istekla viza, sta sad?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
amra67

#1 istekla viza, sta sad?

Post by amra67 »

Naime, radi se o osobi koja je dosla u Holandiju sa turistickom vizom! Ostaje u Holandji i nakon isteka valjanosti (mjesec dana ) ...ostaje tako ilegalno par mjeseci....i vjencava se sa holandskim drzavljaninom. Sad se namjerava vratiti u BiH te traziti MVV (Viza za spajanje porodice )...
Moje pitanje - da li je neko (ne znam da li je bila tema ) imao slicno iskustvo? Da li je bilo problema (velikih ) pri povratku? Koje su negativne posljedice ,te da li to moze uticati na dobivanje MVV vize?
mema mo

Post by mema mo »

mislim da ce ta osoba imati problema, sve oni imaju datume i kad je ta osoba usla u zemlju sa vizom, a i da nije napustila zemlju. bolje da se raspita u konzulatu nego da ucini pogresan korak.
Koshpa

Post by Koshpa »

Deportovat ce tu osobu prvom prilikom i zabraniti joj ulazak dugo dugo dugo u holandiju et sta ce ti se desiti
Enka-Benka

Post by Enka-Benka »

Nek se prijavi na azil u Holandji,nakon nekog vremena kaze da zeli stupiti u brak sa drzavljaninom njihove zemlje,i procedura ce biti da se treba vratiti u Bosnu,vjencati se sa njim dole,i cekati spajanje mozda nekih 6 mjeseci,tako je bar ovde u Norveskoj,opet zakoni su ralicit u svakoj zemlji.Poznajem jednu curu,slican slucaj kao i ovde,vratila se dole u Srbiju nakon sto joj je istekla viza,imala frku na aeredromu nakon cega su joj neki crn pecat udarili u pasos,koplikovano ali mislim da se moze srediti.Isto moze se posavjetovati sa savjetnikom ili konsulatom koji zastupa nasu zemlju u Holandiji..sretno :)
Enka-Benka

Post by Enka-Benka »

Vidim pises vec se vjencala,kako je uspjela da se vjenca u opstini ako je ilegalno boravila u Holandiji?
amra67

Post by amra67 »

Enka-Benka wrote:Vidim pises vec se vjencala,kako je uspjela da se vjenca u opstini ako je ilegalno boravila u Holandiji?

Da pojasnim - nikakvih problema nije bilo prilikom vjecanja . Zakazana su 2 razgovora prije vjencanja.U jednom su trazili osobne dokumente, rodni list,potvrdu o ne vjencavanju, - postupak je pokrenut prije njenog dolaska, jer se u principu cekalo na odobrenje stupanja u brak (provjere dokumenata i sl.)U drugom razgovoru ona je vec bila u Holandiji i vec joj je istekla viza jer nisu dobili odgovor na vrijeme (tek nakon 6 sedmica ), prisustvovali su oboje, gdje je niko nije pitao za valjanost vize . Iako im je dala pasos zbog identifikacije...Naime isli su na to da je moguce ,jer su i drugi isto radili prije...I pri tom drugom razgovoru zakazali datum koji nije smio zakonski biti kraci od 2-je sedmice...Sve skupa se malo odvuklo, sto zbog preuredjenja opstine..sto iz drugih razloga...ali prilikom vjencanja nije bilo nikavih problema. I u ovom slucaju su provjeravali samo identitet....

No, nisu je ni deportovali - niti zakonski imaju pravo sve dok ne napravi neki preksaj ili krivicno djelo (provjereno kod advokata i socijalnih radnika ), za eventualne probleme odgovara njen muz kao garant...
Zakonski ima se pravo kreati po cijeloj EU u prisustvu muza...te jos neka "prava"...ali sustinski strasno je ogranicena zakonom te tako prisiljena vratiti se i pokrenuti postupak za MVV - sto ne bi trebao biti problem, ili ipak jeste nakon svega - to nas u biti i zanima....
Enka-Benka

Post by Enka-Benka »

Za ovakvo nesto stvarno prvi put cujem,kao sto sam rekla u svakoj zemlji razlicit zakon...jest da mi ovo malo neralno zvuci,ipak nadam se da ce se sve sretno zavrsiti.
Post Reply