Ispade Hare opet u pravu.

Post Reply
samo gost

#451 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by samo gost »

Zbog "onakvog rata" sam i shvatio. Moji stavovi izrečeni na ovoj temi nemaju veze s Alijinom tezom da za rat treba dvoje i rata neće biti - obje izjave su besramne.
Nedajbože da rata opet bude. No, ako ga i bude, borit ću se protiv zla. To je jedna strana priče.
Druga: da ne trebaju političari voditi ratu, nego tegliti u suprotnom pravcu. Ja hoću političara koji misli i govori isto.

:thumbup:

Ovo o čemu govori 4x4 vodi ne samo u rat, već u fašizam.
vee-jay

#452 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by vee-jay »

nokia6170 wrote: p.s. kao sto su sarajevski Srbi kolateralna steta velikosrpske politike fizickog razdvajanja etnosa, tako su i prognani Bosnjaci iz RS-a kolateralna steta bosnjacke quasi islamske ekonomsko-politicke elite...ponajprije sarajevske.
ne samo Bosnjaci...
nokia6170

#453 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by nokia6170 »

vee-jay wrote:
nokia6170 wrote: p.s. kao sto su sarajevski Srbi kolateralna steta velikosrpske politike fizickog razdvajanja etnosa, tako su i prognani Bosnjaci iz RS-a kolateralna steta bosnjacke quasi islamske ekonomsko-politicke elite...ponajprije sarajevske.
ne samo Bosnjaci...
Naravno, protjerani Hrvati iz RS-a su kolateralna steta ponajprije hercegovacke hrvatske politike, a onda i samog Zagreba, odnosno Tudjmanove politike rjesavanja cjelokupnog rjesavanja "hrvatskog pitanja". Kao sto bi sistemski stvarni povratak Hrvata na cijeli prostor Bosne i Hercegovine doveo do domino efekta povratka hrvatskih Srba u Hrvatsku.

Svi su oni nasli svopj neki visi interes kako bi opravdali nepovratak Bosnjaka i Hrvata u RS...a o srpskoj politici i ne moram da govorim..RS jos nikada nije ponistila svojih 6 ratnih strateskih ciljeva koji su formalno-pravno jos uvijek na snazi i koje vrlo osjetimo u zadnjih par godina kroz bahatog Dodika.

p.s. pa cak i ono insistiranje oko price povratka zaljeva u Crnoj Gori...da se vrati Bosni i Hercegovini, svi RS politicari i Srpska pravoslavna crkva (Trebinje) su poceli da pricaju kako taj dio treba da pripadne RS....a to se tako glatko poklapa sa 6. strateskim ciljem RS-izlazak na more.
osa

#454 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by osa »

nokia6170 wrote:
BHCluster wrote:

hajde pokušaj smisliti "kako bi ti mene koji sam se skućio u švedskoj(americi, austriji, hrvatskoj, sarajevu itd.),a inače sam s teritrija rs-a, natjerao, nagovorio ili bilo kako drukčije uvjerio da siđem s konja i uzjašem magarca, da ponovo počinjem život iz početka, da tražim posao ili neki drugi izvor egzistencije, da djecu upisujem u škole s potpuno drugačijim školskim programom itd.itd."

hajde onako kratko, jasno, jezgrovito da te svi forumaši razumiju.
Fino, tesko ali fino..bas isto onako kao sto su to Njemci uradili...otpremnina i vracaj se.

A to kako bi poceo ponovo zivot, pa ne bi bio jedini..puno je stotina hiljada Bosanaca i Hercegovaca koji nisu napustili Bosnu u ratu, vec su raseljeni unutar Bosne i koji su poceli zivot iznova.

