Ispiranje mozga, nužnost?

Rasprave o vjerskim temama.
MUNAFIK

#101 Re: Ispiranje mozga, nužnost?

Post by MUNAFIK »

vs84sa wrote:@MUNAFIK, hajd mi navedi samo u kojim si ti to islamskim zemljama boravio pa mi uporedi njihove slobode sa zapadom, nemoj samo reci Turska ona se ne broji. kojih bolan 0.000001% gdje ti zivis? naravno svi se fatamo ekstrema pa tako i ti izvlacis iz konteskta sve ono sto nije dobro, a toga ima na svim stranama, na nekim malo vise na nekim malo manje.
o kojim ti to zapadnim slobodama pricas? onim mazanjem ociju komercijalom, propagandom, hajmo malo o slobodama gdje 10 000 zivota palestinske djece ne znaci nista... gdje 100 000 zivota iracke djece ne znaci nista... psusti suplju da li je neko zarobljen sto pokriva kosu ili ne, ili da li neko svije izbaciti dekolte ili ne, pricajmo malo o osnovama, zivotima, zlocinima prvo to a onda sve ostalo!!! i kakvi bi to trebali biti afganistanci, voliti svoje velike 'osloboditelje' koji im vec stoljece donose samo rat i jad pod plastom nekakve borbe za 'dobro' kome dobro cije dobro??? Bogme se najbolje zna ko se bogati na jadu tih tamo ljudi i ekstemizmu tih tamo naroda...

Nema slobode postoji samo interes, kada na zapadu bude interes da ukinu neku slobodu oni ce je ukinuti, to je cinjenica, samo ste cemo mi svi, ko od mozga operisani misliti kako nam eto uvode jos vece slobode... Pusti ti suplju pricu, ovi sto se na zapadu zaklinju u slobode tamo na istok cine zlocine, ruse cijele drzave, podrzavaju tirane, ubijaju djecu, zene, ruse domove, postavljaju diktature itd toliko o slobodi (naravno postoje i oni koji se nad svim tim zgrazavaju ali takvi niti su na vlasti niti su vecina)...

Ja sam prvi protiv svih rezima koji postoje po tim tamo ''''islamskim''' zemljama ali budimo realni i pogledaj malo sir sliku kome ti rezimi najbolje odgovaraju...

Ispiranje mozga jeste to sto ti zelis da tvoja uvjerenja budu uzor svima, to sto zelis da pokrvenu zenu zelis da prikazes kao robinju, ispiranje mozga je to sto se raspravlja o glupostima doh hiljade ljudi umire od gladi sirom svijeta, ispiranje mozga je sto se pojedinci (prljavo bogati) predstavljaju kao nekakvi uzori dok ti isti eksplotisu i unistavaju zivote milionima ljudi, nistavaju prirodu, pocinju ratove itd i za sve to im svi aplaudiraju zar to nije ispiranje mozga?
vs84sa

#102 Re: Ispiranje mozga, nužnost?

Post by vs84sa »

ako pocnemo sad pricu o palestinskoj, irackoj, na kraju krajeva i bosanskoj djeci udaljit cemo se od teme, a to ne zelim. niko nije rekao da su amerikanci cvjecke, zapad opcenito, ali se ne mogu ni poredit. koliko sam ja cuo (mozda i nije tako) islam je jedna od religija koja se najbrze siri upravo na tom zapadu, dok se za poljubac na javnom mjestu u saudiji ide u zatvor, zene se kamenuju za preljubu, itd.

naravno i ja sam protiv takvih rezima, od komunizma u sjevernoj koreji do istog takvog fundamentalizma u ovim spomenutim zemljama.
sffovac

#103 Re: Ispiranje mozga, nužnost?

Post by sffovac »

reLoaded wrote:
TM_AGENT wrote:
Evo ti mog odgovora -

Zaista mu nisi mogao bolji odgovor dati. Svaka cast!
to brate nek si mu rek'o ocam
nego ima li negdje neki video u originalu o ovom serifu ?
posto samo nadjoh ovo verziju i to je sve, a o djecaku ima samo vezano bas samo za ovaj video na nasem
cudno mi da nema ni jednog texta bar na engleskom, ne vjerujem da je tv behar radio prilog
zahvaljujem unaprijed brate
TM_AGENT

#104 Re: Ispiranje mozga, nužnost?

Post by TM_AGENT »

Ja nađoh još jedan dobar odgovor pa da ga podijelim s Vama:
apolitican

#105 Re: Ispiranje mozga, nužnost?

Post by apolitican »

A valjda djeca jedino i mogu da vjeruju u boga i te price :) Tj. dok su mali vjerovace u ono sto im kazete ,kad odrastu svi ce imati svoje zivotne sudbine dali ce oni biti religiozni to zavisi od roditelja i okruzenja.Uz roditeljsku paznju i ljubav, i familijarne vrijednosti (uz najvazniju stavku kvalitetne gene) imace buducnost i preduslove da budu uspjesni i normalni ljudi.Cak i uspjesan vjerski sluzbenik treba ove preduslove .A sad da neko dijete bude religiozno a da potice iz ateisticke familije- tu je uzrok vjerovatno nedostatak ovih predispozicija koje sam nabrojao prije.
Woman

#106 Re: Ispiranje mozga, nužnost?

