Istočna i Zapadna Hrvatska

Garibaldi

#1 Istočna i Zapadna Hrvatska

Post by Garibaldi »

Istočna i Zapadna Hrvatska
Denis Kuljiš 03.11.2007 19:40

Hrvatska se sastoji od dvije posve različite države povezane jedino modernim prometnicama.

Zapadna Hrvatska prilično je napredna i europeizirana zemlja s razvijenom ekonomijom, niskom stopom nezaposlenosti i strahovito skupim nekretninama. Tu se dobro živi - puno polaže i daje za kulturu, otvaraju se vrhunski restorani, buja zabava, noćni život, a japiji koji rade u komunikacijskom ili financijskom sektoru te bave privatnim poduzetništvom, stvaraju bogatstva osnivajući kompanije koje se nevjerojatno dinamično razvijaju. Jedina je ozbiljna zapreka napretku - javni, državni sektor, te krupni, monopolski interesi, privatne korporacije slizane s vlašću. Problem je u tome što se vlada ne bira samo političkom voljom emancipiranih, obrazovanih ljudi na hrvatskom Zapadu, nego se formira kao rezultanta političkog procesa u obje hrvatske zemlje. A Istočna Hrvatska izrazito je zaostala, primitivna i ekonomski nerazvijena; tu vladaju siromaštvo i kriminal, pa je teritorij depopuliran, a život nesiguran, budući da i dalje nekažnjeno haraju bande sastavljene od ratnih zločinaca koje kontroliraju tržište droge, nameću reket i upravljaju lokalnom politikom. Vlast i mediji ne usuđuju im se suprotstaviti, dok ih Crkva ne osuđuje, nego ekskulpira zbog tobožnjih patriotskih zasluga i zatucanosti, odnosno vjerske netrpeljivosti prema pripadnicima drugih religija. Istočna Hrvatska živi od subvencija Zapadne Hrvatske, koje prima posredstvom Vlade. To podsjeća na odnos talijanskog Sjevera i Juga, što je doveo do secesije sjevernjačke Padanije, odakle su, siti mafije i korupcije sicilijanskog Mezzogiorna, naposlijetku poručili njihovim zaštitnicima u glavnom gradu: "Ladri di Roma, e finito!" Dakle: Bando lopovska rimska, s vama je gotovo!

Istočna Hrvatska sastoji se od deset županija i nekoliko bosanskohercegovačkih kantona, što skupa sačinjava pet izbornih jedinica. I Zapadna Hrvatska sastoji se od deset županija, te metropole, koja sama obuhvaća gotovo petinu stanovništva cijele države, a sa širom zonom predstavlja sedamdeset posto nacionalne ekonomije. Ova europska Hrvatska obuhvaća šest izbornih jedinica.

Istočna Hrvatska ne stvara ni 20% ukupnog nacionalnog dohotka. Ljudi su neobrazovani, jer postoji samo nekoliko malih, loših sveučilišta i provincijskih kazališta, pa osim ekonomske, vlada duhovna bijeda, osim u primorskim županijama preko ljeta, kad se u ta inače primitivna seoca i gradiće, iz velegradova spusti nomadska populacija turista. No, po principu "jedan čovjek - jedan glas", sirotinja i primitivci imaju isto glasačko pravo kao i normalni, obrazovani ljudi, pa ga koriste tako da masovno glasaju za desnicu, koja se obraća njihovim najnižim instinktima. Uz pomoć Crkve, indoktrinira ih u duhu najcrnjeg nacionalizma, mobilizira protiv zapadnog i liberalnog duha, protiv ideja progresa i emancipacije, protiv moderne znanosti, umjetnosti i civilizacije, protiv jednakosti muškaraca i žena, te potiče predrasude i netoleranciju prema manjinama - nacionalnim, rasnim, spolnim. Rehabilitira fašizam i fašiste, te umanjuju zločine koje je banda počinila u Drugom svjetskom i u Domovinskom ratu. Pobuđuju religiozni fanatizam, te potajno podržava blasfemične kultove i prošteništa lažnih čudesa, koja je osudila hijerarhija Katoličke crkve.

Istodobno, strukture vlasti koju je formirao HDZ, ogrezle su u korupciju. Ministarstva kojima upravlja raspala su se, jer nekompetentni ministri nisu umjeli uspostaviti ili održati funkcioniranje sustava. Zato je došlo do katastrofe na Kornatima i pogibije vatrogasaca, a zemlju potresaju korupcijski skandali u brodogradilištima, u Fondu za privatizaciju i ostalim ključnim privrednim i društvenim ustanovama. Hrvatska je na drugom mjestu po zaduženosti u svijetu. Kako HDZ onda misli pobijediti na predstojećim izborima?

