Istanbul

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
alibaba_i_30_godina

#1526 Re: Istanbul

Post by alibaba_i_30_godina »

Hakiz wrote:Može biti, Ali sam u Aja Sofiju ušao za 5 minuta. Opet uključujući kupovinu karte.

I ulazak u Topkapi se dugo čekao tada.

U Yerebatan se brzo ulazi, tu malo ljudi dolazi.
Kod nas sve obratno. Ja prije 2 godine čekao u cisternama preko pola sata, ako ne i više, samo da se slikam u onoj nošnji. Bila gužva. Pa tek onda nakon slikanja išao u obilazak.

Topkapi mi je dobar jer možeš u onaj jedan dio ući bez karte, pa ako vidiš da je gužva lagano odmoriti i skontati šta i kako dalje. U Aja Sofiju ljudi upadaju na foru, imaju one lažne novinarske akreditacije, studentske organizacije i slično.

Meni se npr. jako svidio onaj njihov arheološki muzej, bio sam preko 5 sati i još sam mogao ostati.
Hakiz

#1527 Re: Istanbul

Post by Hakiz »

Da, arheološki muzej je baš takav.
mali Ninja

#1528 Re: Istanbul

Post by mali Ninja »

U topkapi se ne isplati kupiti regularnu kartu, od tapkarosa pazaris malo skuplju i ne cekas ni minut..
Unutra zna biti guzva u onom dijelu gdje je Alijina sablja a riznica vise nema... :)
van Basten

#1529 Re: Istanbul

Post by van Basten »

alibaba_i_30_godina wrote:
Kodi96 wrote:Da li je neko isao u dolembahce
Koliko kostaju karte i koja je procedura kupovanja istih, da li mogu kupiti tamo ili se mora preko neta
Možda 90% ljudi koji posjete Istanbul posjete i Dolmabahče palaču.

Kartu možeš kupiti na ulazu, ne mora preko neta. Barem je tako bilo posljednji put kada sam ja bio prije 2 godine već. Možeš posebno uzeti kartu za palaču ili harem ili oboje zajedno. Čini mi se da je oko 40 TL, a radi do 17 ili 18 sati.

Strogo je zabranjeno slikanje bilo čim unutra palače, čak znaju biti toliko rigorozni da ako te uhvate natjeraju te da izbrišeš slike. Vani i okolo palače se može slikati.
60tl je sad karta, kako je lira pala tako su to pokusali kompenzovati dizanjem cijene.Preporuka otići odmah oko 9, tad nema ni 10 ljudi u redu, poslije navale grupe pa zna biti haotično na ulazu. A mi smo svakako i tad ostali do 15h (radno vrijeme do 16), pa kasniji dolazak onda garantuje trku palačom
Melanholik

#1530 Re: Istanbul

Post by Melanholik »

Hakiz wrote:
Kodi96 wrote:Da li je neko isao u dolembahce
Koliko kostaju karte i koja je procedura kupovanja istih, da li mogu kupiti tamo ili se mora preko neta
Možda 90% ljudi koji posjete Istanbul posjete i Dolmabahče palaču.

Kartu možeš kupiti na ulazu, ne mora preko neta. Barem je tako bilo posljednji put kada sam ja bio prije 2 godine već. Možeš posebno uzeti kartu za palaču ili harem ili oboje zajedno. Čini mi se da je oko 40 TL, a radi do 17 ili 18 sati.

Strogo je zabranjeno slikanje bilo čim unutra palače, čak znaju biti toliko rigorozni da ako te uhvate natjeraju te da izbrišeš slike. Vani i okolo palače se može slikati.
Kartu može kupiti na ulazu, ali zašto da stoji u redu sat ili i duže za kupovinu karte ako je može kupiti iz udobnosti stolice?

Ja karte za sve objekte za koje znam da ih želim posjetiti, kao i za prevozna sredstva (međugradske autobuse, vozove itd) kupim prije polaska od kuće. Ušteda vremena je ogromna.

