Ispustanje zraka iz kocionog sistema

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#1 Ispustanje zraka iz kocionog sistema

Post by corolla02 »

Treba mi jedan profesionalni i jeftini savjet :-D . Interesuje me da li neko ovdje ima iskustva sa ispustanjemm zraka iz kocionog systema!?
Naime, prosli vikend sam mijenjao zadnje kocnice/trombe kod prijatelja, auto Honda Civic 1996 koju je on kupio za svoju buducu zenicu koja treba da dodje iz Bosne. :D Prilikom zamjene sa obje stane zbog jakih opruga i stelovanja skinula se gumica sa cilindra u par navrata. Nakon namontiranja provozali sam auto i kocnice sad "tonu"-losije koci. Moje razmisljanje, da usred zmjene i skidanja gumica zrak je dospio u system sto utjece na kocenje. Oba cilindra inace ne cure.
Sad, slijedeci vikend imam namjeru da ih malo dotegnem i ispustim zrak ako ga ima. Koliko ja znam da prilikom ispustanja zraka treba nabiti pritisak, par puta kocnicom, drzati, te tom prilikom odaviti ispustni saraf na kocionom systemu koji se nalazi na zadnjim tockovima. Ova procedura se ponavlja u nekoliko navrata sve dok ne protekne solidan mlaz ulja bez zraka/baloncica.
Dakle, ima li jos necega da povedem racuna kad budem ovo radio i ko ima iskustva da podjeli, please?
Hvalla za vase komantare! :D
mayab

#2 Re: Help!?

Post by mayab »

To je to, samo sto treba postupak ispustanja zraka uraditi na svim točkovima,a ne samo nazad :thumbup:
101power

#3 Re: Help!?

Post by 101power »

zasto na svim tockovima ,ako je radio nazad???? prednji i zadnji tockovi uvijek su odvojeni.....
Ublehas

#4 Re: Ispustanje zraka iz kocionog sistema

Post by Ublehas »

Prvo, ako nemas iskustva i rutine u ovom poslu, povjeri nakom strucnjaku, ipak je kocnica u pitanju!
Treba ti jos neko pomoci ko ce sjediti u autu i pumpati kocnicu. Dobro bi bilo da prvo nadjes cijevcice (kao one od infuzije) koje odgovaraju na one ventilice za ozracivanje, nasadis ih, drugi kraj u posudu napunjenu uljem za kocnice, otvoris (odvrnes) ih obje i pustis da ulje izlazi samo neko vrijeme, vidjeces baloncice kroz cijevcice. Potom ces morati jedan po jedan ozracivati tako sto ce neko pumpati pedalu kocnine nekoliko puta, pritisnuti dok ti odvrces ventilice u pustas zrak iz sistema i drzati pritisnutom dok ne zavrnes ventil ponovo. Obicno oni se odvrnu za oko pola kruga. Kad prestanu se pojavljivati baloncici i pedala bude tvrda, pritegni ventilice i testiraj. NEZABORAVI DOLJEVATI ULJE U KOCNICE TOKOM OVOG POSTUPKA. Sve ovo mozes raditi i bez cijevcica, samo sto ulje prska okolo. Nebi lose bilo za svaki slucaj postupak uraditi i s prednjim kocnicama, preventive radi jer ako niste ozracili prosli put zrak je prosetao po sistemu, a zavisi od proizvodjaca da li je sistem prednjih i zadnjih tockova odvojen i na koji nacin.
Pazljivo sa odvrtanjem ventilica za ozracivanje, obicno malo speknu pa ih je teze popustiti, ocisti ih prvo i naspricaj WD 40 i sl, ako imas mali okasti kljuc bolje ga je koristiti od viljuskastog.
Ublehas

#5 Re: Ispustanje zraka iz kocionog sistema

Post by Ublehas »

i da se nadovezem, ako ulje nije curilo tokom zahvata od proslog vikenda, mozda i nije zrak u pitanju, provjerite jeste li ugradili odgovarajuce dijelove i podesili kocione obloge, obicno one imaju mehanizam samonastimavanja ali ako to nije dobro sklopljeno moze uzrokovati veliki hod pakni i samim tim pedale (propada previse). U pravilu, kad mijenjate dobos/trombl, mijenjate i pakne. Pri ugradnji novih dijelova obicno u pocetku se osjeti lagano slabije kocenje dok dijelovi nenasjednu kako treba, ali nesmije dolaziti do propadanja kocnice. Provjerite kako radi rucna kocnica takodje!
Ja sam se malo raspisao ali eto, nadam se da ce biti od korisiti.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#6 Re: Ispustanje zraka iz kocionog sistema

Post by corolla02 »

Ublehas wrote:i da se nadovezem, ako ulje nije curilo tokom zahvata od proslog vikenda, mozda i nije zrak u pitanju, provjerite jeste li ugradili odgovarajuce dijelove i podesili kocione obloge, obicno one imaju mehanizam samonastimavanja ali ako to nije dobro sklopljeno moze uzrokovati veliki hod pakni i samim tim pedale (propada previse). U pravilu, kad mijenjate dobos/trombl, mijenjate i pakne. Pri ugradnji novih dijelova obicno u pocetku se osjeti lagano slabije kocenje dok dijelovi nenasjednu kako treba, ali nesmije dolaziti do propadanja kocnice. Provjerite kako radi rucna kocnica takodje!
Ja sam se malo raspisao ali eto, nadam se da ce biti od korisiti.
Pravo detaljan savjet si mi dao. Pravi savjet na pravom mjjestu. :) Vec imam predstavu i sliku kako, sta, i kuda da radim. Svakako bit ce nas dvojica. Slazem se sa ispustom zraka na svim tockovima a inace rucna super radi. Jos cemo ih malo i dotegnuti i ispustiti zrak!
Hvalla puno.

@besana, znas kako je vazan svaki cent kod novih mladenaca, pa svaka pomoc od prijatelja dobro dodje.
:D
Hvalla mnogo i svim ostalim na vrijednim savjetima!
Post Reply