dr.gog wrote:Pojedinci su ti koji veoma često krive sliku prave religioznosti. Malo je ljudi koji mogu biti primjer religioznih ljudi.
Stada postoje da bi se lakše odbranila od vukova. Vukovi su također u "stadima" tj. čoporima i on vrlo lahko ubiju usamljenu ovcu
malo je pravih i iskreni ljudi koji se trude i žive po Božjoj volji. U velikim zajednicama su uglavnom formalisti i licemjeri. a sve velike zajednice su davno odlutala od izvorne istine o Bogu.
No, ljudi kakvi jesu više vole da se svađaju nego da se iskreno pokaju i traže pravi put.
[/quote]
Vidim da tražiš smislene i razumne odgovore,te da si iskren u svojim stavovima.To iznimno cijenim,a jedino što ti ,ja lično,mogu prenijeti iz svojeg iskustva,jeste da je mogućnosti mnogo da spoznaš istinu.Pošto kažeš da vjeruješ u Boga,znaš na šta mislim.Živimo u takvom vremenu kad smo zasuti svakovrsnim tumačenjima i odgovorima na ta,životno važna i naizgled jednostavna pitanja.Ja lično smatram da zavisi od mnogo okolnosti kako ćeš shvatiti Božiju poruku i pronaći mir.Jedno ti iskreno mogu preporučiti---ne zamaraj um sa mnogo isprazne literature i ne uplići se u beskrajne rasprave za i protiv,jer to uznemirava duh i zasljepljuje.Što se tiče zajednica kao institucija,dijelimo isto mišljenje,pa tako i ja imam stav da mi nikakav posrednik u mom ličnom odnosu prema Bogu ne treba.Ponavljam,a ti me ispravi ako pogriješih,da sam te shvatio kao nekog ko postavlja pitanja da bi našao duhovni mir i odgovore,te utažio žeđ za znanjem.To jeste Božiji dar,kada čovjek žudi za istinom i trudi se da ispravno i skromno živi na dobrobit svih oko sebe.Ja ti sad kažem,iz svojeg života poučen---Moli se kako umiješ i osjetiš,iz srca,u miru i "saburu",nadasve iskreno,i moli se ustrajno,najbolje ne govoreći nikome o svojoj potrazi,nek ostane privatna stvar.Ono što ti Bog kao odgovor pošalje,i u srce stavi,ti poslušaj i ne oklijevaj...i ne obaziri se na ljude uskog duha.Pozdrav,Dr.Gog.[/quote]
Ne moze niko reci da trazi smislene odgovore i istinu a ima odredene predrasude u pogledu bilo koje ideologije. U ovom slucaju spika se odbacuje islam. Ko je ikada prosao u zivotu fazu trazenja istine, zna da je to put iza kojeg ostaje desetine i stotine procitanih knjiga, prije svega klasika a i potonjih ucenjaka. Tada dobijes uvid ko se rukovodio argumentima u svome pisanju, kod koga su odgovori zdravi i razumni, shvatljivi i dusi zadovoljavajuci. Preskakati sve ovo i u startu nesto negirati znak je da ides pogresnim putem... Tad samo mozem ka'sti nek ti je Bog na pomoci