Ispravno postavljanje Zastave BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tavustavus

#51 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by tavustavus »

OKRENITE LJILJANE PA CES VIDJETI NA STA TO IZGLEDA...
It_is_a_Leclerc

#52 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

I mene strašno iritira što zvanične državne ustanove nemaju blage veze kako okrenuti zvaničnu državnu zastavu.
Nije sveto pismo. Samo treba zapamtiti da plavi dio uvijek treba biti sa desne strane, a ako je zastava obješena, onda sa desne strane i gore.
Nuken

#53 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by Nuken »

Image Moja zastava se ovako postavlja ;)
Last edited by Nuken on 13/10/2012 20:02, edited 1 time in total.
johnny_blazze

#54 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by johnny_blazze »

hipotenuza okrenuta prema gore :D
NoWayOut

#55 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by NoWayOut »

hodža wrote:ja znam kako se postavlja moja zastava, za vještačke me boli briga :oops:

Image
:thumbup:

Zemljo mojih snova, mojih pradjedova....
rookfash

#56 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by rookfash »

Nuken wrote:Image Moja zastava se ovako postavlja ;)
ili mozda ovako ;)

Image
Ripicipi

#57 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by Ripicipi »

R_v_P20 wrote:
R_v_P20 wrote:Moze li mi neko objasniti zasto je pogresno psotavljena zastava na Avazu ? Je li radi toga sto je trebalo upotrjebiit ovu verziju zastave : Image

To jest da bude u ovom polaozaju jer je na jarbolu ?
:? :? :?
Ma zastava na avazu je ispravno postavljena.
dingosp0

#58 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by dingosp0 »

koji smo mi bosnjaci debili to nidje nema, dosli neki levati iz EU napravili nam masonsku zastavu i mi to prihvatili kao nasu.... koji jad od naroda... sve buduce generacije nece ni znati sta su ljiljani, niti odakle poticu... niti cemo znati nasu historiju...jer EU i dusmani hoce da naprave od nas neku novu hibridnu rasu koja je po njima tek postala 92'e godine... tako da buduce generacije nece ni znati sta je bosna...nace ovu zastavu sa ljiljanima i pitati se sta je ovo..

a najgore u svemu ovome je sto smo mi kao narod to tako prihvatili fino... vidim na utakmicama 90% ovih plavo zutih sranja 10% ljiljana.. pitas ih koliko ima zvijezda zastava niko ne zna... 50% naroda ne zna ni postaviti je kako treba... nama su mogli nacrtati govno, mi bi ga prihvatili...

ova danasnja zastava ne pretstavlja nista, 9 zvijezda za sta? 7 na grbu ? plava boja ? zuta? kome ? zbog cega? trokut neki u obliku drzave lafo... ma cirkuz zivi... nikad nismo trebali prihvatit da se ukine prava zastava BiH... ako smo vec morali trebali smo mi odluciti kako ce nova izgledati..a ne neki papak iz EU...
amko76

#59 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by amko76 »

dingosp0 wrote:koji smo mi bosnjaci debili to nidje nema, dosli neki levati iz EU napravili nam masonsku zastavu i mi to prihvatili kao nasu.... koji jad od naroda... sve buduce generacije nece ni znati sta su ljiljani, niti odakle poticu... niti cemo znati nasu historiju...jer EU i dusmani hoce da naprave od nas neku novu hibridnu rasu koja je po njima tek postala 92'e godine... tako da buduce generacije nece ni znati sta je bosna...nace ovu zastavu sa ljiljanima i pitati se sta je ovo..

a najgore u svemu ovome je sto smo mi kao narod to tako prihvatili fino... vidim na utakmicama 90% ovih plavo zutih sranja 10% ljiljana.. pitas ih koliko ima zvijezda zastava niko ne zna... 50% naroda ne zna ni postaviti je kako treba... nama su mogli nacrtati govno, mi bi ga prihvatili...

