Ispeci pa reci

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
sheilak

#1 Re: Ispeci pa reci

Post by sheilak »

Čitala sigurno sa blesimetra, pa pogriješila u brzini. Ali, slažem se da ona dosta pogrešno govori , naročito se to vidi u gutanju samoglasnika. miješanju dž i dj, č i ć, itd. Trebao bi neko s njom poraditi na tome ili joj barem skrenuti pažnju na to. Isto tako, na TV Sarajevo je pogrešan izgovor skoro pa pravilo (" stotna " umijesto " stotina " ), kao i nazalni govor. O TV Hayatu nemam riječi. :roll: :D

Ne shvatam u cemu je problem reći kuća, a ne kuča ili medjunarodni umjesto medžunarodni . Je li se srame slova ć ? Nekad imam osjecaj da misle da je " gradžanskije " :D reći dž ili č umjesto tih " bijednih " dj i ć. I, zar je toliko zahmetile ubaciti i onaj samoglasnik, recimo u riječi došao ili stotina?

Ima li iko da poradi na dikciji sa njima jer zaista para uši?
Čudna sorta

#2 Re: Ispeci pa reci

Post by Čudna sorta »

Prije neko jutro voditeljica Jutarnjeg programa na NTV Hayat, ne znam kako se zove, govori gostima "Stanite, ovi iz režije mi nešto drobe..."
Čuj "drobe"... nisam mogla vjerovati :roll:
amrica

#3 Re: Ispeci pa reci

Post by amrica »

sheilak wrote:Čitala sigurno sa blesimetra, pa pogriješila u brzini. Ali, slažem se da ona dosta pogrešno govori , naročito se to vidi u gutanju samoglasnika. miješanju dž i dj, č i ć, itd. Trebao bi neko s njom poraditi na tome ili joj barem skrenuti pažnju na to. Isto tako, na TV Sarajevo je pogrešan izgovor skoro pa pravilo (" stotna " umijesto " stotina " ), kao i nazalni govor. O TV Hayatu nemam riječi. :roll: :D

Ne shvatam u cemu je problem reći kuća, a ne kuča ili medjunarodni umjesto medžunarodni . Je li se srame slova ć ? Nekad imam osjecaj da misle da je " gradžanskije " :D reći dž ili č umjesto tih " bijednih " dj i ć. I, zar je toliko zahmetile ubaciti i onaj samoglasnik, recimo u riječi došao ili stotina?

Ima li iko da poradi na dikciji sa njima jer zaista para uši?
To je urodjeno, kao talenat, sluh ... ima ljudi koji jednostavno ne mogu raspoznati razliku između č i ć ili đ i dž.... znam ih milion, imaju završene fakultete, čuda, obrazovani, ali tu je blokada, kao što neko ne zna pjevati, tako i to.... i nema te sile da ih nauči, osim da uzmu rječnik našeg jezika pa da bubaju riječ po riječ.
Klodovik

#4 Re: Ispeci pa reci

Post by Klodovik »

Ako razliku između č i ć ne naučiš u kući u ranoj dobi, kasnije ti nema puno pomoći. No, ta razlika svakako i nije toliko bitna za funkcioniranje jezičkog sistema. I da se izbace npr. č i đ iz sistema, on se ne bi "srušio", a kontekst bi lako rješavao moguće probleme u komunikaciji.
cyprus

#5 Re: Ispeci pa reci

Post by cyprus »

A zašto ne postoji tvrdo i meko Ž i Š? :D

Da se ja pitam ukinuo bih đ i ć, ne znam ni ko ih izmisli :roll:
encian

#6 Re: Ispeci pa reci

Post by encian »

meni se cini da raspoznavanje č i ć krece od citanja. koliko sam primijetila kod svojih prijatelja i poznanika, oni koji cesto citaju, uglavnom ne mijesaju.
chuchumbamayumbe

#7 Re: Ispeci pa reci

Post by chuchumbamayumbe »

