ISTINA I POMIRENJE U BIVŠOJ SFRJ
-
gavrilo
#1 ISTINA I POMIRENJE U BIVŠOJ SFRJ
ISTINA I POMIRENJE U BIVŠOJ SFRJ | 10:04 -> 10:34 | Izvor: B92
Beograd -- Konferencija Viktimološkog društva Srbije pod nazivom "Istina i pomirenje u bivšoj Jugoslaviji" otvorena je sinoć u Beogradu.
Sveta je dužnost da svako pomete svoje dvorište, a zločinci i žrtve imaju ime i prezime, glavne su poruke sa otvaranja konferencije. "Nema tog patriotizma i državnog razloga koji bi omogućili da se zataškavaju zločini poput onog koji se dogodio u Srebrenici", rekao je predsednik Srbije Boris Tadić otvarajući konferenciju: "U ovakvim prilikama uobičajeno je reći 'čast i zadovoljstvo'. Nije mi zadovoljstvo što mogu da otvorim ovakvu konferenciju, jer bi bilo bolje da nije bilo razloga za ovakvu konferenciju."
Predsednik Srbije istakao je i da ga užasava pomisao na mogućnost da počinioci ratnih zločina slobodno šetaju ulicom. "Kao da se dešava masovni pokušaj poništavanja stvarnosti, i kao što se to dešavalo sa Jasenovcem u mnogim decenijama posle Drugog svetskog rata, to se danas dešava i sa Srebrenicom", naveo je Tadić.
Ambasador Hrvatske u Srbiji i Crnoj Gori, Tonči Staničić, složio se sa predsednikom Srbije da je žalosno da je ovakva konferencija uopšte potrebna, ali je istakao da je pomirenje sveta dužnost u regionu. On je, obraćajući se učesnicima konferencije, istakao da je suština pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije u tome da svi narodi koji su učestvovali u ratu radi samih sebe utvrde istinu o onome što se dešavalo, a ne da istinu dokazuju nekom drugom. "Treba samo da pometemo ispred svojih vrata", rekao je Stančić: "Malo prije rata ja sam došao u Beograd pripremajući, skupljajući literaturu za doktorsku disertaciju koja je bila viktimološka i samo nekoliko mjeseci nakon toga našao sam se u prilici pomagati u razmjenama zarobljenika u tom ludom ratu koji je izbio."
Cilj konferencije "Od sećanja na prošlost ka pozitivnoj budućnosti" koja će se u naredna dva dana održati u beogradskom hotelu Metropol jeste razmena iskustava i ideja u regionu o procesima suočavanja sa istinom o ratovima i dolaženja do pomirenja. Pored Viktimološkog društva Srbije, organizator konferencije je i Fondacija "Fridrih Ebert". Na njoj će svoja iskustva izneti predstavnici nevladinih organizacija iz više zemalja, između ostalih, i Hrvatske i BiH.
Beograd -- Konferencija Viktimološkog društva Srbije pod nazivom "Istina i pomirenje u bivšoj Jugoslaviji" otvorena je sinoć u Beogradu.
Sveta je dužnost da svako pomete svoje dvorište, a zločinci i žrtve imaju ime i prezime, glavne su poruke sa otvaranja konferencije. "Nema tog patriotizma i državnog razloga koji bi omogućili da se zataškavaju zločini poput onog koji se dogodio u Srebrenici", rekao je predsednik Srbije Boris Tadić otvarajući konferenciju: "U ovakvim prilikama uobičajeno je reći 'čast i zadovoljstvo'. Nije mi zadovoljstvo što mogu da otvorim ovakvu konferenciju, jer bi bilo bolje da nije bilo razloga za ovakvu konferenciju."
Predsednik Srbije istakao je i da ga užasava pomisao na mogućnost da počinioci ratnih zločina slobodno šetaju ulicom. "Kao da se dešava masovni pokušaj poništavanja stvarnosti, i kao što se to dešavalo sa Jasenovcem u mnogim decenijama posle Drugog svetskog rata, to se danas dešava i sa Srebrenicom", naveo je Tadić.
Ambasador Hrvatske u Srbiji i Crnoj Gori, Tonči Staničić, složio se sa predsednikom Srbije da je žalosno da je ovakva konferencija uopšte potrebna, ali je istakao da je pomirenje sveta dužnost u regionu. On je, obraćajući se učesnicima konferencije, istakao da je suština pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije u tome da svi narodi koji su učestvovali u ratu radi samih sebe utvrde istinu o onome što se dešavalo, a ne da istinu dokazuju nekom drugom. "Treba samo da pometemo ispred svojih vrata", rekao je Stančić: "Malo prije rata ja sam došao u Beograd pripremajući, skupljajući literaturu za doktorsku disertaciju koja je bila viktimološka i samo nekoliko mjeseci nakon toga našao sam se u prilici pomagati u razmjenama zarobljenika u tom ludom ratu koji je izbio."
