Istina o invalidima

Locked
albino

#76 Re: Istina o invalidima

Post by albino »

ne samo 2000 km +penzija +auto +nepovratni krediti +poslovni prostori konkretno sarajevo-ratni vojni invalidi dok recimo neratni invalidi u tz kantonu nemaju apsolutno nikakva prava recimo invalid pareplegicar nema pravo na ortopedsko pomagalo konkretno kolica a da ne govorim o nekim drugim pravima.apsurd
hamza_sa

#77 Re: Istina o invalidima

Post by hamza_sa »

albino wrote:ne samo 2000 km +penzija +auto +nepovratni krediti +poslovni prostori konkretno sarajevo-ratni vojni invalidi dok recimo neratni invalidi u tz kantonu nemaju apsolutno nikakva prava recimo invalid pareplegicar nema pravo na ortopedsko pomagalo konkretno kolica a da ne govorim o nekim drugim pravima.apsurd
Ja se stvarno pitam, znate li vi uopce sta pisete?!?!?!?!?! :x :x :x

Citajuci pojedine komentare, pocinjem se osjecati neugodno sto sam se borio, bivao ranjen i na kraju sto sam RVI.

Izgleda da je na pomolu definitvna i kolektivna amnezija. Sjecaju li se pojedinci uopce da je na ovim prostorima ne tako davno izvrsena agresija, sa jasnim ciljevima: ubij, zapali, siluj, unisti i istrijebi.

Da li to pojedinci pokusavaju omalovaze nasu borbu, poginule, prolivenu krv i izgubljene dijelove tijela?!?!?!

O kakvim hiljadama maraka govorite?!?!?!? Dajte jedan konkretan dokaz.

Covjece ja sam ranjen 5 puta. Imam znatna tjelesna ostecenja. Ukupna primanja po tom osnovu imam 140 KM. Nemam stan (podstanar od 1997. godine), nemam auto, nisam bio niti u jednoj od banja, besplatne lijekove imam samo one koji u slobodnoj prodaji kostaju izmedju izmedju 3 i 5 KM. U zadnje vrijeme ni u ambulantama i domovima zdravlja nemam prednost.

O cemu pricas?!?!?!

Na kraju krajeva, ja sam za ovo danas sto ti imas pravo da nam se obracas na ovakav nacin, dao sve sto sam mogao dati. Osim zivota. Valjda me Bog nije htjeo. Mada po tvom pisanju je najbolje bilo da smo svi poginuli.

Ako vec zelis naglasiti da si protiv privilegija koje ostvaruju RVI, navedi razloge zasto mislis tako, a ne iznositi nebuloze.

Pa, ja vidjam djecu koja samo na kladionice i kafice mjesecno potrose duplo vise para od moje invalidnine. Dok se ja sa njom krpim za lijekove.
Anti-Depresiv

#78 Re: Istina o invalidima

Post by Anti-Depresiv »

Dragi poštovani gospodine i branitelju naše BIH svaka Vaša napisana riječ je tačna i ja se u potpunosti slažem.Samo mi nije jasno odakle hrabrost pojedinim da pišu mada mislim da nisu čak ni bili u ratu.Takođe znam pojedince koji primaju invalidninu a bili su vani.Ovo je već prevršilo sva moralna shvatanja i o ovoj temi ne vrijedi pisati.Jedan invalid kao Vi nema prava dostojna za normalan život.Život koji ste Vi izložili je ništa za one koji danas kradu varaju i otimaju,ali i to rade zahvaljujuči Vama.Lično se nadam da će doći bolja vremena i da će se invalidi smatrati ljudima jer ničija nije do zore gorjela pa neće ni Brankovićeva. :-? :razz:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#79 Re: Istina o invalidima

Post by mIRCerka »

