Istine i lazi hriscanstva

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ultra

#1 Istine i lazi hriscanstva

Post by ultra »

Evandjele po Barnabi.

492. godine, dakle pre pojave islama, izdata je naredba pape Dzelasiosa o zabrani citanja nekih knjiga, a medju njima i zabrana citanja knjige pod nazivom " Evandjelje po Barnabi". Isto tako izdata je naredba o konfiskaciji ovog Evandjelja sa svih mesta i jedino je papina biblioteka posedovala jedan primerak ove knjige.
Istina je izasla na videlo preko latinskog svecenika Framina, koji je sasvim slucajno nasao pismo Ebrianosa u kojim se spominje Evandjelje po Barnabi, cije citate on navodi. Znatizelja i pravdoljubivost, u zelji da utvrdi istinu, podstakli su ga da krene u potragu za ovim Evandjeljem. Stigao je do svog cilja posto je postao jedan od saradnika pape Sektusa Petog. Papina biblioteka je u sebi sadrzala ovo Evandjelje, koje je bilo napisano na italijanskom jeziku i na italijanskom papiru, koji je bio poznat po vodenim tragovima koji se nalaze na njemu i koji je predstavljao istinski dokaz o tacnom periodi italijanskog izdanja. U Evandjelju je doslovce stajalo:
"Ovako ce ostati dok ne dodje Muhamed, Allahov poslanik, koji ce kad dodje, otkriti ovu prevaru onima koji veruju u Allahov zakon."
Pored izdanja na italijanskom, s' pocetka 18. veka, otkriveno je izdanje na spanskom jeziku.
Posle toga, svecenik dr. Carls Fransis Buto je objavio knjigu pod nazivom: " Izgubljeno Isusovo zakonodavstvo" i tu je objavio da je Evandjelje koje se naziva Evandjelje po Barnabi, bilo dugo godina uklonjeno od strane Crkve.
Napokon su otkriveni stari rukopisi, unutar zemljanih posuda, u iskopinama pored Mrtvog mora.
Jordan poseduje ove rukopise o kojima je govorio dr. D. F. Brajt , a on je strucnjak u nauci koja se bavi tragovima Evandjelja.. On je konstatovao: " Danas, u svetu, ne postoji ni najmanja sumnja u ispravnost i verodostojnost ovog rukopisa i ovi papiri ce predstavljati ogromno blago u nasoj misli o hriscanstvu.
Svecenik Paul Dejvis, predsedavajuci Crkve " Svi sveti " u Washingtonu, u svojoj knjizi " Rukopisi Mrtvog mora" o njima kaze: " Rukopisi iz blizine Mrtvog mora stolecima spadaju u najvelincanstvenije rukopise po svojoj vaznosti, jer su promenili shvatanje i razumevanje Evandjelja.
meldina

Post by meldina »

Nisam dobro shvatila to,jeli pise o Muhammedu u tim evandzelju?
I gdje ste to nasli ako moze adresa
Bird

Post by Bird »

Nervozni Postar

#4 Ko o cemu - ludaci o laznom Varnavi

Post by Nervozni Postar »

Ko o cemu... budale o laznom Varnavi...

Kao sto sam vec pisao na ovom sajtu... taj tekst koji citiras je lazan... znaci sve do jedne rijeci je laz. Niti je bilo koji Papa ikada zabranjivao nikakvo jevandjelje po varnavi niti je mogao jer takvo nesto nikad nije napisano. U stvari jeste ali u 15-tom vijeku - znaci 1400 godina nakon vremena na koje se kao odnosi. Ko je napisao ne zna se.. zna se da je na italijanskom i da nikada do tada niko nikada nije nasao niti jednu referencu na te spise... znaci da su ikada postojali neko bi ih procitao i oglasio se ili pozitivno ili negativno.

P.S. Postoje originalni spisi koji se pripisuju apostolu Varnavi (Epistle of Barnabas) ali oni nemaju nikakve veze s ovim sto ti navodis.
Nervozni Postar

Post by Nervozni Postar »

Zaboravih da pitam... Zar vam nije za vrijeme posta zabranjeno i glupiranje?
Bird

Post by Bird »

BosnjakAga wrote:
Tako tamo piše, na toj stranici, to je takozvano "barnabino evanđelje".

Ovo ti je Ivanovo evanđelje, jednog od prvih Isusovih učenika.

