Ljudima su inace rodni listovi iz Dervente
Nadam se da cete biti od pomoci.
hvala
Zar se ne gubi BiH drzavljanstvo po defaultu kad uzmes neko drugo?baxus wrote:Da li se moze obaviti preko opunomocenika, koliko kosta i gdje se Haplicira?
hvala
Ne bih rekla. Amerikance ne iteresuje da li imas BiH drzavljanstvo iako si uzeo njihovo. Opet Njemci traze ispis prije nego ti daju njihovo koliko ja znam....pita wrote:Zar se ne gubi BiH drzavljanstvo po defaultu kad uzmes neko drugo?baxus wrote:Da li se moze obaviti preko opunomocenika, koliko kosta i gdje se Haplicira?
hvala
hhmm moguce slovenci nisto ne traze...mozda je to regulirano nekim dogovorommelb26sa wrote:Ne bih rekla. Amerikance ne iteresuje da li imas BiH drzavljanstvo iako si uzeo njihovo. Opet Njemci traze ispis prije nego ti daju njihovo koliko ja znam....pita wrote:Zar se ne gubi BiH drzavljanstvo po defaultu kad uzmes neko drugo?baxus wrote:Da li se moze obaviti preko opunomocenika, koliko kosta i gdje se Haplicira?
hvala
sve informacije mozes dobiti u nasim konzulatima ili u ministarstvu civilnih poslova. procedura je jako komplikovana i duga a bogami i kosta 1700 km po osobi.baxus wrote:Da li se moze obaviti preko opunomocenika, koliko kosta i gdje se Haplicira?
hvala
Ja sam dobio feeling da jedva cekaju da se te rijese...samo daj kesMaraschino wrote:sve informacije mozes dobiti u nasim konzulatima ili u ministarstvu civilnih poslova. procedura je jako komplikovana i duga a bogami i kosta 1700 km po osobi.baxus wrote:Da li se moze obaviti preko opunomocenika, koliko kosta i gdje se Haplicira?
hvala
sretno
Pa vrjednost naseg pasosa je kako za koga, ja znam neke sto putuju uvijek bez problema, ne stoje u redu za vizu.pita wrote:Ja sam dobio feeling da jedva cekaju da se te rijese...samo daj kesMaraschino wrote:sve informacije mozes dobiti u nasim konzulatima ili u ministarstvu civilnih poslova. procedura je jako komplikovana i duga a bogami i kosta 1700 km po osobi.baxus wrote:Da li se moze obaviti preko opunomocenika, koliko kosta i gdje se Haplicira?
hvala
sretno
I onako bit vjerojatno oni za salterom sami koristili BiH pasos kao wc papir jer od toga nije puno vrijedniji, nazalost.
hhhm...slazem se, samo cesto vidim kako se ponasaju na eu granicama prema bosnacima (i srbima)....i to mi se ne svidja. Ne mislim, da je to zato jer nas mrze....nego vjerojatno jer za tim pasosima stoji neka virtualna drzava, koja nazalost na zapadu ima jos uvjek totalno negativan prizvuk...znas i sam kriminal, korupcija, imigracija, neurdjenost, nekultura, divljastvo, balkanizam....fantom slobode wrote:Pa vrjednost naseg pasosa je kako za koga, ja znam neke sto putuju uvijek bez problema, ne stoje u redu za vizu.pita wrote:Ja sam dobio feeling da jedva cekaju da se te rijese...samo daj kesMaraschino wrote: sve informacije mozes dobiti u nasim konzulatima ili u ministarstvu civilnih poslova. procedura je jako komplikovana i duga a bogami i kosta 1700 km po osobi.
sretno
I onako bit vjerojatno oni za salterom sami koristili BiH pasos kao wc papir jer od toga nije puno vrijedniji, nazalost.
A za 1700KM priloga drzavi, mislim da su sasvim u pravu sto jedva cekaju da se rijese, a i ne znam sto ne bi, jer ti si dosao da se odreknes drzavljanstva, nisu te oni zvali.Valjda je to licni izbor.
