Isplati li se biti aktivista? Izaći na solo protest.

Locked
_opstojnost_

#1 Isplati li se biti aktivista? Izaći na solo protest.

Post by _opstojnost_ »

...
Last edited by _opstojnost_ on 16/07/2020 16:06, edited 2 times in total.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2 Re: Isplati li se biti aktivista? Izaći na solo protest.

Post by Entropio »

Spasavati brod koji tone je suludo i nemoguce za izvesti.
Xillenn

#3 Re: Isplati li se biti aktivista? Izaći na solo protest.

Post by Xillenn »

Entropio wrote: 02/07/2020 20:22 Spasavati brod koji tone je suludo i nemoguce za izvesti.
Nisam odmah odgovorio, nadao sam se sa su ljudi na ovom forumu više zainteresovani u zemlju u kojoj žive, i kojom se ponose kad odu vani, pričaju o ljiljanima, kako je lijepo "tamo dole", al' sad su "kod nas ovdje gore".

To me ljuti.

Evo, od ovog posta jučer, sedam odgovora na druge teme: Image

Izgleda bitnija je Crna Gora, Turska, USA, Srbija i Libija. Kada se povrijede prava nekog čovjeka u Americi, kada počne rat u nekoj zemlji, kada Arapi počnu da se miješaju u sve, a nije bitno to što kod nas u BiH već 20 godina jedni te isti ljudi su na vlasti i samo nas vuku dole, dole, dole.

Zašto imamo takav mentalitet?

Odgovor na vašu rečenicu:

Brodovi ne tonu zbog vode okolo njih. Brodovi tonu zbog vode koja ulazi u njih i vuku ih dole, sve dok nisu ispod nje, pod pritiskom, uništeni. Međutim, sve dok je brod održavan i jak, može da se digne iznad vode i da graciozno prelama njene valove i napade, pa čak i male barke prije hljadu godina su se znale oduprijeti ogromnim valovima i izaći pobjedosno.

To je upravo što mi ne radimo, a trebali bismo. Puštamo njihove riječi da truju naše viđenje Bosne, njihove akcije nas tjeraju u druge krajeve. A od kada je politička vlast/vlada/politički sistem bitniji/a od čovjekovog prava i njegovog naroda?

Ja mislim da se zaista može spasiti, i te kako da može. Kako nas nije stid? Drugi narodi svoje zemlje su znali u jeku rata spasiti, ne dati diktaturu i vlast, nego samo prosperitet i poštenje ljudima koje i zaslužuju, a mi nećemo ni to.

Upravo zato mislim da u BiH treba aktivista, pa makar jedan, sam došao, i sjedio, jer za mene sve dok se bar jedna osoba brine za Bosnu i Hercegovinu i Bosance i Hercegovce, vrijedi se boriti. Pa makar ta osoba bio ja.

A nadam se da nas ima još.
fijesta7

#4 Re: Isplati li se biti aktivista? Izaći na solo protest.

Post by fijesta7 »

Ako si po prirodi mazohista i volis da radis sizifov posao onda se definitivno isplati. :-D
dr_Evil

#5 Re: Isplati li se biti aktivista? Izaći na solo protest.

Post by dr_Evil »

Kod nas lik u Mostaru sam stajao na trgu 3 godine, raja ga samo prohakala da ga neko placa.
dr_Evil

#6 Re: Isplati li se biti aktivista? Izaći na solo protest.

Post by dr_Evil »

Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#7 Re: Isplati li se biti aktivista? Izaći na solo protest.

Post by Entropio »

Kako bi promijenio? Evo htio bih da procitam kako tacno bi ti nesto promijenio.

Evo moj plan: ovakvu drzavu je nemoguce promijeniti. Jedini nacin je da neko dodje, kaze ovako mora i gotovo. To je jedini nacin.
broj dva

#8 Re: Isplati li se biti aktivista? Izaći na solo protest.

Post by broj dva »

Trebas pricekati da svi rodjeni do 90e riknu i onda ce moooooozda nove generacije imati bolji materijal u glavi i biti u stanju napraviti bolje drustvo.
Generaciju mojih roditelja i moju generaciju (74') slobodno odpisi po tom pitanju, mi to nismo u stanju ni moralno ni fizicki ni ekonomski ni duhovno ni durstveno ni...ma nikako.
Ali gledajuci vas mlade, cisto sumnjam i u to. Zato ili idi u Partiju (nije bitno koju od 3) i ostri laktove ili idi preko grane, gdje obicni ljudi jos imaju sanse za normalan zivot.
J u v e n t u s
Vozim: desnom stranom

#9 Re: Isplati li se biti aktivista? Izaći na solo protest.

Post by J u v e n t u s »

Za promenu strukture sistema nije potrebno niti dovoljno sedenje na stiroporu i solo protest. Stvari su mnooogo pipavije i zaguljenije od toga. Raznorazne sile moći i interesa, kako domaće tako i strane, su isprepletane u klupko čije premazane i prilagođene krajičke gledamo na dnevnicima.
Za početak treba da okupiš oko sebe iskrene istomišljenike i školovane stručnjake iz raznih oblasti koji nisu nikada bili u politici a koji su spremni da se posvete zadatku promene na državnom nivou umesto da idu i predaju na evropskim i američkim univerzitetima, zatim da zajedno osmislite, proračunate i napišete program i plan o izvođenju tih ideja, posle toga osnuješ stranku tj. skupiš potreban broj potpisa i novca za to i to je prvi korak. Onda počinješ da stvaraš i širiš stranačke strukture, da juriš od mitinga do mitinga kako bi ljude upoznao sa svojim idejama i ciljevima, pre toga da naučiš kako da budeš manipulativan (isto kao ostali političari čak iako si ti iskren), da se svidiš i naučiš šta i kako da govoriš ljudima jer je narod stado ovaca koje bije glas da su ljudi...
Neka bude to za početak pa ćemo posle dalje. :idea:
Locked