Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

dustaban

#1 Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by dustaban »

Dakle ne znam je li naslov jasan.
Primjecujem sve vise opcionih izvedbi unutar istih tipova automobila, najcesce se radi o kompakt SUV, gdje se nude varijante i sa 4x4 i sa 4x2 pogonom.
Naravno, bolje je imati 4x4, ali opet cujem komentare strucnjaka da je automobil cija je konstrukcija vec dizajnirana za 4x4 bolje uzeti u 4x2 varijanti jer ono sto ovim automobilima daje prednost u odnosu na ove obicne jeste robusnost konstrukcije i klirens pa tek onda vuca 4x4 koja zatreba izuzetno rijetko.
Razmisljam konkretno o dusteru. Covjek koji je uzeo dustera 4x2 kaze da njegove terenske sposobnosti nisu manje nego od onog 4x4 (u redu jesu, ali 4x4 zaista rijetko zatreba) a da je ovaj laksi za nimalo zanemarivih stotinjak kila. I jedno tri hiljade KM manje. Te novce je bolje usmjeriti u jaci motor i opremu.
Ja znam samo jedno, nakon sto sam se provozao ovim autom meni se vise ne sjeda ni u sta nisko. I zaista mislim da je doslo vrijeme da se ljudi odljepe od ceste, koliko vidim svi novi automobili idu u visinu, cak i u ovim jeftinijim varijantama. Evo nema boljeg primjera od opet dacie, ovaj put mislim na sandera. Novi Stepway mi je takodje u najuzem izboru.

Volio bih cuti ove koji imaju iskustva sa 4x4 da oni koju kazu. Isplati li se.
relax11

#2 Re: Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by relax11 »

Ja imam Tucsona 4x4, nih ima i sa dvije vuce, ali ja nikada ne bi uzeo dvije vuce, jer ne vidim razlog ako ces uzeti dipa uzmi sa 4 vuce.. Bilo bi me stid da se negdje u snijegu zaglavim :D

Ja ti preporucujem da dodas jos 3 hiljade i kupis 4x4, i imas pravog dipa..

Gledao sam da kupim dustera 4x4, ali nekako mi nije komforan unutra i prazan mi je dosta ako mogu tako reci :)

Slazem se sa tobom, ja sam jednom sjeo u dipa, vise ne silazim sa njega hehe, ne bi znao vise voziti malo auto :)
bomba

#3 Re: Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by bomba »

Ne kaze se "djip" nego terenac, terensko vozilo itd.
Jeep je marka automobila...
sema911

#4 Re: Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by sema911 »

prvo djip sta je to

a ti majstori koji kazu da je 2wd bolji od 4wd sigurno su neki strasni poznavaoci auta,.
jest ta dacia laksa sa 2wd trosice ti malo manje al kada ti nejvise zatreba 4wd neces ga imat mislim odi mu na testnu voznju oba modela i probaj te aute uz sarajevska brda stani kreni,.
sama voznja auta sa 4wd daje sigurnost znam nema taj duster preformanse super auta al za normalnog korisnika pogotovo na na nasim eklstra klizavim cestama ce ti trebat
a to sto su auta razdignuta je sto stede na finesama i rezvoju amortizera jer vlasnici tih auta ne gledaju da ta auta voze brzo vec neki mekani ugodjaj pa samim time i hod opruga i klipa je veci cim se priblizis tlu malo vise moras ulozit dosta € al onda dacia nebi bila jeftina
citroen xm

#5 Re: Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by citroen xm »

Ako ti ne treba 4X4 onda je za mene logičniji izbor novi Stepway jer: Noviji model, širi izbor benzinskih motora, jeftiniji sa fil opremom, platforma od novog Clia 4, ljepše urađen unutra, nije mnogo manje prohodan od Dustera 4X2, sličan kabinski prostor, svaki novi Sandero pa i Stepway u serijskoj opermi ima ABS, ESP, 4X airbag, klima...

