Istina

Rasprave o vjerskim temama.
eugen-magic

#1 Istina

Post by eugen-magic »

Svako ljudsko biće ima urođenu potrebu da spozna svijet oko sebe. Postoji li Bog, kakav je On, kakvi su Njegovi zakoni, tko je stvorio ovaj svijet. Kako je zlo došlo i može li se čovjek spasiti od smrti i vratiti se u stanje vječnog blaženstva i sreće.

Mislim da tradicionalne religije ne daju pravi odgovor na sve ovo a pogotovo nisu dosljedne u onome što propagiraju. Čovjek treba smoći snage i sam tražiti istinu. To nije lako, lakše je biti ovca i pripadati nekom stadu.
pesak

Post by pesak »

Meraklos

Post by Meraklos »

eugen-magic wrote:Svako ljudsko biće ima urođenu potrebu da spozna svijet oko sebe. Postoji li Bog, kakav je On, kakvi su Njegovi zakoni, tko je stvorio ovaj svijet. Kako je zlo došlo i može li se čovjek spasiti od smrti i vratiti se u stanje vječnog blaženstva i sreće.

Mislim da tradicionalne religije ne daju pravi odgovor na sve ovo a pogotovo nisu dosljedne u onome što propagiraju. Čovjek treba smoći snage i sam tražiti istinu. To nije lako, lakše je biti ovca i pripadati nekom stadu.
Ti ocito u Islamu ne znas nista. Pa je bezveze da dajes komentare o dosljednosti "svih" religija.
Vrhunac trazenja i nalazenja ti je Hesseov "Narcis i Zlatousti". Sto nije los pocetak.
Za dalji nastavak preporucujem "Kamo ides covjece ? " od Filipa Corlukica - prvo puta stampana 1987-89.

Pa ces ti onda sa vremenom vlastita pitanja postati veoma banalna. To bi mogao biti znak otkravljenja.

Insan je inace drustveno bice sto ne znaci da je ovca.
pinkzelena

#4 Re: Istina

Post by pinkzelena »

eugen-magic wrote: Postoji li Bog, kakav je On, kakvi su Njegovi zakoni, tko je stvorio ovaj svijet. Kako je zlo došlo i može li se čovjek spasiti od smrti i vratiti se u stanje vječnog blaženstva i sreće.

Da li Bog postoji,to je pitanje VJERE.. jednostavno neki ljudi vjeruju da postoji,neki ne..neki vjeruju da postoji neka viša sila,pritom ne znaju da definišu kakva,a neki svoj bitak na zemlji pripisuju nekom savršenom krugu,konstantnom ponavljanju,majci prirodi i tako redom.

Znači,ovo s postojanjem Boga je tema,o kojoj se uvijek diskutuje..svako ima svoje viđenje po tom pitanju,svako Ga drugačije doživljava..neko kao savršenog kreatora,neko kao sadistu i opet redom.Znači,najbolje da ovo spoznaš sam..to je nešto tvoje intimno i nemaš ništa od toga,što će te neko drugi ubjeđivati postoji li Bog,ili ne postoji.U to se sam moraš uvjeriti.

Dalje..kakav je..oni koji vjeruju u Njega,znaju..jer se predstavio na najbolji mogući način u svetim knjigama i poručio nam ono što je smatrao da je dovoljno da znamo o Njemu.O Njegovim zakonima nas je također uputio kroz svete knjige..a problem je što mi nikad masu tih zakona nećemo shvatiti kako bi trebali,niti primjeniti kako bi trebali.
Zato kažem..svako na svoj način doživljava Boga..višu silu..ili kako kažu
"ima neko gore"..

Kako je zlo došlo?... Pa ja lično vjerujem da nije slučajnost što čovjek nije savršen..i što zlo postoji..i to zlo je (sad govorim svoj lični stav) stvorio taj Bog..da bismo se mi stalno testirali,vječita borba,a s kojim ciljem..ne znam..
ja vjerujem da je ovaj život tako prolazan i kratak,prepun iskušenja,upravo iz razloga da bismo na neki način se malo i žrtvovali,odricali,trudili..i borili..i na kraju zaslužili taj neki super vječni život "gore"..gdje će sve biti savršeno..