Tu je kriva bosnjacka politika koja je stimulisala ostanak nasih izbjeglica umjesto da je insistirala kod drzava domacina da jednostavno vrate. A stimulisanjem ostanka (pasivnim drzanjem i sutnjom) umjesto povratka Bosnjaka, desio bi se domino efekat da bi se bosnjacka vrla elitna politika suocila sa domino efektom povratka i srba, hrvata i jevreja tamo gdje bosnjaci drze moc, a to bi znacilo da ratni i poratni profiteri bi morali napustiti ogromne stanove po ciglananama, titovoj i slicnim elitnim ulicicama i naseljima.

Naravno sada je kasno za takvo sto. Prica o povratku je davno zavrsena prica. Povratak je bio moguc u nekih 5-7 godina nakon rata...a idealan kao na primjeru Kosova gdje se 700 000 protjeranih Albanaca vratilo odmah nakon okoncanja njihovog rata.

p.s. a znam ja da s konja na magarca nece niko..nece onaj sto je pisao i srao po poljskim klozetima, a nije znao prije rata ni sta je masina za ves, a kamoli sudje, da izadje iz fine tople hale sa centralnim grijanjem. To je sasvim logicno.

p.s. kao sto su sarajevski Srbi kolateralna steta velikosrpske politike fizickog razdvajanja etnosa, tako su i prognani Bosnjaci iz RS-a kolateralna steta bosnjacke quasi islamske ekonomsko-politicke elite...ponajprije sarajevske.
da je rat na kosovu potrajao jedno 4 godine, i da je završio nerješeno, a da su albanci završili na zapadu a ne u albaniji, vidio bi onda povratka, ne može vlast vršiti pritisak na ljude , pa ni u slučaju povratka, može pokušati osigurati "donjim agićima", rezultat nam je poznat, naime imamo ga na terenu.
zonbirile

#455 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by zonbirile »

ja ovo je prvi rat u istoriji koji je trajao 4g .
osa

#456 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by osa »

zonbirile wrote:ja ovo je prvi rat u istoriji koji je trajao 4g .
isto kao što je i "prvi nakon kojeg nije bilo većeg povratka prognanih".
zonbirile

#457 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by zonbirile »

a tek priča o prognanim,pola dezertera.I to može biti objašnjenje o tolikom broju prognanih,pa vraćenih ,ali u centre.Što li kod Šabana ne bi toliko tih.
itakodalje

#458 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by itakodalje »

koji k... srbi neki drže predavanja muslimanima o islamu, fanatizmu i sl. , ostavite svoje velikosrpske propagande samo za srbe jer u to niko drugi ne vjeruje osim vas...

nismo vam valjali kad smo se opijali sa vama, što bi vam sada valjali, i koji ste vi k... da SE NEKO VAMA PRILAGOĐAVA ??
4x4

#459 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by 4x4 »

elSaik wrote:Ma pustite šuplje. Onaj ko se htio vratiti, vratio se. Onaj ko se vratio, najradije bi opet nazad.
ti nisi vjerovatno nigde bio vani pa tako pricas.

zapadne zemlje su u ekonomskoj krizi.
50% nasih emigranata koji prosle godine nisu ni razmisljali da se vrate u domovinu, ove godine aktivno o tome planiraju .
vjeruj mi.
osa

#460 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by osa »

4x4 wrote:
elSaik wrote:Ma pustite šuplje. Onaj ko se htio vratiti, vratio se. Onaj ko se vratio, najradije bi opet nazad.
ti nisi vjerovatno nigde bio vani pa tako pricas.

zapadne zemlje su u ekonomskoj krizi.
50% nasih emigranata koji prosle godine nisu ni razmisljali da se vrate u domovinu, ove godine aktivno o tome planiraju .
vjeruj mi.

ma da, kod nas nije kriza, lakše je naći posao a i bolja je socijala.
4x4

#461 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by 4x4 »

socijala ?
sve zavisi gdje si.

u americi dobijas socijalu oko $500.00 mjesecno.
taman dovoljno da zivis na ulici i kupis krisku kruha svaki dan.
i to pricam $500.00 za oboje !,, znaci muza i zenu.

