čini mi se da je jedna slična tema bila na forumu, ali imam nekih specifičnih pitanja vezana za d.o.o....nisam bio smjer računovodstvo i revizija iako se mora čitati dosta stvari i iz tih oblasti..
naime vlasnici firme su platili porez na dobit za 2009 godinu i po završnom računu nisu isplatili dio dobiti predviđen za raspodjelu vlasnicima udjela u d.o.o.
pitanja su:
1) može li se sada, decembra mjeseca donijeti odluka o isplati dividendi (jer nije završena poslovna godina, koji čini i isti porezni period)
2) visina dividende u odnosu na dobit poslije oporezivanja-da li je moguće uzeti veći dio dobiti ili svu, obzirom da postoje zalihe gotovih proizvoda kao i zalihe sirovina za duži period?
3) tretman ponovnog ulaganja tako podignute dobiti poslije oporezivanja-ima li to uticaja samo na povećanje kapitala
4) nejasne su odredbe Zakona o porezu na dobit u odnosu na Zako o privrednim društvima FBIH, evo u nastavku copy-paste
ZAKON
O POREZU NA DOBIT
Član 21.
(1) Dividende ostvarene po osnovu učešća u kapitalu drugog obveznika ne ulaze u poreznu
osnovicu.
(2) Dividendama se, u smislu ovog Zakona, smatraju i udjeli u dobiti privrednog društva.
Zakon o privrednim društvima FBIH
Clan 338.
Dobit se dijeli medju clanovima drustva u srazmjeri sa visinom udjela, ako drugacije nije ugovoreno.
nejasnoca je ovaj član Zakona o porezu na dobit koji govori o neoporezivim dividendama ali samo po osnovu učešća u kapitalu drugogo obveznika-da li to znači da primaoci dividendi u d.o.o. poslije plaćanja poreza na dobit ove dividende oporezuju i kao sastavni dio poreza na dohodak??
by the way, knjigovodja te firme je samo bas knjigovodja...
sorry ako sam malo bio preopširan, hvala