Istina o invalidima

Locked
Ibro_r

#276 Re: Istina o invalidima

Post by Ibro_r »

Vertigo wrote:Ja sam u postu, koji je na vrhu ove strane, pokusao skrenuti paznju da je broj RVI iz ARBiH vjerovatno manji od stvarnog. :!:
...
Vrlo, vrlo vjerovatno, i sa tim slažem. Pripadam populaciji RVI, direktno u borbenim dejstvima, na liniji, a ne "u dolasku/povratku" (onih 24 sata "oko" vremena provedenog na ratištu").

Kao RVI, od početka sam bio uključen u rad organizacije RVI Cazin i imam dosta iskustva sa stvarima i problemima koji muče ovu populaciju. Ali i to je druga priča, predugačka za ovu temu. Počev od samog Zakona, pa preko raznih predizbornih obećanja, do današnjeg dana, kada se vidi da je mnogo stvari postavljeno naglavce.
Usput, najveći broj lažnih (i "lažnih") RVI se pojavio u vrijeme kada su se izdavale one famozne devizne knjižice. "Cijena" je bila: borci i RVI do 50% invalidnosti = 400 KM, RVI 60 i 70 % = 500 KM i RVI 90 i 100 % i poginuli = 600 KM mjesečno.
Već prva revizija je pokazala da se mućkalo, i to kako mućkalo. U organizaciji sam, nakon revizije, saznao da je masa RVI od 60 % pala na 20-40%, dosta onih od 80% na 40-50%. Vrlo malo ih je bilo isključeno iz prava (čini mi se nekih 50-tak, ali niti jedan nema kojem nije bio utvrđen invaliditet od bar 10%. Za sticanje prava, minimalan invaliditet je 20%).
Mislim da su od ovog trenutka počeli svi naši problemi sa lažnim invalidima. Jer jabuka kad se jednom pokvari, nema joj spasa. A kada druga jabuka (doktor) vidi da one prije nisu "izbačene iz sanduka", nego im je lijepo i svi ih poštuju (znate - lova, lova. lova)...
Još samo jedan podatak: u vrijeme prve revizije bilo je nekih 70 - 80 hiljada RVI iz AR BiH. Za HVO se nije znalo, jer su njihovi spiskovi bili nedostupni ministarstvu za boračka pitanja (u stvari ministru; znao ih je zamjenik ministra, Hrvat - poznati i još neprevaziđeni paralelizam :( )

Poenta svega ovog je da su ljudi privučeni da se prijavljuju radi privilegija koje su im vladajući davali u predizborna vremena.

Vertigo wrote: Premijer Mujzinovic je mozda dobronamjeran covjek, ali sa mjesta premijera ne moze izjaviti sljedece :

Zato pozivam sve one koji su sigurni u ispravnost svojih papira da dođu na reviziju, a mi ćemo im omogućiti kompletan pregled. Svi oni koji imalo sumnjaju u ispravnost dokumenata prema kojima primaju ova davanja neka ne dolaze. Tako će "uvaliti" i one koji su im izdali te papire jer će i protiv njih biti podnesene krivične prijave"...
Pa šta mu ovo znači? Da se lažnjaci ne prijavljuju na revizije, jer će biti kažnjeni doktori i drugi nadležni koji su im izdali rješenja. Drugim riječima: "neka se jave samo oni koji jesu RVI i nad njima ćemo obaviti reviziju, a lažnjaci neka leže kod kuće i nastave primati prinadležnosti" Jer ih i ne pozivaju, odnosno "pozivaju ih da se ne javljaju"

Nema šta. Poučna poruka. Umjesto da se obavi kompletna revizija, nad svim pripadnicima populacije i na svako sumnjivo rješenje povede istraga, oni izgleda žele zaštiti one koji su omogućili prevare. (Prije nego što ospete paljbu, molim vas da obratite pažnju na podebljani dio citata. Nadam se da nisam pogrešno shvatio kontekst svega ovog.)
Nekako s proljeća wrote: Invalidne osobe bi trebale shvatiti...

