Pa ja i govorim da sadasnje stanje nije dobro a aprilski paket bi ga promjenio ( a ti si protiv promjena znaci da si za sadasnje stanje i postojeci ustav ).Stvari se ne mogu promjeniti od jednom nego se mora ici postupno, i zivotati nemoj mi ti i takvi ko ti pricati o demokratiji .Ja ti kazem o nepostivanju ljudiskih prava u citavoj drzavi i o pogubnosti nacionalizma i da se to mora mijenjati a ne cekati neki potez carobnog stapica a ti meni price pricas .homar wrote:Po tebi sadašnje stanje ustavnog uređenja BiH je dobro, eto samo da je prošao aprilski paket, sve bi bilo dobro. Tvoj pristup je nepoznavanje elementarnih stvari iz demokratije, posebno nepoznavalnja Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama. Ja sam pokušao i predhodnom postu objasniti pogubnost sadašnjeg dejtonskog Ustava po građane BiH pa i za državu BiH, praktično i dokazao pogubnost pojedinih odredbi. Daj ti odgovori na sadržaj moga teksta, a ne drži se političkih floskula. Ja ti kažem da me interesuju ljudska prava i slobode, a Ustav je najviši pravni akt jedne države koji garantira ta prava. Ti u svojoj diskusiji nedemokratiju opravdavaš drugom nedemokratijom.rahmanjin wrote: homar
samo jedna stvar imas li sada entitetsko glasanje? a drugo imas li jednog predsjednika, vise ministara u Vijeću ministara, veći broj poslanika ( i to utiče na na etničko i entitetsko glasanje ), imaš li podršku EU, imaš li podršku SAD, imaš li vize, jesi li u NATO-u...T i pričaš o RS i nepoštivanju prava naroda na čelnim pozicijama. Porazno je to da RS ima po Ustavu popunjene čelne pozicije u netitetu ( 6 pozicija ), a FBiH nema i to nikome ne smeta i ovdje u FBiH nema nacionalizma ( po tebi ) teče med i mlijeko. De malo se okrenite oko sebe ovdje ja ne vidim probosanske snage, jer Haris to sigurno nije ( pa valjda to ne treba dokazivati, al ako ti nije jasno mogu i to ), a nije ni SDA ni HDZ jedan ni drugi...
Ispade Hare opet u pravu.
-
rahmanjin
#576 Re: Ispade Hare opet u pravu.
- 1gorstak
#577 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Znaci, kljuc napretka je u tom da mi sutke gledamo velikosrpske napade na drzavu ? Ako se mi ne bunimo zbog zloupotreba entitetskog glasanja, prestace se sa zloupotrebama ?rahmanjin wrote:Pa ja ne znam jesi li nepismen ili neces da procitas sta smo ti i prije pisali. Pa upravo i govorimo da prolaskom aprilskog paketa bi doslo do situacije da ne bi imao Harisa i Dodika kao ekskluzivne predvodnike naroda i "zaštitnike" njihovih interesa. Stvorila bi se drugacija atmosfera nego sada, i bilo bi moguce normalije razgovarati i dogovarati napredak zemlje.1gorstak wrote:Nije odgovoreno, ja sam pitao kako bi se ponovo otvorilo pitanje ustavne reforme, a zbog zloupotreba entitetskog glasanja. To sto ti radis je opravdavanje velikosrpstva potezima Sarajeva. Kao, ako Sarajevo bude konstruktivno, velikosrbi nece zloupotrebljavati entitetsko glasanje i ima da cvatu lale. Sta bi bilo da je Aprilski paket prosao ? Entitetsko se glasanje zloupotrebljava od kraja rata, otkud ti ideja da bi velikosrbi postali kooperativni, jer ne bi i na te bi se zloupotrebe opet moralo upozoriti.rahmanjin wrote:odgovoreno ti je od strane vise nas ( mislim sta poslije aprilskog paketa ), a to je da bi doslo do kakvog takvog priblizavanja i povjerenja između naroda, a to znaci odlazak sa vlasti nacionalista....
I evo da ponovim sto sam vec rekao, Aprilski paket prolazi, svi nasmijani, veseli, idemo dalje. Otvara se pitanje zloupotreba entitetskog glasanja, Ivanic se pocinje mrgoditi, Dodik pocinje prijetiti, a ti nemas nacin da (ponovo) otvoris proces ustavne reforme (jer si to vec ispucao Aprilskim paketom). Jel' to tvoja alternativa ?
-
rahmanjin
#578 Re: Ispade Hare opet u pravu.
1gorstak
Stavrno ne mogu da shvatim da apsolutno nista nisi skontao sta sam ti pisao i ja i jos neki forumasi.Ti izgleda ne citas nicije postove i ne uvazavas drugacije misljenje nego samo pricas svoju pricu a za to ti ne treba niko. Toliko od mene.
Stavrno ne mogu da shvatim da apsolutno nista nisi skontao sta sam ti pisao i ja i jos neki forumasi.Ti izgleda ne citas nicije postove i ne uvazavas drugacije misljenje nego samo pricas svoju pricu a za to ti ne treba niko. Toliko od mene.
Last edited by rahmanjin on 17/01/2010 22:04, edited 1 time in total.
- Fair Life
#579 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Pridje sin nasilniku i upita:zonbirile wrote:halo ljudi tema je Pridibeg,a ne sve ostalo.
- Jesi li ti udarao ovog covjeka?
- Jesam.
- To mi je otac.