Cilj konferencije "Od sećanja na prošlost ka pozitivnoj budućnosti" koja će se u naredna dva dana održati u beogradskom hotelu Metropol jeste razmena iskustava i ideja u regionu o procesima suočavanja sa istinom o ratovima i dolaženja do pomirenja. Pored Viktimološkog društva Srbije, organizator konferencije je i Fondacija "Fridrih Ebert". Na njoj će svoja iskustva izneti predstavnici nevladinih organizacija iz više zemalja, između ostalih, i Hrvatske i BiH.
-
sport billy
Sta je sa bombardovanjem Sarajeva, Zepe, pokoljem u Bijeljini, Zvorniku, citavoj istocnoj Bosni, protjerivanjem nesrpskog stanovnistva, sta je sa koncentracionim logorima, masovnim silovanjima, bombardovanjima porodilista, sta je sa milion i po BH gradjana mahom Bosnjaka rasutim po cijelom svijetu, unistenoj perspektivi, unistenim zivotima, pretrpljenoj psihickoj boli, sta sa tim???
Ili su oni samo kolateralna steta ludog rata
manimo se zamazivanja ociju, finansijski interes je vodilja ovakvim potpuno nepotrebnim konferencijama i naprdjivanjima
svi mi znamo sta se desilo, samo se neko manje a neko malo vise pravi LUD
manimo se zamazivanja ociju, finansijski interes je vodilja ovakvim potpuno nepotrebnim konferencijama i naprdjivanjima
-
sport billy
pomirenje DA, ali meni bogami niko ne treba otvarat ni oci ni usi niti kosmicke kanale...
-
H2SO4
"Sta je sa bombardovanjem Sarajeva, Zepe, pokoljem u Bijeljini, Zvorniku, citavoj istocnoj Bosni, protjerivanjem nesrpskog stanovnistva, sta je sa koncentracionim logorima, masovnim silovanjima, bombardovanjima porodilista, sta je sa milion i po BH gradjana mahom Bosnjaka rasutim po cijelom svijetu, unistenoj perspektivi, unistenim zivotima, pretrpljenoj psihickoj boli, sta sa tim??? "
Ma nista,ono kaze se ko ih jebe,sad su dijaspora...
sada je opet proces izgradnje bratsva i jedinstva,paonda jope rat,pa jope bratsvo i jedinstvo i tako to stalno naizmjenicno se smjenjuje
Ma nista,ono kaze se ko ih jebe,sad su dijaspora...
sada je opet proces izgradnje bratsva i jedinstva,paonda jope rat,pa jope bratsvo i jedinstvo i tako to stalno naizmjenicno se smjenjuje
-
sport billy
to mene podsjeca na Bushov rat protiv terorizma u kojem se malo mijesaju uzroci i posljedice, al nejse, ne da mi se vise burgijat u tastaturu na ovom topiku, vidim nema svrhe....gavrilo wrote:e pa dok god bosanci budu glasali za nacionalisticke partije bice i rata
-
H2SO4
Pa ne glasaju samo bosanci vec i vi preko drine i preko une...gavrilo wrote:e pa dok god bosanci budu glasali za nacionalisticke partije bice i rata
Za promjenu,mozda bi vi preko Drine trebali da prestanete da se mjesate u unutarnje stvari BiH i to bi bio divan podsticaj pomirenju i stabilnosti u regionu,kao i garancija da rata vise nece biti?
Ha sta velis?
- Vodenjak
OK!sport billy wrote:Sta je sa bombardovanjem Sarajeva, Zepe, pokoljem u Bijeljini, Zvorniku, citavoj istocnoj Bosni, protjerivanjem nesrpskog stanovnistva, sta je sa koncentracionim logorima, masovnim silovanjima, bombardovanjima porodilista, sta je sa milion i po BH gradjana mahom Bosnjaka rasutim po cijelom svijetu, unistenoj perspektivi, unistenim zivotima, pretrpljenoj psihickoj boli, sta sa tim???
Imam pitanje i za tebe Sport Billy i za "kiselinu" i za sve ostale koji, smio bih se kladiti gotovo SVAKU akciju koju pokrenu bilo koja strana i preko Drine i preko Une na noz docekujete.
