Istanbul

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
MyIstanbul

#1176 Re: Istanbul

Post by MyIstanbul »

Ok, Antalija je nesto drugo od Istanbula, odmaralište jel, kupanje...ja definitivno ove godine ne želim na odmor,more u Hrvatsku...cijeli život idem na Jadran cca 3puta godišnje, a neljubazni su do bola. Ma gonte se!! :run: ostavljamo im ušteđene pare a oni te gledaju s visoka. Joj kako sam kivna na :twisted: to
Eniac

#1177 Re: Istanbul

Post by Eniac »

.
stakasa

#1178 Re: Istanbul

Post by stakasa »

MyIstanbul wrote:Ok, Antalija je nesto drugo od Istanbula, odmaralište jel, kupanje...ja definitivno ove godine ne želim na odmor,more u Hrvatsku...cijeli život idem na Jadran cca 3puta godišnje, a neljubazni su do bola. Ma gonte se!! :run: ostavljamo im ušteđene pare a oni te gledaju s visoka. Joj kako sam kivna na :twisted: to
Turisticki radnici u Antaliji su nevidene seljacine, velika je razlika u odnosu na stanovnike Istanbula. Uplati all inclusive da sto manje dolazis u kontakt
PurpurHazel

#1179 Re: Istanbul

Post by PurpurHazel »

MyIstanbul wrote:Evo i mene malo :-D
znam da nije ovo tema ali se dotiče Turske:))a ne mogu nigdje bolje putnike naći :)
Interesuje me kako organizirati Antaliyu, hoteli su baš skupi, ima li ko kakvu preporuku?
Veliki pozdrav svima:))
A u Antaliju bih da mogu svratiti u Istanbul hahah

Imaš na forumu temu koja se zove baš Ljetovanje u Turskoj, tu smo baš skroz sve apsolvirali, pa potraži mislim da će ti biti od velike koristi. Tu su sve iscrpne informacije kako za Antaliju, tako i za ostatak turske obale. :)
Ja išla dva ljeta zaredom, najbolja ljetovanja dosad, preko Golden toursa, let iz Tuzle, lokacija Lara Antalija, prva godina Royal Wings hotel, druga Delphin imperial, apsolutno fantastičan odabir, savršeno ljubazni domaćini, ni na šta se nemam požaliti, ali to naravno često varira od kategorije odabranog smještaja.
MyIstanbul

#1180 Re: Istanbul

Post by MyIstanbul »

Ja se nafurala ići sad sama hehe pa sam nešto skontala u svojoj glavi, da idemo preko Istanbula u Antaliju...ono sami rezervisati hotel, avion...tako da bi nekoliko dana bili u Antaliji a onda po povratku malo u Istanbulu, voljela bih još koji put u Stambol :-D :-D
Pa me interesuju preporuke za hotele u Antaliji, javni prijevoz i sl. Ali eto otići ći na tu temu i pogledati te tvoje hotele, hvala :-D
Sunculish

#1181 Re: Istanbul

Post by Sunculish »

Približio se i nama datum odlaska u Istanbul. :D 14.04. aBd odosmo i bićemo sedmicu dana tamo. Jedva čekam da vidim Istanbul prvi put poslije 17-18 godina, čula sam sve najljepše od ljudi koji su išli tamo, takođe i pročitala na ovoj temi.
Ono što me interesuje je da li ima neka stranica sa koje mogu skinuti mapu Istanbula u kojoj su sadržani i načini prevoza iz jednog u drugi dio grada?
Što sed tiče odlaska u Tursku sa malom bebom, mi smo sa našom bebom u septembru išli u Antaliju. Njoj su bila 4,5 mjeseca i super je podnijela let i samu klimu. Ja bih otišla sa malom bebom svuda s tim što, ukoliko bi bilo previše toplo, bih izbjegavala da šetam u tom periodu kada je najtoplije.
Što se smještaja tiče, mi smo rezervisali dosta ranije pa smo sa cijenom smještaja i leta prošli prilično jeftino.
Za one koji planiraju put u sopstvenoj režiji, pored stranica koje su na predhodnim temama pomenute, preporučujem još i 9flat. Super su :thumbup:
MyIstanbul