Upravo tako, tu se vise radi o licnom osjecaju, nikad me nisu ruzno pogledali, a jednom kada su mi prebirali auto, a bio sam sa BH pasosem, dok zena vlasnica auta bi sa holandskim i poce da prica nas prebiraju zbog mene i mog pasosa, sto je naravno bio njen licni osjecaj i zakljucak, jer stvarnost je drugacija, godinu prije gospodja je svercala cigare i platila kaznu za austrijsku vinjetu koju nije kupila.Gdje ces veci razlog za kontrolu svercera iz Holandije, moja greska bi sto se vozih sa njom, a ko bi to ocekivao od jedne fakultetski obrazovane zene, koja radi kao inzinjer i ima 50 godina, no ni holandski pasos jos ne pomoze da se ponasa po zakonu drzave kroz koju se vozi.ja_cura_ wrote:ja vala nikad nisam imala problema na granici, kad znam da mi je pasos uredan, viza, i da ne nosim nista sto nije dozvoljeno.
pita wrote:Ja sam dobio feeling da jedva cekaju da se te rijese...samo daj kesMaraschino wrote:sve informacije mozes dobiti u nasim konzulatima ili u ministarstvu civilnih poslova. procedura je jako komplikovana i duga a bogami i kosta 1700 km po osobi.baxus wrote:Da li se moze obaviti preko opunomocenika, koliko kosta i gdje se Haplicira?
hvala
sretno
zahvaljujemBlueboy- wrote:Ja sam se nedavno ispiso, i to ti je jednostavno sve za dan mozes uraditi u Sarajevu:
Prvo u zgradu zajednicki institucija, gdje moras predat zahtjev zajedno sa:
- Bosanskom licnom kartom (licna karta ti se odma oduzima)
- Kopia bosanskog pasosa (mora biti ovjereno)
- Rodni list/uvjerenje o drzavljanstvu
- Potvrdom da si steko ili ces steknuti drzavljanstvo druge drzave (mora biti prevedeno na bosanski jezik-mozes uraditi u sarajevu, lista prevodioca ti je objesena pred kantonalnim sudom u sarajevu)
- Potvrda boravka u inostranstvu (moras prevest na bosanski jezik)
- Pismo i ispisu ti se izda isti dan, naravno ako nije velika guzva, ja sam proso srecom bez problema.
- Pismo koje dobijes u zgradi zajednicki institucija/ministarstvo civilni poslova moras ovjeriti u ministarstvu vanski poslova.
- cjena samog ispisa: 800 km
- cjena neke takse stembilji oko 10 km
- cjena prevoda dokumenata mene je izasla neki 40 km.
sve oko neki 850 km
Ljudi su strasno ljubazni, pomoce ti, objasnit ce ti.
Ja sam zvao ambasadu prije nego sam se uputio u sarajevo. U ambasadi su mi isto mogli uraditi ispis, ali ca. 750 km skuplje. ambasada kopenhagen.
Pri ispisu moras posjedivati novu licnu kart.
slazemo,Jel se slazete s ovom izjavom?
Hvala.Maraschino wrote:slazemo,Jel se slazete s ovom izjavom?
U tome je upravo poenta i to sam htio razjasniti: dosta ljudi koji zive u Njemackoj i imaju pravo na njemacko drzavljanstvo tvrde da se treba odreci bh. drzavljanstva. Ipak, evo sta pise u Njemackom zakonu od drzavljanstvu (Staatsangehörigkeitsgesetz - StAG):Maraschino wrote:
samo sto ispis ne trazi drzava BiH nego drzava u kojoj ti zelis novo drzavljanstvo
nema automatizma,macan prvi wrote:Hvala.Maraschino wrote:slazemo,Jel se slazete s ovom izjavom?
