Ista ploca

Post Reply
JBT

#1 Ista ploca

Post by JBT »

Nastavak agresije na BiH

Televizija Bijeljina cestitala je svojim gledateljima pravoslavni Bozic filmom “Noz”, snimljenim po istoimenom romanu danasnjeg ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Draskovica. Film je emitiran u udarnom terminu na Badnje vece, tako da je odmah nakon njegovog emitiranja nastupio - Bozic. Film je za ovu prigodu odabrao ekstremni srpski nacionalist, knjizevnik Momo Kapor. I Vuk i Kapor su rodom iz istocnog dijela Hercegovine. Prve scene filma su sve u znaku krvi i noza, sto kod normalnog covjeka mora izazvati mucninu, zbog koje se televizor gasi. Ali, neizbjezno izazivaju i asocijacije i na noz kojim su u toku Drugog svjetskog rata cetnici Draze Mihailovica klali po Bosni i Hercegovini sve sto nije bilo na njihovoj strani, a najvise bosnjacki narod. Da njihov pohod i pokolj nisu zaustavili Titovi partizani na Drini, ko zna dokle bi dobacili! Izaziva, posebno, asocijacije i na Karadzicev noz koji je, kao sudbina, bio namijenjen bosnjackom narodu i koji jos nije sklonjen s njegovog vrata. Roman Vuka Draskovica “Noz”, objavljen 1982. godine, bio je, zapravo, snazan nagovjestaj buduce (cetnicke) agresije na Bosnu i Hercegovinu. U nedavno objavljenoj knjizi “Predznaci agresije”, njen autor Petar Jovic, koji je u vrijeme “predznaka agresije” hrabro izasao na javni politicki duel Vuku Draskovicu, Nenadu Kecmanovicu i njihovim istomisljenicima, jos tada je shvatio sta se to priprema Bosni i Hercegovini. Ali, tada je bio gotovo usamljen. Uspio je da im odgovori kako treba tek ovom knjigom. I sam sam imao izravan duel s Vukom Draskovicem u vrijeme njegovog cetnickog pohoda na BiH. Bio sam tada predsjednik Udruzenja novinara BiH i na nekoliko sjednica rukovodstva Saveza novinara Jugoslavije govorio o nacionalistickom djelovanju Vuka Draskovica i njegovim nasrtajima na Bosnu i Hercegovinu i njeno politicko rukovodstvo. On je tada, osim “Noza”, objavio i roman “Sudija” i brojne tekstove u novinama i casopisima u kojima je sa izrazito nacionalisticko-cetnickih pozicija cerecio tadasnje rukovodstvo BiH. Vrhunac te vrste agresije na BiH, dakle politicko-psiholoske, bilo je vandalsko uklanjanje Hamdije Pozderca s politicke scene i izazivanje opsteg rasula u politickom rukovodstvu BiH. Kad su bili uklonjeni simboli bosanskohercegovacke politicke stabilnosti Hamdija Pozderac i Branko Mikulic, aspirantima na BiH i njenu cjelovitost prolaz je bio sirom otvoren. Pa i Karadzicu. Draskovicevi tekstovi predstavljali su politicku pripremu za agresiju, njen prvi i najvazniji dio. Vuk Draskovic se, nakon niza godina posrtanja, uspeo na sami vrh politicke scene Srbije. I to na cetnickoj ideologiji. Postao je ministar vanjskih poslova. Kao najdosljedniji sljedbenik ideologije i politike cetnickog djenerala Draze, inicirao je zakon o izjednacavanju cetnika s partizanima. I uspio: Skupstina Srbije ogromnom vecinom glasova usvojila je njegov zakon i na taj nacin cijelom svijetu dala do znanja u kom pravcu se (o)krece Srbija. Sve sto se dogadja u Srbiji, i u Hrvatskoj, neizbjezno se odrazava na politicku situaciju u BiH. Ohrabrene ponasanjem svojih pokrovitelja iz Srbije, nacionalisticke stranke u RS su cetnickom vozdu i spomenik podigle. A cetnicko divljanje tek se moze ponovo ocekivati. Prikazivanje filma “Noz”, i to bas na Badnje vece, predstavlja svojevrsni nastavak agresije na BiH cije pripreme i jesu zapocele istoimenim romanom. Karadzic je agresiju na BiH, koju su zapoceli Draskovic i njegovi idejni i politicki istomisljenici, nastavio samo oruzanim sredstvima. Draskovic je danas ministar vanjskih poslova Srbije, a Karadzic na slobodi. Pa ti sad vidi sta znaci emitiranje filma “Noz” - kakvu poruku nosi! Sa stanovista politickog interesa BiH, ohrabruje cinjenica da danasnje politicko rukovodstvo Hrvatske, sa Stipom Mesicem i Ivom Sanaderom na celu, odlucno odbacuje pokusaje rehabilitacije ustastva i njegove fasisticke ideologije i bilo kakvih teritorijalnih pretenzija prema BiH. Njihov stav potvrdili su u najvecem procentu i biraci na nedavnim predsjednickim izborima, dajuci svoje glasove Mesicu i Jadranki Kosor, dok su najekstremnijim nacionalistima proustaske ideologije, vjernim sljedbenicima hegemonisticke politike Franje Tudjmana - Ivicu Pasalicu, Ljubi Cesicu Rojsu, Slavenu Letici, Miroslavu Ciri Blazevicu, Anti Kovacevicu, pa i Borisu Miksicu - masovno rekli “ne”. Na zalost, agresija s desne obale Drine se nastavlja. Opet preko Draze Mihailovica i Vuka Draskovica. A na lijevoj obali, kao sto pokazuju podizanje spomenika cetnickom vozdu u Dobrunu i prikazivanje filma “Noz” na bijeljinskoj TV, ima ko da ih doceka. Da li to (i) Pedi Esdaun vidi?!

