Sta ova drzava i njeni javni, naucni radnici cine da se odbrani istina o ratu u BIH???
A ja bih rekao, "dobro jutro Kolumbo" i Harisu Silajdzicu i ostalima.Avaz wrote: Razgovor u Institutu za istraživanje zločina
Silajdžić: BiH će dobiti tužbu protiv SCG
Opasnost od profašističkog srpskog lobija u SAD
BiH će dobiti tužbu protiv SCG. Kroz rezolucije Američkog kongresa i Evropskog parlamenta, te haške presude imamo političko-pravnu potvrdu da se dogodio genocid. Nama treba istina, ali ne takva da se samo konstatira genocid, već da odgovorni snose posljedice, poručio je Haris Silajdžić tokom jučerašnjeg radnog sastanka u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava koji vodi prof. Smail Čekić.
Aktuelna vlast
Silajdžić je naglasio da "mi, koji smo se borili za BiH, nemamo namjeru odustati od toga niti dozvoliti da neistina, ono što nije činjenica, prevlada samo zbog toga što se nekima ne dopada BiH".
U razgovoru s rukovodstvom Instituta na čelu sa prof. Čekićem, Silajdžić je, kao vanjski saradnik ove ustanove, ukazao na opasnost od ponovnih priča iz devedesetih godina "o zelenim transverzalama" koje su spominjane na RTS-u.
- Želim ukazati na ozbiljnost situacije. To nisam znao dok nisam otišao u SAD i shvatio da je profašistički srpski lobi u toj zemlji u velikom usponu, s velikim aktivnostima i da čak odavde idu ljudi iz aktuelne vlasti i panjkaju BiH. A ja odem samo s porukom da sve što hoćemo jeste građanska demokratija, nećemo etnički podijeljenu BiH - kazao je Silajdžić.
Pitanje istine
Nažalost, kako je kazao, te aktivnosti bacaju nas u klasičnu defanzivu pa sad moramo pričati o tome da smo mi žrtva, kao što jesmo, a ne obrnuto.
- I da, a to dokazuje i rad ovih ljudi u Institutu, nemamo namjeru ništa, nijedan kamen ostaviti neprevrnut kada je u pitanju istina. Jer samo to može pomoći, čak i onima koji su ovo činili, da skinu taj veliki teret s leđa, koji sada imaju i zbog kojeg neće nikud naprijed sve dotle dok iskreno ne priznaju i ne pokaju se za tu grešku i ne ponude izvinjenje - naglasio je Silajdžić, dodajući da se na Institutu "stvara naučna istina utemeljena na činjenicama".
E. SARAČ
Etnička podjela zemlje
- Djelovanje srpskih lobija u SAD ima reperkusije i na aktivnosti koje danas imamo, a vezane su za ustavne promjene. Projekt koji je doveo do kataklizme u BiH živi i danas, čak i u nekim projektima kada je u pitanju Ustav BiH. Pokušava se zacementirati ova etnička podjela BiH - istaknuo je Silajdžić.
Ne treba putovati u Ameriku da bi se shvatio kolicina energije, vremena i novca koju Srpski lobi ulaze da bi negirao sve sto se desilo za vrijeme rata u BiH, a pogotovo u Srebrenici. Dovoljno je otici na Google.
I sta nasi cine, osim sto slozno kukaju "mi smo zrtve", kada se nadju u debati poput one sa Chomskim na "Posteno govoreci" (http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=22576) ?
Kako i da li uopste, dr Smail Cekic i ostali, dobro ususkani u "Institutu za istraživanje zločina" i drugim slicnim institucijama, koje se finansiraju od naseg novca, zaradjuju svoju platu???
Nadam se da njihov odgovor nece biti kolektivni sluzbeni put u USA kojeg cemo opet finansirati mi!