Istina

Rasprave o vjerskim temama.
eugen-magic

Post by eugen-magic »

LSD wrote:
Svako ljudsko biće ima urođenu potrebu da spozna svijet oko sebe. Postoji li Bog, kakav je On, kakvi su Njegovi zakoni, tko je stvorio ovaj svijet. Kako je zlo došlo i može li se čovjek spasiti od smrti i vratiti se u stanje vječnog blaženstva i sreće.

Mislim da tradicionalne religije ne daju pravi odgovor na sve ovo a pogotovo nisu dosljedne u onome što propagiraju. Čovjek treba smoći snage i sam tražiti istinu. To nije lako, lakše je biti ovca i pripadati nekom stadu.
Kakva predrasuda....nevjerovatno.
Ti bi da pricas o Bogu i da trazis Istinu,a da pritom ne priznajes religije.
Kazes ne zanima te islam...pa kako mislis spoznati Istinu...Jel to ti imas neku svoju licnu internu religiju?

jednostavno, islam ne smatram istinom.
eugen-magic

Post by eugen-magic »

Sunii wrote:sta smatras pod "zaguljenost"? to sto se daje odgovor koji je Istina, smatras zaguljenoscu. ja mislim da si ovdje ti jedino "zaguljen" jer ne prihvatas nista sto nije tvoje, ateističko. :D
ja nisam ateista. vjerujem da Bog postoji.
eugen-magic

#28 Re: Istina

Post by eugen-magic »

zolloo85 wrote:
eugen-magic wrote:...Mislim da tradicionalne religije ne daju pravi odgovor na sve ovo a pogotovo nisu dosljedne u onome što propagiraju. Čovjek treba smoći snage i sam tražiti istinu. To nije lako, lakše je biti ovca i pripadati nekom stadu.
Trebao bi upoznati religije. Uočio bi da daju odgovor, samo ga treba potražiti. Posebno ovakiv odgovori su malo skriveniji.

Pojedinci su ti koji veoma često krive sliku prave religioznosti. Malo je ljudi koji mogu biti primjer religioznih ljudi.

Stada postoje da bi se lakše odbranila od vukova. Vukovi su također u "stadima" tj. čoporima i on vrlo lahko ubiju usamljenu ovcu
malo je pravih i iskreni ljudi koji se trude i žive po Božjoj volji. U velikim zajednicama su uglavnom formalisti i licemjeri. a sve velike zajednice su davno odlutala od izvorne istine o Bogu.

No, ljudi kakvi jesu više vole da se svađaju nego da se iskreno pokaju i traže pravi put.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#29 Re: Istina

Post by dr.gog »

Pojedinci su ti koji veoma često krive sliku prave religioznosti. Malo je ljudi koji mogu biti primjer religioznih ljudi.

Stada postoje da bi se lakše odbranila od vukova. Vukovi su također u "stadima" tj. čoporima i on vrlo lahko ubiju usamljenu ovcu
[/quote]
malo je pravih i iskreni ljudi koji se trude i žive po Božjoj volji. U velikim zajednicama su uglavnom formalisti i licemjeri. a sve velike zajednice su davno odlutala od izvorne istine o Bogu.

No, ljudi kakvi jesu više vole da se svađaju nego da se iskreno pokaju i traže pravi put.
[/quote]

Vidim da tražiš smislene i razumne odgovore,te da si iskren u svojim stavovima.To iznimno cijenim,a jedino što ti ,ja lično,mogu prenijeti iz svojeg iskustva,jeste da je mogućnosti mnogo da spoznaš istinu.Pošto kažeš da vjeruješ u Boga,znaš na šta mislim.Živimo u takvom vremenu kad smo zasuti svakovrsnim tumačenjima i odgovorima na ta,životno važna i naizgled jednostavna pitanja.Ja lično smatram da zavisi od mnogo okolnosti kako ćeš shvatiti Božiju poruku i pronaći mir.Jedno ti iskreno mogu preporučiti---ne zamaraj um sa mnogo isprazne literature i ne uplići se u beskrajne rasprave za i protiv,jer to uznemirava duh i zasljepljuje.Što se tiče zajednica kao institucija,dijelimo isto mišljenje,pa tako i ja imam stav da mi nikakav posrednik u mom ličnom odnosu prema Bogu ne treba.Ponavljam,a ti me ispravi ako pogriješih,da sam te shvatio kao nekog ko postavlja pitanja da bi našao duhovni mir i odgovore,te utažio žeđ za znanjem.To jeste Božiji dar,kada čovjek žudi za istinom i trudi se da ispravno i skromno živi na dobrobit svih oko sebe.Ja ti sad kažem,iz svojeg života poučen---Moli se kako umiješ i osjetiš,iz srca,u miru i "saburu",nadasve iskreno,i moli se ustrajno,najbolje ne govoreći nikome o svojoj potrazi,nek ostane privatna stvar.Ono što ti Bog kao odgovor pošalje,i u srce stavi,ti poslušaj i ne oklijevaj...i ne obaziri se na ljude uskog duha.Pozdrav,Dr.Gog.
ja71

