Ispod koje godine se smatra da je neko umro prerano

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

arslanbey

#1 Ispod koje godine se smatra da je neko umro prerano

Post by arslanbey »

Ispod koje godine se smatra da je osoba umrla prerano'? do koje godine je opce prihvaceno da je "osoba umrla puno ranije nego sto je trebala"
kakavdanakneiskustvu

#2 Re: Ispod koje godine se smatra da je neko umro prerano

Post by kakavdanakneiskustvu »

da se pribiljezim na temu,i ne.ne zam kad je prerano
P308

#3 Re: Ispod koje godine se smatra da je neko umro prerano

Post by P308 »

Prosjecan zivotni vijek u BiH je 75 godina pa recimo da je sve ispod toga prerano.
lajkujMe

#4 Re: Ispod koje godine se smatra da je neko umro prerano

Post by lajkujMe »

Za mene sve ispod 60 godina je prerano ma da je i ta cifra na granici.
Mislim kad vidite neko lupam 56 godina umro onda je to fkt prerano. Neko u 65 umro hajde to je prihvatljivo inekako.
arslanbey

#5 Re: Ispod koje godine se smatra da je neko umro prerano

Post by arslanbey »

P308 wrote:Prosjecan zivotni vijek u BiH je 75 godina pa recimo da je sve ispod toga prerano.
Pa nebi bas rekao,,niko nece reci za covjeka u 65-oj da je umro u cvijetu mladosti,dok recimo osoba u 40-oj se smatra da je umrla puno prije svog vremena,kontas sta zelim? znaci koja je to granica do koje se smatra da je neko bas tragicno prerano otisao
fortaleza

#6 Re: Ispod koje godine se smatra da je neko umro prerano

Post by fortaleza »

Sve debelo ispod prosjeka je prerano, a europski prosjek je oko 76 za muškarce, a 80 za žene. Doduše, mi smo poseban slučaj i nije rjetkost u BiH da ljudi umiru u 60-tima zbog životnih uvjeta i raznih trauma, te novog faktora stila života, nažalost.

Kod nas je taj prosjek gotovo 10-tak godina manji za muškarce, a nešto manji i za žene s tim da kako nemamo statističke uvide ni u šta pa tako ni za prosjek duljine života.
arslanbey

#7 Re: Ispod koje godine se smatra da je neko umro prerano

Post by arslanbey »

fortaleza wrote:Sve debelo ispod prosjeka je prerano, a europski prosjek je oko 76 za muškarce, a 80 za žene. Doduše, mi smo poseban slučaj i nije rjetkost u BiH da ljudi umiru u 60-tima zbog životnih uvjeta i raznih trauma, te novog faktora stila života, nažalost.

Kod nas je taj prosjek gotovo 10-tak godina manji za muškarce, a nešto manji i za žene s tim da kako nemamo statističke uvide ni u šta pa tako ni za prosjek duljine života.
Pa znas sta je prosjek? ako je prosjek 76 godina,,onda recimo neko od 66 godina nije umro prenano....ali eto mozemo reci neko od 50 je otisao previse rano
Did

#8 Re: Ispod koje godine se smatra da je neko umro prerano

Post by Did »

Meni najviše bude žao kad čujem da je umro neko ko ima između 60 i 65 godina. Nema rahatluka, uživanja sa unucima, uživanja u penziji.
Nekako ko da tresneš u ciljnoj ravnini.
York Light 100`s

#9 Re: Ispod koje godine se smatra da je neko umro prerano

Post by York Light 100`s »

Kada umre neko nepoznat onda 60 godina nije prerano, kada umre neko tvoj i 80 godina je rano
arslanbey

#10 Re: Ispod koje godine se smatra da je neko umro prerano

Post by arslanbey »

York Light 100`s wrote:Kada umre neko nepoznat onda 60 godina nije prerano, kada umre neko tvoj i 80 godina je rano
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
arslanbey

#11 Re: Ispod koje godine se smatra da je neko umro prerano

Post by arslanbey »

Did wrote:Meni najviše bude žao kad čujem da je umro neko ko ima između 60 i 65 godina. Nema rahatluka, uživanja sa unucima, uživanja u penziji.
Nekako ko da tresneš u ciljnoj ravnini.
Penziju treba prilagoditi prosjeku zivota,,recimo moze proci u Svedskoj u 65-oj jer kod njih slabo ko umre prije 75...dok kod nas mnogi,jako mnogi,pocinju vec od 60-e
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12 Re: Ispod koje godine se smatra da je neko umro prerano

Post by Truba »

sve ispod 75 je premalo
Digla_da_kreci

#13 Re: Ispod koje godine se smatra da je neko umro prerano

Post by Digla_da_kreci »

Naravno da smrt covjeka od 65 moze iznenaditi i komentarisati se kao rano ako nije imao neke teze zdravstvene probleme.
Ima starijih ljudi koji se dobro drze, poletni i onako energicni, veseli, tu i tamo tabletica za regulisanje krvnog pritiska, vidjas ih svakodnevno i djeluju dobro kao i neko sa 40, 50 i onda odjednom cujes da je umro, ljude iznenadi neocekivano.
arslanbey

