Isplativost autoplina

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

chuchumbamayumbe

#51 Re: Isplativost autoplina

Post by chuchumbamayumbe »

aksiom wrote:Pozz, da se i ja ukljucim- ugradio sam plin u auto( VW Venta) u maju- znaci vec 6.mj vozim na plin presao sam za to vrijeme 10000Km i vec mogu rec da mi se plin isplatio- a nedavno je u moju porodicu dosao jos jedan plinas(Accent) s ugradjenim plinom i nismo se uopce dvoumili kad smo kupovali auto-dali plin ili ne, vjerujte kad ti mjesecno ustedis 100-200KM vozeci na plin umjesto na benzin-to je lijepa svota.. ljudi koji se boje plina neka malo bolje progooglaju pa vide crash testove i koliko je siguran auto na plin a koliko na benzin (mislim pritom na istjecanje benzina i plina iz auta) ,
btw kod nas u Tesnju je plin 1.05 - na plinari dok je na benziskoj 1.15 ..
Koliko to mjesecno prelazis kada uspijes ustedjeti 100-200 km na razlici izmedju plina i beMzina?!
Je li to racunas za oba automobila, ili za svaki posebno?!
Clint_Eastwood

#52 Re: Isplativost autoplina

Post by Clint_Eastwood »

d2 wrote:sve se bojim da nekoga uz svijetu zaboli sto u FBIH nije regulisano to podrucje drug...
A dobro, još nisam išao vani s ovim autom, a i kad budem išao gledat ću da budem u koloni jer je tako manja mogućnost da me zaustave. A i ako me zaustave, opet mi se lakše opravdat s atestom nekom razumnom policajcu nego onome koji nema nikakav papir.
Clint_Eastwood

#53 Re: Isplativost autoplina

Post by Clint_Eastwood »

chuchumbamayumbe wrote:
aksiom wrote:Pozz, da se i ja ukljucim- ugradio sam plin u auto( VW Venta) u maju- znaci vec 6.mj vozim na plin presao sam za to vrijeme 10000Km i vec mogu rec da mi se plin isplatio- a nedavno je u moju porodicu dosao jos jedan plinas(Accent) s ugradjenim plinom i nismo se uopce dvoumili kad smo kupovali auto-dali plin ili ne, vjerujte kad ti mjesecno ustedis 100-200KM vozeci na plin umjesto na benzin-to je lijepa svota.. ljudi koji se boje plina neka malo bolje progooglaju pa vide crash testove i koliko je siguran auto na plin a koliko na benzin (mislim pritom na istjecanje benzina i plina iz auta) ,
btw kod nas u Tesnju je plin 1.05 - na plinari dok je na benziskoj 1.15 ..
Koliko to mjesecno prelazis kada uspijes ustedjeti 100-200 km na razlici izmedju plina i beMzina?!
Je li to racunas za oba automobila, ili za svaki posebno?!
Pa mogao je uštedjeti kad je benzin bio duplo skuplji od plina, a to nije bilo davno. Eto sam izračunaj, na 100 litara imao je uštedu od najmanje 100 KM, a sa 100 litara, sa nekim autom koji troši npr. 8 litara, možeš preći 1250km što i nije neka velika mjesečna distanca, ja toliko pređem mjesečno, a vozim auto relativno rijetko. Znači da uštedi 200KM trebao je preći 2500km mjesečno.
aksiom

#54 Re: Isplativost autoplina

Post by aksiom »

i racunao sam na toliku ustedu kad je litra bila preko 2kM- mjesecno radim oko 1500km, a sada kad je 1.55 jebiga nema neke velike ustede, ali kao sto je neko u proslom postu rekao-neka ima plin kao alternativa u autu- nemozemo znat do kad ce ovi nasi lopovi drzat benzin na ovoj cijeni, jebem ti samo pogledaj ovo kad je barel bio 130dolara - kod nas je benzin skocio do 2.2KM najvisa granica a koliko je sada?? mislim oko 45 dolara, a kod su jedva uspjeli spustit cijenu do 1.6KM,
taksimetar

#55 Re: Isplativost autoplina

Post by taksimetar »

Evo i ja ugradio plin prije desetak dana.

Motor je Fiatov 1,6 16V i mogu reci sljedece:

Potrosnja plina u odnosu na benzin nije veca za 10-15% vec najmanje 20%.

