Isplata penzije preko pošte ili preko banke ?
Moderator: anex
- Edmond
#1 Isplata penzije preko pošte ili preko banke ?
Pozz. Imam dilemu, da li da starom predložim da prima penziju preko pošte ili ipak preko banke ? Hvala za savjet.
-
blesava
#2 Re: Isplata penzije preko pošte ili preko banke ?
je li tvoj "stari" vec u penziji ili tek treba da ide?
Ako tek treba da ode u penziju, primat ce preko banke, jer je takav novi propis. Uz zahtjev za penziju, sluzbenik u PIO ce mu traziti da prilozi i broj bankovnog racuna. Za nove penzinere opcija postar ne postoji, jedino ako bas posoji neki opravdan razlog (a to se utvrdjuje preko komisije, i procedura je toliko dugotrajna i komplikovana )
Ako vec prima penziju, i ako mu je mahalski postar azuran, mislim da mu je ipak bolje da prima postom, nego da se muci cekajuci redove u banci ili zezajuci se sa bankomatom, a uz to banka ce mu svaki mjesec odbiti i proviziju za "odrzavanje" racuna.
Ako tek treba da ode u penziju, primat ce preko banke, jer je takav novi propis. Uz zahtjev za penziju, sluzbenik u PIO ce mu traziti da prilozi i broj bankovnog racuna. Za nove penzinere opcija postar ne postoji, jedino ako bas posoji neki opravdan razlog (a to se utvrdjuje preko komisije, i procedura je toliko dugotrajna i komplikovana )
Ako vec prima penziju, i ako mu je mahalski postar azuran, mislim da mu je ipak bolje da prima postom, nego da se muci cekajuci redove u banci ili zezajuci se sa bankomatom, a uz to banka ce mu svaki mjesec odbiti i proviziju za "odrzavanje" racuna.
- bude
#3 Re: Isplata penzije preko pošte ili preko banke ?
k'o da se postar ne "ugradi", skuplji je od bankeblesava wrote:je li tvoj "stari" vec u penziji ili tek treba da ide?
- Edmond
#4 Re: Isplata penzije preko pošte ili preko banke ?
Ma da, i nekako mi je ovo preko poštara nostalgičnoblesava wrote:je li tvoj "stari" vec u penziji ili tek treba da ide?
-
Wind
#5 Re: Isplata penzije preko pošte ili preko banke ?
Ako prima preko poste, postar je donese na vrata i miran si.
Ali moras cekati kad ce postar doci, hoces li biti u kuci ili ne i uvijek kao nemaju sitno pa zaokruzuju iznos penzije ili traze po par markica sto su donijeli.
Ako prima preko banke, dobijes karticu ili tamo podizes cek.
U slucaju kartice, lova je uvijek na sigurnom i odmah je na racunu, prije nego je donese postar, ali ima vjerovatno neka provizija, zavisi od banke do banke, i da, treba zapamtiti onaj prokleti PIN...kako ono bi..
A ako ce ici u banku po cek...dobro je kondiciju.
Ali moras cekati kad ce postar doci, hoces li biti u kuci ili ne i uvijek kao nemaju sitno pa zaokruzuju iznos penzije ili traze po par markica sto su donijeli.
U slucaju kartice, lova je uvijek na sigurnom i odmah je na racunu, prije nego je donese postar, ali ima vjerovatno neka provizija, zavisi od banke do banke, i da, treba zapamtiti onaj prokleti PIN...kako ono bi..
- Edmond
#6 Re: Isplata penzije preko pošte ili preko banke ?
Neko mi reče da neke banke daju i određeni limit na toj kartici ?Wind wrote:Ako prima preko poste, postar je donese na vrata i miran si.
Ali moras cekati kad ce postar doci, hoces li biti u kuci ili ne i uvijek kao nemaju sitno pa zaokruzuju iznos penzije ili traze po par markica sto su donijeli.![]()
U slucaju kartice, lova je uvijek na sigurnom i odmah je na racunu, prije nego je donese postar, ali ima vjerovatno neka provizija, zavisi od banke do banke, i da, treba zapamtiti onaj prokleti PIN...kako ono bi..![]()
Wind wrote:uvijek kao nemaju sitno pa zaokruzuju iznos penzije
-
Wind
#7 Re: Isplata penzije preko pošte ili preko banke ?
Vjeruj mi, ladno je znao i po 5 KM da uzme a da i ne pita. A obzirom kakve su penzije...
Ma nema nikakav limit, to su obicne kartice, debitne, trosis koliko imas...
- Edmond
#8 Re: Isplata penzije preko pošte ili preko banke ?
Ma znam, budu poštari pravo dobri kad' budu penzije.Wind wrote:Vjeruj mi, ladno je znao i po 5 KM da uzme a da i ne pita. A obzirom kakve su penzije...
Znači ništa limit, samo onoliko koliko imaš ...
A znaš li da li kasne poštari ili je ono relativno sigurno da znaš kada će doći ?
- Edmond
#9 Re: Isplata penzije preko pošte ili preko banke ?
Upravo sam provjerio na drugom mjestu i na ovim karticama postoji limit do nekih 1000 KM i ide kamata na prekoračeni iznos kao na svim ostalim debitnim karticama i da novim penzionerima ne daju izbor dostave penzije putem poštara, na osnovi internih akata, a ne na osnovu nekog zakona. Navodno, u izuzetnim situacijama kada ti je daleko banka i sl. onda možeš putem poštara ?!
-
Wind
#10 Re: Isplata penzije preko pošte ili preko banke ?
Znaci, suzen je izbor....sad je pitanje samo kartica ili cek u banci....
-
baja
#11 Re: Isplata penzije preko pošte ili preko banke ?
Banka, i to ne RF ili unicredit radi ogromnih guzvi...odaberi neku manju tipa Procredit, intesa, vakufska,BBI itd....i to ne kartica, vec obicni racun, plastificirana...ne znam da'l se placa odrzavanje tog racuna
tu ti je i chek i peMzija na istom mjestu. najbezbolnija varijanta vjeruj. Sretno!
tu ti je i chek i peMzija na istom mjestu. najbezbolnija varijanta vjeruj. Sretno!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#12 Re: Isplata penzije preko pošte ili preko banke ?
jel to pio počeo štediti na poštarima...
pametno... u hrvatskoj su izračunali da ih nekoliko stotina milijuna kuna dođe godišnje ugovor s poštama i troškovi
pametno... u hrvatskoj su izračunali da ih nekoliko stotina milijuna kuna dođe godišnje ugovor s poštama i troškovi
- Edmond
#13 Re: Isplata penzije preko pošte ili preko banke ?
Pa uredu je ta logika, ali šta ako u blizini ne postoji banka ili postoji banka na koju ne primaš penziju tj. moraš se maksuz spremiti da odeš na bankomat ili slična situacija ? I jedna i druga varijanta imaju i prednosti i mane.