Anti-Depresiv wrote:Dragi poštovani gospodine i branitelju naše BIH svaka Vaša napisana riječ je tačna i ja se u potpunosti slažem.Samo mi nije jasno odakle hrabrost pojedinim da pišu mada mislim da nisu čak ni bili u ratu.Takođe znam pojedince koji primaju invalidninu a bili su vani.Ovo je već prevršilo sva moralna shvatanja i o ovoj temi ne vrijedi pisati.Jedan invalid kao Vi nema prava dostojna za normalan život.Život koji ste Vi izložili je ništa za one koji danas kradu varaju i otimaju,ali i to rade zahvaljujuči Vama.Lično se nadam da će doći bolja vremena i da će se invalidi smatrati ljudima jer ničija nije do zore gorjela pa neće ni Brankovićeva. :-? :razz:
budimo realni, nije ovo samo brankovicevo maslo :D
Puno je brankovica u vladi...
al nejse, HamzaSa, i treba da se osjecas neugodno sto si bio u rovu, i jeste nam na putu kolektivna amnezija.
Pocelo je sa ukidanjem termina AGRESIJA, preko igranja sa danom nezavisnosti, do toga da one koji sacuvase BiH tretiraju kao olosh.
Fino smo krenuli :x
veljaca

#80 Re: Istina o invalidima

Post by veljaca »

mIRCerka wrote:
Anti-Depresiv wrote:Dragi poštovani gospodine i branitelju naše BIH svaka Vaša napisana riječ je tačna i ja se u potpunosti slažem.Samo mi nije jasno odakle hrabrost pojedinim da pišu mada mislim da nisu čak ni bili u ratu.Takođe znam pojedince koji primaju invalidninu a bili su vani.Ovo je već prevršilo sva moralna shvatanja i o ovoj temi ne vrijedi pisati.Jedan invalid kao Vi nema prava dostojna za normalan život.Život koji ste Vi izložili je ništa za one koji danas kradu varaju i otimaju,ali i to rade zahvaljujuči Vama.Lično se nadam da će doći bolja vremena i da će se invalidi smatrati ljudima jer ničija nije do zore gorjela pa neće ni Brankovićeva. :-? :razz:
budimo realni, nije ovo samo brankovicevo maslo :D
Puno je brankovica u vladi...
al nejse, HamzaSa, i treba da se osjecas neugodno sto si bio u rovu, i jeste nam na putu kolektivna amnezija.
Pocelo je sa ukidanjem termina AGRESIJA, preko igranja sa danom nezavisnosti, do toga da one koji sacuvase BiH tretiraju kao olosh.
Fino smo krenuli :x
Meni ( a onih kao ja - vjeruj mi Mirci :thumbup: - je jako puno ) niko ne moze ukinuti termin AGRESIJA na BiH ( to sam dozivio licno ), kod mene se niko ne igra sa DANOM NEZAVISNOSTI ( lose bi se proveo ) i kod mene koji sam sacuvao BiH ( ovo PONOSNO isticem ) niko ne smije ni spomenuti da smo olos. Moze ovako preko net-a , ali u lice - vjeruj mi ne bi se dobro proveo. I nisam ja sada neki izuzetak - moga bih nabrojati desetine i desetine mojih saboraca - koji isto misle. Cak sam po naravi veoma blag i osjecajan. Samo ovaj Forum je mogucnost da neko kaze nebulozu i da se sakrije iza tastature .... ( ovo vise figurativno ).
Vertigo

#81 Re: Istina o invalidima

Post by Vertigo »

hamza_sa wrote: Koliko sam upoznat i civilni i vojni invalidi se procjenjuju prema istom pravilniku, a prava ostvaruju prema razlicitim zakonima
ne znam, vjerovatno se donosi prema istom pravilniku, ali razlika je u tome da RVI mora imati potvrdu o mjestu i nacinu ranjavanja ili da je boslest nastala zbog sluzenja u oruzanim snagama, a i za to su istekli svi rokovi prijave, dok civilni ne, npr. dobio covjek secer 2008. u 70. godini :D
mIRCerka