Dakle ako ti ne treba 4X4 sačekaj novi Stepway.
Dabba

#6 Re: Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by Dabba »

Taj stručnjak je vjerovatno sa Korzike ili Malte, pa im onda stvarno rijetko treba pogon 4x4.
A taj što je kupio 4x2 sebe tješi i zavarava time što je rekao. ..
Obzirom da bi (radi konfiguracije terena) SUBOSNARU (čak su i zastave u kombinaciji plavo-žuto sa zvjezdicama :thumbup: ) bilo primjerenije ime naše države, onda svakako pogon 4x4. Nadam se da shvataš šta ti hoću reći: BiH je "dušu dala" za vožnju baš tog (i takvih) auta po njoj, a takodjer ta i takva vozila su "k'o kec na desetku", baš za vožnju po BiH. Isto kao u Švicarskoj. A tamo ima svih vrsta i podvrsta pogona "na sva četiri" k'o salate. S opravdanim razlogom. Znači, ako si u BiH, mislim da je pametnije novac usmjeriti u 4x4, nego u opremu. Sjeti se samo prošle zime. A vidiš kako je zavaljao snijeg u Hr. Eto ga začas i u BiH. I sve će više biti takvog vremena. Iz godine u godinu. Kad na to dodaš kišne dijelove proljeća i jeseni razlog više za 4x4.
Kiberluskoni

#7 Re: Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by Kiberluskoni »

Odgovor nije toliko jednostavan koliko se čini. Zavisi od primarnog pogona na autu (prednji ili zadnji) i samog 4x4 sistema (koje je rješenje).
Koliko znam Duster ima prednji pogon primarno, a i 4x4 sistem ima samo Hi opciju (tačnije namjenjen je samo za snijeg i loše uslove na cesti) još se uključuje kada prokližu pogonski točkovi. Ukratko, ako baš ne pretjeruješ, dobre zimske gume te voze bez problema.
Naravno 4x4 je uvijek bolji, ali ovo rješenje na Dusteru i većini SUV vozila je marginalno bolje rješenje.
Da si pitao za Grand Cherokee-a, odgovor bi bio jednostavan :).
530i

#8 Re: Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by 530i »

Auti poput Dustera i RAV4-a i sličnih, a koji imaju samo pogon na jednu osovinu, naprosto nemaju smisla. Uvijek postoji odgovarajuća alternativa u vidu limuzina...
dustaban

#9 Re: Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by dustaban »

530i wrote:Auti poput Dustera i RAV4-a i sličnih, a koji imaju samo pogon na jednu osovinu, naprosto nemaju smisla. Uvijek postoji odgovarajuća alternativa u vidu limuzina...
Sta mislis o Qashqai-u 4x2?

Limuzine me, rekoh, ne interesuju. Ovdje je rijec o SUV-ovima (da uprostim - "odignutim" autima) koji bi se uglavnom (95%) vozili po asfaltu.
Znam ja da logika kaze - manje, nize, asfaltu blize... ali ko je jedanput usao u auto dostojanstveno, ko coek, bez polijeganja i u njemu sjedio ko coek a ne lezo... zna o cemu govorim.
Ja i dalje mislim da auto koji je konstruisan za offroad a onda mu izbacen zadnji kardan i pogon na zadnju osovinu, jeste upravo ono sto mi mozda treba. Isplati li se voziti 100 kg teze auto radi par ukljucivanja 4x4 u toku godine, a i tad se vjerovatno moze bez toga.
A da ne govorim o ekonomicnosti.
Bakir1

#10 Re: Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by Bakir1 »

verzije 4x2 su samo karavani monovolumeni, koji i nemaju tu i takvu visinu koju si ti osjetio prilikom ulaska u isti.
svi ti mali suvovi o kojima razmisljas su koliko se meni cini upareni sa pametnim pogonom koji se pali po potrebi.
mislim da te 3 hiljade razlike vrijede ako nista razmisljaj o post prodaji gdje ce se te 3 pretvoriti u 6 i vise tokom godina ;-)
dustaban

#11 Re: Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by dustaban »

Bakir1 wrote:verzije 4x2 su samo karavani monovolumeni, koji i nemaju tu i takvu visinu koju si ti osjetio prilikom ulaska u isti.
svi ti mali suvovi o kojima razmisljas su koliko se meni cini upareni sa pametnim pogonom koji se pali po potrebi.
mislim da te 3 hiljade razlike vrijede ako nista razmisljaj o post prodaji gdje ce se te 3 pretvoriti u 6 i vise tokom godina ;-)
Svaki od ovih auta sa 4x4 u usporedbi sa istim 4x2 trosi jedno pola litre vise bez obzira da li ukljucivao drugi pogon...