A lešinari, neka lete dalje....
(Izrezano radi prostora)
Nekako s proljeća, slažem se sa tvojim postom!
zonbirile wrote: pa cijeli kocept je pravljen na osnovu predviđanja...
(Izrezano radi prostora)

Predviđanja su nešto što se može koristiti u normalnim situacijama i u normalnim vremenima i sa normalnim ljudima. Prije par godina, ovdje je bio jedan stranac, predstavnik neke organizacije i, onako usput, uz piće, je primijetio: "ne mogu da shvatim da vi mislite da ste normalni!"
Ovo je odraz nas, naše realnosti! Po pojmovima čovjeka koji je rat pratio sa strane, bez ikakve povezanosti sa ovim prostorima, mi ni deset godina poslije rata nismo počeli normalno da se ponašamo. Po mjerilima Zapadne Evrope, ponavljam!

A što se tiče predviđanja, pa mene iskreno čudi što nije bilo daleko više žrtava u ovom ratu. S obzirom na činjenicu da smo mi bili u okruženjima, izloženi svakodnevnim granatiranjima, izgladnjivani, bez osnovnih higijenskih potrepština, uz minimum liječničke skrbi, uz ... Znate i sami, prošli ste sve ovo kao i ja.

Predviđanja koja se odnose na broj poginulih i ranjenih, pa prema tome i onih koji uživaju povlastice po ovim osnovama (jadne su to povlastice) prema ukupnom broju vojnika jedne armije kod nas su, jednostavno, teško primjenljiva. Ne može se uzeti neki procenat i reći: "ovoliko ljudi jeste poginulo, ovoliko ih je lakše, a ovoliko teže ranjenih. Ovoliko će ih biti teških invalida, a ovoliko lakših."

Ovakvo poređenje bi prošlo da smo i mi i oni imali isto naoružanje sa istom količinom municije i istim pozicijama. Šta očekivati kada se zna da je većina naših gradova bila izložena artiljerijskoj vatri sa tačaka koje su često bile, ako ne u brisanom dometu artiljerije, a ono tek par kilometara od centra grada.

U stvari, ono što me čudi je što broj civilnih žrtava rata nije veći, gledajući cifru RVI. Ili su svi koji su imali kakva poznantva i veze sredili da budu evidentirani kao ranjeni pripadnici AR BiH!

Da ne duljim, i ovako sam pretjerao :-D

Pozdrav!

Ibro :bih:
zonbirile

#277 Re: Istina o invalidima

Post by zonbirile »

@ibro_r

nismo se shvatili,ja sam pisao o invalidima,a ne RVI.Tu ipak ima neki prosjek sa cca nešto odstupanja,ali na 2 mil. stanovnika imati 130 000 invalida je nonsens.
Ibro_r

#278 Re: Istina o invalidima

Post by Ibro_r »

Ne mogu a da se ne složim da zaista jeste mnogo, tačnije - previše!
Ipak, svaki 7-8 stanovnik da je invalid? Što je mnogo mnogo je. I, kada se zdravorazumski sagleda, malo je vjerovatno. Međutim... sve me kopka taj prokleti rat i činjenica da je i previše gradova bilo "na dlanu" neprijateljima BiH za iživljavanje svim vrstama i kalibrima municije (namjerno ne kažem "granata", jer je dosta i civila stradalo od običnog metka). Ipak, mnogo je.

Zanima me ima li neko statistiku o tome koliko je od ovih 130 000 iz pojedinih kategorija: RVI, civilne žrtve rata, "neratni" invalidi? Možda bi se tu moglo pronaći razlog tolikog nesrazmjera.
I usput, da li je ta cifra od 130 000 bar donekle tačna? (Složit ćete se, tu par procenata može značiti i te kakvu razliku. Nije isto 5% i 6% stanovništva!)