#82 Re: Istina o invalidima

Post by mIRCerka »

Postovani Veljaca,
moj tata vec odavno ne uzima invalidninu, dao je mami karticu...stid ga je...stid ga je sto kad ode uzeti neki papir, i kad ga pitaju za status, a on kaze RVI , teta na salteru mu kaze "Mah i vas mi je puna kapa, niste se vala za mene borili, cekaces bogam mjesec dana taj papir hajd idi sad"...
Meni je muka od ratnih prica, pa ljudima koji me ne poznaju dobro kazem da sam rat provela u Minhenu...

Muka mi je od ublazavanja terminologije, i zaista u aprilu mjesecu gledam uglavnom hajat i tvsa, jer su to ostale jedine TV stanice koje kazu AGRESOR i AGRESIJA. Strah me je definitivno da cemo polako zaboraviti pakao kroz koji smo prosli.

Ja jesam za to da ostavimo proslost iza nas, da grabimo naprijed, da gradimo buducnost, ali sam definitivno protiv toga da svako moze bukvalno da popisha sve ono sto se desilo.
mostarac

#83 Re: Istina o invalidima

Post by mostarac »

@vertigo
ovo ti je dezinformacija. ja sam ko civilni morao donijeti potvrdu o ranjavanju koju izdaje bolnica u kojoj je izvrsen prijem ranjenika i ta potvrda kosta 30 KM onako ko invalidima :D
Vertigo

#84 Re: Istina o invalidima

Post by Vertigo »

mostarac wrote:@vertigo
ovo ti je dezinformacija. ja sam ko civilni morao donijeti potvrdu o ranjavanju koju izdaje bolnica u kojoj je izvrsen prijem ranjenika i ta potvrda kosta 30 KM onako ko invalidima :D
mozda u tvom slucaju, jer si civilna zrtva rata, i to je opet neka treca kategorija, ali ponavljam
covjek koji je 2008 god. dobio secer u 70. godini zivota ima(o) je pravo na invalidninu.
veljaca

#85 Re: Istina o invalidima

Post by veljaca »

mIRCerka wrote:Postovani Veljaca,
moj tata vec odavno ne uzima invalidninu, dao je mami karticu...stid ga je...stid ga je sto kad ode uzeti neki papir, i kad ga pitaju za status, a on kaze RVI , teta na salteru mu kaze "Mah i vas mi je puna kapa, niste se vala za mene borili, cekaces bogam mjesec dana taj papir hajd idi sad"...
Meni je muka od ratnih prica, pa ljudima koji me ne poznaju dobro kazem da sam rat provela u Minhenu...

Muka mi je od ublazavanja terminologije, i zaista u aprilu mjesecu gledam uglavnom hajat i tvsa, jer su to ostale jedine TV stanice koje kazu AGRESOR i AGRESIJA. Strah me je definitivno da cemo polako zaboraviti pakao kroz koji smo prosli.

Ja jesam za to da ostavimo proslost iza nas, da grabimo naprijed, da gradimo buducnost, ali sam definitivno protiv toga da svako moze bukvalno da popisha sve ono sto se desilo.
Shvatam te Mirci ....
Da je ta teta na salteru meni tako rekla - VJERUJ mi, ali stvarno mi VJERUJ - provela bi se veoma lose .... Cak bih bio spreman ici dotle ( normalno uz pribavljanje potrebnih dokaza - u vidu svjedoka ) da se sa njom vidim i na sudu zbog vrijedjanja cestitih i postenih ljudi ....
Mi koji smo prosli kroz sve to NE SMIJEMO DOZVOLITI da se ZABORAVI pakao kroz koji smo prosli. I ja sam da se proslost "ostavi" - znas onu "oprostiti ali ne zaboraviti".
Vezano za temu - mislim da ima previse LAZNIH invalida. U tome je problem. A znamo kako se dolazi do laznih potvrda - na zalost ....
:sax:
mostarac

#86 Re: Istina o invalidima

Post by mostarac »

Vertigo wrote:
mostarac wrote:@vertigo
mozda u tvom slucaju, jer si civilna zrtva rata, i to je opet neka treca kategorija, ali ponavljam
covjek koji je 2008 god. dobio secer u 70. godini zivota ima(o) je pravo na invalidninu.
onda se nismo razumili :D
nigdje.nikog

#87 Re: Istina o invalidima

Post by nigdje.nikog »

Opet vucete diskusiju u krivom pravcu.