Ne znam..niko se još nije vratio..da nam ispriča kako je..i smrt ne možemo izbjeći,svima nam je mrijeti..jedino je smrt pouzdana,a iako mnogima religije,vjera uopšte zvuči primitivno..ili kao bajka..glupost..meni je na jedan način utjeha,jer nema mi smisla da se rodiš,živiš relativno kratko (kad skontamo),u životu te može snaći svašta,sve je do tebe...i da onda jednostavno umreš,postaneš slavlje za crve..i da te nema..da se negdje tvoj život ne nastavlja.

Druga strana svega toga je što se vjerujem rijetko ko miri sa smrću onih,koje voli..pa te onda i to tješi da ćeš ih opet negdje vidjeti..biti s njima.

Eto,to bi bio moj odgovor :)
univerzalac

Post by univerzalac »

Nauka daje odgovore i potvrđuje istinu!!!

PS. Pa kad bi se ljudima crtalo...svi bi bili vjernici...i to ne bi bilo to...ali eto skoro da nam je i sve nacrtano!!! :lol:
eugen-magic

Post by eugen-magic »

Meraklos wrote:
eugen-magic wrote:Svako ljudsko biće ima urođenu potrebu da spozna svijet oko sebe. Postoji li Bog, kakav je On, kakvi su Njegovi zakoni, tko je stvorio ovaj svijet. Kako je zlo došlo i može li se čovjek spasiti od smrti i vratiti se u stanje vječnog blaženstva i sreće.

Ti ocito u Islamu ne znas nista. Pa je bezveze da dajes komentare o dosljednosti "svih" religija.
Vrhunac trazenja i nalazenja ti je Hesseov "Narcis i Zlatousti". Sto nije los pocetak.
Za dalji nastavak preporucujem "Kamo ides covjece ? " od Filipa Corlukica - prvo puta stampana 1987-89.

Pa ces ti onda sa vremenom vlastita pitanja postati veoma banalna. To bi mogao biti znak otkravljenja.

Insan je inace drustveno bice sto ne znaci da je ovca.
znam dovoljno o islamu da sam shvatio da više ništa ne treba da znam o njemu. a i kad pogledam sve one koji vjeruju u islam, sve mi je jasno. svaka čast iskrenim pojedincima koji će imati hrabrosti idu dalje na pravi put istine, samo njih će biti vrlo malo.

čitao sam tu knjigu od hessea, a ovu drugu budem jednog dana.
Comrad

Post by Comrad »

univerzalac wrote:Nauka daje odgovore i potvrđuje istinu!!!

PS. Pa kad bi se ljudima crtalo...svi bi bili vjernici...i to ne bi bilo to...ali eto skoro da nam je i sve nacrtano!!! :lol:
Bog voli da se igra pa da vidi ko ce kakav biti... :lol: :lol: :-)
eugen-magic

Post by eugen-magic »

bosmen wrote:
eugen-magic wrote:[quote="Meraklos

Ja bih bas volio da nam ovo malo bolje pojasnis.Prosvijetli nas, please Image
samo one koji to zaslužuju.
a.basko

Post by a.basko »

eugen-magic wrote:
bosmen wrote:
eugen-magic wrote:[quote="Meraklos

Ja bih bas volio da nam ovo malo bolje pojasnis.Prosvijetli nas, please Image
samo one koji to zaslužuju.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
sanjo18

Post by sanjo18 »

pitas: "Moze li se covjek spasiti od smrti" :) hehe... samo se ti nadaj... :P

hm, licno znam da su u Kuranu dati odgovori na sva ova pitanja.. a sta cu ja ako ti nisi zadovoljan odgovorima..

Pitas "kako je doslo zlo?"

sad ti ne mogu direktno odgovoriti. odakle, al znam da njega nema ne bi bilo ni dobra. jer niko ne bi cjenio bilo sta ugodno da ne postoji neugodno.. npr:
da ne postoji tuga, ljudi ne bi mogli biti sretni. zdravlje cijenis tek kad se razbolis ili slicno
eugen-magic

Post by eugen-magic »

ljudi, kuran i islam me ne zanimaju i molim vas poštedite me.

ako tko želi iskreno bez predrasuda diskutirati, onda može.
legionarka

Post by legionarka »

eugen-magic wrote:ljudi, kuran i islam me ne zanimaju i molim vas poštedite me.