Želim zahvaliti svim dobronamjernim učesnicima u ovom postu, jer vidim da većinu muči ista stvar koja i mene: kako invalidima (svim, ne samo pojedinim kategorijama) osigurati da dostojno žive!
Je li to moguće u ovakvom ekonomskom okruženju koje vlada u našoj zemlji. Neko je spomenuo omjer zaposlenih i penzionera, a neko drugi omjer zaposlenih u administraciji i "ostalih" - 1:1 i 2:1, respektivno. A među "ostalim" je vjerovatno omjer između onih koji proizvode i onih koji rade u uslužnim djelatnostima vjerovatno nepovoljan po proizvodnju. Bez domaćeg proizvoda ne možemo napred, bićemo samo tržište drugih privreda, područje sa kojeg će prepumpavati novac i razvijati svoje privrede, izgrađivati nove pogone na svom teritoriju, plaćati socijale svojim građanima... Uostalom, vidi se po reakciji na ovaj Zakon o zaštiti domaće proizvodnje!

Pozdrav!

Ibro
Pajser

#279 Re: Istina o invalidima

Post by Pajser »

Evo pijem kavu,i nekad sam uz kavu citao novine, a sad po netu prevrcem...i bistrim !
Ima ona-''revolucija jede svoju djecu'' ali ovdje je malo apgrejdovana...''djeca jedu svoju revoluciju'' .
Ajde de, ali znam jednog koji ima perut, i to mu je jedini deformitet !
Ali svaki mjesec petsto keka u padze !I lako mu je onda smijuljiti mi se iz kafane ,dok mrzovoljan prolazim ulicom ,prebiruci sicu po dzepu !
Jedni emigrirali, drugi profitirali, treci...
Kol'ko Murat moze izdurat ? Usitnilooo...
Ibro_r

#280 Re: Istina o invalidima

Post by Ibro_r »

Pajser wrote:Evo pijem kavu,i nekad sam uz kavu citao novine, a sad po netu prevrcem...i bistrim !
Ima ona-''revolucija jede svoju djecu'' ali ovdje je malo apgrejdovana...''djeca jedu svoju revoluciju'' .
Ajde de, ali znam jednog koji ima perut, i to mu je jedini deformitet !
Ali svaki mjesec petsto keka u padze !I lako mu je onda smijuljiti mi se iz kafane ,dok mrzovoljan prolazim ulicom ,prebiruci sicu po dzepu !
Jedni emigrirali, drugi profitirali, treci...
Kol'ko Murat moze izdurat ? Usitnilooo...
E ovo je stvarno za ostati bez riječi

Pozdrav!

Ibro
zonbirile

#281 Re: Istina o invalidima

Post by zonbirile »

moj @ibro pa ti skroz fulio,a satra se pišući.Neratnih invalida je 130000,a u koloni za njima idu ostali.Eheej gdje bi Bosni bio kraj da je sveukupno 130000invalida.
Ibro_r

#282 Re: Istina o invalidima

Post by Ibro_r »

zonbirile wrote:moj @ibro pa ti skroz fulio,a satra se pišući.Neratnih invalida je 130000,a u koloni za njima idu ostali.Eheej gdje bi Bosni bio kraj da je sveukupno 130000invalida.
Pa to ispada skoro 10% stanovništva! (Kako se zviždi na forumu? :-) )
Moram upitati, iako nemam razloga sumnjati: koliko si siguran u tu cifru? (prosto moram pitati; meni nije poznato, a ti vjerovatno imaš neka saznanja)

Iz kojeg izvora dolaze podaci. I zbilja, šta naši statističari rade? Sjede i češkaju ...?