I dajte malo razumijevanja.
Dakle, molim vas da primjetite sta je ovdje problem: nisu problem svi vojni ili svi civilni invalidi.

Problem su LAZNI invalidi u kategoriji "POVOLJNIH" INVALIDNINA.
(ovaj termin mi je prvo bio glup, a sad tek vidim da ga je neko dobro smislio - sve druge invalidnine su nepovoljne).

@hamza_sa, evo da ti kazem - sve si u pravu, ali molim te da primjetis da tvoju sramnu invalidninu od 144 KM, sramnijom cine ove "povoljne" invalidnine, nego rijeci ovog civilnog invalida, kojeg takodje treba razumjeti.

I evo da uprostim, kamo srece da umjesto jedne "nepovoljne" civilne invalidnine od 100 KM, tvoje "nepovoljne" vojne invalidnine od 144 KM i jedne "povoljne" vojne invalidnine od 2000 KM, kamo srece da imamo malo posteniju raspodjelu unutar isti raspolozivih sredstava, recimo 250/400/600 KM.
S tim da ja jos uvijek smatram da civilni i vojni invalidi, u istoj kategoriji, trebaju imati istu invalidninu ali da vojni veterani uz to dobijaju i vojni dodatak.

O tome trebamo razgovarati a ne da prisustvujemo svadji izmedju tebe sa 144 KM i nekog "civilnog jadnika" sa 70 KM, dok vam se laznjaci sa "povoljnih 2000 KM" nasladjuju dok ovo citaju.

I jos nesto bih te molio, al da se ne uvrijedis - nemoj vise potencirati tu pricu "da se ja nisam borio, ne bi ste vi danas imali to sto imate..."

Sve i da jesi u pravu da "mi danas plaho nesta imamo!", imaj na umu da je ovo kroz sta smo prosli jedna velika tragedija SVIH nas koji smo bili OVDJE i ne bih se bas slozio sa tobom da je ispravan samo onaj ko je pusku nosio. Imam ja previse primjera kojima to mogu opovrgnuti, ali najbitnije je da shvatimo da je zivot pun apsurda, pogotovo ovdje i u ovoj nasoj nesretnoj zemlji, tako da bih sve vas zamolio da ne zapocinjemo takve diskusije. Moramo jednostavno shvatiti da je u ovoj zemlji jako mnogo krvavo zaradjenih ustedjevina propalo, milioni godina staza pomnozeno sa nulom, a tek koliko godina zivota nam je otislo u nista. I kako onda ne prihvatiti cinjenicu da su mnoge glave hrabrih vojnika poput tebe pale uzalud i da je nerealno ocekivati invalidnine koje ce nedomjestiti zdravlje i RAZOCARENJE istinskih branitelja. Da - razocarenje je vjerovatno najveca rana u vasem slucaju.
Jer, dok ste vi bili branitelji, drugi su bili brankovici!

