Ja sam bio nekoliko puta tamo i da mogu isao bih ovog sekunda. Ne da nisam sve vidio, nisam ni zagrebao povrsinu...Baby Jane wrote:Imam samo dva zakljucka:
1. nikako otici ispod 10 dana
2. mrzim vas sve sto me samo rastuzite kad vidim koliko stvari jos nisam vidjela
Istanbul
Moderator: anex
-
Eniac
#1126 Re: Istanbul
-
Eniac
#1127 Re: Istanbul
Pitanje za MyIstanbul: Da li jos traje rekonstrukcija dzamije ili je gotova?
-
MyIstanbul
#1128 Re: Istanbul
Ah da, ima dosta rekonstrukcija. Nisam vidjela Ortakoy toliko željenu džamijuEniac wrote:Pitanje za MyIstanbul: Da li jos traje rekonstrukcija dzamije ili je gotova?
-
MyIstanbul
#1129 Re: Istanbul
Tri dana ti ne preporučujem taman da ti sve bude tempirano u minutu. Let iz Sa traje sat i 40 minuta, dok prođeš aerodrom i dođeš do hotela 1,5h. Kad se vraćaš moraš biti na aerodromu bar dva sata prije. A uvijek moraš krenuti sat sat i pol ranije.Jer ne znaš šta se može izkomplikovati. Nama je recimo kad smo se vraćali tramvajem, bila saobraćajka i tri stanice do Zeytinburna dalje ne vozi, a mi prtljamo kofere,torbe...i već smo kasnili.sheilak wrote:ne znam, iskreno za ovo bez agencije.ne znam da li bih se usudila. nas par planira ici 1.4. ili tu negdje, ali samo na 3 dana. ne znam da li se tu uopce isplati.
edit: ali hvala u svakom slucaju. i ja cu tvoje isprintati.
Za Topkapi i Dolmabahče planirajte bar po 4-5 sati, ulaznice se kupuju do 4h, gdje su i gužve.
Što se tiče gužve pred Topkapijem i Dolmb, oko 50 ljudi ispred...traje to bar pola sata da kupiš ulaznicu. Ali Bosanac se malo napravi glup, i diskretno pored ljudi i u prvi saf
Ako čujete naš jezik a u prvim je redovima, slobodno ih zamolite da vam kupe
I ne rade svaki dan sve. A prvi i treći dan imaš jako malo vremena...u drugi ne možeš sve ubaciti.Ono što moraš obići je Topkapi, Dolmabahče, Sultanahmetova džamija i krstarenje od 2h. Ali opet kako ćeš bez Aja Sofije, Grand baazara, Ortakoya, Istiklala..da ne kažem hamama i Suleymanije..
Ja da nisam morala na posao, produžila bih još 5 dana, neka mi i karta propadne
Pomišljam mogla bih jednom "skoknuti" kad ponovo karte budu na akciji, ali opet ne bih bez min 4-5 dana, znači drugi put, jer je to onda samo bacanje mi para.
Čuj ako imaš love onako, hajde. Ako štediš za put kao i ja,onda ne idi na tri dana.Eto to ti samo mogu reći
-
Eniac
#1130 Re: Istanbul
Ja zaboravih napisati na koju dzamiju mislimMyIstanbul wrote:Ah da, ima dosta rekonstrukcija. Nisam vidjela Ortakoy toliko željenu džamijuEniac wrote:Pitanje za MyIstanbul: Da li jos traje rekonstrukcija dzamije ili je gotova?i njemačka fontana se rekonstruiše, stvarno puno ima toga što se obnavlja, prekriveno ceradama. Srećom sve ostalo bitno sam vidjela.
-
MyIstanbul
#1131 Re: Istanbul
Evo Tutkish airlines opet izbacio akciju karata po 99e, period putovanja od 02.maja do cini mi se 24.juna
-
Nikolini
#1132 Re: Istanbul
Istanbul = price iz 1001 noci. Ko ga nije vidio ne moze to pojmiti. Zamislite grad koji ima isto stanovnika kao citava ex yu. Toliko znamenitosti za obici da nije dovoljno ni pola godine boravka tamo. Fascinanan grad, koji je nazalost i previse komercijaliziran. U svakom slucaju i ako idete preko agencije zaboravite na njihove izlete. Birajte sami sta zelite obici i to daleko jeftinije.
-
jahh
#1133 Re: Istanbul
Sta je najzanimljivije u Azijskom dijelu obilaziti?
-
mimica23
#1134 Re: Istanbul
Redovi ispred atrakcija(Topkapi,Aja...)vam mogu oduzeti mnoogo dragocenog vremena,zato i postoji online kupovina karata za svaku atrakciju posebno:https://www.muze.gov.tr/buy_e_ticket.Posle kupovine stize email,odstampate i ponesete sa sobom.
