Isplata totalne stete na automobilu.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
AdnanSA
#1 Isplata totalne stete na automobilu.
Sarajevo osiguranje mi je ponudilo 6000 KM odstete za potpuno unisteno auto. Inace je auto Lancia Y 1,2 sa full opremom 2000 godiste. Po njihovom katalogu je cijena novog bila 21000 KM u 2000 god a ja sam pronasao na internetu da je cijena bila cirka 15000 eura u evropi istog takvog auta.
Nije mi jasno ko uopste stampa te kataloge za procjenu vrijednosti automobila.Kada uvozis polovno auto tada ga carina procijeni kao da je nov a kada ti isplacuju stetu tada kao da je star 30 godina.
Da li je neko imao iskustava kod isplate totalne stete???
Nije mi jasno ko uopste stampa te kataloge za procjenu vrijednosti automobila.Kada uvozis polovno auto tada ga carina procijeni kao da je nov a kada ti isplacuju stetu tada kao da je star 30 godina.
- Edin H.
Na svu srecu nemam iskustva, ali mozda ne bi bilo lose da zamolis nekoga da kupis na Zapadu magazin koji daje cijene polovnih automobila, pa onda uporedis. Ja znam da su cijene kod nas vece, ali eto daje ti neku osnovicu, pa ti onda dalje dodaji.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
6000...a kome ostaje "auto"
?
- Citizen-X
#5 Re: Isplata totalne stete na automobilu.
Nema teorije da je cijena novog sa "full opremom" (pretpostavljam da to znaci najmanje 2x airbaga, klimu, el.paket prozora i retrovizora, stereo-audio itd) bila 21000KM... Za to para danas jedva dobijes i fabiju sa "kastofonom"...Mozda bi mogao dobiti Logana sa "full opremom" za tu lovuAdnanSA wrote:Sarajevo osiguranje mi je ponudilo 6000 KM odstete za potpuno unisteno auto. Inace je auto Lancia Y 1,2 sa full opremom 2000 godiste. Po njihovom katalogu je cijena novog bila 21000 KM u 2000 god a ja sam pronasao na internetu da je cijena bila cirka 15000 eura u evropi istog takvog auta.
-
GoschaUkuchi
#6 Re: Isplata totalne stete na automobilu.
Napisi detaljnije o vozilu: koliko je tacno star (godina, mjeseci), kw, kubika, koliko je presao (kilometraza)...AdnanSA wrote:Sarajevo osiguranje mi je ponudilo 6000 KM odstete za potpuno unisteno auto. Inace je auto Lancia Y 1,2 sa full opremom 2000 godiste. Po njihovom katalogu je cijena novog bila 21000 KM u 2000 god a ja sam pronasao na internetu da je cijena bila cirka 15000 eura u evropi istog takvog auta.
-
funaki
#7 Re: Isplata totalne stete na automobilu.
@GoschaUkuchi, u kojem osiguranju radis...GoschaUkuchi wrote:Napisi detaljnije o vozilu: koliko je tacno star (godina, mjeseci), kw, kubika, koliko je presao (kilometraza)...AdnanSA wrote:Sarajevo osiguranje mi je ponudilo 6000 KM odstete za potpuno unisteno auto. Inace je auto Lancia Y 1,2 sa full opremom 2000 godiste. Po njihovom katalogu je cijena novog bila 21000 KM u 2000 god a ja sam pronasao na internetu da je cijena bila cirka 15000 eura u evropi istog takvog auta.
-
GoschaUkuchi
#8 Re: Isplata totalne stete na automobilu.
Sto pitas? Treba ti nesto?funaki wrote:@GoschaUkuchi, u kojem osiguranju radis...GoschaUkuchi wrote:Napisi detaljnije o vozilu: koliko je tacno star (godina, mjeseci), kw, kubika, koliko je presao (kilometraza)...AdnanSA wrote:Sarajevo osiguranje mi je ponudilo 6000 KM odstete za potpuno unisteno auto. Inace je auto Lancia Y 1,2 sa full opremom 2000 godiste. Po njihovom katalogu je cijena novog bila 21000 KM u 2000 god a ja sam pronasao na internetu da je cijena bila cirka 15000 eura u evropi istog takvog auta.
- Drvosjeca iz Dejcica
#9 Re: Isplata totalne stete na automobilu.
Oni to racunaju otprilike ovako:AdnanSA wrote:Sarajevo osiguranje mi je ponudilo 6000 KM odstete za potpuno unisteno auto. Inace je auto Lancia Y 1,2 sa full opremom 2000 godiste. Po njihovom katalogu je cijena novog bila 21000 KM u 2000 god a ja sam pronasao na internetu da je cijena bila cirka 15000 eura u evropi istog takvog auta.
Kataloska cijena novog vozila u godini u kojoj je proizvedeno, pa se od te sume u procentima oduzmu godine koje se vozilo upotrebljavalo + kilometraza. Od ostatka te sume oni ti ponude cca.50% jos umanje za ostatak vozila koji se moze iskoristiti. Vozilo obicno ostaje vlasniku, ako se drugacije ne dogovori.
-
Semiramida
Blago tebi, tebi će isplatiti bar nešto.
Meni već 3 i po godine niko ništa isplaćuje za totalnu štetu...
Meni već 3 i po godine niko ništa isplaćuje za totalnu štetu...
-
ninja-san
Vidi, kako si opisao situaciju , meni se cini da ti daju prilicno malo. Kod naplate stete treba ganjati da si ti sto se tice odstete u plusu, a ne da izgubis na novcima zbog udesa koji nisi skrivio.