Post by ja71 »

eugen-magic wrote:
LSD wrote:
Svako ljudsko biće ima urođenu potrebu da spozna svijet oko sebe. Postoji li Bog, kakav je On, kakvi su Njegovi zakoni, tko je stvorio ovaj svijet. Kako je zlo došlo i može li se čovjek spasiti od smrti i vratiti se u stanje vječnog blaženstva i sreće.

Mislim da tradicionalne religije ne daju pravi odgovor na sve ovo a pogotovo nisu dosljedne u onome što propagiraju. Čovjek treba smoći snage i sam tražiti istinu. To nije lako, lakše je biti ovca i pripadati nekom stadu.
Kakva predrasuda....nevjerovatno.
Ti bi da pricas o Bogu i da trazis Istinu,a da pritom ne priznajes religije.
Kazes ne zanima te islam...pa kako mislis spoznati Istinu...Jel to ti imas neku svoju licnu internu religiju?

jednostavno, islam ne smatram istinom.
mozes li to konkretizirati ?
Koji dio ?
Zasto ?

Sta je onda istina ?
bar iz tvog ugla gledanja.
zolloo85

#31 Re: Istina

Post by zolloo85 »

eugen-magic wrote:
zolloo85 wrote:
eugen-magic wrote:...Mislim da tradicionalne religije ne daju pravi odgovor na sve ovo a pogotovo nisu dosljedne u onome što propagiraju. Čovjek treba smoći snage i sam tražiti istinu. To nije lako, lakše je biti ovca i pripadati nekom stadu.
Trebao bi upoznati religije. Uočio bi da daju odgovor, samo ga treba potražiti. Posebno ovakiv odgovori su malo skriveniji.

Tačno!
mali Ninja

Post by mali Ninja »

prvo ne znam zasto ovaj korisnik jos uvijek nije banovan, no na svu sreću nije moje da odlučujem o tome..

@Comard ja sam cuo za asku i vuka :lol: :lol:

na temu nemam nista reći jer se sve rečeno može upotrijebiti protiv mene
:lol:
4bosnia

#33 Re: Istina

Post by 4bosnia »

dr.gog wrote:

[/quote]

Vidim da tražiš smislene i razumne odgovore,te da si iskren u svojim stavovima.To iznimno cijenim,a jedino što ti ,ja lično,mogu prenijeti iz svojeg iskustva,jeste da je mogućnosti mnogo da spoznaš istinu.Pošto kažeš da vjeruješ u Boga,znaš na šta mislim.Živimo u takvom vremenu kad smo zasuti svakovrsnim tumačenjima i odgovorima na ta,životno važna i naizgled jednostavna pitanja.Ja lično smatram da zavisi od mnogo okolnosti kako ćeš shvatiti Božiju poruku i pronaći mir.Jedno ti iskreno mogu preporučiti---ne zamaraj um sa mnogo isprazne literature i ne uplići se u beskrajne rasprave za i protiv,jer to uznemirava duh i zasljepljuje.Što se tiče zajednica kao institucija,dijelimo isto mišljenje,pa tako i ja imam stav da mi nikakav posrednik u mom ličnom odnosu prema Bogu ne treba.Ponavljam,a ti me ispravi ako pogriješih,da sam te shvatio kao nekog ko postavlja pitanja da bi našao duhovni mir i odgovore,te utažio žeđ za znanjem.To jeste Božiji dar,kada čovjek žudi za istinom i trudi se da ispravno i skromno živi na dobrobit svih oko sebe.Ja ti sad kažem,iz svojeg života poučen---Moli se kako umiješ i osjetiš,iz srca,u miru i "saburu",nadasve iskreno,i moli se ustrajno,najbolje ne govoreći nikome o svojoj potrazi,nek ostane privatna stvar.Ono što ti Bog kao odgovor pošalje,i u srce stavi,ti poslušaj i ne oklijevaj...i ne obaziri se na ljude uskog duha.Pozdrav,Dr.Gog.[/quote]