- sheilak
#1135 Re: Istanbul
@MyIstanbul
o boravku od tri dana...
znam da ce biti knap, ali vjerovatno necemo imati vise vremena. mozda evt.jos jedan dan. i ne mislimo sad cijeli Istanbul obilaziti, ali par znamenitosti barem.
tebi hvala svakako puno.
o boravku od tri dana...
tebi hvala svakako puno.
-
Eniac
#1136 Re: Istanbul
Jahh, u azijskom dijelu nemas istorijskih spomenika, to je novi dio. Dakle, standardno se posjecuju: Camlica vidikovac, Moda tramvaj, Bagdat ulica, balon za razgledanje grada, Shakirin dzamija. Imas stadion Fenerbahcea ako te to interesuje, imas nekih galerija, izlozaba i slicno. To bi bilo uglavnom sve. Da, imas Anadolu kavadji, to ti je nekada bilo ribarsko selo u kojem danas imas bogataske vikendice. Tu su vikendice u kojima se snima veliki broj turskih serija.
Recimo ovako, evropski dio Istanbula su ti jazz, blues i rock, azijski dio su ti rap, hip-hop itd.
Recimo ovako, evropski dio Istanbula su ti jazz, blues i rock, azijski dio su ti rap, hip-hop itd.
-
Eniac
#1137 Re: Istanbul
Gledao, bas mi se ide. Ima za 130 Eura klasicni Turkish airlines sa slijetanjem na Ataturk umjesto na Sabiha Gocen. Ali ocajna vremena, izgubis cijeli dan u dolasku i povratku. Pa tako sta ustedis na karti na kraju platis u hotelu za dva dana duzeMyIstanbul wrote:Evo Tutkish airlines opet izbacio akciju karata po 99e, period putovanja od 02.maja do cini mi se 24.juna
-
AlbatrosXL
#1138 Re: Istanbul
Dajte ba ljudi, pa nije 2000-ta godina i dial up internet pa da su nam potrebne agencije, a pogotovo za Istanbul...
Svako ko ide preko agencije taj je i zaslužio da ga agencije uzimaju!!!
Svako ko ide preko agencije taj je i zaslužio da ga agencije uzimaju!!!
-
MyIstanbul
#1139 Re: Istanbul
Da,da..prevoz do evropske strane je isto jednostavan i samo za par lira skuplji, ali se dosta više izgubi vremena u putu, razlika je 40 i 15 km od aerodroma.I ja bih opetEniac wrote:Gledao, bas mi se ide. Ima za 130 Eura klasicni Turkish airlines sa slijetanjem na Ataturk umjesto na Sabiha Gocen. Ali ocajna vremena, izgubis cijeli dan u dolasku i povratku. Pa tako sta ustedis na karti na kraju platis u hotelu za dva dana duzeMyIstanbul wrote:Evo Tutkish airlines opet izbacio akciju karata po 99e, period putovanja od 02.maja do cini mi se 24.juna
-
MyIstanbul
#1140 Re: Istanbul
Četiri dana već bi se moglo iskombinovati,drugi i treći su vam ključni.tad obiđite Topkapi i Dolmabahče,izjutra od 9. I računajte ih po 4-5 sati. I onda fino sebi posložite Aja Sofiju, Sultanahmetovu(plavu) džamiju, Grand baazar. Evo neka drugi dan bude Topkapi, Aja sofija,Plava džamija i Grand baazar,sheilak wrote:@MyIstanbul
o boravku od tri dana...znam da ce biti knap, ali vjerovatno necemo imati vise vremena. mozda evt.jos jedan dan. i ne mislimo sad cijeli Istanbul obilaziti, ali par znamenitosti barem.
tebi hvala svakako puno.
Treći dan Dolmabahče,Ortakoy,Taksim i Istiklal. Navečer sebi ubacite hamam,meni super iskustvo.Rade obično do 22h.
I negdje između ubacite krstarenje od 2h i to sa Eminonu,kreće se blizu galata mosta je pristanište i ima veliki natpis. Kažem to jer je ta kratka od 2h 10tl, 6km, državna kompanija. I kratka ide smo u 14,30h.
Ostali će vas okupati za 25-40eura.