Naime, de probajte, ali posteno i razborito, da date SVOJ prijedlog na koji nacin da pokrenemo sve sto se kod nas (ne)desava evo vec toliko godina sa mrtve tacke.
Probajte da pokazete ovdje da niste samo KRITIZERI svega predlozenog vec da imate svoj stav na koji nacin (OBJEKTIVNO) moze da se nesto uradi da ljudi pocnu da zive za sutra i da prestanu da zive u mraku koji im donesose borci za njihova nacionalna i vjerska prava.
De da vidimo kako bi vi rijesili ovo pitanje, ali vodite racuna da je cilj da se nesto STVARNO pokrene!
Sta i kako treba po vama da se uradi?
Kritikovati sve postojece je lako ali treba poslije kritike da uslijede i vase vidjenje kako bi trebalo ako ne moze onako kako drugi hoce!
Tek tada ce ovo stvarno biti FORUM!
Pozdrav svima!
- Alfons Kauders
Cuvajmo bratstvo i jedinstvo ko' zjenicu oka svog !
Bez istine nema pravde, bez pravde nema ni pomirenja, vidimo se u nekom novom ratu, mi il nasa djeca, na mladima rat ostaje.
jopet !
Istorija se ponavlja...al samo oni najcrnji dijelovi istorije
Bez istine nema pravde, bez pravde nema ni pomirenja, vidimo se u nekom novom ratu, mi il nasa djeca, na mladima rat ostaje.
jopet !
Istorija se ponavlja...al samo oni najcrnji dijelovi istorije
-
Skljoco
Eh , haha ,
u Beogradu se sastaju Srbi, Hrvati i Bosnjaci koji su pripadnici juznoslavenskog Etnickog Naroda da sumiraju rezultate Genocida kojeg su oni organizirali
i sproveli nad pripadnicima srpske, hrvatske , bosanskohercegovacke Nacije a koji su bili pripadnici drugih Etnickih Naroda !
Pomirenje je "prdez" koju oni ispustaju u vidu magle za naivne i neupucene u dogadjaje koji su se dogodili u periodu '91-'95 !
u Beogradu se sastaju Srbi, Hrvati i Bosnjaci koji su pripadnici juznoslavenskog Etnickog Naroda da sumiraju rezultate Genocida kojeg su oni organizirali
i sproveli nad pripadnicima srpske, hrvatske , bosanskohercegovacke Nacije a koji su bili pripadnici drugih Etnickih Naroda !
Pomirenje je "prdez" koju oni ispustaju u vidu magle za naivne i neupucene u dogadjaje koji su se dogodili u periodu '91-'95 !
Last edited by Skljoco on 16/10/2004 14:31, edited 1 time in total.
-
sport billy
Vodenjak
napisao sam vec gore, ali evo opet cu ponoviti:
POMIRENJE: DA
i pozdravljam svaku inicijativu koja je usmjerena na zblizavanje naroda.
PRODAVANJE MAGLE: NE
i niko mi ne treba objasnjavati sta se desavalo na ovim prostorima, pogotovo kad to cine (ne)ljudi sa sumnjivim moralnim politickim i svakim drugim backgroundom i oni koji su direktno i indirektno bili ukljuceni u ah taj ludi rat, tako da mi zdrav razum i unutarnji moralni sistem NALAZU da sumnjam u iskrenost organizatora i njihove ciljeve
i niko mi ne treba objasnjavati sta se desavalo na ovim prostorima, pogotovo kad to cine (ne)ljudi sa sumnjivim moralnim politickim i svakim drugim backgroundom i oni koji su direktno i indirektno bili ukljuceni u ah taj ludi rat, tako da mi zdrav razum i unutarnji moralni sistem NALAZU da sumnjam u iskrenost organizatora i njihove ciljeve
- Alfons Kauders
Moj prijedlog:Vodenjak wrote: Imam pitanje i za tebe Sport Billy i za "kiselinu" i za sve ostale koji, smio bih se kladiti gotovo SVAKU akciju koju pokrenu bilo koja strana i preko Drine i preko Une na noz docekujete.
Naime, de probajte, ali posteno i razborito, da date SVOJ prijedlog na koji nacin da pokrenemo sve sto se kod nas (ne)desava evo vec toliko godina sa mrtve tacke.
De da vidimo kako bi vi rijesili ovo pitanje, ali vodite racuna da je cilj da se nesto STVARNO pokrene!
Pozdrav svima!
