Istihara namaz
-
fizicarka_
#1 Istihara namaz
Klanjala sam istiharu namaz i nakon prvog puta, sanjala sam nesto, ali se taj san moze protumaciti na vise nacina. S obzirom da me jos vise zbunio, nisam sigurna da li je to bio neki znak ili obicni san bez nekog znacenja.
- fatamorgana
#2 Re: Istihara namaz
Možda se udaš na forumu!fizicarka_ wrote:Klanjala sam istiharu namaz i nakon prvog puta, sanjala sam nesto, ali se taj san moze protumaciti na vise nacina. S obzirom da me jos vise zbunio, nisam sigurna da li je to bio neki znak ili obicni san bez nekog znacenja.
-
prenosnik
#3 Re: Istihara namaz
neodlucan sam, a mozda i nisam...
- kritichar
#4 Re: Istihara namaz
nastavi dok ne budeš sigurnafizicarka_ wrote:Klanjala sam istiharu namaz i nakon prvog puta, sanjala sam nesto, ali se taj san moze protumaciti na vise nacina. S obzirom da me jos vise zbunio, nisam sigurna da li je to bio neki znak ili obicni san bez nekog znacenja.
- ema_
#5 Re: Istihara namaz
" A što se tiče klanjanja istihare namaza, ona se ne klanja kad je čovjek neodlučan šta hoće uraditi kako bi mu se pokazalo u snovima ili slično šta da uradi. Nego se ona klanja kada se čovjek odluči da nešto bitno u životu uradi, da mu Allah olakša da to uradi ako je u tome hajr za njega ili da ga spriječi ako u tome nije hajr. To je smisao klanjanja istihare namaza. U hadisu o istihari je došlo: "Kada neko od vas odluči da uradi neku stvar", a nije došlo: Kada je neko od vas u nedoumici da uradi neku stvar neka klanja istiharu. "
-
prenosnik
#6 Re: Istihara namaz
"neki kazu da je htio da se osamostali..."
-
seldzuk
#7 Re: Istihara namaz
Zašto ti ovdje stoje navodnici? Je li ovo neki citat?ema_ wrote:" A što se tiče klanjanja istihare namaza, ona se ne klanja kad je čovjek neodlučan šta hoće uraditi kako bi mu se pokazalo u snovima ili slično šta da uradi. Nego se ona klanja kada se čovjek odluči da nešto bitno u životu uradi, da mu Allah olakša da to uradi ako je u tome hajr za njega ili da ga spriječi ako u tome nije hajr. To je smisao klanjanja istihare namaza. U hadisu o istihari je došlo: "Kada neko od vas odluči da uradi neku stvar", a nije došlo: Kada je neko od vas u nedoumici da uradi neku stvar neka klanja istiharu. "
Ako je i citat, zaključak je pogrešan jer je donešen na osnovu prijevoda teksta, a prijevod teksta je nekada precizan, a nekada nije. Riječ "istihara" ima značenje: traženje dobra. Klanja se kada imamo nedoumicu koju odluku da donesemo u nekoj životnoj stvari o kojoj ne postoji propis. Kod nas je u narodu akcenat na snu. Sna može biti, ali i ne mora. Najbitnije je da kod čovjeka prevagne da je nešto bolja odluka od nečeg drugog. Kod nas su česte i te istihare mladih ljudi u vezi životnog partnera, ali to nije ni približno jedina svrha istihare.
Ukoliko smo u situaciji da nam je potrebna istihara, a nemamo mogućnosti da klanjamo dva rekata, može se i proučiti samo istiharetska dova.