heh,, a emigranti su naucili da rade, i ponesto sacuvaju.
vecina njih ima nesto zastekano sa strane,, pa ako vec ne mogu zaraditi na zapadu, a kuce imaju renovirane u Bih ,, pa jednostavnije je zivjeti od ustedjevine u domovini nego recimo u Kanadi ili Americi. ;-)
osa

#462 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by osa »

4x4 wrote:socijala ?
sve zavisi gdje si.

u americi dobijas socijalu oko $500.00 mjesecno.
taman dovoljno da zivis na ulici i kupis krisku kruha svaki dan.
i to pricam $500.00 za oboje !,, znaci muza i zenu.

heh,, a emigranti su naucili da rade, i ponesto sacuvaju.
vecina njih ima nesto zastekano sa strane,, pa ako vec ne mogu zaraditi na zapadu, a kuce imaju renovirane u Bih ,, pa jednostavnije je zivjeti od ustedjevine u domovini nego recimo u Kanadi ili Americi. ;-)

da je tako, povratak bi bio daleko masovniji, a i sam znaš da nije.
4x4

#463 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by 4x4 »

pa ja ti pricam samo o ljudima koje znam.

u americi 75% svih bosanaca i hercegovaca se bavilo nekim vidom 'kamionskog posla',
tj, prevoza kamiona.
danas je taj biznis u americi propao.
da vozis dan i noc ne mozes jedva zaraditi za koru kruha.

vecina familija koje ja znam imaju kuce renovirane ili novo izgradjene u domovini.
i sta mislis da je njima u ovom momentu uraditi ?

prosjecan imigrant u takvim drzavama kao amerika, australija, kanada, moze posao samo u fabrici ili u kamionima naci.,
a oba ta posla su postala ugrozena vrsta.
osa

#464 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by osa »

4x4 wrote:pa ja ti pricam samo o ljudima koje znam.

u americi 75% svih bosanaca i hercegovaca se bavilo nekim vidom 'kamionskog posla',
tj, prevoza kamiona.
danas je taj biznis u americi propao.
da vozis dan i noc ne mozes jedva zaraditi za koru kruha.

vecina familija koje ja znam imaju kuce renovirane ili novo izgradjene u domovini.
i sta mislis da je njima u ovom momentu uraditi ?

prosjecan imigrant u takvim drzavama kao amerika, australija, kanada, moze posao samo u fabrici ili u kamionima naci.,
a oba ta posla su postala ugrozena vrsta.
u hrvatskoj je veća kriza nego u americi, u mom sisku pogotovo, pa ti ja garantiram da tko god želi raditi može naći posao, naravno ne može ga birati, što je često slučaj kod naših ljudi.
4x4

#465 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by 4x4 »

ne vjerujem da je veca kriza u sisku nego u americi.

moras shvatiti da ljudi u sisku imaju drugaciji nacin zivljenja od recimo jednog amerikanca.
velika vecina sisljana imaju vlastite kuce ili stanova otplacene.
imaju i auta otplacena... mozda ima neko bolje auto na ratu.,. ali yebiga ako se nema posla, samo vratis auto i gotovo,
cak u sisku i ako nemas auta, mozes sve pjeske ili autobusom naci

u americi nije takav slucaj (kazem americi ali mislim i kanadu kao i australiju)
sve i jedna kuca (ili stan) u americi je na ratu.
nijedna nije otplacena (jer se radi o posebnom porezu na imovinu koji je puno veci ako imas kucu otplacenu)
sve i jedno auto u americi je na ratu.
mozda imas neki krs otplacen, ali dijelovi i popravka tog istog auta kostaju te isto kao i mjesecna rata.
i najvaznije,, u americi ne mozes nigdje maknuti bez auta.
svaka kuca je 5km od najblize prodavnice,, a autobusna, (vozna /trolejbusna) linija je nepostojeca (osim ako ne zivis tacno u velikim centrima kao NYC ili LA )
otprilike u americi ako nemas auta nemas osnove za zivot.
a to u evropi nije slucaj.