Ili hajde ovako da pojednostavimo. Primjer ponovo Duster.
Duster 4x4 benzin kosta otprilike ko Duster 4x2 dizel. Sta bi ti prije uzeo?
Bakir1

#12 Re: Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by Bakir1 »

4x4 uvijek.
tih pola litra se itekako isplati.
a to osjetis najbolje kada sa svojim look a like 4x4 autom ostanes u malo vecoj lokvici ;-)
dustaban

#13 Re: Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by dustaban »

Bakir1 wrote:4x4 uvijek.
tih pola litra se itekako isplati.
a to osjetis najbolje kada sa svojim look a like 4x4 autom ostanes u malo vecoj lokvici ;-)
Nisi me dobro skontao. Benzin 4x4 trosi 8 litara, dizel 4x2 trosi 5 litara !

A ovo kuda vozim isplati mi se za svaku "malo vecu lokvicu" zvati BIHAMK slepanje!

(naglasavam, ovo je samo razmisljanje o kompromisu, naravno da je jedina logika dizel 4x4)
goran16v

#14 Re: Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by goran16v »

dustaban wrote:
530i wrote:Auti poput Dustera i RAV4-a i sličnih, a koji imaju samo pogon na jednu osovinu, naprosto nemaju smisla. Uvijek postoji odgovarajuća alternativa u vidu limuzina...
Sta mislis o Qashqai-u 4x2?

Limuzine me, rekoh, ne interesuju. Ovdje je rijec o SUV-ovima (da uprostim - "odignutim" autima) koji bi se uglavnom (95%) vozili po asfaltu.
Znam ja da logika kaze - manje, nize, asfaltu blize... ali ko je jedanput usao u auto dostojanstveno, ko coek, bez polijeganja i u njemu sjedio ko coek a ne lezo... zna o cemu govorim.
Ja i dalje mislim da auto koji je konstruisan za offroad a onda mu izbacen zadnji kardan i pogon na zadnju osovinu, jeste upravo ono sto mi mozda treba. Isplati li se voziti 100 kg teze auto radi par ukljucivanja 4x4 u toku godine, a i tad se vjerovatno moze bez toga.
A da ne govorim o ekonomicnosti.
Wanna be SUV za ponogom na jednoj osovini je sarena laza za roditelje koji na siguran nacin zele voziti svoju djecu u skolu.
Dostojanstven ulazak na vise, pogleda sa visoka i bolja preglednost su svakako pozitivne stvari, ali koje istovremeno placas smanjenom udobnoscu, losijom aerodimanikom i daleko vecom bukom nego kod putnickog auta. Kad se to uzme u obzir, kao i losije vozne karakteristike u svakodnenvoj voznji, izuzmemo li par silazaka sa uredjenih puteva i par nepazljivih penjanja na trotoar godisnje, tokom koje SUV sa prednjim, a pogotovo zadnjim pogonom ne pruza apsolutno nista vise od obicnog putnickog auta, postavlja se pitanje sta je svrha.
dustaban

#15 Re: Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by dustaban »