Prvo, oslonit će se na dobre ljude Istočne Hrvatske. Osim građana Republike Hrvatske, poslužit će tu i građani susjedne države, najzaostalije u Europi, gdje se hrvatska populacija izdržava od hrvatske novčane pomoći, te švercom koji im je omogućio stjecanje nevjerojatnih bogatstava. Trista čuda do Gruda - u primitivnim metropolama primitivne Nedođije, gdje umjesto ekonomije razvijaju znanost telatologije i umjetnost krijumčarenja, gotovo nitko ne vozi nikakav drugi tip automobila osim mercedesa i BMW-a.

Drugo, HDZ će se osloniti na šarm svog karizmatičnog lidera i predsjednika stranke. On je, za razliku od svojih partijskih drugova, prezentabilan, simpatičan, komunikativan, obrazovan i osobno lišen predrasuda. Poput Tonyja Blaira, za kojega su govorili da je jedini "novaloburist" među samim "starolaburistima" i Ivo je Sanader takva neobična zvjerka, čudnovati kljunaš među hadezeovskim samim "simplexima".

U istraživanjima javnog mišljenja, Sanader je dobio vrhunske ocjene, osim u rubrici "poštenje". Njegov je problem što su ministarstva uglavnom korumpirana, ministri većinom nesposobni ili smiješni, a to kabinet na svake način pokušava sakriti, ali se golota ukazuje ispod rite, koja ne može spasiti čednost, a nekmoli krijepost.

Ima li izgleda da uspije ta izborna operacija? Dijalektički i historijski gledano - nema, bitka se čini izgubljenom, jer je Hrvatska na svakim izborima nepogrešivo birala pozitivnu i naprednu soluciju, dok su se recimo Srbi u Srbiji, naprotiv, uvijek opredjeljivali za onu nazadnu i krivu, pa su za dvadeset godina dospjeli u takvu situaciju da Slovenija, s kojom su bili gotovo izjednačeni, s pet puta većim dohotkom po glavi stanovnika, danas pripada uspješnim zemljama Europske unije, dok Srbistan zaostaje daleko iza Turske, ima manji nacionalni dohodak od Albanije te ubrzano napušta kontinent i po svim mjerilima približava se državama Azije, gdje se njeguje sličan bolivudski turbo-folklor.

Sa druge strane, u stvarnom životu stvari nikad ne idu lako kao u apstrakciji, pa pošto monopolskim grupacijama koje podupiru nazadnu hadezeovsku vladu, odgovara da još neko vrijeme očuvaju pun ekonomski suverenitet i gospodarenje u fabrikaciji nacionalnog duga, što će trajno osiromašiti široke slojeve, a neizmjerno obogatiti nevjerojatno mali broj ljudi koji su okupili još u Tuđmanovu predvorju, ne treba isključiti mogućnost da se poboljšanje još odgodi za neko vrijeme, odnosno, kako je govorio jedan naš kolega, novinar koji se naučio skepsi kao zatočenik konc-logora Buchewnwald: "Prije nego što bude išta bolje, bit će još i puno gore!"

Proučimo sad podatke koji predviđaju ponašanje izborne baze u Istočnoj i Zapadnoj Hrvatskoj, dobivene kumulacijom pokazatelja u velikoj "Pulsovoj" anketi provedenoj za HRT i "Jutarnji list". Postulirali smo približnu brojčanu ujednačenost izbornih jedinica i zaokružili decimale.

Zapadna Hrvatska (I, II, III, VI, VII i VIII izborna jedinica, koje u potpunosti ili većim dijelom obuhvaćaju grad Zagreb, Zagrebačku, Krapinsko-zagorsku, Sisačko-moslavačku, Karlovačku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku, Primorsko-goransku, Istarsku i Međimursku županiju):

SDP: 34%

HDZ: 23%

S prirodnim koalicijskim partnerima, HNS-om, HSS/HSLS-om, HSU-om te zastupnicima nacionalnih manjina - Srbima, Bošnjacima, Talijanima i Česima, te s obzirom na d'Hontovu obračunsku metodu, koji SDP-u daje dodatnih šest mandata prednosti, stranka Zorana Milanovića može u Zapadnoj Hrvatskoj sastaviti progresivnu, inicijativnu vladu, možda čak sa dvotrećinskom većinom, tako da po volji može mijenjati Ustav.