zato kada nemas posla u americi, prvo sto ti ide je auto,,
ne mozes platiti za auto, ne mozes ici trazit posao,,
ne mozes ici trazit posao, ne mozes platiti ratu za stan.
ne mozes platit ratu za stan ides na ulicu.
itako dalje.. i tako dalje.
Haris.ba

#466 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by Haris.ba »

4x4 wrote: zato kada nemas posla u americi, prvo sto ti ide je auto,,
Da se organizujemo pa Vam/im paketa kakvih pošaljemo? Joj lude teme. :lol:
osa

#467 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by osa »

4x4 wrote:ne vjerujem da je veca kriza u sisku nego u americi.

moras shvatiti da ljudi u sisku imaju drugaciji nacin zivljenja od recimo jednog amerikanca.
imaju i auta otplacena... mozda ima neko bolje auto na ratu.,. ali yebiga ako se nema posla, samo vratis auto i gotovo,

u americi nije takav slucaj (kazem americi ali mislim i kanadu kao i australiju)
nijedna nije otplacena (jer se radi o posebnom porezu na imovinu koji je puno veci ako imas kucu otplacenu)
mozda imas neki krs otplacen, ali dijelovi i popravka tog istog auta kostaju te isto kao i mjesecna rata.
svaka kuca je 5km od najblize prodavnice,, a autobusna, (vozna /trolejbusna) linija je nepostojeca (osim ako ne zivis tacno u velikim centrima kao NYC ili LA )

ti ameriku opisa kao jedno od najlošijih mjesta za život, maltene, izgubiš oposao ubij se isti tren, nije baš tako, ima ona i drugih lica i naličja.
4x4

#468 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by 4x4 »

trava je uvijek zelenija kod drugog.

a ja sam htio da vam objasnim kako nije uvijek tako.

na primjer, u njemackoj je zivot za prosjecnog radnika uzasan.
mislim, moze se podnijeti dok god imas kakav-takav posao.
ali ako ga nemas onda tek nastaju glavobolje.
ali govoriti da jedan nijemac sa platom od 1700 ojra ima odlican zivot moze samo neko ko nikad nije njemacke vidio.
isto tako kada nasi gastarbajteri dodju iz njemacke sa koznim jakinjama i mercedisima nijedan nas covjek ne zamisli kako je taj gastarbajter radio kao covjek najnize klase u nekoj prljavoj jami, zivio u skladistu sa ostalim nkv radnicima, grijao pastetu na resou 28 dana u mjesecu da bi mogao taj vikend doci u bosnu i shiriti se kao veliki gazda.

mora se ici u detalje da bi se sve chari stranog zivota vidjele ;-)
zvornicanin

#469 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by zvornicanin »

osa wrote:
4x4 wrote:ne vjerujem da je veca kriza u sisku nego u americi.