- Neka je, pa sta?
- Haj' ga sad udari ako smijes...
Pljus, pljas, pljus, pljas... odjeknuse samarcine po ocevom obrazu.
- Haj' jos jednom ako smijes, haj' ?? - stavi se sin u odbranu oca.
Ponovo se culo... Pljus, pljas, pljus, pljas...
I tako se ponovi ista prica nekoliko puta.
Kad je ocu dodijala junacka odbrana njegova sina zavapi iz sveg glasa:
- Sine nemoj ti mene vise braniti, pusti me kraju...
#580 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Ti tvrdis da je kljuc napretka u tom da mi sutke gledamo velikosrpske napade na drzavu. Da ce, ako se mi ne bunimo zbog zloupotreba entitetskog glasanja, nekakvom magijom te zloupotrebe prestati. To se kaze "krmku niz dlaku" (jer to ne mozes ljepse zapakovati) a ti ako mislis da je to ispravno, ja ne mislim.rahmanjin wrote:1gorstakStavrno ne mogu da shvatim da apsolutno nista nisi skontao sta sam ti pisao i ja i jos neki forumasi.Ti izgleda ne citas nicije postove i ne uvazavas drugacije misljenje nego samo pricas svoju pricu a za to ti ne treba niko. Toliko od mene.
- Manojlo1
#581 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Mislim da se radi o zamjeni teza...and wrote:dok god srbi i hrvati blokiranjem nekome pokušavaju pokazati da bih ne može funkcionisati,ne možemo očekivati dobra i pozitivna rješenja.kada svi budu imali za cilj stvaranje normalnih i provodljivih zakona,i kada budu imali za cilj stvaranje normalne države,entiteta,kantona o tim stvarima će se moći razgovarati.
ako ti pokušavaš normalnu državu praviti sa nekim ko kaže da ta država njemu ništa ne znači,ne vidim svrhu pregovaranja i način za dogovor.
Ne bih rekao, da Srbi(RS)imaju za cilj da dokazu, da BiH ne moze funkcionisati...
A sto se tice blokada koje pominjes i tu nisi bas ''definisan''...Evo, u objektivnom sagledavanju politickih prepucavanja(ili kako kazes blokada) , oko popisa stanovnistva u BiH ... mnogo stosta postaje jasnije .
- and
#582 Re: Ispade Hare opet u pravu.
ma ja,oni imaju za cilj da pokažu kako može funkcionisati i slomiše se da profunkcioniše.Manojlo1 wrote:Mislim da se radi o zamjeni teza...and wrote:dok god srbi i hrvati blokiranjem nekome pokušavaju pokazati da bih ne može funkcionisati,ne možemo očekivati dobra i pozitivna rješenja.kada svi budu imali za cilj stvaranje normalnih i provodljivih zakona,i kada budu imali za cilj stvaranje normalne države,entiteta,kantona o tim stvarima će se moći razgovarati.
ako ti pokušavaš normalnu državu praviti sa nekim ko kaže da ta država njemu ništa ne znači,ne vidim svrhu pregovaranja i način za dogovor.
Ne bih rekao, da Srbi(RS)imaju za cilj da dokazu, da BiH ne moze funkcionisati...
A sto se tice blokada koje pominjes i tu nisi bas ''definisan''...Evo, u objektivnom sagledavanju politickih prepucavanja(ili kako kazes blokada) , oko popisa stanovnistva u BiH ... mnogo stosta postaje jasnije .
ne znam šta tebi postaje jasnije oko popisa?kakve to uslove eu traži za popis?
- Manojlo1
#583 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Pa ,prosto nije ni logicno i nema mjesta sarkazmu.and wrote:ma ja,oni imaju za cilj da pokažu kako može funkcionisati i slomiše se da profunkcioniše.Manojlo1 wrote:Mislim da se radi o zamjeni teza...and wrote:dok god srbi i hrvati blokiranjem nekome pokušavaju pokazati da bih ne može funkcionisati,ne možemo očekivati dobra i pozitivna rješenja.kada svi budu imali za cilj stvaranje normalnih i provodljivih zakona,i kada budu imali za cilj stvaranje normalne države,entiteta,kantona o tim stvarima će se moći razgovarati.
EU trazi popis .
Pored Somalije i Libana BiH bi bila treca zemlja od 233 u Svjetu u kojoj ne bi biti popisa u drugoj deceniji 21. vijeka.
Više od 76 posto zemalja ima izjašnjavanje o jeziku, 75 odsto o nacionalnoj pripadnosti i oko 55 posto o religijskoj pripadnosti. U Evropi su sve multietničke zemlje to vršile, a nisu zemlje koje su dominantno jednonacionalne kao što su naprimjer Francuska i Njemačka.
BiH je multietnicka zemlja.
- lerdi
#584 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Samo što u Ustavu BiH ne postoji odrednica građani, nego narodi, i to je jako bitno. Popisi ovdje ne služe svojoj svrsi. Ovdje su popisi mnogo bitniji od puke statistike.Manojlo1 wrote:Pa ,prosto nije ni logicno i nema mjesta sarkazmu.and wrote:ma ja,oni imaju za cilj da pokažu kako može funkcionisati i slomiše se da profunkcioniše.Manojlo1 wrote: Mislim da se radi o zamjeni teza...
EU trazi popis .
Pored Somalije i Libana BiH bi bila treca zemlja od 233 u Svjetu u kojoj ne bi biti popisa u drugoj deceniji 21. vijeka.
