Ispit za Certificiranog računovođu???!!!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
jasko__

#1 Ispit za Certificiranog računovođu???!!!!!

Post by jasko__ »

Zna li neko proceduru...
Radim vec godinu i po u knjigovodstvenom servisu...ali sam prijavljen tek godinu...
Oni bi meni izdali potvrdu da radim preko dvije godine, samo ne znam moze li to proci za aplikaciju...jel to dovoljno....provjeravaju li oni gore to iskustvo po zavodima PIO/MIO i tako to.....
Diplomirao sam Ekonomiju prije nesto vise od godinu i po....kakve su mi sanse da mi prodje aplikacija za polaganje certifikata???!!!
racunovodja

#2 Re: Ispit za Certificiranog računovođu???!!!!!

Post by racunovodja »

Potvrda je sasvim dovoljna kao dokaz o radnom iskustvu, ne provjeravaju u PIO/MIO......
jasko__

#3 Re: Ispit za Certificiranog računovođu???!!!!!

Post by jasko__ »

racunovodja wrote:Potvrda je sasvim dovoljna kao dokaz o radnom iskustvu, ne provjeravaju u PIO/MIO......
A de mi drug reci jel obavezna ona obuka ili mogu sam spremati navedene predmete.... :D
Matea30

#4 Re: Ispit za Certificiranog računovođu???!!!!!

Post by Matea30 »

jasko__ wrote:
racunovodja wrote:Potvrda je sasvim dovoljna kao dokaz o radnom iskustvu, ne provjeravaju u PIO/MIO......
A de mi drug reci jel obavezna ona obuka ili mogu sam spremati navedene predmete.... :D

Obuka nije obavezna, ali dosta olaksa kod spremanja ispita, barem je meni olaksala :)
jasko__

#5 Re: Ispit za Certificiranog računovođu???!!!!!

Post by jasko__ »

Matea30 wrote:
jasko__ wrote:

Obuka nije obavezna, ali dosta olaksa kod spremanja ispita, barem je meni olaksala :)
Ako nije problem da mi odgovoris na jos par pitanja...planiram se prijaviti za ispit u maju pa me zanima...
Kako uopste izgledaju ispiti...imal usmeno ili je samo pismeno...i ima li ikakve veze sa praksom u racunovodstvu...ili je opet puka teorija kao na faksu....thanks na odgovoru, ako ga bude..... :mrgreen:
Matea30

#6 Re: Ispit za Certificiranog računovođu???!!!!!

Post by Matea30 »

Ako nije problem da mi odgovoris na jos par pitanja...planiram se prijaviti za ispit u maju pa me zanima...
Kako uopste izgledaju ispiti...imal usmeno ili je samo pismeno...i ima li ikakve veze sa praksom u racunovodstvu...ili je opet puka teorija kao na faksu....thanks na odgovoru, ako ga bude..... :mrgreen:[/quote]

Odgovara se samo pismeno i ima dosta stvari iz prakse.
racunovodja

#7 Re: Ispit za Certificiranog računovođu???!!!!!

Post by racunovodja »

Ispit se radi samo pismeno, i ako imas zavrsen EF po starom NPP (IV godine) sastoji se od 10 teorijskih pitanja i jednog zadatka po jednom predmetu , a ako imas zavrsen EF - Bolonja (trogodisnji dodiplomski studij) ispit se sastoji od 20 teorijskih pitanja i dva zadatka po jednom predmetu.
jasko__

#8 Re: Ispit za Certificiranog računovođu???!!!!!

Post by jasko__ »

racunovodja wrote:Ispit se radi samo pismeno, i ako imas zavrsen EF po starom NPP (IV godine) sastoji se od 10 teorijskih pitanja i jednog zadatka po jednom predmetu , a ako imas zavrsen EF - Bolonja (trogodisnji dodiplomski studij) ispit se sastoji od 20 teorijskih pitanja i dva zadatka po jednom predmetu.
Eh super...zavrsio sam po starom sistemu, cetiri godine...
Jestel vi pohadjali te neke obuke prije polaganja ili se mogu osloniti na samostalno spremanje....
racunovodja

#9 Re: Ispit za Certificiranog računovođu???!!!!!