ti ameriku opisa kao jedno od najlošijih mjesta za život, maltene, izgubiš oposao ubij se isti tren, nije baš tako, ima ona i drugih lica i naličja.
Nije nista pogrijesio.MAda iz cudenja to sto si naveo se upravo i desava.A ne ubijaju se odma cim izgube posao vec zajedno ubiju i zenu i djecu.Drzava te veze za posao a kad ti se naklate razna osiguranja,milioni izdataka jer ni WC takoreci nije dzaba vec samo za klijente, pa porezi od kojih boli glava vidis da sve sto dobijes na mostu gubis na cupriji.A sta kad izgubis most????Ljudi sa nasih krajeva vole raditi ili su naucili da steknu hljeb posteno i vjeruj kad dodu na odmore u BiH prva stvar sto se cude je vide da se moze naci posao ali se radije sjedi kuci i ceka od drzave i od drugoga jerbo ti poslovi su nekako losi ili prljavi.Ja imam milion i jedan slucaj ali evo samo jedan onako...jedan poznanik inace zna raditi moleraj i fasade..i vidio sam kako je radio na nekim kucama.E prolazi tako jednom zabrinut i ja ga pitam sta je ..kaze dobio poziv da ide raditi u glinicu tj Birac gdje plata i nije tako losa.Pa reko to nije razlog za nezabrinutost!! A on meni veli da vise voli ovako,malo od socijalnog malo na crno neku fasadu uradi i sve u svemu njemu je ok.Ja reko hajd neka,ali 2 dana posle njegova zena kuka kako nejmaju hljeba u kuci.Mislim opet hajd dam nesto da ono bar djeca jedu onda druga komsinica odnijela him takode i tako prode malo-pomalo on naso neki poslic i doslo se do malo para.E toga jarane nejma na zapadu,zivi ili umri niko te nece pogledati.
Ovaj gore post ti daje otprilike istinitu sliku desavanja na zapadu.U Kanadu je doslo bruka BiH gradjana koji su ili izbaceni iz Njemacke ili pokupili otpremninu i probali u BiH.Sto Kanada??Pa mislilo se 3 godine do pasosa i posle opet njemacka u 90% slucajeva.E nakon 3 godine i pasosa neki su i probali neki i vratili se u Njemacku ali generalno u Njemackoj vise nije dobro...kako to??Pa nejma vise hajmova,gdje drzava sve placa a zena radi kao cistacica tudih kuca muz malo na crno i nabere se para.PAre dolaza a nejma rashoda.U Kanadi se kupila kuca auto itd...sve je bilo dobro dok nije ekonomska kriza dosla.E sad nejma vise ni poslova,pa pocinje se razmisljati kako se ovdje i naucilo...ekonomski.Dole imam kucu ako ovo prodam dole nemoram placati kucu,nejma poreza gdje deru do krvi,moze se pomalo raditi a u svakom slucaju mogu se vratiti kad hocu...Eto zbog toga ja smatram da nije frajer pogrijesio u procjeni.a sad.. :run: :run: :run:
osa

#470 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by osa »

ne znam momci imam dosta familije po inostranstvu, njemačka, austrija, nizozemska, australija, švedska, švicarska i nitko ne kuka, a i ne primjećujem da loše žive, dapače.
vivaldi

#471 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by vivaldi »

4x4 wrote:trava je uvijek zelenija kod drugog.

ali govoriti da jedan nijemac sa platom od 1700 ojra ima odlican zivot moze samo neko ko nikad nije njemacke vidio.
isto tako kada nasi gastarbajteri dodju iz njemacke sa koznim jakinjama i mercedisima nijedan nas covjek ne zamisli kako je taj gastarbajter radio kao covjek najnize klase u nekoj prljavoj jami, zivio u skladistu sa ostalim nkv radnicima, grijao pastetu na resou 28 dana u mjesecu da bi mogao taj vikend doci u bosnu i shiriti se kao veliki gazda.

Dobri covjece, ovdje rudar (ima li crnjeg posla od toga) radi mjesec dana za 700 maraka.
Da polozis vozacku (i to sve iz prve) treba ti 1200-1300 maraka. Jel sada vidis razliku izmedju zapada i bosne?
Jel mislis da nas rudar jede nesto bolje od pastete?
Jel mislis da on moze kupiti mercedesa pa otici vikednom do njemacke i "shiriti se ko veliki gazda"?

Ja vjerujem da ti znas dosta nasih kamiondzija po americi koji su ostali bez posla, ali ja znam da u bosni POLA MILIONA penzionera zivi od 350 maraka sto im nije dovoljno ni za lijekova.

Ljudi na zapadu se uvaljuju u kredite za kuce i kola, a ljudi ovde se uvaljuju u kredite da bi otisli 10 dana do Tucepa ili Herceg Novog. Vidis li razliku?

U BiH je kriza 20 godina, a na zapadu 2 godine.
Na zapadu ce kriza proci za 2 godine, a u Bosni nece ni za 20.
Jel vidis razliku?
osa

#472 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by osa »

vivaldi wrote:
4x4 wrote:trava je uvijek zelenija kod drugog.