Više od 76 posto zemalja ima izjašnjavanje o jeziku, 75 odsto o nacionalnoj pripadnosti i oko 55 posto o religijskoj pripadnosti. U Evropi su sve multietničke zemlje to vršile, a nisu zemlje koje su dominantno jednonacionalne kao što su naprimjer Francuska i Njemačka.
-
hercegovac_pravi
#585 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Evropa trži popis stanovištva......NE popis pravoslavaca,katolika ili muslimana.........NE popis Bošnjaka, Srba ili Hrvata......Manojlo1 wrote: Pa ,prosto nije ni logicno i nema mjesta sarkazmu.
EU trazi popis .
- Bosnolog
#586 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Ma kakv popis to se u pravno uredenim zemljama uvijek zna u svakom momentu broju stanovnika /gradana koja se vodi u centralnoj bazi podataka i vrsi se svakodnevno promjena stanja rodenih,umlih,doseljenih,odseljenh zatvorenih,oslobodenih,vjecanih razvedeni,ubijenih kao i promjena mjesta boravka to jest migracija stanovnistva promjene adrese boravka.Kod nas umjeso da ustedimo svakih deset godina na popise treba napraviti jedinstvena baza podataka a ona se lahko sredi koristeci JMBG./Jedinstveni maticni broj gradana /koa najboljeg nacina vodenja evidencije,prebivalista odnosno statusa imovinskog kartona i to jest broja rodenih kao i svih gore navedenih specificnosti stim da se moze dodati jos i rubrika etnicka pripadnost,/Srbin.Hrvat,Bodnjak,Rom,Rumun,Turkmez,Kinez itd,vjerska pripadnost je diskriminirajuce pitanje i to je opcija za izjasnjavanje a nacionanost moze biti samo Bosasnkohercegovacka koje se veze u svm drzavama i izjednacuje sa istom,kod nas se etnicka i nacionalna brka i zloupotrebljava sve godine i biva osnov za svo zlo sve ove godine,jer je BiH nacionalna drzaava etnickih zajednica Bosnjaka,Srba,Hrvata kao konstutuvnih drzavotvornih etnickih zajednica kao i drugih etnickih manjina ,takode bi ovo bio jako jednostavan nacin u uvid bilo koje administrativne sluzbe na uvid informacija cime bi se izbjeglie sadasnej vadenje papirologije svakoh sest mjeseci upravo sto nemamo jedinstvenu tacnu bazu podatka sa svakodnevnim promjenama a cime bi ustedili novac na birokratiju koja sisa budet a koji bi se mogao mnogo pametnije trositi .....
Popis stanovnistva je prevaziden metod utvrdivanja stanja jer se njegova tacnost ne zna izmedu popisa pa se tako desvaju neocekivana izmenadenja kada se ista naorave umjesto da imamo svaki momenat demografskoetnicku sliku stanvnika BiH takode se sa njima vrse spekulacije i zloupotrebe u politikanske igre brojanja krvnih zrnaca i sve se korz iste gleda u zemlji apsurda jer mi kao drustvo nismo evulirali i prevazisli tu ljestvicu drustvene svijesti koja je nazalost jos uvijek na plemensko etnicko sektaskom nivou daleko iza dvadeset prvog stoljeca .
U ovakj nakardno uredenoj i nepravdom nemetnutoj demografskoj slici BiH je poslednje na sto treba pristati i prihvatiti zelje velikosrpskih neimara je da se evidentira i legalizuje ucinak njihove velikosrpske etnicko genocidne prisilne promjene demografske prijeratne slijke BiH.Njim a i svima koji to zele nametnuti pritiskom i manipulacijama treba pokazati middle finger i reci da ce se obaviti popis u BiH kada se za to stvore uslovi ,to jest omoguci povratak silom protjeranih sa svojih prijeratne adresea i popis ukljuci samo one odrednice koje su obavezne po medunarodnim standardima kako bi popis bio validan,....do tada treba ignorisati sve politicko diletantske igre koji ce taj popis iskoristiti za cementiranje i legalizaciju nasilono pomjenjene demografske slike BiH.Nemoralno je i protuzakonito institirati na legalizaciji zavrsnog cina etnickog ciscenja pa cak i uslovljavanjem odgode koriscenja etnicke slike pri raspodjeli vlasti,... jer je diskriminirajuce etnotorovsko razvrstavanje i podjela vlasti u plemensko mentalno sludenom nacinu vladanja plemenskih poglavica koji svoja stada predugo sluduju,prebrojavaju kao nacin raspodjele vlasti u istom etnovladanja u nakardno etnokratskom demonkrapskom drustvu kojeg vode etnoklerokleptomanske vlasti sve ove godine.
Popis stanovnistva je prevaziden metod utvrdivanja stanja jer se njegova tacnost ne zna izmedu popisa pa se tako desvaju neocekivana izmenadenja kada se ista naorave umjesto da imamo svaki momenat demografskoetnicku sliku stanvnika BiH takode se sa njima vrse spekulacije i zloupotrebe u politikanske igre brojanja krvnih zrnaca i sve se korz iste gleda u zemlji apsurda jer mi kao drustvo nismo evulirali i prevazisli tu ljestvicu drustvene svijesti koja je nazalost jos uvijek na plemensko etnicko sektaskom nivou daleko iza dvadeset prvog stoljeca .
