Isplativnost d.o.o. vs obrt?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
RDS

#1 Isplativnost d.o.o. vs obrt?

Post by RDS »

Samo par jednostavnih pitanja, zbog stalnih promjena zakona, te nepostajanja jedinstvenog mjesta za informisanje o pojedinim detaljima (barem po mome saznanju):

a) Kod otvaranja d.o.o., kakav je zakon o porezu na dobit? Kojim sve porezima je uopšte opterećena firma? Kakva su pravila za ulazak u sistem PDV-a? Da li je firma oslobođena prvu godinu, od čega to uopšte zavisi?
b) Obrt - šta je to tačno - znam da postoji kućna radinost, te dodatna djelatnost ... Kako se tu obrt uklapa, ne razumijem povezanosti baš :(
c) Da li je tačno da d.o.o. mora imati dodatno zaposlenog radnika, osim direktora (osnivača)?

Hvala Vam unaprijed mnogo na odgovorima ... Ostanite najbolji ! :)

:sax:
TM_AGENT

#2 Re: Isplativnost d.o.o. vs obrt?

Post by TM_AGENT »

RDS wrote:Samo par jednostavnih pitanja, zbog stalnih promjena zakona, te nepostajanja jedinstvenog mjesta za informisanje o pojedinim detaljima (barem po mome saznanju):

a) Kod otvaranja d.o.o., kakav je zakon o porezu na dobit? Kojim sve porezima je uopšte opterećena firma? Kakva su pravila za ulazak u sistem PDV-a? Da li je firma oslobođena prvu godinu, od čega to uopšte zavisi?
b) Obrt - šta je to tačno - znam da postoji kućna radinost, te dodatna djelatnost ... Kako se tu obrt uklapa, ne razumijem povezanosti baš :(
c) Da li je tačno da d.o.o. mora imati dodatno zaposlenog radnika, osim direktora (osnivača)?

Hvala Vam unaprijed mnogo na odgovorima ... Ostanite najbolji ! :)

:sax:
Auuu, pa ja bih o ovome mogao napisati 5 stranica, Times New Roman, font size 11 :)) znaš li ti samo da se mora konsultirati više od 5 zakona da se ovo odgovori :))
RDS

#3 Re: Isplativnost d.o.o. vs obrt?

Post by RDS »

@TM_AGENT:

Pa ok, shvatam da pitam mnogo, ako ti nije problem, de mi bar napiši (ako znaš) gdje bih mogao pogledati te zakone?

Vjerujem da svi što bi željeli pokrenuti nešto svoje imaju ista/slična pitanja :(
Prolaznik

#4 Re: Isplativnost d.o.o. vs obrt?

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 20:51, edited 1 time in total.
RDS

#5 Re: Isplativnost d.o.o. vs obrt?

Post by RDS »

@Prolaznik - Upravo si svima naglasio da imaš firmu 12 godina, i da misliš da su svi oko tebe idioti ... Svaka čast, nema šta ;) Dok si cijeli odgovor mogao napisati u toliko riječi, ti si to iskoristio za očito nešto korisnije.

Nisam pitao da mi netko objašnjava šta je dvojno knjigovodstvo, nisam tražio da mi netko pravi b. plan, samo me zanimaju informacije o trenutnoj stopi poreza na dohodak, te do koje sume (vjerovatno) firme ulaze/ne u sistem PDV-a, te kako to inače u BiH funkcionira . . .

Ne zanima me da se s nekim dokazujem ko je gluplji ;) :D
nidokralj

#6 Re: Isplativnost d.o.o. vs obrt?

Post by nidokralj »

sve zavisi na sta pucas.ako mislis taj svoj obrt drzati u nekim skromnim granicama bez veceg sirenja onda osnuj obrt.a d.o.o. je vec veci kalibar
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#7 Re: Isplativnost d.o.o. vs obrt?

Post by KatarinaKosaca »

RDS wrote:@Prolaznik - Upravo si svima naglasio da imaš firmu 12 godina, i da misliš da su svi oko tebe idioti ... Svaka čast, nema šta ;) Dok si cijeli odgovor mogao napisati u toliko riječi, ti si to iskoristio za očito nešto korisnije.

Nisam pitao da mi netko objašnjava šta je dvojno knjigovodstvo, nisam tražio da mi netko pravi b. plan, samo me zanimaju informacije o trenutnoj stopi poreza na dohodak, te do koje sume (vjerovatno) firme ulaze/ne u sistem PDV-a, te kako to inače u BiH funkcionira . . .