To je to,a prvi i zadnji dan iskoristite kako želite, hodajući, istraživajući..i mi smo. Mi smo sve skoro pjehe obišli, od Aksasaraya do Ortakoya, naravno ne u istom danu.I bit ce vam nezaboravno
-
MyIstanbul
#1141 Re: Istanbul
Naravno to je samo moj prijedlog,vi imate svoje šta želite i kako želite.U svakom slučaju nećete se pokajati 
-
Eniac
#1142 Re: Istanbul
Moja poenta je slijedeca:MyIstanbul wrote:Da,da..prevoz do evropske strane je isto jednostavan i samo za par lira skuplji, ali se dosta više izgubi vremena u putu, razlika je 40 i 15 km od aerodroma.I ja bih opetEniac wrote:Gledao, bas mi se ide. Ima za 130 Eura klasicni Turkish airlines sa slijetanjem na Ataturk umjesto na Sabiha Gocen. Ali ocajna vremena, izgubis cijeli dan u dolasku i povratku. Pa tako sta ustedis na karti na kraju platis u hotelu za dva dana duzeMyIstanbul wrote:Evo Tutkish airlines opet izbacio akciju karata po 99e, period putovanja od 02.maja do cini mi se 24.juna, da nisam morala na posao, odmah bih produžila boravak taman i karta za nazad da propadne
![]()
Zamisli da ides na 5 dana. I sada zamisli da ti u dolasku avion slijece u 4 ili 6 popodne. Dok obavis passos, prtljag, dodjes do hotela. Taj dan ti je propao. Zamisli da ti avion polijece u povratku u 9 ili 11 ujutro. I taj dan ti je propao, moras ustati u 5 ili 6 i krenuti na aerodrom u 6 ili u 7 sati da bi bila na vrijeme na aerodromu. Tako da ti za boravak ostaju u stvari 3 dana.
Zamisli sada da isto ides na 5 dana. I sada zamisli da ti avion slijece u 10 ili 12 prijepodne. Imas najmanje pola dana za iskoristiti. I zamisli da ti u povratku avion polijece u 7 popodne. I taj dan imas pola za iskorititi. U ovom slucaju imas puna 4 dana, mozda i malo vise.
To je poenta onoga kada kazem da karta moze biti jeftina, ali ako su vremena slijetanja i polijetanja losa, propadaju ti dani boravka. A u tom slucaju trebas ostati duze, sto znaci placanje hotela za duzi boravak, pa sta ustedis na karti, platis za hotel.
I sada zamisli i da sletis u 12 na Sabiha Gocen a hotel ti je na Sultanahmetu. Dok prodjes pasosku kontrolu, prtljag, dodjes do hotela gradskim prevozom i obavis sta treba vec je 4 sata i dan ti polako propada. Ako platis taksi, onda dolazis brze, ali je skupo. Slicno i u povratku.
A sletis u 12 na Ataturk. Ja sam prosli put oko 1, nije bilo cak ni 1.30, vec zavrsio sve sta treba i bio na putu za uzivanje ka Ortakoyu i Bebeku. I taj dan sam iskoristio potpuno. Ali zato sam platio privatni prevoz sa aerodroma, ne taksi nego privatan prevoz, i platio skuplje nego da sam isao Pegasusom na Sabiha Gocen i koristio gradski prevoz.
Sve se placa. Ako prodjes jeftino novcem placas gubitkom vremena. Ako platis puno novcem, stedis vrijeme. Pitanje je kome je sta vaznije. Meni je novac samo sredstvo da priustim sta zelim. Vrijeme mi je vaznije od novca i zato sam spreman dati vise novca da imam vise vremena za ono sta zelim uraditi. Nekome je vaznije da plati malo novcem, ali to ce platiti manjkom vremena za uzivanje. Pa ko sta voli, neka izvoli.
A za AlbatrosXL: Naravno da je moguce otici bez agencije, bilo gdje. Ali ima razloga i za odlazak sa agencijom. Svako neka odluci za sebe.
-
budva1
#1143 Re: Istanbul
Pozdrav svima!!!
Zanima me ako bi mi neko pomogao posto idem u istanbul bez agencije kako doci od aerodruma do hotela koji je u Taksim centru, Metro ili taxi?
Zanima me ako bi mi neko pomogao posto idem u istanbul bez agencije kako doci od aerodruma do hotela koji je u Taksim centru, Metro ili taxi?
-
Eniac
#1144 Re: Istanbul
Sa kojeg aerodroma, Ataturk ili Sabiha Gocen?budva1 wrote:Pozdrav svima!!!
Taksi ti je uvijek jednostavno rjesenje, ali je skupo, narocito ako te taksista prevari i naplati vise nego sto voznja realno kosta. A taksisti na svim aerodromima u svijetu su skloni tome.