Stvarno za ne vjerovati

Uživaj rajo dok nas jašu i budimo zahvalni što ne jašu olimpijsku (više, brže, dalje)

Ibro
BajrinNajmladji

#283 Re: Istina o invalidima

Post by BajrinNajmladji »

Oslobodjenje, 30.06.2009.g. wrote: Neratni invalidi.....................................105.000
Civilne žrtve rata................................... 10.500
Korisnici naknada po boračkom zakonu....103.000
Dobitnici ratnih priznanja......................... 5.344
Nezaposleni demobilisani (po kantonima)... 57.000
Beneficirani penzioneri........................... 19.000
Niti u jednom zakonu nema člana koji onemogućava višestruko korištenje naknada.

Medju neratnim invalidima je 9.000 penzionera i 2.000 zaposlenih.

Imovinskog cenzusa nema.

Beneficirane penzije iznose od 300 KM do 1.079 KM.
Ibro_r

#284 Re: Istina o invalidima

Post by Ibro_r »

Hvala.

Ovo ne bi izdurala ni Amerika. Nije ni čudno da nam je država pred bankrotom. Ali tako je kada je vode amateri. Pa i seljak prvo sjedne i izračuna koliko će šta koštati, pa tek onda ide nešto i raditi!

Još jednom hvala!

Ibro
zonbirile

#285 Re: Istina o invalidima

Post by zonbirile »

Ibro_r wrote:Hvala.

Ovo ne bi izdurala ni Amerika. Nije ni čudno da nam je država pred bankrotom. Ali tako je kada je vode amateri. Pa i seljak prvo sjedne i izračuna koliko će šta koštati, pa tek onda ide nešto i raditi!

Još jednom hvala!

Ibro
-------------------------------------------------------
moj Ibro,oni nisu amateri,neko vrhunski profesionalni banditi.U to vrijeme obećali bi oni i više da pobijede i da se spasu.Jedan od neopreznih sa sijela je poslije izjavljivao da su svi odlučni da pobjede,jer je alternativa zatvor.Eto maheri ne odoše u zatvor,ne zna se i hoće li,MMF došao na svoje-a raja? .Ko ih jebe.
BajrinNajmladji

#286 Re: Istina o invalidima

Zakon o izmjenama Zakona o soc. zaštiti wrote: Član 16.
Član 26. mijenja se i glasi:
"Novčanu naknadu za pomoć i njegu od drugog lica mogu ostvariti lica iznad 65 godina života, ako su stara i nemoćna lica kojima je zbog trajnih promjena u zdravstvenom stanju prijeko potrebna pomoć i njega od drugog lica za zadovoljavanje njihovih osnovnih životnih potreba.
Lica sa invaliditetom koja su pravo na dodatak za'njegu i pomoć od drugog lica ostvarila u skladu sa ovim Zakonom a prije navršene 65. godine života, ne gube to pravo ni nakon navršene 65. godine života a pravo će ostvarivati prema ovom Zakonu sve dok za to postoje zakonom propisani uvjeti.
Uvjeti i postupak u vezi sa ostvarivanjem prava iz stava 1. ovog člana uređuju se propisom kantona.
Sredstva za ostvarivanje prava iz ovog člana osiguravaju se u budžetu kantona."
Često sam diskutujući na ovoj temi naglašavao da onesposobljeni zbog starosti i bolesti, recimo od moždanog udara, nemaju šanse da ''prodju'' revizioni pregled.

Evo, ovaj član govori o tome da i takva lica IMAJU PRAVO na zaštitu, ali po propisima kantona.

Šta to znači u uslovima kada u budžetima kantona nisu planirana sredstva za ovo ''prebacivanje'' sa federalnog na kantonalni budžet, ja ne znam.

