Pozdrav svima
Ja se unaprijed izvinjavam ako postoji tema sa sličnim sadržajem ali nemam vremena baš tražiti pa ću radije ovdje napisati.
Dakle, s obzirom da duže vrijeme imam nekih zdravstvenih problema koje sam pokušala na sve načine otkloniti a što nije baš urodilo plodom, neki su mi savjetovali da se obratim nekome ko klanja istiharu namaz.
Da li mi iko može preporučiti nekoga takvog te malo bliže upoznati s tim, nije da ne znam ništa vezano za to ali nije na odmet saznati još šta.
Zahvaljujem se unaprijed svima.
Istihara, par pitanja
- miskin
#2 Re: Istihara, par pitanja
Ne znam zbog cega ce ti istihara namaz, ona se ne klanja zbog tih problema, prvo sto treba je da ides doktoru, da uradis nalaze, da vidis kakve su priorode tvoji problemi, da li je to nesto tjelesno ili mentalno, ne znam da imaju ljudi koji klanjaju istiharu za neke druge, ovo ti je moj savjet dam ti link da vidis sta je istihara namaz i zbog cega se klanja, ako imas neki pitanja bujrum ovako ili na pp.Cansu_20 wrote:Pozdrav svima
Ja se unaprijed izvinjavam ako postoji tema sa sličnim sadržajem ali nemam vremena baš tražiti pa ću radije ovdje napisati.
Dakle, s obzirom da duže vrijeme imam nekih zdravstvenih problema koje sam pokušala na sve načine otkloniti a što nije baš urodilo plodom, neki su mi savjetovali da se obratim nekome ko klanja istiharu namaz.
Da li mi iko može preporučiti nekoga takvog te malo bliže upoznati s tim, nije da ne znam ništa vezano za to ali nije na odmet saznati još šta.
Zahvaljujem se unaprijed svima.
http://islamika.net/pitanja-i-odgovori/ ... hara-namaz
http://www.islamika.net/islamske-teme/t ... amaz-1-dio
http://www.islamika.net/islamske-teme/t ... maza-2-dio
http://www.islamika.net/islamske-teme/t ... ara-namazu
http://www.islamika.net/islamske-teme/t ... hara-namaz
-
Cansu_20
#3 Re: Istihara, par pitanja
Puno hvala na odgovoru.
Kod ljekara sam već bila, svi nalazi su uredu.
Bila sam i kod ovih alternativnih i tu su se već pokazale naznake da nešto ima.
Mnogi su mi preporučivali to vezano za istiharu spomenuvši neku ženu u Zenici, imena se ne sjećam.
Mnogi su mi preporučivali to vezano za istiharu spomenuvši neku ženu u Zenici, imena se ne sjećam.
- Muderris
#4 Re: Istihara, par pitanja
Zdravstveni problemi se uglavnom otklanjaju tako sto se covjek obrati doktoru ili tako sto posegne za alternativnom medicinom, ljekovitim biljem, hidzamom itd.
Odredjeni rezultati se postizu i praktikovanjem serijatski utemeljenih ibadeta u vidu dove, zikra, ucenja Kur'ana itd. Ovo dosta ovisi o jacini ubjedjenja kod covjeka
Znam da se mnogi nece sloziti ali tako je, zao mi je
Istihara namaz je namaz koji se klanja u situaciji kada je covjek u nekoj nedoumici, dvojbi itd. gdje se dovom tacno utvrdjenog sadrzaja od Boga dz.s. trazi pomoc po odredjenom pitanju. Ovo zato sto On dz.s. sve zna a mi ne znamo.
Dakle, istihara namaz nije namaz nakon kojeg treba nesto sanjati (moze se desiti ali i ne mora), saznati ili spoznati nesto od gajba, nesto od onoga sto je ljudima nepoznato. To je namaz kojeg rob klanja kada hoce nekako da postupi i nesto da uradi a ne zna jeli to po njega dobro ili lose. Klanja ga svako za sebe a ne placa nekome da klanja pa da mu prepricava
gdje je sta zakopano i sl. Ljude koji se "bave" tim treba izbjegavati.
Hadis Dzabira r.a. je jasan a ima NET-u dosta toga.
Dzabir Ibn Abdullah prenosi: "Boziji Poslanik a.s., poucavao nas je istihari (odabiranju poslova) kao sto nas je poucavao svakoj suri iz Kur'ana.
Govorio je: kada se neko od vas bude odlucio za neki posao, neka prethodno klanja dva rekata nafile i neka kaze:
Boze moj, molim Ti se, da uz pomoc Tvoga znanja odaberem ono sto je dobro. Molim te da me pomognes Svojom pomoci.
Molim Te za Tvoju veliku milost. Ti si mocan, a ne ja. Ti sve znas, a ne ja. Ti si poznavalac svakih tajni. Boze moj, ako ce ovaj posao za mene, za moju vjeru i moj zivot i na dunjaluku i na ahiretu, biti dobar, pa dosudi mi ga i podari mi u njemu napredak. A ako ce ovaj posao za mene, moju vjeru i zivot na dunjaluku i ahiretu, biti stetan, otkloni ga od mene i mene odvrati od njega!
Dosudi mi dobro gdje god bilo i podari mi da sam time zadovoljan. "Ovdje spomenuti sovju zelju ili potrebu. (El-Buhari)
Dakle sve sto treba ocekivati nakon ovog namaza jeste sigurnost u srcu po nekom pitanju, nista spektakularno.
I treba ga obavljati sve dok se to ne postigne.