Čudna sorta wrote:Prije neko jutro voditeljica Jutarnjeg programa na NTV Hayat, ne znam kako se zove, govori gostima "Stanite, ovi iz režije mi nešto drobe..."
Čuj "drobe"... nisam mogla vjerovati :roll:
Ona kreshtalica sa Hayatovog jutarnjeg je stvarno odron, ne moze se slusati kada zakreshti sabahile!
Prava mahalusha!
:roll:
spreca

#8 Re: Ispeci pa reci

Post by spreca »

cyprus wrote:A zašto ne postoji tvrdo i meko Ž i Š? :D

Da se ja pitam ukinuo bih đ i ć, ne znam ni ko ih izmisli :roll:

Sjecas li se one pjesme:Uzeh djugum i mastrafu podjoh na vodu(umjesto dj potsavi ono slovo koje predlazs ukinuti ja ga nemam) bez tog slova bi to nekako izgledalo ovako: Uzeh DZugum i mastrafu..... :D meni kad bi neko ovako tu pjesmu zapjevo sa DZ ja bih mu razbio pjevalicu :lol: :lol: :lol: .

z naseg jezika je nemoguce izbaciti neka slova jer izmjenom tih slova neke rijeci bi gubile svoj znacaj.

Neke nase komsije probaju izbaciti slovo "h" pa zato neke rijeci izgledaju ovako:(h)ljeb,(H)uso,(H)asan,Mu(h)amed ali zato ima (H)Alija,(H)Omer itd.
amrica

#9 Re: Ispeci pa reci

Post by amrica »

Kad smo već kod ć i č, evo jedan primjer zašto su neophodni, jer je razlika izmjeđu ova 2 pojma drastična:

spavaćica
spavačica
Klodovik

#10 Re: Ispeci pa reci

Post by Klodovik »

amrica wrote:Kad smo već kod ć i č, evo jedan primjer zašto su neophodni, jer je razlika izmjeđu ova 2 pojma drastična:

spavaćica
spavačica
Nema baš toliko puno takvih parova u našem jeziku, a kontekst bi lako rješavao moguće probleme.
slavkoimamodilera

#11 Re: Ispeci pa reci

Post by slavkoimamodilera »

Klodovik wrote:
amrica wrote:Kad smo već kod ć i č, evo jedan primjer zašto su neophodni, jer je razlika izmjeđu ova 2 pojma drastična:

spavaćica
spavačica
Nema baš toliko puno takvih parova u našem jeziku, a kontekst bi lako rješavao moguće probleme.
Evo ti kontekst.... :razz: "Spavacica lezi na krevetu." :mrgreen:
Qler

#12 Re: Ispeci pa reci

Post by Qler »

meni nikad nece biti jasno kako neko mijesa Či Ć... dva razliČit slova.

i ne, ne postoji meHko i tvrdo Č, nema ga, nije izmisljeno, ne koristi se, niti Će se ikada koristiti, niti Će postojati. ima C Č Ć tri slova, razliČita, drastiČno :D
madner

#13 Re: Ispeci pa reci

Post by madner »

Mehko i tvrdo c mi je isto :D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#14 Re: Ispeci pa reci

Post by plain vanilla »

Ne postoje ni meka ni tvrda slova :roll:
izgovor tih glasova je meksi ili tvrdji.. pa ako vec pljujete po tudjem neznanju ,zapitajte se gdje ste vi tu.
jorgan

#15 Re: Ispeci pa reci

Post by jorgan »

sunce100 wrote:Ljiljana Smailbegović u dneviku FTV-a umjesto "Nastaje 1. muharem Nove hidžretske godine" kaže: "Nastaje JEDAN muharem Nove hidžretske godine"
Kraljica umjesto rednog broja 1. (prvi) pročitala "jedan" :D :run:
Inače, sa svojim "meDŽutim", "goDNE", "kuČa" i sl sigurno je u vrhu po nebulozama izvaljenim u emisijama koje vodi. :-)

pa ti kad budes mogao da stanes pred kameru dok te gleda par hiljada ljudi , onda bi mogao nesto komentarisati. Za to treba da okrivis one koji tipkaju tekst na "idiotu" ,a ne zenu koja je na ekranu 20 godina i prosla je na fakultetu test lingvistike i elokvencije .
skojotovski

