Istina o Bogu
- Dozer
- -Chesterfield-
#1302 Re: Istina o Bogu
Požuri sa najavom, da te ne bi pretekao Ljubo iz Australije.
-
Zehran82
#1303 Re: Istina o Bogu
TojoOptics wrote: ↑08/07/2025 17:19 ---
I sta bog onda ima od testa? Profesore zaboli neka stvar kada polozis ispit. Da li polozen ispit boga uzbudjuje? Evo, recimo, ja. Nemam nikakve zelje da dijelim ni raj, ni pakao sa ljudima koje sam upoznao tokom zivota, a da sa istim dijelim vjecnost bi bilo jezivo, ubili bi se od dosade. Svrha bozijeg postojanja testiranje ljudi. To je totalna besmislica, bez ikakve logike. Ako pretpostavimo da bog postoji, zasto bi ikoje svesno, svemoguce bice trosilo vrijeme na "testiranje" stvorenja ciju je sudbinu većc unaprijed odredilo?
nista on nema od toga.I sta bog onda ima od testa?
neDa li polozen ispit boga uzbudjuje?
sta si to mislio da ce vas Bog sve u istu sobu strpati u Raju.....Evo, recimo, ja. Nemam nikakve zelje da dijelim ni raj,
Sinko, Raj je velicine univerzuma, najsiromasniji u Raju je onaj koji ima posjed velicine 50 zemalja, kao podrucja kao velicine 50 planeta zemlje.
ni pakao sa ljudima koje sam upoznao tokom zivota,
tu se ti nista u Paklu ne pitas , ni kako ti je ni jeli ti fino, ni jeli ti tijesno mozda
u Raju nema dosade niti ko kome smeta zbog ogromnosti Raja.a da sa istim dijelim vjecnost bi bilo jezivo, ubili bi se od dosade.
ne, i ne nagadjaj...Svrha bozijeg postojanja testiranje ljudi. To je totalna besmislica, bez ikakve logike.
testiranje je radi nas a ne radi njega.....Ako pretpostavimo da bog postoji, zasto bi ikoje svesno, svemoguce bice trosilo vrijeme na "testiranje" stvorenja ciju je sudbinu većc unaprijed odredilo?
-
Zehran82
#1304 Re: Istina o Bogu
TojoOptics wrote: ↑08/07/2025 17:30 ----
Ali, bozja neogranicena ljubav,??? Takva uzasna kazna samo zato sto je neko gay? A, sta je sa lezbejkama? Znaci ovako: bog ce da naredi Sejtanu da stavi uzarenu sipku nekome u paksu da ga sodomizira jer je bio gay, bez obzira na cinjenicu da je ta osoba mogla da bude duboko humana, dobra, da je volila zivotinje, biljke, pomagala i sakom i kapom, darovala bliznjem bubreg, darovala krv, da ne nabrajam dalje, e takvu osobu ceka vjecna patnja, zbog karnalnog zadovoljstva? Bog sadista, a Sejtan i nije, ali mora, sef naredio. Pa, ispade Sejtan bolji, a bog 100%i psihopata, sadisticki manijak, koji je totalno neuracunljiv.
nije neogranicena...ima svoje granice i uslove.Ali, bozja neogranicena ljubav,???
da , pa mislim da je i gore nego sto mi mozemo zamisliti.Takva uzasna kazna samo zato sto je neko gay?
i njima su neke slicne kazne.A, sta je sa lezbejkama?
Ne, sejtan tu nista nikoga ne pati, jer sejtan ce da bude mucen zajedno sa ljudima od strane andjela Pakla , oni imaju tu svrhu da muce u Paklu ljude i satane.Znaci ovako: bog ce da naredi Sejtanu da stavi uzarenu sipku nekome u paksu da ga sodomizira jer je bio gay,
za njegovu dobrotu ce mu isplatiti ovdje na neki nacin ali na buducem svijetu nema udjela.bez obzira na cinjenicu da je ta osoba mogla da bude duboko humana, dobra, da je volila zivotinje, biljke, pomagala i sakom i kapom, darovala bliznjem bubreg, darovala krv, da ne nabrajam dalje, e takvu osobu ceka vjecna patnja, zbog karnalnog zadovoljstva?
nastranosti takve su zabranjene, i protivne Boziji pravilima...zbog karnalnog zadovoljstva?
ko bude radio takve stvari priroda ce sama pokusati da se osveti to preko spolnih bolesti, da kazni takve nastranosti.
Bog nije sadista nego onaj ko upadne u dzehennem sam je sebi kriv.Bog sadista, a Sejtan i nije, ali mora, sef naredio. Pa, ispade Sejtan bolji, a bog 100%i psihopata, sadisticki manijak, koji je totalno neuracunljiv.
-
Zehran82
#1305 Re: Istina o Bogu
Dozer wrote: ↑08/07/2025 19:07Oho im se, oho!Zehran82 wrote: ↑08/07/2025 17:16 idu na kaznu u dzehennem.....s obzirom da su pali na tom testu u zivotu , na testu pogresnih strasti i udovoljavanja strastima....
kazna moze da bude u stilu onoga na cemu su bili testirani....pa recimo mozda im andjeli mucitelji probijaju uzarene sipke na cmar itd znaci u glavnom u stilu na cemu su bili iskusani na zemlji i pali na tome.![]()
Smrle, zar nisu i oni Allahova/bozija djeca? Zar ih nije on napravio takvima? Kako oni mogu protiv volje svog svemocnog kreatora? I onda ce ih tamo kaznjavati jer su bili onakvi kakvima ih je on napravio i sta im je odredio.... Bas onako, ima smisla. Logicno.