1. Klonirat Hitlera
2. Klonirat Tita
3. Hitler nas okupira
4. Tito nas oslobodi
5. Zivimo u miru dok ne rikne marsal
6. Opet se zarati kad mi vec budemo mrtvi, pa nek nam ginu unucad
7. Ponoviti 1.-6. po potrebi
Sta STVARNO treba da se uradi, pa mislim da inicijativa treba da krene od onih od kojih je krenuo i belaj, tj. iz Srbije. Znam da ce se sad reci da ne treba furat kolektivnu odgovornost, da su bili zavedeni i sl. ali ipak oni se prvi moraju suociti sa djelima svojih vodja jer su oni bili najodgovorniji za sve. A sta je danas ? Danas i dalje glasaju za radikale i pricaju kako o Genseru, Vatikanu i slicnim nebulozama, dok je stanje takvo, nista od pomirenja...
- Vodenjak
Opet ja ne dobih ni P od prijedloga. Izvini, ali samo ko papagaj ponavljas istu pjesmicu!sport billy wrote:Vodenjak
SVI mi znamo sta je i kako bilo. Ali reci nam TI KAKO DALJE???
I STA za tebe NIJE prodavanje magle??
Jasnije sad? Ili da crtam?
-
Skljoco
Za zlocin svaki zlocinac mora odgovarati
a ko nije ucestvovao , pomagao ili na bilo kakav nacin doprinio zlocinu
taj se NEMA potrebe ni izvinjavati ni miriti !
Nije mi jasno Ko se zeli sa kim POMIRITI ?
Zrtve sa zlocincima ili Zlocinci sa zrtvama !
Oni sto se nisu svadjali nemogu se ni miriti , zar NE ?
Last edited by Skljoco on 16/10/2004 14:52, edited 1 time in total.
-
H2SO4
Moguce je pomirenje samo uz radikalno prestrojavanje BiH susjeda!Vodenjak wrote:OK!sport billy wrote:Sta je sa bombardovanjem Sarajeva, Zepe, pokoljem u Bijeljini, Zvorniku, citavoj istocnoj Bosni, protjerivanjem nesrpskog stanovnistva, sta je sa koncentracionim logorima, masovnim silovanjima, bombardovanjima porodilista, sta je sa milion i po BH gradjana mahom Bosnjaka rasutim po cijelom svijetu, unistenoj perspektivi, unistenim zivotima, pretrpljenoj psihickoj boli, sta sa tim???
Imam pitanje i za tebe Sport Billy i za "kiselinu" i za sve ostale koji, smio bih se kladiti gotovo SVAKU akciju koju pokrenu bilo koja strana i preko Drine i preko Une na noz docekujete.
Probajte da pokazete ovdje da niste samo KRITIZERI svega predlozenog vec da imate svoj stav na koji nacin (OBJEKTIVNO) moze da se nesto uradi da ljudi pocnu da zive za sutra i da prestanu da zive u mraku koji im donesose borci za njihova nacionalna i vjerska prava.
Kritikovati sve postojece je lako ali treba poslije kritike da uslijede i vase vidjenje kako bi trebalo ako ne moze onako kako drugi hoce!
Tek tada ce ovo stvarno biti FORUM!
Pozdrav svima!
Jer BiH nije nikakava Avnojevska tvorevina,vec drzava koja je jedina od svih drzava bivse Jugoslavije bila medjunarodno priznata na Berlinskom kongresu prije aneksije od strane Austrougarske.Te granice su samo potvrdjene Avnojom a 1992. godine je BIH priznata od gotovo cijelog svijeta i postala je clanica UN.
Dakle kada susjedi priznaju da nije bio gradjanski rat i kada plate odstetu za sve sto su nam popljackali i porusili zajedno sa svojim satelitskom tvorevinama kao sto su Herceg Bosna i RS e onda ce biti moguce stvarno pomirenje.Za to je preduslov i prestanak mijesanja u unutarnje stvari BiH,kao i prestanak bilo kakve politicke podrske partijama u BiH ciji je cilj podjela i unistenje BiH.
Gavrilo je u pravu glede Hrvatske i oni bi trebali da budu tuzeni i plate za rusenje Mostara,ali nije u pravu kada se pita zasto SiCG treba da plate odstetu,jer to je zabijanje glave u pijesak.Placanje ratne odstete je veoma bitno sa bilo kojeg aspekta i moralnog a pogotovu sa aspekta odvracanja od ponovnog pokusaja rata i podjele BiH.
