Istina i lazi oko rata u BiH

Post Reply
Prenj

#1 Istina i lazi oko rata u BiH

Post by Prenj »

Tema se direktno nadovezuje na raspravu o Chomskom http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=22576

Sta ova drzava i njeni javni, naucni radnici cine da se odbrani istina o ratu u BIH???
Avaz wrote: Razgovor u Institutu za istraživanje zločina

Silajdžić: BiH će dobiti tužbu protiv SCG

Opasnost od profašističkog srpskog lobija u SAD

BiH će dobiti tužbu protiv SCG. Kroz rezolucije Američkog kongresa i Evropskog parlamenta, te haške presude imamo političko-pravnu potvrdu da se dogodio genocid. Nama treba istina, ali ne takva da se samo konstatira genocid, već da odgovorni snose posljedice, poručio je Haris Silajdžić tokom jučerašnjeg radnog sastanka u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava koji vodi prof. Smail Čekić.

Aktuelna vlast

Silajdžić je naglasio da "mi, koji smo se borili za BiH, nemamo namjeru odustati od toga niti dozvoliti da neistina, ono što nije činjenica, prevlada samo zbog toga što se nekima ne dopada BiH".
U razgovoru s rukovodstvom Instituta na čelu sa prof. Čekićem, Silajdžić je, kao vanjski saradnik ove ustanove, ukazao na opasnost od ponovnih priča iz devedesetih godina "o zelenim transverzalama" koje su spominjane na RTS-u.
- Želim ukazati na ozbiljnost situacije. To nisam znao dok nisam otišao u SAD i shvatio da je profašistički srpski lobi u toj zemlji u velikom usponu, s velikim aktivnostima i da čak odavde idu ljudi iz aktuelne vlasti i panjkaju BiH.
A ja odem samo s porukom da sve što hoćemo jeste građanska demokratija, nećemo etnički podijeljenu BiH - kazao je Silajdžić.

Pitanje istine

Nažalost, kako je kazao, te aktivnosti bacaju nas u klasičnu defanzivu pa sad moramo pričati o tome da smo mi žrtva, kao što jesmo, a ne obrnuto.
- I da, a to dokazuje i rad ovih ljudi u Institutu, nemamo namjeru ništa, nijedan kamen ostaviti neprevrnut kada je u pitanju istina. Jer samo to može pomoći, čak i onima koji su ovo činili, da skinu taj veliki teret s leđa, koji sada imaju i zbog kojeg neće nikud naprijed sve dotle dok iskreno ne priznaju i ne pokaju se za tu grešku i ne ponude izvinjenje - naglasio je Silajdžić, dodajući da se na Institutu "stvara naučna istina utemeljena na činjenicama".

E. SARAČ

Etnička podjela zemlje

- Djelovanje srpskih lobija u SAD ima reperkusije i na aktivnosti koje danas imamo, a vezane su za ustavne promjene. Projekt koji je doveo do kataklizme u BiH živi i danas, čak i u nekim projektima kada je u pitanju Ustav BiH. Pokušava se zacementirati ova etnička podjela BiH - istaknuo je Silajdžić.
A ja bih rekao, "dobro jutro Kolumbo" i Harisu Silajdzicu i ostalima.
Ne treba putovati u Ameriku da bi se shvatio kolicina energije, vremena i novca koju Srpski lobi ulaze da bi negirao sve sto se desilo za vrijeme rata u BiH, a pogotovo u Srebrenici. Dovoljno je otici na Google.

I sta nasi cine, osim sto slozno kukaju "mi smo zrtve", kada se nadju u debati poput one sa Chomskim na "Posteno govoreci" (http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=22576) ?

Kako i da li uopste, dr Smail Cekic i ostali, dobro ususkani u "Institutu za istraživanje zločina" i drugim slicnim institucijama, koje se finansiraju od naseg novca, zaradjuju svoju platu???

Nadam se da njihov odgovor nece biti kolektivni sluzbeni put u USA kojeg cemo opet finansirati mi!
vesela

Post by vesela »

da ti ne citah postove, mislila bih da si iznenadjen...ali znam da si ljut :D ...nemoj sa nadati da nece biti sluzbenog puta u SAD...znas i sam ko to placa :x
Prenj

Post by Prenj »

vesela wrote:da ti ne citah postove, mislila bih da si iznenadjen...ali znam da si ljut :D ...nemoj sa nadati da nece biti sluzbenog puta u SAD...znas i sam ko to placa :x
Dovoljno je procitati nasu prethodnu diskusiju o Chomskom.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=22576
vesela

Post by vesela »

procitah...jasno mi je
Mr_M

Post by Mr_M »