No, tu je Istočna Hrvatska (IV, V, IX i X izborna jedinica, preostale županije i Hercegovina) koja Zapad opterećuje kao kugla koja je robijašu prikovana za nogu da ne bi mogao potrčati. U Istočnoj Hrvatskoj HDZ dobiva više od 50% glasova, a SDP manje od 20%, s tim da socijaldemokrati u XI jedinici uopće ne izlazi na izbore. I druge su građanske i centrumaške stranke tu slabe, a jak jedino HSP, koji bi s HDZ-om mogao skupiti 75% glasova. Kad bi htjeli, mogli bi napraviti lijepu malu desničarsko-fašističku diktaturu. Na najljepšoj lokaciji u Europi, bila bi to turistička atrakcija: nacionalističko etnoselo, safari-park s dvonožnim divljim životinjama koje slobodno love posjetioce - homoseksualce, bezbožnike, strance, bez straha od kazne u postupku pred gospićkim ili splitskim županijskim sudom...
Garibaldi

Post by Garibaldi »

Zaboravi reci. Bravo Denise :thumbup:
JohnnyS

Post by JohnnyS »

Zaboravih ja reći: Popuši kurac Denise :dance:

Nek je on napredan, s onolikom trbušinom on je veću EU... Kad dođe iz istočnog dijela Zagreba u zapadni, pupak mu je već prešao Breganu. Ta "Istočna Hrvatska" mu donese samo od turizma milijarde eura za par mjeseci. I to nije posao, ono "lezi pod palmu i uživaj", nego ljudi stvarno rade ko konji. Ja od toga plaćam studiranje, 3 mjeseca preko ljeta radim po 12 sati dnevno da bi on u Zagrebu se mogao gojit kao svinja... O volio bih i ja da nas podijele na Istočnu i Zapadnu Hrvatsku, pa da ne ide sva lova iz Dubrovnika u njegov Zagreb, slon jedan debeli. Da glavni grad Istočne bude Dubrovnik, a Zapadne taj njegov prosvjetljeni, razvijeni Zagreb, pitam se za kojeg bi prvo u svijetu čuli... Jebem ga prosvijetljenog :x :x :x
osa

Post by osa »

očiti primjer da nisu ni hrvati tako složni kako mnogi misle.
JohnnyS

Post by JohnnyS »

osa wrote:očiti primjer da nisu ni hrvati tako složni kako mnogi misle.
Kletva kralja Zvonimira (ili Krešimira, ko će znati) :D

Samo reci ti meni, kolega iz Zapadne, jesi li bliži mišljenju svog "sunarodnjaka" ili mom mišljenju :D
osa

Post by osa »

ja sam iz onog dijela "zapadne" hrvatske, sisak, koji je po svemu nekako sličniji "istočnoj", tako da ne znam po kojim je kriterijima kuljiš to odredio. iako moram priznati da ima dosta istine u ovome što on piše, samo on ne spominje uzroke . ne spominje da su krajevi koje on spominje imali razarajući rat, da rat nije normalno stanje i da u takvom vremenu nenormalni ljudi dođu na vlast i da ih se poslije vrlo teško riješiti, to je po meni najveći problem rata, ne rušenje i slično to se izgradi za par godina, već ljudi koji bi u normalnom vremenu bili ono što i jesu po profesiji (zidari, vodoinstalateri, šoferi i sl.) a u ratu postaju župani, ministri, generali i sl. ne spominje također da me u sisku udišemo otrove rafinerije a profit i porez se uplaćuju u zagrebu i sl. i simptomatično je da u svim krajevima koji danas podsjećaju na europu( varaždinski kraj, međimurje, istra, riječko primorje, zagreb) hdz nije nikad bio na vlasti ili je bio vrlo kratko, možda se treba zamisliti nad tim.
Fair Life

Post by Fair Life »

JohnnyS wrote:Zaboravih ja reći: Popuši kurac Denise :dance:

Nek je on napredan, s onolikom trbušinom on je veću EU... Kad dođe iz istočnog dijela Zagreba u zapadni, pupak mu je već prešao Breganu. Ta "Istočna Hrvatska" mu donese samo od turizma milijarde eura za par mjeseci. I to nije posao, ono "lezi pod palmu i uživaj", nego ljudi stvarno rade ko konji. Ja od toga plaćam studiranje, 3 mjeseca preko ljeta radim po 12 sati dnevno da bi on u Zagrebu se mogao gojit kao svinja... O volio bih i ja da nas podijele na Istočnu i Zapadnu Hrvatsku, pa da ne ide sva lova iz Dubrovnika u njegov Zagreb, slon jedan debeli. Da glavni grad Istočne bude Dubrovnik, a Zapadne taj njegov prosvjetljeni, razvijeni Zagreb, pitam se za kojeg bi prvo u svijetu čuli... Jebem ga prosvijetljenog :x :x :x
Svasta procitati...

