijeciti glad u svijetu ali za silne novce koje placam za svoje skolovanje zelim i nesto da naucim-a ne da se etiketiram diplomom. :-x
Problem koji sam iznjela mislim da nije samo moj problem, vec zasigurno problem vecine studenata u BiH: kako doci do informacija i kako se odnose institucije i organizacije prema studentima koji potrazuju kojekakve informacije.A ako to nije problem, uredu,bitno je da se diplomira. :oops:

pa sama si rekla da nema informacija... ako ih nema... i to je neki rezultat.
postavi pitanje zasto ih nema... da li bi postojanje... ista pomoglo...
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

tempora wrote:
Pusti ba kraju i ignorisi ovakvu vrstu odgovora.
Mislim da je uvijek tesko doci do "data", mozda cak i nebitno od teze koju izaberes. Sreca pa su moje tehnicke prirode :D , ali opet moram da se "osafunjam" dok dodjem do podataka.

Ne bih ti znala reci gdje da nadjes podatke koje trazis, ali ti mogu dati nekoliko ideja kako da dodjes do relevantnih podataka. Jedna od tih ideja je web site, gdje mozes traziti od ljudi da se javljaju i daju ti podatke koje znaju (o sebi i svojim blizim).

Druga je da se povezes sa nekim ko radi na slicnoj tezi i ima slicne probleme, a zivi kao i ti u inostranstvu (USA, Kanada....), pa da dijelite podatke kad do njih dodjete.

Treca je da trazis grant od neke ustanove koja se bavi statistickim podacima o migraciji, pa da te oni i njihova lova poguraju :D

Et' :D
JohnGotti

Post by JohnGotti »

Ne predlazem ti ja nista. Samo shvati da nijedan diplomski rad nije nista drugo nego diplomski, i uglavnom je prepisivacina, na ovaj ili onaj nacin (jer ja ne znam da je ijedno naucno dostignuce produkt nekog diplomskog rada, bice da je obrnuto). Ako ti je cilj da sto brze i lakse diplomiras, normalno da ces uzeti nesto sa cim si jako dobro upoznata. Ti to nisi uradila pa si se nasla u "neobranom grozdju" i vjerovatno te uhvatila panika. Znaci ni ti nisi bas zeljela ovaj "pionirski rad" nego si se nadala da ces naci gotove rezultate.
Problem koji sam iznjela mislim da nije samo moj problem, vec zasigurno problem vecine studenata u BiH: kako doci do informacija i kako se odnose institucije i organizacije prema studentima koji potrazuju kojekakve informacije.A ako to nije problem, uredu,bitno je da se diplomira.
Aman, nepravda ti je to svjetskih razmjera. :-) Najbolje ti je da uzmes strik i da se objesis. :-) Ili zrtvuj koju godinu zivota i skupi sve informacije, pa onako slavodobitno diplomiraj. :-) Sta drugo?
JohnGotti

Post by JohnGotti »

Nego, zamoli ti svog profesora (a vjerujem da je dobar covjek, pa nece praviti probleme) da ti da neku drugu temu, a objasni njemu kao sto si sada nama. Ili pisi o tome kako je nemoguce dobiti informacije koje su ti potrebne i o poteskocama sa kojim si se susrela. Samo nesto bas nisam siguran da ce to prihvatiti. A mozda i hoce, pisi recimo o nemogucnosti kontrole (e)migracije u uslovima kakvi su sada u BiH. Ili sjedi i zaplaci nad sudbinom gorkom... a ovo si trebali znati prije nego sto si trazila temu, jer jedan od gorucih problema uBiH je upravo ovo (popis stanovnistva, slaba kontrola granica, problem ilegalne emigracije).
Bumbar

Post by Bumbar »