Smatram da bi bilo nefer da Srbi iz RS finansiraju tuzbu protiv SCG, koja nema osnova.
danas

Post by danas »

Mr_M wrote:Smatram da bi bilo nefer da Srbi iz RS finansiraju tuzbu protiv SCG, koja nema osnova.
a ja pogotovo smatram da bi bilo nefer da ijedna marka od isplate :D ode u RS :D
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Mr_M wrote:Smatram da bi bilo nefer da Srbi iz RS finansiraju tuzbu protiv SCG, koja nema osnova.
Niko i ne trazi da je finansiraju niti su je do sada finansirali.
Prenj

Post by Prenj »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Niko i ne trazi da je finansiraju niti su je do sada finansirali.
Avaz je u svom cuvenom stilu izbacio potpuno nebitan dio teksta u naslov.
Ako si pazljivo citao tekst koji je uzet kao povod za temu, problem je u necemu sasvim drugom.
digger

Post by digger »

Zasto mislis da tuzba nema osnova? Naime, mora da si nasao vlastite elemente kao cinjenice po kojima ista nije zasnovana pa bi bilo dobro da izneses takvo misljenje.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Tuzba itekako ima osnova, pravoslavci - srbi iz BiH ne trebaju preuzimati krivicu na sebe za nesto sto sami nisu planirali i izveli, individualna krivica prije svega. Sto se tice SiCg ta je zemlja finansirala, podrzala i planirala agresiju na nasu zemlju !!!!!!
boyan

Post by boyan »

A ba rat se desio :( i sada su samo Srbi krivi :shock: :shock:
Kaze neka raja ovde da smo mi i za vreme 1941-1945 stvarali veliku Srbiju :D pa dokle samo sa glupstima :?
gavrilo

Post by gavrilo »

boyan wrote:Kaze neka raja ovde da smo mi i za vreme 1941-1945 stvarali veliku Srbiju :D pa dokle samo sa glupstima :?

"velika" srbija je malo apstraktan pojam :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Gavrilo, zbog tog apstraktnog pojma, u dva-tri dana je poklano deset hiljada Srebreničana, Sarajevo držano pod opsadom tri godine,nesrbi protjerani sa polovine zemlje....itd,itd....
Znam, reći ćeš,da su i Srbi stradali. Jesu, naravno,to se ne može osporiti.No, moramo razmišljati i o uzrocima i posljedicama.....

Uvijek dobar gost,

Moguće da Srbi iz BiH nisu planirali okupaciju, etničko čišćenje i sve ostalo što je podrazumijevalo stvaranje velike Srbije, ali, veliki broj njih je veoma aktivno učestvovao u tome.
Pobunjeni bosanskohercegovački Srbi, bili su veoma značajno oruđe u rukama zvaničnog Beograda.
daduli_sa

Post by daduli_sa »

boyan wrote:Sta ces kad imamo sve veliko :D
...kao sto je kompleks nize vrijednosti! :thumbup:
:bih:
monolog

Post by monolog »

I ja smatram da bi bilo nefer da Srbi finansiraju tuzbu koja nema osnova. Ali ova IMA osnova, pa bi tako svi Bosanci trebali pomoci (ili bar ne blokirati) tuzbu BiH protiv Srbije.

Mr_M... Da li je fer finansirati ratne zlocince?
monolog

Post by monolog »

boyan wrote:A ba rat se desio :( i sada su samo Srbi krivi :shock: :shock:
Kaze neka raja ovde da smo mi i za vreme 1941-1945 stvarali veliku Srbiju :D pa dokle samo sa glupstima :?
Ma da... "desio" se rat... Kao kad bi Hitler rekao... *ebi ga, desilo se ovo sranje, ko nas zavadi...

A ako se ti identifikujes sa cetnicima, koji jesu i 1941-1945 imali aspiracije o sirenju Srbije (hajde mi reci da su se cetnici zalagali za nezavisnu Bosnu), a ne partizanima, onda si stvarno polozio za novokomponovanog Srbijanca (samo jos malo poradi na ekavici i izbaci ono "ba").
gavrilo

Post by gavrilo »

Ahmmed wrote:Gavrilo, zbog tog apstraktnog pojma, u dva-tri dana je poklano deset hiljada Srebreničana, Sarajevo držano pod opsadom tri godine,nesrbi protjerani sa polovine zemlje....itd,itd....
Znam, reći ćeš,da su i Srbi stradali. Jesu, naravno,to se ne može osporiti.No, moramo razmišljati i o uzrocima i posljedicama....