Ti radis... da bi on (Denis) mogao cesati muda.
JohnnyS

Post by JohnnyS »

Fair Life wrote:

Svasta procitati...

Ti radis... da bi on (Denis) mogao cesati muda.
Pa lova od mog poreza ide u Zagreb koji daje lovu raznim nevladinim udrugama gdje se ovaj uhljebaš smjestio... Porezna politika je jako centralizirana u Hrvatskoj, po tom mi se pitanju BiH čini puno pravednija...
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Tekst je glupav, pun predrasuda i pausalnih zakljucaka. Uvijek me nervirala prica mi 'gradjani - kultura' i samim time bolji nego oni 'seljaci - primitivci'. :roll:
fantom slobode

Post by fantom slobode »

osa wrote:ja sam iz onog dijela "zapadne" hrvatske, sisak, koji je po svemu nekako sličniji "istočnoj", tako da ne znam po kojim je kriterijima kuljiš to odredio. iako moram priznati da ima dosta istine u ovome što on piše, samo on ne spominje uzroke . ne spominje da su krajevi koje on spominje imali razarajući rat, da rat nije normalno stanje i da u takvom vremenu nenormalni ljudi dođu na vlast i da ih se poslije vrlo teško riješiti, to je po meni najveći problem rata, ne rušenje i slično to se izgradi za par godina, već ljudi koji bi u normalnom vremenu bili ono što i jesu po profesiji (zidari, vodoinstalateri, šoferi i sl.) a u ratu postaju župani, ministri, generali i sl. ne spominje također da me u sisku udišemo otrove rafinerije a profit i porez se uplaćuju u zagrebu i sl. i simptomatično je da u svim krajevima koji danas podsjećaju na europu( varaždinski kraj, međimurje, istra, riječko primorje, zagreb) hdz nije nikad bio na vlasti ili je bio vrlo kratko, možda se treba zamisliti nad tim.
A sto te cudi sto HDZ nije bio ili je bio nakratko na vlasti?Tamo je malo teze ljudima isprati mozak populistickim izjavama i supljom mi smo ti koji vodimo "prave" Hrvate.Nadajmo se boljem nakon ovih izbora, da ce se smanjiti uticaj populistickih partija na javno mijenje Hrvatske i regije, posebno BiH.
JohnnyS

Post by JohnnyS »

fantom slobode wrote:
osa wrote:ja sam iz onog dijela "zapadne" hrvatske, sisak, koji je po svemu nekako sličniji "istočnoj", tako da ne znam po kojim je kriterijima kuljiš to odredio. iako moram priznati da ima dosta istine u ovome što on piše, samo on ne spominje uzroke . ne spominje da su krajevi koje on spominje imali razarajući rat, da rat nije normalno stanje i da u takvom vremenu nenormalni ljudi dođu na vlast i da ih se poslije vrlo teško riješiti, to je po meni najveći problem rata, ne rušenje i slično to se izgradi za par godina, već ljudi koji bi u normalnom vremenu bili ono što i jesu po profesiji (zidari, vodoinstalateri, šoferi i sl.) a u ratu postaju župani, ministri, generali i sl. ne spominje također da me u sisku udišemo otrove rafinerije a profit i porez se uplaćuju u zagrebu i sl. i simptomatično je da u svim krajevima koji danas podsjećaju na europu( varaždinski kraj, međimurje, istra, riječko primorje, zagreb) hdz nije nikad bio na vlasti ili je bio vrlo kratko, možda se treba zamisliti nad tim.
A sto te cudi sto HDZ nije bio ili je bio nakratko na vlasti?Tamo je malo teze ljudima isprati mozak populistickim izjavama i supljom mi smo ti koji vodimo "prave" Hrvate.Nadajmo se boljem nakon ovih izbora, da ce se smanjiti uticaj populistickih partija na javno mijenje Hrvatske i regije, posebno BiH.
Informativno, kako se u zadnje 4 godine HDZ-ove vlasti Hrvatska uplitala u stvari u BiH? Most ne kontam, neće ga ni gradit
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