U redu, jos uvijek se isplati. Medjutim to nije UPOLA jeftinije vec recimo, realno 35% jeftinije
(jos uvijek treba i dio benzina kad se starta).

Dobra je stvar sto se sa plinom znacajno poveca radius kretanja jer imas dva rezervoara i dvije vrste goriva, sto nije nimalo lose.

Ali, posto sam ja probao sve varijante, reci cu ovo:

VW 1,9 TDI JE ZAKON !
Drvosjeca iz Dejcica

#56 Re: Isplativost autoplina

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

taksimetar wrote:Evo i ja ugradio plin prije desetak dana.

U redu, jos uvijek se isplati. Medjutim to nije UPOLA jeftinije vec recimo, realno 35% jeftinije

Dobra je stvar sto se sa plinom znacajno poveca radius kretanja jer imas dva rezervoara i dvije vrste goriva, sto nije nimalo lose.

VW 1,9 TDI JE ZAKON !
Nisi ti probao Mercedes 1,7 CDI, 90KS, da vidis sta znaci voziti ekonomicno, jeftino i sigurno. :thumbup:
MC_82

#57 Re: Isplativost autoplina

Post by MC_82 »

taksimetar wrote:Evo i ja ugradio plin prije desetak dana.

VW 1,9 TDI JE ZAKON !
nije ti majstor dobro naštimao plinsku instalaciju. odgovorno tvrdim da na sekvent sistemu potoršnja na plinu je veća nakih 10-15%. ja sam od ugradnje plina prešao malo više od 5000km i neki dan sam računao koliko bi potrošio na benzin a koliko sam do sada potrošio na plin. otprilike 1250KM na benzin, a za plin sam potrošio cca650-700KM računajući i potrošeni benzin potreban za prve kilometre, dok ne prebaci na plin. moram reći da je većina pređenog puta loko vožnja, tako da neko ko više vozi na otvorenom ima još bolji omjer u korist plina. meni se to pokazalo opravdanom investicijom.
AdnanSA

#58 Re: Isplativost autoplina

Post by AdnanSA »

Čim Talijani koriste LPG u tolikoj mjeri onda je to sigurno isplativo. Nisu to oni uveli badava.
U gradskoj vožnji treba mi 12 litara benzina a to je 23,60 KM, plina mi treba 14 litara a to je 12,50 KM. Dakle 11,1 KM manje. Na hiljadu km bi to značilo 111 KM uštede a na 15 000 km koliko ja godišnje vozim 1665 KM.
Ovo vrijedi samo po sadašnjim cijenama goriva BNB 95- 1,97 KM a plin 0,89 KM
Sada imaš malo i održavanja plinske instalacije i tako to ali opet ako pogledaš kolika je ušteda na 15 000 KM onda ti je sve jasno da li je ili nije isplativ plin.
Druga opcija je kupiti nekog malog dizela koji će trošiti 5-6 litara nafte po gradu
shlauf

#59 Re: Isplativost autoplina

Post by shlauf »

Renault LAGUNA 1,9 dCi

dizel zakon a vi računajte o isplativosti koliko hoćete, jedino skidam kapu onima koji prelaze godišnje enormno mnogo kilometara a takvi su rijetki.

Alee aleeeeeeee :dance:

Ljubiše mi mog !!!!
ARmAn1i

#60 Re: Isplativost autoplina

Post by ARmAn1i »

AdnanSA wrote:Čim Talijani koriste LPG u tolikoj mjeri onda je to sigurno isplativo. Nisu to oni uveli badava.
U gradskoj vožnji treba mi 12 litara benzina a to je 23,60 KM, plina mi treba 14 litara a to je 12,50 KM. Dakle 11,1 KM manje. Na hiljadu km bi to značilo 111 KM uštede a na 15 000 km koliko ja godišnje vozim 1665 KM.
Ovo vrijedi samo po sadašnjim cijenama goriva BNB 95- 1,97 KM a plin 0,89 KM
Sada imaš malo i održavanja plinske instalacije i tako to ali opet ako pogledaš kolika je ušteda na 15 000 KM onda ti je sve jasno da li je ili nije isplativ plin.
Druga opcija je kupiti nekog malog dizela koji će trošiti 5-6 litara nafte po gradu
Odma da kazem nisam bas nesto previse uvjeren u mnogo vecu isplativost plina, a nikad nisam vozio auto koje ima ugradjen plin, sad kazem sta sam cuo onako narodski, da se ne smije bas forsirat na velike obrtaje i pitao bih vas koji vozite kako hvata jaci gas ?