#1182 Re: Istanbul

Post by MyIstanbul »

http://www.istanbul-ulasim.com.tr/passe ... -maps.aspx

Evo ovdje poskidaj karte javnog prijevoza :) sretan put, samo ću to reći :) jer bit će vam prelijepoooo... :wink: :-D :-D
Sunculish

#1183 Re: Istanbul

Post by Sunculish »

Hvala puno MyIstanbul.
Sa vlasnikom apatrmana dogovorili smo taksi prevoz sa aerodroma Ataturk za 25 eura do Beyoglu-a, gdje smo smješteni.
Na sreću, puno atrakcija se nalazi u blizini apartmana pa ćemo trebati manje vremena za obilaske istih.
Kakva je situacija sa šopingom u Istanbulu, ima li iko ikakvu preporuku a da nije papreno?
Hvala unaprijed.
MyIstanbul

#1184 Re: Istanbul

Post by MyIstanbul »

Mah i meni je tog shopinga na vrh glave, kupujem ako baš nesto dobro naletim. A kupovala sam u Istiklal ulici, sve skoro ove robne marke poput Manga imaju u sklopu trgovine outlet sprat i tu je baš jeftino. Može se svašta naći. Ja sam kupila malo robice u turskim prodavnicama Koton i Waikiki, oni su baš kvalitetni i mogu reći jeftini, još bilo neko sniženje...pokajala se što još nisam kupila šta, majice, i muške i ženske prekrasni pamuk! :-D
I da, u Istiklalu smo kupili rahatlokume , kafu i čaj...sve u jednoj prodavnici, ali ne znam kako se zove, ali je meni tu bio najbolji rahatlokummm...i to sam se pokajala sto nisam još :-D jer je otišao u dva dana kad sam došla :-)

U Grand baazaru sam kupila suvenire i šoljice za čaj. Tu se cjenkajte, ja sam kupovala za manje od pola cijenu.
Nemojte kupovati po glavnoj cesti oko Sultanahmeta, tu je cijena 200-300% veća svega. I tu nam je najviše otišlo para, računajući hranu i piće jer nam je tu bila baza, odnosno hotel.

Da, kupili smo prekrasne kožne jakne (čista glatka koža) u centru Morava u prodavnici Emir. To su nam poznanici preporučili.
Malo cjenkanja, pa kazes da ste po preporuci prijatelja iz Bosne BAŠ TU DOŠLI :-D i dobijete jakne po 60 eura :D

Tako da mi nismo nešto puno kupovali, grijeh je trošiti vrijeme na shoping u Istanbulu pored toliko ljepota koje moraš vidjeti i doživjeti :thumbup:
Sunculish

#1185 Re: Istanbul

Post by Sunculish »

Dugo niko ništa ne govori o temi pa da i ja koju napišem, da oživim malo temu.
Vratili se iz Istanbula u ponedjeljak veče i kako moj muž kaže: Dolazim kući prvi put a da nisam sretan! Upravo tako sam se osjećala i ja. Apartman super, lokacija super (haman na samom Istiklalu) i vrijeme prelijepo! Poslije smo saznali da je ovamo padao snijeg. :D
Istanbul je super, ali sedmica dana je vrlo malo vremena da se obiđe grad tako da sljedeći odlazak tamo, aBd, neće biti ispod 10 dana.
Ja sam par pana prije odlaska tamo čitala ovu temu i izvlačila značajke (zahvaljujem forumašima), što preporučujem svima koji planiraju ići u Istanbul. Puno je lakše i jednostavnije, posebno ko nikad ranije nije bio tamo.
Jedna preporuka za šoping. Kompletna ulica Istiklal je krcata radnjama u kojima se mogu naći super stvari za neke solidne novce ali bih izdvojila centar Cetinkaya, na pola puta do Taksima, sa desne strane. U njemu se mogu naći stvari za, skoro pa pola cijene, npr. Mavi Jeansa. Kupili smo mm i ja brdo majica, pamuk 100% u pola cijene i nekih suvenira-poklona, kozmetike i svašta nešto. Stvarno vrijedi pogledati.
MyIstanbul

#1186 Re: Istanbul

Post by MyIstanbul »

Superr..neka si se ti nama provela :-D a mi čekamo utiske :-D :-D ima još da se javi jasemin i budva1 :-D :-D
Šta ste sve obišli? daaj malo detalja hehe :izet:
Sunculish