Znaci, za njih tamo nema hurija , sto muskih, sto zenskih?kakvi crni obdareni andjeli, andjeli u Dzehennemu su mucitelji koji nemaju ni trun milosti, znaci moze da te pati bez trun sazaljenja.![]()
A one koje ne zasluzuju raj, njih cekaju BBC satrapi?one zene koje zasluze Raj, ce da uzivaju u Raju u svemu sto zele tamo....
a njih cekaju atraktivni muzevi u Raju....u Raju nema neozenjenih i neudatih.![]()
Neko neupucen kad tebe cita pomislio bi da si sve to obisao i znas o cemu pricas, a ne da samo baljezgas na osnovu bajki u vjerskim knjigama i svojih izvitoperenih ubjedjenja....
nisuzar nisu i oni Allahova/bozija djeca?
odavanje strastima je licni izbor.....osoba koja ima strasti je na testu , hoce li poslusati strasti ili Bozije naredbe....Zar ih nije on napravio takvima?
sve se desava sa Bozijom voljom.Kako oni mogu protiv volje svog svemocnog kreatora?
nije ih on natjerao da slijede svoje strasti.....strasti su test, ili ces ispravno ih raditi pa dobit od Boga nagradu ili neispravno pa dobit njegovu kaznu.I onda ce ih tamo kaznjavati jer su bili onakvi kakvima ih je on napravio i sta im je odredio..
u dzehennemu ne...tamo samo imas andjele mucitelje i zivotinje i cudovistaZnaci, za njih tamo nema hurija , sto muskih, sto zenskih?
ne znas ti sta ja sve znam.....ali eto nek ti bude da su to bajke...ali ces i na kraju iskihati pofino kada uvidis da to nisu bajke...ali kasno se tad kajati.Neko neupucen kad tebe cita pomislio bi da si sve to obisao i znas o cemu pricas, a ne da samo baljezgas na osnovu bajki u vjerskim knjigama i svojih izvitoperenih ubjedjenja....
-
Zehran82
#1306 Re: Istina o Bogu
teodati wrote: ↑08/07/2025 19:25Objasnio sam ti ali ne shvaćaš, ajde onda da objasnim da i malo dijete može razumjeti.Zehran82 wrote: ↑07/07/2025 21:37sta ti sad ovdje mi natrabunja....pitao sam te covjece, jednostavno pitanjeteodati wrote: ↑07/07/2025 21:34
Ivan 1,14 I Riječ je tijelom postala i prebivala među nama. I vidjesmo slavu njegovu, slavu kao Jedinorođenoga od Oca, puna milosti i istine.
Onaj koji se prvi rodio se i jedini rodio Bogu, drugo biće je već imalo oca, onoga koji se prvi rodio, a ne Boga, i nema na čemu, i drugi puta, samo pitaj.
Jeli isus jedini prvorodjeni sin ?
Da ili ne, bez nejasnog palamudjena, hvala...
Kološanima 1,12 Zahvaljujući Bogu Ocu, koji nas čini sposobnima, da budemo subaštinici svetih u svijetlu;
Kološanima 1,13 Koji nas izbavi od vlasti tame i premjesti u kraljevstvo Sina ljubavi svoje,
Kološanima 1,14 U kojemu imamo otkupljenje krvlju njegovom, oproštenje grijeha;
Kološanima 1,15 Koji je slika Boga nevidljivoga, prvorođeni prije svakoga stvorenja;
Kološanima 1,16 Jer je u njemu sve stvoreno, što je na nebu i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo prijestolja, ili gospodstva, ili poglavarstva, ili vlasti: sve je po njemu i za njega stvoreno.
Kološanima 1,17 I on je prije svega, i sve postoji u njemu.
Dakle, lijepo ovdje piše da je Isus (Sin u ovom citatu), prvorođeni, prije svakoga stvorenja, dakle Isus se jedini prvi rodio, jer kada se drugi rodio, nije mogao biti prvi, a ni treći ni bilo koji poslije rođeni.
U našem svijetu ti je kao u obitelji, tko se prvi rodi je jedini prvorođenac, drugi to više ne može biti, jel ti sada jasno ili još nije?![]()
bas tako kazes
a kako je onda Izrael to jeste Jakob prvorodjeni sin Boga?
Izlazak (Knjiga izlaska) 4:22
"Tada reci faraonu: Ovako veli Gospod: Izrael je moj prvorođeni sin."
- Dozer
#1307 Re: Istina o Bogu
Nije ih on stvorio, kao i tebe, mene, sve druge ...? Kako sad to...?
Ti se ne sexas? To objasnjava mnogo toga...odavanje strastima je licni izbor.....osoba koja ima strasti je na testu , hoce li poslusati strasti ili Bozije naredbe....
Znaci, ipak ih je bog napravio takvima? Njegova volja? De, dogovori se sam sa sobom...sve se desava sa Bozijom voljom.
Poznato ti je da homoseksualnost postoji i u zivotinjskom svijetu...?nije ih on natjerao da slijede svoje strasti.....strasti su test, ili ces ispravno ih raditi pa dobit od Boga nagradu ili neispravno pa dobit njegovu kaznu.
Ali, hajmo ovako - da li ti sutra mozes postati gay?
Moze li malo detaljniji opis tih cudovista...? Mozda mi se i svide....u dzehennemu ne...tamo samo imas andjele mucitelje i zivotinje i cudovista
To sta ti "znas" je samo tvoja mistika.ne znas ti sta ja sve znam.....ali eto nek ti bude da su to bajke...ali ces i na kraju iskihati pofino kada uvidis da to nisu bajke...ali kasno se tad kajati.
Last edited by Dozer on 08/07/2025 23:11, edited 1 time in total.
- Dozer
#1308 Re: Istina o Bogu
Ljudi, dajte zovite Spielberga, da snimi blockbuster po Smrletovim znanjima i uputama 
-
Zehran82
#1309 Re: Istina o Bogu
Dozer wrote: ↑08/07/2025 23:04Nije ih on stvorio, kao i tebe, mene, sve druge ...? Kako sad to...?
Ti se ne sexas? To objasnjava mnogo toga...odavanje strastima je licni izbor.....osoba koja ima strasti je na testu , hoce li poslusati strasti ili Bozije naredbe....![]()
Znaci, ipak ih je bog napravio takvima? Njegova volja? De se dogovori sam sa sobom...sve se desava sa Bozijom voljom.
Poznato ti je da homoseksualnost postoji i u zivotinjskom svijetu...?nije ih on natjerao da slijede svoje strasti.....strasti su test, ili ces ispravno ih raditi pa dobit od Boga nagradu ili neispravno pa dobit njegovu kaznu.
Ali, hajmo ovako - da li ti sutra mozes postati gay?
Moze li malo detaljniji opis tih cudovista...? Mozda mi se i svide....u dzehennemu ne...tamo samo imas andjele mucitelje i zivotinje i cudovista
To sta ti "znas" je samo tvoja mistika.ne znas ti sta ja sve znam.....ali eto nek ti bude da su to bajke...ali ces i na kraju iskihati pofino kada uvidis da to nisu bajke...ali kasno se tad kajati.