goran16v wrote: Wanna be SUV za ponogom na jednoj osovini je sarena laza za roditelje koji na siguran nacin zele voziti svoju djecu u skolu.
Dostojanstven ulazak na vise, pogleda sa visoka i bolja preglednost su svakako pozitivne stvari, ali koje istovremeno placas smanjenom udobnoscu, losijom aerodimanikom i daleko vecom bukom nego kod putnickog auta. Kad se to uzme u obzir, kao i losije vozne karakteristike u svakodnenvoj voznji, izuzmemo li par silazaka sa uredjenih puteva i par nepazljivih penjanja na trotoar godisnje, tokom koje SUV sa prednjim, a pogotovo zadnjim pogonom ne pruza apsolutno nista vise od obicnog putnickog auta, postavlja se pitanje sta je svrha.
Interesantno koliko se razlikujemo po pitanju udobnosti i razumjevanja ergonomije!
Mene je upravo sjedenje u SUV automobilu odusevilo (evo pusti na stranu "dostojanstven ulazak i izlazak").
Pogotovo kad je rijec o polozaju vozaca. Kad vidim one momke u onim niskoprofilnim tabut-bolidima, pa jos kad spuste sjedista, zavale se i potpuno isceznu... meni je to nesto najstrasnije sto se desava na cesti.
Uostalom, sve se to nekako svodi na individualni osjecaj i izbor. Ja voznju dozivljavam kao "radno stanje" a ne popodnevni odmor. Takav mi i polozaj u autu treba, dakle nesto kao polozaj za radnim stolom a ne u ligestulu na plazi!
Last edited by dustaban on 16/01/2013 11:12, edited 2 times in total.
sema911

#16 Re: Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by sema911 »

svrha tih penjaca po trotoaru (il ti ga SUV) je da se vlasnici koji nemaju pojama o autima pokazu nekome ko isto tako nema pojma o autima kako je on il ona napravila bolji izbor i kupila suv-a jer tako brine vise o sebi i svojima,., to je isto ko kada ti neko objasanjava kako je laguna bolja od passata a ovaj losiji od a4 amercedes je ipak najbolji al je skup pa ti prica kako je laguna ipak udobnija i auto za nasih puteva al eto ako imas pare uzmi passata jer a4 je ko passat samo jeftiniji,.
goran16v

#17 Re: Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by goran16v »

dustaban wrote:
Interesantno koliko se razlikujemo po pitanju udobnosti i razumjevanja ergonomije!
Mene je upravo sjedenje u SUV automobilu odusevilo (evo pusti na stranu "dostojanstven ulazak i izlazak").
Pogotovo kad je rijec o polozaju vozaca. Kad vidim one momke u onim niskoprofilnim tabut-bolidima, pa jos kad spuste sjedista, zavale se i potpuno isceznu... meni je to nesto najstrasnije sto se desava na cesti.
Uostalom, sve se to nekako svodi na individualni osjecaj i izbor. Ja voznju dozivljavam kao "radno stanje" a ne popodnevni odmor. Takav mi i polozaj u autu treba, dakle nesto kao polozaj za radnim stolom a ne u ligestulu na plazi!
Polozaj vozaca zavisi prije svega od njega samog, a ne od auta, a sto leze u autima niposto ne znace da u tim autima ne mozes sjediti ispravno ili kako ti kazes u radnim stanju isto kao sto ne znaci da ne mozes lezati u SUV-u.
Sto se same visine sjedenja tice, to vise nije nikakva ekskluziva koju imas samo u SUV-u, pogledaj silne MVP u kojima sjedis na istoj visini kao u SUV-u, a udobnost voznje u njima je za SUV izlezavanje u dvenom boravku.
Mimo samog sjedenja udobnost se odnosi i na ostale stvari koje sam pomenuo ali pri tome ne treba mjesati osjecaj sjange i sigurnosti koji imas u SUV-u ili wannabe SUV-u sa osjecajem udobnosti. Na vlastitoj kozi sam iskusio kakva je razlika u udobnosti na putovanju do 4k km izmedju SUV-a i putnickog auta. Uz sve to da jos moram misliti kako cu zimi preko planinskog prevoja jer nemam 4x4 - ja fakat ne vidim smisao takvog auta.
Last edited by goran16v on 16/01/2013 11:32, edited 1 time in total.
bomba

#18 Re: Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by bomba »

Svi ti wannabe 4x2 terenci imaju samo oblik terenca i tu sva prica prestaje i predvidjeni su za trziste ljudi koji bi da voze "djipa" (barem nesto nalik) a da se ne izvale puno para. U prevodu : da se *ebu a da im ne udje