kao prvo moj post je bio vise zajebancija. aludiro sam na pogresno i absurdno gledanje istorije malih iskompleksiranih balkanskih naroda. :-)

kao drugo diskusija o uzrocima i posljedicama zbivanja na balkanskom podneblju je isto kao diskusija o precici do nedodjije. :wink:

kao trece bih zamolio sve bh narode da prestanu vise sa politizacijom srebrenice. ucinite to za nevine i neduzne zrtve, ucinite to za majke koje i dan danas sanjaju svoje maloljetne sinove kako im trce u zagrljaj, ucinite to zato sto je to nasa najvece bosanska tragedija. pamtimo je kao najtezu ranu, najveci bol, ali nemoj da je pamtimo tako da bi se ona pono na nasim prostorima dogodila
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Gavrilo, slažem se s tobom, da Srebrenicu ne treba politizirati, upravo zbog žrtava, zbog srebreničkih majki.....

Recpect,Man....za ovo što si napisao, svaka čast!
Prenj

Post by Prenj »

A da se sad vratimo na glavnu temu:
Sta ova drzava i njeni javni, naucni radnici cine da se odbrani istina o ratu u BIH???
uvjek dobar gost

Prenj wrote:A da se sad vratimo na glavnu temu:
NE CINE NISTA, postoje samo individualni napori... narodi koji zive na ovim prostorima moraju usaglasiti istorije, geografije, hemije i fizike...
Kubura

Post by Kubura »

Ko nije do sada citao, ima priliku ovdje citati o istini u ratu bar onom u Sarajevu.

http://boreokoociju.blogger.ba/

Ovo je jedan od momaka koji pise svoje ratne price, u meduvremenu su se pojavili i drugi blogovi sa slicnom temom i sve su price skoro identicne.
danas

Post by danas »

Kubura wrote:Ko nije do sada citao, ima priliku ovdje citati o istini u ratu bar onom u Sarajevu.

Ovo je jedan od momaka koji pise svoje ratne price, u meduvremenu su se pojavili i drugi blogovi sa slicnom temom i sve su price skoro identicne.
ovo je fantastican blog ali -- to je necija licna ispovjest i kao takva nece utjecati na svjetsko misljenje i/ili odnos prema bosni i ratu koji se desio. nama treba sistematski odnos drzave prema ratu i ratnoj istini, a toga nema.

neki dan silajdzic komentarise nasu tuzbu protiv SiCG glede agresije i genocida, pa kaze otprilike ovako "pa eto, USA kongres je usvojio rezoluciju o genocidu u Srebrenici, pa znaci -- bio je genocid"... a sta bi bilo da je USA kongres bio zadeveran svojim precim problemima, i da nije usvojio tu rezoluciju? ne bio bio genocid u Srebrenici onda?

mi smo totalno ili glupi ili naivni, i po "dobrom starom obicaju", oslanjamo se na "svijet" (zasto me to ne iznenadjuje) a kako se otvaraju druga krizna zarista u svijetu, tako bosna pada u zaborav. ako se mi necemo sjecati sta je bilo, ako mi necemo za istoriju ostaviti svjedocanstva i naucne radove i istrazivanja... ko ce onda? zalosno je da jedan bosanski institut iz londona cini vise za sirenje naucne istine o ratu u bosni nego cijela nasa "vajna" drzava...

a zasto je to tako, valjda je svima jasno. za 10 godina bice "meni je reko ovaj ili onaj da je vako nako bilo, ne znam ja jarane... " i na to ce se svesti etnicko ciscenje i krvoprolice od 4 godine... :roll:
digger

Post by digger »

danas wrote:...za 10 godina bice "meni je reko ovaj ili onaj da je vako nako bilo, ne znam ja jarane... " i na to ce se svesti etnicko ciscenje i krvoprolice od 4 godine... :roll:
Jah... a istovremeno ni drugi nece vise nauciti nego sto misle da danas znaju.

Tacno je da je srpski lobi jak. Ali ta njihova snaga ne lezi u potplacivanju novcem, nego kroz tradicionalno dobre veze i pametno pisanje/komentarisanje u medijima i Internetu.

Zasto bosanci toga nemaju? Imaju isti mozak, iste podatke, ima ih i vani... zasto?

Da se ponovim sto sam ranije napisao: zato sto nasoj vladi i uticajnim oko nje (nesto kao "bosanska uticajna krema") je daleko vaznije kako ce ih neko vidjeti i shvatiti u Jemenu ili Rijadu, a ne u Briselu, Londonu ili Vasingtonu.