Nije ih on stvorio, kao i tebe, mene, sve druge ...? Kako sad to...?
stvorio ih je, ali je pitanje jeli stvorio homosexualnost u njima, da je to Bog inicirao , prije ce biti da je dzinski svijet to inicirao u osobi...ali necemo sad o tome velika je to skola za tebe da ulazis u te terene.
ne pametuj, imam zenu i djecu.Ti se ne sexas? To objasnjava mnogo toga...![]()
znaci ti kao ateista se trebas ugledati na zivotinje, da ti oni budu vodilja u zivotuPoznato ti je da homoseksualnost postoji i u zivotinjskom svijetu...?
ne mogu....a dali mi se moze desiti poremecaj u mozgu u buducnosti, to ja ne znam....Ali, hajmo ovako - da li ti sutra mozes postati gay?
svako ono cudoviste koje nacrtas i ima oci i pokusavas da oponasas Boga, bit ce naredjeno da stvoris to , a posto neces moci, Bog ce onda stvoriti to sto si nacrtao ili kreirao pa ce te to muciti.Moze li malo detaljniji opis tih cudovista...? Mozda mi se i svide....
tako da sve one filmske vragolije od aliensa do dinosaurusa, nebi me cudilo da se nadju u dzehennemu da pate ljude.
- TojoOptics
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: bicikl
#1310 Re: Istina o Bogu
Neko neupucen kad tebe cita pomislio bi da si sve to obisao i znas o cemu pricas, a ne da samo baljezgas na osnovu bajki u vjerskim knjigama i svojih izvitoperenih ubjedjenja....
Obišao kako da ne. Inspekcija u stilu Kim Jong Una, e deder malo jače zagrijte dzehenem, dolaze vam homoseksualci...
-
John Cleese
#1312 Re: Istina o Bogu
Naravno da nije sadista, dakle, ne bi ni kreirao scenarij koji dopusta mogucnost da njegova stvorenja, ma iz kakvog "razloga", vjecito pate - kao sto nije ni antropomorfni imbecil kakvog kojekakvi izvori bestidno opisuju
- skupljac_zeljeza
#1313 Re: Istina o Bogu
I čitam ovdje kako neki doživljavaju bukvalno opise dženneta i džehennema iako nam je rečeno da ne sliči ničemu na Zemlji ljudi su skloni da sve to pa i ostalo iz nepojavnog svijeta farbaju zemaljskim bojama. Dio iz studije našeg arabiste i prevodioca Kur'ana. Neko je konvertovao iz jednog formata u drugi pa je došlo do deformacije teksta i podijelio je u nastavke, ali se može skontati.
Autor :Prof. dr. Esad Duraković
Tema:Tekstualne analize
Sasvim jednostavno rečeno Džennet je bašća.Budući da je Kur'an tijesno povezan sa uvjetima svoga jezika - koga je, baš kao takav, nominirao i ovjekovječio - nužno je na početku tumečenja ove metafore ukazati na etimologoju rijeći džennet da bi se vidjelo kako je ,po mom mišljenju , Džennet jezička i estetska metafora.
Značenje korijena rijeći "GNN"(iz kojeg je izvedena imenica džennet ) je "sakriti" ,"zakriti",pa se kao riječ koja je u najbližem susjetsvu ovom korijenu navodi korijen "STR" ,što znaći "pokriti".Međutim, korijen GNN uvjek znaći pokrivanje,skrivanje,zakrivanje itdu smislu da je nešto zaklonjeno od pogleda ,ali i da je ,naroćito zaštičeno .Otuda je ćitav niz derivacija iz ovoga korijena :al-ganan=srce(skriveno zaštićeno u grudima) ; al-gunna = oklop(skriva ,štiti srce);al-ganin = embrion(skriven i zaštičen u utrobi majke) itd.Al-Ganna(t) označava vrt (u kome mora biti,osim drveća,vinove loze i palmi - inače to je al-Hadiga - čije je bilje tako gusto da čovjeka koji boravi u njemu naprosto skriva gustišem i štiti ga debelim hladom).Ima mnogo vjernika koji uopće ne znaju ovakvo iznijansirano značenje rijeći džennet i njenu etimologiju,ali valja reći da spomen te riječi ni u znalaca jezika ne izaziva uvjek ovako složene asocijacije:njenu jezičku metaforičnost prekrila je estetska.
Kur'an je pronašao na arapskome jeziku riječ kojom se najuspješnije opisuje nešto neiskustveno i onostrano nečim što jeste iskustveno,što je čovjeku več dobro poznato.Dakle,ovdje imamo, kao u svakoj metafori ,dva poredbena koroleta:ono sa ćime se poredi(Raj) i ono sa čime se poredi(vrt),odnosno ono što pozajmljuje ime i ono čije se ime pozajmljuje.Drugim riječima, neko buduće iskustvo,sada potpuno nepoznato u svojoj onostranosti,a koje se želi prestaviti kao najveći mogući užitak ,prestavlja se izuzetno gustim vrtom i spasonosnom njegovom hladovinom(džennet).To poređenje realizirano je uvjerljivošću i snagom metafore koja ne počiva na racionalnom,več na imaginativnom,razdvajajući tu imaginaciju optimalno.To je poređenje realizirano na način metafore: ne kaže da je Raj kao vrt.Ako bi bila to figura poređenja (sa dva explicitna poredbena korerata, i poredbenom partikulom kao),onda bi to bilo poređenje na "nižem nivou",pa bi onda vjernici koji površno čitaju Kur'an shvatili da je Raj samo kao vrt.Metafora je mnogo jaće poređenje od onoga koje imamo u figuri poređenja,pa njena struktura kojom se kojom se postiže ta maksimalna intenzifikacija može zavarati naivne čitaoce.Naime, osnovno svojstvo metafore je(za razliku od poređenja) "iščezavanje" jednog poredbenog kolerata i poredbene čestice (kao),te da se jedan poredbeni korelat(Raj) prestavlja imenom drugog korelata(vrt),ali tako što uzima ono što je najbitnije ,što je sama bit korelata čije se ime pozajmljuje da bi se isteklo svojstvo(a) onoga za koga se pozajmljuje(Raj).Kada za borce kažem:U toj bici kidišu naši lavovi, to znaći da borci, koji se ne vide u iskazu kao morfem,imaju najvažnija svojstva lavova (srdačnost,opasnost,istrajnost itd.), ali oni ,naravno, nisu lavovi,jer u metaforičkome poređenju mora postojati kontekst koji omogučava doslovno shvatanje metaforičkih upotrebljenih riječi.