Kako neki Nissan Juke moze biti normalan auto a kamoli terenac kad je kompletan na podvozju od sasvim drugog auta - "malog" Renault Clia....
Sama kombinacija dovoljno govori o takvom autu. To je samo simpatican momacki/djevojacki autic koji lici na terenca. Sidji sa njim sa ceste i ima da se instantno komplet raspadne (ako se prethodno ne zaglavi negdje)
Sto je najgore, ova kombinacija Clio/Juke primjera je katastrofalna i na normalnoj cesti, auto uzasno lezi i ne ulijeva nimalo sigurnosti
Isto se odnosi na na Nissan Qashqai, nekakve Dustere i slicne automobile. Sve je to isto *ovno samo drugo pakovanje

Ljudi kupe npr Qashqai sa prednjom vucom i 1.6 benzin motorom i onda pricaju kako voze "djipa". Mene bi licno bilo stid tako nesto izjavit....

Ako hoces pravu limuzinu koja moze nesto raditi i po terenu onda se brate protegni pa iskesiraj nesto tipa Toyota Land Cruiser, Range Rover, Mercedes G serije, VW Touareg, Audi Q7 itd itd....

Ako te zanima samo teren i bas te briga za luksuz, tu je Land Rover, Puch, razne dobre stare Toyote i meni najdraza - Lada Niva :D
Last edited by bomba on 16/01/2013 11:45, edited 1 time in total.
Melami

#19 Re: Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by Melami »

joj vozaca. Da 4x2 nema svrhu onda ga ne bi ni proizvodili.

Ne znam sta ste udarili sa pricom da se SUV uzima kako bi nekom porasla ona stvar?!?!

Ja ako bi uzimao SUV ne bi nista imao protiv 4x2 jer vozim samo po asfaltu, al jako losem, tako da bi taj SUV bio idealan, a ne bacanje bezveze para na 4x4.
A ovaj sto kaze da se kroz godine onih 3k ulozenih pretvori u 6k, onda neka ih on pretvara, jer tih 3k ulozenih ce se pretvoriti u 1000KM.

Moj prijedlog je uzmi 4x2 ako neces voziti mnogo po nekakvih vukojebinama, ne bacaj bezveze pare.
Bakir1

#20 Re: Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by Bakir1 »

dustaban

#21 Re: Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by dustaban »

Melami wrote:joj vozaca. Da 4x2 nema svrhu onda ga ne bi ni proizvodili.

Ne znam sta ste udarili sa pricom da se SUV uzima kako bi nekom porasla ona stvar?!?!

Ja ako bi uzimao SUV ne bi nista imao protiv 4x2 jer vozim samo po asfaltu, al jako losem, tako da bi taj SUV bio idealan, a ne bacanje bezveze para na 4x4.
A ovaj sto kaze da se kroz godine onih 3k ulozenih pretvori u 6k, onda neka ih on pretvara, jer tih 3k ulozenih ce se pretvoriti u 1000KM.

Moj prijedlog je uzmi 4x2 ako neces voziti mnogo po nekakvih vukojebinama, ne bacaj bezveze pare.
Haj falimteboze konacno neko da skonta o cemu govorim.
:thumbup:
dustaban

#22 Re: Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by dustaban »

bomba wrote:Svi ti wannabe 4x2 terenci imaju samo oblik terenca i tu sva prica prestaje i predvidjeni su za trziste ljudi koji bi da voze "djipa" (barem nesto nalik) a da se ne izvale puno para. U prevodu : da se *ebu a da im ne udje

Kako neki Nissan Juke moze biti normalan auto a kamoli terenac kad je kompletan na podvozju od sasvim drugog auta - "malog" Renault Clia....
Sama kombinacija dovoljno govori o takvom autu. To je samo simpatican momacki/djevojacki autic koji lici na terenca. Sidji sa njim sa ceste i ima da se instantno komplet raspadne (ako se prethodno ne zaglavi negdje)
Sto je najgore, ova kombinacija Clio/Juke primjera je katastrofalna i na normalnoj cesti, auto uzasno lezi i ne ulijeva nimalo sigurnosti
Isto se odnosi na na Nissan Qashqai, nekakve Dustere i slicne automobile. Sve je to isto *ovno samo drugo pakovanje

Ljudi kupe npr Qashqai sa prednjom vucom i 1.6 benzin motorom i onda pricaju kako voze "djipa". Mene bi licno bilo stid tako nesto izjavit....