Mirko SAGOLJ

Copyright © 1999-2000 OSLOBODJENJE Sarajevo
JBT

Post by JBT »

U zapadnoj demokratiji, gdje je poslednji rat bio onaj prije 60 godina, je zabranjeno podsticanje na mrznju protiv bilo koje grupacije ljudi.
Na zalost, kod nas jos uvijek prolaze fasisticke metode djelovanja i manipulisanja mase bez da se krivicno gone.
St.Germain

Post by St.Germain »

JBT wrote:U zapadnoj demokratiji, gdje je poslednji rat bio onaj prije 60 godina, je zabranjeno podsticanje na mrznju protiv bilo koje grupacije ljudi.
Na zalost, kod nas jos uvijek prolaze fasisticke metode djelovanja i manipulisanja mase bez da se krivicno gone.
zar nesto bolje ocekujes od dokazanih i rasnih fasista...demokratija je kod nas pojam koji je totalno izvrnut naopacke, ne zna se vise ni ko pije ni ko placa...

problem citavog Balkana je sto krivo shvata pojam tolerancije odredjenih politickih ideja sto je ustvari i bit demokratije. tolerisanje fasizma nije niti ce ikada biti demokratija, pa bila to Njemacka, Trinidad i Tobago ili Tunguzija...
Engram::X

Post by Engram::X »

http://www.rak.ba

ops..zaboravim da finzze & rak brinu samo o citiranju musafa i hudbama sa vremena na vrijeme :D

kako je to bilo par ranijih godina..:

Image
stelium

Post by stelium »

Prvo poluvrijeme nije bilo spremno docekano.Da li ce tako biti i sa drugim??
St.Germain

Post by St.Germain »

stelium wrote:Prvo poluvrijeme nije bilo spremno docekano.Da li ce tako biti i sa drugim??
ma da...a to bi ti ratovo je li :?
stelium

Post by stelium »

St.Germain wrote:
stelium wrote:Prvo poluvrijeme nije bilo spremno docekano.Da li ce tako biti i sa drugim??
Ne,naprotiv,samo sam pitanje postavio u eter odnosno glasno razmisljao!
Kad covjek svasta procita baci se u razmisljanje.
Nesto protiv?? :?
St.Germain

Post by St.Germain »

stelium wrote:
St.Germain wrote:
Ne,naprotiv,samo sam pitanje postavio u eter odnosno glasno razmisljao!
Kad covjek svasta procita baci se u razmisljanje.
Nesto protiv?? :?
ma nista, dok samo razmisljas :oops: :)
stelium

