Lincoln-Burrows wrote:
Bio je rat i nema yes or no, ali u principu yes. BiH se ne ruši federalizacijom već suprotno t.j. upravo ovakvo stanje trajanja je ruši.
Cijelo vrijeme govoriš o planovima za rušenje, a ja u svim prijedlozima pričam o BiH kao jednoj državi.
I treće ono što me vrijeđa, ne znaš ti jeli mene netko branio.
Posavinu Hrvati imaju u Odžaku i Orašju, pa nisu oni tamo sami živjeli.
Ja tražim ravnopravnost i to je jedina pravda danas, sve drugo je želja za više i više, ali nije pravda.
Novom greskom ne moze se ispraviti stara greska. U RS getou imamo drasticno krsenje ljudskih prava prema Bosnjacima i Hrvatima. U FBIH, u kantonima sa Bosnjackom vecinom imamo takodjer krsenje ljudskih prava (ali ne drasticno) prema Srbima i Hrvatima, a u kantonima sa hrvatskom vecinom imamo drasticno krsenje ljudskih prava prema Bosnjacima (napr nastavak zlocina u Sirokom Brojegu kod ubistva Vedrana Puljica i pokusaja ubistva 6 Bosnjaka, navijaca Srajeva).
Treci entitet bi samo cementirao to stanje gdje napravio tri tamnice naroda. daleko veci broj Hrvata je zivio izvan hercegovackog kamenjara, gdje bi trebalo da bude ta zamisljena Hercg-Bosna. Svi bi oni ostali obespravljeni za vijeke vjekova, ako ne i protjerani u taj treci entitet.
S toga treci entitet nije stvar koja ce obezbjediti neku ravnopravnost hrvatskom narodu u bH vec nastavak plana Milosevic-Tudzman, o disoluciji BH i njenoj podjeli izmedju Srbije i Hrvatske, na duze staze (nismo levati, znamo cemu to vodi).
I takav plan strateski i dugorocno ne odgovara ni Hrvatskoj ni bosanskim Hrvatima, sto je Mesic prozreo na vrijeme, jer bi u tom slucaju velika Srbija bila na domaku Zagreba i duboko se usjecala teritoriju Hrvatske dzrave. Strateski to znaci da bi buduci rat izmedju Srbije i Hrvatske Hrvatska izgubila jer bi Srbija bila u stanju da kontrolise sve znacajnije strateske tacke. To bi zasigurno znacilo pad Dalmacije u ruke velike Srbije, jer bi Srbija lahko mogla presjeci sve komunikacije Zagreba sa tim dijelom, instalisuci dalekometnu artiljeriju i avijaciju na podrucje zapadne Bosne.
Prema tome saberi se i razmisli jos jednom.
Rjesenje nije ni postojece stanje i to treba mjenjati. Do sada najbolji model, koji je isproban i pokazo uglavnom prihvatiljiv je ZAVNOBIH. Dakle rasturiti RS i FBH i uspostaviti gardjanski Ustav na principima ZAVNOBIHA, sa naravno visepartijskim sistemom, vladavinom prava, zastitnim mehanizmima za sve gradjane i narode i td. To smo imali 45 godina i sa izuzetkom lose ekonomije (uzrokovane jednopartijskim sistemom) medju-etnicki odnosi i medju-vjerski odnosi su bili u redu.