U ovakj nakardno uredenoj i nepravdom nemetnutoj demografskoj slici BiH je poslednje na sto treba pristati i prihvatiti zelje velikosrpskih neimara je da se evidentira i legalizuje ucinak njihove velikosrpske etnicko genocidne prisilne promjene demografske prijeratne slijke BiH.Njim a i svima koji to zele nametnuti pritiskom i manipulacijama treba pokazati middle finger i reci da ce se obaviti popis u BiH kada se za to stvore uslovi ,to jest omoguci povratak silom protjeranih sa svojih prijeratne adresea i popis ukljuci samo one odrednice koje su obavezne po medunarodnim standardima kako bi popis bio validan,....do tada treba ignorisati sve politicko diletantske igre koji ce taj popis iskoristiti za cementiranje i legalizaciju nasilono pomjenjene demografske slike BiH.Nemoralno je i protuzakonito institirati na legalizaciji zavrsnog cina etnickog ciscenja pa cak i uslovljavanjem odgode koriscenja etnicke slike pri raspodjeli vlasti,... jer je diskriminirajuce etnotorovsko razvrstavanje i podjela vlasti u plemensko mentalno sludenom nacinu vladanja plemenskih poglavica koji svoja stada predugo sluduju,prebrojavaju kao nacin raspodjele vlasti u istom etnovladanja u nakardno etnokratskom demonkrapskom drustvu kojeg vode etnoklerokleptomanske vlasti sve ove godine.
- zvornicanin
#587 Re: Ispade Hare opet u pravu.
GORSTAK jel moze jedno pitanje????1gorstak wrote:Ja trazim kompromis, a kompromis nije kada neko kaze da ce me malo istuci umjesto puno. Kakav je to kompromis ? Velikosrpstvo ne trazi kompromis i zato mora biti porazeno. Neka se ne zloupotrebljava entitetsko glasanje cak i na sitnice kao sto je tekst himne BiH, pa se nece govoriti o zloupotrebama entitetskog glasanja.oldplague wrote:Odgovor ti je, da ti ga posve pojednostavim, da nikada, nikada nećeš dobiti sve što želiš. Niti je to u politici moguće, niti je kada bilo, niti je to ovdje izvodljivo.
Drugo, prihvatanje Aprilskog (i Butmirskog) paketa se pokusalo podmazati obecanjem da je to samo prva faza ustavne reforme. Moje pitanje je jednostavno, ako znamo da moramo imati prvu fazu (a moramo jer se Finci ne moze kandidovati i to krsi Deklaraciju o ljudskim pravima), sta ce biti argument da se otvori drugu fazu ? Ili ce nakon prve faze velikosrpstvo ostati samo okrznuto, a mi necemo imati nacin da ponovo aktueliziramo ustavne reforme ?
Mislim,jel ti to stvarno kontas promjeniti misljenje ovih ljudi???Ne stvarno...Ovi imaju neke stavove koji se prvenstveno zalazu za kompromis pa po bilo koju cijenu..cak i po cijenu gubitka nacionalnog identita,svoje babovine i djedovine..to su ti ljudi tipa je*bes obraz vazna je guzica a ako i ona neki put fasuje nejma veze nije non-stop.
Nisi ih uopste skontao,linija manjeg otpora pa i ispod ljudskog dostojanstva izgleda nije him nesto strano u zivotu pa tako prenose i na ostalo.
Nesto nemogu shvatiti njihovu borbu da dokazuju a ujedno etiketiraju sve one koji nemisle tako.Zalazu se za nesto za koje nisu analizirali ni sekundu niti znaju sta to donosi posle.Znaci bolji je i macak u vreci nego nista,jerbo bez toga se nemoze dalje.Dragi moji,kuca se pravi od temelja a ne od krova a ako temelj ne valja i ta kuca ce se srusiti prije ili kasnije.Isto vam je sa drzavom,ako nemas Ustav kako valja koji ce biti dobar i prihvatljiv za sve,onda ni drzava nece biti dugog vijeka.E trenutno vi se borite za samo sitne promjene koje nebi znacajno promjenile ustav ove zemlje.A ova zemlja pati sa ovakvim ustavom.Znaci vi prihvatate dosadasnju patnju i probleme kao nesto normalno????ILI vi bi ste najradije kao znak kooperacije i suzivota dali pravo dokazanoj politickoj eliti koja je namjenila smrt ovoj drzavi da je naprecac razvali blokirajuci sve sto bi poguralo ovu drzavu,da bi na kraju jednog dana izasli i rekli vidite ova drzava nije funkcionalna,dakle ono sto ne radi ono i nevalja.
jel mozda jasnije???Nemojte se zalagati za nesto zbog cega bi kasnije pojedini narodi patili,ili nesto sto niste razumjeli jel to bi nas kostalo.
- nosara
#588 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Ovo je, ascare, nesto haretu i aliji na racun...?zvornicanin wrote:
GORSTAK jel moze jedno pitanje????
Mislim,jel ti to stvarno kontas promjeniti misljenje ovih ljudi???Ne stvarno...Ovi imaju neke stavove koji se prvenstveno zalazu za kompromis pa po bilo koju cijenu..cak i po cijenu gubitka nacionalnog identita,svoje babovine i djedovine..to su ti ljudi tipa je*bes obraz vazna je guzica a ako i ona neki put fasuje nejma veze nije non-stop.
Nisi ih uopste skontao,linija manjeg otpora pa i ispod ljudskog dostojanstva izgleda nije him nesto strano u zivotu pa tako prenose i na ostalo.