Metafora je optimalna sličnost ,ali u nekim svojstvima istovjetnost raznih stvari: ovo - je - ono s obzirom na ogromnu sličnost ovoga-i-onoga,toliko da jedno može prestaviti drugoga.Međutim metafori se opire logika i racio, jer ovo-ipak-nije-ono,več se tim pozajmljivanjem imena želi optimalno istaknuti svojstvo(ili neka svojstva),što je moguće pojmiti samo imaginacijom,ali ne i raciojem.To što Kur'an naziva čitav niz onosvjetskih uživanja Džennetom (Vrtom) ne znaći da je to zaista u doslovnome smislu Vrtm več da je to efikasno književno sredstvo upotrebljeno da bi se zbir tih zadovoljstava/nagrada najuspješnije prestavio.Preciznije rečeno,kur'anske eshatološke metafore - ovdje je to Džennet - prestavljaju namjerno i očigledno odsustvo težnje da se jezikom znanosti ili nekakvim najvišim racionalnim razlaganjem prestavi nešto što je potpuno nepoznato svim našim iskustvima i čulima;ova metafora je svjesno priznanje jezika (ne i Boga,več ljudskog jezika) da je u nečemu bezpomočan ,ali se u isti mah taj jezik najuspješnije otima bespomočnosti upravo metaforom,znajući da samo ona ,zahvaljujuči utemeljenosti na imaginaciji i stalnom oslanjanju na nju ,može itekako prestaviti nešto što je neizrecivo na svakom drugom jeziku.Metafora je veličanstvena po tome što se objavljuje kao priznanje bespomočnosti jezika koje je istovremeno vrhunska kreacija u tom jeziku.U krajnjem, mpžemo reći da se Kur'anka metafora Džennet (kao i mnoge druge njene gradacije,o čemu će kasnije biti rijeći) služi iskljućivo predmetima osjeta ,ili predmetnim rekvizitima , za označavanje čiste apstrakcije ,neiskustvenog i onostranog.U jeziku književnog djela - pogotovo u Kur'anu ,koji ima izvanredne književne vrijednosti - opisuje se mnoštvo stanja,osječanja,pojava i sl. za čije uspješno prestavljanje nema drugih sredstava u jeziku osim metaforičkih.Osim toga,ali i uporedo sa tim , metafora uvjek očekuje -i nailazi na njih - snažne emocionalne odzive kakve imamo u mnoštvu metafora koje prestavljaju zagrobni život; kur'anska metafora vrši dvovrsnu funkciju:na jednoj strani ona kao književni ukras proizvodi snažne efekte ,a na drugoj strani nam svojim izvanrednim imaginativnim moćima i pomoću fizičkog tumaći nešto metafizičko,namečući se kao jedino sredstvo u jeziku kojim je moguće to prestaviti.Dakle,suma onosvjetskih nagrada vjernicima je Vrt(džennet),a ne u doslovnom smislu ,iako metafora kaže ovo-je-ono ,to zapravo znaći ovo-je-kao-ono ,ali su poredbeni korelat i čestica uzmakli u korist jezički najviše moguće intenzifikacije poređenja.
Zašto je ahiretski zbir zadovoljstava upravo Džennet
Grandiozna metafora Džennet obogaćena je nizom podmetafora koje smisaono sarađuju s tom sveobuhvatnom metaforom. Pogledajmo kako to izgleda, primjera radi, u nekoliko već citiranih ajeta.
Pošto će vjernici biti smješteni u "Vrtu", oni će biti zavaljeni na "divanima", bit će im blizu "hladovina", "plodovi" nadohvat ruke, tu su "srebrene" i "prozirne" "čaše" iz kojih će "piti", u "klimi" koja ne zna za "žegu" ni "mraz". Dakle, metafora Vrt (kroz koji teku rijeke, prema drugim opisima) istrajno se obogaćuje: ta složena metafora razvija se nizom "rekvizita" da bi se zamamnost Vrta potcrtala; svaki od tih "rekvizita" predstavlja podmetaforu čija svrha je dalje tumačenje osnovne i složene metafore Vrt. Doslovno shvaćanje toga jezika, prema mome razumijevanju kur"anskoga teksta, predstavlja ozbiljnu degradaciju prebogatoga metaforičkog jezika koji opisuje nešto što na drugi način nije opisivo. Vjerniku-čitaocu neupućenom u slojevitost kur"anskoga stila i stilskih figura općenito može biti dovoljno privlačno i razumijevanje teksta na njegovoj površini (doslovno), ali rafiniranom čitaocu je ovdje neupitna metaforičnost - ne samo zbog toga što je njegovo razumijevanje teksta neuporedivo više kultivirano, već i zbog toga što njegova tanahna duša očekuje veću nagradu na onome svijetu nego što je izležavanje u debeloj hladovini, s čašom u ruci itd.
http://kuran.co.ba/Komentari_stampa.asp?komentarID=380
-
Zehran82
#1314 Re: Istina o Bogu
koliko ih branis pomislim da si ti isto na tu stranu, jer nema logike da hetero brani "supak meraklije" tolikoTojoOptics wrote: ↑09/07/2025 00:27Neko neupucen kad tebe cita pomislio bi da si sve to obisao i znas o cemu pricas, a ne da samo baljezgas na osnovu bajki u vjerskim knjigama i svojih izvitoperenih ubjedjenja....![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Obišao kako da ne. Inspekcija u stilu Kim Jong Una, e deder malo jače zagrijte dzehenem, dolaze vam homoseksualci...
Bog nas je stvorio i dao nam pravila, onaj ko krsi pravila onda mora biti spreman da i Njegovu kaznu okusi u koliko se ne pokaje i ne popravi.
-
Zehran82
#1315 Re: Istina o Bogu
John Cleese wrote: ↑09/07/2025 02:22Naravno da nije sadista, dakle, ne bi ni kreirao scenarij koji dopusta mogucnost da njegova stvorenja, ma iz kakvog "razloga", vjecito pate - kao sto nije ni antropomorfni imbecil kakvog kojekakvi izvori bestidno opisuju![]()
![]()
Naravno da nije sadista,
on sam kaze da nema on licno koristi od toga da nekoga kaznjava....ali kad kaznjava, kaznjava po pravdi....a ne zbog svog nekog ceifa, kojeg ti impliciras da ima u maniru jednog sadiste.