-
sport billy
Pomirenje je dug proces koji zahtijeva kolektivno osvestenje i budjenje iz naci-fasizma istocnih nam susjeda. Nismo ni mi tu daleko od njih, ali mi nismo KRALI, UBIJALI, SILOVALI neduzan narod nego bogami anam oni. Gradjanske inicijative su tu ipak prikladnije i vjerodostojnije nego citava politicka vladajuca i nevladajuca bulumenta.Vodenjak wrote:Opet ja ne dobih ni P od prijedloga. Izvini, ali samo ko papagaj ponavljas istu pjesmicu!sport billy wrote:Vodenjak
SVI mi znamo sta je i kako bilo. Ali reci nam TI KAKO DALJE???
I STA za tebe NIJE prodavanje magle??
Jasnije sad? Ili da crtam?![]()
- Vodenjak
Nasmijah se i to od srca! Praaavi ti taj prvi prijedlog!Alfons Kauders wrote:Moj prijedlog:Vodenjak wrote: Imam pitanje i za tebe Sport Billy i za "kiselinu" i za sve ostale koji, smio bih se kladiti gotovo SVAKU akciju koju pokrenu bilo koja strana i preko Drine i preko Une na noz docekujete.
Pozdrav svima!
1. Klonirat Hitlera
2. Klonirat Tita
3. Hitler nas okupira
4. Tito nas oslobodi
5. Zivimo u miru dok ne rikne marsal
6. Opet se zarati kad mi vec budemo mrtvi, pa nek nam ginu unucad
7. Ponoviti 1.-6. po potrebi
Sta STVARNO treba da se uradi, pa mislim da inicijativa treba da krene od onih od kojih je krenuo i belaj, tj. iz Srbije. Znam da ce se sad reci da ne treba furat kolektivnu odgovornost, da su bili zavedeni i sl. ali ipak oni se prvi moraju suociti sa djelima svojih vodja jer su oni bili najodgovorniji za sve. A sta je danas ? Danas i dalje glasaju za radikale i pricaju kako o Genseru, Vatikanu i slicnim nebulozama, dok je stanje takvo, nista od pomirenja...
A sto se drugog tice, i ja se slazem da pomirenje mora krenuti od njih iz Srbije!
Ali ima tu jedan mali problem. Oni su inertni, boje se istine, oni su kukavice koje nakon vijekovnog junacenja ceka da pognu glavu i poklone se sjenama zrtava koje su pobili...
I sta mi radimo dok je kod njih tako kako je? Pa, mi ti malo malo provirimo preko Drine da vidimo hoce li to ili nece, pa kad vidimo da nece, opet na divan, pripalimo cigaru, dospemo jos kaHve i udri po njima!
Zasto nam je toliko stalo da cujemo njihovo "Oprostite!" pa da TEK ONDA pocnemo i mi da mislimo o sutra?
Ja se licno nijednog trenutka ne dvoumim da ce jednog dana i u Srbiji doci neko ko ce da se pokloni sjenama zrtava rata s pocetka devedesetih. Ali ja isto tako znam da njihovo javno pokajanje ucinjenim nece znaciti NISTA za NAS prosperitet. Nekakvu korist mozemo imati ako njih osudi medjunarodni sud za agresiju i ako nam plate odstetu.
Ali ako nastavimo sjediti na divanu, koliko god nam isplatili doteci nece za svu kaHvu sto hocemo da ispijemo!
U se i u svoje kljuse, rece neko poodavno!
-
gavrilo
dobro, ko je onda zaklao mog djeda i babu?sport billy wrote:Pomirenje je dug proces koji zahtijeva kolektivno osvestenje i budjenje iz naci-fasizma istocnih nam susjeda. Nismo ni mi tu daleko od njih, ali mi nismo KRALI, UBIJALI, SILOVALI neduzan narod nego bogami anam oni.
-
sport billy
ko je meni ubio oca...ajde, mozemo unedogled ovako.
- Alfons Kauders
Jah...Skljoco wrote:Kakvo Pomirenje i zasto Pomirenje ?
Za zlocin svaki zlocinac mora odgovarati
a ko nije ucestvovao , pomagao ili na bilo kakav nacin doprinio zlocinu
taj se NEMA potrebe ni izvinjavati ni miriti !
Nije mi jasno Ko se zeli sa kim POMIRITI ?
Zrtve sa zlocincima ili Zlocinci sa zrtvama !
Oni sto se nisu svadjali nemogu se ni pomirivati , zar NE ?
A oni sto su se ko fol svadjali u foteljama, svadjali su se samo oko podjele tala, dok su ubijali narod malo da dignu prasine, znaci ni oni se fakat ne moraju pomirit jer su raja svo vrijeme, tj. vise od raje, oni su poslovni partneri i braca po zlocinu, fakat ko se onda treba pomirit, samo zlocinci i zrtve...