Ne zanima me da se s nekim dokazujem ko je gluplji ;) :D
Bez obzira kojim je tonom Prolaznik to rekao, zaista si otvorio čitav splet konsalting usluga. Možda nisi ni svjestan. Ja bih ti rađe uradila kratak biznis plan nego ovo sve objasnila, jer je zaista jako kompleksno i široko. Uzmi zakone,ako ti se ne plaća konsultant i malo po malo. Puno toga si pitao..........
Prolaznik

#8 Re: Isplativnost d.o.o. vs obrt?

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 20:51, edited 1 time in total.
TM_AGENT

#9 Re: Isplativnost d.o.o. vs obrt?

Post by TM_AGENT »

Uglavnom, za PDV imas stranicu Uprave za indirektno i tamo puno propisa i odgovora na pitanja, stranica je http://www.uino.gov.ba

Ako mislis osnivati STR, SUR i sl.to imas na svakoj stranici opcine, evo na stranici novigradsarajevo.ba imas i neku edukaciju-Centar za razvoj biznisa

Zakon o porezu na dobit - http://www.pufbih.ba/zakoni/ZAKON%20O%2 ... %20BOS.pdf - mislim da je ovo aktuelni.

Ovo je mislim novi zakon o obrtu FBiH iz 2009 http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... /22hrv.htm

Imas dobru stranicu pokreniposao.ba mislim da ovdje imas puno zakona i korisnih clanaka.

Nadam se da ti je bar malo pomoglo.
RDS

#10 Re: Isplativnost d.o.o. vs obrt?

Post by RDS »

@TM_AGENT:

Hvala ti neprocjenjivo, baš sam ovako nešto i tražio ... Google me stalno bacao na .hr stranice, a pretragom isključivo bosanskih nisam uspio naići na ovu upravu za inderektno ... :)

@Prolaznik:

Oprosti molim te ako si se našao uvrijeđenim za onu zadnju rečenicu, samom činjenicom da sam i sebi rekao da sam glup mislio sam da se shvata sarkazam i ironija ... Nije mi namjera pokretati flame...
ALI, mani me svojih frustracija za koje smatraš da cijeli svijet treba da zna. OK, shvatam u kakvoj se državi nalazimo. Shvatam da smo svi na meti budala sa svih strana koji čekaju da naplate ono za što nisu kamena pomakli. Mene zanima zašto ti to shvataš da si jedini koji je to iskusio? Ti si u jednoj rečenici obuhvatio svu moju kompetentnost, znanje i sve sposobnosti i spustio ih na nulu. Ako želiš brate unovčiti što znaš, napiši knjigu, vjerujem da će imati svoju publiku. Nisam tražio to znanje od tebe. Ovo što mi je TM_AGENT dao mi je i više nego dovoljno, iako sam očito preširoko postavio pitanje tako da većina nije ni skontala šta hoću.
Ovakvi likovi kao ti odbijaju dati svoje prezentacije na fax-u s kojih studenti prepisuju tekst ... Smješno. Naplatio bi mi da objasniš šta je dvojno knjigovodstvo?

Šta bi onda rekao na ljude koji nešto ovako pišu?

http://ekonomija.wordpress.com/2009/04/ ... lkulacija/

YouTube nemoj ni da pokrećem ...
Neelix

#11 Re: Isplativnost d.o.o. vs obrt?

Post by Neelix »

mogul ja prvi nesto konkretno rec :)

u sistem PDV-a ulazis ako imas vise od 50.000 KM prometa godisnje.

za d.o.o. sigurno moras imati makar jos jednog zaposlenog osim direktora, a moguce i dvojicu (nisam 100% siguran za ovo).

ostalo ne znam hebiga :)
RDS

#12 Re: Isplativnost d.o.o. vs obrt?

Post by RDS »

@Neelix:

Zahvaljujem :thumbup: :D
djulba

#13 Re: Isplativnost d.o.o. vs obrt?

Post by djulba »

D.O.O.

Osnivački kapital 2000,00 + 1000 raznih taksi, moraš imat direktora i jednog radnika, plaćaš porez na dobit 10 %, ako napravš promet preko 50.000 KM ulaziš u PDV. minimalan iznos novca za plate i doprinose mjesečno ti je 1200 za direktora i radnika + računovodstvo + ostali troškovi. Kazne za d.o.o. su daleko veće od kazni koje imaš kao samostalni poduzetnik.

SAMOSTALNI PODUZETNIK OSNOVNA DJELATNOST, DODATNA DJELATNOST I DOPUNSKA DJELATNOST

Možes se registrovati kao samostalni poduzetnik. možeš biti samo ti zaposlen. mjesečno ti treba 325,00 KM za tvoje doprinose. možeš raspolagati gotovinom kako hočeš. plaćaš porez 10 posto na tvoj dohodak po osnovu godišnjeg obračuna.