Iskreno mi bude žao ljudi koji na vrućini ili kiši stoje i čekaju da kupe kartu kada ih gledam dok prolazim pored njih sa kartom kupljenom unaprijed i ulazim u objekat ili prevozno sredstvo. Stvar je utome da kada vidite red od 1.000 ljudi koji recimo ispred Coloseuma čekaju, trebate znati da oni ne čekaju da uđu. Čekaju da kupe kartu za ulazak. Kada se ima karta, uazi se za nekoliko minuta ili čak i sekundi.

Jedina negativna stvar kod kupovine karte preko neta je ta da si strogo ograničen danom i satom ulaska, ako moraš pomjeriti vrijeme ulaska može se desiti da ne možeš zamijeniti već kupljenu kartu nego moraš kupiti novu za novi termin.

Sve ostalo je prednost.

U stvari, ima još jedan raylog za ne kupovanje karte unaprijed. A to je besplatan ulazak. Ja sam znao uštedjeti i do 100 Eura za karte kada sam ulazio u terminima u kojima je ulazak besplatan. A to onda podrazumijeva moguća čekanja u ogromnim redovima, satima.

Tako da se napravi plan putovanja, tamo gdje se više isplati kupiti kartu jer ili nije skup ulaz ili čekanje u redu nije opcija tada je dobro kartu kupiti unaprijed, a tamo gdje se više isplati malo sačekati i besplatno ući ili nije velika navala da se uđe, tada se karta ne kupuje unaprijed.
A kako kupiti karte online, ima neka stranica za kupovinu većine tih karata, ili pojedinačno da tražim na webu svakog objekta...?
Hakiz

#1531 Re: Istanbul

Post by Hakiz »

Ja prvo tražim na web stranicama svakog objekta. Ako neki objekat nema, onda gledam servise za prodaju karata da li oni nude karte za taj objekat.

Često te sama stranica objekta kada klikneš da želiš kupiti kartu automatski prebaci na servis koji sa tim objektom radi.

Naravno, dogodi se i to da nema druge opcije nego kupiti kartu na blagajni objekta jer internet prodaje za taj objekat nema. Ali skoro svi, naročito poznatiji, objekti u skoro svim turistički posjećenijim gradovima odavno već imaju internet prodaju.
Melanholik

#1532 Re: Istanbul

Post by Melanholik »

hvala puno :thumbup:
Hakiz

#1533 Re: Istanbul

Post by Hakiz »

Nema na čemu.

Ako mogu odgovoriti i na neka druga pitanja, tu sam. Odavno već nisam bio tamo, tako da se može desiti da su se stvari promijenile, pa se nadam da će neko ko ima novije informacije reći trenutno stanje.
alibaba_i_30_godina

#1534 Re: Istanbul

Pogledaj paket ulaznica gdje možeš dobiti karte za nekoliko različitih mjesta po povoljnijoj cijeni nego kada se kupuje pojedinačno.
Hakiz

#1535 Re: Istanbul

Post by Hakiz »

Imaš ti one turističke kartice, kupi jednu karticu i dobiješ gradski prevoz, ulaske ili bespatne ili sa popustima u objekte itd.

I sjeo ja da izračunam baš za Istanbul. Kartica od 72 sata koštala je mislim 60 Eura kada se preračuna iz turskih lira.

Kada sam izračunao, da bih bio na nuli, morao sam se voziti najmanje 6 puta dnevno i ući u barem 95% objekata, što niti sam imao namjeru niti sam imao vremena. Ako bih imao manje ulazaka i vožnji, platio bih više nego da plaćam sve pojednično bez kartice. Slično je recimo u Lisabonu.

Negdje se te kartice isplate, negdje su navlakuša. Treba izračunati za svaki slučaj posebno.

Kažu da se u Parizu ta kartica isplati.
Porodice Foht

#1536 Re: Istanbul

Post by Porodice Foht »

Hakiz wrote:Imaš ti one turističke kartice, kupi jednu karticu i dobiješ gradski prevoz, ulaske ili bespatne ili sa popustima u objekte itd.

I sjeo ja da izračunam baš za Istanbul. Kartica od 72 sata koštala je mislim 60 Eura kada se preračuna iz turskih lira.