Post by Woman »

stvar je iskonska, djeca se poistovjećuju sa svojijm roditeljima. kada odrsatu, mogu nastaviti ići njihovim stopama ili shvatiti da su oni drugačiji. mislim da je nehumano nazvati roditelje ispiračima mozgova.
arzuhal

#107 Re: Ispiranje mozga, nužnost?

Post by arzuhal »

:D

bijela

#108 Re: Ispiranje mozga, nužnost?

Post by bijela »

:lol: duša draga
uspravanostani

#109 Re: Ispiranje mozga, nužnost?

Post by uspravanostani »

ovaj sa temom pokusava da bude multietican, multireligiozan i neznam sta vise..

nasljedstvo
navike
imitacija
slusanje i
gledanje su,
samo od nekih osobina koje djeca u prvoj dobi svoga zivota
prihvataju. zar nije prirodno da covjek bude vjernik u svijetu koji ga izdrzava.

toliko me razocaravaju pojedine teme, kao sto je ova pa cak pomislim da pojedini uopce ne razumiju radjanje i smrt.
hoces da nabildas temu sa ispiranjem mozgova....uzmi opcu psihologiju ili psihologija djeteta, naci ces sebi odgovore, jadan ne bio....
Woman

#110 Re: Ispiranje mozga, nužnost?

Post by Woman »

uspravanostani wrote:ovaj sa temom pokusava da bude multietican, multireligiozan i neznam sta vise..

nasljedstvo
navike
imitacija
slusanje i
gledanje su,
samo od nekih osobina koje djeca u prvoj dobi svoga zivota
prihvataju. zar nije prirodno da covjek bude vjernik u svijetu koji ga izdrzava.

toliko me razocaravaju pojedine teme, kao sto je ova pa cak pomislim da pojedini uopce ne razumiju radjanje i smrt.
hoces da nabildas temu sa ispiranjem mozgova....uzmi opcu psihologiju ili psihologija djeteta, naci ces sebi odgovore, jadan ne bio....
:thumbup:
BSn

#111 Re: Ispiranje mozga, nužnost?

Post by BSn »

Vrlo mrsimudoloski postavljena tema. Sta je ispiranje mozga kod djece? Mozda kad mu kazes: Ne jedi stakore, ne probijaja uho ogormnim komadom drveta, ne stavljaj halke na vrat kojim ces sam sebi unistit vrat...

Prirodno je da roditelji prenose na djecu svoju kulturu. Neces valjda dijete od samih pocetaka uciti tome da bude sta ono zeli i da zivi kako ono zeli. Pa ne bi niti jedno dijete prebacilo 10 godina zivota.
Bitte_Halt_ja_ja

#112 Re: Ispiranje mozga, nužnost?

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

BSn wrote:Vrlo mrsimudoloski postavljena tema. Sta je ispiranje mozga kod djece? Mozda kad mu kazes: Ne jedi stakore, ne probijaja uho ogormnim komadom drveta, ne stavljaj halke na vrat kojim ces sam sebi unistit vrat...

Prirodno je da roditelji prenose na djecu svoju kulturu. Neces valjda dijete od samih pocetaka uciti tome da bude sta ono zeli i da zivi kako ono zeli. Pa ne bi niti jedno dijete prebacilo 10 godina zivota.

Tacno. Ja bi radije postavio temu: koliko su roditelji toleratni ako uprkos odgoja, imitacije itd. se djeca odluce za nesto drugo. E tu mozemo pricati u 95% slucajeva o pokusaju ispiranja prisiljavanja, odbacivanja itd.
Da ce djeca u vecini slucajeva preuzeti kulturu/vjeru roditelja ili okoline nije nista novo i nije potrebno nikakvo ispiranje mozga.
TM_AGENT

#113 Re: Ispiranje mozga, nužnost?

Post by TM_AGENT »

Evo malo isječaka iz Obiteljskog-porodičnog zakona FBiH

Članak 134.
(1) Roditelji su dužni skrbiti o životu i zdravlju djeteta.
(2) Roditelji su dužni čuvati dijete, zadovoljavati njegove normalne potrebe i štititi ga od svih oblika poroka: droge, alkohola, skitničenja, razbojništva, krađe, prostitucije, prosjačenja, kao i svih oblika maloljetničke delikvencije, te nasilja, povrede, ekonomske eksploatacije, seksualne zlouporabe i svih drugih asocijalnih pojava.
(3) Radi zaštite interesa djeteta roditelji su dužni, sukladno uzrastu i zrelosti djeteta, kontrolirati njegovo ponašanje.

Članak 135.
Roditelji imaju dužnost i pravo odgajati dijete u duhu mira, dostojanstva, tolerancije, slobode, ravnopravnosti i solidarnosti, a sukladno uzrastu i zrelosti djeteta, promicati njegovo pravo i odgovornost na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovjesti.

Članak 136.
(1) Roditelji imaju dužnost i pravo skrbiti o izobrazbi svoje djece. Izobrazba treba da bude usmjerena na razvoj osobnosti djeteta i njegovih psihofizičkih sposobnosti, na poštovanje prava i temeljnih sloboda čovjeka, na pripremanje djeteta za odgovoran život u društvu, te poštovanje prirodne okoline.
Post Reply