haj procitaj gore citirano pa se prepravi brzo
Sunii

Post by Sunii »

pozivaš na diskusiju bez predrasuda a kazes islam i Kur'an me ne zanimaju. baš si objektivan :roll:
Sunii

Post by Sunii »

pozivaš na diskusiju bez predrasuda a kazes islam i Kur'an me ne zanimaju. baš si objektivan :roll:
zolloo85

#15 Re: Istina

Post by zolloo85 »

eugen-magic wrote:...Mislim da tradicionalne religije ne daju pravi odgovor na sve ovo a pogotovo nisu dosljedne u onome što propagiraju. Čovjek treba smoći snage i sam tražiti istinu. To nije lako, lakše je biti ovca i pripadati nekom stadu.
Trebao bi upoznati religije. Uočio bi da daju odgovor, samo ga treba potražiti. Posebno ovakiv odgovori su malo skriveniji.

Pojedinci su ti koji veoma često krive sliku prave religioznosti. Malo je ljudi koji mogu biti primjer religioznih ljudi.

Stada postoje da bi se lakše odbranila od vukova. Vukovi su također u "stadima" tj. čoporima i on vrlo lahko ubiju usamljenu ovcu
a.basko

Post by a.basko »

eugen-magic wrote:ljudi, kuran i islam me ne zanimaju i molim vas poštedite me.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ........
i JJJopet... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
e moj muzafere... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
LSD

Post by LSD »

Svako ljudsko biće ima urođenu potrebu da spozna svijet oko sebe. Postoji li Bog, kakav je On, kakvi su Njegovi zakoni, tko je stvorio ovaj svijet. Kako je zlo došlo i može li se čovjek spasiti od smrti i vratiti se u stanje vječnog blaženstva i sreće.

Kakva predrasuda....nevjerovatno.
Ti bi da pricas o Bogu i da trazis Istinu,a da pritom ne priznajes religije.
Kazes ne zanima te islam...pa kako mislis spoznati Istinu...Jel to ti imas neku svoju licnu internu religiju?
eugen-magic

Post by eugen-magic »

previše ste zaguljeni. neda mi se s vama gubiti vrijeme.
LSD

Post by LSD »

previše ste zaguljeni. neda mi se s vama gubiti vrijeme.
Ma jelde :lol: :lol: ...a da ti se dolaziti ovdje i otvarati teme i postavljati pitanja,jel :lol:
ja71

Post by ja71 »

eugen-magic wrote:previše ste zaguljeni. neda mi se s vama gubiti vrijeme.
sta ti podrazumijevas pod tim pojmom "zaguljeni" ?
legionarka

Post by legionarka »

mi zaguljeni a ti jos ovdje...

gdin toleratni.... :-) :-)
obuca

Post by obuca »

ojdžene zar si ovdje :shock:
a.basko

Post by a.basko »

eugen-magic wrote:previše ste zaguljeni. neda mi se s vama gubiti vrijeme.
...je li, muzafere,a kaj je to... "zaguljeni" :?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Comrad

#24 Re: Istina

Post by Comrad »

zolloo85 wrote:
eugen-magic wrote:...Mislim da tradicionalne religije ne daju pravi odgovor na sve ovo a pogotovo nisu dosljedne u onome što propagiraju. Čovjek treba smoći snage i sam tražiti istinu. To nije lako, lakše je biti ovca i pripadati nekom stadu.
Trebao bi upoznati religije. Uočio bi da daju odgovor, samo ga treba potražiti. Posebno ovakiv odgovori su malo skriveniji.

Pojedinci su ti koji veoma često krive sliku prave religioznosti. Malo je ljudi koji mogu biti primjer religioznih ljudi.

Stada postoje da bi se lakše odbranila od vukova. Vukovi su također u "stadima" tj. čoporima i on vrlo lahko ubiju usamljenu ovcu
To se vuk jel prepadne vise ovaca, heh..jesi li ikad cuo da je vuk ubio samo jednu ovcu :-) Odgovor za sve ima, samo ga treba traziti na pravom mjestu. Najlakse je reci da je sve bog stvorio...
Sunii

Post by Sunii »

sta smatras pod "zaguljenost"? to sto se daje odgovor koji je Istina, smatras zaguljenoscu. ja mislim da si ovdje ti jedino "zaguljen" jer ne prihvatas nista sto nije tvoje, ateističko. :D
Post Reply