(21) Reče im ponovno Isus: "Ja odlazim, a vi ćete me tražiti i u svojem ćete grijehu umrijeti. Kamo ja odlazim, vi ne možete doći." (22) Židovi se nato stanu pitati: "Da se možda ne kani ubiti kad govori: 'Kamo ja odlazim, vi ne možete doći'?" (23) A Isus nastavi: "Vi ste odozdol, ja sam odozgor. Vi ste od ovoga svijeta, a ja nisam od ovoga svijeta. (24) Stoga vam i rekoh: 'Umrijet ćete u grijesima svojim.' Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim." (25) Nato mu oni rekoše: "A tko si ti?" Odvrati Isus: (26) "Ta što da vam s početka opet zborim? Mnogo toga imam o vama zboriti i suditi; no onaj koji me posla istinit je, i što sam čuo od njega, to ja zborim svijetu." (27) Ne shvatiše da im govori o Ocu. (28 Isus im nato reče: "Kad uzdignete Sina Čovječjega, tada ćete upoznati da Ja jesam i da sam od sebe ne činim ništa, nego da onako zborim kako me naučio Otac. (29) Onaj koji me posla sa mnom je i ne ostavi me sama jer ja uvijek činim što je njemu milo."
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Dragi forumasi i forumasice, ovakva vrsta rasprave na temu boga nas nece dovesti nigdje. Ovo mi sve neodoljivo lici na glupavog Busha i njegovog generala koji je doslovno rekao, parafraziram, nas bog je bolji... :roll:

Dakle ako cemo raspravljati po principu nas ili vas bog je bolji onda bolje da prekinemo sa raspravom jer ne vodi nigdje. I gledanje televizije bi u tom slucaju bilo pametnije utroseno vrijeme.

Pozdrav
Ja!

Post by Ja! »

Ne znam da li ima na bosanskom, ali oni koji znaju engleski, njemacki, italijanski ili neki od skandinavskih jezika neka procitaju knjigu "Davinci kod" Knjiga je jako interesantna i trenutno medu 10 najvise citanih u zapadnoj Evropi.

Kniga je po mom misljenu jedan kritican pogled prvenstveno na hriscansku crkvu i apostola Pavla. Crkva je uredila hriscanstvo onako kako je njoj odgovaralo, a ne kako je Isus propovijedao. U knjizi se takode demantuje da je Isus Bog, kao sto to danas hriscani tvrde.

Interesantna knjiga i ja je toplo preporucujem svima
RPM

Post by RPM »

Ja! wrote:Ne znam da li ima na bosanskom, ali oni koji znaju engleski, njemacki, italijanski ili neki od skandinavskih jezika neka procitaju knjigu "Davinci kod" Knjiga je jako interesantna i trenutno medu 10 najvise citanih u zapadnoj Evropi.

Kniga je po mom misljenu jedan kritican pogled prvenstveno na hriscansku crkvu i apostola Pavla. Crkva je uredila hriscanstvo onako kako je njoj odgovaralo, a ne kako je Isus propovijedao. U knjizi se takode demantuje da je Isus Bog, kao sto to danas hriscani tvrde.

Interesantna knjiga i ja je toplo preporucujem svima
.. da li govoris o knjizi Dan Brown-a? ... :?
privremeni

Post by privremeni »

Procitao knjigu, posjetio sajtove na tu temu. Sve je vrlo intrigantno i zanimljivo. Naravno, ukoliko covjek nije dogmaticar ,te svemu pristupa kao jos jednoj mogucoj teoriji, pa cak i onoj "gdje ima dima ima i vatre".

Sto se tice vjecito istih prepucavanja na "Religiji", preslo je u dosadu :zzzz: pogotovo sto vecina nije svjesno uopce birala "svoju" religijsku pripadnost vec se tu nasla po ustaljenim sablonima, a sada si to pripisuje u "zasluge". Da ne kazem kako mi pokusaji omalovazavanja tudjih osjecaja izazivaju gadjenje, jer to vise govori o takvima nego o onima koje pokusavaju devalvirati.
RPM

Post by RPM »

Angela wrote:Ljudi, de rascistite to - Da Vinci kod je ROMAN, fikcija. Kao Pepeljuga, Prohujalo sa vihorom, Atlantida 1 i 2, Zaduzbina...
:roll: 'bem ti, tip zaboravio staviti na kraju knjige "svaka slicnost sa stvarnim slikovima je slucajna" ...
.. ama, i mene je zbunio .. :? ... kontam kak'e veze ima roman sa realnoscu ... :shock:
RPM

Post by RPM »

Angela wrote:
RPM wrote:
Angela wrote:Ljudi, de rascistite to - Da Vinci kod je ROMAN, fikcija. Kao Pepeljuga, Prohujalo sa vihorom, Atlantida 1 i 2, Zaduzbina...
:roll: 'bem ti, tip zaboravio staviti na kraju knjige "svaka slicnost sa stvarnim slikovima je slucajna" ...
.. ama, i mene je zbunio .. :? ... kontam kak'e veze ima roman sa realnoscu ... :shock:
Ne vadi se sad :D
... ja 'spram teme, ... istina i laz .. :D
Post Reply