#1187 Re: Istanbul

Post by Sunculish »

MyIstanbul wrote:Superr..neka si se ti nama provela :-D a mi čekamo utiske :-D :-D ima još da se javi jasemin i budva1 :-D :-D
Šta ste sve obišli? daaj malo detalja hehe :izet:
Nažalost nismo puno obilazili. Uglavnom smo obišli džamije i Galata kulu (došli do nje) i to je sve. Imala sam želju da odemo na jednu plovidbu Bosforom, ali nismo smjeli da se usudimo zbog vjetrića.
Pošto smo sa malom bebom, nemamo puno prostora da eksperimentišemo sa izletima i obilascima znamenitosti, već smo se, uglavnom, kretali u blizini apartmana. Ali eto, kad mala naraste malo moći ćemo i ostale atrakcije da obiđemo. Bože samo zdravlja i nafake..
Ah, da ne zaboravim.. U Istiklal ulici (opet ja sa Istiklalom :-) ) svira jedan od mnogih mini bendova koji se zove Light in Babylon. Djevojka pjeva i svira nešto kao darbuku sa takvim žarom da uvijek poberu najveći broj gledalaca od svih ostalih. Opija...
Kupili smo njihova dva CD-a i evo otkako smo stigli padamo u trans uz njihovu muziku. :mrgreen:
Eniac

#1188 Re: Istanbul

Post by Eniac »

Sunculish,

Hvala za informaciju o Light of Babylon. Svaka cast sto ste kupili CD-ove. Ima puno dobrih muzicara koji ne mogu ili ne zele da upadnu u masinu i budu iskoristeni od muzicke industrije, producenata i izdavaca, i treba im pomoci kupovinom CD-a ili ubacivanjem novca u kutiju kada ih se poslusa na ulici. I bolje kupiti direktno od njih, tako barem novac ode direktno muzicarima, a ne da muzicari dobiju 10 % od cijene CD-a, a sve ostalo uzme sebi izdavacka kuca.

Meni je interesantan bend Baba Zula, mozete ih poslusati na youtubeu.

Istiklal me je razocarao sto se tice buskera (ulicnih zabavljaca), mislio sam da ce ih biti vise. Jeste li vidjeli da li su komunisti vec poceli svoje aktivnosti pred 1. maj u Istiklalu ili im je jos rano? Kada sam ja bio pretkraj aprila vise je bilo komunistickih i drugih ljevicarskih agitatora u Istiklalu nego muzicara i zabavljaca :)

Pogledajte: https://www.youtube.com/watch?v=41xOiGtekJs
gagaa

#1189 Re: Istanbul

Post by gagaa »

https://www.facebook.com/pages/Kupovina ... 3526692618 ovu stranicu je otvorio momak koji radi kao vodic u istanbulu......zove se Edip njegovi su rodom ako se ne varam iz Novog Pazara,on je rodjen u Istanbulu i tamo radi kao vodic ukoliko vam treba....mozete u ovo grupi da ga pitate apsolutno sve sto vas zanima vezano za grad...prevoz,izlete,cene ali bas sve i momak odgovara,a imace je jedan dan da bude vas vodic 10 e...isplanirate sa njim sve izlete i bez brige...
evo i njegov blog pa mozete procitati kako funkcionise..........http://kupovina-i-izleti-u-carigrad.blogspot.com/
Ja imace idem uskoro i pitala sam ga sve sto me zanimalo ,znaci tako mi je lepo sve objasnio da mislim da mi nece biti nikakav problem da se snadjem :)
gagaa

#1190 Re: Istanbul

Post by gagaa »

Eniac wrote:Hvala, stakasa. Nisam zivio, bio nekoliko puta.

Spaken, ne znam nikoga ko bi bio vodic. Ali, vodic i ne treba. Istanbul je tako dobro dokumentovan da prije puta mozes pronaci razne informacije o svemu sta te interesuje. Kada napravis plan sta da radis i gdje da ides, onda je lako doci do tih mjesta jer je gradski prevoz odlican. Tako da vodic nije potreban. Ako zelis vodica, otidji u turisticke agencije. Sigurno ce neka od agencija imati nekoga. Narocito agencije koje s specijalizovane za Tursku i Istanbul.