Ovdje Allah negira sadizam, znaci po pravdi sudi i po pravdi kaznjava:
"Šta će Allah imati od kazne vaše ako budete zahvalni i budete vjerovali? A Allah je zahvalan i Znalac."
(Kur'an, En-Nisa, 4:147)
svi nece vjecno patiti, samo najgori medju najgorima.ne bi ni kreirao scenarij koji dopusta mogucnost da njegova stvorenja, ma iz kakvog "razloga", vjecito pate
uostalom Kazna se ne ogleda u duzini zlocina pa da kazna bude srazmjerna duzini zlocina, kao sto pistoljem ubijes neko malo dijete, u jednoj sekundi mu oduzmes zivot a kazna moze da ti bude dozivotno.....hoces li ti sad reci, posto je zlocin izvrsen u jednoj sekundi, trebao bi ja da budem 1 sekundu u zatvoru i da izadjem.
ne ide to tako druze.
Bog je jasno upozorio covjecanstvo da ne ide putem prema paklu, ko ode neka krivi sam sebe
-
Zehran82
#1316 Re: Istina o Bogu
skupljac_zeljeza wrote: ↑09/07/2025 03:08I čitam ovdje kako neki doživljavaju bukvalno opise dženneta i džehennema iako nam je rečeno da ne sliči ničemu na Zemlji ljudi su skloni da sve to pa i ostalo iz nepojavnog svijeta farbaju zemaljskim bojama. Dio iz studije našeg arabiste i prevodioca Kur'ana. Neko je konvertovao iz jednog formata u drugi pa je došlo do deformacije teksta i podijelio je u nastavke, ali se može skontati.
Autor :Prof. dr. Esad Duraković
Tema:Tekstualne analize
Sasvim jednostavno rečeno Džennet je bašća.Budući da je Kur'an tijesno povezan sa uvjetima svoga jezika - koga je, baš kao takav, nominirao i ovjekovječio - nužno je na početku tumečenja ove metafore ukazati na etimologoju rijeći džennet da bi se vidjelo kako je ,po mom mišljenju , Džennet jezička i estetska metafora.
Značenje korijena rijeći "GNN"(iz kojeg je izvedena imenica džennet ) je "sakriti" ,"zakriti",pa se kao riječ koja je u najbližem susjetsvu ovom korijenu navodi korijen "STR" ,što znaći "pokriti".Međutim, korijen GNN uvjek znaći pokrivanje,skrivanje,zakrivanje itdu smislu da je nešto zaklonjeno od pogleda ,ali i da je ,naroćito zaštičeno .Otuda je ćitav niz derivacija iz ovoga korijena :al-ganan=srce(skriveno zaštićeno u grudima) ; al-gunna = oklop(skriva ,štiti srce);al-ganin = embrion(skriven i zaštičen u utrobi majke) itd.Al-Ganna(t) označava vrt (u kome mora biti,osim drveća,vinove loze i palmi - inače to je al-Hadiga - čije je bilje tako gusto da čovjeka koji boravi u njemu naprosto skriva gustišem i štiti ga debelim hladom).Ima mnogo vjernika koji uopće ne znaju ovakvo iznijansirano značenje rijeći džennet i njenu etimologiju,ali valja reći da spomen te riječi ni u znalaca jezika ne izaziva uvjek ovako složene asocijacije:njenu jezičku metaforičnost prekrila je estetska.
Kur'an je pronašao na arapskome jeziku riječ kojom se najuspješnije opisuje nešto neiskustveno i onostrano nečim što jeste iskustveno,što je čovjeku več dobro poznato.Dakle,ovdje imamo, kao u svakoj metafori ,dva poredbena koroleta:ono sa ćime se poredi(Raj) i ono sa čime se poredi(vrt),odnosno ono što pozajmljuje ime i ono čije se ime pozajmljuje.Drugim riječima, neko buduće iskustvo,sada potpuno nepoznato u svojoj onostranosti,a koje se želi prestaviti kao najveći mogući užitak ,prestavlja se izuzetno gustim vrtom i spasonosnom njegovom hladovinom(džennet).To poređenje realizirano je uvjerljivošću i snagom metafore koja ne počiva na racionalnom,več na imaginativnom,razdvajajući tu imaginaciju optimalno.To je poređenje realizirano na način metafore: ne kaže da je Raj kao vrt.Ako bi bila to figura poređenja (sa dva explicitna poredbena korerata, i poredbenom partikulom kao),onda bi to bilo poređenje na "nižem nivou",pa bi onda vjernici koji površno čitaju Kur'an shvatili da je Raj samo kao vrt.Metafora je mnogo jaće poređenje od onoga koje imamo u figuri poređenja,pa njena struktura kojom se kojom se postiže ta maksimalna intenzifikacija može zavarati naivne čitaoce.Naime, osnovno svojstvo metafore je(za razliku od poređenja) "iščezavanje" jednog poredbenog kolerata i poredbene čestice (kao),te da se jedan poredbeni korelat(Raj) prestavlja imenom drugog korelata(vrt),ali tako što uzima ono što je najbitnije ,što je sama bit korelata čije se ime pozajmljuje da bi se isteklo svojstvo(a) onoga za koga se pozajmljuje(Raj).Kada za borce kažem:U toj bici kidišu naši lavovi, to znaći da borci, koji se ne vide u iskazu kao morfem,imaju najvažnija svojstva lavova (srdačnost,opasnost,istrajnost itd.), ali oni ,naravno, nisu lavovi,jer u metaforičkome poređenju mora postojati kontekst koji omogučava doslovno shvatanje metaforičkih upotrebljenih riječi.