ova danasnja zastava ne pretstavlja nista, 9 zvijezda za sta? 7 na grbu ? plava boja ? zuta? kome ? zbog cega? trokut neki u obliku drzave lafo... ma cirkuz zivi... nikad nismo trebali prihvatit da se ukine prava zastava BiH... ako smo vec morali trebali smo mi odluciti kako ce nova izgledati..a ne neki papak iz EU...
Pa poenta i jest da ne predstavlja ništa :)

Nametnuta od međunarodne zajednice, s obzirom da se nikad ne bismo, niti ćemo, dogovoriti oko iste. :wink:
dingosp0

#60 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by dingosp0 »

R_v_P20 wrote:ljijane zabranjuju unositi na utaknice te ih zastitari oduzimaju ili ti nema pristupa!
papci .. tako su meni policajci htjeli oduzeti zastavu pravu...
poceo sam se buniti, i prisao je momak iz specijalne jedinice i rekao kolegi da me prestane peglati.. :thumbup: svaka mu cast... jos je mladji momak.. dok je ovaj stari sigurno zaposljen pod tom starom zastavom i borio se pod istom....
ušće

#61 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by ušće »

Trenutno važeća zastava BiH .Gledajte i učite ...

http://www.srdanovic.com/DESIGN/Downloa ... aveBiH.pdf
limeni

#62 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by limeni »

dingosp0 wrote:koji smo mi bosnjaci debili to nidje nema, dosli neki levati iz EU napravili nam masonsku zastavu i mi to prihvatili kao nasu.... koji jad od naroda... sve buduce generacije nece ni znati sta su ljiljani, niti odakle poticu... niti cemo znati nasu historiju...jer EU i dusmani hoce da naprave od nas neku novu hibridnu rasu koja je po njima tek postala 92'e godine... tako da buduce generacije nece ni znati sta je bosna...nace ovu zastavu sa ljiljanima i pitati se sta je ovo..

sto je najzalosnije, umjesto da svi prihvate tu novu zastavu nesto je se nisam nagledao u zap. hercegovini i rs-u..
to je isto kao sulejman tihic i njegova kompromisna rijesenja koja samo nama idu na stetu..ljiljane cu uvijek nositi u srce, jer to je zastava nasa bosanska (jbo majku i na ovom klixu ima samo ova nova zastava) :bih: :lol:
dimenzija12

#63 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by dimenzija12 »

limeni wrote:

sto je najzalosnije, umjesto da svi prihvate tu novu zastavu nesto je se nisam nagledao u zap. hercegovini i rs-u..
to je isto kao sulejman tihic i njegova kompromisna rijesenja koja samo nama idu na stetu..ljiljane cu uvijek nositi u srce, jer to je zastava nasa bosanska (jbo majku i na ovom klixu ima samo ova nova zastava) :bih: :lol:
Image
TRŠ

#64 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by TRŠ »

Image

jedina zastava BiH a ove novonastale šprdancije me ne zanimaju :oops:
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#65 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by Zviz »

Austrijanci su direktni ljudi po svim pitanjima, oni prilaze problemu direktno. To npr. dokazuju njihove ceste i brojni tuneli. Mi smo zaobilaznici i volimo da sveramo po svim pitanjima. To npr. dokazuju nasi putevi. BiH je drzava na papiru a u realnosto nije nista. Zastava kopirana sa mesne konzerve iz 1993 god. svak svakog jbe gdje god stigne. Korupcija 112%, nezaposlenost kod omladine 95% kod odraslih 60%, imamo vise politicara i administracije nego 15 normalnih drzava. Ime valute koju koristimo ima ukradeno ime iz Top Liste Nadrealista. 75% omladine bi zdipiloiz BiH sutra da moze. Ako neko postavi zastavu naopako nije nista pogresno ucinio, jer je sve naopako!
rookfash

#66 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by rookfash »

ušće wrote:Trenutno važeća zastava BiH .Gledajte i učite ...

veceg komplikovanja i gluposti u zivotu nisam procitao
azdralovic

#67 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by azdralovic »

rookfash wrote:
ušće wrote:Trenutno važeća zastava BiH .Gledajte i učite ...