Dobro mjesto za informacije je turisticki biro Istanbula. Kako ja uvijek odsijedam na Sultanahmetu ili u blizini, idem u biro koji se nalazi preko puta Yerbatana, blizu ulaza u Aja Sofiju. Ima ih jos, ali ne znam gdje su jer mi nisu trebali.

Mi nikada ne uzimamo vodice za mjesta u koja idemo. I dok u nekim gradovima vodic mozda i dobro dodje, o Istanbulu ima mnogo informacija, pa se sve moze isplanirati i uraditi i bez vodica.

Ja sam clan nekih internaconalnih foruma. Dobra stvar je da kada negdje idemo, onda clanove tih foruma iz mjesta u koja idem pitam da mi daju informacije. To je dobra osnova. Dalje istrazujemo sami.
https://www.facebook.com/pages/Kupovina ... 3526692618 ovu stranicu je otvorio momak koji radi kao vodic u istanbulu......zove se Edip njegovi su rodom ako se ne varam iz Novog Pazara,on je rodjen u Istanbulu i tamo radi kao vodic ukoliko vam treba....mozete u ovo grupi da ga pitate apsolutno sve sto vas zanima vezano za grad...prevoz,izlete,cene ali bas sve i momak odgovara,a imace je jedan dan da bude vas vodic 10 e...isplanirate sa njim sve izlete i bez brige...
evo i njegov blog pa mozete procitati kako funkcionise.......... http://kupovina-i-izleti-u-carigrad.blogspot.com/
Ja imace idem uskoro i pitala sam ga sve sto me zanimalo ,znaci tako mi je lepo sve objasnio da mislim da mi nece biti nikakav problem da se snadjem :)
MyIstanbul

#1191 Re: Istanbul

Post by MyIstanbul »

Ljudi :-D ima li neko da treba da ide u istanbul, da mi nesto samo provjeri na grand baazaru?? :-D znam da neki sad trebaju, ali ne znam dl su otišli ili će tek.. pozdrav!
Eniac

#1192 Re: Istanbul

Post by Eniac »

MyIstanbul wrote:Ljudi :-D ima li neko da treba da ide u istanbul, da mi nesto samo provjeri na grand baazaru?? :-D znam da neki sad trebaju, ali ne znam dl su otišli ili će tek.. pozdrav!
Eto ti razlog da opet odes. I ja sam ostavio nekoliko stvari da uradim da mi je lakse ponovo otici :).
MyIstanbul

#1193 Re: Istanbul

Post by MyIstanbul »

Eniac wrote:
MyIstanbul wrote:Ljudi :-D ima li neko da treba da ide u istanbul, da mi nesto samo provjeri na grand baazaru?? :-D znam da neki sad trebaju, ali ne znam dl su otišli ili će tek.. pozdrav!
Eto ti razlog da opet odes. I ja sam ostavio nekoliko stvari da uradim da mi je lakse ponovo otici :).
Hehe drug Eniac, znaš sve...Baš tako, nešto sam vidjela tamo, a tad nisam bila ni zainteresovana za to pa ni ne upitah koliko je cijena barem...a sad da znam da je jeftinije tamo (ovdje crna berza) odmah bih uzela kartu dok su na akciji i otišla po to. Al kad bih barem znala cijenu odprilike...
Jesi li šta moožda pokušao sa trgovinom od tamo? Moožda, jer čini mi se da i poslovno znaš otići :-D :-)
Eniac

#1194 Re: Istanbul

Post by Eniac »

MyIstanbul wrote:
Eniac wrote:
Hehe drug Eniac, znaš sve...Baš tako, nešto sam vidjela tamo, a tad nisam bila ni zainteresovana za to pa ni ne upitah koliko je cijena barem...a sad da znam da je jeftinije tamo (ovdje crna berza) odmah bih uzela kartu dok su na akciji i otišla po to. Al kad bih barem znala cijenu odprilike...
Jesi li šta moožda pokušao sa trgovinom od tamo? Moožda, jer čini mi se da i poslovno znaš otići :-D :-)
A, ne. Ja u istanbul ne idem ni poslovno, niti zbog kupovine. Cisti hedonizam. To je jedini razlog.
Vedrana4G

