Istanbul

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Mr.Who

#676 Re: Istanbul

Post by Mr.Who »

Izvinjavam se, nisam dobro pročitao.
Coppertone

#677 Re: Istanbul

Post by Coppertone »

naletih na neki video o istanbulu pa mozda nekom bude od koristi
vjesticanametli

#678 Re: Istanbul

Post by vjesticanametli »

rudy81 wrote:
vjesticanametli wrote:rudy81 izvoli jednu sliku a dobices jos jednu dok se izrezem..........pokisli smo malo vise :-) :D :-D

Image

a onda smo u Hamburgu ronjali po podmornici danas :lol:

Image

malo vam bilo vode u istanbulu pa na ronjanje u hamburg :D
jel vam i let nazad preko istanbula?
dosli sve OK preko IStanbula :lol: hvala ti puno a sad mi valja godisnji tamo isplanirati :D
rudy81

#679 Re: Istanbul

Post by rudy81 »

vjesticanametli wrote:
rudy81 wrote:
vjesticanametli wrote:rudy81 izvoli jednu sliku a dobices jos jednu dok se izrezem..........pokisli smo malo vise :-) :D :-D

Image

a onda smo u Hamburgu ronjali po podmornici danas :lol:

Image

malo vam bilo vode u istanbulu pa na ronjanje u hamburg :D
jel vam i let nazad preko istanbula?
dosli sve OK preko IStanbula :lol: hvala ti puno a sad mi valja godisnji tamo isplanirati :D
vratila se svjetska putnica :D nista se ne sekiraj samo postavi datum pa cemo ti mi isplanirati vascijeli godisnji :D
vjesticanametli

#680 Re: Istanbul

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: vazi :-D
Timotije

#681 Re: Istanbul

Post by Timotije »

Koliko odprilike kosta taxi od Ataturka do Sultanahmed-a? Kako sam rezervisao sobu, tako dobijem i ponudu na mail (gazdin neki jaran, sto ima taxi firmu, garant :D ), 35 Eura u jednom pravcu. Nema tu vise od 13-14 km, je li poskupo?
Nude jos i jednodnevne (cijeli dan) izlete, cijena oko 70 Eura po osobi. Obilazak 5-6 znamenitosti u danu, ukljucen i rucak. To je vjerovatno "uzimanje", samo tako, ali posto sam "knap" s vremenom (dva dana), platio bih da ne stojim u redovima! Imaju li ove agencije kakvih privilegija kod ulaska na udarna mjesta, ako samo uzimaju lovu da me provedu carsijom, to znam i sam!?
rudy81

#682 Re: Istanbul

Post by rudy81 »

Timotije wrote:Koliko odprilike kosta taxi od Ataturka do Sultanahmed-a? Kako sam rezervisao sobu, tako dobijem i ponudu na mail (gazdin neki jaran, sto ima taxi firmu, garant :D ), 35 Eura u jednom pravcu. Nema tu vise od 13-14 km, je li poskupo?
Nude jos i jednodnevne (cijeli dan) izlete, cijena oko 70 Eura po osobi. Obilazak 5-6 znamenitosti u danu, ukljucen i rucak. To je vjerovatno "uzimanje", samo tako, ali posto sam "knap" s vremenom (dva dana), platio bih da ne stojim u redovima! Imaju li ove agencije kakvih privilegija kod ulaska na udarna mjesta, ako samo uzimaju lovu da me provedu carsijom, to znam i sam!?
ne bilo ti tesko vrati se stranicu dvije nazad, imas 1001 savjet u vezi ovih pitanja i jos nekih sitnica koje ce ti biti korisne :)
reci cu ti samo da su te 'ponude' zivo 'deranje', batali to...
vjesticanametli

#683 Re: Istanbul

idi vozicima njihovim super imaju prevoz .....kartu u ruke i iscitaj ovu temu dobro :D :-D
fino se provedi i hocuuuuuuuuu i jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :-)
Pooll

#684 Re: Istanbul

Post by Pooll »

Timotije wrote:Koliko odprilike kosta taxi od Ataturka do Sultanahmed-a? Kako sam rezervisao sobu, tako dobijem i ponudu na mail (gazdin neki jaran, sto ima taxi firmu, garant :D ), 35 Eura u jednom pravcu.