Nesto nemogu shvatiti njihovu borbu da dokazuju a ujedno etiketiraju sve one koji nemisle tako.Zalazu se za nesto za koje nisu analizirali ni sekundu niti znaju sta to donosi posle.Znaci bolji je i macak u vreci nego nista,jerbo bez toga se nemoze dalje.Dragi moji,kuca se pravi od temelja a ne od krova a ako temelj ne valja i ta kuca ce se srusiti prije ili kasnije.Isto vam je sa drzavom,ako nemas Ustav kako valja koji ce biti dobar i prihvatljiv za sve,onda ni drzava nece biti dugog vijeka.E trenutno vi se borite za samo sitne promjene koje nebi znacajno promjenile ustav ove zemlje.A ova zemlja pati sa ovakvim ustavom.Znaci vi prihvatate dosadasnju patnju i probleme kao nesto normalno????ILI vi bi ste najradije kao znak kooperacije i suzivota dali pravo dokazanoj politickoj eliti koja je namjenila smrt ovoj drzavi da je naprecac razvali blokirajuci sve sto bi poguralo ovu drzavu,da bi na kraju jednog dana izasli i rekli vidite ova drzava nije funkcionalna,dakle ono sto ne radi ono i nevalja.
jel mozda jasnije???Nemojte se zalagati za nesto zbog cega bi kasnije pojedini narodi patili,ili nesto sto niste razumjeli jel to bi nas kostalo.
Nemoju tako, morali su kucnim prijateljima i koalicionim partnerima nesto poklonit na kraju rata... Hajde, bolan nebio, sta je jedan entitet naspram pljackaske privatizacije i zavrnutijeh donacija (kaze nasa moralna gromada General Sefer Halilovic, jedno cirka 7-8 milijardi dolara)...
A sto se izvlacenje fleka tice, rekoh jednom kolegi "sanjaces ti aprilski paket"... Pa evo i tebi ponavljam isto...
Ne zbog drasticnih pomaka koje je taj paket donosio, vec zbog toga sto je njegovo odbijanje u rs-u protumaceno kao nedostatak zelje Sarajeva da se bilo sta dogovori...
Sad samo ostaje lepom haretu da, onako momacki, drzavnicki, naredi ukidanje rs-a, pa da BiH procvjeta...
- nosara
#589 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Samo jos jedna stvar...
Da li je potrebito svekolikomu pucanstvu skrenuti opazanje na odredjenje novoga hrvatskoga, dapace, prijedsjednika, Ive uzoritog Josipovica, a glede situacije u BiH i njegovo zalaganje i napose slaganje za DOGOVOR svih strana u BiH i izrazeno nezadovoljstvo mijesanjem prevelikim medjunarodne, takoraci, zajednice...
Posebno je znakovito njegovo, dapace, podrzavanje stava, srbskoga mu kolege Tadica, iako se ne mirisu nesto vele...
Naravno, sada ce Ivo postat supak u ocima nekih...
Da li je potrebito svekolikomu pucanstvu skrenuti opazanje na odredjenje novoga hrvatskoga, dapace, prijedsjednika, Ive uzoritog Josipovica, a glede situacije u BiH i njegovo zalaganje i napose slaganje za DOGOVOR svih strana u BiH i izrazeno nezadovoljstvo mijesanjem prevelikim medjunarodne, takoraci, zajednice...
Posebno je znakovito njegovo, dapace, podrzavanje stava, srbskoga mu kolege Tadica, iako se ne mirisu nesto vele...
Naravno, sada ce Ivo postat supak u ocima nekih...
-
zonbirile
#590 Re: Ispade Hare opet u pravu.
jadni Krvati,nama je lakše,jer prema pisanju današnjeg ABA3A,500 ljudi od 90g se vrti u politici ko prdež u guzici.Još koju godinu treba izdržati pa će u penziju,a zamjeniti će ih mlađi sposobniji,njihova djeca.
- softly
#591 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Ja bi da se povratimo na temu tj. na Harisa i da defintivno zakljucimo de je covjek u pravu: treba ukinuti Rebubliku srpsku a svim potpisnicima Dejtonskog sporazuma dodijeliti Nobelovu nagradu.
I da ovu temu konacno zakljucimo - za svagda.
- Socijalista
#592 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Ja sam za to da konacno ukinemo entitet Republika Silajdzica i da krenemo dogovorom na ustavna pitanja, da bi nesto dobio, moras nesto i datisoftly wrote:Ja bi da se povratimo na temu tj. na Harisa i da defintivno zakljucimo de je covjek u pravu: treba ukinuti Rebubliku srpsku a svim potpisnicima Dejtonskog sporazuma dodijeliti Nobelovu nagradu.
- veljaca
#593 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Pozdrav od tog jednog kolege koji ti ponovo kaze da on sanja puno ljepse stvari ( na svu srecu )nosara wrote:
A sto se izvlacenje fleka tice, rekoh jednom kolegi "sanjaces ti aprilski paket"... Pa evo i tebi ponavljam isto...
Ne zbog drasticnih pomaka koje je taj paket donosio, vec zbog toga sto je njegovo odbijanje u rs-u protumaceno kao nedostatak zelje Sarajeva da se bilo sta dogovori...
- nosara
#594 Re: Ispade Hare opet u pravu.
veljaca wrote:Pozdrav od tog jednog kolege koji ti ponovo kaze da on sanja puno ljepse stvari ( na svu srecu )nosara wrote:
.....