veceg komplikovanja i gluposti u zivotu nisam procitao
bas je jednostavno, kako god okrenes zastavu bitno je da je trokut okrenut onako kao BiH na karti :D

nazalost to se kosi sa ovim 90°u smjeru kazaljke na satu al sta ces
Lakat Jebić

#68 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by Lakat Jebić »

jel na kraju treba da bude ko grb, il da se okrene za 90 stepeni? :-) :-)
Adnan91ze

#69 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by Adnan91ze »

Država wrote:
Control panel wrote:Image

Nasa zastava na jarbolu.

Image

Nasa zastava kada je objesena.

i ovo su originalne boje zastave.

pravilo kod postavljanja da visi je da se spusti desni kraj zastave koja je na jarbolu u smijeru kazalji na satu. znaci desni kraj oboriti dolje i onda je tako objesiti.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Postavljanje zastave Bosne i Hercegovine definsisano je aktom o državnim obilježijima nakon što je došlo do nesporazuma između novootvorene ambasade Turske i naše vlade. Naime rečeno je da su oni pogrešno okačili zastavu u svim stilovima, vertikala, horizontala i ugao, međutim autor zastave je poslao nacrat (kao ovaj citirani) i na osnovu njega bi se trebala postavljat zastava.
Znači ovaj gore je ispravan način.
Mnoge zbunjuje to što je onda grb u suporotnosti sa zastavom u vertikali jer zvjezdice dođu na pogrešnu stranu, pa gospodo grb se izvodi kada je zastava u horizontali, Uporedite grb iz horizontale i vijet ćete da on predstavlja isječak zastave.

Jasno kod dan.
mahir985

#70 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by mahir985 »

TRŠ wrote:Image

Potpisujem :thumbup:
Akadi

#71 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by Akadi »

TRŠ wrote:Image

:thumbup:

Jedina zastava bosanska i vraticemo je kad tad.
tetka69

#72 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by tetka69 »

Pametna tema i hvala za informaciju jer nisam jednom zavrtala glavu u svim pravcima i smjerovima da skontam dali sam ja ili neko drugi ispravno postavili zastavu .Nesto sam vazda kontala da ovaj trokut predstavlja nekakav stilizovani oblik nasih granica pa sam je shodno tome i tako postavljala i smatrala ispravnim .Nazalost zastava kao zastava NISTA mi ne znaci , skrabotina ko iz zicegu izvucena , al ' ljiljani :D ... u svakom slucaju hvala pokretacu teme na korisnim informacijama :thumbup:
Adnan91ze

#73 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by Adnan91ze »

Za sve one koji misle da zastva nista ne znaci grdno su pogrijesili, kao i sve zastave svijeta i ova ima svoju heraldiku mada nije historijski poveziva za naše područije kao što je to štit sa ljiljanima na bijeloj podlozi.

Značenje boja na zastavi:
Bijela - čistoča i ujedno žrtva, simbolizira našu borbu za samostalnos za vlastitu naciju za vlastitu državu
Žuta - Često se vezuje za odanost ali na našoj zastavi simbolizira bolje sutra, nadu u boljitak.
Plava boja - je borba i snaga

Posmatrajući ova značenja sa simbolima na zastavi dobijamo slijedeće:
Trokut predstavlja granice naše države što znači država boljeg sutra nade u boljitak, plava pozadina je simbol borbe i snage, simbol neba koje krase zvjezde čistoče. Zvjezdice nisu slučajno tu one simbliziraju vremena kroz koje je prošla Bosna, ove dvije popolovljene simboliziraju vrijeme prije koje ne pamtimo i vrijeme koje dolazi.

Stoga zastava ima značenje samo se u javnosti malo o tome govori.
ovo je prepis iz teksta autora zastave napisan na engl verziji :thumbup:
Wind

#74 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by Wind »

Ko (ne)radi taj i griješi...

Image
Post Reply