Druga opcija ti je prevoz ugovoren sa hotelom, i to je slicna stvar kao sa taksijem. Jednostavno i skupo. Tu te nece prevariti jer je cijena unaprijed odredjena, ali je toliko skupo da cesto kosta osjetno vise nego redovna cijena taksijem.
Imas i opciju raznih privatnih prevoznika/firmi, ali to ti je takodje skupo. Mozes ih naci na internetu, ukucaj u trazilicu nesto kao Ataturk (Sabih Gocen) - Taksim transfer i dobices masu informacija i linkova.
Najjeftinija opcija je gradski prevoz. A za to ti je vazno koji je aerodrom u pitanju. Ataturk je blize (oko 20 kilometara do Taksima), Sabiha Gocen je oko 50 kilometara od Taksilma. Ataturk i Taksim su na Evropskoj, Sabiha Gocen je na Azijskoj strani Istanbula, pa to odredjuje koju vrstu prevoza korititi.
Sa Ataturka mozes koristiti kombinaciju Metro-Tramvaj-Metro. Ili Havatas.
Sa Sabiha Gocen mozes Havatas. Ili kombinaciju Autobus-Trajekt-Metro.
Na temi je vec napisano nekoliko puta kako se prebaciti sa oba aerodroma do Taksima ili Sultanahmeta, pa procitaj temu. A na internetu ima mnogo informacija, barem je Istanbul i sve sto se Istanbula tice detaljno opisano na internetu.
Vidi:
http://www.wittistanbul.com/magazine/ho ... ltanahmet/
http://www.wittistanbul.com/magazine/ho ... our-hotel/
-
budva1
#1145 Re: Istanbul
Ne znam jos koji je aerodrum u pitanju posto nisam uzeo kartu,uzeo sam ono dok je akcija bila preko Tutkish airlines-a 99 eura.....Valjda ce biti u pitanju Ataturk.Nesto sam gledao i metrom nije lose ako je sa tog aerodruma.Eniac wrote:Sa kojeg aerodroma, Ataturk ili Sabiha Gocen?budva1 wrote:Pozdrav svima!!!
Taksi ti je uvijek jednostavno rjesenje, ali je skupo, narocito ako te taksista prevari i naplati vise nego sto voznja realno kosta. A taksisti na svim aerodromima u svijetu su skloni tome.
Druga opcija ti je prevoz ugovoren sa hotelom, i to je slicna stvar kao sa taksijem. Jednostavno i skupo. Tu te nece prevariti jer je cijena unaprijed odredjena, ali je toliko skupo da cesto kosta osjetno vise nego redovna cijena taksijem.
Imas i opciju raznih privatnih prevoznika/firmi, ali to ti je takodje skupo. Mozes ih naci na internetu, ukucaj u trazilicu nesto kao Ataturk (Sabih Gocen) - Taksim transfer i dobices masu informacija i linkova.
Najjeftinija opcija je gradski prevoz. A za to ti je vazno koji je aerodrom u pitanju. Ataturk je blize (oko 20 kilometara do Taksima), Sabiha Gocen je oko 50 kilometara od Taksilma. Ataturk i Taksim su na Evropskoj, Sabiha Gocen je na Azijskoj strani Istanbula, pa to odredjuje koju vrstu prevoza korititi.
Na temi je vec napisano nekoliko puta kako se prebaciti sa oba aerodroma do Taksima ili Sultanahmeta, pa procitaj temu. A na internetu ima mnogo informacija, barem je Istanbul i sve sto se Istanbula tice detaljno opisano na internetu.
Vidi:
Sad sam kucao na njihovom sajtu izgleda da je ipak Ataturk,posto nema tog dana.Dje dobro je da nije u aziski dio da se cimam.
Departure
Podgorica, Podgorica - Istanbul, Ataturk
Monday 31 March 2014
Return
Istanbul, Ataturk - Podgorica, Podgorica
Friday 04 April 2014
-
Eniac
#1146 Re: Istanbul
Gradskim prevozom ti ide ovako: Na samom aerodromu udjes u metro (ima oznaka gdje je metro a imas i kartu aerodroma na internetu i tu ti je oznacen metro) i izadjes na stanici Zeytinburnu. Udjes na tramvaj T1 i ides do zadnje stanice, Kabatas. Tu udjes u metro (Tunel) koji ide direktno na Taksim. Izadjes na Taksimu i onda sam skontaj kako se dolazi do tvog hotela. Ako imas puno kofera ili su ti teski spremi se za naporbudva1 wrote:Ne znam jos koji je aerodrum u pitanju posto nisam uzeo kartu,uzeo sam ono dok je akcija bila preko Tutkish airlines-a 99 eura.....Valjda ce biti u pitanju Ataturk.Nesto sam gledao i metrom nije lose ako je sa tog aerodruma.Eniac wrote:Sa kojeg aerodroma, Ataturk ili Sabiha Gocen?budva1 wrote:Pozdrav svima!!!