Metafora je optimalna sličnost ,ali u nekim svojstvima istovjetnost raznih stvari: ovo - je - ono s obzirom na ogromnu sličnost ovoga-i-onoga,toliko da jedno može prestaviti drugoga.Međutim metafori se opire logika i racio, jer ovo-ipak-nije-ono,več se tim pozajmljivanjem imena želi optimalno istaknuti svojstvo(ili neka svojstva),što je moguće pojmiti samo imaginacijom,ali ne i raciojem.To što Kur'an naziva čitav niz onosvjetskih uživanja Džennetom (Vrtom) ne znaći da je to zaista u doslovnome smislu Vrtm več da je to efikasno književno sredstvo upotrebljeno da bi se zbir tih zadovoljstava/nagrada najuspješnije prestavio.Preciznije rečeno,kur'anske eshatološke metafore - ovdje je to Džennet - prestavljaju namjerno i očigledno odsustvo težnje da se jezikom znanosti ili nekakvim najvišim racionalnim razlaganjem prestavi nešto što je potpuno nepoznato svim našim iskustvima i čulima;ova metafora je svjesno priznanje jezika (ne i Boga,več ljudskog jezika) da je u nečemu bezpomočan ,ali se u isti mah taj jezik najuspješnije otima bespomočnosti upravo metaforom,znajući da samo ona ,zahvaljujuči utemeljenosti na imaginaciji i stalnom oslanjanju na nju ,može itekako prestaviti nešto što je neizrecivo na svakom drugom jeziku.Metafora je veličanstvena po tome što se objavljuje kao priznanje bespomočnosti jezika koje je istovremeno vrhunska kreacija u tom jeziku.U krajnjem, mpžemo reći da se Kur'anka metafora Džennet (kao i mnoge druge njene gradacije,o čemu će kasnije biti rijeći) služi iskljućivo predmetima osjeta ,ili predmetnim rekvizitima , za označavanje čiste apstrakcije ,neiskustvenog i onostranog.U jeziku književnog djela - pogotovo u Kur'anu ,koji ima izvanredne književne vrijednosti - opisuje se mnoštvo stanja,osječanja,pojava i sl. za čije uspješno prestavljanje nema drugih sredstava u jeziku osim metaforičkih.Osim toga,ali i uporedo sa tim , metafora uvjek očekuje -i nailazi na njih - snažne emocionalne odzive kakve imamo u mnoštvu metafora koje prestavljaju zagrobni život; kur'anska metafora vrši dvovrsnu funkciju:na jednoj strani ona kao književni ukras proizvodi snažne efekte ,a na drugoj strani nam svojim izvanrednim imaginativnim moćima i pomoću fizičkog tumaći nešto metafizičko,namečući se kao jedino sredstvo u jeziku kojim je moguće to prestaviti.Dakle,suma onosvjetskih nagrada vjernicima je Vrt(džennet),a ne u doslovnom smislu ,iako metafora kaže ovo-je-ono ,to zapravo znaći ovo-je-kao-ono ,ali su poredbeni korelat i čestica uzmakli u korist jezički najviše moguće intenzifikacije poređenja.
Zašto je ahiretski zbir zadovoljstava upravo Džennet
Grandiozna metafora Džennet obogaćena je nizom podmetafora koje smisaono sarađuju s tom sveobuhvatnom metaforom. Pogledajmo kako to izgleda, primjera radi, u nekoliko već citiranih ajeta.
Pošto će vjernici biti smješteni u "Vrtu", oni će biti zavaljeni na "divanima", bit će im blizu "hladovina", "plodovi" nadohvat ruke, tu su "srebrene" i "prozirne" "čaše" iz kojih će "piti", u "klimi" koja ne zna za "žegu" ni "mraz". Dakle, metafora Vrt (kroz koji teku rijeke, prema drugim opisima) istrajno se obogaćuje: ta složena metafora razvija se nizom "rekvizita" da bi se zamamnost Vrta potcrtala; svaki od tih "rekvizita" predstavlja podmetaforu čija svrha je dalje tumačenje osnovne i složene metafore Vrt. Doslovno shvaćanje toga jezika, prema mome razumijevanju kur"anskoga teksta, predstavlja ozbiljnu degradaciju prebogatoga metaforičkog jezika koji opisuje nešto što na drugi način nije opisivo. Vjerniku-čitaocu neupućenom u slojevitost kur"anskoga stila i stilskih figura općenito može biti dovoljno privlačno i razumijevanje teksta na njegovoj površini (doslovno), ali rafiniranom čitaocu je ovdje neupitna metaforičnost - ne samo zbog toga što je njegovo razumijevanje teksta neuporedivo više kultivirano, već i zbog toga što njegova tanahna duša očekuje veću nagradu na onome svijetu nego što je izležavanje u debeloj hladovini, s čašom u ruci itd.
http://kuran.co.ba/Komentari_stampa.asp?komentarID=380
skoro pa nemoguce da nadjem hadis ili ajet o dzennetu i dzehennemu koji nisam procitao, znaci upoznat sa sa svime od opisa dzenneta i dzehennema....tako kada pisem o Dzennetu i Dzehennemu znam sta pisem.I čitam ovdje kako neki doživljavaju bukvalno opise dženneta i džehennema iako nam je rečeno da ne sliči ničemu na Zemlji ljudi su skloni da sve to pa i ostalo iz nepojavnog svijeta farbaju zemaljskim bojama.
ali to nije tako kako ti mislis....da ne sliči ničemu na Zemlji ljudi su skloni da sve to pa i ostalo iz nepojavnog svijeta farbaju zemaljskim bojama.
kada se kaze da ne lici nista , imas stvari u Dzennetu koje se poznate i nepoznate za ljudsko oko, sluh i razum....nepoznate kao sto je nepoznata VR tehnologija za pastira prije 2000 godina u pustinji....
a poznate je da ti vidis u Dzennetu nesto i kaze a poznato mi je to ali to je samo poboljsana verzija zemaljskoh oblika....
Ti moze da vidis jabuku u Dzennetu, ono izgleda kao jabuka,, znaci poznato ti je kada vidis u dzennetu vocku koja lici na zemaljsku jabuku, razlika tu moze da bude u nijansama boje i naravno ukusu, koji je daleko dalekoooooooo bolji i miris daleko bolji koji ocarava.
Pa vizuelno ti je poznato o cemu je rijec a sustinski nepoznato po ukusu, jer zagrizes jabuku u Dzennetu i ostanes sokiran pozitivno odusevljen koliko je ukusna i ocaravajuca.
