Ne shvatam u cemu je problem reći kuća, a ne kuča ili medjunarodni umjesto medžunarodni . Je li se srame slova ć ? Nekad imam osjecaj da misle da je " gradžanskije "
Ima li iko da poradi na dikciji sa njima jer zaista para uši?
Moderator: anex
To je urodjeno, kao talenat, sluh ... ima ljudi koji jednostavno ne mogu raspoznati razliku između č i ć ili đ i dž.... znam ih milion, imaju završene fakultete, čuda, obrazovani, ali tu je blokada, kao što neko ne zna pjevati, tako i to.... i nema te sile da ih nauči, osim da uzmu rječnik našeg jezika pa da bubaju riječ po riječ.sheilak wrote:Čitala sigurno sa blesimetra, pa pogriješila u brzini. Ali, slažem se da ona dosta pogrešno govori , naročito se to vidi u gutanju samoglasnika. miješanju dž i dj, č i ć, itd. Trebao bi neko s njom poraditi na tome ili joj barem skrenuti pažnju na to. Isto tako, na TV Sarajevo je pogrešan izgovor skoro pa pravilo (" stotna " umijesto " stotina " ), kao i nazalni govor. O TV Hayatu nemam riječi.![]()
![]()
Ne shvatam u cemu je problem reći kuća, a ne kuča ili medjunarodni umjesto medžunarodni . Je li se srame slova ć ? Nekad imam osjecaj da misle da je " gradžanskije "reći dž ili č umjesto tih " bijednih " dj i ć. I, zar je toliko zahmetile ubaciti i onaj samoglasnik, recimo u riječi došao ili stotina?
Ima li iko da poradi na dikciji sa njima jer zaista para uši?
Ona kreshtalica sa Hayatovog jutarnjeg je stvarno odron, ne moze se slusati kada zakreshti sabahile!Čudna sorta wrote:Prije neko jutro voditeljica Jutarnjeg programa na NTV Hayat, ne znam kako se zove, govori gostima "Stanite, ovi iz režije mi nešto drobe..."
Čuj "drobe"... nisam mogla vjerovati
cyprus wrote:A zašto ne postoji tvrdo i meko Ž i Š?![]()
Da se ja pitam ukinuo bih đ i ć, ne znam ni ko ih izmisli
Nema baš toliko puno takvih parova u našem jeziku, a kontekst bi lako rješavao moguće probleme.amrica wrote:Kad smo već kod ć i č, evo jedan primjer zašto su neophodni, jer je razlika izmjeđu ova 2 pojma drastična:
spavaćica
spavačica
Evo ti kontekst....Klodovik wrote:Nema baš toliko puno takvih parova u našem jeziku, a kontekst bi lako rješavao moguće probleme.amrica wrote:Kad smo već kod ć i č, evo jedan primjer zašto su neophodni, jer je razlika izmjeđu ova 2 pojma drastična:
spavaćica
spavačica
sunce100 wrote:Ljiljana Smailbegović u dneviku FTV-a umjesto "Nastaje 1. muharem Nove hidžretske godine" kaže: "Nastaje JEDAN muharem Nove hidžretske godine"
Kraljica umjesto rednog broja 1. (prvi) pročitala "jedan"![]()
![]()
Inače, sa svojim "meDŽutim", "goDNE", "kuČa" i sl sigurno je u vrhu po nebulozama izvaljenim u emisijama koje vodi.
Nije istina da kucaju novinari ili spikeri vec osobe kojima je to, izmedju ostalog, posaoskojotovski wrote:ljiljo, jes' oovo ti???
zalosno je sto i pored fakulteta i testa lingvistike (mada je ovo nidje veze, al' haj' kad ti tako kazes) i testa elokvencije, ne razlikuje afrikate. i za tvoju informaciju, tekst za idiot kuca upravo Ljilja
J... ti taj fakultetjorgan wrote:sunce100 wrote:Ljiljana Smailbegović u dneviku FTV-a umjesto "Nastaje 1. muharem Nove hidžretske godine" kaže: "Nastaje JEDAN muharem Nove hidžretske godine"
Kraljica umjesto rednog broja 1. (prvi) pročitala "jedan"![]()
![]()
Inače, sa svojim "meDŽutim", "goDNE", "kuČa" i sl sigurno je u vrhu po nebulozama izvaljenim u emisijama koje vodi.
pa ti kad budes mogao da stanes pred kameru dok te gleda par hiljada ljudi , onda bi mogao nesto komentarisati. Za to treba da okrivis one koji tipkaju tekst na "idiotu" ,a ne zenu koja je na ekranu 20 godina i prosla je na fakultetu test lingvistike i elokvencije .
mozda na tvojoj seoskoj tv.video wrote:Nije istina da kucaju novinari ili spikeri vec osobe kojima je to, izmedju ostalog, posaoskojotovski wrote:ljiljo, jes' oovo ti???
zalosno je sto i pored fakulteta i testa lingvistike (mada je ovo nidje veze, al' haj' kad ti tako kazes) i testa elokvencije, ne razlikuje afrikate. i za tvoju informaciju, tekst za idiot kuca upravo Ljilja
skojotovski wrote:mozda na tvojoj seoskoj tv.video wrote:Nije istina da kucaju novinari ili spikeri vec osobe kojima je to, izmedju ostalog, posaoskojotovski wrote:ljiljo, jes' oovo ti???
voditelji Dnevnika na FTV su ujedno i urednici i sami sebi kucaju najave.
a ti za pocetak nauci razlikovati spikera od novinara, odnosno od urednika-voditelja, odnosno od prezentera vijesti....