Ima oko 17 km... 35 eura? preskupo... ima vec negdje na ovoj temi ali evo:

sa aerodrom pravo stepenicama na metro (ne izlazis iz zgrade aerodroma) (kupiš žeton) i do stanice Zeytinburnu, potom presjedneš na tramvaj (ne možeš fuliti) za kabataš i izlaziš na sultanahmetu... (teta kaže koja je stanica, samo prati, ima iznad vrata mapa sa stanicama)... to te dodje 2-3 eura... :)
kojeime

#685 Re: Istanbul

Post by kojeime »

Timotije wrote:Koliko odprilike kosta taxi od Ataturka do Sultanahmed-a? Kako sam rezervisao sobu, tako dobijem i ponudu na mail (gazdin neki jaran, sto ima taxi firmu, garant :D ), 35 Eura u jednom pravcu. Nema tu vise od 13-14 km, je li poskupo?
Ovako: Nije gazdin jaran vec je to standardna usuga hotela/agencije. Ja kada sam isao duze od 10 dana prevoz sa aerodroma i na aerodrom je bio besplatan, a kada sam isao manje od 7 dana platio sam 35 Eura ali ukupno za oba smjera (odmor je, necu da se patim po tramvajima sa koferima vec hadzijam :)). Obicno ide ovako: manje od 7 dana u hotelu placas prevoz u oba smjera ako ga uzmes, 7-9 dana besplatno sa aerodroma u hotel, iz hotela za aerodrom placas (ako uzmes prevoz u povratku, ne moras uzeti oba smjera), boravak u hotelu 10 dana i duze prevoz besplatno u oba smjera. To sam vidio u nekoliko hotela u Istanbulu, pa mislim da je to standardno tako.

Agencije, to jeste organizovane grupe imaju privilegije pri posjeti znamenitostima. Organizovane grupe ulaze na druge ulaze, ne na one na koje ulaze individualni posjetioci. I to ide brze. Jedna osoba (vodic) kupi karte za cijelu grupu sto je brze nego kada svako sebi kupuje. Samo, ako ima puno organizovanih grupa, opet ces cekati jer jednostavno treba vremena da se fizicki sve to uradi. Sto se tice cijena ulaza iste su kao i kod individualnih posjetilaca. Kazes 70 Eura. Ja sam isao individualno i posjetio sam veliki broj znamenitosti i to pune posjete (neka mjesta imaju posebne karte pa recimo mozes posjetiti samo dio sto je jeftinije ili cijelu znamenitost) i ukupno sam za ulaznice platio 50 Eura. A bio sam u svim ""must see" mjestima kao i u nekim manje popularnim. Mozda su ulaznice poskupile od tada, ali ako nisu 70 Eura izgleda puno, zavisi sta ces posjetiti. Ali mora agencija uzesti svoj dio :). U jednom danu nemas sanse posjetiti 5-6 udarnih mjesta. Na primjer Topkapi ti treba 4 - 5 sati da cijeli obidjes, Dolmabahce 3 sata, Aja sofija sat, arheoloski muzej 3 sata, cisterna pola sata do sat. To je skoro 13 sati. I to govorim o samom obilasku, bez vremena potrebnog za kupovinu karte i cekanje da udjes, i bez vremena potrebnog da dodjes od jednog do drugo mjesta. Doduse Aja Sofija, Topkapi, Plava dzamija, arheoloski muzej i Cisterna su u krugu od 300 metara, Dolambahce je jedini malo dalje. A onda su tu Galata toranj, Kapali carsija, Misiri carsija, pa ako budete isli u Istiklal, to su sve standardna "must see" mjesta. U dva dana OK, ali u jednom danu, jedino da onesvijesten se vratis u sobu :). Ima li posjeta shoping centrima, ako ima, onda ce ili biti neke brzopotezne skracene posjete ili ces obici mali broj mjesta za tih 70 Eura.

Kazes ukljucen rucak. Pa, corba, glavno jelo, salata, ajran, kolac, to sam placao 5 - 6 Eura u "normalnim" mjestima, u restoranima za turste to isto kosta i 20 Eura pa vise, zavisi od jela i restorana.

Aja Sofija je 10 Eura, Topkapi 20 (kompletan obilazak, palata i harem)) Dolmabahce (kompletana obilazak palata i harem) 15 Eura, sve ostalo je 5 Eura. Otprilike su to cijene karata, mozda sam pogrijesio ali kako se sjecam to je to. Imas na internetu cijene ulaza pa provjeri. Plava dzamija (sve dzamije i crkve), Misiri carsija, Kapali carsija su besplatni ulazi. Rucak za 5 - 10 Eura. Cijena vodica. Pa skontaj sam je li 70 Eura puno ili nije.