Ako hoces pravu limuzinu koja moze nesto raditi i po terenu onda se brate protegni pa iskesiraj nesto tipa Toyota Land Cruiser, Range Rover, Mercedes G serije, VW Touareg, Audi Q7 itd itd....

Ako te zanima samo teren i bas te briga za luksuz, tu je Land Rover, Puch, razne dobre stare Toyote i meni najdraza - Lada Niva :D
Yebla vas ta rijec "wanabe" sta ste je se svezali.
Nije ovdje rijec o "dzipu koji nije dzip a vlasnik bi da se kurchi da je dzip!"
Jesam li ja ijednom rijecju natuknuo da mi je do "kurchenja dzipom"?
Shvatite da postoje automobili koji su "nesto izmedju" jer se ni nase autopotrebe ne mogu sve svrstati u dvije kategorije - onroad i offroad. Melami vam je fino opisao, SUV 4x2 je haman ko stvoren za Bosne.
Ako se moze golfom dvojkom izaci na Lukomir meni vala vise ne treba niti od dustera 4x2. Kad padne snijeg gore ne moze ni ratrak. Ali jasno vam mora biti da ovdje treba auto sa klirensom. Ja sam sa golfom cetvorkom naaletio na odron kamenja, nijedan kamen nije bio veci od biljarske kugle i poderao ga svog!
Uostalom, sto covjek veli, da to nema smisla nebi ih pravili!
Volim SA 4X2 !
Melami

#23 Re: Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by Melami »

Bakir1 wrote:razlika u cijeni:
www.pik ba/artikal/4678103/automobil-toyota-rav4/
2001 4x4
www.pik ba/artikal/4300588/toyota-rav4/
2004 4x2
i jos malo
civilna verzija sa dosta opreme
www.pik ba/artikal/870159/toyota-4-runner-automatik-4x2/
vojna verzija sa osnovnom opremom i 2 godine starija
www.pik ba/artikal/3258298/toyota-4-runner/
Jos mi javi samo kad i prodaju.
hahaha
Melami

#24 Re: Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by Melami »

dustaban wrote:
bomba wrote:Svi ti wannabe 4x2 terenci imaju samo oblik terenca i tu sva prica prestaje i predvidjeni su za trziste ljudi koji bi da voze "djipa" (barem nesto nalik) a da se ne izvale puno para. U prevodu : da se *ebu a da im ne udje

Yebla vas ta rijec "wanabe" sta ste je se svezali.
Nije ovdje rijec o "dzipu koji nije dzip a vlasnik bi da se kurchi da je dzip!"
Jesam li ja ijednom rijecju natuknuo da mi je do "kurchenja dzipom"?
Shvatite da postoje automobili koji su "nesto izmedju" jer se ni nase autopotrebe ne mogu sve svrstati u dvije kategorije - onroad i offroad. Melami vam je fino opisao, SUV 4x2 je haman ko stvoren za Bosne.
Ako se moze golfom dvojkom izaci na Lukomir meni vala vise ne treba niti od dustera 4x2. Kad padne snijeg gore ne moze ni ratrak. Ali jasno vam mora biti da ovdje treba auto sa klirensom. Ja sam sa golfom cetvorkom naaletio na odron kamenja, nijedan kamen nije bio veci od biljarske kugle i poderao ga svog!
Uostalom, sto covjek veli, da to nema smisla nebi ih pravili!
Volim SA 4X2 !
ahahaha i ja sam puko na ovo wanabe. K'o da neko uzima auto zbog komsije a ne zbog sebe/ :S
talić

#25 Re: Isti tip auta 4x4 vs 4x2 ?

Post by talić »

prošle zime kad je palo nešto više snijega komšija sa RAV 4 ne može da se izvuče sa parkinga a ja sa zafirom bez problema. Ispade monovulumen bolji od SUV-a 4x2. Zato obavezno 4x4.
Post Reply