jeza u ledja wrote:Tekst je glupav, pun predrasuda i pausalnih zakljucaka. Uvijek me nervirala prica mi 'gradjani - kultura' i samim time bolji nego oni 'seljaci - primitivci'. :roll:
kompleksas. U vrijeme Dubrovacke republike je Zagreb bio posljednja madjarska provincija. Devedesetih godina proslog vijeka je Dubrovnik jako lose zivio, sve je bilo puno skuplje nego u Zagrebu, a posla i investicija slabo. Danas kad je Dubrovnik na mapi svijeta prisutniji od Zagreba, sjetio se Denis da kaze kako su to sve primitivci i mafijasi. Jadno
fantom slobode

Post by fantom slobode »

JohnnyS wrote:
fantom slobode wrote:
Informativno, kako se u zadnje 4 godine HDZ-ove vlasti Hrvatska uplitala u stvari u BiH? Most ne kontam, neće ga ni gradit
Pa rekoh li ja da se petljao u stvari u BiH(procita li ti to kod mene u komentaru)?MIslim ako hoces taj komentar, petljao se, ali mnogo manje nego davno prije toga, bilo je i pozitivnog petljanja.Ja zelim da kazem da bi se sa ovim izborima u Hrvatskoj i pobjedom gradjanske, a ne populisticke partije dala mogucnost biracima u regiji da razmisle zasto se to deslio u Hrvatskoj i koliko ima dobra u tome.
zico

Post by zico »

Denis je stvari previše pojednostavio...i samim time sve ukenjao...
nije se uopće potrudio objasniti zašto je tomu tako...

razlog zbog kojeg je zapadna Hrvatska naprednija daju se objasniti...
dovoljno je pogledati okruženje u kakvom se razvijal zapadna i istočna Hrvatska...i sve ti bude jasno...

jednoj Istri je okruženje Italija,Slovenija,Varaždinu niti Austrija nije daleko...
a Dalmacija je bila pet godina i prometno i energetski izolirana,a još pet godina nije bilo turista...Zagreb je također profitirao svojim položajem...

najveći gubtnik u Hrvatskoj je Slavonija...strašno pogođena ratom...
posebno ističem Slavoniju jer se u toj regiji živjeli prosperitetno prije rata...

gradovi tipa Vukovar i Osijeka,posebno ovaj prvi su uživali dosta visok standard života za ono doba...

sve to je popratilo i odlazak najboljih kadrova i prema toj njegovoj zapadnoj Hrvatskoj...tako da dosta naprednih pokreta ili stranak u njegovoj zapadnoj
Hrvatskoj predvode ljudovi iz njegove istočne Hrvatske...

očiti primjer je i šef SDP koji je rodom oklen i ja..daklem i istočne Rvacke...
i sada što ja mislim...bolje bi bilo da Denis ne piše tako s visoka s gnušanjem već da dadne i koji pozitivan primjer kako ako ne samo ljudi
iz njegove istočne Hrvatske već i neke gospodarstvene grane iz njegove istočne Hrvatske utječu na razvoj cijele nam Hrvatske...

lijepo je netko primijetio da jedna gospodarska grana iz istočne nam Hrvatske(Dalmaciju ubraja u istok) dobro puni državnu nam kesu...
and

Post by and »

radi se 11 mjeseci,1 se odmara, a ne 3 mjeseca u godini raditi a 8-9 pod palmu.
JohnnyS

Post by JohnnyS »

and wrote:

radi se 11 mjeseci,1 se odmara, a ne 3 mjeseca u godini raditi a 8-9 pod palmu.
Konkretno, ja ostalih 9 mjeseci učim... I gle čuda, moji starci rade cijelu godinu... :shock: Imaju 3 tjedna godišnjeg odmora :shock: :shock: A cijenjeni Denis je iz Grada koji nikad ne bi bio glavni da Varaždin nije izgorio, koji je bio seoce dok su gradovi iz "Istočne Hrvatske" bilio sile... Tipično je da Zagrepčani toliko seru, ali da im nije bilo Dalmatinaca i Hercegovaca, vrijedila bi i danas ona pjesma "Zagreb, Zagreb, selo kraj Varaždina"
basta sljezove boje

bice da Denisu smeta sto Zagrebom haraju "istocnjaci" :D
JohnnyS

Post by JohnnyS »

basta sljezove boje wrote:bice da Denisu smeta sto Zagrebom haraju "istocnjaci" :D
Ja mislim da je u stvari problem što je Denis "Istočnjak", a htio bi se prodat kao "Zapadni"
Doda37