Ne moze niko reci da trazi smislene odgovore i istinu a ima odredene predrasude u pogledu bilo koje ideologije. U ovom slucaju spika se odbacuje islam. Ko je ikada prosao u zivotu fazu trazenja istine, zna da je to put iza kojeg ostaje desetine i stotine procitanih knjiga, prije svega klasika a i potonjih ucenjaka. Tada dobijes uvid ko se rukovodio argumentima u svome pisanju, kod koga su odgovori zdravi i razumni, shvatljivi i dusi zadovoljavajuci. Preskakati sve ovo i u startu nesto negirati znak je da ides pogresnim putem... Tad samo mozem ka'sti nek ti je Bog na pomoci
madona

Post by madona »

Zar nisi do sada skontao da cim ovde spomenes da ne mozes naci pitanja na sve odgovore u Islamu, odmah ne valjas....zatucani ljudi, pa eto....
madona

Post by madona »

ovo je bila poruka za eugena, sa kojim potpuno dijelim misljenje
Ahmmed

Post by Ahmmed »

madona wrote:Zar nisi do sada skontao da cim ovde spomenes da ne mozes naci pitanja na sve odgovore u Islamu, odmah ne valjas....zatucani ljudi, pa eto....
Jok! Ne reče čovjek da ne može naći sve odgovore u islamu, već da mu se islam ne spominje nikako, a on, dakako, po sopstvenom priznanju,želi razgovarati bez predrasuda :-)
a.basko

Post by a.basko »

madona i eugen su bas magic... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
eugen-magic

Post by eugen-magic »

mali Ninja wrote:prvo ne znam zasto ovaj korisnik jos uvijek nije banovan, no na svu sreću nije moje da odlučujem o tome..

@Comard ja sam cuo za asku i vuka :lol: :lol:

na temu nemam nista reći jer se sve rečeno može upotrijebiti protiv mene
:lol:
s obzirom da si mali neću ti ovo uzeti za ozbiljno. očito te još nisu učili u školi o toleranciji, slobodi, mudrosti, pa i kulturi.

ajd, samo ti jedi pure da porasteš pa se onda javi. :)
Tuzlachina

Post by Tuzlachina »

237749.... kool igra ...daj jos 8)
eugen-magic

#40 Re: Istina

Post by eugen-magic »

dr.gog wrote:
Vidim da tražiš smislene i razumne odgovore,te da si iskren u svojim stavovima.To iznimno cijenim,a jedino što ti ,ja lično,mogu prenijeti iz svojeg iskustva,jeste da je mogućnosti mnogo da spoznaš istinu.Pošto kažeš da vjeruješ u Boga,znaš na šta mislim.Živimo u takvom vremenu kad smo zasuti svakovrsnim tumačenjima i odgovorima na ta,životno važna i naizgled jednostavna pitanja.Ja lično smatram da zavisi od mnogo okolnosti kako ćeš shvatiti Božiju poruku i pronaći mir.Jedno ti iskreno mogu preporučiti---ne zamaraj um sa mnogo isprazne literature i ne uplići se u beskrajne rasprave za i protiv,jer to uznemirava duh i zasljepljuje.Što se tiče zajednica kao institucija,dijelimo isto mišljenje,pa tako i ja imam stav da mi nikakav posrednik u mom ličnom odnosu prema Bogu ne treba.Ponavljam,a ti me ispravi ako pogriješih,da sam te shvatio kao nekog ko postavlja pitanja da bi našao duhovni mir i odgovore,te utažio žeđ za znanjem.To jeste Božiji dar,kada čovjek žudi za istinom i trudi se da ispravno i skromno živi na dobrobit svih oko sebe.Ja ti sad kažem,iz svojeg života poučen---Moli se kako umiješ i osjetiš,iz srca,u miru i "saburu",nadasve iskreno,i moli se ustrajno,najbolje ne govoreći nikome o svojoj potrazi,nek ostane privatna stvar.Ono što ti Bog kao odgovor pošalje,i u srce stavi,ti poslušaj i ne oklijevaj...i ne obaziri se na ljude uskog duha.Pozdrav,Dr.Gog.
Ajd, fala Bogu da još ima pametni ljudi na ovom svijetu. Živio prijatelju!
Gaia

Post by Gaia »

Istina je u onom prostoru koji se nalazi izmedju misli i djela.
Rottweiler

Post by Rottweiler »

Pa Merlin vam je dao odgovor na sve u pjesmi
Ja vjerujem u Boga i Bozje odredjenje, i vjerujem da nista nije prividjenje, sve je tako stvarno, sve je tako realno, ja vjerujem u to, ja vjerujem u to...
:D :D :D
WizzardFromBOZ

Post by WizzardFromBOZ »

tko trazi istinu mora je znati podnijeti. (kineska poslovica)
Post Reply