Isplata totalne stete na automobilu.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
AdnanSA

#1 Isplata totalne stete na automobilu.

Post by AdnanSA »

Sarajevo osiguranje mi je ponudilo 6000 KM odstete za potpuno unisteno auto. Inace je auto Lancia Y 1,2 sa full opremom 2000 godiste. Po njihovom katalogu je cijena novog bila 21000 KM u 2000 god a ja sam pronasao na internetu da je cijena bila cirka 15000 eura u evropi istog takvog auta.
Nije mi jasno ko uopste stampa te kataloge za procjenu vrijednosti automobila.Kada uvozis polovno auto tada ga carina procijeni kao da je nov a kada ti isplacuju stetu tada kao da je star 30 godina.
Da li je neko imao iskustava kod isplate totalne stete???
Edin H.

Post by Edin H. »

Na svu srecu nemam iskustva, ali mozda ne bi bilo lose da zamolis nekoga da kupis na Zapadu magazin koji daje cijene polovnih automobila, pa onda uporedis. Ja znam da su cijene kod nas vece, ali eto daje ti neku osnovicu, pa ti onda dalje dodaji.
mr2

Post by mr2 »

http://www.marktplaats.nl/ evo kako se krece u holandiji :) :) :)
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

6000...a kome ostaje "auto" :) ?
Citizen-X

#5 Re: Isplata totalne stete na automobilu.

Post by Citizen-X »

AdnanSA wrote:Sarajevo osiguranje mi je ponudilo 6000 KM odstete za potpuno unisteno auto. Inace je auto Lancia Y 1,2 sa full opremom 2000 godiste. Po njihovom katalogu je cijena novog bila 21000 KM u 2000 god a ja sam pronasao na internetu da je cijena bila cirka 15000 eura u evropi istog takvog auta.
Nije mi jasno ko uopste stampa te kataloge za procjenu vrijednosti automobila.Kada uvozis polovno auto tada ga carina procijeni kao da je nov a kada ti isplacuju stetu tada kao da je star 30 godina.
Nema teorije da je cijena novog sa "full opremom" (pretpostavljam da to znaci najmanje 2x airbaga, klimu, el.paket prozora i retrovizora, stereo-audio itd) bila 21000KM... Za to para danas jedva dobijes i fabiju sa "kastofonom"...Mozda bi mogao dobiti Logana sa "full opremom" za tu lovu :D
GoschaUkuchi

#6 Re: Isplata totalne stete na automobilu.

Post by GoschaUkuchi »

AdnanSA wrote:Sarajevo osiguranje mi je ponudilo 6000 KM odstete za potpuno unisteno auto. Inace je auto Lancia Y 1,2 sa full opremom 2000 godiste. Po njihovom katalogu je cijena novog bila 21000 KM u 2000 god a ja sam pronasao na internetu da je cijena bila cirka 15000 eura u evropi istog takvog auta.
Napisi detaljnije o vozilu: koliko je tacno star (godina, mjeseci), kw, kubika, koliko je presao (kilometraza)...
funaki

#7 Re: Isplata totalne stete na automobilu.

Post by funaki »

GoschaUkuchi wrote:
Napisi detaljnije o vozilu: koliko je tacno star (godina, mjeseci), kw, kubika, koliko je presao (kilometraza)...
@GoschaUkuchi, u kojem osiguranju radis... :D
GoschaUkuchi

#8 Re: Isplata totalne stete na automobilu.

Post by GoschaUkuchi »

funaki wrote:
GoschaUkuchi wrote:
@GoschaUkuchi, u kojem osiguranju radis... :D
Sto pitas? Treba ti nesto? :D
Drvosjeca iz Dejcica

#9 Re: Isplata totalne stete na automobilu.

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Oni to racunaju otprilike ovako:

Kataloska cijena novog vozila u godini u kojoj je proizvedeno, pa se od te sume u procentima oduzmu godine koje se vozilo upotrebljavalo + kilometraza. Od ostatka te sume oni ti ponude cca.50% jos umanje za ostatak vozila koji se moze iskoristiti. Vozilo obicno ostaje vlasniku, ako se drugacije ne dogovori.
Semiramida

Post by Semiramida »

Blago tebi, tebi će isplatiti bar nešto.
Meni već 3 i po godine niko ništa isplaćuje za totalnu štetu...
ninja-san

Post by ninja-san »

Vidi, kako si opisao situaciju , meni se cini da ti daju prilicno malo. Kod naplate stete treba ganjati da si ti sto se tice odstete u plusu, a ne da izgubis na novcima zbog udesa koji nisi skrivio.