Post by Doda37 »

JohnnyS wrote:
basta sljezove boje wrote:bice da Denisu smeta sto Zagrebom haraju "istocnjaci" :D
Ja mislim da je u stvari problem što je Denis "Istočnjak", a htio bi se prodat kao "Zapadni"
Upravo to, neka su njegovi dosli sa zapada, divi mu dede....Mihail Fjodorovič Petrikov, oficir bijele konjice kozačkog generala Denjikina
basta sljezove boje

JohnnyS wrote:
vjerojatno si u pravu. Kuljisi su sa jednog dalmatinskog otoka. Ovaj Kuljis je sin oficira JNA koji je odrastao u Zagrebu. Upravo na tom otoku gdje su Kuljisi korijenovici je bila najveca baza JNA - u svakom pogledu
and

Post by and »

basta sljezove boje wrote:
JohnnyS wrote:
vjerojatno si u pravu. Kuljisi su sa jednog dalmatinskog otoka. Ovaj Kuljis je sin oficira JNA koji je odrastao u Zagrebu. Upravo na tom otoku gdje su Kuljisi korijenovici je bila najveca baza JNA - u svakom pogledu
i precjednik je bio general jna i predsjednik partizana
basta sljezove boje

and wrote:
JohnnyS wrote: Ja mislim da je u stvari problem što je Denis "Istočnjak", a htio bi se prodat kao "Zapadni"
nesto ne vidim kakve veze ovo ima sa teorijom da je Denis "istocnjak" koji zeli biti "zapadnjak" :?

general jna i predjednik partizana uopce nije diskutabilan, mogao je on biti i predsjednik CSKA Moskva i marsal ruske vojske, ali on je "zapadni" 100%
kicky

Post by kicky »

and wrote:
JohnnyS wrote: Ja mislim da je u stvari problem što je Denis "Istočnjak", a htio bi se prodat kao "Zapadni"
Ja odavno ne smatram Denisa Kuljiša suvislim novinarom jer često njegovi tekstovi postaju poligon za njegove privatne obračune ili pak, kao u zadnje vrijeme poligon nekakvih njegovih teorija zavjere! Slažem se da je tekst pun predrasuda, i to je jedan paradoks da tzv. liberalni, građanski intelektualci, novinari i političari, često se zapletu u mrežu predrasuda i sterotipa protiv kojih bi se po svojoj ideološkoj poziciji trebali boriti. Međutim koliko god njegov tekst imao niske namjere i pobude, ne može se ne reći da su Slavonija i Dalmacija konzervativniji dijelovi Hrvatske, ali to nikako ne treba koristiti u svrhe u koje je to iskoristio Kuljiš. Ja živim U Zagrebu i mogu posvjedočiti da Zagreb nije ništa više kulutran i građanski od nekih drugih gradova, a takav dojam se stvara čisto jer je Zagreb metropola!
E sad o ovom problemu istočne Hrvatke u obliku BH kantona? O tome bi se dalo pričati!
Dezidijat

Post by Dezidijat »

Hajd u redu ovaj njegov tekst , nekako i jeste u pravu kada pogledamo ekonomske i mentalne razlike između istoćne hrvatske(slavonije) i zagorja, dalmacije i istre .

Al šta mu pade na pamet da u Istoćnu hrvatsku ukljući i "nekoliko" BH kantona ?!!...kakv suptilan i prikriven nacionalizam i ustaštvo treba ga biti stid!. KRETEN !!!
osa

Post by osa »

Dezidijat wrote:Hajd u redu ovaj njegov tekst , nekako i jeste u pravu kada pogledamo ekonomske i mentalne razlike između istoćne hrvatske(slavonije) i zagorja, dalmacije i istre .

Al šta mu pade na pamet da u Istoćnu hrvatsku ukljući i "nekoliko" BH kantona ?!!...kakv suptilan i prikriven nacionalizam i ustaštvo treba ga biti stid!. KRETEN !!!
manje emocija a bolje čitanje i razumijevanje pročitanog, mislio je na 11 izbornu jedinicu tj. onaj dio koji glasa za hdz. taj lik je zadnji koji bi širio nacionalizam.
Post Reply