Vjerovatno znači, naknade za tudju njegu i onesposobljenost = 0 KM. Ko zna, mozda u bogatijim kantonima i bude nešto.
BajrinNajmladji

#287 Re: Istina o invalidima

kakavdanakneiskustvu wrote:čuo sam da je danas počela isplata tzv. civilnih invalidnina
Oko 11 sati zvao banku, kad ništa,...TNX za info,...
BajrinNajmladji

#288 Re: Istina o invalidima

Isplata penzija počinje 3. avgusta, ponedjeljak.
holowey

#289 Re: Istina o invalidima

Post by holowey »

kakavdanakneiskustvu wrote:nešto sam načuo,pa ako ko zna više informacija molio bih da nešto o tome ovdje napiše,navodno je do septembra rok za invalide,neratne,od 90 i 100 %,da se prijave za reviziju inače neće moći aplicirati za tu reviziju,a koliko znam revizija nije još ni počela niti se primaju zahtjevi za reviziju.

hvala.
rok da podneses prijavu je do septembra a kada ce biti obavljena zavisi od broja prijava, termina kada se ti prijavis i slicno... da bi izbjegao sekiraciju i guzve, bolje je otici sto prije, predati dokumentaciju i pare :x i cekati... :roll:
BajrinNajmladji

#290 Re: Istina o invalidima

Bio prije mjesec dana da prijavim materu, sebe i sestru za reviziju.
Prema riječima gospođe sa šaltera na ulazu, prije mjesec dana su bili zaprimili oko 1500 zahtjeva-uplata za reviziju, te da ja ne bih predavao odmah, da bespotrebno dosijeii ne budu kod njih, dala mi je tri papirića na kojima piše DA MOGU PREDATI ZAHTJEV I UPLATU 12. AVGUSTA.
Image

Image

Image
holowey

#291 Re: Istina o invalidima

Post by holowey »

BajrinNajmladji wrote:Bio prije mjesec dana da prijavim materu, sebe i sestru za reviziju.
Prema riječima gospođe sa šaltera na ulazu, prije mjesec dana su bili zaprimili oko 1500 zahtjeva-uplata za reviziju, te da ja ne bih predavao odmah, da bespotrebno dosijeii ne budu kod njih, dala mi je tri papirića na kojima piše DA MOGU PREDATI ZAHTJEV I UPLATU 12. AVGUSTA.
ti si otisao i dobio papiric sa datumom kada da dodjes na reviziju... bez da se ode tamo, ne moze se dobiti taj papiric niti datum kada da dodjes da predas dokumentaciju... moj otac je otisao tamo cim su javili da se treba raditi nova revizija i odredjen mu je datum 30.7.
moja pretpostavka je da ce, sto se bude priblizavao krajnji rok, biti sve vise onih koji odlaze tamo, jer po nasem obicaju, svi govore "haj' ba, ima vremena"... a onda kada dogori do prstiju, bice velike guzve, sekiranje i frustracije, sjeticemo se svima familije, kako njima koji rade revizije, tako i jedni drugima :sad:
a sve zbog "haj' ba ima vremena"...
BajrinNajmladji

#292 Re: Istina o invalidima

Ne, nije 12. avgust datum kada treba da dodjem na reviziju, nego je to datum kada vršim uplatu i predajem potrebne papire. Pa, onda čekati poziv, odnosno, materi treba da dodju u kućnu posjetu. Daj bože da to bude u oktobru, a početak isplate u decembru, ako prodjemo revizioni pregled.

Ranije, prilikom jedno 8 revizija, uvijek bi uslijedilo pismeno obavještenje, međutim, lešinari ovaj put nisu obavijestili korisnike. Kao nemaju para za poštanske troškove.
I ja sam zakasnio, 1500 ih je prije mene podnijelo zahtjev i vrše se revizioni pregledi.

Koliko li će samo neupućenih, koji ne prate štampu, tv., radio, kojima nije jasno (Navikli da budu pismeno obavješteni),...Koliko li će njih ostati bez t.nj., invalidnine,...A, to znači, kada dodje zima, manje novca, lošija ishrana korisnika, manjak lijekova,....Smrt!

Eto, tako je otpočela štednja, stabilizacija, borba protiv globalne finansijske krize, recesije,...U naske.

POBITI LJUDE SA 100% i 90% ONESPOSOBLJENOSTI (INVALIDE)!

