ISPLATA DONACIJE

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
star_07

#1 ISPLATA DONACIJE

Post by star_07 »

pravno lice želi dati novčanu donaciju u iznosu KM= 5.000,00 u 10 jednakih rata studentu,
postoji li obaveza po zakonu o porezu na dohodak, zakonu o doprinosima ili kojem zakonu obaveza obračunavanja poreza ili doprinosa na ovaj iznos??
alphonse kauders

#2 Re: ISPLATA DONACIJE

Post by alphonse kauders »

star_07 wrote:pravno lice želi dati novčanu donaciju u iznosu KM= 5.000,00 u 10 jednakih rata studentu,
postoji li obaveza po zakonu o porezu na dohodak, zakonu o doprinosima ili kojem zakonu obaveza obračunavanja poreza ili doprinosa na ovaj iznos??
Bolje da tu donaciju nazove "stipendijom" i potpiše ugovor sa studentom o stipendiranju i nema nikakvih obaveza da bilo sta obracuna :D
maxell_sarajevo

#3 Re: ISPLATA DONACIJE

Post by maxell_sarajevo »

star_07 wrote:pravno lice želi dati novčanu donaciju u iznosu KM= 5.000,00 u 10 jednakih rata studentu,

Mislim da iznosi veci od 2000KM spadaju u kategoriju oporezivanja i da se to vodi kao dar i da si duzan za to porez platiti.
burekodsira

#4 Re: ISPLATA DONACIJE

Post by burekodsira »

ja mislim da pravna lica imaju neke subvencije ako daju stipendije studentima... ili je to bilo ako zaposle studente... nesta tako
alphonse kauders

#5 Re: ISPLATA DONACIJE

Post by alphonse kauders »

burekodsira wrote:ja mislim da pravna lica imaju neke subvencije ako daju stipendije studentima... ili je to bilo ako zaposle studente... nesta tako
Stipendije studentima su 100% priznat trošak pri utvrđivanju poreske osnovice za porez na dobit. Osim toga, stipendije studentima ne spadaju u kategoriju dohotka koji se oporezuje.

Zato pravno lice treba potpisati ugovor o stipendiranju sa studentom (važno je naglasiti REDOVNIMstudentom) i ne mora obračunavati nikakve poreze niti doprinose, jer nije propisan nikakav maksimum za takve stvari.
Post Reply