U svakom slucaju, ides da se provedes, pa plati. Sta te briga, turista si, mora te neko izlevatiti :)
Timotije

#686 Re: Istanbul

Post by Timotije »

Hvala @kojeime, na trudu i zivcima :D !
Ponuda je od hotela koliko vidim iz maila (Deluxe Golden Sultan Ahmed), i bogami naglaseno da je samo jedan pravac 35 Eura. Hvala i ostalim na preporukama (Hocu @Rudi81,iscitacu sve, obecavam :D, ma citao sam dosta i ranije ali pozabaravljao :roll: ), ali kako slijecemo oko 22.30, sve osim direktne veze otpada. Kad uporedim ove individualne cijene koje si naveo, plus vodic, plus (vjerovatna mala) usteda vremena, i najveci plus od svega- zeni za sve fino kazes: "pitaj vodica" ne gledaj u mene :D , nije to ni neka pljacka!
Znas kako to hoda, ja zurim u kartu, ona zuri i mene, nijedno ne zna gdje smo, i mene u momentu spuca huja :D !
Jedini mi je problem moja nedisciplina, valja hodati i slusati jednog covjeka od 8.30-17, ali makar sam rahat sa druge strane, ne moram ja nista kontati...
Od shopinga i nocnog zivota nista, za to se nema vremena u ovako kratkoj posjeti!
Na drugim forumima vidim ovi stranci odusevljeni jednodnevnim krstarenjem, cijena ista, je li ko od vas probao?
Coppertone

#687 Re: Istanbul

Post by Coppertone »

preporuka, u istanbulu ne uzimajte taxi a da prethodno ne dogovorite cijenu. velika je fluktuacija stranaca pa im je hobi zavrnuti stranca.
metro im je pravo sirok, prostran. kosta 3 lire (ovo 2.5km) ako nema elektronsku karticu. vise puta sam ga koristio i stvarno je ok jer od aerodroma krece pa uvijek nadjes slobodno mjesto za sjest. u vecini slucajeva metro je puno brzi od taxija jer pici solidno, a ne ferma guzvu. tamo je krkljanac na cesti.
Skyfox

#688 Re: Istanbul

Post by Skyfox »

jutros cuh reklamu da Pegasus AIr iz Turske uvodi letove Istanbul Sarajevo po cijeni povratne karte od 100E

Na njihovoj stranici vidim da ima povoljnijih cijena samo me zanima da li su tu ukljucene i aerodromske taxe???
rudy81

#689 Re: Istanbul

Post by rudy81 »

Skyfox wrote:jutros cuh reklamu da Pegasus AIr iz Turske uvodi letove Istanbul Sarajevo po cijeni povratne karte od 100E

Na njihovoj stranici vidim da ima povoljnijih cijena samo me zanima da li su tu ukljucene i aerodromske taxe???
prica se o ovom vec zadnjih mjesec dana (mislim na temi 'avio kompanije all about').
PEGASUS je njihova low cost tako da to je to, sve je ukljuceno u cijenu...
btw neko rece da THY opet ima promotivne cijene od 99 EUR, sad kad krenu pitanja na ovoj temi opet :D
Skyfox

#690 Re: Istanbul

Post by Skyfox »

rudy81 wrote:
Skyfox wrote:jutros cuh reklamu da Pegasus AIr iz Turske uvodi letove Istanbul Sarajevo po cijeni povratne karte od 100E

prica se o ovom vec zadnjih mjesec dana (mislim na temi 'avio kompanije all about').
PEGASUS je njihova low cost tako da to je to, sve je ukljuceno u cijenu...
btw neko rece da THY opet ima promotivne cijene od 99 EUR, sad kad krenu pitanja na ovoj temi opet :D
OMG sve je ukljuceno u cijenu :shock: :D odlicno
strongman

#691 Re: Istanbul

Post by strongman »

moj savjet je da posjetite basilicu cistern i galata toranj...meni su te dvije atrakcije najbolje , mada nije lose ni krstarenje bosforom...
beautyfool

#692 Re: Istanbul

Post by beautyfool »

rudy81 wrote:

:shock: pa zar to se jos uvijek ne zna za akciju Turkish airlines-a od 99 Eura :? Eno bilborda po gradu pa pogledajte ih ponekad, helem evo link :D
http://www.turkishairlines.com/en-ba/is ... JF6113CIST
rudy81