Dzennet je i izlezavanje u debeloj "hladovini" iako vrucine i hladnoce nema, to je samo stanje da si u raskosnom vrtu ppunom zelenila, rijeka, cvijeca i lijepih pejzaza ali ti to nije hladovina da te stiti od sunca koje nema ni od vrucine koje nema, nego je to perfektna klima.Vjerniku-čitaocu neupućenom u slojevitost kur"anskoga stila i stilskih figura općenito može biti dovoljno privlačno i razumijevanje teksta na njegovoj površini (doslovno), ali rafiniranom čitaocu je ovdje neupitna metaforičnost - ne samo zbog toga što je njegovo razumijevanje teksta neuporedivo više kultivirano, već i zbog toga što njegova tanahna duša očekuje veću nagradu na onome svijetu nego što je izležavanje u debeloj hladovini, s čašom u ruci itd.
a dzennet je i poznato i nepoznato....ja itekako mogu da lezim sa svojom zenom ispod palmi na plazi u Dzennetu, i uzivanje nije samo to, nego uzivanja ima na milione tamo, sto poznatog sto nepoznatog.
pa ograniciti se samo na to da je Dzennet izlezavanje u "hladovini" je usko poimanje dzenneta....dzennet moze da bude i trke sportski auta na privatnim autostazama, dzennet moze da ronis sa kitovima u dzenetskim morima, dzennet je da letis iznad dzennetskih prelijepih pejzaza, planina, vodopada, dzennet je spoznaja novi informacija i znanja, kako iz proslosti, sadasnjosti i buducnosti, dzennet je da mozes da se vratis u vrijeme i gledas iz prve ruke kako su zivjeli ljudi u prisnjim vremenima, dzennet je da se vratis u vrijeme i iz prve ruke gledas dinosauruse kako su izgleda, jeli , lovili itd dzennet je da gledas misterije univerzuma, kako je nastao univerzum iz prve ruke, znaci direktna spoznaja.....sve to je moguce u dzennetu i daleko jos vise.....
znaci nije dzennet samo izlezavanje i to je to...
- skupljac_zeljeza
#1317 Re: Istina o Bogu
Džennet sam uzeo kao primjer koji je malo obradio naš akademik da Raj nije Vrelo Bosne gdje ljudi pored rijeke u hladovini leže i jedu, a stereotipa nepojavnog je mnogo i daleko više kada se priča o vjeri. Mnogi nepojavno hoće da sebi približe u zemaljskim uvjetima i tada slušam ili čitam opise koji nemaju veze sa onim o čemu se priča.
-
Zehran82
#1318 Re: Istina o Bogu
ali dzennet je i to i vise od toga....znaci nije bas tako ni kako Durakovic pise, tipa sve je neka alegorija ali nije to to sto obican puk misli....skupljac_zeljeza wrote: ↑09/07/2025 10:38Džennet sam uzeo kao primjer koji je malo obradio naš akademik da Raj nije Vrelo Bosne gdje ljudi pored rijeke u hladovini leže i jedu, a stereotipa nepojavnog je mnogo i daleko više kada se priča o vjeri. Mnogi nepojavno hoće da sebi približe u zemaljskim uvjetima i tada slušam ili čitam opise koji nemaju veze sa onim o čemu se priča.
cim udjes u dzennet, tebe ce cak i trava fascinirati a kamoli drugo nesto, trava je i tamo trava, ali ce te vise oduseviti nego ova trava na zemlji kojom hodas.
- skupljac_zeljeza
#1319 Re: Istina o Bogu
Ponavljam se opet da je džennet samo primjer u ovoj studiji za nepojavno da se ne može bukvalno shvatati kako Sveti tekst opisuje. Taj niži level poimanja kritikuje Duraković kod Dobrače, Pandže, Čauševića i njihove generacije, ali istovremeno i pravda jer to su prva tumačenja značenja Kur'ana na bosanskom jeziku. Kako sintagmu 'jevmu-din' u Fatihi prevode oni, a kako je stvarni prijevod? Da li Sudnji dan ili Dan vjere? Da ne bi zbunjivali prvim prevodima oni su koristili ono sa čim se bosanski musliman sretao, a to su tekstovi iz kršćanstva pa su preuzimane i te sintagme.
Da li će baš biti u dženetu prašina iz koje će rasti ova trava? Latić suprostavlja: „Kad bješe tužan na prašnom svijetu, veseo budi u Mom Džennetu“. Ne znamo. Nije ni Muhammed a.s. mogao opisati kada je vidio Bilala u džennetu za vrijeme Miradža pa ashabi tražili detaljniji opis. Nisu ga dobili. Ulaženje u gajb nije haram, ali je besmisleno. Ne može dijete vidjeti majku prije nego se rodi.
-
John Cleese
#1320 Re: Istina o Bogu
Zaista ti ne mogu pomoci, izviniZehran82 wrote: ↑09/07/2025 09:36John Cleese wrote: ↑09/07/2025 02:22Naravno da nije sadista, dakle, ne bi ni kreirao scenarij koji dopusta mogucnost da njegova stvorenja, ma iz kakvog "razloga", vjecito pate - kao sto nije ni antropomorfni imbecil kakvog kojekakvi izvori bestidno opisuju![]()
NeuzubillahShow
on sam kaze da nema on licno koristi od toga da nekoga kaznjava....ali kad kaznjava, kaznjava po pravdi....a ne zbog svog nekog ceifa, kojeg ti impliciras da ima u maniru jednog sadiste.
Ovdje Allah negira sadizam, znaci po pravdi sudi i po pravdi kaznjava:
"Šta će Allah imati od kazne vaše ako budete zahvalni i budete vjerovali? A Allah je zahvalan i Znalac."
(Kur'an, En-Nisa, 4:147)
svi nece vjecno patiti, samo najgori medju najgorima.
uostalom Kazna se ne ogleda u duzini zlocina pa da kazna bude srazmjerna duzini zlocina, kao sto pistoljem ubijes neko malo dijete, u jednoj sekundi mu oduzmes zivot a kazna moze da ti bude dozivotno.....hoces li ti sad reci, posto je zlocin izvrsen u jednoj sekundi, trebao bi ja da budem 1 sekundu u zatvoru i da izadjem.
ne ide to tako druze.
Bog je jasno upozorio covjecanstvo da ne ide putem prema paklu, ko ode neka krivi sam sebe
-
Zehran82
#1321 Re: Istina o Bogu
skupljac_zeljeza wrote: ↑09/07/2025 11:17Ponavljam se opet da je džennet samo primjer u ovoj studiji za nepojavno da se ne može bukvalno shvatati kako Sveti tekst opisuje. Taj niži level poimanja kritikuje Duraković kod Dobrače, Pandže, Čauševića i njihove generacije, ali istovremeno i pravda jer to su prva tumačenja značenja Kur'ana na bosanskom jeziku. Kako sintagmu 'jevmu-din' u Fatihi prevode oni, a kako je stvarni prijevod? Da li Sudnji dan ili Dan vjere? Da ne bi zbunjivali prvim prevodima oni su koristili ono sa čim se bosanski musliman sretao, a to su tekstovi iz kršćanstva pa su preuzimane i te sintagme.
