ispit za Certificiranog Računovođu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
j2009

#1 ispit za Certificiranog Računovođu

Post by j2009 »

Ima li neko da sprema ispite za Certificiranog Računovođu za maj 2009? Interesuju me Poslovno Pravo i Primjena Upravljackog Računovodstva - šta koristiti od literature i kako do nje doći?
Hvala.
djulba

#2 Re: ispit za Certificiranog Računovođu

Post by djulba »

za poslovno pravo trebaš pročitati ( i upamtiti ) : zakon o privrednim društvima, Zakon o PDv-u ( kao i pravilnik), zakon o akcizama, Vrijednosnim papirima, obligacioni odnosi. na zadatku će ti biti garant PDV prijava. Skini sa interneta ispite pa i njih prouči.
Za upravljačko, skini sa interneta sve ispite sa rješenjima i dobro prouči, posebno zadatke, da ti ne nabrajam knjige bezveze.

malo si se rano sjetio/la da tražiš knjige za ispit, meni je ostao još finansijski menadžment a učim ga već 4 mjeseca. valjda dobro pamtiš :D SRETNO :thumbup:
j2009

#3 Re: ispit za Certificiranog Računovođu

Post by j2009 »

Ma sjetila bih se ja i ranije ali nisam bila zainteresovana...ganjala sam ACCA. Još uvijek ne znam hoću li moći izaći na ispit tj. ispunjavam li uslove (rekli su mi da će tek 15. aprila izaći spisak!!!).

Za poslovno pravo i nije toliki problem jer svi zakoni imaju na internetu...samo ne znam da li treba još nešto osim toga.

Što se tiče upravljačkog tu nemam baš nikakvu literaturu i ne preostaje mi ništa drugo nego da učim sa ispitnih pitanja. Je li to dovoljno?

:zoka:
djulba

#4 Re: ispit za Certificiranog Računovođu

Post by djulba »

Iz prava si ti dovoljni ovi zakoni a dovoljni su i rješeni ispiti iz upravljačkog samo moraš dobro zadatke skontat oni su najbitniji.
j2009

#5 Re: ispit za Certificiranog Računovođu

Post by j2009 »

Hvala puno!

Sretno sa finansijskim menadžmentom.

Pozdrav.
ilvanam

#6 Re: ispit za Certificiranog Računovođu

Post by ilvanam »

da li neko sada izlazi na ispit za certificiranog računovodju ? Zanima se odakle se priprema ispit za finansijski menadžent ??

Ja sam se prijavila za polaganje ispita u Banja Luci , ali misli da, sto se tice ispitinih zadataka, da je isto i u Sarajevu i Mostaru.
djulba

#7 Re: ispit za Certificiranog Računovođu

Post by djulba »

ilvanam wrote:da li neko sada izlazi na ispit za certificiranog računovodju ? Zanima se odakle se priprema ispit za finansijski menadžent ??

Ja sam se prijavila za polaganje ispita u Banja Luci , ali misli da, sto se tice ispitinih zadataka, da je isto i u Sarajevu i Mostaru.
Za finansijski menadžment ti je potrebna knjiga od Dragana Mikerevića : Finansijski menadžment. možeš je kupiti u banjaluci na ekonomskom fakultetu. 50 KM. Iz nje su sva pitanja.
ilvanam

#8 Re: ispit za Certificiranog Računovođu

Post by ilvanam »

Tu knjigu sam vec kupila, i polako pripremam i iz nje i iz literature koju imam na raspolaganju . Puno hvala na odgovoru.
ilvanam

#9 Re: ispit za Certificiranog Računovođu

Post by ilvanam »

Da li neko moze reći ko je već izlazio na ispit , koliko se vrednuju pitanja, a koliko zadaci,, tj cemu treba vise posvetiti paznju ???
Unaprijed hvala.
bullmastiff

#10 Re: ispit za Certificiranog Računovođu

Post by bullmastiff »

da li neko zna je li se moze pristupiti ispitu sa zavrsenim ekonomskim fakultetom
bez radnog staza?
djulba

#11 Re: ispit za Certificiranog Računovođu

Post by djulba »

bullmastiff wrote:da li neko zna je li se moze pristupiti ispitu sa zavrsenim ekonomskim fakultetom
bez radnog staza?
Ne može. Treba ti potvrda o radnom stažu od poslodavca.
djulba

#12 Re: ispit za Certificiranog Računovođu

Post by djulba »

ilvanam wrote:Da li neko moze reći ko je već izlazio na ispit , koliko se vrednuju pitanja, a koliko zadaci,, tj cemu treba vise posvetiti paznju ???
Unaprijed hvala.
Treba svemu posvetiti pažnju, ne može se samo npr. uraditi zadatak i položiti ispit treba i više od pola pitanja uradit da bi se položilo.
ilvanam

#13 Re: ispit za Certificiranog Računovođu

Post by ilvanam »

JOj hvala ti puno na odgovorima,al nikako mi ne olaksavas ...sve je dosta obimno a imam osjecaj da se samo vrtim u krug. al eto uskoro cu vidjeti kako ce biti...
Lijep pozdrav...
Post Reply