Odredjeni rezultati se postizu i praktikovanjem serijatski utemeljenih ibadeta u vidu dove, zikra, ucenja Kur'ana itd. Ovo dosta ovisi o jacini ubjedjenja kod covjeka
Istihara namaz je namaz koji se klanja u situaciji kada je covjek u nekoj nedoumici, dvojbi itd. gdje se dovom tacno utvrdjenog sadrzaja od Boga dz.s. trazi pomoc po odredjenom pitanju. Ovo zato sto On dz.s. sve zna a mi ne znamo.
Dakle, istihara namaz nije namaz nakon kojeg treba nesto sanjati (moze se desiti ali i ne mora), saznati ili spoznati nesto od gajba, nesto od onoga sto je ljudima nepoznato. To je namaz kojeg rob klanja kada hoce nekako da postupi i nesto da uradi a ne zna jeli to po njega dobro ili lose. Klanja ga svako za sebe a ne placa nekome da klanja pa da mu prepricava
Hadis Dzabira r.a. je jasan a ima NET-u dosta toga.
Dzabir Ibn Abdullah prenosi: "Boziji Poslanik a.s., poucavao nas je istihari (odabiranju poslova) kao sto nas je poucavao svakoj suri iz Kur'ana.
Govorio je: kada se neko od vas bude odlucio za neki posao, neka prethodno klanja dva rekata nafile i neka kaze:
Boze moj, molim Ti se, da uz pomoc Tvoga znanja odaberem ono sto je dobro. Molim te da me pomognes Svojom pomoci.
Molim Te za Tvoju veliku milost. Ti si mocan, a ne ja. Ti sve znas, a ne ja. Ti si poznavalac svakih tajni. Boze moj, ako ce ovaj posao za mene, za moju vjeru i moj zivot i na dunjaluku i na ahiretu, biti dobar, pa dosudi mi ga i podari mi u njemu napredak. A ako ce ovaj posao za mene, moju vjeru i zivot na dunjaluku i ahiretu, biti stetan, otkloni ga od mene i mene odvrati od njega!
Dosudi mi dobro gdje god bilo i podari mi da sam time zadovoljan. "Ovdje spomenuti sovju zelju ili potrebu. (El-Buhari)
Dakle sve sto treba ocekivati nakon ovog namaza jeste sigurnost u srcu po nekom pitanju, nista spektakularno.
I treba ga obavljati sve dok se to ne postigne.
- Kroksica
#5 Re: Istihara, par pitanja
Hajde da se i ja vala jednom sa Misketom slozim. Ako su vec, hvala Bogu, nalazi dobri a ti se ne osjecas bolje, i ako vec mislis da ce ti istihara namaz pomoci, klanjaj je sama. I ne samo istiharu, nego klanjaj sve sto stignes. Ja nikad nisam cula da neko za nekoga moze klanjati.
Selam i nadam se da ces se uskoro osjecati bolje, insaAllah.
Selam i nadam se da ces se uskoro osjecati bolje, insaAllah.
- nasa
#6 Re: Istihara, par pitanja
Uglavnom su ti vec odgovorili na pitanja,
promisli sama sta je bolje da neko dovi i klanja za tebe(ako je moguce uopce) ili da
ti sama uputis Bogu iskrenu dovu iz srca i pokusas nauciti da klanjas ,a ako znas jos bolje,
u medjuvremenu ako neko od tvojih bliznjih sam od sebe dovi za tebe to je OK!
Ne trazi cudo preko noci,sabur,a Bog moze sve!
promisli sama sta je bolje da neko dovi i klanja za tebe(ako je moguce uopce) ili da
ti sama uputis Bogu iskrenu dovu iz srca i pokusas nauciti da klanjas ,a ako znas jos bolje,
u medjuvremenu ako neko od tvojih bliznjih sam od sebe dovi za tebe to je OK!
Ne trazi cudo preko noci,sabur,a Bog moze sve!
- miskin
#7 Re: Istihara, par pitanja
ako mislis na alternativvne ljekare, one koji lijece ucenjem Kur'anam, nema smetnje, ali ako su oni na kalup Turabija, i onakih sarlatana, onda nemoj njima ici ni pod razno, i ako odes i ako ti bude bolje nakon toga kratko vremena, poslije ce uslijediti pogorsanje tvoje situacije, jer oni sihr liječe sihrom, sto se tice te zene, ja sam iz Zenice ne znam na koju mislis, ima jedna zivi u Ricicama/Pehare, onda nemoj tamo da idesCansu_20 wrote:Puno hvala na odgovoru.
S postovanjem, miskin
-
Hadzi Lojo
#8 Re: Istihara, par pitanja
Miskin ti je dao pravi savjet, nego uzmi Kuran i citaj (sa prevodom) ali ne onako mehanicki, nego kao kada si citala nekada najljepsu knjigu, unesi se svim srcem i bicem. Obrati se Allahu srcem i slobodno svojim rijecima na maternjem bosanskom jeziku i zamoli ga za pomoc, on sve cuje i svemoguc je.
Mani se babaroga i zenturaca koje prodaju laznu nauku, njima pomaze sejtan, a ti ako vjerujes njihovoj pomoci, onda polazes vjeru u nju a ne u Allaha.
Mani se babaroga i zenturaca koje prodaju laznu nauku, njima pomaze sejtan, a ti ako vjerujes njihovoj pomoci, onda polazes vjeru u nju a ne u Allaha.
- fatamorgana
#9 Re: Istihara, par pitanja
Slažem se, čudo može da se dogodi i u toku dana ....nasa wrote: .... Ne trazi cudo preko noci ....