- 1gorstak
#595 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Mi imamo vise problema koje se treba rijesiti a jednu sansu da se to rijesi kroz ustavnu reformu (umjesto da se rjesenje trazi u demografskom iznurivanju). Glavni od tih problema je zloupotreba entitetskog glasanja (to je nedavno potvrdila i EU, opravdavsi one koji citavo vrijeme traze rjesavanje tog problema). Ponovo ....nosara wrote:A sto se izvlacenje fleka tice, rekoh jednom kolegi "sanjaces ti aprilski paket"... Pa evo i tebi ponavljam isto... Ne zbog drasticnih pomaka koje je taj paket donosio, vec zbog toga sto je njegovo odbijanje u rs-u protumaceno kao nedostatak zelje Sarajeva da se bilo sta dogovori..
"The misuse of provisions such the "entity voting" and complex rules on quorums prevents swift decision- making and, therefore, hinders reform and the country's capacity to make rapid progress towards the EU. Among other things, the problem of blockages due to the entity voting rules needs to be addressed, and a stricter definition of the vital national clause in the Constitution is necessary. .... The work of the various Parliamentary committees has been affected by inter-ethnic divergences. Entity voting has often prevented swift adoption of legislation. Overall, the work of the Parliamentary Assembly of Bosnia and Herzegovina continued to be adversely affected by the unstable political climate and insufficient administrative resources." COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL Enlargement Strategy and Main Challenges 2009-2010.
Znaci i EU se slaze da taj problem treba rijesiti, fino kazu "the problem of blockages due to the entity voting rules needs to be addressed". Kada ces to uraditi ako jednu (i vjerovatno jedinu u sljedecih desetak godina) sansu potrosis na to da se i "ostali" mogu kandidovati ? Kako si rijesio problem kojeg europarlamentarci definisu kao "misuse of provisions such the "entity voting", kako Aprilski paket rjesava to sto "entity voting has often prevented swift adoption of legislation" ? Aprilskim bi se paketom samo prokockalo sansu za sustinsku reformu, Dodik bi rekao da je tako povrsno izmjenjen Ustav u skladu sa Deklaracijom o ljudskim pravima (jer se i ostali mogu kandidovati) i to je to, nema vise ustavne reforme.
Jeste problem to sto se Finci ne moze kandidovati, ali to nije razlog zbog kojih BiH sporo napreduje, kocnica napretka je zloupotreba entitetskog glasanja kojom se ne dozvoljava politicku stabilizaciju drzave (osporavanjem cak i teksta himne), a samim tim ne moze doci ni do ekonomske stabilnosti (jer koja ce budala investirati milione u zemlju u kojoj jedan od najutjecajnijih politicara kaze da ta drzava nije odrziva ?)
Znaci ja nemam nista protiv toga da se ustavnom reformom Finci moze kandidovati, da imamo predsjednika i dva zamjenika predsjednika, da imamo x broj umjesto y broja poslanika u drzavnim tijelima, ali to su kozmeticke promjene koje uopste nemaju veze sa nasim sustinskim problemom, zloupotrebom entitetskog glasanja. I potrositi ustavnu reformu, ne dotaci se sustinskog problema koji usporava drzavu, a ne dati nekakve vremenske rokove kao garanciju da ce doci do druge ustavne reforme, je gubljenje vremena za BiH, a kupovina vremena velikosrpskom faktoru.
A ta prijetnja o "sanjanju Aprilskog paketa" me podsjeca na ono "potpisi Alija pa nek' je k'o avlija". Ku*ac potpisi, ne potpisuj, niti se ubija niti se gine, na svojoj strani imamo moralne, istorijske i pravne argumente, ne mogu pobornici etnickog aparhejda biti bolje motivisani od nas koji se zalazemo za multietnicku BiH. Neka oni objasne (Evropskoj Uniji i Savjetu Bezbjednosti) zasto zloupotrebljavaju entitetsko glasanje, zasto BiH ne moze imati ni tekst himne, umjesto da se kao dogovaramo oko sporednih stvari...
- nosara
#596 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Kada je odbio aprilski paket silajdzic je obecao sveobuhvatniju i sustinskiju reformu ustava... Dobili smo kitu, kao i obicno od klero-nacionalista... Samo je situacija iskoristena za zescu polarizaciju sto je teren vladajuce bagre i nikakvog mjesta tu vise nema za multietnicku BiH, jer je nacionalisti ne zele...1gorstak wrote:Mi imamo vise problema koje se treba rijesiti a jednu sansu da se to rijesi kroz ustavnu reformu (umjesto da se rjesenje trazi u demografskom iznurivanju). Glavni od tih problema je zloupotreba entitetskog glasanja (to je nedavno potvrdila i EU, opravdavsi one koji citavo vrijeme traze rjesavanje tog problema). Ponovo ....nosara wrote:A sto se izvlacenje fleka tice, rekoh jednom kolegi "sanjaces ti aprilski paket"... Pa evo i tebi ponavljam isto... Ne zbog drasticnih pomaka koje je taj paket donosio, vec zbog toga sto je njegovo odbijanje u rs-u protumaceno kao nedostatak zelje Sarajeva da se bilo sta dogovori..
"The misuse of provisions such the "entity voting" and complex rules on quorums prevents swift decision- making and, therefore, hinders reform and the country's capacity to make rapid progress towards the EU. Among other things, the problem of blockages due to the entity voting rules needs to be addressed, and a stricter definition of the vital national clause in the Constitution is necessary. .... The work of the various Parliamentary committees has been affected by inter-ethnic divergences. Entity voting has often prevented swift adoption of legislation. Overall, the work of the Parliamentary Assembly of Bosnia and Herzegovina continued to be adversely affected by the unstable political climate and insufficient administrative resources." COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL Enlargement Strategy and Main Challenges 2009-2010.
