Istaknuti Bosnjacki aktivista Josip Mirkovic iz Sarajeva
-
LK8271
#1 Istaknuti Bosnjacki aktivista Josip Mirkovic iz Sarajeva
Sta mislite o istaknutom Bosnjackom aktivisti, gospodinu Josipu Mirkovicu iz Sarajeva - utemeljitelju i predsjedniku Udruzenja Bosnjaka Nemuslimana?
Trazim samo ozbiljne odgovore.
-
stavrogin
#3 Re: Istaknuti Bosnjacki aktivista Josip Mirkovic iz Sarajeva
funny guy.LK8271 wrote:Sta mislite o istaknutom Bosnjackom aktivisti, gospodinu Josipu Mirkovicu iz Sarajeva - utemeljitelju i predsjedniku Udruzenja Bosnjaka Nemuslimana?
-
grbavica70
A ko su ti "Bosnjaci Nemuslimani" ? Jel to neka sekta ? Sam naziv je kontradiktoran, jer Bosnjak ne moze biti ako nije Musliman, sto je makar jasno svima.
Moze li neko da detaljnije objasni ovaj najnoviji fenomen ?
-
nepoznat
prije u bosni svi su ljudi bili Bosnjaci , muslimani, katolici, pravoslavci.A ko su ti "Bosnjaci Nemuslimani" ? Jel to neka sekta ? Sam naziv je kontradiktoran, jer Bosnjak ne moze biti ako nije Musliman, sto je makar jasno svima.
svi pod istim nazivom
-
u_prolazu2
CiCiban nemoj sad poceti i ti kao margaretaCiCiban wrote:LK8271 = grbavica70![]()
-
dariosa
Mislim da je ideja revolucionarna i da nama, Bosnjacima/Bosancima nemuslimanima niko nemoze zabraniti da se osjecamo i zovemo Bosnjaci ili Bosanci (sta god se dogovore, meni svejedno), sto smo stoljecima prije kroatizacije i srbizacije (prije 100 i kusur godina) i bili... Mislim da nas u urbanim sredinama ima jako puno i da je udruzenje i te kako potrebno.
Intervju profesora Imamovica u novim Danima takodje nudi neke smjernice u ozivljavanju ove ideje.
Intervju profesora Imamovica u novim Danima takodje nudi neke smjernice u ozivljavanju ove ideje.
-
LK8271
Hvala nebesima da neko na ovom forumu rece nesto pametno. Svaka cast dariosa. Apsolutno se slazem sa tobom.dariosa wrote:Mislim da je ideja revolucionarna i da nama, Bosnjacima/Bosancima nemuslimanima niko nemoze zabraniti da se osjecamo i zovemo Bosnjaci ili Bosanci (sta god se dogovore, meni svejedno), sto smo stoljecima prije kroatizacije i srbizacije (prije 100 i kusur godina) i bili... Mislim da nas u urbanim sredinama ima jako puno i da je udruzenje i te kako potrebno.
-
LK8271
DARIOSA, evo ima nekih pomaka u pozitivnom smjeru:
http://www.google.ca/search?hl=en&ie=UT ... mana&meta=
http://www.google.ca/search?hl=en&ie=UT ... mana&meta=
-
dariosa
Ako neko ima pristup internet izdanju Dana dobro bi bilo da postave ovaj intervju sa profesorom Imamovicem gdje govori o tome sta je potrebno da bi se ponovo ozivila "Bosanska" nacija koja je nestala sa krajem proslog stoljeca, kada su katolici pod Stadlerovom direktivom pobjedili Jukicevu i Knezevicevu struju Bosnjastva (multireligioznog) i nametnuli "apstraktno Hrvatstvo" katolickom puku u BiH, a pravoslavni puk, takodje pod uticajem crkve i Vuka Karadzica prihvatio Srpstvo kao nacionalnu odrednicu. To je u mom misljenju jedan povijesni proces koji ce se kad tad morati vratiti na pravi put, jer nemoze se tek tako izbrisati hiljadugodisnja kultura i iskustvo za neku "apstrakciju srpstva ili hrvatstva", i to srpstva i hrvatstva koje jos da dodam, nije ovoj zemlji i ovim ljudima donijelo nista dobro, nego je uglavnom bilo rasadnik zla, podjela i mrznje u zadnjih stotinjak godina.
Cuo sam da ovo udruzenje ima svoj ogranak i u Banja Luci.
Evo ustvari dijela intervju gdje Imamovic govori o Bosanskoj naciji:
DANI: Da li je pokusaj stvaranja bosanskog (bosanskohercegovackog?) nacionalnog identiteta definitivno historijski zakasnio?
IMAMOVIC: Ne mora znaciti da je ideja bosanske nacije, ili bosanskog nacionalnog identiteta historijski zakasnila. Danas se okolnosti u svijetu, pa time i ovdje, mijenjaju. Svjedoci smo da su u svijetu i oko nas ozivjele mnoge stare ideje od kojih neke vrlo retrogradne, kao što je fasizam. Ako na ovim prostorima prevlada moderni koncept nacije kao drzave, onda je moguca i izgradnja bosanskog nacionalnog identiteta sa tri vrlo znacajne kulturne komponente.