Ali, velim, to je bolna tema i nije to problem u ovoj konkretnoj prici.
Treba se drzati ovoga oko cega se svi slazemo - vojni invalidi zasluzuju vise od civilnih, ali to se treba drugacije tretirati.
A ove lopuze sto su podmitile druge lopuze i uzivaju u "povoljnim" invalidninama (i jos kojecemu), e oni su tumor ovog drustva.
Ajmo nesta naci protiv njih.
Anti-Depresiv

#88 Re: Istina o invalidima

Post by Anti-Depresiv »

Dobra ideja a šta nači protiv njih.Trebalo bi im uletiti pa ih razbacati ili brate mili blokada grada sjedi na raskrsnicu pa da vidimo što će nam nuditi.Možda je i ovo s blokadom više otrcano al slažem se da se nešto pod hitno mora poduzeti. :thumbup:
yugi

#89 Re: Istina o invalidima

Post by yugi »

Čudi me da su pojedini zaboravili napisati kako mi RVI svakog ljeta imamo besplatno ljetovanje na Havajima :oops:
Qler

#90 Re: Istina o invalidima

Post by Qler »

Premostiti krizu istrebljenjem invalida

Predstavnički dom Parlamenta FBiH odobrio je na današnjoj sjednici izmjene zakona koji reguliše prava neratnih invalida. Ovakve izmjene će ovu najugroženiju kategoriju stanovništva gurnuti sa ruba egzistencije u propast te će na taj način Federacija dugoročno uštediti ogroman novac.

„Novac koji ćemo uštedjeti na invalidima bit će dovoljan da institucije

vlasti prežive do prodaje BH Telecoma i Elektroprivrede. Mislim da smo napravili pravi potez i da je vrijeme da invalidi počnu sami razmišljati o svojoj egzstenciji, a ne samo da žive sa naše grbače. Nek' rade kao i svi mi“, izjavio je Safet Softić predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Ovim su osigurana sredstva za obnovu voznog parka Federacije, te za regres koji će biti uplaćen parlamentarcima pred sezonu godišnjih odmora.

Invalidi koji su se okupili ispred zgrade parlamenta nakon donesene odluke ušli su u zgradu i zajedno sa parlamentarcima proslavili početak nove ere u njihovim životima.

(DS) 24-02-2009
http://www.dnevnisatir.com

:D inace u zadnje vrijeme site koji cesto posjecujem :D
holowey

#91 Re: Istina o invalidima

Post by holowey »

Qler wrote:
Premostiti krizu istrebljenjem invalida

Predstavnički dom Parlamenta FBiH odobrio je na današnjoj sjednici izmjene zakona koji reguliše prava neratnih invalida. Ovakve izmjene će ovu najugroženiju kategoriju stanovništva gurnuti sa ruba egzistencije u propast te će na taj način Federacija dugoročno uštediti ogroman novac.

„Novac koji ćemo uštedjeti na invalidima bit će dovoljan da institucije

vlasti prežive do prodaje BH Telecoma i Elektroprivrede. Mislim da smo napravili pravi potez i da je vrijeme da invalidi počnu sami razmišljati o svojoj egzstenciji, a ne samo da žive sa naše grbače. Nek' rade kao i svi mi“, izjavio je Safet Softić predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Ovim su osigurana sredstva za obnovu voznog parka Federacije, te za regres koji će biti uplaćen parlamentarcima pred sezonu godišnjih odmora.

Invalidi koji su se okupili ispred zgrade parlamenta nakon donesene odluke ušli su u zgradu i zajedno sa parlamentarcima proslavili početak nove ere u njihovim životima.

(DS) 24-02-2009
http://www.dnevnisatir.com

:D inace u zadnje vrijeme site koji cesto posjecujem :D
ovo jeste satira ali nazalost nije toliko daleko od nase stvarnosti :(
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#92 Re: Istina o invalidima

Post by PipiDugaDevetka »

...
grany-smith

#93 Re: Istina o invalidima

Post by grany-smith »

nigdje.nikog wrote: O tome trebamo razgovarati a ne da prisustvujemo svadji izmedju tebe sa 144 KM i nekog "civilnog jadnika" sa 70 KM, dok vam se laznjaci sa "povoljnih 2000 KM" nasladjuju dok ovo citaju.
A ove lopuze sto su podmitile druge lopuze i uzivaju u "povoljnim" invalidninama (i jos kojecemu), e oni su tumor ovog drustva.
Ajmo nesta naci protiv njih.
Kako doći do tih spiskova.
Nikako,jer su ti spiskovi svrstani u kategoriju