Vidi:
Sad sam kucao na njihovom sajtu izgleda da je ipak Ataturk,posto nema tog dana.Dje dobro je da nije u aziski dio da se cimam.
Departure
Podgorica, Podgorica - Istanbul, Ataturk
Monday 31 March 2014
Return
Istanbul, Ataturk - Podgorica, Podgorica
Friday 04 April 2014
Taksi bi ti bio skup. Probaj opciju Havats shuttle sa linkova koje sam ti napisao ako ti je gradski prevoz patnja.
-
budva1
#1147 Re: Istanbul
Friday 04 April 2014[/quote]
Gradskim prevozom ti ide ovako: Na samom aerodromu udjes u metro (ima oznaka gdje je metro a imas i kartu aerodroma na internetu i tu ti je oznacen metro) i izadjes na stanici Zeytinburnu. Udjes na tramvaj T1 i ides do zadnje stanice, Kabatas. Tu udjes u metro (Tunel) koji ide direktno na Taksim. Izadjes na Taksimu i onda sam skontaj kako se dolazi do tvog hotela. Ako imas puno kofera ili su ti teski spremi se za napor
.
Taksi bi ti bio skup. Probaj opciju Havats shuttle sa linkova koje sam ti napisao ako ti je gradski prevoz patnja.[/quote]
http://www.3-apples.com/ ovo je hotel,ma kad dodjem do Taksima nece biti problem naci ulicu u koju je hotel.
Nas ima 4,sad sto znam ko sto ti rece taksi je skup,ispod 30-40 eura nas ne moze izaci,znaci 10 po osobi,ovako sa kartama metro, tramvaj 2-3 eura po osobi.
Gradskim prevozom ti ide ovako: Na samom aerodromu udjes u metro (ima oznaka gdje je metro a imas i kartu aerodroma na internetu i tu ti je oznacen metro) i izadjes na stanici Zeytinburnu. Udjes na tramvaj T1 i ides do zadnje stanice, Kabatas. Tu udjes u metro (Tunel) koji ide direktno na Taksim. Izadjes na Taksimu i onda sam skontaj kako se dolazi do tvog hotela. Ako imas puno kofera ili su ti teski spremi se za napor
Taksi bi ti bio skup. Probaj opciju Havats shuttle sa linkova koje sam ti napisao ako ti je gradski prevoz patnja.[/quote]
http://www.3-apples.com/ ovo je hotel,ma kad dodjem do Taksima nece biti problem naci ulicu u koju je hotel.
Nas ima 4,sad sto znam ko sto ti rece taksi je skup,ispod 30-40 eura nas ne moze izaci,znaci 10 po osobi,ovako sa kartama metro, tramvaj 2-3 eura po osobi.
-
budva1
#1148 Re: Istanbul
Eniac wrote:Eniac wrote:
Gradskim prevozom ti ide ovako: Na samom aerodromu udjes u metro (ima oznaka gdje je metro a imas i kartu aerodroma na internetu i tu ti je oznacen metro) i izadjes na stanici Zeytinburnu. Udjes na tramvaj T1 i ides do zadnje stanice, Kabatas. Tu udjes u metro (Tunel) koji ide direktno na Taksim. Izadjes na Taksimu i onda sam skontaj kako se dolazi do tvog hotela. Ako imas puno kofera ili su ti teski spremi se za napor.
Taksi bi ti bio skup. Probaj opciju Havats shuttle sa linkova koje sam ti napisao ako ti je gradski prevoz patnja.
Nas ima 4,sad sto znam ko sto ti rece taksi je skup,ispod 30-40 eura nas ne moze izaci,znaci 10 po osobi,ovako sa kartama metro, tramvaj 2-3 eura po osobi
-
MyIstanbul
#1149 Re: Istanbul
Imaš havatas autobus direktno sa oba aerodroma do Taksima i košta 10TL, toliko ti košta i sa metroom,tramvajem...
samo što ovdje nemaš presjedanja...
evo ti link http://havatas.com/en/coach.aspx?i=1
samo što ovdje nemaš presjedanja...
evo ti link http://havatas.com/en/coach.aspx?i=1
-
Nikolini
#1150 Re: Istanbul
Moze jedno pitanje. Kakvi su ono busevi sto idu preko Bosfora (crni, MAN ili Mercedes, nisam siguran). Ako se ne varam cak i voze na suprotnim stranama radi lakseg izlaska putnika. Jel to Havatas?