U tome je upravo poenta i to sam htio razjasniti: dosta ljudi koji zive u Njemackoj i imaju pravo na njemacko drzavljanstvo tvrde da se treba odreci bh. drzavljanstva. Ipak, evo sta pise u Njemackom zakonu od drzavljanstvu (Staatsangehörigkeitsgesetz - StAG):Maraschino wrote:
samo sto ispis ne trazi drzava BiH nego drzava u kojoj ti zelis novo drzavljanstvo
Clan 10: "Ein Ausländer, der seit acht Jahren rechtmäßig seinen gewöhnlichen Aufenthalt im Inland hat..., ist auf Antrag einzubürgern, wenn er...
(4.) seine bisherige Staatsangehörigkeit aufgibt oder verliert...".
Dakle, slijedi da je dovoljno gubljenje (ili odricanje od) maticnog drzavljanstva.
Znas li kako se cinjenica gubljenja bh. drzavljanstva po automatizmu dokazuje?Potvrdom revnosne ambasade?
![]()
Vjerujem tiMaraschino wrote:nema automatizma,macan prvi wrote:Hvala.Maraschino wrote:
slazemo,
Clan 10: "Ein Ausländer, der seit acht Jahren rechtmäßig seinen gewöhnlichen Aufenthalt im Inland hat..., ist auf Antrag einzubürgern, wenn er...
(4.) seine bisherige Staatsangehörigkeit aufgibt oder verliert...".
Dakle, slijedi da je dovoljno gubljenje (ili odricanje od) maticnog drzavljanstva.
Znas li kako se cinjenica gubljenja bh. drzavljanstva po automatizmu dokazuje?Potvrdom revnosne ambasade?
![]()
( ne vjeruju nam)
ljudi traze crno na bijelo ( ispis)
p.s. vrlo vazno je i to da se ne mozes tek tako ispisati dok ne dokazes da ces dobiti drugo drzavljanstvo
Hajde molim te ne laprdaj. Nikada ti ne mogu oduzeti drzavljanstvo pa makar bio i masovni ubica. U tome i jeste sustina sigurnosti drzavljanstva. Dok si na Ausweisima, B, C mogu te nogirati.BELLUNO wrote:Ubistvo kao sto su uradila ona trojica Hrvata,dvojica imaju drzavljanstvo kad odsluze kaznu bit ce protjerani.Veca kradja, pokusaj ubistva.Blacenje Svicarske.A sve zavisi od kantona mogu ti uzeti drzavljanstvo ako oni odluce kad hoce.Zato i ne traze ispis da bi te mogli protjerati.Moj otac je Svicarac,mama Bosanka(tad bila),morali su podnijeti poseban zahtjev da se meni i starijem bratu kad smo rodjeni dodijeli drzavljanstvo,iako smo trebali imati samim rodjenjem jer nam je otac Svicarac.Sad je stanje drukcije kad mi je rodjena sestra odmah je dobila drzavljanstvo samim rodjenjem.test01 wrote:Sta znaci ogrijesiti se o zakon da bi te protjerali iz Svicarske?
Brisbane wrote:Hajde molim te ne laprdaj. Nikada ti ne mogu oduzeti drzavljanstvo pa makar bio i masovni ubica. U tome i jeste sustina sigurnosti drzavljanstva. Dok si na Ausweisima, B, C mogu te nogirati.BELLUNO wrote:Ubistvo kao sto su uradila ona trojica Hrvata,dvojica imaju drzavljanstvo kad odsluze kaznu bit ce protjerani.Veca kradja, pokusaj ubistva.Blacenje Svicarske.A sve zavisi od kantona mogu ti uzeti drzavljanstvo ako oni odluce kad hoce.Zato i ne traze ispis da bi te mogli protjerati.Moj otac je Svicarac,mama Bosanka(tad bila),morali su podnijeti poseban zahtjev da se meni i starijem bratu kad smo rodjeni dodijeli drzavljanstvo,iako smo trebali imati samim rodjenjem jer nam je otac Svicarac.Sad je stanje drukcije kad mi je rodjena sestra odmah je dobila drzavljanstvo samim rodjenjem.test01 wrote:Sta znaci ogrijesiti se o zakon da bi te protjerali iz Svicarske?
Drzavljanstvo ako si legalno dobio, nikada ti ne mogu oduzeti.