SMRT LEŠINARIMA I UBICAMA!
BajrinNajmladji

#293 Re: Istina o invalidima

Valjda će biti u današnjim novinama detaljnije.

Ja imam osjećaj da oni što dižu ruke za takve odluke i zakone, da će se njih dvoje-troje jednom ustati i početi skandirati:

UBIJ, ZAKOLJI DA INVALID NE POSTOJI!

Pa, stoko jedna, nismo mi korisnici krivi što su simulanti, prevaranti,...potplatili ljekare. To je posao za vas da otkrijete korupciju, pa onda proslijedite nadležnim (Policija, sudovi, tužilaštva, inspekcije, finansijske policije,...)!

Nema druge, nego na štraftu, pa da zaradjujem pare. Trpiće ove moje dvije ledenice što ih njegujem jer ću veći dio vremena dnevno posvetiti zaradjivanju novca,...Ako kada naletim na kakve demonstracije, od mirnih i dostajanstvenih, napraviću rasturanje, destrukciju,...
samo malo

#294 Re: Istina o invalidima

Post by samo malo »

Jutros cujem da ce koeficijent isplate ipak biti 0,9 (laicki, to je 90% od dosadasnjih primanja?) a ne 0.5

Ne tako davno nacionalisticki vlastodrzci su nas uvjeravali da ce invalidima primanja biti i povecana, nakon sto se uklone oni sa 80% i manje ostecenja.

Strasan smo mi narod, lazu nas kako hoce, a mi ko nojevi glavu u pijesak.
atko

#295 Re: Istina o invalidima

Post by atko »

Sta ba cmizdriteb vise svii??? :shock:

... Svima je samo bitno da se nejgova "grupa" provuce bez smanjenja bilo da se radi o RVI, civilnim invalidima, prosvjetnim radnicima, policiji itd itd ... e kada umjesto u cevljanovicima bude pred institucijama vlasti 100 000 boraca, rvi, civilnih invalida, prosvjetnih radnika, penzionera, drzavnih sluzbenika, studenata itd itd ... i kada budu svi u jedna glas trazili da se od vrha krene sa radikalnim ustedama i efikasnom reorganizacijom funkcionisanja vlasti onda bi se mogla drugacija pjesma pjevati ;)

Do tada ovo je delux drzava u kojoj niko nista ne radi a svi imaju ...
...zasluzili smo mi puno goree od ovog, kakvi smo ;) :x
BajrinNajmladji

#296 Re: Istina o invalidima

atko wrote:Sta ba cmizdriteb vise svii??? :shock:

... Svima je samo bitno da se nejgova "grupa" provuce bez smanjenja bilo da se radi o RVI, civilnim invalidima, prosvjetnim radnicima, policiji itd itd ... e kada umjesto u cevljanovicima bude pred institucijama vlasti 100 000 boraca, rvi, civilnih invalida, prosvjetnih radnika, penzionera, drzavnih sluzbenika, studenata itd itd ... i kada budu svi u jedna glas trazili da se od vrha krene sa radikalnim ustedama i efikasnom reorganizacijom funkcionisanja vlasti onda bi se mogla drugacija pjesma pjevati ;)

Do tada ovo je delux drzava u kojoj niko nista ne radi a svi imaju ...
...zasluzili smo mi puno goree od ovog, kakvi smo ;) :x
Nemoj tako @atko, cijenim tvoje ostale diskusije, ali griješiš ovdje.
Kako ću ja izaći na proteste (A izlazio sam, kamenovao zgradu Skupštine kantona i ostalo), kada pored svoje invalidnosti imam dužnost da njegujem još dva takva invalida.
Zato, redovan sam na izborima, pa i uredno najavim dolazak mobilnog tima za nepokretnog člana obitelji. Redovno glasam protiv, protiv klike na vlasti + 2 glasa.
I kako ćeš molim te, praviti radikalne proteste, sa ranjenim, a iza ćoška vire oni što bi Bosnu (i Hercegovinu) časkom rasturili u haosu socijalnih protesta?
Glasanje je legalna smjena vlasti, najdemokratskije što je svijet do sada izmislio, pa pravimo legalnu revoluciju. Pa, jesi li vidio kako Amerikanci dolaze i donose stolice da ne stoje, nego da sjede u redu za glasanje.
Podržavam Lijanovića, 100KM svakome ko dodje da glasa! Ko neopravdano izostane 100KM kazne.
atko