#1195 Re: Istanbul

Post by Vedrana4G »

Cao,ja bi trebala da idem 16-og maja,ako mogu pomoci tu sam :)

Zanima me par stvari u vezi shopping-a,zna li neko neke dobre trzne centre i kako stici do njih?
jazmin

#1196 Re: Istanbul

Post by jazmin »

My Istanbul ja ti idem 27.05. kao što znaš, pa reci šta treba?
Eniac

#1197 Re: Istanbul

Post by Eniac »

Vedrana4G wrote:
Cao,ja bi trebala da idem 16-og maja,ako mogu pomoci tu sam :)

Zanima me par stvari u vezi shopping-a,zna li neko neke dobre trzne centre i kako stici do njih?
Imas vec na temi pricu o trznim centrima. Medjutim, prvo moramo znati gdje ces biti smjestena da ti mozemo reci kako doci do kojeg trznog centra.

Ovako naslijepo, ja bih rekao da je Cevahir trzni centar mozda najbolji izbor. Mozda nije najbolji trzni centar, recimo Forum je veci, ali kada se sve sabere i oduzme mozda je ipak Cevahir najbolji izbor. Sa Taksima imas metro koji staje tacno u trznom centru, pa ti je to najjednostavniji nacin dolaska.

Ali, kako shopping i trzni centri nisu moje podrucje ekspertize, neko drugi ce ti dati bolje informacije. Ja bas i ne idem u shopping.

Vidi: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_s ... n_Istanbul

http://batchgeo.com/map/a006afb8a49064f ... 1d66482df8
Vedrana4G

#1198 Re: Istanbul

Post by Vedrana4G »

Eniac,hvala Vam puno prije svega sto ste izdvojili vrijeme da odgovorite na moje pitanje.

Ovako,bicu smjestena u ovom hotelu http://www.ottomanhotelcagaloglu.com/ ,posto idem prvi put u Istanbul,nemam opste predstavu gdje se sta nalazi,samo znam da je hotel u starom djelu Istanbula,i to je to.

Posto sam vidjela na ovoj temi da Vi imate mozda i najvise iskustva i dobro poznajete Istanbul,zanima me jos gdje su dobra mjesta za odlazak na rucak,kafu i sl.?

P.S. Decka zanima stadion Galatasaraja,da li je to daleko od naseg smjestaja?

Unaprijed hvala.
Mimoza92

#1199 Re: Istanbul

Post by Mimoza92 »

Pozdrav svim forumasima. Maksuz sam se registrovala jer imam pomalo cudna pitanja za vas :). Procitala sam sve postove od prve do posljednje stranice i puna sam informacija, sve sam zapisala i isprintala, kao i mape i karte prevoza. Naime, idem prvi put u Istanbul 11.5 (let je inace trebao biti 10.5 ali su nam ga otkazali iz njihovih "privatnih razloga" u Bh airlinesu) u vlastitoj reziji je sve isplanirano. Ostajemo momak i ja tamo 10 dana, planiramo obici sva ova must see mjesta i poseban uzitak nam predstavljaju Princeva ostrva, znate li u kakvom su stanju plaze i da li se mozemo kupati?
Jedino sto me interesuje u vezi sopinga su nargile. Kakva im je cijena i kakva je situacija sto se tice prevoza istih u avionu (da li je dozvoljeno i kolika kolicina je dozvoljena, jer smo planirali kupiti 2)? Takodje bi htjeli kupiti i onaj duhan koji se koristi za nargile, ali sve me strah da nam to ne oduzmu na aerodromu pa da ne bacamo pare bezveze.
Drugo sto me interesuje je cijena alkohola u njihovim prodavnicama, prvenstveno zelimo da kupimo njihovu rakiju i ako ima grcki ouzo, te jel isto vrijedi pravilo da mozemo po 1l ponijeti sa sobom u avion?
strong69

#1200 Re: Istanbul

Post by strong69 »

Sto se njihove rakije tice, oni piju lozu koju zovu "rakisi". Pije se tako da se pomiješa sa vodom i pobijeli kada se pomiješa.

Zavisno od toga je li dvostruko ili trostruko destilisana, je li lezala u bakarnim buradima cijene se krecu od 25 do 55 $.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Post Reply