JohnGotti wrote:Ne predlazem ti ja nista. Samo shvati da nijedan diplomski rad nije nista drugo nego diplomski, i uglavnom je prepisivacina, na ovaj ili onaj nacin (jer ja ne znam da je ijedno naucno dostignuce produkt nekog diplomskog rada, bice da je obrnuto). Ako ti je cilj da sto brze i lakse diplomiras, normalno da ces uzeti nesto sa cim si jako dobro upoznata. Ti to nisi uradila pa si se nasla u "neobranom grozdju" i vjerovatno te uhvatila panika. Znaci ni ti nisi bas zeljela ovaj "pionirski rad" nego si se nadala da ces naci gotove rezultate.
Problem koji sam iznjela mislim da nije samo moj problem, vec zasigurno problem vecine studenata u BiH: kako doci do informacija i kako se odnose institucije i organizacije prema studentima koji potrazuju kojekakve informacije.A ako to nije problem, uredu,bitno je da se diplomira.
Aman, nepravda ti je to svjetskih razmjera. :-) Najbolje ti je da uzmes strik i da se objesis. :-) Ili zrtvuj koju godinu zivota i skupi sve informacije, pa onako slavodobitno diplomiraj. :-) Sta drugo?
poenta je valjda da ona upregne svoje znanje u diplomski rad a ne da preprica svojim rijecima ono sto je netko napisao...jer takvim pisanjem cijeli fakultet mozes macku o rep okaciti...i btw.u svim normalnim drzavama prepisivanje povlaci za sobom kazne...za razliku od nase drzave...
uglavnom...kao sto djevojka rece :)

tempora (citat):
ali za silne novce koje placam za svoje skolovanje zelim i nesto da naucim-a ne da se etiketiram diplomom.

:thumbup:
tempora

Post by tempora »

Lucy-hvala.Nije mi ovo prvi diplomski, s tom razlikom da je prosli bio vezan za holandsko podrucje i pristupacniju tematiku.A na tom podrucju, sve i kada nema dovoljno podataka, odnos organizacija i onih od kojih se potrazuju informacije je nesto drukciji nego kod nas-cini mi se! Ne samo domace organizacije vec i one internacionalne koje se nalaze u BiH, imaju jedan bahat, neprofesionalan odnos prema ovakvim potrazivanjima( barem u onom dijelu u kojem sam ja do sada istrazivala.Iz holandske amabasade su mi primjera radi porucili ( vise puta) da ce me prisilno odstraniti ako se usudim ometati ljude koji potrazuju vize.A ja nazvala da ih pitam za informacije i mogucu pomoc.Razgovor je tekao tako mucno i arogantno-da sam pomislila da se radi o prodavacici u granapu na Alifakovcu.Zbog toga sam i postavila ovu temu i zapitala se kako se uopste studenti nose sa takvim problemima i kako dolaze do informacija.Mozda je i do kriterija diplomskog-ne znam, lupam.

John Gotti-tvoj odgovor me neodoljivo podsjeca na anegdotu iz filma Ljepota poroka: " Sta ce ti oko? Neces nisaniti s njim!" No ipak hvala.

Bumbar-hvala.
JohnGotti

Post by JohnGotti »

John Gotti-tvoj odgovor me neodoljivo podsjeca na anegdotu iz filma Ljepota poroka: " Sta ce ti oko? Neces nisaniti s njim!" No ipak hvala.
To ti je odgovor covjeka koji vec zaradjuje koru 'ljeba, i koji sada ima malo drugacije poglede na svijet nego dok to nije bio u stanju da ucini. No, pod uslovom da si stvarno medju 0,1% vrhunskih studenata na studijama kojim studiras, i da imas zelju da u buducnosti gradis nekakvu akademsku karijeru, povlacim rijec. :D Osim ako nije tako, svaka moja stoji na mijestu i prava analogija bi bila "Nemoj dzaba ici na olipijske igre u streljastvu ako nemas dobre oci". Ove djecije pricice o primjeni fakultetskog znanja u svrhu izmisljanja tople vode ne vrijedi ni komentaristi. A jos manje svrhu toga u stvarnom svijetu gdje se preporuke, iskustvo i mogucnost brzog prilagodjavanja cijene beskonacno puta vise (ako ti nekom cudom izrada diplomskog moze pomoci ovdje, onda ok). Meni je jedino zao sto ovu pamet nisam imao kada sam radio svoj diplomski, a uludo utroseno vrijeme potrosio na kakvu rekreaciju. :D
Post Reply