"Državna tajna,strogo pov"

Najvjerovatnije...
hamza_sa

#94 Re: Istina o invalidima

Post by hamza_sa »

nigdje.nikog wrote: I jos nesto bih te molio, al da se ne uvrijedis - nemoj vise potencirati tu pricu "da se ja nisam borio, ne bi ste vi danas imali to sto imate..."
Prvo ti moram odgovoriti na ovo gore napisano.

Nigdje u svom postu nisam napisao nesta takvo, osim : "Na kraju krajeva, ja sam za ovo danas sto ti imas pravo da nam se obracas na ovakav nacin, dao sve sto sam mogao dati. Osim zivota. Valjda me Bog nije htjeo. Mada po tvom pisanju je najbolje bilo da smo svi poginuli.", gdje sam htjeo samo cinicno reci da zivimo u takvom drustvu gdje svako sebi uzima za pravo da, ono sto stvarno jesam dao od sebe u odbrani, moze omalovazavati.

Niti u jednom momentu nisam imao na umu zapocinjati takvu, niti slicnu temu, jer mislim da smo svi svjesni da su takve price "suplje", iz milion razloga.

A, sto se tice problema u vezi invalida, bilo koje kategorije, pogledajte samo spiskove RVI (neko je vec postavio link). Samo u opcini Novi Grad ima preko 3000 RVI. Smijesno. Invalid pod rednim brojem 76 nije nikada bio invalid, ali je uspjeo ostvariti to da jeste 40%. Covjek koji je na pocetku agresije pobjegao iz Sarajeva u Hercegovinu. I ne samo to nego pusku koju je imao nije nam ostavio tj. dao, cime je oslabio odbranu. Pronasla mu je kasnije vojna policija u pretresu stana. Negdje sredinom 1993. godine se ponovo vraca u sarajevo i biva mobilisan. Nije ranjavan, niti se je razbolio za vrijeme agresije.

E, ovakvi kao on su glavni problem. On ostvaruje ista prava kao i 100% invalid. Mozda ne u novcu, ali u svim drugim pravima da. On na automobili ima naljepnicu RVI. Itd. itd. itd.

Ranije sam vec napisao, da treba provesti postenu reviziju RVI i barem bi u ovoj kategorji invalida problemi bili manji nego sto su sada.

Medjutim, nisam ja sposoban sam se izboriti sa ovim problemima. U ovo treba da se ukljuce svi kojih se tice. Ali....
mIRCerka

#95 Re: Istina o invalidima

Post by mIRCerka »

Celly wrote:
mIRCerka wrote:
Vertigo wrote:RVI, "povrede zadobijene u aktivnim borbenim dejstvima" 30% = 48 KM
hm, moj tata dobije 43 ...

no, u jucerasnjoj raspravi sa jednim RVI iz drugog kantona dobih informaciju da medju neratnim invalidima stoji i Mirsad Kebo...100%.... :?

zasto ti spiskovi nisu dostupni javnosti?
Mirci, spiskovi su itekako dostupni. Na zvanicnoj stranici Federalnog Ministarstva za boracka pitanja (http://www.fmbi.gov.ba) na prvoj strani (lijevo) postoje kompletni spiskovi korisnika naknada (RVI i porodice poginulih). Sve je fino razvrstano po kantonima i opstinama. Istina, ne pisu iznosi koje pojedinci primaju (to se moze lako izracunati na osnovu zakona), ali pise grupa odnosno stepen invalidnosti. Bujrum, svako moze pogledati a bogami, zasto ne i prijaviti nekoga ko prima takvu pomoc a nije je posteno zasluzio...

to su BORCI, ja pitah za Neratnog invalida, 100%, Mirsada Kebu..

btw, kako pici ovo za RVI po kategorijama?
hepek071

#96 Re: Istina o invalidima

Post by hepek071 »

nigdje.nikog wrote:Evo i ovdje pocela svadja izmedju civilnih i vojnih.