Trenutno citam "Bosnia, A Short History" od Noel Malcolma. On spominje kako se pokusava da se prekraja nasa istorija oko naseljavanja Bosne, bogumila i slicno. Dakle, cak i tu pokusavamo da budemo "eksperti" tj., u samo-obmanjivanju, ali nismo u stanju da drugima pruzimo istinu, dokazujemo je, i na realan nacin pruzamo drugima sliku iz nase skore istorije. Uostalom, valja samo pratiti neke teme i komentare na forumu.

Po onoj rudarskoj: Znas ti nas... jebo ti nas.
cosmopolit

Post by cosmopolit »

danas wrote:
Kubura wrote:Ko nije do sada citao, ima priliku ovdje citati o istini u ratu bar onom u Sarajevu.

ovo je fantastican blog ali -- to je necija licna ispovjest i kao takva nece utjecati na svjetsko misljenje iili odnos prema bosni i ratu koji se desio. nama treba sistematski odnos drzave prema ratu i ratnoj istini, a toga nema.

:roll:

svijet vec zna.... i ko je agresor i ko je pocinio genocid..... HAG... mu je
to potvrdio.....

ali evo jedan interesantan tekst na koji sam naisao surfajuci :

Dovoljno je samo da pretrazite http://www.Google.com na engleskom jeziku i vidjeti cete na desetine hiljada srpskih propagandistickih tekstova u kojima se plasiraju neistine na racun naseg naroda, na racun srebrenickog genocida, na racun nase istine i obraza. Na stotine hiljada Bosnjaka se nalazi u dijaspori, ali veoma mali, neznatan broj, ovih ljudi uzme vremena da plasira tekst kojim ce opovrgnuti srpski revizionizam istine na engleskom jeziku. Bosnjaci se prvenstveno oslanjaju na druge - na kojekakve nepristrane novinare - da oni za njih vode bitke po internetu u vidu plasiranja vijesti na engleskom. Ko ceka da drugi za njega bitke vodi, izgubio je rat. Nadalje, Bosnjaci se oslanjaju na svoje domace stranice, plasiraju tekstove na bosanskom jeziku, zanemarujuci vaznost engleskog jezika, koji je ultimativno svjetski jezik - jezik interneta. Treba drzati na umu da i americki, britanski i ostali politicari (senatori, vlastodrsci...) surfaju internet u cilju pronalazenja informacija iz prve ruke. Njihovo misljenje se time bitno mijenja kada naidju na desetine hiljada srpskih revizionistickih clanaka na engleskom jeziku u kojima se tvrdi da npr. srebrenickog genocida nikada nije bilo, da su Bosnjaci Al-Kaidini podanici (islamski fundamentalisti, koljaci) itd. U pogledu opovrganja ovih revizionistickih informacija na engleskom jeziku, Bosnjaci rade jako malo, ili gotovo nista. Nije dovoljno imati mnostvo stranica na bosanskom jeziku, time se nista ne mijenja, treba se potruditi i graditi stranice na engleskom jeziku, plasirati clanke o istini na engleskom jeziku, pisati o historiji Bosnjaka na engleskom jeziku itd. Dokle god Bosnjaci ne shvate vaznost plasiranja istine na engleskom jeziku i ne late se sirenja te istine po internetu na engleskom jeziku - u cilju dosega najveceg dijela internet publike i svjetskih vlastodrzaca - konstantna deteoriacija istine ce se nastaviti, a revizionizam onoga sto se desilo u Bosni cvjeta alarmantnom ratom. Treba drzati na umu da laz kazana hiljadu puta postaje istina ukoliko nije konfrontirana istim metodom kojim je plasirana.
uvjek dobar gost

Joj ljudi opet mi o posljedicama, pa uzmite En Cartu ukucajte BiH... sacekajte koju sekundu i imacete sta vidjeti.. kod nas je bio gradjanski rat... nasa zemlja ima tradicuju neprijateljstava... ima i nekih istina i cinjenica no uopsteno... nako vala... pa negdje cete naci cak da je grad Mostar u R Hrvatskoj ili neke slicne nebuloze... al sta ocekivati kad od trojice clanova predsjednistva njih sva trojica imaju razlicit stav o nasoj proslosti i nasoj buducnosti...

Pa nema jedinstvene vizije gdje ce BiH biti za 15. godina, nema razvojne strategije na nivou BiH.. zadnja takva strategija u F BiH je bila razvoj 15. metara uz magistralne i regionalne puteve (ovo je ziva istina)... pogledajte okolinu tih puteva i vidjecete da smo se dobro razvili.....!!!!

Treba stvoriti kriticnu masu ljudi kojima je DOSTA suplje price i galaktika... mi nemamo javno mjenje u drzavi...a obozavamo da se samosazaljevamo..... i navikli smo na gebiru i u miru...

Vrijeme je da se krene !!!!
Post Reply