Znaci i EU se slaze da taj problem treba rijesiti, fino kazu "the problem of blockages due to the entity voting rules needs to be addressed". Kada ces to uraditi ako jednu (i vjerovatno jedinu u sljedecih desetak godina) sansu potrosis na to da se i "ostali" mogu kandidovati ? Kako si rijesio problem kojeg europarlamentarci definisu kao "misuse of provisions such the "entity voting", kako Aprilski paket rjesava to sto "entity voting has often prevented swift adoption of legislation" ? Aprilskim bi se paketom samo prokockalo sansu za sustinsku reformu, Dodik bi rekao da je tako povrsno izmjenjen Ustav u skladu sa Deklaracijom o ljudskim pravima (jer se i ostali mogu kandidovati) i to je to, nema vise ustavne reforme.
Jeste problem to sto se Finci ne moze kandidovati, ali to nije razlog zbog kojih BiH sporo napreduje, kocnica napretka je zloupotreba entitetskog glasanja kojom se ne dozvoljava politicku stabilizaciju drzave (osporavanjem cak i teksta himne), a samim tim ne moze doci ni do ekonomske stabilnosti (jer koja ce budala investirati milione u zemlju u kojoj jedan od najutjecajnijih politicara kaze da ta drzava nije odrziva ?)
Znaci ja nemam nista protiv toga da se ustavnom reformom Finci moze kandidovati, da imamo predsjednika i dva zamjenika predsjednika, da imamo x broj umjesto y broja poslanika u drzavnim tijelima, ali to su kozmeticke promjene koje uopste nemaju veze sa nasim sustinskim problemom, zloupotrebom entitetskog glasanja. I potrositi ustavnu reformu, ne dotaci se sustinskog problema koji usporava drzavu, a ne dati nekakve vremenske rokove kao garanciju da ce doci do druge ustavne reforme, je gubljenje vremena za BiH, a kupovina vremena velikosrpskom faktoru.
A ta prijetnja o "sanjanju Aprilskog paketa" me podsjeca na ono "potpisi Alija pa nek' je k'o avlija". Ku*ac potpisi, ne potpisuj, niti se ubija niti se gine, na svojoj strani imamo moralne, istorijske i pravne argumente, ne mogu pobornici etnickog aparhejda biti bolje motivisani od nas koji se zalazemo za multietnicku BiH. Neka oni objasne (Evropskoj Uniji i Savjetu Bezbjednosti) zasto zloupotrebljavaju entitetsko glasanje, zasto BiH ne moze imati ni tekst himne, umjesto da se kao dogovaramo oko sporednih stvari...
Entitetsko glasanje u jednoj normalnoj klimi, koja bi bila uspostavljena da je april zazivio, ne bi imao nikakve vaznosti, niti bi se povlacio za svaku sitnicu...
Koliko je bitna reforma ustava u borbi protiv kriminala i korupcije...? To je, a ne entitetsko glasanje, brana stranim investicijama i ulasku stranog kapitala...
Na kraju, entitetsko glasanje kao takvo nije osporeno ni od strane EU, radi se samo o strozijem definisanju vitalnog nacionalnog interesa... S obzirom na slozenu strukturu BiH, na kraju ce dogovor bit rjesenje, jer se i u skupstini rs vni cesto koristi...
- 1gorstak
#597 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Pa otvorio je bitno pitanje kojim se sada i u EU bavi. Mi zbrda-zdola reformu mozemo napraviti do cetvrtka, nije poenta imati bilo kakvu reformu, nego treba ovu jednu sansu iskoristiti na pravi nacin, a kako bi BiH mogla funkcionisati. Za takav ti projekat prvo trebaju saveznici, a kao sto vidis, pocinje ih se nalaziti i u organima EU gdje se sada otvoreno poziva na rjesavanje problema zloupotreba entitetskog glasanja. To je bio domen naucne fantastike prije 4 godine. Ne trebamo imati ustavnu reformu radi reda i sto prije, nego treba identificirati sustinske probleme, naci saveznike koji ce te podrzati i onda insistirati na rjesavanju tih problema. Ustavna reforma i ne treba da sluzi kao PR opportunity kako bi se pokazalo da je dijalog moguc, Ustavnom reformom treba rjesavati konkretne probleme.nosara wrote:Kada je odbio aprilski paket silajdzic je obecao sveobuhvatniju i sustinskiju reformu ustava...