Dobri covjece, ovdje rudar (ima li crnjeg posla od toga) radi mjesec dana za 700 maraka.
Da polozis vozacku (i to sve iz prve) treba ti 1200-1300 maraka. Jel sada vidis razliku izmedju zapada i bosne?
Jel mislis da nas rudar jede nesto bolje od pastete?
Jel mislis da on moze kupiti mercedesa pa otici vikednom do njemacke i "shiriti se ko veliki gazda"?

Ja vjerujem da ti znas dosta nasih kamiondzija po americi koji su ostali bez posla, ali ja znam da u bosni POLA MILIONA penzionera zivi od 350 maraka sto im nije dovoljno ni za lijekova.

Ljudi na zapadu se uvaljuju u kredite za kuce i kola, a ljudi ovde se uvaljuju u kredite da bi otisli 10 dana do Tucepa ili Herceg Novog. Vidis li razliku?

U BiH je kriza 20 godina, a na zapadu 2 godine.
Jel vidis razliku?

vidjet će kad se vrati ovdje živjeti, ako se vrati...
4x4

#473 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by 4x4 »

vivaldi wrote:
Da polozis vozacku (i to sve iz prve) treba ti 1200-1300 maraka. Jel sada vidis razliku izmedju zapada i bosne? ?
ne vidim.

rudar u njemackoj zaradjuje EUR 1,700.00
vozacka u toj istoj njemackoj je EUR 2,500.00

vivaldi wrote: Jel mislis da nas rudar jede nesto bolje od pastete?
Jel mislis da on moze kupiti mercedesa pa otici vikednom do njemacke i "shiriti se ko veliki gazda"??
mogao bi da zivi u baraci sa ostalim muskarcima i ne vidi svoju djecu i zenu i djecu po mjesec dana.
znaci, sve da zaradi stavi na kamaru,, i kupi merdzu.
naravno.
mogao bi ;-)

vivaldi wrote:
Ljudi na zapadu se uvaljuju u kredite za kuce i kola, a ljudi ovde se uvaljuju u kredite da bi otisli 10 dana do Tucepa ili Herceg Novog. Vidis li razliku? ?
vidis li ti ?
jeli ti bolje uzeti kredit za osnovne zivotne stvari (kucu i auto) ili za odmor u herceg novom ?
sta je veci luksuz ?? :lol:
vivaldi wrote: U BiH je kriza 20 godina, a na zapadu 2 godine.
Jel vidis razliku?
ja nisam krize u Bih vidio kao sto sam vidio u americi.
ja nisam vidio bijede u bosni kakve sam bijede vidio u americi.
bogte, pa prolazim pored americkom shopping centra, i stoji covjek sa dvoje male djece i prosi.
gdje to ima u bosni ??
osa

#474 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by osa »

šta mu vrijedi prositi, tko mu šta može dati.
4x4

#475 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by 4x4 »

da dodam,

kriza se na zapadu nece tako lako popraviti.
naime, kamiondzije u americi i kanadi nikad vise nece zaradjivati kao ranije.
zasto?
pa vecinu kamiona su preuzeli meksikanci i ostali spanci koji rade za 10 dolara po cijeli dan.
niko nece zaposliti bosanca koji trazi najmanje 100 dolara dnevnicu.
isto je tako sa fabrikama.
ono malo fabrika sto je ostalo u americi/kanadi preuzeli su meksi i ostali espanjoli ,,(koji rade za manje od minimalca)
vecina fabrika se ionako preselila u kinu , indiju, i druga mjesta gdje postoji jeftina radna snaga.
znaci, fabrike i kamioni nece nikad vise biti dobra opcija za emigrante u tim zapadnim zemljama.
sta im ostaje ??
gradjevina ?
i to je na dnu.
vjerovatno ce gradjevinci vremenom opet pocet rasti,, ali nece nikad toliko kao ranije, sve dok se srednji nivo drustva ne popravi.
a dok god se proizvodnja i dalje seli izvan zapada,, ne vidim da ce se srednja klasa vise dici.
Post Reply