Možeš se registrovati kao dodatna djelatnost pod uslovom da si zaposlen negdje i onda moraš zaposliti jednog radnika tada ti je mjesečno minimalno 600,00 KM za tog radnika. raspolažeš novcem kako hočeš i plaćaš 10 % poreza na osnovu godišnjeg.

kao dopunska djelatnost se možeš registrovati ako si zaposlen negdje i tada možeš po zakonu raditi samo 20 sati sedmično. ali to ti je samo za neke usluge a ne znam šta si ti mislio radit.

Uglavnom ja ti preporučujem da se registruješ kao samostalni poduzetnik a ako si zaposlen onda kao dodatnu djelatnost. ja imam trenutno dvije D.O.O. firme koje se gase jer ne mogu da izdrže velike troškove a da ti ne spominjem gnjavažu oko gašenja sada se ujedaju za gu..cu.

Najvažnije je da imaš posla ne zalijeći se ni kao poduzetnik ako nemaš nešto već uhodano. jer uvjek imaš mjesečne troškove koji se moraju platiti a ako nema posla od čega ćeš ih platit.
Pozdrav, nadam se da sam pomogao.
RDS

#15 Re: Isplativnost d.o.o. vs obrt?

Post by RDS »

djulba wrote:Pozdrav, nadam se da sam pomogao.
Ne samo da si meni pomogao, već i svima koje ovo zanima ... U moje ime, iskreno hvala.

@dadoka84:

Thx također, informacija nikad na odmet ;)

Stay the best :thumbup:, now I leave for my plan to take over the world :evil:
dadoka84

#16 Re: Isplativnost d.o.o. vs obrt?

Post by dadoka84 »

Nek je sa srecom. Vrlo je vazno da nadjes dobrog racunovodju, a koji nije skup. Oni ti mogu svojim savjetima itekako pomoci. Ako ces doo registrovati gledaj da je lokacija na koju ces regat firmu fiksna jer procedura za preseljenje i nije bas jeftina ni jednostavna. Sretno :D
Neelix

#17 Re: Isplativnost d.o.o. vs obrt?

Post by Neelix »

ako te zanima dobar, a povoljan racunovodja, posalji pp ;-)
statix

#18 Re: Isplativnost d.o.o. vs obrt?

Post by statix »

dadoka84 wrote:Nek je sa srecom. Vrlo je vazno da nadjes dobrog racunovodju, a koji nije skup. Oni ti mogu svojim savjetima itekako pomoci. Ako ces doo registrovati gledaj da je lokacija na koju ces regat firmu fiksna jer procedura za preseljenje i nije bas jeftina ni jednostavna. Sretno :D
I da je lokacija registrovana kao poslovni prostor. Svaka promjena adrese zahtjeva izmjenu odluke o osnivanju drustva kod notara, sto kosta,ne ispod 200km.Sretno.
Žućo

#19 Re: Isplativnost d.o.o. vs obrt?

Post by Žućo »

Može li neko pojasniti "raspolaganje gotovinom" za samostalne poduzetnike, a u vezi porezno priznatih i nepriznatih troškova.
Thx
lara b.

#20 Re: Isplativnost d.o.o. vs obrt?

Post by lara b. »

postupak registracije d.o.o. za Federaciju
Federacija BiH
1.Osnivački akt
2.Otvaranje prelaznog računa u banci
3.Poresko uvjerenje
4.Izjave
5.Izjava o neposjedovanju drugog privrednog subjekta i Izjava o prihvatanju dužnosti direktora)
6.Obrasci za registraciju privrednog društva
7.Dobijanje Sudskog rješenja o registraciji preduzeća
8.Dobijanje rješenja tržišne inspekcije
9.Dodjeljivanje statističkog broja
10.Dobijanje poreskog identifikacionog broja
11.Otvaranje stalnog računa u banci
12.Dodjeljivanje PDV i carinskog broja
13.PIO broj
1. Donošenje akta o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću i statuta.
Odluka o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću, donosi se u slučaju da je osnivač jedno fizičko ili pravno lice.
Ugovor o osnivanju d.o.o. zaključuje se kada društvo osnivaju dva ili više fizičkih ili pravnih lica.

2. Potrebno je otvoriti račun u nekoj od poslovnih banaka i položiti osnivački ulog ( 2000 KM).

3. Poresko uvjerenje je neophodno kako bi se nadležni organ uvjerio da vi niste nesavjestan privrednik, te da nemate drugih poslovnih aktivnosti u kojima niste izmirili poreske obaveze. Poresko uvjerenje izdaje Poreska uprava vaše općine. 10-20 KM

4. Uz dokumente koji su navedeni u koracima 1-4, potrebno su vam i dvije izjave - kao osnivaču da na području Federacije BiH/Republike Srpske, nemate drugi privredni subjekt, te kao direktoru (izjavu potpisuje direktor društva) Izjava o prihvatanju dužnosti.