Prestanite ljudi jer smo upravo identificirali pravi problem:

"POVOLJNE INVALIDNINE"

Koji glup termin, prvi put sam ga jucer cuo.
Dakle, nosioci "normalnih" vojnih invalidnina nisu izgleda sporni jer se njihova imena mogu naci na javnim spiskovima, ali nosioci ovih "POVOLJNIH" invalidnina su jos uvijek nepoznati, a upravo je tu rijec o ovim provokativnim invalidninama preko 2000 KM i nizom drugih privilegija.

Upravo pominjanje ovih invalidnina je i u ovoj raspravi dovelo do svadje.
Bez ikakvog razloga jer ja vidim da ovdje ucestvuju samo "normalni" vojni invalidi koji sa razlogom brane svoj status i svoju grupaciju.
Nosioci "povoljnih invalidnina" sute jer imaju jak razlog za to.

Jedno je sigurno - podaci o ovim izuzetnim vojnim invalidninama nisu izmisljeni, ali izgleda da "normalni" vojni invalidi ne vjeruju u te podatke, jer sami najbolje znaju koliko primaju. Braneci svoju crkavicu, oni nesvjesno brane i ove parazite koji tu ne pripadaju.

Da skratim, ja ne vidim zasto bi se ovdje svadjao jedan vojni invalid sa 144 KM invalidnine i neki civilni koji je imao 100 KM a mogao bi ostati i bez toga.
Dok se vi svadjate ostaju nam i dalje sakriveni oni koji primaju preko 2000 KM a o njima ne znamo nista, ni ko su, ni kako su se tu nasli, ni koliko ih je!

Zato, ajmo pokusati nesto konkretno, pokrenuti nekakvu peticiju za REVIZIJU SPISKA "POVOLJNIH" INVALIDNINA.
S tim da se naglasi da tu peticiju pokrecu ZAJEDNO - civilni i vojni invalidi, uz podrsku svih normalnih ljudi na ovom forumu i u ovoj nenormalnoj drzavi.
:thumbup: sve rečeno.

Evo ja sam RVI 60% nemam pojam koje grupe. Imam iza sebe tri ranjavanja i nemam nikavih dijagnosticiranih bolesti, što ne znači da nisam malo puko. Mislim da mi je invalidnina negdje oko 200 KM. Kažem mislim jer nisam siguran, jer mi to nekad dođe a nekad ne dođe na karticu, pa i ne gledam na to.

Na svu sreću i moju pamet, nakon rata sam se školovao i radio, i naučio da se izborim i brinem sam za sebe, tako da ne zavisim od te milostinje. Ali problem je što postoje ljudi, invalidi, čija su oštečenja tolika da oni nisu u stanju da zarade svoj hljeb. Takve država treba zbrinuti, a sve ostale radno sposobne zaposliti. Evo samo prebrojte koliko ima u ovoj zemlji radnih mjesta u državnom vlasništvu! Zašto na njima prioritet ne bi imali invalidi, ratni (iz sve tri vojske), kao i neratni.

ja prepoznajem dva problema ovdje:

1. sistemski - što je dobro nigdje.nikog peontirao "POVOLJNE INVALIDNINE ILI PENZIJE" :x WTF is this???
2. individualni - Shvatanje ljudi da čim se "ogrebem" odo ganjat penziju/invalidninu i sve četiri dignut u zrak, pa nek se država brine o meni.
bertinjo