Prvi uslov takvog razvoja jeste reafirmiranje svijesti o BiH kao slozenoj politickoj zajednici cije jedinstvo ne ugrozava niciji etnicko-vjerski identitet.
Drugi uslov je napustanje plemenskih normi i plemenske organizacije politickog zivota i uspostava gradjanskih standarda politickog ponasanja, pristojnosti i civiliziranosti. To podrazumijeva zakonsko iskljucenje svih oblika institucionalizirane nejednakosti medju ljudima po osnovu njihove vjerske, etnicke, nacionalne i druge pripadnosti.
Cuo sam da ovo udruzenje ima svoj ogranak i u Banja Luci.
Evo ustvari dijela intervju gdje Imamovic govori o Bosanskoj naciji:
DANI: Da li je pokusaj stvaranja bosanskog (bosanskohercegovackog?) nacionalnog identiteta definitivno historijski zakasnio?
IMAMOVIC: Ne mora znaciti da je ideja bosanske nacije, ili bosanskog nacionalnog identiteta historijski zakasnila. Danas se okolnosti u svijetu, pa time i ovdje, mijenjaju. Svjedoci smo da su u svijetu i oko nas ozivjele mnoge stare ideje od kojih neke vrlo retrogradne, kao što je fasizam. Ako na ovim prostorima prevlada moderni koncept nacije kao drzave, onda je moguca i izgradnja bosanskog nacionalnog identiteta sa tri vrlo znacajne kulturne komponente.
Prvi uslov takvog razvoja jeste reafirmiranje svijesti o BiH kao slozenoj politickoj zajednici cije jedinstvo ne ugrozava niciji etnicko-vjerski identitet.
Drugi uslov je napustanje plemenskih normi i plemenske organizacije politickog zivota i uspostava gradjanskih standarda politickog ponasanja, pristojnosti i civiliziranosti. To podrazumijeva zakonsko iskljucenje svih oblika institucionalizirane nejednakosti medju ljudima po osnovu njihove vjerske, etnicke, nacionalne i druge pripadnosti.
-
LK8271
Dariosa, ukucaj preko Google.com sljedece keywords:
Muhamed Filipovic +Bosnjaci
da vidis sta on misli na ovu temu.
"Prof. Dr. Muhamed Filipovic pojasnjava da su svi ljudi na prostoru Bosne u etnickom smislu bili Bosnjaci "i to tokom cijele nase povijesti..."
Muhamed Filipovic +Bosnjaci
da vidis sta on misli na ovu temu.
"Prof. Dr. Muhamed Filipovic pojasnjava da su svi ljudi na prostoru Bosne u etnickom smislu bili Bosnjaci "i to tokom cijele nase povijesti..."
-
dariosa
Ne mora to meni Filipovic govorit, ja to vec godinama istrazujem. Procitaj sve od Franje Jukica procitaj njegove tekstove kada se prije stotinjak godina prepire sa nekim beogradskim intelektualcima i kada kaze otprilike ovako "ja sam proputovao po cijeloj BiH a ovdje nikad necuh za srpski narod i za srpski jezik. u ovoj zemlji sve ide po bosanski i naski". isto vazi i za hrvatski.
Procitaj Ivana Lovrenovica, R. Mahmutcehajica, Nadu Klaic i desetine drugih bitnih autora koji su o ovome pisali. To je povjesna cinjenica. Procitaj tekstove Ante Knezevica od prije malo vise od 100 godina, da vidis kako je ideja multireligioznog Bosnjastva bila ziva u to vrijeme. Vidi o cemu je bio pokret za autonomiju BiH predvodjen Husein Kapetanom prije 170 godina i ko je sve u njemu ucestvovao.
Pogledaj sta ugledni svjetski povjesnicari (J. Fine, R. Donia...) pisu o ovoj temi...
Procitaj Ivana Lovrenovica, R. Mahmutcehajica, Nadu Klaic i desetine drugih bitnih autora koji su o ovome pisali. To je povjesna cinjenica. Procitaj tekstove Ante Knezevica od prije malo vise od 100 godina, da vidis kako je ideja multireligioznog Bosnjastva bila ziva u to vrijeme. Vidi o cemu je bio pokret za autonomiju BiH predvodjen Husein Kapetanom prije 170 godina i ko je sve u njemu ucestvovao.
Pogledaj sta ugledni svjetski povjesnicari (J. Fine, R. Donia...) pisu o ovoj temi...
-
dariosa
Pogledaj ovu temu na kojoj imas odlicne literature na ovu temu...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=2487
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=2487
-
LK8271
Hvala na linku!