-Dalje, jedan citat sa drugog foruma, a boldirano je ono sto mene interesuje i ako neko moze dat konkretan odgovor:
. wrote:Radim dosta km godišnje, ugradnja plina bi mi se po mom računu isplatila na oko 50.000 km, ali onda sam doznao da ako želiš pravilno voziti na plin i sačuvati motor, onda moraš trošiti barem jedan rezervoar plina pa jedan rezervoar benzina, e onda točka isplativosti više nije 50.000 km nego 100.000 km, a tad već ni auto koji je trošio plin kao nije za ništ više. I to u slučaju ako nemaš neki peh na motoru zbog plina. Naime, neki smatraju da ovo s produžavanjem vijeka motora baš i ne stoji jer plin je suhi medij, a to da baš ne koristi previše motoru (klipovi i to)

A najčešći (i najbenigniji) problem koji se spominje je začepljenje filtera jer često plin nije čisti, a izmjena filtera dođe oko 1.000 kn.
AdnanSA

#61 Re: Isplativost autoplina

Post by AdnanSA »

Moj Volvo je do sada prešao 270 000 km od toga 200 000 km na plin. Motor je još uvijek ok i vuče kao vo.
Potrebno je po pravilima trošiti 5 rez. plina i 1 rez. benzina. Ja se naravno ne držim tog pravila. Nego ga jednom sedmično propušem na auto putu na benzin. Zamjena filtera za plin kod nas košta 10-20 KM i treba ga obaviti u servisu nikako kod kuće.Nije preporučljivo auto tjerati preko 4500 obrtaja na plinu neko duže vrijeme. Mogu se spaliti ventili.
Discball

#62 Re: Isplativost autoplina

Post by Discball »

Svi oni koji voze na dizel neka i dalje nastave voziti na dizel, jer što manje bude "pametnih" to će nama "glupima" biti bolje, tj. cijena plina će ostati ovakva kakva jeste.

Što se tiče primanja gasa, ne brinite sigurno prima jednako dobro kao na benzin a još bolje nego na dizel.

Što se tiče štetnosti za motor to je istina, postoji manja lista motora koji imaju ovaj problem, ali samo za neke relativno novije motore u koje su proizvođači odlučili da stave sjedišta ventila od mekše (čitaj jeftinije) legure.

Isto tako treba znati da ako je prije trebalo raditi popravku zbog te legure kad se vozi na benzin s kvalitetnijim sjedištima na 500K sad treba na 300K, naravno ovi problemi su bili evidentirani s povećanim brojem reklamacija po osnovu garancija, tako da posljednje tri godine proizvođači ponovo stavljaju kvalitetne materijale za tu namjenu. To dokazuje veliki broj modela koji se iz fabrike direktno nude s LPG sistemom. Naravno gore navedeni problem je rješiv ugradnjom dodatnog podmazivanja ventila.

Što se tiče isplativosti mene za moju OPEL Omegu 2.0i 16V sada u zimskom periodu na 100Km dođe oko 13KM zajedno i plina i benzina i to samo vožnja po gradu, to je prevedeno na cijenu benzina kao neko auto koje troši 6,6 litara po gradu, a ljeti ova cifra ide lako ispod 9KM po gradu na 100Km prevedeno kao auto koje troši 4,56l /100Km ,jer se motor brže ugrije a i cijena plina je ljeti 0,65-0,70 dok je sada 0,87-1,05 a benzin je konstantno cijelo vrijeme oko 1,95. Ovi podaci su provjereni zimus po sistemu pun rezervoar plina i benzina do praznog plina, ponovo punjenje i jednog i drugog do vrha i sve to podijeljeno s kilometražom.

Jesenas sam napravio malu turu Italija, Francuska (do Španjolske granice), Njemačka centralni dio, Austria i nazad, cca 5000Km cijena goriva je tamo prosjek što benzin što dizel 1,2-1,3 EUR a cijena plina 0,47-0,65 gdje sam ja najskuplje sipao, svakako da se i to isplati na dizel :D :D :D :D :D

Isplativost za mene nije uopšte upitna :D :D :D :D :D :D
Post Reply