#14 Re: Ispod koje godine se smatra da je neko umro prerano

Post by arslanbey »

Digla_da_kreci wrote:Naravno da smrt covjeka od 65 moze iznenaditi i komentarisati se kao rano ako nije imao neke teze zdravstvene probleme.
Ima starijih ljudi koji se dobro drze, poletni i onako energicni, veseli, tu i tamo tabletica za regulisanje krvnog pritiska, vidjas ih svakodnevno i djeluju dobro kao i neko sa 40, 50 i onda odjednom cujes da je umro, ljude iznenadi neocekivano.

rano u smislu mogao je jos,nije docekao duboku starost,ali ne rano u smislu prerano otisao,jos je mlad bio
Digla_da_kreci

#16 Re: Ispod koje godine se smatra da je neko umro prerano

Post by Digla_da_kreci »

arslanbey wrote:rano u smislu mogao je jos,nije docekao duboku starost,ali ne rano u smislu prerano otisao,jos je mlad bio
Ma da, upravo tako. Nije da ce iko reci da je mlad nego vise se osjeca zal ako je bio dobro i mogao je komotno jos zivjeti.
Ali ko nas pita, je l'. :)
al_akhisari

#17 Re: Ispod koje godine se smatra da je neko umro prerano

Post by al_akhisari »

...po meni je važniji kvalitet, nego ukupan broj godina...smrt ponekad dođe kao spas i dar; iako bih se složio da je sve ispod 70-75 rano
relax11

#18 Re: Ispod koje godine se smatra da je neko umro prerano

Post by relax11 »

Ja kad sma imao 20, i kad umre osoba od 50 godina, pa eto hajde bio je star, a sad vec kad se ima 40 i kusur smatram oko 70 godina :-)

Ako dodem do 60, mozda ce tada biti 80 :lol:
fortaleza

#19 Re: Ispod koje godine se smatra da je neko umro prerano

Post by fortaleza »

hrastov žižak wrote:dvaesedme
Prokleta godina za slavne, masanjih je umrla sa 27, većinom od predoziranja.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#20 Re: Ispod koje godine se smatra da je neko umro prerano

Post by Zviz »

Poznam jednog ... djed mu 90 i kusur... naka tetka dozivila 107! Jos neka 102! Isto neki rod malo dosta ih preko 80! Kaze kod njih u prordici kad pricas o rodjacima ono mislis da je rijec o ljudima 45 godina ono sve oko 60-65, jer su im i dalje roditelji, vecini ziva.

Zeza se kaze nikad doci na red na nasljedstvo :D

Kod mene je vako svak ko je bio dusa od covjeka ono kome sam se uvjek radovo kad bi se sreli itd. su mandrknuli prerano i kad kazem preprano mislim daleko od nekog prosjeka 75 god. A sve ove sto covjeku idu na zivice, ko u inat nece, nego da ti jos idu vise na zivice... ja mislim da je to tao nekako podjeljeno...

To kad je neko mlad itd. U Danskoj kazu mlad je umro kad umre sa 70 godina. Kao prosjek je oko 80.
rekla-kazala

#22 Re: Ispod koje godine se smatra da je neko umro prerano

Post by rekla-kazala »

Uvjek je prerano,... posebno ako je čovjek bio pokretan, bez bolova, nije mu trebala ničija pomoć i radovao se životu.
Sjetih se sutuacije kad Alan Ford na proslavi rođendana Broju 1 uzviknu: " Živio ti nama 1000 godina " ! Na što će Broj 1 mrtav hladan: " Neka sinko, pusti nek odluči sudbina" !
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#23 Re: Ispod koje godine se smatra da je neko umro prerano

Post by Truba »

kad vidim smrtovnice iznenada nas je napustila
preko cijele stranice... slika kad je imala 50-60
a ono gospođa 88 ili tako nešto

a ispod dijete ili djevojka od 25

tuga
Drinski

#24 Re: Ispod koje godine se smatra da je neko umro prerano

Post by Drinski »

Kada sam bio dijete...čujem, neko umro, vele mlad bio, 37,38, 40 godina...kako mlad, mislim sam u sebi,....a zapravo, mislim da se ljudi ne osjecaju starim i zrelim za umiranje...pa su svi mladi... :mrgreen:
amiliana

#25 Re: Ispod koje godine se smatra da je neko umro prerano

Post by amiliana »

arslanbey wrote:Ispod koje godine se smatra da je osoba umrla prerano'? do koje godine je opce prihvaceno da je "osoba umrla puno ranije nego sto je trebala"
Ljudi umiru mladi , tuzno je kad umre sa 50 ili 60 moja baka je zivjela 81 godinu kako ti je sudjeno mada ima dosta toga i o nacinu zivota kako brines o sebi i koliko si ocuvan.Mislim da pravilan nacin zivota doprinosi jednako tome.
Post Reply