Da li će baš biti u dženetu prašina iz koje će rasti ova trava? Latić suprostavlja: „Kad bješe tužan na prašnom svijetu, veseo budi u Mom Džennetu“. Ne znamo. Nije ni Muhammed a.s. mogao opisati kada je vidio Bilala u džennetu za vrijeme Miradža pa ashabi tražili detaljniji opis. Nisu ga dobili. Ulaženje u gajb nije haram, ali je besmisleno. Ne može dijete vidjeti majku prije nego se rodi.
moze....Ponavljam se opet da je džennet samo primjer u ovoj studiji za nepojavno da se ne može bukvalno shvatati kako Sveti tekst opisuje.
a zna se kad je alegorija pa da onda se ne uzima bukvalno....
bukvalno znaci Dan vjere, i odnosi se na Sudnji dan, ali oni to prevedu kao Sudnji dan, sto je absolutno ok.Da li Sudnji dan ili Dan vjere? Da ne bi zbunjivali prvim prevodima oni su koristili ono sa čim se bosanski musliman sretao, a to su tekstovi iz kršćanstva pa su preuzimane i te sintagme.
to je poznato.
to nije iz krscanstva, nego si to pobrkao sa Svetim duhom, pa su to pokusali izbjeci sa prevodom koji je tefsirski a ne bukvalni.a to su tekstovi iz kršćanstva pa su preuzimane i te sintagme
Da, zemlja Dzenneta je safran.Da li će baš biti u dženetu prašina iz koje će rasti ova trava?
tako odprilike, samljeven safran.

znaci drugim rijecima, mozes fakticki zemlju Dzenneta u usta staviti, jer je zacin.
znamo, poslanik nas informisao.Ne znamo.
Poslanik je usao u dzennet na Miradzu, i nama ga detaljno opisao poslije.Nije ni Muhammed a.s. mogao opisati kada je vidio Bilala u džennetu za vrijeme Miradža pa ashabi tražili detaljniji opis. Nisu ga dobili. Ulaženje u gajb nije haram, ali je besmisleno. Ne može dijete vidjeti majku prije nego se rodi.
- skupljac_zeljeza
- Dozer
#1323 Re: Istina o Bogu
Prije ce biti da ti bas i ne znas kako da se postavis prema tome, pa hajde da se zbrise iz te teme, a
Znaci, sve sto je dobro - to je od boga, a sve sto ne valja, ili ne valja po religijskim nebulozama - to je do nas, dzina, i bilo cega/koga drugog, samo ne do glavnog kreatora? Logicno
Opa! Znaci, prepustio si se malo strastima, a?Jesi bar uzivao, ili si to sa strahom od gabo?ne pametuj, imam zenu i djecu.
Cek, cek... I te zivotinje je stvorio bog? Ili dzini uticu i na sexualnost zivotinja?znaci ti kao ateista se trebas ugledati na zivotinje, da ti oni budu vodilja u zivotuPoznato ti je da homoseksualnost postoji i u zivotinjskom svijetu...?![]()
Aha... znaci, homoseksualnost je poremeceaj? Cool. Poznato ti je da su te religijske budalastine odavno potucene naukom?ne mogu....a dali mi se moze desiti poremecaj u mozgu u buducnosti, to ja ne znam....Ali, hajmo ovako - da li ti sutra mozes postati gay?
Ne, Smrle, nije to poremecaj, nego sasvim prirodno stanje tih ljudi, kao sto je hetero tvoje, tako je i homo njihovo. Tesko za shvatiti iz vizure religijskih dogmi, ali jbg, tako ti je. I kako si ti rodjen kao hetero, tako je neko drugi rodjen kao homo. Nije to stvar necije odluke ili nekog kasnijeg poremecaja.
A sta sve nalupeta.... Sta cemo ako ne znam crtati....?svako ono cudoviste koje nacrtas i ima oci i pokusavas da oponasas Boga, bit ce naredjeno da stvoris to , a posto neces moci, Bog ce onda stvoriti to sto si nacrtao ili kreirao pa ce te to muciti.Moze li malo detaljniji opis tih cudovista...? Mozda mi se i svide....
U slucaju NDE, ti ces ih sigurno vidjeti (kako si samo zbrisao s NDE, atako da sve one filmske vragolije od aliensa do dinosaurusa, nebi me cudilo da se nadju u dzehennemu da pate ljude.
Last edited by Dozer on 09/07/2025 11:35, edited 1 time in total.
-
Zehran82
#1324 Re: Istina o Bogu
stani malo , ti kao (ne znam ni ja sta si sad) da se slazes sa nama vjernicima po pitanju nase vjereskupljac_zeljeza wrote: ↑09/07/2025 11:32Odustajem opet.Ne mogu se složiti ni sa ateistima ni sa teistima.
![]()
de objasni sto se ne slazes? ili mislis da Bog svemoguci nije u stanju uvesti covjeka u Dzennet i vratiti ga na zemlju da bi to ispricao drugima?
- Dozer
#1325 Re: Istina o Bogu
Deder nam te citate iz Kur'ana o LGBTQI+ ljudima, ta pravila, itd. Da se malo edukujemo.Zehran82 wrote: ↑09/07/2025 09:29koliko ih branis pomislim da si ti isto na tu stranu, jer nema logike da hetero brani "supak meraklije" tolikoTojoOptics wrote: ↑09/07/2025 00:27Neko neupucen kad tebe cita pomislio bi da si sve to obisao i znas o cemu pricas, a ne da samo baljezgas na osnovu bajki u vjerskim knjigama i svojih izvitoperenih ubjedjenja....![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Obišao kako da ne. Inspekcija u stilu Kim Jong Una, e deder malo jače zagrijte dzehenem, dolaze vam homoseksualci...![]()
![]()
Bog nas je stvorio i dao nam pravila, onaj ko krsi pravila onda mora biti spreman da i Njegovu kaznu okusi u koliko se ne pokaje i ne popravi.