Evo nasao sam preko Google jedan dobar clanak na ovu temu: http://www.geocities.com/famous_bosniaks/
Evo nasao sam preko Google jedan dobar clanak na ovu temu: http://www.geocities.com/famous_bosniaks/
-
MASON33.50
Tip je ozbiljno poremecen.LK8271 wrote:Sta mislite o istaknutom Bosnjackom aktivisti, gospodinu Josipu Mirkovicu iz Sarajeva - utemeljitelju i predsjedniku Udruzenja Bosnjaka Nemuslimana?
-
LudoALudjiJA
OSMAN 5033. MASON33.50MASON33.50 wrote:.
Tragicno je koja se gomila moroncina ovdje na forumu poziva na njega.
ANAGRAM su gornja slova, poriv enigmatskog zova
OKSIMORON te su rijeci, OKSI, OKSI pobjegose svojoj sreci
ostala je kontradikcija, malo drugacija dikcija
ostao je SAMO-ON-(NIKAD OFF
-
dariosa
da u pravu si, to je stvar fakta da su nasi prije stotinjak godina izdali bosnjastvo za apstrakciju srpstva i hrvatstva. to je fakt. u pravu si... kao sto je fakt da jukic a i vuk karadzic prije stotinjak godina konstatovase da u BiH sve ide po bosnjacki. vuk je jos dodao u svojim prvim obzervacijama sa putovanja kroz BiH to da u BiH zive ljudi koji su pravoslavne vjere, koji govore jezikom slicnom nasem a sebe zovu bosnjanima. tek po povratku s tog putovanja u svom famoznom eseju "srbi svi i svuda" vuk proglasava pravoslavne bosnjake srbima i tada zvanicno pocinje proces srbizacije. u svojoj polemici sa beogradskim intelektualcima jukic navodi "ja proputovah po cijeloj BiH a ovdje nigdje necuh za srpski narod i za srpski jezik. ovdje sve ide po bosanski i naski".MASON33.50 wrote:Dragi debilcicu dariosa, nacionalnost nije stvar osjecanja nego fakata. Mozes ti da se osjecas i Kinez i da se zoves Da Rio Sa, ali to te ne cini Kinezom. Ti sinko patis od helsinskog sindroma u nacionalnom smislu i meni te je zao, uostalom i kao svakog bolesnika, ali to ne znaci da imas ikakvo pravo da svoju licnu svoju bolest predstavljas kao zdravlje.dariosa wrote:Mislim da je ideja revolucionarna i da nama, Bosnjacima/Bosancima nemuslimanima niko nemoze zabraniti da se osjecamo i zovemo Bosnjaci ili Bosanci (sta god se dogovore, meni svejedno), sto smo stoljecima prije kroatizacije i srbizacije (prije 100 i kusur godina) i bili... Mislim da nas u urbanim sredinama ima jako puno i da je udruzenje i te kako potrebno.
a u ovoj diskusiji ako to vec zelis, dozvolit cu ti sve osim jednog, a to je da se pozivas na "fakte" iz srpske a boga mi i hrvatske istoriografije (ustvari mitologija koje su u ozbiljnim povijesnim krugovima davno diskreditirane). ako se nisi pomakao od cosica i ekmecica onda zaista ne zelim s tobom uopste da diskutujem, onda se mozemo samo zajebavat ili vrijedjat ako to zelis, mada za to nemam vremena.
-
violentjack
Kako god Hrvat iz Hercegovine..tu nemate nekog grada sve do Mostara i taj nije vas bar onaj sto pocinje od Bulevara
Taj narod je brojan..ima ih oko 2 Miliona ex yu i zovu se Bosnjacima
Ali ja ti ne trudim da je prosle godine jedna Hrvatska izgubila 13 000 ljudi
http://www.dzs.hr
Hrvata sve manje..jedino vam Janjevci poboljsavaju krvnu sliku..inace bi bilo - 20 000
Ili da bi i ti volio nerealno stanje..ali tako je..nema vas puno sad u Bosni..krivousti je prodao Posavinu i Banja LUcku regiju..u Bosni ste imali 3 enklave okruzene Bosnjacima..da smo htjeli i da smo zeljeli neku Bosnjacku drzavu..ne bi bilo Hrvatskih enklava danas
Sad se poklopi i usti..ili cemo traziti reorganizaciju kantona..previse zemlje drzite..i bar pola Livanjskog kantona morate dati Bihacu
Taj narod je brojan..ima ih oko 2 Miliona ex yu i zovu se Bosnjacima
Ali ja ti ne trudim da je prosle godine jedna Hrvatska izgubila 13 000 ljudi
http://www.dzs.hr
Hrvata sve manje..jedino vam Janjevci poboljsavaju krvnu sliku..inace bi bilo - 20 000
Ili da bi i ti volio nerealno stanje..ali tako je..nema vas puno sad u Bosni..krivousti je prodao Posavinu i Banja LUcku regiju..u Bosni ste imali 3 enklave okruzene Bosnjacima..da smo htjeli i da smo zeljeli neku Bosnjacku drzavu..ne bi bilo Hrvatskih enklava danas
Sad se poklopi i usti..ili cemo traziti reorganizaciju kantona..previse zemlje drzite..i bar pola Livanjskog kantona morate dati Bihacu