Post by racunovodja »

jasko__ wrote:
racunovodja wrote:Ispit se radi samo pismeno, i ako imas zavrsen EF po starom NPP (IV godine) sastoji se od 10 teorijskih pitanja i jednog zadatka po jednom predmetu , a ako imas zavrsen EF - Bolonja (trogodisnji dodiplomski studij) ispit se sastoji od 20 teorijskih pitanja i dva zadatka po jednom predmetu.
Jestel vi pohadjali te neke obuke prije polaganja ili se mogu osloniti na samostalno spremanje....
Ja sam misljenja da ne treba ici na obuku i bezveze "bacati" novac ispiti se mogu bez ikakvih problema pripremiti samostalno, na stranici Saveza imas okvirna pitanja i imas rijesene testove koji su do sada bili na ispitima, i kad preradis testove (forsiraj zadatke nose dosta bodova, a bar meni su jednostaviji bili u odnosu na teoriju koje ima mnogo) imas jako dobru osnovu za dalje ucenje..........
jasko__

#10 Re: Ispit za Certificiranog računovođu???!!!!!

Post by jasko__ »

racunovodja wrote:
jasko__ wrote:
Ja sam misljenja da ne treba ici na obuku i bezveze "bacati" novac ispiti se mogu bez ikakvih problema pripremiti samostalno, na stranici Saveza imas okvirna pitanja i imas rijesene testove koji su do sada bili na ispitima, i kad preradis testove (forsiraj zadatke nose dosta bodova, a bar meni su jednostaviji bili u odnosu na teoriju koje ima mnogo) imas jako dobru osnovu za dalje ucenje..........[/qu0te]

Znam da postajem naporan al haman da si ti jedina osoba koja je spremna pomoci...
Pa ako nije problem da mi preporucis literaturu...jer na stranici Saveza fakat ima previse knjiga za svaki predmet....a ja bih da se baziram na odredjene...skromno zar ne.... :shock:
enx

#11 Re: Ispit za Certificiranog računovođu???!!!!!

Post by enx »

Kolega ti je dobro rekao Jasko, preradi ispitna pitanja sa rješenjima sa stranice saveza, ali sva od početka, uvijek bude 50% istih ili sličnih. Što se tiče obuke, pomogne malo.
Literatura ti je troškovno računovodstvo i finansijsko računovodstvo bilo koja knjiga od nabrojanih, ili ako ti imaš s faxa neku. A najbolja literatura su ti Zakoni iz svake oblasti.
I naravno Standardi. Dosta pitanja je iz Standarda.
Dobro utvrdi Sredstva, Obaveze i Kapital. Sretno.
jasko__

#12 Re: Ispit za Certificiranog računovođu???!!!!!

Post by jasko__ »

E raja zna li neko koliko nose bodova ova teoretska pitanja...jer vidim na ovim testovima :bih: da zadatak nosi 30...a ne vidim pored teoretskih iznose bodova...
Lucazode

#13 Re: Ispit za Certificiranog računovođu???!!!!!

Post by Lucazode »

UP :)

Završio sam po Bolonjskom procesu i interesuje me da li su se testovi izmjenili (do danjašnjeg dana) i da li mogu odmah izaći na ispit ili ima više ispita da se položi do sticanja zvanja CR-e?

Hvala
ekseks

#14 Re: Ispit za Certificiranog računovođu???!!!!!

Post by ekseks »

Pozdrav!
Nudim lliteraturu koja uključuje sve tipove zadataka sa detaljnim objašnjenjima izrade, kao i teorijski dio, komplet sva četiri predmeta, odnosno dva ispita (upravljačko računovodstvo, finansijski menadžment, finansijsko izvještavanje i revizija)
Slobodno me kontaktirajte na: 061/884-232
Post Reply