Ne znam kolika je steta, i koliko bi mogao dobiti na otpadu za to sto je ostalo, uglavnom, ide se na to da ti mozes dobiti oko 20% vise para nego sto bi dodao da si prodao to auto regularno.
Ono sto vidim je da su po oglasima takve Lancie oko 8000 -9000.
Pretpostavljam da ti za krsinu mozes dobiti najvise 1500-2000.
Dakle, realno bi bilo da ti daju najmanje 7000-8000 KM.
U svakom slucaju, nemoj da te navuku, ti pristajes samo na opciju koja ti odgovara i oni ne mogu ucjenjivati.
Ono sto ti je moj savjet to je da uslikas to sto je ostalo, i obidjes otpade da vidis koliko bi mogao dobiti, pa da se znas ravnati sa njima.
Sretno.
Ne znam kolika je steta, i koliko bi mogao dobiti na otpadu za to sto je ostalo, uglavnom, ide se na to da ti mozes dobiti oko 20% vise para nego sto bi dodao da si prodao to auto regularno.
Ono sto vidim je da su po oglasima takve Lancie oko 8000 -9000.
Pretpostavljam da ti za krsinu mozes dobiti najvise 1500-2000.
Dakle, realno bi bilo da ti daju najmanje 7000-8000 KM.
U svakom slucaju, nemoj da te navuku, ti pristajes samo na opciju koja ti odgovara i oni ne mogu ucjenjivati.
Ono sto ti je moj savjet to je da uslikas to sto je ostalo, i obidjes otpade da vidis koliko bi mogao dobiti, pa da se znas ravnati sa njima.
Sretno.
- Neelix
ti bas zaboravio gdje zivisninja-san wrote:Vidi, kako si opisao situaciju , meni se cini da ti daju prilicno malo. Kod naplate stete treba ganjati da si ti sto se tice odstete u plusu, a ne da izgubis na novcima zbog udesa koji nisi skrivio.
-
ninja-san
Vidi, ja sto znam ljudi od njih 5, 4 su "zaradili" na udesu, naravno ako nisu krivi.
To je poznata stvar da se steta moze popraviti i za manje novca nego sto naplatis (u vecini slucajeva oni racunaju originalne dijelove i rad, a ljudi sa truljama od 15+ godina se snadju).
Nije tajna da mnogi taxisti sa starim autima (tipa golf 2 jetta 2 itd) , cesto i gledaju da se uvale na raskrsnici da ih netko udari kad predju sa svojim krsem 500 000 + ,kako bi dobro prosli,
Neelix , raspitaj se malo.
To je poznata stvar da se steta moze popraviti i za manje novca nego sto naplatis (u vecini slucajeva oni racunaju originalne dijelove i rad, a ljudi sa truljama od 15+ godina se snadju).
Nije tajna da mnogi taxisti sa starim autima (tipa golf 2 jetta 2 itd) , cesto i gledaju da se uvale na raskrsnici da ih netko udari kad predju sa svojim krsem 500 000 + ,kako bi dobro prosli,
Neelix , raspitaj se malo.
- Neelix
nemam potrebe raspitivat se, i sam vozim jedno takvo auto. istina je da ih ima koji se namjerno uvaljuju, ali oni se nadaju da ce pare izvuci na licu mjesta. nikad osiguranje nije isplatilo nikome realnu vrijednost stete
raspitaj se ti 
- Drvosjeca iz Dejcica
Sa dobrim advokatom koji poznaje tu materiju mozes izvuci 90-95% stvarne stete.Neelix wrote:nemam potrebe raspitivat se, i sam vozim jedno takvo auto. istina je da ih ima koji se namjerno uvaljuju, ali oni se nadaju da ce pare izvuci na licu mjesta. nikad osiguranje nije isplatilo nikome realnu vrijednost steteraspitaj se ti
-
ninja-san
meni su npr. nakon udesa u kojem sam pretrpio mala ostecenja zadnjeg branika, zamijenili i branik i blatobrane, i svjetlo za tablicu, uglavnom vise su popravili nego sto je steta bila.
Moj drug je sa Kadettom GSI tamo negdje '98. imao udes u kojem je auto prilicno stradalo, dobio je oko 1500 KM odstete , a sve to je kod majstora napravio za oko 500 KM.
Sve zavisi kako prodjes.
Moj drug je sa Kadettom GSI tamo negdje '98. imao udes u kojem je auto prilicno stradalo, dobio je oko 1500 KM odstete , a sve to je kod majstora napravio za oko 500 KM.
Sve zavisi kako prodjes.
- 68847
Kod nas stvari stoje tako da im mozes samo sve po spisku.
Kolega ima motor.
Prastari BMW u savrsenom stanju.
Vrijednost grozomorno velika.
Uzgred, registracija, skoro k'o za auto od 50 -60 KS.
Kad je ostecen pri padu procijenili mu ukupnu vrijednost na "0" KM!
Biva - staro - ne vrijedi nista!?
Nasa bi osiguravajuca i za RR starog 70 godina koji vrijedi 1.000.000 KM rekli da ne vrijedi nista.
Kolega ima motor.
Prastari BMW u savrsenom stanju.
Vrijednost grozomorno velika.
Uzgred, registracija, skoro k'o za auto od 50 -60 KS.
Kad je ostecen pri padu procijenili mu ukupnu vrijednost na "0" KM!
Biva - staro - ne vrijedi nista!?
Nasa bi osiguravajuca i za RR starog 70 godina koji vrijedi 1.000.000 KM rekli da ne vrijedi nista.