Nagadjanje. Entitetsko glasanje se zloupotrebljava od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, ogromnu vecinu stvari koje imaju ikakve veze sa drzavom se moralo nametati pritiscima izvana ili dekretima OHR-a. Ti vjerujes u dobru volju velikosrpskog faktora (iako isti nikada nije dao do znanja da ce ograniciti koristenje entitetskog glasanja), ja ne vjerujem. Volio bih da znam otkud ti ideja da mehanizam entitetskog glasanja "ne bi imao nikakve vaznosti, niti bi se povlacio za svaku sitnicu..." ? Tu je srz naseg neslaganja, ti vjerujes da je ponasanje velikosrpskog faktora reakcija na poteze politicara iz Sarajeva, dok ja vjerujem da je svaki potez velikosrpskog faktora sastavni dio te ideologije. Pa ako nekako usaglasimo stav po tom pitanju, dogovoricemo se oko svega ostalog. Dakle, ako znamo da se poteze velikosrpstva uvijek pravda necim (ubistvo Nikole Gardovica, referendum o nezavisnosti BiH, organizovanje Patriotske Lige .... ), ako se cak i odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti sva tri naroda na tlu citave BiH smatra uzrokom destabilizacije, na cemu temeljis tu tezu da bi velikosrpstvo prestalo sa zloupotrebama entitetskog glasanja da se ne upozorava na te zloupotrebe ?Entitetsko glasanje u jednoj normalnoj klimi, koja bi bila uspostavljena da je april zazivio, ne bi imao nikakve vaznosti, niti bi se povlacio za svaku sitnicu...
Aprilski paket nema veze sa borbom protiv korupcije. Tim bi se paketom samo prokockalo ustavnu reformu koja ne bi rjesavala ni problem zloupotreba entitetskog glasanja ni korupcije, nego bi doslo do povrsnih izmjena koje bi recimo dozvolile da se u Predsjednistvo ne izabere Komsica a izabere Tihica (jer bi se biralo posredno), a kljucni problemi bi ostali. Odnosno, zadrzao bi se nizak nivo investiranja jer bi se sa zloupotrebama entitetskog glasanja nastavilo drzati BiH u stanju invalidnosti, a entitete predstavljati kao drzave.Koliko je bitna reforma ustava u borbi protiv kriminala i korupcije...? To je, a ne entitetsko glasanje, brana stranim investicijama i ulasku stranog kapitala...
Nije osporeno, govori se o zloupotrebama i jasno se kaze da taj problem koji "hinders reform and the country's capacity to make rapid progress towards the EU" treba rijesiti. Ici mimo te preporuke i ignorisati problem zbog mira u kuci, a u nadi da ce zloupotrebe nestati ako se na njih ne ukazuje, je naivno i podsjeca na ponasanje zlostavljane zene koju covjek maltretira, a ona jadna suti, trpi i nada se boljim danima.Na kraju, entitetsko glasanje kao takvo nije osporeno ni od strane EU, radi se samo o strozijem definisanju vitalnog nacionalnog interesa... S obzirom na slozenu strukturu BiH, na kraju ce dogovor bit rjesenje, jer se i u skupstini rs vni cesto koristi...
Ja nisam odgojen da se tako ponasam, potpisali smo Dejton kako bi se zaustavilo dalje ubijanje i to je OK, ali daljih ustupaka nece biti, treba se nastaviti uporno zalagati za funkcionalnu BiH, za multietnicko drustvo, a pobjedice uporni.
-
zonbirile
#598 Re: Ispade Hare opet u pravu.
moj @gorštak naveo sam ti primjer J.Arafata,pa ako dozvolimo i za Hareta [emo isto saznati i priëati,a jebe se njega on vjek provede kakaju[i na narodnoj grba[i.
- Bosnolog
#599 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Neshvatljivi su mi ovi sto u Lijepom vide svu nasu nesrecu a koja je samo posljedica velikosrpske ideologije i za to istog okrivljuju ne uvidjevsi ko ustoji iza planske i kontinuirane blokade,opstrukcija i BiH destrukcija svih ovih godina kao i posljedica iste,......ona je bila i ostala glavni i njaveci izvor zla koje nazalost i dalje traje......ovi sto ne vide uzrocno posljedicne veze koje je ostavila na BiH su najveci demagozi na svijetu jer ocito od drveta ne ne vide sumu,.....Harisov diskontinuitet pogresnih poteza vodenja dosadasnje politike sam kritikovao vise puta do sada na ovoj temi ali ovi sto u njemu vide najveci nas problem su nesvjesno i najveci peraci velikosrpske politike spram BiH.
Last edited by Bosnolog on 19/01/2010 09:11, edited 1 time in total.
- 1gorstak
#600 Re: Ispade Hare opet u pravu.
Ja sam na to vec odgovorio. Ta prijetnja gorim ako se ne prihvati velikosrpske ultimatume mene podsjeca na ono "potpisi Alija pa nek' je k'o avlija". Ku*ac potpisi, ne potpisuj, niti se ubija niti se gine, na svojoj strani imamo moralne, istorijske i pravne argumente, ne mogu pobornici etnickog aparhejda biti bolje motivisani od nas koji se zalazemo za multietnicku BiH. Neka oni objasne (Evropskoj Uniji i Savjetu Bezbjednosti) zasto zloupotrebljavaju entitetsko glasanje.zonbirile wrote:moj @gorštak naveo sam ti primjer J.Arafata
Mi trebamo biti uporni, trebamo traziti saveznike a rezultati ce vec doci ...
"Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, inače specijalni izvestioci za BiH, Turčin Mevlut Čavušoglu i Finac Kimo Sasi u svom poslednjem izveštaju o stanju u BiH, koji će to telo razmatrati krajem meseca, predložili su organizaciju nove međunarodne konferencije, na kojoj bi se raspravljalo o ustavnim promenama u Bosni!
Ovo je prvi put da se na tako visokom nivou, kao što je Savet Evrope, predlaže održavanje svojevrsnog „Dejtona 2"!" Savet Evrope predlaže „Dejton 2"
Prijetnja necim gorim ako se ne prihvati velikosrpski diktat ne moze uroditi plodom, to nije upalilo prosli put, nece ni sada.