Ne znam kolika je steta, i koliko bi mogao dobiti na otpadu za to sto je ostalo, uglavnom, ide se na to da ti mozes dobiti oko 20% vise para nego sto bi dodao da si prodao to auto regularno.
Ono sto vidim je da su po oglasima takve Lancie oko 8000 -9000.

Pretpostavljam da ti za krsinu mozes dobiti najvise 1500-2000.

Dakle, realno bi bilo da ti daju najmanje 7000-8000 KM.

U svakom slucaju, nemoj da te navuku, ti pristajes samo na opciju koja ti odgovara i oni ne mogu ucjenjivati.

Ono sto ti je moj savjet to je da uslikas to sto je ostalo, i obidjes otpade da vidis koliko bi mogao dobiti, pa da se znas ravnati sa njima.

Sretno.
Neelix

Post by Neelix »

ninja-san wrote:Vidi, kako si opisao situaciju , meni se cini da ti daju prilicno malo. Kod naplate stete treba ganjati da si ti sto se tice odstete u plusu, a ne da izgubis na novcima zbog udesa koji nisi skrivio.
ti bas zaboravio gdje zivis :lol: aha, uganjaces ovo, how yes no :D
ninja-san

Post by ninja-san »

Vidi, ja sto znam ljudi od njih 5, 4 su "zaradili" na udesu, naravno ako nisu krivi.
To je poznata stvar da se steta moze popraviti i za manje novca nego sto naplatis (u vecini slucajeva oni racunaju originalne dijelove i rad, a ljudi sa truljama od 15+ godina se snadju).
Nije tajna da mnogi taxisti sa starim autima (tipa golf 2 jetta 2 itd) , cesto i gledaju da se uvale na raskrsnici da ih netko udari kad predju sa svojim krsem 500 000 + ,kako bi dobro prosli,

Neelix , raspitaj se malo.
Neelix

Post by Neelix »

nemam potrebe raspitivat se, i sam vozim jedno takvo auto. istina je da ih ima koji se namjerno uvaljuju, ali oni se nadaju da ce pare izvuci na licu mjesta. nikad osiguranje nije isplatilo nikome realnu vrijednost stete :roll: raspitaj se ti :P
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Neelix wrote:nemam potrebe raspitivat se, i sam vozim jedno takvo auto. istina je da ih ima koji se namjerno uvaljuju, ali oni se nadaju da ce pare izvuci na licu mjesta. nikad osiguranje nije isplatilo nikome realnu vrijednost stete :roll: raspitaj se ti :P
Sa dobrim advokatom koji poznaje tu materiju mozes izvuci 90-95% stvarne stete.
ninja-san

Post by ninja-san »

meni su npr. nakon udesa u kojem sam pretrpio mala ostecenja zadnjeg branika, zamijenili i branik i blatobrane, i svjetlo za tablicu, uglavnom vise su popravili nego sto je steta bila.

Moj drug je sa Kadettom GSI tamo negdje '98. imao udes u kojem je auto prilicno stradalo, dobio je oko 1500 KM odstete , a sve to je kod majstora napravio za oko 500 KM.

Sve zavisi kako prodjes.
and

Post by and »

oni se svim silama trude da isplate sto manje,a ti se trudi da trazis sto vise pa ko koga...
68847

Post by 68847 »

Kod nas stvari stoje tako da im mozes samo sve po spisku.
Kolega ima motor.
Prastari BMW u savrsenom stanju.
Vrijednost grozomorno velika.
Uzgred, registracija, skoro k'o za auto od 50 -60 KS.
Kad je ostecen pri padu procijenili mu ukupnu vrijednost na "0" KM!
Biva - staro - ne vrijedi nista!?

Nasa bi osiguravajuca i za RR starog 70 godina koji vrijedi 1.000.000 KM rekli da ne vrijedi nista.
Post Reply