#297 Re: Istina o invalidima

Post by atko »

@BajrinNajmladji, stvarno nisma imao namjeru nikome nista na licnom nivou da uputim ... ako sam se nekad i dotakao tvoji komentara opet sve to gledam korz prizmu invalidske populacije i korz prizmu ljudi koje cine ovo drustvo ... na kraju krajeva prvo smo svi ljudi ... zaista nista licno ;)

Jednostavno prenemaganje i trazenje izgovora je prevrsilo svaku mjeru ... i ja neznam sta treba da se dogodi da se pokrene ovaj narod :shock:
Kraljica_Suza

#298 Re: Istina o invalidima

Post by Kraljica_Suza »

Evo i na dnevniku javljaju da nema penzija u ponedjeljak!!! Tek MOZDA u srijedu!!! :x

Nemam komentara! :evil:
samo malo

#299 Re: Istina o invalidima

Post by samo malo »

kakavdanakneiskustvu wrote:na txt ftv piše da će naknade za juli i avgust,za neratne invalide biti smanjene za 10 %.

ja stvarno nemam komentara.

spominje se i uvođenje imovinskog cenzusa za korisnike ovog prava
Da, sto znaci, pretpostavljam, da ce te invalidnine na kraju opet primati samo oni sa dobrim vezama.

Koliko invalida postoji a da se sami o sebi brinu? pitam jer imovinski cenzus znaci da moras biti na rubu gladi, da na kucnoj listi nemas nikog ko je zaposlen (jer ne sumnjam da ce fasisticka flast staviti neku granicu tipa "50 km primanja mjesecno po osobi u domacinstvu")

Dakle invalid mora zivjeti sam, ili cak invalid mora izdrzavati nekoga ko je nezaposlen, da bi primao naknadu u buducnosti. Zbog imovinskog cenzusa.

Aferim, kako vlastodrzcima, tako i majmunima koji glasaju za njih.
zonbirile

#300 Re: Istina o invalidima

Post by zonbirile »

samo malo wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:na txt ftv piše da će naknade za juli i avgust,za neratne invalide biti smanjene za 10 %.

ja stvarno nemam komentara.

spominje se i uvođenje imovinskog cenzusa za korisnike ovog prava
Da, sto znaci, pretpostavljam, da ce te invalidnine na kraju opet primati samo oni sa dobrim vezama.

Koliko invalida postoji a da se sami o sebi brinu? pitam jer imovinski cenzus znaci da moras biti na rubu gladi, da na kucnoj listi nemas nikog ko je zaposlen (jer ne sumnjam da ce fasisticka flast staviti neku granicu tipa "50 km primanja mjesecno po osobi u domacinstvu")

Dakle invalid mora zivjeti sam, ili cak invalid mora izdrzavati nekoga ko je nezaposlen, da bi primao naknadu u buducnosti. Zbog imovinskog cenzusa.

Aferim, kako vlastodrzcima, tako i majmunima koji glasaju za njih.
--------------------------------------------------------------------
pa imovinski cenzus postoji za sva socijalna davanja.Drugo je to da su đubrat zbog izbora obećali sve i svašta,plus mito u zdravstvu i imaš situaciju sa 130 000 korisnika.Sad po meni naknada za invalidnost nije ta kategorija i oni ekstremnim slučajevima opravdavaju svoja sranja.Čovjek je invalid,bez obzira na primanja,a malo je onih koji imaju velika primanja.Nema njih ni 5% i ne mogu biti mjera za onih 95%.
Locked