Kada sam izračunao, da bih bio na nuli, morao sam se voziti najmanje 6 puta dnevno i ući u barem 95% objekata, što niti sam imao namjeru niti sam imao vremena. Ako bih imao manje ulazaka i vožnji, platio bih više nego da plaćam sve pojednično bez kartice. Slično je recimo u Lisabonu.

Negdje se te kartice isplate, negdje su navlakuša. Treba izračunati za svaki slučaj posebno.

Kažu da se u Parizu ta kartica isplati.
Bio sam i sve mi se cini da se ni tamo ne isplati.
U Milanu nikako, bio nedavno.
Hakiz

#1537 Re: Istanbul

Post by Hakiz »

Plašio sam se da je tako.

Znači, ne pokušavati naći računicu.

Hvala za informaciju.
PlusSA

#1538 Re: Istanbul

Post by PlusSA »

Hakiz wrote:Može biti, Ali sam u Aja Sofiju ušao za 5 minuta. Opet uključujući kupovinu karte.

Kod nas sve obratno. Ja prije 2 godine čekao u cisternama preko pola sata, ako ne i više, samo da se slikam u onoj nošnji. Bila gužva. Pa tek onda nakon slikanja išao u obilazak.

Topkapi mi je dobar jer možeš u onaj jedan dio ući bez karte, pa ako vidiš da je gužva lagano odmoriti i skontati šta i kako dalje. U Aja Sofiju ljudi upadaju na foru, imaju one lažne novinarske akreditacije, studentske organizacije i slično.

Meni se npr. jako svidio onaj njihov arheološki muzej, bio sam preko 5 sati i još sam mogao ostati.

Na kojoj lokaciji se može slikati u Turskoj nošnji kao Sultan?
I koja je cijena?
channel10

#1539 Re: Istanbul

Post by channel10 »

Nekad se moglo ispred Topkapi palate.
alibaba_i_30_godina

#1540 Re: Istanbul

PlusSA wrote:

Na kojoj lokaciji se može slikati u Turskoj nošnji kao Sultan?
I koja je cijena?
U Basilica Cisterna, ona je tu u blizini Aja Sofije i Plave džamije. Mislim da je oko 40 TL, barem prije 2 godine. Moguće da je sad vise kako je lira oslabila.
Udjes u cisternu i odmah ispod možeš odabrati koju nošnju želiš i kakvu sliku. Izrade odmah i stave kao na neko platno. Lijepo izgleda.

Uslikam kasnije svoju ukoliko želiš da vidiš.
jasko__

#1541 Re: Istanbul

Post by jasko__ »

Ljudi jel bio ko u skorije vrijeme..kakva je situacija sa koronom i ogranicenjima???
Sutra letimo a nemam bas informacije sta me ceka..i na onom hrvatskom forumu usporilo, nema komentara..vidim nase agencije stalno izbacuju nove termine, ocito se ide aktivno
Bosanac sa dna kace

#1542 Re: Istanbul

Post by Bosanac sa dna kace »

Dulcinea del Toboso wrote: 18/09/2020 11:35
klikerusa wrote: 02/11/2018 16:38 Kad prekookeanskim letom krenem za Evropu uvijek pokusam da ukljucim Istanbul kao jednu destinaciju i svaki put mi izgleda bolje. Ove godine smo pored klasicnih mjesta nekoliko puta otisli u Ağa kapısı kafic/restoran. Odmah nize Sulejmanije, ali je pogled na Eminonu i Bosfor samo takav. Cini mi se da je ljepsi nego sa Pierre Lotti
Image
Ne bih se baš složila da je bolji
Ni pod razno!
Pierre Lotti je Pierre Lotti!!!
Mada je meni ono sto je haman pa u sred mezarja prilicno jezivo...
klikerusa

#1543 Re: Istanbul

Post by klikerusa »