#97 Re: Istina o invalidima

Post by bertinjo »

a što je najgore i od ovih 150000 civilnih invalida i od 150000 RVI 50% je lažnih invalida koji su invalidnost dobili na ko fol PTSP ko fol čuju glasove u glavi. Ok nek ovi invalidi i civilni i RVI koji su bez ruke ili noge ili koji su ranjeni i imaju gelere u tjelu imaju 1000-2000 maraka mjesečno ali ovakvih je malo. ALI POSEBNO SE TREBA OSVRNUTI NA OVIH 70% RVI koji spadaju u kategoriju psihičkih bolesnika bez fizičkih ozljeda u redu neka i oni primaju invalidnine ali ako su PTSP što znači da nisu psihički stabilne osobe onda neka im se uvede da se moraju OBAVEZNO redovno psihijatrijski liječiti, treba im zabraniti voziti automobile (oduzeti vozačke dozvole)jer NAVODNO ČUJU GLASOVE U GLAVI(NISU NORMALNI), treba im dodjeliti skrbnika i zabraniti da mogu samostalno bez prisustva skrbnika sklapati ikakve ugovore ,KUPOPRODAJNE, DAROVNE I SL. jer to su "psihički" bolesni ljudi pa nije u redu da ih netko prevari jer su malo munjeni PRILIKOM KUPOPRODAJE.

ja mislim da bismo uskoro imali mnogo manje PTSP INVALIDA DA SE UVEDU OVAKVE STVARI

A BILO BI VIŠE PARA ZA PRAVE INVALIDE KOJIMA JE STVARNO POTREBNA POMOĆ
Argentum

#98 Re: Istina o invalidima

Post by Argentum »

Ja supljaka...
Kako vas frajer zakuhava ( mislim na @nigdje-nikog). Navedi argumetovano samo jedno ime i prezime sa tacnim maticnim brojem koje prima invalidsku penziju u visini 2000,00 KM i ja cu se potpisati da izvrsim samoubistvo ispred zgrade vlade u ime tog koga navedes.
Bujrum
nigdje.nikog

#99 Re: Istina o invalidima

Post by nigdje.nikog »

Argentum wrote:Ja supljaka...
Kako vas frajer zakuhava ( mislim na @nigdje-nikog). Navedi argumetovano samo jedno ime i prezime sa tacnim maticnim brojem koje prima invalidsku penziju u visini 2000,00 KM i ja cu se potpisati da izvrsim samoubistvo ispred zgrade vlade u ime tog koga navedes.
Bujrum
malo sam se sklonio u stranu jer sam rekao sta sam imao reci na ovu temu, ali ovo je bilo jako bezobrazno!
Ja, dakle, "zakuhavam"!
Hajde sad reci da sam ja napravio onu ujdurmu u parlamentu i reci da sam ja izmislio "povoljne" penzije i ove iznose koji se spominju.

Ali, evo, rado bih primio na sebe krivicu koju mi pripisujes - kad je u pitanju ova tema ja se sa ponosom stavaljam na stranu onih koji zakuhavaju.

Druga skupina, kojoj ocito ti pripadas, je ona koja zeli stvar zataskati.

----
A sto se tice dokaza, meni ne treba veci i jaci dokaz od cinjenice da su spiskovi nosilaca "povoljnih" invalidnina sakriveni od ociju javnosti !
Ako nije tako, pokazi te spiskove.
Bujrum!
tošo

#100 Re: Istina o invalidima

Post by tošo »

Žalosno da ima ljudi koji su navratili na ovu stranicu da se sprdaju sa invalidima.To je sramota, ovi koji spominju 2000 i da svi 70% i više da su dobili svi stanove kuće , stvarno valjaju gluposti, osobno sam 70% amputirac a druga isto stradala problem napravili lječnici nisu mi odma napisali u povijest bolesti za drugu nogu ispalo da je to bilo prije rata kad je bila revizija ništa nisu priznali mada neki dečki koji su ko i ja dobili po 80% samo zato što su amputirci. Pozdrav svima iz Brčkog.Čaki ovim koji su navratili da provociraju.
Locked