#693 Re: Istanbul

Post by rudy81 »

beautyfool wrote:
rudy81 wrote:

:shock: pa zar to se jos uvijek ne zna za akciju Turkish airlines-a od 99 Eura :? Eno bilborda po gradu pa pogledajte ih ponekad, helem evo link :D
http://www.turkishairlines.com/en-ba/is ... JF6113CIST
pa dobro, prodaja je pocela prije pet dana , jos nije kasno :) mada sad kad je Pegasus tu ja se vise ne uzbudjujem toliko oko ovih promocija :-D
newklear

#694 Re: Istanbul

Post by newklear »

Da se pribilježim
slavemaster

#695 Re: Istanbul

Post by slavemaster »

cisto informativno, sta se ono radi na taksimu onoliko zna li neko.. sve poruseno ogradjeno drila se kopa se?
vjesticanametli

#696 Re: Istanbul

e ovo treba vidjeti :D

rudyyyyyyyyy idemo li :-D
rudy81

#697 Re: Istanbul

Post by rudy81 »

vjesticanametli wrote:e ovo treba vidjeti :D

rudyyyyyyyyy idemo li :-D

cim popravim stanje na bankovnom racunu :D oderala me nova godina :lol:

@slavenmaster, radi se velika rekonstrukcija Taksima...najveci dio trga ce biti pjesacka zona pa je potrebno izmjestiti izmedju ostalog i ono veliko bus stajaliste, navodno se pravi veliki podzemni kompleks i sve ce biti povezano s metroom
kojeime

#698 Re: Istanbul

Post by kojeime »

pa dobro, prodaja je pocela prije pet dana , jos nije kasno :) mada sad kad je Pegasus tu ja se vise ne uzbudjujem toliko oko ovih promocija :-D

Ja sam jednom pokusao kupiti tu promotivnu kartu Turkush Airlinesa i, naravno, nije ih bilo. To kada bude radnici Turkish airlinesa rezervisu za svoju raju, malo ko od "opste populacije" odje do tih karata "onako".

A kada putujes u Istanbul, nije isto sletjeti na Ataturk i na Sabiha Gokcen gdje ce Pegasus slijetati (ako ne grijesim) http://www.letsgoistanbul.com/saw.htm. Je li isto sletjeti na aerodrom u Sarajevu i u Tuzli ili Mostaru kada putujes u Sarajevo?
rudy81

#699 Re: Istanbul

Post by rudy81 »

kojeime wrote:pa dobro, prodaja je pocela prije pet dana , jos nije kasno :) mada sad kad je Pegasus tu ja se vise ne uzbudjujem toliko oko ovih promocija :-D

Ja sam jednom pokusao kupiti tu promotivnu kartu Turkush Airlinesa i, naravno, nije ih bilo. To kada bude radnici Turkish airlinesa rezervisu za svoju raju, malo ko od "opste populacije" odje do tih karata "onako".

A kada putujes u Istanbul, nije isto sletjeti na Ataturk i na Sabiha Gokcen gdje ce Pegasus slijetati (ako ne grijesim) http://www.letsgoistanbul.com/saw.htm. Je li isto sletjeti na aerodrom u Sarajevu i u Tuzli ili Mostaru kada putujes u Sarajevo?
ne bude promotivnih karata bas tako malo, meni se nije nikad desilo da ne uspijem rezervirati po toj cijeni i naravno unutar onog vremenskog perioda kojeg obuhvata promocija... evo i sad sam nasumicno pogledala sredinu marta i sve sto je bilo na kalendaru kosta 99EUR.

ne pretjeruj :) ne mozes porediti udaljenost mostara ili tuzle do sarajeva sa sabiha gokcen do taksima... istina, dalje je nego s ataturka al u najgorem slucaju si za sat i po na taksimu. prije dvije godine sam putovala prilicno rano sa sabihe, s Havas shuttlom sam dosla za 45 minuta...
Pooll

#700 Re: Istanbul

Post by Pooll »

kojeime wrote:pa dobro, prodaja je pocela prije pet dana , jos nije kasno :) mada sad kad je Pegasus tu ja se vise ne uzbudjujem toliko oko ovih promocija :-D

- Karte na akciji THY - ima ih sasvim dovoljno
- Pegasus leti na Sabihu, povratna karta će biti 107 EUR
- Sabiha je udaljena 45 km od centra grada (baš kao i relacija Sarajevo-Tuzla ili Mostar :cry: )
Post Reply