Bosanac sa dna kace wrote: 19/09/2020 11:26
klikerusa wrote: 02/11/2018 16:38 Kad prekookeanskim letom krenem za Evropu uvijek pokusam da ukljucim Istanbul kao jednu destinaciju i svaki put mi izgleda bolje. Ove godine smo pored klasicnih mjesta nekoliko puta otisli u Ağa kapısı kafic/restoran. Odmah nize Sulejmanije, ali je pogled na Eminonu i Bosfor samo takav. Cini mi se da je ljepsi nego sa Pierre Lotti
Image
Ni pod razno!
Ja govorim jer sam bio nekoliko puta. A vi otidjite pa pogledajte, pa onda recite da ništa ne valja...
Bosanac sa dna kace

#1544 Re: Istanbul

Post by Bosanac sa dna kace »

klikerusa wrote: 21/09/2020 06:23 Ja govorim jer sam bio nekoliko puta. A vi otidjite pa pogledajte, pa onda recite da ništa ne valja...
Pierre Lotti he mjesto sa traducijom, a Ağa Kapısı ma'l te ne juče otvoren i skupljaju se tu raznorazni studentići na nargilu da upoznaju neke stance...
Hakiz

#1545 Re: Istanbul

Post by Hakiz »

klikerusa wrote: 21/09/2020 06:23
Bosanac sa dna kace wrote: 19/09/2020 11:26

Ni pod razno!
Ja govorim jer sam bio nekoliko puta. A vi otidjite pa pogledajte, pa onda recite da ništa ne valja...
Pogled ne zavisi od mjesta sa kojeg se gleda nego šta se gleda. Tako da mene pogled sa Pierre Lottija nije oduševio. Naime, ja Istanbul vidim kao fascinantan grad, ali ne nužno lijep. Ima i ljepših. Pa je i pogled na njih sa lokalnih vidikovaca ljepši od pogleda sa Pierre Lottija na Istanbul.

Meni je u Istanbulu bilo sjajno, ali estetski mi je ljepša recimo Cordoba iako je neuporedivo manja. Ili možda upravo zato. Ali, sa druge strane u Cordobi poslije 2 dana ne znaš šta ćeš više sa sobom, dok ti za Istanbul samo da ga na miru obiđeš treba barem 20 dana. A ima se i svapta uraditi, ne samo pogledati.

Tako da je besmisleno pokušavati ubijediti nekoga da gleda stvari na isti način kao i ja. Različiti smo, razlikuju nas racija, emocije, instinkti, osjećaji za estetiku itd.
Melany21

#1546 Re: Istanbul

Post by Melany21 »

Da li je neko isao u skorije vrijeme u Istanbul , trebala bi pocetkom 6tog mjesecca....kakva je situacija, da li se turisti mogu slobodno kretati, da li radi javni prevoz, sve informacije dobro dosle
soha96

#1547 Re: Istanbul

Post by soha96 »

Kako uspijete planirati nesto po pola godine ranije, ja nmg ni 7 dana prije :mrgreen:
Uhvati me momenat i samo krenem i tjt.

Sto se tice tvojih pitanja, to niko ne zna jer kao sto si i sama svjesna, pandemija je i stanje se mijenja iz mjeseca u mjesec. Trenutno sto se tice turista sve radi osim kafica i restorana gdje mozes uzeti hranu i pice za ponijeti. Kretati se mozes kad god hoces, muzeji i ostalo radi, javni prevoz i taksiji takodje itd.

Sta god da bude do juna, ne bi trebalo biti stanje gore nego tad. Vidjeli smo i ljetos da su mjere tad najslabije tako da ne vjerujem da ces imati problema.
vanjki

#1548 Re: Istanbul

Post by vanjki »

Koliko vidim potreban je PCR test?
soha96

#1549 Re: Istanbul

Post by soha96 »

vanjki wrote: 13/02/2021 09:01 Koliko vidim potreban je PCR test?
Do prvog marta je to na snazi. Hoce li produziti mjere ili ce ublazavati to se ne zna. Ili barem ja nisam upratio.
mali Ninja

#1550 Re: Istanbul

Post by mali Ninja »

Pazarili smo karte po 99ojro, nadam se odlasku poslije ramazana, insaAllah, lijep je to grad, makar godišnje jedinom zijaretiti ko ima mogućnosti...
Post Reply