Vrlo, vrlo vjerovatno, i sa tim slažem. Pripadam populaciji RVI, direktno u borbenim dejstvima, na liniji, a ne "u dolasku/povratku" (onih 24 sata "oko" vremena provedenog na ratištu").Vertigo wrote:Ja sam u postu, koji je na vrhu ove strane, pokusao skrenuti paznju da je broj RVI iz ARBiH vjerovatno manji od stvarnog.![]()
...
Kao RVI, od početka sam bio uključen u rad organizacije RVI Cazin i imam dosta iskustva sa stvarima i problemima koji muče ovu populaciju. Ali i to je druga priča, predugačka za ovu temu. Počev od samog Zakona, pa preko raznih predizbornih obećanja, do današnjeg dana, kada se vidi da je mnogo stvari postavljeno naglavce.
Usput, najveći broj lažnih (i "lažnih") RVI se pojavio u vrijeme kada su se izdavale one famozne devizne knjižice. "Cijena" je bila: borci i RVI do 50% invalidnosti = 400 KM, RVI 60 i 70 % = 500 KM i RVI 90 i 100 % i poginuli = 600 KM mjesečno.
Već prva revizija je pokazala da se mućkalo, i to kako mućkalo. U organizaciji sam, nakon revizije, saznao da je masa RVI od 60 % pala na 20-40%, dosta onih od 80% na 40-50%. Vrlo malo ih je bilo isključeno iz prava (čini mi se nekih 50-tak, ali niti jedan nema kojem nije bio utvrđen invaliditet od bar 10%. Za sticanje prava, minimalan invaliditet je 20%).
Mislim da su od ovog trenutka počeli svi naši problemi sa lažnim invalidima. Jer jabuka kad se jednom pokvari, nema joj spasa. A kada druga jabuka (doktor) vidi da one prije nisu "izbačene iz sanduka", nego im je lijepo i svi ih poštuju (znate - lova, lova. lova)...
Još samo jedan podatak: u vrijeme prve revizije bilo je nekih 70 - 80 hiljada RVI iz AR BiH. Za HVO se nije znalo, jer su njihovi spiskovi bili nedostupni ministarstvu za boračka pitanja (u stvari ministru; znao ih je zamjenik ministra, Hrvat - poznati i još neprevaziđeni paralelizam
Poenta svega ovog je da su ljudi privučeni da se prijavljuju radi privilegija koje su im vladajući davali u predizborna vremena.
Pa šta mu ovo znači? Da se lažnjaci ne prijavljuju na revizije, jer će biti kažnjeni doktori i drugi nadležni koji su im izdali rješenja. Drugim riječima: "neka se jave samo oni koji jesu RVI i nad njima ćemo obaviti reviziju, a lažnjaci neka leže kod kuće i nastave primati prinadležnosti" Jer ih i ne pozivaju, odnosno "pozivaju ih da se ne javljaju"Vertigo wrote: Premijer Mujzinovic je mozda dobronamjeran covjek, ali sa mjesta premijera ne moze izjaviti sljedece :
Zato pozivam sve one koji su sigurni u ispravnost svojih papira da dođu na reviziju, a mi ćemo im omogućiti kompletan pregled. Svi oni koji imalo sumnjaju u ispravnost dokumenata prema kojima primaju ova davanja neka ne dolaze. Tako će "uvaliti" i one koji su im izdali te papire jer će i protiv njih biti podnesene krivične prijave"...
Nema šta. Poučna poruka. Umjesto da se obavi kompletna revizija, nad svim pripadnicima populacije i na svako sumnjivo rješenje povede istraga, oni izgleda žele zaštiti one koji su omogućili prevare. (Prije nego što ospete paljbu, molim vas da obratite pažnju na podebljani dio citata. Nadam se da nisam pogrešno shvatio kontekst svega ovog.)
(Izrezano radi prostora)Nekako s proljeća wrote: Invalidne osobe bi trebale shvatiti...
A lešinari, neka lete dalje....
Nekako s proljeća, slažem se sa tvojim postom!
(Izrezano radi prostora)zonbirile wrote: pa cijeli kocept je pravljen na osnovu predviđanja...
Predviđanja su nešto što se može koristiti u normalnim situacijama i u normalnim vremenima i sa normalnim ljudima. Prije par godina, ovdje je bio jedan stranac, predstavnik neke organizacije i, onako usput, uz piće, je primijetio: "ne mogu da shvatim da vi mislite da ste normalni!"
Ovo je odraz nas, naše realnosti! Po pojmovima čovjeka koji je rat pratio sa strane, bez ikakve povezanosti sa ovim prostorima, mi ni deset godina poslije rata nismo počeli normalno da se ponašamo. Po mjerilima Zapadne Evrope, ponavljam!
A što se tiče predviđanja, pa mene iskreno čudi što nije bilo daleko više žrtava u ovom ratu. S obzirom na činjenicu da smo mi bili u okruženjima, izloženi svakodnevnim granatiranjima, izgladnjivani, bez osnovnih higijenskih potrepština, uz minimum liječničke skrbi, uz ... Znate i sami, prošli ste sve ovo kao i ja.
Predviđanja koja se odnose na broj poginulih i ranjenih, pa prema tome i onih koji uživaju povlastice po ovim osnovama (jadne su to povlastice) prema ukupnom broju vojnika jedne armije kod nas su, jednostavno, teško primjenljiva. Ne može se uzeti neki procenat i reći: "ovoliko ljudi jeste poginulo, ovoliko ih je lakše, a ovoliko teže ranjenih. Ovoliko će ih biti teških invalida, a ovoliko lakših."
Ovakvo poređenje bi prošlo da smo i mi i oni imali isto naoružanje sa istom količinom municije i istim pozicijama. Šta očekivati kada se zna da je većina naših gradova bila izložena artiljerijskoj vatri sa tačaka koje su često bile, ako ne u brisanom dometu artiljerije, a ono tek par kilometara od centra grada.
U stvari, ono što me čudi je što broj civilnih žrtava rata nije veći, gledajući cifru RVI. Ili su svi koji su imali kakva poznantva i veze sredili da budu evidentirani kao ranjeni pripadnici AR BiH!
Da ne duljim, i ovako sam pretjerao
Pozdrav!
Ibro