#16 Re: Ispeci pa reci

Post by skojotovski »

ljiljo, jes' oovo ti???

zalosno je sto i pored fakulteta i testa lingvistike (mada je ovo nidje veze, al' haj' kad ti tako kazes) i testa elokvencije, ne razlikuje afrikate. i za tvoju informaciju, tekst za idiot kuca upravo Ljilja :run:
video

#17 Re: Ispeci pa reci

Post by video »

skojotovski wrote:ljiljo, jes' oovo ti???

zalosno je sto i pored fakulteta i testa lingvistike (mada je ovo nidje veze, al' haj' kad ti tako kazes) i testa elokvencije, ne razlikuje afrikate. i za tvoju informaciju, tekst za idiot kuca upravo Ljilja :run:
Nije istina da kucaju novinari ili spikeri vec osobe kojima je to, izmedju ostalog, posao ;-)
patrius

#18 Re: Ispeci pa reci

Post by patrius »

jorgan wrote:
sunce100 wrote:Ljiljana Smailbegović u dneviku FTV-a umjesto "Nastaje 1. muharem Nove hidžretske godine" kaže: "Nastaje JEDAN muharem Nove hidžretske godine"
Kraljica umjesto rednog broja 1. (prvi) pročitala "jedan" :D :run:
Inače, sa svojim "meDŽutim", "goDNE", "kuČa" i sl sigurno je u vrhu po nebulozama izvaljenim u emisijama koje vodi. :-)

pa ti kad budes mogao da stanes pred kameru dok te gleda par hiljada ljudi , onda bi mogao nesto komentarisati. Za to treba da okrivis one koji tipkaju tekst na "idiotu" ,a ne zenu koja je na ekranu 20 godina i prosla je na fakultetu test lingvistike i elokvencije .
J... ti taj fakultet :oops: Zena je,najblaze receno,prava zbunjoza.Tesko bi se ono dalo gledat i slusat cak i na kak'om derneku.Nikad,al' bas nikad,iako je,fala bogu,nisam cesto gledao na ekranu,nije odradila bez barem 2-3 greske.Stavise,to "dz,dj," je mila majka kakve zena nebuloze sipa :D Zena je mozda sasvim o.k.,'nako,al' definitivno nije za etera,osobito vizualnog.Sva je ukocena,i haman sto se vise trudi da ne zabrlja,to sve vise grijesi.
skojotovski

#19 Re: Ispeci pa reci

Post by skojotovski »

video wrote:

Nije istina da kucaju novinari ili spikeri vec osobe kojima je to, izmedju ostalog, posao ;-)
mozda na tvojoj seoskoj tv.
voditelji Dnevnika na FTV su ujedno i urednici i sami sebi kucaju najave.
a ti za pocetak nauci razlikovati spikera od novinara, odnosno od urednika-voditelja, odnosno od prezentera vijesti....
jorgan

#20 Re: Ispeci pa reci

Post by jorgan »

skojotovski wrote:
video wrote:

mozda na tvojoj seoskoj tv.
voditelji Dnevnika na FTV su ujedno i urednici i sami sebi kucaju najave.
a ti za pocetak nauci razlikovati spikera od novinara, odnosno od urednika-voditelja, odnosno od prezentera vijesti....

jesi li ti neki nadr**ni bakica ili dedica koji sjede ispred televizora pa komentarisu ljude da bi ispali pametni Ili te neko toliko je** na tvom poslu da samo preko foruma mozes nekoga kritikovati.
Post Reply