5. Sudski obrasci za registraciju privrednog društva (preduzeća) zajedno sa osnivačkim aktom, predstavljaju osnov za Sudsku registraciju vašeg preduzeća, tj. upis u Sudski registar kantonalnog suda..

6. Pečat možete izraditi kod ovlaštenih pečatorezaca . Naknada za izradu pečata se kreće od 20-50 KM.

7. Odobrenje za rad dobijate u nadležnom Odjelu tržišne inspekcije, nakon što popunite obrazac, predate kopiju Sudskog rješenja i izvršite uplatu takse. Nakon predaje zahtjeva, inspektori izlaze na lice mjesta i sačinjavaju zapisnik, koji koristite za dalje korake u registraciji. Sve što vam je potrebno za ovo odobrenje možete dobiti u Tržnoj inspekciji – zahtjev, uplatnice i žiro račune na koje trebate uplatiti 100 KM + 50 KM (ukupno 150 KM).

8. Dodjeljivanje statističkog broja

Nakon dobijanja Sudskog rješenja o registraciji preduzeća, potrebno je i da se vaše preduzeće registruje u Registar preduzeća kod Statističkog zavoda Federacije BiH.

Za dobijanje Rješenja o dodjeli statističkog broja potrebno je da predate sljedeće dokumente:

•Zatjev za dodjeljivanje statističkog broja (dobijate ga u statističkom uredu – cijena 2- 3 KM)
•ovjerena kopija Sudskog rješenja o registraciji preduzeća
•uplata na 100 KM
9. Dobijanje poreskog identifikacionog broja

Sa ovjerenom kopijom Sudskog rješenja i Dozvolom za rad Tržišne inspekcije, predajete

Zahtjev za dodjelu poreskog identifikacionog broja u Poresku upravu.

10. Otvaranje stalnog računa u banci

Otvaranje stalnog računa u banci, ukoliko ste postupili po preporukama navedenim u Koraku 3, predstavlja samo formalnost, i za istu nisu potrebni dodatni dokumenti i uplate.

Banci predajete:
•kopiju Sudskog rješenja o registraciji
•kopiju Rješenja o dodjeljivanju statističkog broja
•kopiju Rješenja o dodjeljivanju poreskog broja
•popunjen bankovni obrazac za ovlaštena lica koja mogu raspolagati računom – dobijate ga u banci (prethodno se to nazivalo “Karton ovlaštenih potpisnika”).
Vaš račun je operativan odmah, te možete raspolagati sa sredstvima na računu, uključujući i sredstva koja ste uplatili kao osnivački kapital.

11. a)Registracija obveznika poreza na dodatu vrijednost
Prijava obveznika PDV-a, vrši se kod mjesno nadležnog regionalnog centra Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Obavezi prijavljivljnja podliježu sva lica čiji oporezivi promet dobrima ili uslugama u prethodnoj godini prelazi ili je vjerovatno da će preći prag od 50.000,00 KM.
Za registraciju obveznika PDV-a, potrebno je dostaviti:

1.zahtjev za registraciju PDV obveznika,
2.rješenje suda sa obrascima 1−4 (ovjerena kopija),
3.potvrda o registraciji poreskog obveznika od Poreske uprave RS (ovjerena kopija),
4.uplatnice na ukupan iznos od 15,00 KM na ime troškova upisa,
5.druge dokumente u zavisnosti od vrste registracije, a u skladu sa Pravilnikom o registraciji obveznika PDV-a.
11. b) Upis u registar carinskih obveznika

Prijava za upis u registar carinskih obveznika, vrši se kod Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Prilikom prijave potrebno je dostaviti:

1.pismeni zahtjev,
2.rješenje suda sa obrascima 1−4 (ovjerena kopija). Preduzeće mora biti registrovano za obavljanje spoljnotrgovinske djelatnosti,
3.potvrda o registraciji poreskog obveznika od Poreske uprave RS (ovjerena kopija),
4.karton deponovanih potpisa ovjeren od strane poslovne banke kod koje je račun otvoren,
5.uplatnice na ukupan iznos od 15,00 KM na ime troškova upisa.
12. Prijava preduzeća i zaposlenih Fondu penzijsko invalidskog osiguranja FBiH

Prilikom prijave potrebno je Fondu dostaviti:

1.obrazac (obrazac se dobija u Fondu),
2.rješenje suda sa obrascima (ovjerena kopija),
3.akt o osnivanju preduzeća,
4.akt Republičkog zavoda za statistiku (ovjerena kopija)
Post Reply