Post by stelium »

bosmen wrote:
St.Germain wrote:
Daj pošalji tom ratniku jedan ban minobacačem.Jedino minobacač može u brda dobaciti
Koja brda,vezisto??O cemu ti?
stelium

Post by stelium »

St.Germain wrote:[

ma nista, dok samo razmisljas :oops: :)
Trebam li tumaciti ove redove kao neku vrstu prijetnje?(pitam se,onako glasno razmisljajuci :? )
St.Germain

Post by St.Germain »

stelium wrote:
Trebam li tumaciti ove redove kao neku vrstu prijetnje?(pitam se,onako glasno razmisljajuci :? )
ne pretjeruj
zasto bih ti prijetio

ne volim podsticanje na mrznju i na rat

zato sam reagirao kako sam reagirao

smajlici su imali funkciju amortizacije slijetanja mog komentara u tvojoj percepciji

necemo zachatavati temu, je li

pozdrav

ps. Bosmen, dje je zapelo?

@stelium

prijatelju samo budi spreman ;)
stelium

Post by stelium »

Ok S.G.
Ja bih ipak da dodam jos jednu svoju pa da zavrsimo ovaj mini-chat.
Ono moje pitanje si postavim svaki put nakon citanja nekih redova o raznim cetnickim,ustaskim i islamsko-fundamentalistickim aktivitetima.
Na sve nacine sam vezan za moju domovinu Bosnu i Hercegovinu te me izuzetno pogode ovakve,gore navedene prijetnje od strane komsija.
Pacifista sam po prirodi i nikad mi nebi palo na pamet propagirati upotrebe sile ali kad cujem za ova komesanja i pomislim na moju familiju,ono racionalno se pretapa u emocionalno te cu ja i dalje imati u podsvjesti ono gore postavljeno pitanje,svidjalo se to nekom ili ne.

Pozdrav!
St.Germain

Post by St.Germain »

stelium wrote:Ok S.G.
Ja bih ipak da dodam jos jednu svoju pa da zavrsimo ovaj mini-chat.
Ono moje pitanje si postavim svaki put nakon citanja nekih redova o raznim cetnickim,ustaskim i islamsko-fundamentalistickim aktivitetima.
Na sve nacine sam vezan za moju domovinu Bosnu i Hercegovinu te me izuzetno pogode ovakve,gore navedene prijetnje od strane komsija.
Pacifista sam po prirodi i nikad mi nebi palo na pamet propagirati upotrebe sile ali kad cujem za ova komesanja i pomislim na moju familiju,ono racionalno se pretapa u emocionalno te cu ja i dalje imati u podsvjesti ono gore postavljeno pitanje,svidjalo se to nekom ili ne.

Pozdrav!
aferim na ovako iscrpnom i argumentovanom odgovoru, shvatam te u potpunosti,

pozdrav i tebi!
St.Germain

Post by St.Germain »

bosmen wrote:Nisam te baš skontao St germain????
greska u koracima

desava se i najboljima :oops:
BECHO

Post by BECHO »

Niko nema sto Srbin imade - takve vere, takvoga porekla, takve tolerancije i takvoga junastva! Ma vi ste ponos i dika jugoistocne Evrope! :D
victory

Post by victory »

Miroljubiva medijska bozicna cestitka, aferim!!!! :x

Za fasisticka orgijanja i medijsko propagiranje vjerske i nacionalne mrznje najmanje sto se moze uraditi jeste oduzimanje licence za emitovanje programa ovakvim medijskim brlozima.

Uostalom, nakotila se tona birokratije koja je placena da se bavi tim poslovima.

p.s.
Aferim i za Momu Kapora koji ne posustaje u svojim profasistickim tezgarenjima po majcici Srbiji i po bratskom entiteskom komsiluku.

Ko bi rek'o da ce ovaj olinjali fasista koji nas je zamajavao pricama o nedeljnim fasiranim sniclama i svakojakim drugim literarnim sapunicama tako brzo zamjeniti farmerice za cetnicko ruho?
violentjack

Post by violentjack »

A film je tako jadan..glumci zalosni..jos onaj hodza se bolje krsti nego pop :shock: :?
Post Reply